otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Criallt Pendefigion Ddu VH12-026-0067

kuva

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Criallt Pendefigion Ddu   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Penttu   Syntynyt   02.02.2012, VHKR*
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Criallt Welsh Cobs
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 5 + 7 + 21 + 5 = 45p. 27.12.2016
                      ERJ-II, 7,5 + 40 + 10 + 20 + 15 = 92,5 p. 31.12.2016
                      KTK-I, 22 + 19 + 23 + 21 = 85p. 30.07.2017

3-vuotias 02.05.2012
8-vuotias 02.10.2012

    Luonnekuvaus

Penttu on kaikkien tallilla vierailevien iso musta ystävä. Se on kiltti ja sympaattinen ori, joka rakastaa rapsuttelua ja hellää huolenpitoa. Kovin orimainen se ei ole, mikä saattaa johtua ihan siitä, että se on pienestä pitäen ollut hyvin pehmeä ja saanut muilta nuorilta oreilta monoa.. Penttu ei ole koskaan ollut mikään räyhääjä, vaan mieluummin konflikteja väistävä kaveri, joka varsanakin kuulemma leikki mieluummin samanikäisten tammavarsojen kanssa. Penttu on myös omaksunut paljon käytöstapoja emältään ja nuo tavat pitävät edelleen pintansa, vaikka ori on jo aikamies, asunut omassa tallissa monta vuotta ja emäkin on jo laitettu aikoja sitten mullan alle.

Yksi näistä Pentulla olevista sen emän maneereista on hyörimiskohtaukset. Esimerkiksi karsinassa se saattaa joskus säheltää silmät lautasina ja pyöriä ympyrää sellaista vauhtia, että hyvä kun ei siitä ilmavirrasta muodostu pientä tornadoa talliin. Tämän takia oria onkin kivempi hoitaa käytävällä kiinni sidottuna, ihan vain siksi, että se pysyisi suurin piirtein paikoillaan. Siinä se sitten iloisena mupeltaa ketjuja turvallaan ja kun harjaus ottaa oikein oikeaan kohtaan se hörisee iloisesti. Harjauksesta ja kaikenlaisesta hoitamisesta Penttu tykkää paljon ja voikin seistä käytävällä harjattavana vaikka maailman tappiin saakka.

Myös Pentun varustaminen sujuu hyvin. Se ei pidä hirveästi liiasta häslingistä ja esimerkiksi loimea tai satulaa ei kannata vain paiskata sen päälle, vaan asetella se sen päälle hieman rauhallisemmin. Ei se sellaisestakaan miksikään mene, mutta kuka nyt väkisin haluaisi tällaista suurta, söpöä hölmöläistä liiemmin järkyttää. Pentun kaikki varusteet on muutenkin vuorattu pehmusteilla, hehe. Taluttaessa Penttu kulkee kiltisti perässä, joskin tilaisuuden tullen se voi jäädä kyttäilemään ja ihmettelemään, jos näköpiirissä on jotain uutta ja ihmeellistä. Tammojen suuntaan se kuikuilee kiinnostuneena.

Matkustaminenkin Pentulta sujuu mallikkaasti, joskin se on kyllä aina melko huolestuneen oloinen joutuessaan koppiin ja kököttämään siellä pidemmän aikaa. Huonolla tiellä ajettaessa, kun koppi kolisee, saattaa Penttu hermostua enemmänkin ja alkaa helposti kerätä kierroksia hyörimiskohtausta varten.. Matkoille kannattaakin varata riittävästi ruokaa, jotta keskittyminen pysyisi mahdollisimman paljon eväiden rouskuttamisessa. Kilpailupaikoilla Penttu on normaalia säpäkämpi ja sähäkämpi. Matkustamisesta kerätyt kierrokset purkautuvat helposti minihyppyinä takajaloilla tai narun päässä sinkoiluna, jos paikan päällä on hirveä härdelli. Lämmittelyssä sen kanssa ei kannata suhailla ihan miten sattuu muiden ratsukoiden joukossa, vaan etsiä mieluummin joku hieman rauhallisempi spotti ja tehdä määrätietoisesti omia tuttuja lämmittelykuvioita siellä.

Kotona Penttu on varsin kiva ratsu. Se ei tosin ole mikään maailman herkin, vaan vaatii kunnon jumppailut vertyäkseen ja muistaakseen, että mitä siitä pohkeella painamisella taas viestitettiinkään. Verryttyään se on kuitenkin hyvin yhteistyöhaluinen ja todella yritteliäs, vaikkei sen osaaminen ihan huipputasolle riitäkään. Varsinkin tutun ratsastajan kanssa, joka osaa lukea Penttua ja Penttu tietää, mitä tällä tyypillä milloin mikäkin apu tarkoittaa, kiipeäisi ori varmasti vaikka puuhun tai ainakin yrittäisi niin pitkään, että onnistuisi. Oriille on myös mukavaa vastapainoa antaa sen viilettää maastossa täyttä ravia tai laukkaa kouluväännön jälkeen. Tästä onkin tullut tapa, ja ori on jopa hieman hämmentyneen oloinen, jos kuski tuleekin alas jo kentällä ja se vain talutetaan takaisin talliin. Ei talliin ennen maastorallittelua!

Esteillä Penttu innostuu ja vaikkei se mikään mestarihyppääjä olekaan, on se kuitenkin esteillä selvästi parempi kuin koulukiemuroissa. Sileällä ori voi olla aikamoinen huithapeli, jolloin se kyllä yrittää, mutta koivet tuntuvat olevan koko ajan solmussa, kun taas esteillä se selvästi pitää huolta siitä, etteivät puomit kolise. Se on myös aina valmis ylittämään itsensä ja yrittää parhaansa mukaan pelastaa surkeammankin lähestymisen esteelle. Aina se ei siinä itsekään onnistu, ei tällainen iso ori ihan mihin tahansa taivu, mutta yritys on kuitenkin kova. Vauhtiakin sillä riittää esteradalla, mutta se pysyy kuitenkin lapasessa. Ori tykkää esteistä niin, että sillä hypätään edelleen säännöllisesti pikkuesteitä, vaikka kisaura onkin jo ollut ja mennyt.

    Suku

 isä Golden Prince VER
    VWY-II, rt, 144 cm, wD
 ii. VIR MVA Ch Treasure Ice VER
    trn, 143 cm, wD
 iii. Niegró
    wD
 iie. Rose's Garden
    rt, 139 cm, wD
 ie. Honey-Sweet Kiss
    rn, 145 cm, wD
 iei. Honorable
    wD, evm
 iee. Honeybee
    wD, evm
 emä Criallt Lluchddu Ffraid
     m, 148 cm, wD
 ei. Gardien De Nuit
      m, 152 cm, wD
 eii. Cette Nuit
    wD, evm
 eie. Nocturne
    wD, evm
 ee. Rhiawrn Ffraid
    m, 146 cm, wD
 eei. Fannock Warrior
    152 cm, wD, evm
 eee. Rhiawrn Cyfress
    148 cm, wD, evm

Pentulla on sangen mielenkiintoinen suku - siinä yhdistyvät vain isänsä kautta vaikuttavat, harvinaiset ja kadonneet welshlinjat sekä Crialltin welshtehtaan uudet virtaukset, joskin emäisän paikalla keikkuu varmasti kaikille tuttu Gardien De Nuit. Tällainen miksailu vetoaa hyvin allekirjoittaneeseen, siksi samasta isästä meillä onkin jo Pentun isosisko Mai!

    Jälkeläiset

Penttu on tarjolla welshponijalostukseen!

17.10.2012 t. Criallt Tywysoges Goron (e. Criallt Anghynnes Enaid), omistaja: josh
01.05.2015 o. Pendewrwydd Dawn (e. Criallt Epona), omistaja: Tuulia T.
05.05.2015 o. Llygedyn Pengadarn (e. Euryn Dawn), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.05.2015, päiväkirjamerkintä
Pentun jälkeläislista saa jälleen jatkoa! Tänään syntyi upea musta orivarsa. Varsan emä on oma musta tammani, myös Crialltista aikoinaan ostettu Epona. Varsominen sujui hienosti ja varsalla ja emällä on kaikki kondiksessa. Hieman kasvettuaan varsa saa muuttaa Tuulian luokse ratsutila Gateawayhin.

17.10.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Pentun ensimmäinen varsa! Varsa on väriltään tietystikin musta, kuten molemmat vanhempansakin. Varsa on sukupuoleltaan tamma. Elen on jo päättänyt, että isänsä mukaisesti tamman nimeksi tulee jonkinlainen prinsessa. Ihanaa <3 Terveelle pikkuneidille on jo kotikin tiedossa, kunhan se hieman kasvaa, se muuttaa joshin luokse Littleburyyn. Nyt mielenkiinnolla odotellaan, miten Pentun ensimmäinen varsa kasvaa ja kehittyy!

01.10.2012, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Penttu on ollut todellisen härdellin keskellä, se on nimittäin muutaman muun ponini kanssa saanut matkata Havaijille! Ei, ne eivät kuitenkaan ole osallistumassa triathlonin ironman-matkan maailmanmestaruuksiin, vaikka suuntana onkin Kailua-Kona, jossa nuokin mittelöt pidetään - samalla alueella sijaitsee myös Christan welshtalli Lai’e, jossa järjestettäviin estekilpailuihin taas ovat nämä ponskit matkalla. Harvemmin tulee matkan pituuden ja hinnan vuoksi tällaisia pidempiä reissuja tehtyä, mutta silloin kun tehdään, niin mukaan otetaan varmasti niin paljon poneja, kuin vaan mahdollista! Siksipä Penttukin mukaan päätyi. Pitkän matkan päätteeksi saavuimme tänään aamulla perille, ja Pentun oli määrä startata jo iltapäivällä 100-senttisessä esteluokassa. Ori oli kyllä selvästi hieman pyörällä päällään kaikesta matkustamisesta, mutta se oli kuitenkin juonut aivan normaalisti (kiitos omenamehun) ja oli sinänsä ihan pirteä. Niinpä päätimmekin startata. Ja kyllä kannatti, Penttu sijoittui nimittäin 50 ratsukon luokassa toiseksi Havaijin paahtavan auringon alla! Vau, osaapa tämäkin pieni höseltäjä näemmä yllättää! <3

14.09.2012, päiväkirjamerkintä
Pentulle koittaa pian jännittävät ajat, sillä tänään sille varattiin sen ensimmäinen astutus! Niinkin hurja juttu, kuin että Penttu saa lähteä käymään pikavisiitillä oman kasvattajansa luona Crialltissa. Siellä sitä odottelee soma tamma Criallt Anghynnes Enaid. Taattua Criallt-laatua siis. Upeita mustia ei olekaan maailmassa liikaa, joten tällaiselle varsalle on varmasti tilausta!

02.06.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään nuori herra Penttu osallistui estevalmennukseen. Se tuntui jotenkin jo alusta lähtien säpäkämmältä kuin normaalisti, enkä alkuun meinannut saada siihen mitään kontaktia, kun sen keskittyminen harhaili ympärillä lentelevistä perhosista aina kentän keskellä odotteleviin puomeihin ja tolppiin. Sain melko vahvasti palautella sitä kuulolle ja sille piti koko ajan keksiä jotain mietittävää, että se olisi malttanut keskittyä sileällä verryttelyyn ja jumppailuun. Lopulta se kuitenkin muisti taas, mitä siellä satulan alla tulee tehdä ja antoi ihan kivasti periksi. Tämän jälkeen otimme alkuun muutamia verryttelyhyppyjä, jotka Penttu suoritti tykinkuulan lailla. En ole itsekään mikään maailman paras estekuski, joten ponnistusta helpottamaan otettiin avuksi puomi. Näin hypyistä tuli hallitumpia ja tasaisempia. Pikkuhyppelyiden jälkeen siirryimme suurelle ympyrälle harjoittelemaan esteiden ylitystä kaarevalla uralla. Tämä meinasi olla pikku-Pentun päälle jo liikaa, mutta tarkalla ratsastuksella ja kärsivällisyydellä saimme lopulta aikaan kauniin ympyrän, jolla kaksi hyppyä sujui tasaisen varmasti keskeltä estettä. Hienoa!

15.04.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Penttu pääsi hyppäämään pitkästä aikaa esteitä maneesissa! Saksassa tällä hetkellä käynnissä olevista oritesteistä innostuneina päätimme tallityöntekijöiden kanssa rakentaa samanlaisen estetestin omillekin poneillemme. Helppo kuja, jossa oli pari hyppyä, joista viimeinen selvästi muita isompi. Sinne pääsivät nuorikot ja vähän vanhemmatkin ponit vuorollaan pomppimaan. Penttu ei aluksi meinannut tajuta, miksi se päästettiin vapaaksi maneesissa ja vain kiltisti seurasi kävellen perässä. Erään hoitajan perässä se vain käveli rauhassa kujalle ja nuuhki esteitä. Voi mikä torvelo! Hiekalla pöllyttämällä se piti rohkaista laukkaan ja kun se vihdoin saatiin ohjattua oikeassa askellajissa kujalle, tajusi se kupletin juonen. Ja tuon ensimmäisen kerran jälkeen se ohjautui kujalle ihan itsestäänkin, heitellen iloisia pukkeja kierrosten välissä. On se vaan kiva nähdä, kun poni tykkää tekemisestä!

01.04.2012, päiväkirjamerkintä
Penttu on kotiutunut mainiosti Paraatiponeihin ja se onkin kasvanut myös jo hurjasti siitä rääpäleestä, joka hädissään peruutti ulos trailerista. Nuori ori on osoittautunut luonteeltaan oikein fiksuksi, joka tosin oli odotettavissakin, ovathan molemmat sen vanhemmistakin hyvin käsiteltäviä ja isä vielä todellinen herrasmies. Penttu viihtyy oikein hyvin ihmisten seurassa ja sen kanssa onkin ollut kiva opetella kaikkea uutta ja ihmeellistä. Alkuun poitsu on aina varsin epäluuloinen, mutta kun sitä hieman kannustaa, se uskaltaa kokeilla uutta ja riittävästi kehumalla se onkin omaksunut nopeasti uusia asioita omakseen. Sen opettaminen on sujunutkin varsin mallikkaasti ja kohta sille voidaankin alkaa jo sovitella satulaa selkään. Ehkä noin vuoden päästä sillä voisi kuvitella ratsastavansakin. Vielä siihen hommaan tarvitsee vähän kasvaa ja kerätä massaa, mutta eipä tässä mikään kiire vielä ole.

20.02.2012, päiväkirjamerkintä
Penttu pääsi tänään vihdoin muuttamaan toisen crialltilaisen varsan, tamma Daeren kanssa Paraatiponeihin! Kumpikaan varsoista ei ollut koskaan aiemmin ollut kuljetuskopissa ja siinä oven suussa kuikuillessaan molemmilla oli selvästi sykkeet tapissa ja silmät lautasina. Kääk, kamalaa pimeyttä! Penttu aristeli aika lailla, mutta onneksi tamma oli reippaampi (ja ahneempi) ja loikki lopulta kiltisti omenasangon perässä koppiin. Kun kaveri oli mennyt edeltä, rohkaistui myös Penttu ja nousi nätisti koppiin ja antoi laittaa itsensä kiltisti kiinni. Matka sujui kaksikolta hyvin, vaikka kamerasta näkikin että molemmat olivat aivan puulla päähän lyötyjä siitä, että mitäs tässä nyt oikein tapahtuu.. Paraatiponien pihassa varsat peruuttivat kopista ennätysvauhdilla ulos ja ne pääsivät yhdessä tarhaan, joka on muiden ponien pihaton vieressä. Aitojen välistä ne saisivat jo hieman tutustua uusiin kavereihinsa.

02.02.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään puhelin piippasi ja sain ilouutisen: Lluchddu Ffraid oli varsonut tänä kirpsakkana pakkasaamuna terveen orivarsan! Juuri edellisenä päivänä oli syntynyt myös Deimwntin varsa, joten kylläpäs näitä nyt satelee! Päätin lähteä heti Crialltiin ihailemaan uutta upeaa orivarsaani. Karsinassa odotteli emänsä kanssa pieni musta sukkajalka. Kovin se oli vielä ujo ja pysytteli tiiviisti emänsä kyljessä kiinni. Lluchddu Ffraid oli kuulemma ollut hämillään ja pyörinyt hermostuksissaan koko aamun, mutta nyt se oli jo rauhoittunut ja antoi kiltisti tutkia varsaansa. Kun olin saanut ihailtua uutta poniani tarpeeksi, lähdimme elenin kanssa talolle pohtimaan varsalle sopivaa nimeä. Vaihtoehtoja oli useita, mutta päädyin lopulta valitsemaan nimeksi isään viittaavaan Pendefigion Ddun. Kun syntyy näinkin kokomusta varsa, niin johan sekin pitää myös tietää jo nimestä! Nyt pikku-Penttu saa kasvaa ja temmeltää, ennen kuin haen sen Paraatiponeihin.

07.01.2012, päiväkirjamerkintä
Criallt on mainostanut alkuvuoden kasvattimyyntiään oikein runsaalla kädellä ja mitäpä muutakaan allekirjoittanut tekisi, kuin lähtisi itsekin katsastamaan alennusmyynnin tarjonnan? Parempaa puuhaa ei voi päiväänsä yksinkertaisesti keksiä, kuin ponien shoppailu.. Paikan päällä olikin jo aikamoinen vilinä, kun jo syntyneitä varsoja esiteltiin kentällä ja möhömahaiset kantavat tammat seisoskelivat tallissa rapsutusten ja ihailun kohteena. Omaan silmääni osui oma tuontitammani Deimwnt ja sen viereisessä karsinassa köllöttelevä upea musta tamma Criallt Lluchddu Ffraid. Ffraidin varsan isä osoittautui olevan elenin komeaakin komeampi ori Golden Prince. Kuulemma sieltä odotettiin esteille mainiosti soveltuvaa pientä orivarsaa. Sukutaulua tutkailtuani päätin, että Deimwntin varsan lisäksi myös tämä varsa saisi matkata meidän luokse. Teimme kauppakirjat ja elen lupasi ilmoitella heti, kun varsa syntyy. Loistavaa, nyt ei muuta kun jännäämään, että kaikki sujuu hyvin.

    Kilpailut

Pentulla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 60 kpl

14.07.12, ERJ, 100 cm : 04/40
16.07.12, ERJ, 100 cm : 05/40
17.07.12, ERJ, 100 cm : 02/40
14.07.12, ERJ, 100 cm : 03/40
18.07.12, ERJ, 100 cm : 03/40
17.07.12, ERJ, 100 cm : 01/40
18.07.12, ERJ, 100 cm : 02/40
12.08.12, ERJ, 90 cm : 06/40
16.08.12, ERJ, 100 cm : 01/40
19.08.12, ERJ, 100 cm : 04/30
27.07.12, ERJ, 100 cm : 01/30
10.08.12, ERJ, 100 cm : 05/40
17.08.12, ERJ, 100 cm : 03/50
20.08.12, ERJ, 100 cm : 01/50
13.08.12, ERJ, 100 cm : 01/30
04.08.12, ERJ, 100 cm : 02/50
30.08.12, ERJ, 90 cm : 06/50
31.08.12, ERJ, 90 cm : 01/50
31.08.12, ERJ, 100 cm : 07/50
03.09.12, ERJ, 100 cm : 03/50
07.09.12, ERJ, 100 cm : 05/50
01.09.12, ERJ, 100 cm : 03/30
03.09.12, ERJ, 100 cm : 01/30
08.09.12, ERJ, 90 cm : 05/90
10.09.12, ERJ, 90 cm : 02/90
10.09.12, ERJ, 100 cm : 07/90
03.10.12, ERJ, 100 cm : 01/60
15.10.12, ERJ, 100 cm : 06/60
19.10.12, ERJ, 100 cm : 05/60
19.10.12, ERJ, 100 cm : 06/40
12.11.12, ERJ, 100 cm : 06/40
03.12.12, ERJ, 100 cm : 06/40
31.10.12, ERJ, 100 cm : 07/50
04.11.12, ERJ, 100 cm : 04/50
19.11.12, ERJ, 100 cm : 02/30
23.11.12, ERJ, 100 cm : 02/30
26.11.12, ERJ, 100 cm : 03/50
26.11.12, ERJ, 100 cm : 05/50
29.11.12, ERJ, 100 cm : 03/50
01.12.12, ERJ, 100 cm : 05/50
02.12.12, ERJ, 100 cm : 07/50
17.11.12, ERJ, 100 cm : 03/40
02.12.12, ERJ, 100 cm : 05/56
23.11.12, ERJ, 100 cm : 02/07
20.11.12, ERJ, 100 cm : 05/50
20.11.12, ERJ, 100 cm : 02/50
17.12.12, ERJ, 100 cm : 04/50
18.12.12, ERJ, 90 cm : 07/100
20.12.12, ERJ, 100 cm : 02/100
22.12.12, ERJ, 90 cm : 07/100

07.05.12, villit estekilpailut, 100 cm : 01/50
10.05.12, villit estekilpailut, 100 cm : 04/31
12.05.12, villit estekilpailut, 90 cm : 03/31
16.05.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/22
16.05.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/22
30.06.12, villit estekilpailut, 90 cm : 04/30
05.07.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/27
01.10.12, villit estekilpailut, 100 cm : 02/50
02.10.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/50
06.10.12, villit estekilpailut, 90 cm : 05/50

Näyttelytuloksia:
21.03.2012 Littlebury, irtoSERT - pt. Peppi S.
VRL:n profiili

 

Criallt Pendefigion Ddu on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel & A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!