otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Gwalch Fflergant VH11-026-0315

kuva

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Gwalch Fflergant   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Antti   Syntynyt   12.09.2011, VHKR*
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Punarautias   Kasvattaja   Gwalch Welsh
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset:
     KTK-III, 18 + 16 + 19 + 16 = 69 p. 25.04.2012
     "Tyypikäs ori, nuorehko,
     ej taipuneet polvet, supistuneet sääret,
     tj pystyt vuohiset."

     Champion, arvonimi myönnetty 14.06.2012
     VWY-II, 7,5 + 5 + 6,5 + 22 + 5 = 46p. 12.10.2014

3-vuotias 12.12.2011

    Luonnekuvaus

"I've been nobody's fool, gonna die while I'm cool"
Ihmisenä Antti olisi tallin harrikoista uneksiva pärinäpoika, rummuttamiseen raivonsa tukahduttava anarkisti nahkarotsilla varustettuna. Mikään elämänsä kapinoimiseen ja ainaiseen tyytymättömyyteen myynyt sielupaha ori ei kuitenkaan ole, vaan omaa yleisesti ottaen varsin positiivisen elämänasenteen; villi hörinä, eteenpäin suunnatut korvat ja silmäkulmasta paistava huumori ovat arkipäivää ja huolestua saakin, mikäli niitä ei muutamiin hetkiin kuulu.
Poni on rakastettava hyrysysy, vaikka osaakin olla sisäisen rokkipoikansa mukaisesti melkoinen kivikallo ja kiljukaula ajoittain. Sukupuolensa takia se vaatii kokeneen ja määrätietoisen käsittelijän, mutta rapsuttaa aidan välistä saa kuka tahansa!

Karsinaolosuhteissa osaa Antti kyllä oikeasti käyttäytyä, mutta tuppaa olemaan usein sen verran virtaviivainen, että hoitaja näkee punaista ennen kuin kerkiää kunnolla katseensa keskittämään punakarvaiseen salamakavioon. Poni antaa kyllä tutun, arvostamansa ihmisen siivosti laittaa itsensä riimunnarun päähän, mutta ensikertalaista ori jujuttaa hulluuden partaalle - raivoisa, juuri oikeaan aikaan karjaistu kielto saa Antin miettimään tekosiaan ja hoitajan mahdollinen muu tarpeen vaativa oriin rökitys saa ponin tunnustamaan paikkansa ihmisen seuraajana.

Takapakit hoitajan ja ponin välisessä vallantaistelussa eivät saa oriin elämänilon kiilua pois sen silmistä, onhan lauman toiseksi tärkeimpänä, vähän niin kuin kakkosjohtajana, myös ihan kivaa siinä käytävällä rautaketjujen välissä seisoskellessa. Karsinassa Antin harjaaminen on lähes mahdotonta sen tanssiessa innoissaan polskaa, mutta käytävällä se pääsee katselemaan ja hirnunnallaan vaikuttamaan tallin touhuihin - eikä tylsisty niin nopeasti.
Kosketusherkkä miekkonen poni ei ole koskaan ollut, ja sitä saa käsitellä niiden harjojen kanssa ihan ronskistikin ilman että ori alkaa siitä valittaa. Ehdoton jokaisen harjauskerran must-have on kumisualla otsasta rapsuttelu, josta moni muu poni näkee kauhulla painajaisia - Antti on sen verran badass, että muiden tuska on sille nautintoa.

Kavioiden putsaus on hieman hankalampi operaatio Antin niin innokkaasti nostellen aivan vääriä jalkoja ja hytkyen kuin omaisi muurahaiskeon häntänsä alla oikean jalan sitten noustessa putsattavaksi. Hoitajan on parasta lopettaa ponin kolmella jalalla tanhuaminen alkuunsa, ettei mitään vaan ehdi sattua; ronski kielto tai näpäytys lavalle saa Antin pyörittelemään silmiään ja seisomaan aloillaan. Kengittäjään ori ei oikein osaa suhtautua vakavasti, vaan pyörii ja väistelee Kenkä-Erkin otetta kuin kiimainen käärme pitäen sitä omasta mielestään hauskana vitsinä. Äijän sitten suuttuessa Antille kunnolla poni säikähtää ja on oikein nöyrää poikaa loppuajan.
Eläinlääkärin luona ori on oikein ylväänä ja pystypäin, että minähän olen näin jo rohkea mies! Piikki on kuitenkin aina hieman pelottava, ja korvat liimautuvat niskaan neulan läpäistessä ihon.

Pesulle Antti seuraa hoitajaansa ilomielin, vaikka voikin heittäytyä melkoisen lapselliseksi siellä lopulta seistessään; letkun päälle on kiva hyppiä, lätäköitä on mukava läiskytellä muiden niskaan ja totta kai on pakko hirnuen kuuluttaa koko maailmalle, että kuka siellä pesuboksissa juuri nyt on. Komentamisesta ori palaa kyllä ruotuun, mutta lievä leikkimoodi sillä pysyy päällä.

Varustaessa ori osaa käyttäytyä sidottuna oikein siivosti, sillä ei ole yksinkertaisesti mitään varustamista vastaan! Nahkatamineet ovat mukavia yllä, varsinkin, kun niissä on kasarimaista glitteriä ja glamia kultaisten, helisevien solkien muodossa sekä värikkäitä pantoja ja satulahuopia; lievä ulkonäkökeskeisyys paistaa tästä ukkelista! ;) Satulavyönkään kiristys ei saa oria louskuttamaan leukojaan tuskastumisesta hikoilevana, vaan vyön rauhallinen kiristys saa Antin mitä ilmeisimmin ajattelemaan itsensä todella timmiksi yksilöksi - vielä se menee reiällä kireämmäksi, kireämmälle vielä vaan ja silitä mun sixpackia!

Selästä käsin Antti ei olekaan niin letkeää poikaa, päinvastoin se on innosta täristen valmis moshpittaamaan keikan viimeistelevän bändin saapastellessa lavalle. Tarkoitan, se on valmis kiitämään kentän reunaa heti kun ratsastaja vaan saa takalistonsa penkkiin.
Ori on äärimmäisen herkkä hevonen ratsastaessa, ja se yllättää sillä ominaisuudellaan monet sen kestäessä kuitenkin hoitaessa kaikenlaista kavahtamatta muutamasta ylikorostetustakaan kurinpalautuksesta. Niin kyljissään kuin suussaankaan poni ei kestä minkäänlaista jatkuvaa painetta, vaan kaikki tulee suorittaa mahdollisimman eleettä ja kevyesti - Antti on aivan omaa luokkaansa pelkällä painolla ratsastettavien hevosten sarjassa.

Poni on myös todella notkea, sekä vertyy hyvin nopeasti ja pienellä työllä. Eteenpäin sitä ei koskaan ole tarvinnut patistaa, vaan se liikkuu hyvin moottoristaan ja mielellään oikeassa muodossakin. Kärsimättömyytensä takia sitä ei ole saatu koulutettua pitkälle, eikä se vaan ole kouluponi, vaikka muuten toimiikin sileällä paremmin kuin useat allekirjoittaneen ihan kouluratsastuksessa kilpailevat otukset. Kummallista.

Esteratsastus on sitä, mistä Antti pitää - jopa enemmän kuin Harrikalla ajelemisen haaveilusta. Vanhemmiltaan miekkonen on perinyt hyvän hyppytyylin, joka on valmennusten seurauksena hioutunut vielä paremmaksi, voimakkaammaksi ja ketterämmäksi; Antti osaa pelastaa huimilla hypyillään myös useimmiten hieman pieleen menneen lähestymisen, ja lievää uhkarohkeutta on oriin toimissa havaittavissa. Se hyppää aina ennemmin kuin kieltää, mutta koska ei ole kovin terveellistä hypätä päin muuria nivelet valittaen, on ratsastajan syytä pysyä skarppina ja pyrkiä aina mahdollisimman täydelliseen tiehen, ori kun ei kykene siihen yksin ja tarvitsee kaikesta huolimatta aina selässä matkustajan tukea.

Antin herkkyydestä on kilpailutilanteissa suuri apu, se kääntyy ketterästi heti esteen jälkeenkin tiukalle kaarteelle ja vetää hyvin esteeltä esteelle. Välillä pelkkää aikaa ratsastaessa voi ori hermostua ratsastajan hätäilystä ja toimia liikaa yksin yhteistyön kuskin kanssa sijaan - tästä seuraa huonoja hyppyjä, joissa ori pomppaa jalat suorina ja pää ylhäällä silmät pyörien.

    Suku

 isä Gwalch Farquhar
    VWY-II, tprt, 151 cm, wD
 ii. VIR MVA Ch Crefwrd Fflewdwr
    KTK-II, rt, 155 cm, wD
 iii. Bryniforn Ffowc
    rt, 151 cm, wD, evm
 iie. Crefwrd Miraine
    rn, 154 cm, wD, evm
 ie. Smokescreen
    VWY-II, prn, 142 cm, wD
 iei. Mwyfwy Slices
    prn, 148 cm, wD, evm
 iee. Didaroscreen
    rn, 142 cm, wD, evm
 emä VIR MVA Ch Gwalch Pelydru
     KTK-III, VWY-II, rn, 147 cm, wD
 ei. Sirydd Nerys
      VWY-II, m, 148 cm, wD
 eii. Chwedlau Peibiaw
    m, 151 cm, , evm
 eie. Llanath Aneirin
    rn, 147 cm, wD, evm
 ee. VIR MVA Ch Hazyvale's Gweledydd
    KTK-II, rn, 150 cm, wD
 eei. Dewin Llwyd
    trn, 150 cm, wD, evm
 eee. Hazyvale's Anweledig
    prn, 145 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Antti on tarjolla welshponijalostukseen!

15.12.2011 t. Llowri Teasai Dawn (e. Greenwich's Leann?n), omistaja: Paraatiponit
01.03.2012 o. Llygedyn Adarog (e. Llygedyn Adara), omistaja: Ally
15.01.2013 o. Nefydd Elidyr (e. Aelwen Arwria), omistaja: Nefydd
05.03.2022 o. Norbert Dawn (e. Dawn Honor of Wales), omistaja: Glenwood Welsh Ponies

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

15.01.2013, päiväkirjamerkintä
Antti alkaa kohta vaikuttaa täyspäiväiseltä siitosoriilta, sille siunaantui nimittäin jälleen lisää jälkikasvua! Kyseessä on Nefyddiin syntynyt orivarsa, jolla on kunnia olla tallin ensimmäinen kasvatti tauon jälkeen. Luonteeltaan terve pikkupoitsu vaikuttaa olevan kovin energinen ja leikkisä. Emätammalla on kuulemma hermoissa pitelemistä sen kanssa, kun varsa on alituiseen pahanteossa kolistelemassa karsinan seiniä tai järsimässä mammansa häntää. Sellaisia ne pikkupojat on, ja jotkut eivät kasva tuosta vaiheesta koskaan ohi.. Kuten ei Anttikaan kasvanut.

14.06.2012, päiväkirjamerkintä
Antti on viime aikoina keskittynyt enemmän siitosoriin hommiin ja näyttelyura ja muu turhanpäiväinen puunaus ja patsastelu on jäänyt vähemmälle. En ole oikein jaksanut edes ilmoitella sitä mihinkään, onhan se jo turvallisesti kantakirjassakin. Mietin, josko olisin koettanut metsästää sille vielä yhden muotovaliosertin virtuaalisen muotovaliochampionin arvonimeä varten, mutta muun touhun ohella se suunnitelma kariutui. Jokin aika sitten anoin Antille kuitenkin sen näyttelytuloksiin perustuen championin arvonimeä, joka myönnettiinkin sille virallisesti tänään! Palkinnoksi tästä vein sille laitumelle suuren sangollisen porkkanaa ja leipää, jotka hämmentynyt ori otti iloisena vastaan. Kerrankin omistaja yllättää positiivisesti..!

25.04.2012, päiväkirjamerkintä
Antti osallistui tänään kantakirjaustilaisuuteen! Reissu sujui hyvin ja mielestäni ori onnistui kehässäkin ihan kohtalaisen hyvin. Vähän se sähelsi, ja kun piti seistä patsaana tuomareiden arvosteltavana, se ennemmin hyöri ja pyöri hullun lailla, mutta kyllä siellä pahempiakin riekkujia nähtiin. Ravit sujuivat hyvin ja ori pysyi lapasessa. Ja kantakirjankin ovet aukenivat! Antti palkittiin kolmannella palkinnolla, sen jäädessä vain pisteen päähän kakkospalkinnosta! Ori sai kiitosta tyypeistään ja olipa joku tuomari katsonut sen olevan nuorehkon oloinen, hyvin säilynyt siis tämä meidän aikamies.. Sen yhden pisteen pudottivat ilmeisesti pystyt vuohiset, mutta mistään vääräsäärestä ei onneksi ole kyse! Hienosti suoriuduttu jälleen kerran, kuten Antilta on totuttu odottamaan!

15.03.2012, päiväkirjamerkintä
Tämänpäiväinen näyttelyreissu oli yhtä härdelliä. Olin liikenteessä kahden punaisen cobin kanssa ilman apukäsiä.. Ja ne tulisi esittää peräkkäisissä luokissa! Tamma oli ensin ja sitten ori, joten ei auttanut muu, kuin lykätä Antti jonkun tuntemattoman käsiin. Welshkehän lähellä päivysti joku käyttöluokkaan osallistunut friisiläisomistaja ruunansa kanssa, joka suostui pitelemään Anttia tammaluokan ajan. Ori oli hyvin hämmentynyt tästä taluttajan lennossa vaihdosta ja ryhtyi saman tien kiusaamaan tädin toisessa kädessä olevaa ruunaa. Se tunne, kun näet tammakehästä sivusilmällä, kun Antti pomppii kahdella jalalla tasajalkaa ja taluttaja vaan raahautuu mukana.. Katastrofi ei ollut kaukana, mutta se onnistuttiin kuitenkin jotenkin välttämään. Naruja pidellyt täti oli todella kujalla, mutta onneksi hänen ruunansa tajusi hieman kurittaa Anttia, että nyt prkele loppuu! Kehässä Antti kävikin sitten vielä hieman kierroksilla ja ravin sijaan laukkaili innokkaana.. Sikailu kostautui siinä mielessä, että palkinnoksi napsahti vain irtoserti. Sitä siis lainkaan vähättelemättä, mutta Antissa on kyllä potentiaalia parempaankin..

01.03.2012, päiväkirjamerkintä
Jokin aika takaperin Antti astui elenin kauniin ruunikon tamman Adaran, joka varsoi tänään oriini toisen jälkeläisen! Elenin lähettämien kuvien perusteella kyseessä on jälleen isänsä ulkonäöllinen kopio, kuten esikoinenkin oli. Rautias pikkumies sukilla ja läsillä, se ei voi olla muuta kuin Antin poika! Ja kuulemma on terhakka ja terve poitsu! Täytyy päästä katsomaan lähempää, millainen hippiäinen on kyseessä!

29.02.2012, päiväkirjamerkintä
Kun näyttelyura on menestyksekkäästi korkattu, niin mitä sitä jarruttelemaan? Tänään suuntasimme Antin kanssa Snifffen järjestämiin näyttelyihin, jossa oli vastassa ties minkälaista hevosta. Durch Harness Horsea, friisiläistä ja trakehneria.. Allekirjoittanut oli aivan kujalla, kun on tottunut ravaamaan läpi vain poninäyttelyitä, joissa ne omat esitettävät edustavat suurinta kokoluokkaa. Mutta herranen aika, Antti näytti melkein pieneltä muutaman muun oriin rinnalla. Onneksi ponioreille oli kuitenkin oma luokka ja Anttikin pääsi hieman tasaisempien vastustajien keskelle. Ja minkä vastustajien, Antti voitti ja kirkkaasti! Jälleen kerran se sai lähtöpassit BIS-kehään, jossa se valittiin koko näyttelyiden kolmanneksi parhaaksi oriiksi! On se vaan upea tuo Antti! Ja niin innokkaasti se vipelsi aplodien ja kameroiden salamavalojen loisteessa, että allekirjoittanut vain raahautui epätoivoisena perässä.. Kun tämä ori lähtee, sitä ei juuri pidellä!

22.12.2011, päiväkirjamerkintä
Ihmettelen aina, kuka jaksaa näin joulun alla vielä järjestää mitään kisoja omalla tallillaan, itse ainakin haluaisin päästää työntekijät ja ponit joululoman viettoon.. Mutta kun näyttelyitä järjestetään, niin miksei mekin sitten osallistuttaisi? Tällä kertaa starttasimme aamulla kohti Krumelur Poniesin tilaa, jossa Antti saisi mitellä voitosta oriiden luokassa. Verryttelyt suoritimme tällä kertaa omin nokkinemme aivan muualla kuin verryttelyalueella - otin Antin pitkään liinaan ja menin läheiselle pellolle juoksuttamaan sitä umpihangessa. Ja voi pojat, kyllä tuo lumihangessa tarpominen aktivoi selän työskentelyä ihan eri tavalla, kuin maneesissa töpöttely. Tulee sopivaa aktiivisuutta polviinkin. Kehässäkin tämä kikka kolmonen näkyi - omakehu on paras kehu, mutta Antilla oli selvästi paras ravi koko konkkaronkasta. Nappisuoritus poiki sille koko luokan voiton ja ensimmäistä kertaa se pääsi myös BIS-mittelöihin! No, kulta ja hopea hävittiin newforestille ja connemaralle, mutta koko shown kolmanneksi paras ei ole mikään turha sijoitus! Voittoaan Antti irrotteli sitten pomppimalla takajaloillaan voittajakehässä.. Siinä oli allekirjoittaneella pitelemistä.

15.12.2011, päiväkirjamerkintä
Myönnän, että olen kärsimätön. Heti, kun Antti vaikutti tarpeeksi vanhalta tapaamaan tammoja, sai se lyödä hetkellisesti hynttyyt yhteen greenwichläisen C-tammani Leann?nin kanssa. Siitä sai alkunsa uusi pieni welshvarsa, joka näki tänään ensi kertaa päivänvalon! Leann?n varsoi hyvin isänsä näköisen rotevan tammavarsan! Aivan yhtä punainen se ei ole, enemmän sellainen tasainen rautias, kuten emänsäkin, mutta leveä läsi ja suuret sukat ovat selvästikin isän peruja. Pikkuneidistä on nyt tietenkin vaikea sanoa mitään näin nuorella iällä, mutta allekirjoittanut ei voisi olla siihen tyytyväisempi. Mahtava jälkeläisnäyttö nuorelta Antilta, se on selvää!

19.10.2011, päiväkirjamerkintä
Antti sai tänään osallistua ensimmäisiin näyttelyihinsä, nuorten luokkaan kisatalli Bailadorissa järjestetyissä kekkereissä. Poitsu oli oikein innokkaana lähdössä matkaan ja paikan päällä sen ryhti parani entisestään. Uusi paikka saa Antin aina terästämään aistejaan ja näin ollen sen korvat pysyvät pystyssä ja silmät kirkkaina, vaikkeivät ihmiset mitään sen kummempaa havaitsisikaan. Vaikka Antti luokkamme alkaessa olisikin halunnut lähteä kehästä poistuvien nuorten tammojen perään, onnistuin pitämään sen hanskassa ja pian se tajusikin jo, mihin keskittyä - poseeraamiseen! Oriin debyytti sujui niin mallikkaasti, että se poiki sille jopa irtosertin! Ei ole mikään turha kaveri tämä meidän Antti, saa nähdä, mitä siitä vielä kehkeytyy!

12.09.2011, päiväkirjamerkintä
Kun ensimmäisen kerran näin Julin herttaisen ja puhdasta kultaa olevan sydämen omaavan tamman Pelydrun tiesin, että minun olisi joskus saatava siitä varsa. Haaveellani kesti kuitenkin melkoisen kauan toteutua - Julilla oli monta muuta varsovaa tammaa, pitäisi kilpailla ensin ja orikin puuttui. Ja mä halusin täydellisen oriin, mikä tahansa tallukka ei kelvannut. Ironista on, että päädyin lopulta omaan hirviöoriiseeni Farquhariin, joka on ennemmin tunnettu kävelevänä kuolemantuottajana kuin ensiluokkaisena käytöskukkasena. Suvullisesti yhdistelmä olisi kuitenkin täydellinen, täynnä Gwalchin upeita poneja, ja lisäksi kiltti tamma varmasti tasaisi raivopäisen oriin luonnetta.. Ponit pistettiin yhdessä laiduntamaan ja siitä sai alkunsa tänään syntynyt odotettu orivarsa! Sain Julilta aamulla viestin, että varsa oli syntynyt ja kiiruhdin saman tien sitä katsomaan. Kyseessä on aivan ihana, isänsä värinen ja oikein tomera orivarsa! En malta odottaa, että pääsen hakemaan sen kotiin!

    Kilpailut

Antilla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 48 kpl (40 este, 4 kenttä, 4 championia)

14.10.11, ERJ, 100 cm : 03/30
16.10.11, ERJ, 110 cm : 01/50
16.10.11, ERJ, 100 cm : 01/30
21.10.11, ERJ, 110 cm : 05/50
23.10.11, ERJ, 110 cm : 03/30
13.10.11, ERJ, 100 cm : 05/30
16.10.11, ERJ, 90 cm : 06/40
09.11.11, ERJ, 110 cm : 03/30
24.11.11, ERJ, 110 cm : 05/60
26.11.11, ERJ, 100 cm : 06/60
26.11.11, ERJ, 110 cm : 06/60
22.11.11, ERJ, 110 cm : 03/50
24.11.11, ERJ, 100 cm : 07/60
22.11.11, ERJ, 100 cm : 06/50
23.11.11, ERJ, 110 cm : 05/40
23.11.11, ERJ, 110 cm : 01/50
24.11.11, ERJ, 110 cm : 07/50
28.11.11, ERJ, 110 cm : 07/50
27.11.11, ERJ, 100 cm : 06/60
07.12.11, ERJ, 110 cm : 01/50
04.12.11, ERJ, 100 cm : 02/40
05.12.11, ERJ, 110 cm : 05/40
06.12.11, ERJ, 110 cm : 03/40
23.12.11, ERJ, 100 cm : 06/40
15.12.11, ERJ, 90 cm : 05/100
15.12.11, ERJ, 100 cm : 07/50
16.12.11, ERJ, 100 cm : 01/50
28.12.11, ERJ, 100 cm : 05/40
29.12.11, ERJ, 100 cm : 04/40

29.10.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/28
16.11.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/61
17.11.11, villit estekilpailut, 100 cm : 08/75
19.11.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/61
20.11.11, villit estekilpailut, 90 cm : 04/72
20.11.11, villit estekilpailut, 110 cm : 06/61
23.11.11, villit estekilpailut, 90 cm : 07/72
23.11.11, villit estekilpailut, 110 cm : 04/61
21.12.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/24
21.12.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/26
26.12.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/24

02.11.11, KERJ, helppo (heB/100/95) : 03/40
08.11.11, KERJ, helppo (heB/100/95) : 05/30
09.11.11, KERJ, helppo (heB/100/95) : 01/30
08.11.11, KERJ, helppo (heB/100/95) : 06/50

12.12.2011 Susiniemi Gård, Driving Class I - Driven Champion I
13.12.2011 Susiniemi Gård, Driving Class I - Driven Champion I
07.01.2012 Welsh Pony Riders Club, Driving Class I - Driven Champion I
12.01.2012 Paraatiponit, Driving Class I - Driven Champion I

 

Gwalch Fflergant on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!