otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dawn Masque Of Queens VH16-026-0090

kuva

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Dawn Masque of Queens   Säkäkorkeus   145 cm
  Lempinimi   Kiiski   Syntynyt   10.04.2016, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KTK-III, 17 + 18 + 16 + 17 = 68p. 20.12.2016
    Champion, myönnetty 06.05.2019
    ERJ-III, 6,5 + 40 + 25 + 0 + 15 = 86,5p. 30.04.2020
    VWY-I, 6 + 9 + 7 + 23 + 5 = 50p. Tilaisuuden paras poni! 02.05.2020

4-vuotias 10.08.16
8-vuotias 10.12.16

    Luonnekuvaus

Ihana ja kiltti Kiiskiläinen on yksi suosikkejani kaikista sadoista poneista koko tallin historiassa. Ensinnäkin se on aivan huipuista vanhemmista. Mammana toimi toinen ikiaikainen lempparini, Welsh Parade. Alun perin ajattelin tehdä klassisesti ja jättää Paraden esikoisen itselleni, mutta tuo tamma on sen verran tuittupäinen, että päädyin tekemään yhden harjoitusvarsan toisesta oriista, jotta näkisin, onko siitä edes mammaksi varsalle. Olihan siitä ja itsevarma esikoinen löysi uuden kodin Tuulian luota. Oli siis aika pistää kotiin jäävä varsa tulille omasta oriistani Teyrn Ffodorista, joka tietysti on sekin yksi suosikkejani. Tepsukasta meillä olikin jo tallissa yksi varsa entuudestaan, sen esikoinen Derowen. Ja eipä Derowenkaan olisi omaan talliin jäänyt, ellei sekin olisi vaan niin kiva. Tallista löytyy siis kokonainen pieni perhe tätä samaa sukua ja Kiiskiläinen on oivallinen jatko tuolle saagalle.

Toisekseen Kiiski on luonteeltaan ihana rauhallinen mussukka. Molemmat sen vanhemmista ovat enemmän tai vähemmän höseltäviä höyrypäitä ja Kiiskistäkin vähän sellaista odotin, mutta mitä vielä. Kotioloissa tamma on kiltti viilipytty, joka mielellään osallistuu kaikkeen aktiivisesti mutta ei tungettele tai kerää kierroksia. Se rakastaa huomion keskipisteenä olemista ja onkin aina tottunut saamaan rapsutuksia ja herkkuja. Siksipä se pitää ihmisistä ja tulee mielellään tarhan portille moikkaamaan, vaikka sillä kertaa haettaisiin ihan toista ponia hommiin tai vaihdettaisiin vesiä. Tarhoja putsatessa se seuraa perässä nenä kiinni talikossa ja ihmettelee silmät lautasina kun paskaa lapataan kottikärryihin. Muiden ponienkin kanssa Kiiskiläinen on sellainen kaikkien kaveri. Joskin joskus se saattaa olla hieman mustasukkainen parhaista heinäkasoista ja jos toiselle ei mene jakeluun, että nämä heinät kuuluvat nyt Kiiskille, saattaa kaviokin vähän viuhahtaa. Sellainen ei myöskään käy laatuun, että jollekin muulle ponille annettaisi nameja ilman että Kiiski saa mitään!

Kaikenlaiset arkiset hoitotoimenpiteet sujuvat Kiiskiläisen kanssa mallikkaasti. Lastaus, kengittäminen, you name it, Kiiskiläinen can handle it. Kisapaikoilla ja muissa kissanristiäisissä tamma on hieman säpäkämpi ja jo traikkuun astellessa se tuntuu virittyvän innostuneen odottavaan tunnelmaan. Itse määränpäässä se sitten yleensä tuntuu kasvavan korkeutta puoli metriä, häntä liehuu lipputangossa ja Kiiski tepsuttelee kuningattaren elkein. Se pysyy kuitenkin ihan hyvin hallinnassa, jos nyt vähääkään pitää riimunarusta tai ohjista kiinni.

Ratsuna Kiiski on mukava ja yritteliäs ja cobiksi varsin taitavakin. Sillä on todella hyvät liikkeet ja melko tuhdista ulkomuodostaan huolimatta se on mukavan ketterä ja näppärä, kunhan sitä nyt ei ihan pystymetsästä vedä satulan alle. Jos säännöllisessä jumpassa on taukoja, Kiiski kyllä pökkelöityy melko nopeasti, mutta niinhän se on kaikilla poneilla. Ja myös ihmisillä.. Säännöllinen jumppa pitää Kiiskinkin askeleen lennokkaana. Tamma on melko herkkä kuskin sekoiluille ja vaatii tasaista ratsastusta, mutta ei vedä hernettä nokkaan satunnaisista nyppäyksistä. Kentällä se on tarkempi, jos maastoon lähdetään niin siellä Kiiski pistää ihan erilaisen höntsäilymoodin päälle.

Esteitäkin Kiiski tykkää hypätä ja cobiksi se hyppää erinomaisesti, vaikkei mitään taloja ylitäkään. Innostuessaan ja varsinkin kisapaikoilla se on myös yllättävän vauhdikas ja on pärjännyt aikaluokissakin. Kiiski ei niin välitä, vaikka välillä puomit kolisisi. Se yrittää kuitenkin aina parhaansa ja jos kuski lopettaa ohjaamisen, tamma sanoo adios ja hyppelee sitten oman päänsä mukaan. Tällä tyylillä ei kisoja voiteta mutta ainakin Kiiskillä on hauskaa!

    Suku

 isä Teyrn Ffodor Dawn
    VWY-I, ERJ-II, YLA2, vkk, 141 cm, wD
 ii. Crwymwn Dawn
    KTK-II, vkk, 134 cm, wC
 iii. Ch Anfarwol Chymwedda
    VWY-II, KTK-II, YLA2, trt, 134 cm, wC
 iie. Annwyl Rhiannon Dawn
    VWY-II, rnvkk, 129 cm, wC
 ie. Llowri Teasai Dawn
    rt, 142 cm, wD
 iei. Ch Gwalch Fflergant
    KTK-III, VWY-II, prt, 148 cm, wD
 iee. Greenwich's Leannan
    rt, 133 cm, wC
 emä Criallt Welsh Parade
     VWY-I, ERJ-II, tprt, 145 cm, wD
 ei. VIR MVA Ch Cedion Arglwydd
      VWY-I, KTK-II, YLA2, rt, 130 cm, wC
 eii. Cedion Cadomedd
    VWY-II, YLA2, m, 134 cm, wC
 eie. Ch Anfarwol Ariella
    VWY-II, KTK-III, YLA2, km, 118 cm, wm
 ee. Criallt Welsh Princess
    rn, 154 cm, wD
 eei. Criallt Amerawdwr
    rnvkk, 155 cm, wD
 eee. Criallt Welsh Model
    rn, 150 cm, wD

Kiiskillä on hyvin monipuolinen suku, jossa yhdistyvät eri welshsektiot, ja eri sektioiden kasvattajien ja omistajien yhteistyö. Kiiskillä on sukua isän puolelta pisimmillään viiteen polveen asti (ieeiii ja ieeiie, sekä iiieii ja iiieiei), emän puolelta seitsemänteen sukupolveen asti. Seitsemännestä polvesta Kiiskiltä löytyvät sen eiieiei James ja eiieiee Susan B. Molemmat ovat welsh mountainponeja ja tulevat D-sektion cobin sukuun eiie MW Aplicaten (C) kautta. Kiiskin suvussa onkin edustettuna jokainen welshsektio, sillä Aplicaten emä on B-sektion poni Star Lagoon's Fleeting Love. Myös isän puolelta sukua lyötyy C- sekä A-sektion poneja. Crialltilainen emälinja on kauttaaltaan suurta welsh cobia, ja onneksi Kiiski onkin tullut ulkonäöllisesti eniten emälinjaansa. Kiiskin suku on myös muuten hyvin monenkirjava ja sieltä löytyy joka lajin osaajaa ratsuista ajoponeihin, kantakirjaponeja, arvonimihirmuja pitkillä tittelilitanioilla sekä tavallisia harraste- ja siitosponeja.

    Jälkeläiset

Kiiski on tarjolla welshponijalostukseen!

00.00.0000 o/t. Varsa (i. Isä) omistaja: Omistaja

    Kiiskin päiväkirja

-- 01.03.2020, päiväkirjamerkintä:
Ponit ovat viime aikoina (.. viime vuosina) saaneet viettää loputtomia lomapäiviä, mutta nyt on tullut aika taas aktivoitua. Jokin aika sitten innostuin hupsun päivämäärän (02.02.2020) innoittamana puunaamaan pari ponia VWY-laatiskuntoon, ja tulin siihen tulokseen, että turha näitä timantteja on täällä pihaton perällä seisottaa. Kyllähän ulkomaailman pitää saada nähdä, millaisia upeita poneja minulla ainakin omasta mielestäni on tallissa. Kiiski on pärjännyt hyvin näyttelyissä ja on muutenkin hieno poni, joten se kärrätään nyt tämän kevään aikana muutamiin kissanristiäisiin. Ensi alkuun pitää vain kaivaa poni esiin massiivisen talvikarvan alta..

-- 06.05.2019, päiväkirjamerkintä:
Sitä sun tätä on taas sattunut matkan varrella ja Kiiskin arvonimen anominen oli hieman unohtunut.. Tuossa jokin aika sitten sain kuitenkin vihdoin anomuksen eteenpäin ja tänään saapui vastaus, että Kiiskille on myönnetty champion-arvonimi. Olen erittäin tyytyväinen tähän pieneen punatukkaiseen tammaan. Eipä ole mikään turha koni, kun löytyy nyt sekä näyttely- että kantakirjapalkintoa.

31.03.2019, päiväkirjamerkintä:
Kiiskin näyttelyura olisi nyt yhtä sertiä vaille paketissa. Viimeistä sertiä lähdimme tänään metsästämään Adinassa järjestetyistä näyttelyistä. Kiiski esiintyi jälleen loistavasti ja varsinkin ravia tuomari kehui kovasti. On tämä tamma kyllä super liikkuja. Kotiin tuomisiksi saatiin viimeinen serti ja nyt tästä pääseekin arvonimien anomispuuhiin!

-- 07.09.2018, päiväkirjamerkintä:
Tänään Kiiski sai jälleen osallistua näyttelyihin. Tällä kertaa mittelöt pidettin Tirionissa, jossa on aina mukava päästä käymään. Lisäksi henkilökohtaisilla suhteillani tallin omistajaan pystyn kiristämään itselleni sertejä, hehhee. No ei vaan vitsi vitsi. Kuten arvata saattaa, Tirionissa welsh cob-tammojen luokka oli kovatasoinen, mutta Kiiski ylsi kuitenkin vielä sertille. Tammalle oli varattu luksustasoinen vieraskarsina, jossa se sai yöpyä yön yli, kunnes seuraavana päivänä matkustimme takaisin kotiin.

-- 12.01.2017, päiväkirjamerkintä:
Kiiskin kanssa on viime aikoina aloiteltu ratsun hommia ja tänään olin värvännyt kotitallille ihan ulkopuolisen valmentajan katsomaan, missä mennään. Vaikka Kiiski nyt ei enää niin nuori olekaan niin on se kuitenkin ratsun uralla vihreä ja kokematon. Tunnilla lähdimme aluksi ihan perusasioista liikkeelle ja tamma sai paljon kehuja yritteliäisyydestä ja hyvästä motivaatiosta. Kuski taas sai tuttuun tapaan sapiskaa. Pitäisi kuulemma viettää enemmän aikaa hevosen selässä kuin pyörän selässä kun lonkat on niin perkeleen jumissa ja vinossa, että se haittaa jo hevostakin. Guilty as charged. Alkujumppien jälkeen siirryttiin pienille kavaleteille ja puomeille, joita Kiiski ylitti niinkin innokkaasti, että välillä sitä sai oikein pidellä. Kun vauhti yltyy liian kovaksi niin jalat ei sovikaan enää väleihin niin mukavasti! Alkuun puomeja ja pikkukavaletteja tehtiin suoralla uralla, mutta pian jo siirryttiin kaarevalle uralle. Kuski aiheutti jälleen suurimmat ongelmat toispuolisuudellaan, Kiiskissä ei ollut mitään moitittavaa. Loppuun hiottiin vielä ympyrätyöskentelyä laukassa ihan ilman puomeja. Tunti oli sopivan haastava niin ponille kuin kuskillekin. Perusasioissa riittää aina hiottavaa.

-- 20.12.2016, päiväkirjamerkintä:
Tänään koitti kauan odotettu kantakirjatilaisuus. Kiiskillä nyt ei ole kasassa kuin se yksi serti sieltä ensimmäisestä näyttelystä, että hirveästi kokemusta ei ole eikä saatu ulkopuolista palautetta ulkonäöstä, mutta olen varma, että kyllä Kiiskiläinen nyt jonkun palkinnon nappaa. Mikä tahansa kelpaa meille, kunhan ei ilman jäisi. Reissu aloitettiin taas jo varhain aamulla, jotta oltaisiin ajoissa pelipaikoilla. Tamma taas hyöri ja pyöri enemmän kuin kotosalla ja kun kävin läheisessä metsässä vähän kävelemässä sen kanssa, ei tamma meinannut malttaa kävellä ollenkaan. Häntä pystyssä olisi pitänyt saada kiitää welshravia! Energioita piti kuitenkin säästellä, että tuomareiden edessä ravi lähtisi sitten kuin tykin suusta. Tuon pikku kävelylenkin jälkeen loppuaika menikin sitten oikeastaan enimmäkseen odotellessa, kunnes lopulta päästiin arvosteluun. Kiiskiläinen esiintyi oikein edukseen ja liikkeet lähtivät tosiaan tykin suusta, ensimmäinen ravipätkä mentiinkin laukalla ja uudella yrityksellä reippaassa loppusuoran ravuriravissa. Poni saikin kiitosta mahtavista liikkeistään, mutta tällaista vanhemman mallista cobtyyppiä ei muuten arvostettu tuomaristossa niin paljon kuin olisin toivonut. Kiiski kuitenkin hyväksyttiin kantakirjaan ja palkittiin kolmospalkinnolla, joten tavoite täyttyi eikä tyytyväisempi voisi olla!

-- 25.10.2016, päiväkirjamerkintä:
Tänään koitti Kiiskille jännittävä päivä, sillä se sai osallistua ensimmäiseen näyttelyynsä! Meillä onkin herätty jo aamuvarhain puunaamaan poneja ja harjaamaan häntiä siisteiksi. Harmillisesti meidän rodunomaiset valkoiset naruriimut olivat joutuneet heinävintillä hiirten jyrsinnän kohteeksi, joten näyttelydebyytti tapahtui tylsästi tavallisissa suitsissa. Kiiskiläinen suhtautui kopissa matkustamiseen oikein hyvin ja paikan päälläkin se käyttäytyi ikäisekseen nuorikoksi siivosti. Hieman oli enemmän virtaa kuin kotosalla, mutta näyttelyissä kuuluukin esitellä sitä vimmaisaa welshenergiaa! Kehässä Kiiskiläinen sai kehuja ja ilokseni se nappasi ensimmäisen irtosertinsä. Lippu kantakirjatilaisuuteen on siis lunastettu. Kun iltapäivällä päästiin takaisin kotiin, oli Kiiski aivan poikki uudesta kokemuksesta ja ensitöikseen rojahti köllöttämään maahan, kun pääsi pihattoon. Päätin ottaa Kiiskin talliin ja laittaa karsinaan nukkumaan, niin se saisi varmasti ladata akkuja rauhassa rankan päivän päätteeksi.

-- 10.08.2016, päiväkirjamerkintä:
Tänään vieteltiin Kiiskiläisen nelivuotissynttäreitä. Juhlapäivän kunniaksi Kiiski sai extra paljon nameja, siis enemmänkin kuin yleensä.. Vaikka sen ei uskoisi olevan mahdollista, niin paljon nameja on kyllä tähän poniin saatu upotettua. Onneksi näin nuoressa ja aktiivisessa ponissa se ei näy vielä missään, mutta jossain kohtaa pitää ehkä hieman hillitä lahjomistahtia. Kiiski alkaa jo näyttää aika lailla aikuiselta ponilta. Korkeutta tuskin tulee enää hirveästi lisää mutta massaa saa ja pitääkin vielä kertyä. Tämä punatukkainen kaunokainen on kyllä sellainen ilmestys että mielellään sitä esittelisi kodin ulkopuolellakin. Näyttelytiimiin joudutaan ehkä sorvaamaan Kiiskin mentävä rako. Haluaisin nimittäin mielelläni kuulla, mitä mieltä tuomarit siitä ovat. Haaveissa siintää myös kantakirjaus. Ratsuhommien kanssa ei pidetä kiirettä, suitsia (ja satulaa) on maisteltu, mutta ei sen ihmeempää. Palataan niihin sitten myöhemmin.

-- 02.05.2016, päiväkirjamerkintä:
Pikku-Parade on viime aikoina kasvanut hurjasti ja sille keksittiin myös vihdoin sen arvolle sopiva nimi. Jos emä on Welsh Parade ja isosisko Queen of Wales niin samanlaisella ylväällä nimellähän sitä on jatkettava. Niinpä nimeksi valikoitui Masque of Queens. Siinäpä sopiva historiallinen ja korkeakulttuurinen nimi tälle viikarille. Sopiva lempinimi vielä puuttuu mutta eiköhän sellainenkin pian muodostu.

-- 10.04.2016, päiväkirjamerkintä:
Pitkä odotus päättyi tänään, kun suosikkimonsterini Welsh Parade pyörätti meille talliin uuden tammavarsan! Koko tiineyden ajan olin toivonut samanlaista tammaa, kuin Paraden esikoinen, jonka kuitenkin menin myymään Tuulialle. Se varsa oli todellinen kopio emästään, samanlainen punainen paholainen. Toiveeseeni onneksi vastattiin, sillä tänään syntynyt tammavarsa on myös ihana pieni punainen, aivan kuten emänsä! Hyvää työtä Parade. Tämä varsa jää ehdottomasti kotiin kasvamaan eikä sitä myydä ikinä minnekään.

    Kilpailut

Kiiski kilpailee ERJ:n alaisissa porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 843.42 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1131.03 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.01 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

Esteratsastuksessa 1974.45p. (vaikeustaso 5)
Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.
Näyttelytuloksia
25.10.2016 NJ-näyttelyt Adina - irtoSERT (pt. Zafiro)

 

Dawn Masque of Queens on virtuaalihevonen.
Kuvat käytössä kuvaajan luvalla.
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!