otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Elessar Dawn VH13-023-0119

kuva

kuva   kuva

  Virallinen nimi   Elessar Dawn   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Saku   Syntynyt   21.12.2012, VHKR
  Rotu   WPB (48,44%)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-II, 19,5 + 18 + 20 + 14 = 71,5p. Kantakirjatilaisuus 20.03.2015
                    Champion, myönnetty 07.03.2017.
                    ERJ-I, 8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108 p. 30.04.2017
                    VWY-II, 6,5 + 7 + 6,5 + 23,5 + 5 = 48,5p. 31.05.2017

8-v. 21.08.2012

    Luonnekuvaus

Saku on luonteeltaan todellinen hulivili. Energiaa riittää vaikka pienelle tai miksei vähän suuremmallekin kylälle jaettavaksi ja ainaisen hössötyksen vuoksi ori osaakin olla välistä melko rasittava tapaus. No, onhan se valitettavasti omaa tuotantoa toisessa polvessa, joten ei kai auta syytellä kuin itseään.. Ja aivan kuin Sakun jatkuvassa joka suuntaan hytkymisessä ei olisi tarpeeksi kestettävää. Saku on emänisäsä, mummonsa Nessan tapaan välistä myös varsin kiivas, varsinkin, mitä tulee toisiin oreihin suhtautumiseen. Saku ei muita poikia kohtaan ole järin seurallinen ja viihtyy tarhassakin jylhässä yksinäisyydessä.

Ihmisiä kohtaan Saku ei kuitenkaan onneksi käyttäydy aggressiivisesti. Muutenhan se saisikin sanoa palleilleen hellät hyvästit. Sakun hoitajalta vaaditaan silti topakkuutta ja järeää otetta poniin. On aivan mahdollista loukata itsensä jäämällä omiaan huitelevan ponin alle. Taluttaessa myös toisia oriita kohdatessa on syytä pitää tiukasti kiinni riimunnarusta ja muistuttaa Sakua siitä, kuka vie ja kuka vikisee. Kotitallilla trafiikki on onneksi yleensä melko vähäistä ja tallin riitapukareiden liikuttelu paikasta toiseen on etukäteen sovittavissa, mutta esimerkiksi kisareissuilla muilla talleilla homma ei ole niin yksinkertaista. Silloin olen uskonut Sakun vain muutaman henkilön hoidettavaksi ja kaikki onkin onneksi aina sujunut hyvin, mikäli nyt muutamia pikkupukkeja ja luimukorvia ei oteta huomioon.

Hoitaessa Saku ihan ok, kunhan se sidotaan kiinni. Siinäkin se iloisesti steppailee aloillaan, muttei ainakaan pääse karkaamaan. Ori seurailee yleensä tallin tapahtumia niin suurella mielenkiinnolla, että se unohtaa helposti hoitajansa olemassaolon. Kaviot esimerkiksi ori nostaa joskus muistaessaan. Sillä ei ole hirveästi merkitystä, onko hoitaja koettanut niitä kiskoa ylös viimeiset kymmenen minuuttia vai ei. Ei Saku sellaista huomaa, jos tallin käytävällä leijailee mielenkiintoinen pölypallero. Oriin varustaminen sujuu yleensä myös ihan sutjakasti, kunhan ensin tottuu satuloimaan tällaisen alituisesti liikuskelevan liukkaan ankeriaan. Pinteleiden kääriminen steppailevan oriin jalkoihin on kyllä edelleen monen vuoden jälkeen täyttä tuskaa. Mutta tämä säheltäjä on aina pakko kääriä vähintään kuplamuoviin, ennen kun lähdetään ratsastusretkelle..

Ratsastaessa Saku on melkoisen menevä hurjapää ja muistuttaakin välillä erehdyttävästi aivan kohta juuri räjähtävää dynamiittipötköä. Se vaatii ehdottomasti itselleen tietyn tyyppisen ratsastajan, jotta siitä saa mitään irti. Kuskin pitää olla sellainen huimapää, jolla riittää ymmärrystä oriin metkuille, muttei kuitenkaan lähde sekoiluun mukaan. Saku nimittäin tarvitsee selkeitä rajoja ja vielä selkeämpää, pitkäpinnaista ratsastusta. Muuten se sooloilee omiaan, eivätkä sen omat ratkaisut ole järin hyviä. Olen jo aikoja sitten luopunut haaveista tehdä tästä varsin näyttävästä oriista hieno peli kouluradoille, sillä koulukiemuroiden pipertämiseen sillä ei vaan riitä kärsivällisyys. Esteistä ori tykkää enemmän, joten kaikkien ajan ja vaivannäön säästämiseksi on sille tehty tämä yksi ja ainoa myönnytys, ja suunnattu enemmän esteiden pariin.

Myös esteillä Saku vaatii kuitenkin tarkkaa ratsastusta, sillä siinä itsessään on turhien riskien ottajan vikaa, eikä sitä ole myöskään varustettu liialla itsesuojeluvaistolla. Tärkeintä on, että mennää kovaa! Sakun mielestä ei ole mikään ongelma esimerkiksi hieman “kokeilla rajojaan” ja rysäyttää koivet ojossa keskelle okseria. Vähän joo kolahtaa, mut hei, rapatessa roiskuu! Tällainen oman hengen ja terveyden uhmaaminen ei kuitenkaan ole esteratsastuksen pointti (sitä varten on kenttäratsastus), eikä poninkaan jalkoja jaksaisi joka ilta kipsata. Niinpä esteillä sen kanssa saakin kruisailla aika lailla kieli keskellä suuta ja se on ehdottomasti pidettävä kuulolla! Jos Sakuun onnistuu säilyttämään kontaktin ja sen saa pysymään ratsastajan suunnitelmassa, ilman mitään omaa sooloilua, on lopputulos joskus jopa todella hyvä! Mutta kaikkien ratsuksi Sakusta ei ole. Eikä nykyään onneksi tarvitsekaan, kun kisakaapissa on rusetteja vaikka muille jaettavaksi..

    Suku

 isä Eyarr Dawn
    ERJ-I, VWY-II, rt, 127 cm, WPB 96,88%
 ii. Lumivuon Ëarion
    ERJ-II, VWY-II, prt, 135 cm, WPB 93,75%
 iii. Canllaith Breandran
    rnkm, 132 cm, wb
 iie. She Sells Seashells GER
    prt, 142 cm, WPB 87,5%*
 ie. VIR MVA Ch Gwalch Wyn Llessar
    KTK-II, mvkkkm, 120 cm, wm
 iei. Neferwyn Lloyd
    mkm, 121 cm, wm
 iee. VIR MVA Ch Teimladol Wyn Caethes
    VWY-II, YLA2, vkk, 119 cm, wm
 emä Halima ox
     YLA2, ERJ-II, ERL-II, rn, 149 cm, ox
 ei. Baashir al Rayad
      m, 154 cm, ox
 eii. Abraxas Ibn Moniet+++
    VRL:n rekisterissä, rn, 154 cm, ox
 eie. VIR MVA Ch Imperial al Baliha
    rn, 147 cm, ox
 ee. Fn Magnum Al-Wahed ox
    KTK-II, rtkm, 148,6 cm, ox
 eei. VIR MVA Ch Czerwiec V+/
    VRL:n rekisterissä, KTK-II, km, 148 cm, ox
 eee. VIR MVA Ch Yanak Realizm+
    VRL:n rekisterissä, KTK-II, rnkm, 148 cm, ox

* WPB (WPB (xx x wb) x wb) x wb

    Jälkeläiset

Saku on tarjolla welshponijalostukseen!

02.04.2013 t. Jacqueline, (e. Jade Jeopard) omistaja: Paraatiponit
25.10.2013 o. Eldarion (e. Aubergine Frederique) omistaja: Meow

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

--- 20.03.2017, päiväkirjamerkintä
Elessar on viime aikoina menestynyt ihan mukavasti näyttelyissä, mutta mitäpä jos oriille keksisi vielä vähän lisäaktiviteettia. Olen hieman tarkastellut estepainotteisia ponejamme ja tullut siihen tulokseen, että Elessar saa osallistua seuraavaan ERJ:n laatuarvostelutilaisuuteen. Ori on ihan mukavassa kunnossa, mutta nyt aloitamme vielä viime hetken treenin ennen tilaisuutta. Toivottavasti ori pääsee siellä sitten parhaimpaansa ja saa mahdollisimman hyvän palkinnon.

--- 07.03.2017, päiväkirjamerkintä
Tänä keväänä Elessar on tehnyt pitkän tauon jälkeen comebackin näyttelyihin ja sertejä onkin tupsahdellut mukavasti toinen sieltä, toinen täältä. Nyt, kun ponien näyttelyiden kermaa on myös palannut toimintaan, oli aika anoa oriille sen ensimmäinen näyttelyarvonimi! Championia lähdettiin hakemaan ja se myös Elessarille tänään myönnettiin. Eipäs olekaan mikään ihan turha koni enää tämä meidän champion-kantakirja-ori!

--- 20.03.2015, päiväkirjamerkintä
Lowland Studin näyttelymenestyksestä innostuneena ilmoitin Elessarin saman tien seuraavan kuun kantakirjaustilaisuuteen! Sertit kantakirjaan oli sen luokkavoiton myötä kasassa ja ori ilmeisesti nyt sellaisessa tuomareita miellyttävässä ulkomuodossa, joten en todellakaan voinut päästää tilaisuutta karkaamaan käsistä. Heti aamusta taas pakattiin siis poni autoon ja suunnattiin kohti pelipaikkoja. Paikalla oli todella paljon enemmän poneja kuin siellä näyttelyissä viimeksi ja Elessar tuntuikin olevan melkoisella puhinapäällä. Ori hyppeli parkkipaikalla siihen malliin, että toivoin että olisin ottanut sille kunnon norsukuolaimen mukaan.. Onneksi olimme tulleet ajoissa paikalla ja ori kerkesi purkaa liikoja energioitaan ennen tuomareiden eteen arvioitavaksi menoa. Meille suotuisaa oli myös se, että tuomarit arvostelivat ponit yksi kerrallaan, mikä entisestään hieman rauhoitti tilannetta. Lopulta Elessar sai tuomareilta 71,5 pistettä, mikä oikeuttaa sille kantakirjan kakkospalkinnon! Hienoa Saku <3

--- 03.02.2015, päiväkirjamerkintä
Minulla oli jo alusta pitäen näyttelysuunnitelmia Elessaria varten, mutta sitten ne vähän jäivät kaiken muun keskellä. Tuli kisauraa, varsoja ja onhan tässä tallissa myös noin 300 muuta ponia, joiden asioita pitää jatkuvasti seurata ja hoitaa. Vähän aikaa sitten kuitenkin vihdoin muistin Elessarin näyttelyjutut ja salamana ilmoitin sen seuraaviin mahdollisiin kinkereihin. Ja nehän koittivatkin sitten tänään! Aikaisin aamulla jo otettiin suunta kohti Lowland Studia, jossa järjestettiin ratsuponeille avoimet näyttelyt. Pitkä matka sujui ihan hyvin ja kisapaikalla Elessar oli tyypilliseen tapaansa hyvin täpinöissään. Kierroksia tuntui olevan ja mietin jo, miten oikein saan pidettyä sen hanskassa kehässä.. Muiden oriiden keskellä Elessar käyttäytyi kuitenkin melko hyvin, kunhan piti riittävästi välimatkaa muihin. Ilmeisesti ori ihmetteli hieman itsekin uutta tilannetta, eikä sen tähden ollut niin riidanhaluisella tuulella. Toki kaikki oli kehässä sujunut ihan ok, mutta olin kuin puulla päähän lyöty, kun Elessar valittiin luokkansa voittajaksi! Siis mitä?! Miksi ihmeessä vetkuttelin taas tämän näyttelyuran aloittamisen kanssa monta vuotta.. Ei todellakaan oltaisi odoteltu, jos olisin tajunnut, että ori tulisi menestymään näin hyvin!

--- 25.10.2013, päiväkirjamerkintä
Elessar sai jokin aika sitten tutustua vanhaa sukua edustavaan, itsekin hieman vanhempaan leidiin. Kyseessä oli yksi ensimmäisiä part bredejäni, tamma Frederique. Tästä yhdistelmästä tulisi varsin mielenkiintoinen varsa suvullisesti, sellainen tasapainoinen miksaus niin vanhaa kuin uuttakin linjaa. Päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja tänään syntyikin jo varsa tästä yhdistelmästä. Varsa osoittautui sukupuoleltaan oriiksi ja kyllä vaan saatiin tästä pariskunnasta komea tumma varsa. Varsa muistuttaa kovasti isäänsä, mikä on ilahduttavaa, kun Frederique nyt on ulkomuodoltaan hieman romuluisempi. Hyvä, että ulkonäkö perittiin oikeasta osoitteesta.. Koska meillä on Jacqueline Elessarista kotona, saa tämä orivarsa lähteä kokeilemaan siipiään tallin ulkopuolelle. Onneksi Meow osoittikin jo kiinnostuksensa tähän varsaan, joten sille varmasti löytyy hyvä koti, jossa se pääsee kilpailemaan ja jalostuskäyttöön. Täytyykin nyt heti muistaessa laittaa Meowille parit kuvat tästä uudesta varsasta, niin hän ei kerkeä muuttamaan mieltään..

--- 02.04.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Elessarin kauan odotettu ensimmäinen varsa. Jaden tiineys sujui varsin mutkattomasti, eihän tämä varsa sille ollut ensimmäinen. Mutta odotin silti varsaa erittäin suurella innolla myös emän puolesta, voisihan varsa periä uskomattoman suvun lisäksi myös ihanan voikon värin. Ja näin suureksi onnekseni myös tapahtui! Aamutalliin tullessani odotteli Jaden karsinassa yhden kultaisen ponin sijaan kaksi kultaista ponia! Ihanaa, sillä olin melko varma, että ruunikko puskisi Elessarin puolelta ja varsasta tulisi mitä luultavimmin ruunivoikko, mutta siitä tulikin ihana vaaleaharjainen blondi. Varsa on sukupuoleltaan tamma ja se saa jäädä tänne kotitallille kasvamaan, kilpailemaan ja myöhemmin siitoshepaksi. On mukava jäädä seuraamaan sen kehittymistä, onhan kyseessä tosiaan Elessarin ensimmäinen jälkeläisnäyttö. Toivottavasti varsan pomppu paljastuu tulevaisuudessa yhtä pontevaksi, kuin Elessarilla!

--- 02.03.2013, päiväkirjamerkintä
Nyt olen keksinyt todellisen unelmaparin! Elessar ja Jade Jeopard! Tästä yhdistelmästä saisi niin makean pitkäsukuisen part bredin, jolla olisi emän värin puolesta vielä mahiksia voikkoon väriin! Tämä varsa minun on ehdottomasti saatava ja nyt onkin aika tuikata Jaden kankkuun hormonipiikki, niin saadaan se varmasti kiimaan.. Vaikka nyt kevät onkin ja joidenkin tammojen kohdalla on jo havaittavissa melkoista sekoilua, haluan silti pelata varman päälle, hehe.

--- 21.01.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin isänsä mukaan Elessariksi nimetyn pikkuoriin ensimmäisiä syntymäpäiviä. Varsa on kasvanut viime aikoina huimasti. Toisaalta se on pyöristynyt mukavan ponimaiseksi, mutta toisaalta pikkuvarsana näkyneet selkeät arabipiirteet emältä ovat hieman kadonneet. No, hieno poni Elessarista tulee, oli se sitten vähän jalompi tai vähän vähemmän jalo. Ori on osoittautunut luonteeltaan myös todelliseksi energiapakkaukseksi. Kohta se pääseekin jo hyppäämään pikkuesteitä, joten siihen se saa ainakin toivottavasti purettua mukavasti energiaa!

--- 21.12.2012, päiväkirjamerkintä
Tiineyden ajan Halimaa tutkittiin suurennuslasilla ja käärin sen jotakuinkin kuplamuoviin, onhan tamma jo sen verran iäkäs, mutta eläinlääkäriltä se sai aina puhtaat paperit ja tiineys sujuikin milteipä paremmin kuin joillain meidän nuorista tammoista. Toisaalta onhan Halima ollut aina todella hyvä näissä touhuissa ja sillä onkin ennestään jo ties kuinka monta varsaa. Tänään vihdoin pitkä odotus päättyi ja saimme talliimme jouluvarsan! <3 Varsa osoittautui sukupuoleltaan oriiksi ja väriltään se on ruunikko emänsä tapaan. Se muistuttaa muutenkin kovasti emäänsä! Hyvin jalo ja siro varsa, eikä todellakaan sellainen ponimainen möhkö, kuten isänsä Eyarr taikka monet muut pullaponit täällä meillä.. Jalkaakin varsalta löytyy enemmän kuin isältään, joten toivottavasti tämä ei jää aivan samanlaiseksi tappijalaksi. Onhan emä Halima kuitenkin melkein 150-senttinen, joten mahdollisuuksia olisi isompaankin poniin! Nyt varsa saa kuitenkin kasvaa ja ihmetellä maailman menoja rauhassa.

--- 05.12.2012, päiväkirjamerkintä
Se on harvinaista, että meidän talliin tarvitsisi ostaa uusia poneja (uusia poneja me ostamme kuitenkin koko ajan, mutta se on eri asia, tulevatko uudet ostokset tarpeeseen.. Useimmiten eivät. Ja myöhemmin kaduttaa.), mutta nyt on iskenyt todellinen pula kivoista part bredeistä! Monta vanhaa ponia on pistetty mullan alle ja jäljelle jäänyt sakki on vähän sellainen turhan heterogeeninen lauma, josta on vaikea suunnitella uusia varsoja tai mitään muutakaan. Uusille poneille on siis kova tilaus. Ja löytyykö tällaisessa tilanteessa sopivia mistään? No ei tietenkään! Siispä aloin tutkailla omaa ponilaumaani sillä silmällä, että löytyisikö sieltä edes joku kiva yhdistelmä..

No, meillähän on juuri kolmevuotiaaksi kääntynyt pirteä nuori ori Eyarr. Siitä saisi varmasti mukavan varsan. Mutta kuka sille kaveriksi? Tammoja pihatossa tuijottaessa en keksinyt vastausta, joten piti vetäytyä oikein toimistoon tutkimaan, kuka edusti mitäkin sukua ja minnes kaikkialle olen omia poneja liisannut, vuokrannut tai myynyt kasvatteja varsottamisoptiolla. Kansioideni kätköistä löysin yhtäkkiä vanhan ja arvokkaan, jo jonkin aikaa sitten eläkekotiin lähteneen ihanan arabitammani Haliman! Olin kokonaan unohtanut tuon korkea-arvoisen vanhan rouvan olemassaolon. Mutta eipä sekään nyt vielä aivan muumio ole, vaikka eläkkeellä onkin. Soitin saman tien Halimaa ylläpitävälle perheelle, että mitä jos keksittäisiin tytöille nyt joku toinen humputteluheppa vähäksi aikaa ja Halima tulisi takaisin oikeaan kotiinsa pyöräyttämään yhden varsan? Perhe oli onneksi todella joustava asiassa ja sopiva korvaava ponikin löytyi saman tien. Nyt meikäläinen saa uuden makean, puoliksi arabialaisen, part bredin aluille!

    Kilpailut

Sakulla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 62 kpl

19.04.13, ERJ, 110 cm : 04/50
22.04.13, ERJ, 110 cm : 01/50
25.04.13, ERJ, 110 cm : 01/50
26.04.13, ERJ, 110 cm : 04/50
23.04.13, ERJ, 100 cm : 03/40
02.06.13, ERJ, 110 cm : 03/50
20.05.13, ERJ, 110 cm : 02/50
26.05.13, ERJ, 110 cm : 02/50
15.06.13, ERJ, 110 cm : 04/30
16.06.13, ERJ, 110 cm : 02/30
03.06.13, ERJ, 110 cm : 01/50
03.06.13, ERJ, 110 cm : 07/50
04.06.13, ERJ, 110 cm : 07/50
05.06.13, ERJ, 110 cm : 05/50
15.06.13, ERJ, 100 cm : 01/30
14.06.13, ERJ, 110 cm : 01/40
28.06.13, ERJ, 100 cm : 05/30
08.06.13, ERJ, 100 cm : 07/50
12.06.13, ERJ, 100 cm : 05/50
10.06.13, ERJ, 110 cm : 04/60
20.06.13, ERJ, 110 cm : 03/30
22.06.13, ERJ, 110 cm : 03/30
22.06.13, ERJ, 110 cm : 03/30
29.06.13, ERJ, 110 cm : 02/30
15.07.13, ERJ, 110 cm : 05/60
17.07.13, ERJ, 110 cm : 05/30
17.07.13, ERJ, 110 cm : 05/40
05.08.13, ERJ, 110 cm : 06/50
06.08.13, ERJ, 110 cm : 06/50
07.08.13, ERJ, 110 cm : 06/50
09.08.13, ERJ, 110 cm : 02/50
11.08.13, ERJ, 110 cm : 05/50
25.08.13, ERJ, 110 cm : 05/50
31.08.13, ERJ, 110 cm : 07/50
13.08.13, ERJ, 110 cm : 04/40
15.08.13, ERJ, 110 cm : 02/40
23.08.13, ERJ, 110 cm : 04/30
25.08.13, ERJ, 110 cm : 02/30
22.08.13, ERJ, 110 cm : 03/50
22.08.13, ERJ, 110 cm : 04/50
23.08.13, ERJ, 100 cm : 03/30
23.08.13, ERJ, 110 cm : 04/30
25.08.13, ERJ, 100 cm : 05/30
27.08.13, ERJ, 100 cm : 01/30
28.08.13, ERJ, 100 cm : 05/30
10.09.13, ERJ, 110 cm : 02/40
12.09.13, ERJ, 110 cm : 06/40
13.09.13, ERJ, 110 cm : 06/40
28.09.13, ERJ, 110 cm : 02/30
29.09.13, ERJ, 110 cm : 02/30
23.10.13, ERJ, 110 cm : 05/30
24.10.13, ERJ, 110 cm : 05/30
24.10.13, ERJ, 110 cm : 05/30
25.10.13, ERJ, 110 cm : 03/30
27.10.13, ERJ, 110 cm : 03/30
29.10.13, ERJ, 100 cm : 02/30
20.11.13, ERJ, 110 cm : 05/40
17.11.13, ERJ, 110 cm : 03/50
01.12.13, ERJ, 100 cm : 04/30
02.12.13, ERJ, 100 cm : 01/30
23.11.13, ERJ, 110 cm : 03/50
25.11.13, ERJ, 110 cm : 01/50

 

Elessar Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © BelleVale
Kaiken muun sivun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!