otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Halima ox VH06-003-4451

           

  Virallinen nimi   Halima ox   Säkäkorkeus   149 cm
  Lempinimi   Halima   Syntynyt   06.07.2009, VHKR
  Rotu   Arabialainen täysiverinen   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Milja
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitoshevonen

Saavutukset: YLA2, 12 + 47 + 27 + 35 = 121p. 21.11.2011
                    "Kovin pitkä luonnekuvaus, mutta perusteellinen ja persoonallinen.
                    Kappalejako myös hyvä, sen jaksoi lukea läpi.
                    Hieno päiväkirja!"

                    ERJ-II, 4 + 50 + 17,25 + 8 + 10 = 89,25p. 25.04.2012
                    ERL-II, 100 - 66,67 - 65 - 81 - 80 - 46 = 80,54% 01.07.2012

    Taustaa

Nyt se on täällä, vihdoin, harkitusti, ja monen etsintäkerran jälkeen. Ai mikäkö? No tallin ensimmäinen arabialainen täysiverinen, tietenkin! Kun tämä sopivan lyhytsukuinen, nätti ruunikkotamma on päässyt näyttämään kyntensä esteradoilla, tulee siitä varmasti yksi tallimme hienoimmista varsatammoista niin puhtaita täysiverisiä kuin ponejakin pyöräytellen - allekirjoittanut jaksaa vain vaivoin odottaa Haliman kasvamista ja kypsymistä siitosikäiseksi.

    Luonnekuvaus

Halima on hellyttävä hevonen - johan sen nimeen jo sisältyy kaikkien rakastama sana hali, joten eihän tästä mitään tappokonetta voisikaan olettaa, vai mitä? Vaikka tamma tarkoittaakin kaikilla toimillaan aina hyvää, aiheuttaa se välillä tallin muille asukkaille hermoromahduksia sen kärsiessä eroahdistuksesta sekä murskaavasta yksinäisyydentunteesta, mustasukkaisuudesta ja kovasta kosketusherkkyydestä samaan aikaan. Sen kiljumisen kuunteleminen on aivan hirveää, vaikka se tahtookin vain ilmoittaa sillä olemassaolostaan ja kysellä toisten, seinän toisella puolella nukkumista yrittävien ystäviensä kuulumisia - perkele, eihän tuon ehtymättömän hösääjän olemassaoloa voisikaan unohtaa, kun se on koko ajan kirkumassa korvan juuressa ja tömistelemässä jalkojaan!
Halima on myös hieman säänarka hevonen, ja se viedäänkin yleensä kaikkina vuodenaikoina kesää lukuun ottamatta viimeisenä tarhaan ja haetaan ensimmäisenä sisälle - tuuli saa sen tanssahtelemaan villinä, kun taas sade masentaa sen tyystin. On tuo kummallinen persoona, mutta samalla ehdottoman rakastettava kaikesta huolimatta!

Halimaa käsiteltäessä esiintyy tuskin mitään elämää suurempia ongelmia, vaikka se aika ajoin hyvin äänekäs onkin. Jokainen sen karsinaan eksyvä saa tervetuliaistoivotuksiksi lämpimän hörinävyöryn sekä valppaasti eteenpäin suunnatut korvat - kuka tuli? Mitä asiaa? Ollaanko ystäviä? Joko olet nähnyt minun hienon uuden suolakiven! Tamma hössöttää varmasti hyväntuulisena senkin verran, että hoitamisesta ei meinaa tulla yhtään mitään ilman kiinnisitomista; otuksen heilumiseen nyt viimeisenä kannattaa lähteä mukaan, siitä seuraa vain entistä kovempaa heilumista ja siinä menossa voi jo sattua jotakin. Kiinnisidottuna pimeän varjoisessa karsinassa Halima lannistuu pirteyden puuskastaan, olisi aina miellyttävämpi seistä keskellä käytävää ja nähdä aitiopaikalta kaikki, mitä tallissa tapahtuu. Jooko, kiltti hoitaja, pliis, mä seison kyllä aloillani!

Ennen käytävälle menoa kannattaa silti siivota sieltä kaikki ylimääräinen, johon tamma voisi kompastua tai polkea tohjoksi kavioittensa alla. Hyväntuulisen valppaana se sitten seisoo siinä hoidettavana, eikä oikeastaan pahemmin heiluttele koko kroppaansa, mikäli on sen verran löysänä kiinni, että mahtuu vaivatta kääntämään kaulaansa.
Itse harjaus on Halimasta mukavaa, mutta totta kai silläkin on hoitajaa hankaloittavat erikoisohjeensa toimenpiteelle - tamma on todella herkkähipiäinen, pehmeät harjat saavat sen kutiamaan ja tanssimaan salsaa ketjut kilisten, mutta kovat harjat ovat epämiellyttäviä sen ohuen karvapeitteen läpi ja tämä aiheuttaa ketjujen stressaantuneen puremisen, päässä pyörivät silmät sekä luimukorvat. Haliman harjoja on ostettu ja valittu eri liikkeistä useampi tunti, kun sille ei meinaa oikein mikään kelvata.

Sitten sopivien harjojen löytyessä nauttii tyttö harjauksesta suunnattomasti; se vääntelee kaulaansa mukavasta hieronnasta kiitokseksi, sekä venyttää täysin rentoutuneena ylähuultaan ennätyksellisiin mittoihin. Kun ne harjat eivät enää pistele, ei ole Halima niin kosketusherkkä, kuin aluksi. Kainaloita ja ryntäitä en nyt suosittelisi heti käsittelyssä kumisualla raapimaan, vaan ensiksi kädellä silittelemällä tarkastamaan, josko siellä jotain harjattavaa olisi. Päänharjaus sujuu hyvin, samoin kuin kavioiden nosto putsattavaksi - Halimalla on kuitenkin kummallinen tapa nostaa kavionsa todella nopeasti, joten hoitaja saa pitää varansa, ettei rautakenkä osa vahingossa keskelle pärstää. Kengittäjä on halimasta kieltämättä hieman pelottava, sillä se repii jalat ronskisti maasta kysymättä ensiksi hevosen kuulumisia; herranen aika, kuinka brutaalia! Kengitystilanteessa tämä täti tarvitsee tuekseen yhden luotettavan hoitajan sekä paljon syömistä. ;)

Eläinlääkärin luona on myös hieman kummallista, taivutuksissa voisi aina kokeilla hyppiä johonkin suuntaan kolmella jalalla. Piikit ovat hirmuisinta, mitä Halima-parka tietää, ja usein sille saakin antaa hieman rauhoittavia ennen varsinaista pistosta.

Suihku on tästä tammasta todella mukava tapa viettää aikaa, sillä lämpimän veden alla on aina mukavampaa kuin kutittelevien harjojen kanssa käden vääntäminen. Halima astelee luottavaisesti hoitajansa perässä pesuboksiin, ja parkkeeraa parhaalle paikalle jäädän siihen silmät puoliummessa odottelemaan suihkun alkamista.

Varusteisiin Halima suhtautuu selkeästi nihkeämmin, on kamala tunne seistä kiinnisidottuna, kun selkään vaan läimitään lisäpainoa soljet kilisten! Satula tulee asetella rauhallisesti herkän tamman selkään, jottei se vaan säikähdyksissään vedä selkäänsä notkolle ja naksauta sitä. Satulavyö tulee myös aina kiristää hitaan rauhallisesti, vaikka siinä pörröinen pehmuste onkin. Kuolaimet tulee tätä prinsessaa varten aina lämmittää hieman huolellisemmin, mutta kyllä se sitten suun kiltisti avaakin. Remmien kiinnilaitto sujuu hyvin, ellei niitä nyt viimeisiin reikiin kiskota; siksi Halima ei ehkä sovikaan aivan aloittelijoille, sen kanssa kun saa olla tarkkana oikeista kireyksistä.

Ratsun virka on Haliman virka - ja se sopii sille mainiosti. Selkään ei tosin sovi ketä tahansa päästää, tamma kun on todella herkkä niin suustaan kuin kyljistäänkin, joten ratsastajalla, joka ei osaa istua vain hiljaa vaikuttamatta hevoseen, ei ole mitään asiaa tämän tytön satulaan. Alkutunnista Halima tuppaa olemaan hitusen kankea, joten sitä saa lämmitellä huolellisesti notkeammaksi taivutellen ja kannustaa esittämään niitä hienompia puolia sen askellajeista - otuksella on usein tapana vain hiipiä hissutellen uraa pitkin, vaikka paljon komeampaa menoa olisi mahdollista saada.

Mikään kouluratsastajan unelma Halima ei ole, mutta sen reagoidessa herkästi ja nopeasti apuihin saa siitä kyllä tarkan suorittajan helpommalle kouluradalle. Oikein verryteltynä se kulkee mielellään peräänannossa, ja muutaman raipan kanssa suoritetun kehotuksen jälkeen osaa tamma tulla hieman ryhdikkäämpäänkin pakettiin ja ottaa takajalkansa kunnolla runkonsa alle.

Esteratsastus on tämän otuksen kutsumuslaji; siinä voi mennä kovaa, suuremmassa laukassa tuntien vauhdin hurman, eikä niinkään painoteta pikkuisilla ympyröillä nättiin asetukseen ja vielä nätimpiin nutturoihin niin hevosella kuin ratsastajallakin. Se on roskaa Haliman mielestä, vaikka suoriutuu toki kunnialla moisesta kotikäytössä.

Nuorempana ruunikkotamma oli melko holtiton hyppääjä, mutta asiantuntevan valmennuksen avulla on siitä saatu kaivettua varma ja luotettava, pehmeän varovainen ja tarkka loikkaaja, joka osaa arvioida lähestymisensä esteelle myös vähemmällä ratsastajan avustuksella; vaikka ilman tuntuvaa tukea tämä tamma ei hyppää yhtä ainoaa estettä, Halima on sitä sorttia, joka tahtoo toimia saumattomassa yhteistyössä selässä istuvan kanssa. Myös kiinteillä esteillä sekä kovin räikeästi maalatuilla puomeilla saa tammaa raipan kanssa juuri ennen estettä hieman kannustaa hyppäämään, ja vaikkei tyttö raipasta juuri pidäkään, se auttaa sitä parempaan hyppyyn. Oikein lämmiteltynä siitä sutviutuu oikein mallikas hyppääjätyttö, joka kääntyy myös tiukemmilla teillä ja lisää toisella kierroksella vauhtia pysyen silti räpylässä.

Kilpailut ovat näytön paikka Halimalle, sillä se ei ole koskaan pitänyt kovista äänistä, hälystä tai melusta ympärillään - vaikka se sitä itse usein aiheuttaakin, huomaamattaan! Traileriin tamma vielä astelee luottavaisesti, mutta sitä joutuu kilpailupaikalla maanittelemaan ulos porkkanoiden kanssa. Alkuverryttelyssä kannattaa suorittaa aluksi jäntevästi kouluratsastusliikkeitä ennen ensimmäisiä hyppyjä, jotta tamma luottaa varmasti ratsastajaansa tarpeeksi. Oikein lämmiteltynä rata sujuu useimmiten hyvin, vaikka yllättävät äänet, esimerkiksi koiran voimakasääninen haukku, voi saada keskittymisen herpaantumaan ja puomin putoamaan.

Maastossa Halima on sitä nautiskelevaa hippisorttia, joka voisi halata jokaista vastaan sattuvaa puuta. Käyntiköpöttelyssä tamma on omiaan, ja kyllähän se välillä innostuu laukkairrotteluun pellon reunassa; hitusen säikkynä vaan se ei sovi pienten metsäpolkujen uudelleenraivaajaksi, mutta muuten se on varsin mukava maastokaveri kaiken muun ohella!

    Suku

 isä Baashir al Rayad
    ox
 ii. Abraxas Ibn Moniet+++
    ox
 iii. Abraxas El Sharaf
    ox, evm
 iie. Abraxas Maar Ameera
    ox, evm
 ie. Imperial al Baliha
    ox
 iei. Farid Nile Moon
    ox, evm
 iee. Imperial bint Madori
    ox, evm
 emä Fn Magnum Al-Wahed ox
     KTK-II, ox
 ei. VIR MVA Ch Czerwiec V+/
      KTK-II, ox
 eii. Paskudny Chaos
    ox, evm
 eie. Ash Sham
    ox, evm
 ee. VIR MVA Ch Yanak Realizm+
    KTK-II, ox
 eei. Rechotac
    ox, evm
 eee. Autarkia V
    ox, evm

    Jälkeläiset

Halima on tarjolla jalostukseen!

27.08.2010 o. Hayyan ibn Gamal ox (i. Shaya Gamal ox), omistaja: Huttis
01.03.2011 t. Hanifa bint Sheikh ox (i. San Sheikh ox), omistaja: al Qismat Arabians
25.07.2011 o. Vera Henning (i. Vera Sioner), omistaja: Nur Arabians
31.10.2011 t. Habiba bint Tobiasz ox (i. Tobiasz LIA), omistaja: Dani
04.06.2012 t. Hawaii x (i. Primo Quicksilver xx), omistaja: rio
21.12.2012 o. Elessar Dawn (i. Eyarr Dawn), omistaja: Dani

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Tilan säästämiseksi Haliman päiväkirja on siirretty omalle sivulleen, jonne pääset tästä!

    Kilpailut

Halimalla kilpaillaan pääpainoisesti ERJ:n alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 74 kpl

07.03.11, ERJ, 110 cm : 03/40
21.07.09, ERJ, 100 cm : 02/30
19.07.09, ERJ, 100 cm : 04/60
31.07.09, ERJ, 100 cm : 02/100
29.11.09, ERJ, 100 cm : 03/30
28.08.09, ERJ, 100 cm : 05/100
13.11.09, ERJ, 100 cm : 07/92
11.12.09, ERJ, 100 cm : 07/94
22.11.09, ERJ, 100 cm : 06/100
09.09.09, ERJ, 100 cm : 05/50
29.12.10, ERJ, 100 cm : 05/50
20.12.10, ERJ, 110 cm : 03/50
29.12.10, ERJ, 110 cm : 04/30
28.12.10, ERJ, 110 cm : 03/30
20.11.10, ERJ, 100 cm : 03/50
18.12.10, ERJ, 110 cm : 07/50
08.11.10, ERJ, 100 cm : 02/100
01.03.11, ERJ, 110 cm : 04/60
02.03.11, ERJ, 110 cm : 04/60
14.03.11, ERJ, 110 cm : 04/50
09.03.11, ERJ, 110 cm : 02/40
17.02.11, ERJ, 110 cm : 05/40
02.05.11, ERJ, 110 cm : 05/40
05.05.11, ERJ, 110 cm : 01/40
08.05.11, ERJ, 110 cm : 02/50
25.06.11, ERJ, 110 cm : 03/30
13.07.11, ERJ, 110 cm : 02/30
20.07.11, ERJ, 110 cm : 04/50
24.08.11, ERJ, 110 cm : 02/50
11.09.11, ERJ, 100 cm : 06/60
08.09.11, ERJ, 110 cm : 05/30
09.09.11, ERJ, 110 cm : 02/30
10.09.11, ERJ, 110 cm : 02/30
11.09.11, ERJ, 110 cm : 03/30
19.09.11, ERJ, 110 cm : 01/30
24.09.11, ERJ, 110 cm : 01/30
13.09.11, ERJ, 110 cm : 07/50
01.08.09, ERJ, 100 cm : 05/50
18.07.09, ERJ, 100 cm : 02/40
20.07.09, ERJ, 100 cm : 02/40
19.07.09, ERJ, 100 cm : 02/40
21.07.09, ERJ, 100 cm : 02/40
21.07.09, ERJ, 100 cm : 01/40
21.07.09, ERJ, 100 cm : 01/40
20.07.09, ERJ, 100 cm : 09/100
17.07.09, ERJ, 100 cm : 02/100
17.07.09, ERJ, 110 cm : 08/100
18.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
24.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
09.09.11, ERJ, 100 cm : 03/100
10.09.11, ERJ, 110 cm : 03/27
12.09.11, ERJ, 110 cm : 02/22
13.09.11, ERJ, 110 cm : 04/50
15.09.11, ERJ, 110 cm : 02/50
23.09.11, ERJ, 100 cm : 05/40
30.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
01.10.11, ERJ, 100 cm : 03/30
28.09.11, ERJ, 100 cm : 07/100
30.09.11, ERJ, 100 cm : 02/100
04.10.11, ERJ, 110 cm : 03/40
12.10.11, ERJ, 110 cm : 01/60
13.10.11, ERJ, 110 cm : 01/60
14.10.11, ERJ, 100 cm : 04/30
15.10.11, ERJ, 100 cm : 02/30
16.10.11, ERJ, 100 cm : 03/30
17.10.11, ERJ, 100 cm : 01/30
17.10.11, ERJ, 100 cm : 05/30
12.10.11, ERJ, 110 cm : 01/60
13.10.11, ERJ, 110 cm : 01/60
19.10.11, ERJ, 110 cm : 04/50
21.10.11, ERJ, 110 cm : 06/50
24.10.11, ERJ, 110 cm : 03/50
21.10.11, ERJ, 100 cm : 05/40
19.10.11, ERJ, 100 cm : 02/65

 

Halima ox on virtuaalihevonen.
Kuvat © Isabella
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!