otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Pengadarn VH15-026-0086

  

        

  Virallinen nimi   Llygedyn Pengadarn   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Pengadarn   Syntynyt   05.05.2015, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    ERJ-III, 7 + 4 + 22,25 + 0 + 15 = 84,25p. 30.04.2020
    VWY-II, 9 + 8,5 + 4 + 21 + 5 = 47,5p. 02.05.2020

8-vuotias 05.12.2015

    Luonnekuvaus

Pengadarn on kiltti, mutta vähän hömppä ori. Se on ehdottoman hyväntahtoinen ja seurallinen, mutta tuppaa helposti unohtamaan oman kokonsa ja sen etteivät sitä itseään pienemmät olennot, kuten ihmiset, kissat ja koirat, niin nauti siitä, että riehutaan kovasti lähellä tai tarhasta hakiessa juostaan täysillä kohti. Pengadarn on tosi leikkisä ja itse asiassa jopa vähän sellainen hyperaktiivinen. Koko ajan se on jotain mupeltamassa eikä tule kuuloonkaan, että tarhassa sillä tai kellään tarhakaverilla olisi mitään päällä. Ei riimua, loimia, suojia.. Pengadarn tuhoaa nimittäin aivan kaiken. Aktivointileluista se tykkää tosi paljon, mutta nekin se tietysti tuhoaa. Pengadarnilla onkin yksi tietty tarha ja pari tiettyä tarhakaveria, jossa ne ovat ikään kuin kaiken keskellä ja saavat aktiivisesti partioida ja tarkkailla ympäristön tapahtumia.

Pengadarnin kanssa saa siis yleensä olla tarkkana ja varoa, ettei se tallo varpaille, rynni kylkimyyryllä päälle, heitä tarhassa olevalla jumppapallolla päin.. Mutta muuten se on kiltti ja kiva käsitellä. Se tulee mielellään tarhasta ja tykkää olla rapsuteltavana ja hoidettavana. Käytöstavoista saa aika usein muistuttaa, mutta kunhan on talliin päästy ja poni on kiinni käytävällä, niin siinäpä se seisoo kuin tatti paikoillaan. Pengadarnilla on erityinen suhde meidän tallikissoihin ja jos ori on vähääkää kauemmin karsinassa, kissat kyllä löytävät sen. Kissat tulevat liiskaantumisenkin uhalla paikalle, että Pengadarn voi ylähuulella kirputtaa niitä korvan takaa. Kisapaikoilla Pengadarn on usein vielä vauhdikkaammalla tuulella kuin kotona, kun kopissa matkustaminen on niin tylsää, että siitä se kerää sitten ylimääräistä pöllöilyenergiaa purettavaksi määränpäässä. Sen kanssa kannattaa esimerkiksi kisapaikoilla hakeutua mahdollisimman syrjään, ettei se saa liikaa virikkeitä ja ylimääräistä energiaa voi purkaa hillitysti.

Ratsastaessa Pengadarn on tuttuun tapaan varsin energinen ja alkuun yleensä melkoinen sählä. Keskittyminen on joskus hankalaa, jos tuulee, kentällä on lätäkkö, ilmassa leijailee lehti, ooh tuolla kasvaa kukka..! Oriin kanssa treenisessiot kannattaa pitää melko intensiivisinä ja siinä mielessä se ei käy ihan kokemattoman ratsuksi. Pengadarn vaatii myös melko napakkaa ja tarkkaa ratsastusta. Ei se epäselvyyksistä ota nokkiinsa ja yrittää yleensä aina tarjota jotain, mutta jos yhteinen sävel ei ala löytyä alkaa ori helposti keskittyä ihan muihin juttuihin ja sen palauttaminen työmoodiin on sitten vaikeampaa. Kun kuski on sopivan jämpti niin Pengadarnista kuoriutuu reipas ratsu. Varsinkin esteitä se rakastaa ja se hyppääkin varsin hyvin tällaiseksi huithapeliksi cobiksi. Välillä liika vauhti syö ohjattavuutta ja jarrutkin voivat olla hieman hakusessa. Käsistä Pengadarn ei kuitenkaan koskaan lähde.

    Suku

 isä Criallt Pendefigion Ddu
    VWY-II, ERJ-II, KTK-I, m, 147 cm, wD
 ii. Golden Prince VER
    VWY-II, rt, 144 cm, wD
 iii. VIR MVA Ch Treasure Ice VER
    YLA3, trn, 143 cm, wD
 iie. Honey-Sweet Kiss
    rn, 145 cm, wD
 ie. Criallt Lluchddu Ffraid
    m, 148 cm, wD
 iei. Gardien De Nuit
    m, 152 cm, wD
 iee. Doom Tricky Daphne
    YLA2, VWY-III, rt, 149 cm, wD
 emä Euryn Dawn
     VWY-III, vkk, 148 cm, wD
 ei. Gwalch Rhi Arthur
      perlino, 150 cm, wD
 eii. Radyr Ambitious
    perlino, 150 cm, wD
 eie. Euraid Love Crime
    vkk, 147 cm, wD
 ee. Pencalow Ebrill
    VWY-II, ERJ-III, prt, 149 cm, wD
 eei. Ffodor
    vkk, 145 cm, wD
 eee. Cair Elaine
    rt, 152 cm, wD

    Jälkeläiset

Pengadarn on tarjolla welshponijalostukseen!

00/00/0000 t/o. ---- Dawn (e. Emä), omistaja: Omistaja

    Päiväkirja

-- 20.03.2020, päiväkirjamerkintä:
Pengadarnin kanssa on viime aikoina siirrytty aktiivisemman ratsastuksen pariin ja treeni alkaakin tuottaa tulosta. Alkuun ori oli aivan mahdoton pökkelö ja tuntui etteivät mitkään varusteetkaan enää sopineet sille. Noh, talvikarvaa höylättiin siitä varmaan viiden sentin paksuinen kerros pois ja johan alkoi satulakin istua paremmin. Myös ratsuna oleminen alkaa muistua mieleen ja ponin kuntokin tuntuu parantuneen. Toistaiseksi on menty perusjumpalla eteenpäin, mutta ehkä kohta voisi taas kokeilla pientä estehyppelyä mielen virkistykseksi.

-- 01.03.2020, päiväkirjamerkintä:
Kuten koko talli, myös Pengadarn on viime aikoina ollut hieman hiljaiselolla ja lähinnä viettänyt mukavia oloneuvoksen päiviä ulkosalla. Yksi päivä tuossa mietiskelin vähän tallin asukkaita tarkemmin ja päätin, että Pengadarnin kanssa on kyllä syytä vielä aktivoitua. Sillä on takanaan hyvä kilpaura ja hyvät vanhemmat, eikä se nyt ihan tyhmältä näytäkään vaikkei mikään näyttelykettu olekaan. Pengadarn saapi siis suunnata vielä näin eläkepäivillään laatuarvosteluihin, ainakin VWY:n laatikseen. Nyt täytyykin sitten alkaa hieman treenata sitä varten. Tuskin ori enää edes muistaa, mikä satula on.

-- 15.06.2016, päiväkirjamerkintä:
Pengadarn on viime aikoina ollut varsin riehakas ja tehnyt ennätyspaljon tuhoja tarhassa ja tallissa, joten päätin lähteä sen kanssa oikein pitkälle maastoretkelle, jotta se vähän saisi purettua energiaansa ja jättäisi muut ponit rauhaan. Kesälaitumet ovat tänä kesänä olleet niin hyvässä kunnossa, että ruohossa on normaalin sokerin lisäksi ollut pöllöilyenergiaa. Suuntasimme Pengadarnin kanssa yhdelle hyvin mäkiselle reitille, mistä pääsisimme myöhemmin kaartamaan myös pellolle, missä siitä voisi puristaa vielä viimeisetkin mehut. Alkuun mäkisellä pätkällä Pengadarn spurttaili kuin tykin suusta, mutta kun ylämäet seurasivat toisiaan, alkoi askel oriillakin pikkuhiljaa painaa. Etenemisaskellaji oli rento käynti tai ravi oriin oman mielen mukaan. Lenkin lopuksi ori tuntui jo mukavan rauhalliselta, mutta kun käänsin sen tutulle spurttailupellolle, löytyikin sitä lisäenergiaa vielä jostain. Halusin kävellä pellon reunan kertaalleen päästä päähän ihan siltä varalta, ettei siellä olisi mitään ikäviä yllätyksiä kuten myyränkoloja, ja Pengadarnin oli erittäin vaikea pysyä käynnissä tämän ensimmäisen tarkastuskierroksen ajan. Kun lähdettiin samaa pellon reunaa takaisinpäin, sai ori päästellä niin kovaa kuin vain jaksoi. Ja kyllähän se varsin kovaa kulki yksinäänkin ilman kirittäjää. Kun olisi toinen poni mennyt vierellä, olisi vauhti ollut varmasti vielä kovempi. Polun päässä käännyttiin vielä ja tultiin sama pätkä uudelleen laukassa takaisin. Sen jälkeen olikin jo aika suunnata takaisin kotitallille. Uskon, että liika pöllöilyenergia jäi tämän reissun myötä pellolle!

-- 23.01.2016, päiväkirjamerkintä:
Tänään saimme tallille vierailevan valmentajan, ja Pengadarnkin pääsi osallistumaan yhdelle tunnille valmentajan valvovan silmän alla. Kuskina toimi tietysti yours truly. Olen usein saanut valmentajilta sapiskaa jäykkyydestä ja kankeudesta, mutta tänään oli alla jo niin monta tuntia ratsastusta eri poneilla, että Pengadarnin satulaan kiivetessä tunsin oloni jo oikein vetreäksi. Olin myös henkisesti valmistautunut hyvin oriin metkuihin, kun jo niin moni muu poni oli testaillut hermojani. Pengadarn oli kuitenkin iloisella tuulella ja puksutti tyytyväisenä menemään. Alkuun se ei oikein olisi jaksanut apuja kuunnella, mutta tarpeeksi kun muistutteli, niin johan alkoi oriistakin korvat ja jarrut löytyä. Valmentaja kehui oriin rennon letkeää menoa ja pisti meidät pienille kavaleteille ja ristikoille. Ne Pengadarn ylitti leikiten, mutta vauhti alkoi tietysti saman tien kiihtyä kun innostavaa tekemistä tuli tarjolle. Tasaisuutta ja hallittua etenemistä jouduttiin hiomaan aikalailla. Helpottaisi huomattavasti omaa elämää, jos osaisi joskus olla käsillä tasainen ja rauhallinen eikä huseerata joka suuntaan ponin mukana. Myös istunnalla saisi olla tiiviimmin lähempänä ja jarruttaa myös vatsalihaksilla eikä vain ohjista kiskomalla. Kukapa olisi uskonut. Vaan jossain kohtaa yhteinen sävel alkoi kuitenkin löytyä ja valmentaja oli tyytyväinen sekä ratsuun että kuskiin. Keskittymistä vaatineen tehtävän jälkeen otettiin vielä rentoa laukkaa parin kierroksen ja muutaman ison ympyrän verran. Sitten olikin aika siirtyä jo loppuverkkojen pariin.

-- 07.10.2015, päiväkirjamerkintä:
Irtohypytyssuunnitelmat pääsivät hieman unohtumaan, kun tuli taas vähän sitä sun tätä ja itse asiassa koko estekalustokin oli uusimisen tarpeessa. Niiden uusimisessa oli sitten niin iso homma, että siihen tarttuminen tuttuun tapaan lykkääntyi, lykkääntyi ja vielä vähän lykkääntyi, niin että Pengadarnkin ehti tuossa vastikään kääntyä viisivuotiaaksi. Nyt ovat kuitenkin vastamaalatut puomit ja tolpat mintissä, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Sillä aikaa kun pistin tallitytöt rakentamaan sopivaa kujaa, lämmitteli itse Pengadarnia juoksuttamalla sitä suurella ympyrällä. Energiaa oli poitsulla taas runsaasti ja muutama minuutti meni siinä liinan päässä roikkuessa kun ori laukkasi täydellä höyryllä, vaikka pyysin siltä vain siirtymistä käynnistä raviin. Lämmittelyjen jälkeen ja kun esteet olivat paikallaan, päästin ponin vapaaksi maneesin ja se aivan itse oma-aloitteisesti juoksikin suoraan kujaan tutkimaan esteitä. Eipä se tietenkään aluksi tajunnut että niiden yli olisi voinut hypätäkin. Kuitenkin jo pieni kannustus riitti siihen, että se tajusi harppaista maahan kaivetun ristikon yli. Ponin päässä selvästi jotkut piuhat yhdistyivät ja se ymmärsi kupletin juonen. Seuraavalla kierroksella se juoksikin esteille jo reippaassa laukassa. Jalkojen asettelun ja ponnistuspaikkojen kanssa oli tietysti hakemista, mutta esteet olivat niin pieniä, että se kuitenkin selvitti ne helposti. Pari kertaa lisäsimme korkeutta, mutta viimeiselläkin hyppykerralla korkeutta oli max. 60 senttiä. Irtohypytyssessio oli siis todellinen menestys ja Pengadarn tykkäsi kovasti. Siitä saadaan varmasti tulevaisuudessa hieno esteponi.

-- 05.09.2015, päiväkirjamerkintä:
Tänään vieteltiin Pengadarnin nelivuotissynttäreitä. Poitsusta on tullut jo varsin komea ilmestys ja päivä päivältä se muistuttaa enemmän isäänsä. MIkäs siinä, isähän on komea kuin mikä joten eipä se polvi pojasta pahene. Pengadarn on saanut viettää huoletonta pihattoelämää tähän asti, mutta kohta puoliin taidetaan aloitella ratsukoulutuksen kanssa. Näiden cobsuttimien kanssa kannattaa pelata mieluummin hieman varman päälle kuin aloittaa liian aikaisin, koska ne kasvavat vielä pitkään ja sitten kerätään massaa vielä vähän pidempään. Pengadarn alkaa kuitenkin vaikuttaa valmiilta näihin touhuihin ja kalenterissakin näyttäisi olevan tilaa, joten ratsukoulutus otetaan seuraavaksi projektiksi. Olen kaavaillut Pengadarnista estehepoa vanhempiensa tapaan. Pihatossa ori ainakin loikkii siihen malliin, että esteiden ylittämisen ei pitäisi olla ongelma, mutta varsinaista hyppäämistä ei kuitenkaan ole vielä kokeiltu. Meidän estekalusto taitaa olla melkoisen pölyn peitossa maneesin katsomon alla, joten täytynee ehkä käydä hieman vilkaisemassa, mitä niille kuuluu.. Sikäli mikäli sieltä vielä sellaisia puomeja ja tolppia, jotka eivät ole aivan maatumispisteessä, löytyy, niin irtohypytyksen voisikin ottaa esimerkiksi ensi viikon ohjelmaan.

-- 25.05.2015, päiväkirjamerkintä:
Tänään koitti Pengadarnille muuttopäivä. Ori oli varsin riehakkaalla päällä eikä sitä meinattu saada ollenkaan lastattua koppiin. Päädyimme juoksuttamaan sitä kentällä niin, että se vähän väsyisi ja tulisi helpommin koppiin. Tämä oli hyvä päätös, sillä aikansa riekuttuaan Pengadarn asteli ihmisen perässä mukisematta koppiin, kun siellä odotti virkistävää vettä ja palauttava heinäkasa. Matka sujui hyvin ja Pengadarn tuntui välittömästi solahtavan osaksi laumaa, kun päästin sen muiden nuorikoiden kanssa pihattoon.

-- 15.05.2015, päiväkirjamerkintä:
Nimen keksimisessä kesti kauan, mutta vihdoin keksimme uudelle varsalleni sopivan nimen. Siitä tulee Pengadarn. Elen on saanut joka päivä lähetellä kuvia ja videoita oriin kasvamisesta. Sille ja emätammalle kuuluu pelkkää hyvää ja alkukesän laitumilla riittää varsalle tilaa riekkua. Kohtahan se jo muuttaakin sitten tänne.

-- 05.05.2015, päiväkirjamerkintä:
Tänään syntyi sitten uusi ponini, tuo Eurynin ja Pendefigion Ddun varsa. Varsa on musta orivarsa, ja muistuttaa hyvinkin paljon isäänsä. Vaikka toki kaikki mustat päivän ikäiset varsat muistuttavat toisiaan enempi vähempi, niin näistä on kyllä tunnistettavissa sukulaisuussuhde. Nyt ideoimme Elenin kanssa varsalle vielä kivan nimen ja sitten ei muuta kuin odottelemaan, että se on riittävän vanha muuttaakseen tänne meille.

-- 01.04.2015, päiväkirjamerkintä:
Elenin kanssa ollaan jälleen kerran tultu siihen tulokseen, että tarvitsisin uuden ponin. Koko soppa alkoi siten, että Elen ilmoitti haluavansa varsottaa tammansa, itse asiassa meiltä alkujaan lähtöisin olevan Eurynin jollain kivalla oriilla, muttei keksinyt että millä. No, minullahan on talli täynnä kivoja poneja. Tulimme siihen tulokseen, että Pendefigion Ddu olisi sopiva ori tammalle, ja koska minulla ei ollut vielä varsaa tuosta oriista, sanoin, että olisin halukas ostamaan sen saman tien. Tämäpä kävi Elenille ja niinpä lyötiin kättä päälle.

    Kilpailut

Pengadarnilla kilpaillaan porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 758.58 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1110.80 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.65 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

ERJ esteratsastuksessa 1869.38p. (vaikeustaso 5)
KRJ kouluratsastuksessa 1111.45p. (vaikeustaso 3)
VVJ valjakkoajossa 1110.8p. (vaikeustaso 3)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Llygedyn Pengadarn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!