otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Mannequin VH14-023-0101  Virallinen nimi   Mannequin   Säkäkorkeus   141 cm
  Lempinimi   Kirppu   Syntynyt   02.01.2014, VHKR
  Rotu   WPB (50%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Vaaleanpunarautias sabino   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm, CIC1
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    ERJ-II, 8 + 35 + 12 + 20 + 15 = 90p. 30.04.2020
    VWY-II, 6,5 + 7 + 5,5 + 20 + 5 = 44p. 02.05.2020

4-vuotias 02.05.2014
8-vuotias 02.09.2014

    Luonnekuvaus

Kirppu on täydellinen junnujen kilpaponi! Se on pieni, mutta atleettinen, sekä lisäksi kaunis kuin karamelli blondeine hulmuvine jouhineen. Harmillisesti tamman käsittely on sen herkästi innostuvan ja sähikäismäisen luonteen takia hieman haastavaa, eikä se sovi ihan pienimmille käsiteltäväksi ilman valvontaa - ei siksi, että tamma olisi pahapäinen, vaan koska sillä on välillä niin paljon menohaluja ja täysiverimäisesti välillä varsin nopeat ja dramaattiset reaktiot arkisiin asioihin, on hoitajalla syytä olla jonkin verran kokemusta ja tietää, minne päin loikata turvaan, jos tamma meinaakin innostuksissaan tai säpsähdyksissään pompata niskaan.

Tallissa karsinassaan Kirppu on yleensä sangen turvallinen, koska ainahan sen voi sitoa kiinni. Siinä sen liikkumatila vähenee niin, että kunhan hoitaja ei pistä tammaa kiinni liian lähelle seinää, ei liiskautumisvaaraakaan pitäisi olla. Tällöin Kirppu on mukava hoidokki, eikä inhoa varustamistakaan sen kummemmin. Kokeneemmalle hoitajalle ei ole ongelma hoitajaa Kirppusta tallipihallakaan, sillä ei se nyt päälle hyökkäile, mutta voi säpsähtää esimerkiksi kovan tuulen mukana lentäviä lehtiä tai kovalla vauhdilla ohi tulevaa autoa (vaikka tietenkään tallipihalla ei pitäisi testailla mitään formuloiden kiihtyvyyttä, mutta kukapa saisi tallipojat kuriin). Taluttaessa Kirppu tahtoisi myös mielellään lentää varsinkin tuulen mukana uusiin elinympäristöihin. Kovat tuulenpuuskat syksyisin ja keväisin saavat aikaan sen, että taluttaessa tamma ennemmin etenee laukkahypyin, joiden välissä se odottelee narun päässä raahautuvaa hoitajaa, kuin kiltisti kävellen. Selvää on, että pienempikokoinen ihminen lentää vaakatasossa perässä.. Eikä Kirppu tyynelläkään säällä aina hoitajan vierellä kävele vaan pyörii narun sallimissa rajoissa ympyrää hoitajansa ympäri..

Kirpun lastaaminen on omanlaisensa show ja helpointa on juosta tamman kanssa koppiin. Tamman on aina ollut helpompi kohdata haasteet käyntiä vauhdikkaammassa askellajissa.. Kilpailupaikoilla Kirppu on aika lailla härdellin vietävissä ja on selvästi tavanomaista rauhattomampi - mutta innostuneella, ei hermostuneella tavalla. Aloillaan se ei seiso, vaan steppailee oikeastaan koko ajan ja veuhtoo iloisesti hännällään. Kotitallin ulkopuolella tamma vaatii jämptimpää käsittelyä, jotta se pysyy maanpinnalla eikä lennä maata kiertävälle radalle. Verryttelyissä sen on syytä antaa päästellä höyryjä, ja jos mahdollista, antaa juosta maastossa jollain suoralla tiellä, eikä heti ahtaalla verkka-alueella.

Ratsuna Kirpun taidot pääsevät oikeuksiinsa. Se on täydellinen kilpakaveri tavoitteelliselle junnulle - vaikka tamma menee kovaa, on se erittäin yhteistyöhaluinen ja sillä on todella hyvä työmoraali. Siihen on helppo saada kontakti, eli vauhdista huolimatta aivot eivät siltä katoa, ja lisäksi se on sopivan rento, eikä vedä herneitä nenäänsä epämääräisemmästäkään ohjauksesta - Kirppu on hyvin anteeksiantava ja osaa kyllä itse päättää tilanteeseen sopivan ratkaisun, mikäli kuski on ulapalla.

Kun selässä on tarpeeksi vauhtihullu junnu, eikä mikään allekirjoittaneen kaltainen rystyset valkoisena kauniin blondin harjaa puristava kauhistunut täti, on tammasta helppo saada varma ruusukehai oikeastaan mihin tahansa ratsastuksen lajiin. Kouluratsunakin tamma on vauhdistaan huolimatta kiva, sillä eteenpäinpyrkimystä siltä ei ainakaan puutu ja se on mukavan kepeä ja ketterä satulan alla. Kuski pääsee keskittymään muihin asioihin, kuten omaan istuntaansa ja apujen ja tehtävien hienosäätöön, kun ponia ei tarvitse hikipäissä tuuppia eteenpäin. Täydellinen opetusratsu siis! Esteillä tamma innostuu, mutta pysyy kuitenkin hanskassa. Sillä on oivallinen hyppytekniikka ja sukunsa puolesta hyvä ymmärrys esteiden päälle - yli siis päästään turvallisesti, vaikkei kuski ihan tilanteen tasalla olisikaan. Kirppu on myös todella rohkea hyppääjä - se on varmaa, ettei tämä tamma kieltäydy, vaikka estettä lähestyttäisiin takaperin. Jos Kirppu kieltää, on jokin pahasti vialla.

Emänsä innostamana on Kirppu kilpaillut myös kenttäratsastuksessa, eli sitä on treenattu aktiivisesti myös maastoesteillä. Ja siitäkös tamma tykkää! Tamman rohkeus tulee hyvin esille maastossa hypätessä, Kirppu ei ole koskaan arkaillut veteen loikkaamista ja oikeastaan tuntuu nauttivan sitä enemmän, mitä haasteellisempaa meno on. Lisäksi pitemmillä kenttäosuuksilla tamman hyvä kunto ja loistavasti pyörivä, isohko laukka pääsevät oikeuksiinsa. Välit eivät käy pieniksi eivätkä esteet tule niin yllättäen vastaan, kuin rataesteillä!

    Suku

 isä Brynmor Idris
    ERJ-I, KRJ-I, YLA1, VWY-II, VWY-AB, KTK-III, rnvkk, 132 cm, wB
 ii. Mabon Rhodri
    km, 135 cm, wB, evm
 iii. Sieffred
    wB, evm
 iie. Gwendoline
    wB, evm
 ie. Brynmor Eleri
    rn, 130 cm, wB, evm
 iei. Wynfor
    wB, evm
 iee. Tesni Tiwlip
    wB, evm
 emä Models Only xx
     KERJ-III, XLA-II, rt sabino, 154 cm, xx
 ei. White Noise xx
      159 cm, xx, evm
 eii. Fidanzato xx
    162 cm, xx, evm
 eie. Bel Air Princess xx
    151 cm, xx, evm
 ee. Garden Variety xx
    153 cm, xx, evm
 eei. Vacationer xx
    154 cm, xx, evm
 eee. Flight of Fancy xx
    159 cm, xx, evm

    Jälkeläiset

Kirppu on tarjolla jalostukseen!

22.11.2014 t. Mathilde (i. Deadly Nightshade MPB), omistaja: Paraatiponit
20.07.2016 t. Dramatique (i. Dirwyn Rafiki), omistaja: miivi

    Päiväkirja

-- 20.07.2016, päiväkirjamerkintä:
Kirppu astutettiin jokin aika takaperin omalla oriillani Dirwyn Rafikilla ja tänään syntyikin tämän pariskunnan yhteinen varsa. Varsominen sujui mallikkaasti ja tälläkin kertaa tuloksena oli reipas tammavarsa. Kun tuo Kirpun esikoinen meillä tosiaan pyörii nurkissa, päätyy tämä varsa luultavasti myyntiin. Kiinnostuneet, olkaa yhteydessä.

-- 22.11.2014, päiväkirjamerkintä:
Tänään syntyi Kirpun esikoisvarsa. Tiineys sujui mallikkaasti, vaikka välillä hirvittikin, koska Kirppu ei tuntunut yhtään hidastavan tahtia vaan riehui entiseen malliin valtavan mahansakin kanssa. Vasta aivan lopputiineydestä alkoi olo käydä ilmeisesti sen verran tukalaksi, että se hieman malttoi rauhoittua. Tänään tapahtunut varsominen sujui hyvin ja Kirppu teki meille terveen ruunikon tammavarsan. Se luultavasti jää meille asumaan loppuiäkseen.

-- 30.10.2014, päiväkirjamerkintä:
Olen löytänyt Kirpulle sopivan oriin, joten nyt on aika pistää tamman mammaura käyntiin. Nintsulta bongasin komean ruunikon oriin, joka on kolunnut sekä esteitä että kenttää. Näen jo sieluni silmin, kuinka varsasta tulee super rohkea hyppääjä ja sen kanssa pääsisi ehkä jatkamaan kenttäkisakokeiluita.. Jos enää uskallan. Kirppu lähtee Nintsun luo treffailemaan tuota oria ja takaisin saamme toivottavasti jonkin ajan kuluttua kaksi ponia!

-- 30.08.2014, päiväkirjamerkintä:
Kirpun kisaura on nyt tullut päätökseen ja kenttäkisatkin saavat nyt jäädä historiaan. Kaiken kaikkiaan kisaura sujui todella mallikkaasti ja loppukesän kenttäkisoista isoin anti oli ehkä kuskille. Maastoesteosuuden voi selvitä hengissä kuolematta. Kukapa olisi uskonut. On se kuitenkin sen verran jännittävää puuhaa ja kuitenkin niitä esteisiin takertumisia tasaiseen tahtiin maailmalla tapahtuu, joten turha ottaa riskiä Kirpun kanssa. Se on liian kaunis poni kuolemaan kenttäkisoissa. Nyt sitten suunnataan katseet tamman kanssa uusiin puuhiin.

-- 01.08.2014, päiväkirjamerkintä:
Kirpun kanssa saatiin kesän alussa jo kisaura hyvin käyntiin ja näin kesän loppua kohden alkaakin rusetteja ja sijoituksia olla haalittuna niin paljon, että tamma taitaa kohta jäädä hyvillä mielin kisoista eläkkeelle! Näin loppukesään olen ajatellut rutistavani vielä viimehetken kenttäkisakauden. Kirppu on kierrellyt kenttäkisoja myös jo tuossa aiemmin kesällä, mutta nyt aion jättää muut lajit sivuun ja tamman kanssa keskitytään vain kenttäkisojen kiertämiseen. Meillä ei kovin montaa kenttäponia ole, joten maastoesteiden koluaminen tulee olemaan itsellekin jännittävä kokemus. Kirppu selviää niistä varmasti kunnialla mutta entäpä kuski..

-- 15.05.2014, päiväkirjamerkintä:
Olen alkanut viime aikoina hyödyntää näiden nuorten kanssa enemmän ulkopuolistenkin valmentajien apua, ihan vain siksi, että oma silmä on täysin sokaistunut omalle tekemiselle. Tänään pääsi Kirppukin ulkopuolisen valmentajan syyniin, mutta ihan vaan täällä kotitallilla, ettei nyt liian hurjaksi mene. Tarkoituksena oli tehdä perusjumppaa ja -tekemistä, hieman puomityöskentelyä ja ehkä muutaman pikkuesteen ylitys loppuun. Kirppu oli oikein yritteliäällä päällä ja alusta lähtien koitti kuunnella ja tulkita apuja parhaan mukaan. Tamma sai kehuja hyvästä asenteestaan ja allekirjoittanut sai sapiskaa muun muassa vinoudesta ja hitaudesta. Aina pitäisi olla askeleen edellä varsinkin näiden nuorten kanssa. Pitäisi saada näille nuorikoille ulkopuolisia kuskejakin käymään selässä, kun itse on jo tällainen täysin kangistunut muumio. No, kuskikin saatiin lopulta ajantasalle. Puomityöskentelystä Kirppu tykkäsi, siinä oli sopivasti haastetta myös sen päälle. Puomeja ylitettiin sekä suoralla että kaarevalla uralla. Kirpun osalta kaikki sujui niin hyvin, että loppuun otettiin pari pientä ristikkoa, jotka sijaitsivat suoralla uralla kentän pitkällä sivulla mutta jolle lähdettiin vasta keskittymistä vaativan kiemurauran ja ympyrän jälkeen. Keskittymistä vaativien juttujen jälkeen Kirppu pääsi ikään kuin palkinnoksi paahtamaan suoralle uralle ja hyppäämään esteen yli. Siitä sitten koko kierros ympäri laukassa ennen tehtävän uudelleen aloittamista. Tästä siirryttiinkin sitten loppuverkkaan. Tamma jaksoi hienosti tsempata koko tunnin ja kunhan kuski vielä hieman hioo omaa tekemistään, on tässä hienosti kehittymisvaraa ja ennen kaikkea -potentiaalia tulevaisuutta ajatellen.

-- 02.05.2014, päiväkirjamerkintä:
Kirppulainen vietteli tänään nelivuotissynttäreitään ja sen kunniaksi se sai puolisangollista porkkanoita syötäväkseen. Ei tosin kerralla, vaan kahdelle ruokinnalle erikseen jaettuina, ettei vaan iskisi porkkanaöverit.. Kirpusta on kasvanut oikein söpö pieni blondi ja vauhdikkuutta siinä tuntuu riittävän. Ratsukoulutus on jo aloitettu, mutta varsin alkutekijöissä vielä mennään. Kirppu on osoittautunut siinäkin hyvin yritteliääksi ja kekseliääksi kaveriksi. Se oppii todella nopeasti, joten tulevaisuus vaikuttaa tällä saralla hyvältä. Ehkä tänä kesänä päästään jo ensimmäisiin kilpailuihinkin..

-- 02.03.2014, päiväkirjamerkintä:
Mannequinista on kotijoukkojen keskuudessa tullut ihan vaan Kirppu. Kirppu on kasvanut viime aikoina hurjasti ja sen lempinimi kuvastaa sitä hyvin. Tamma on harvoin paikoillaan, vaan jatkuvasti loikkimassa tai koikkelehtimassa jonnekin muut varsat perässään. Sillä on todella hyvät ja ilmavat liikkeet ja pomppuakin tuntuu löytyvän, vaikka havainnot hyppäämisestä perustuvatkin nyt vain loikkimiseen tarhassa eivätkä oikeiden esteiden ylittämiseen. Niiden aika koittaa vasta aika paljon myöhemmin.. Tänään oli Models Onlyn, Kirpun emän, aika matkata takaisin omaan kotiinsa Britteihin. Liisausaika venähti hieman suunniteltua pidemmäksi, mutta toisaalta sekä varsan että tamman kannalta mieluummin näin kuin muuttoja ja ympäristönvaihdoksia jatkuvasti toisensa perään. Kirppu ei oikeastaan edes huomannut mammansa lähtöä, sillä se oli niin kiireinen riehuessaan muiden varsojen kanssa. Reipas typykkä pärjää kyllä.

-- 02.01.2014, päiväkirjamerkintä:
Kauan odotettu wpb-varsani syntyi vihdoin tänään. Models Onlyn tiineys sujui mallikkaasti ja yllätyksekseni iso valkea täykki solahti tänne muuttaessaan sulavasti kymmenenkertaa karvaisempien ja pulleampien ponien joukkoon. Harkitsin hetken jopa Models Onlyn pistämistä pihattoon, mutta se ehkä olisi ollut Briteistä tänne pohjolaan muuttaneelle täysiveriselle vähän liian extremeä. Se on saanut siis nukkua yönsä tallissa joka yö tähän asti ja nytpä se sitten pullautti ulos itselleen karsinakaverin. Jo pari viikkoa on karsinassa ollut varmuuden vuoksi valvontakamera, jota Norakin on saanut internetin kautta seurailla. Itse asiassa Nora äkkäsi myös varsomisen alkamisen minua aiemmin. Ihmettelin, että kuka helvetti soittelee puoli yhden aikaan yöllä, mutta asiahan selvisi heti kun näin Noran nimen ruudulla ja kajarista kuului vain että talliin ja sassiin!!! Varsominen oli sujunut vauhdikkaasti ja ilman ongelmia ja talliin päästessäni oli homma jo ohi. Kaunis piirtopäinen tammavarsa pötkötteli siellä emänsä kanssa. Olen erittäin tyytyväinen Models Onlyn suoritukseen ja tähän ihanaan uuteen tammavarsaani. Nimikin oli etukäteen mietitty ja se tulee olemaan Mannequin emänsä mukaisesti. Nyt vain jäädään odottelemaan, mitä tulevaisuus tuo sille tullessaan.

-- 05.12.2013, päiväkirjamerkintä:
Special Ringin Noran kanssa olen tuntenut jo jonkun aikaa täysiveristen parista. Uskokaa tai älkää, näiden miljoonien ponien lisäksi minulla on myös muutama hevonen salaisessa piilopaikassa.. Pari eleniltä ostettua angloa ja sen sellaista. Noh, Nora tarjosi minulle tuossa jokin aika sitten ennennäkemättömän hienoa mahdollisuutta liisata häneltä oikeaa täysiveritammaa tähän minun ponijalostukseeni. Tiesin, että hänellä on tallissa yksi erikoisen värinen tamma, joka on korvanpäitä lukuun ottamatta aivan valkoinen. Sellainen jättisabino vai miksi sitä nyt ikinä kutsutaan. Mietin, että Nora varmaan haluaa säästellä sitä tammaa itselleen, mutta mitä vielä. Sain luvan käyttää tuota tammaa omaan kasvatukseeni, kunhan vain sopiva ori löytyisi! Sopivaa oria on nyt sitten tässä hetki skannailtu ja olen päätynyt Liian omistamaan B-sektion Brynmor Idrikseen. Tästä tulisi nyt sellainen vanhan kunnon ensimmäisen polven poni-heppa-risteytys, mutta olen varma, että lopputuloksesta tulee hyvä. Nyt onkin jäljellä enää paperilla sovittujen asioiden käytännön toteuttaminen. Kunhan Models Only todetaan tiineeksi, niin se saapi tulla tänne meille asumaan varsan syntymiseen ja vieroitukseen asti.

    Kilpailut

Kirpulla kilpaillaan pääpainoisesti rataesteillä sekä kouluratsastuksessa, mutta myös kenttäkilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 87 kpl (35 este, 34 koulu, 18 kenttä)

04.06.14, ERJ, 110 cm : 02/30
25.05.14, ERJ, 110 cm : 01/30
26.05.14, ERJ, 110 cm : 05/30
26.05.14, ERJ, 110 cm : 05/30
29.05.14, ERJ, 110 cm : 03/30
30.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
27.05.14, ERJ, 110 cm : 03/30
29.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
31.05.14, ERJ, 110 cm : 03/30
23.05.14, ERJ, 110 cm : 02/15
27.05.14, ERJ, 110 cm : 03/30
30.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
01.06.14, ERJ, 110 cm : 02/40
01.06.14, ERJ, 110 cm : 03/40
05.06.14, ERJ, 110 cm : 04/40
06.06.14, ERJ, 110 cm : 06/40
09.06.14, ERJ, 110 cm : 05/30
16.06.14, ERJ, 110 cm : 03/50
01.06.14, ERJ, 110 cm : 04/100
07.06.14, ERJ, 110 cm : 02/50
21.06.14, ERJ, 110 cm : 02/40
23.06.14, ERJ, 110 cm : 06/40
24.06.14, ERJ, 110 cm : 02/40
25.06.14, ERJ, 110 cm : 01/40
06.07.14, ERJ, 110 cm : 04/40
06.07.14, ERJ, 110 cm : 05/40
09.07.14, ERJ, 110 cm : 03/40
09.07.14, ERJ, 110 cm : 05/40
13.07.14, ERJ, 110 cm : 05/30
16.07.14, ERJ, 110 cm : 03/30
22.07.14, ERJ, 110 cm : 03/30
12.07.14, ERJ, 110 cm : 05/30
05.07.14, ERJ, 110 cm : 02/30
05.07.14, ERJ, 110 cm : 01/30
10.07.14, ERJ, 110 cm : 02/30

30.05.14, KERJ, CIC1 : 01/38
11.06.14, KERJ, CIC1 : 03/40
16.06.14, KERJ, CIC1 : 04/40
04.07.14, KERJ, CIC1 : 01/30
09.07.14, KERJ, CIC1 : 03/30
04.07.14, KERJ, CIC1 : 03/30
28.07.14, KERJ, CIC1 : 01/30
02.08.14, KERJ, CIC1 : 02/30
04.08.14, KERJ, CIC1 : 01/30
01.06.14, KRJ, heA : 03/40
26.05.14, KRJ, heA : 03/30
26.05.14, KRJ, heA : 04/30
30.05.14, KRJ, heB : 02/30
31.05.14, KRJ, heB : 01/30
14.06.14, KRJ, heA : 05/50
09.06.14, KRJ, heA : 02/40
01.06.14, KRJ, heA : 01/40
03.06.14, KRJ, heA : 05/60
04.06.14, KRJ, heA : 02/60
22.05.14, KRJ, heA : 03/30
29.05.14, KRJ, heA : 03/30
03.06.14, KRJ, heA : 01/40
15.06.14, KRJ, heB : 01/50
15.06.14, KRJ, heA : 01/50
16.06.14, KRJ, heA : 07/50
12.06.14, KRJ, heA : 04/40
13.06.14, KRJ, heA : 01/40
13.06.14, KRJ, heA : 05/30
21.06.14, KRJ, heA : 04/40
23.06.14, KRJ, heB : 04/40
25.06.14, KRJ, heB : 05/40
20.06.14, KRJ, heB : 04/50
23.06.14, KRJ, heA : 06/50
18.06.14, KRJ, heA : 04/40
19.06.14, KRJ, heA : 06/40
14.07.14, KRJ, heB : 02/40
16.07.14, KRJ, heB : 05/40
16.07.14, KRJ, heB : 04/40
19.07.14, KRJ, heB : 02/40
20.07.14, KRJ, heB : 03/40
06.07.14, KRJ, heA : 03/30
11.07.14, KRJ, heB : 03/30
13.07.14, KRJ, heA : 03/30

06.08.14, KERJ, CIC1 : 05/30
11.08.14, KERJ, CIC1 : 03/30
10.08.14, KERJ, CIC1 : 03/47
13.08.14, KERJ, CIC1 : 01/30
23.08.14, KERJ, CIC1 : 01/30
29.08.14, KERJ, CIC1 : 05/40
02.09.14, KERJ, CIC1 : 06/40
30.08.14, KERJ, CIC1 : 04/40
11.09.14, KERJ, CIC1 : 04/30

 

Mannequin on virtuaalihevonen.
Kuvat © SN
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!