otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Aur Afonydd VH14-026-0143

kuva  

kuva   kuva

  Virallinen nimi   Llygedyn Aur Afonydd   Säkäkorkeus   141 cm
  Lempinimi   Nyyppä   Syntynyt   15.05.2014, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Voikko   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    ERJ-III, 5 + 40 + 0 + 20 + 15 = 80p. 30.11.2020
    VWY-II, 7 + 7,5 + 2 + 21 + 5 = 42,5p. 21.03.2021

4-vuotias 15.09.2014
8-vuotias 15.01.2015

    Luonnekuvaus

Siitä tietää, että tallissa alkaa olla liikaa hevosia, kun niille joutuu keksimään mitä ihmeellisimpiä lempinimiä, kun kaikki normaalit on jo käytössä.. Hieman omituisesta nimestään huolimatta Nyyppä on oikein mukava ja puuhakas poni. Se tykkää aktiivisesti osallistua kaikkeen ja pitää paljon niin ihmisten kuin muiden ponienkin seurasta. Nyyppä on super yritteliäs ja aina innoissaan oppimassa ja yrittämässä uusia asioita. Epäonnista on, ettei Nyyppä ole mikään penaalin terävin kynä ja yleensä se onnistuu ennemmin aiheuttamaan kaaoksen touhotuksellaan kuin saamaan aikaan mitään järkevää, mutta yrityksen puutteesta sitä ei voi moittia. Ja vaikka joskus poni joutuu oman sekoilunsa uhriksi (esimerkiksi jäämällä jumiin paikkaan, mihin sen ei todellakaan olisi pitänyt isoa päätään tunkea), se ei ota siitä herneitä nenään vaan yleensä rauhassa odottelee paikoillaan, että hoitaja tulee pelastamaan sen pinteestä.

Nyypän käsittely sujuu siis yleensä vaivatta, kun joko a) siivoaa sen ulottuvilta kaiken mahdollisesti tuhoutuvan tai sekoilun apuvälineenä käytettävän pois tai b) varaa hoitamiseen niin paljon aikaa, ettei haittaa, jos ori vähän heittelee harjoja minne sattuu, kastelee hoitajankin letkulla pesupaikalla jne. Harjailusta ja ihmisten huomiosta ori nauttii hurjasti ja jää hoitamisen jälkeen mielellään esittelemään osaamiaan yksinkertaisia temppuja, kuten hymyilyä, eikä kaipaile takaisin tarhaan tai omaan rauhaan karsinaan. Nyyppä antaakin myös ulkona nätisti kiinni ja tulee kutsusta luokse tarhan portille. Taluttaessa ja esimerkiksi tallin käytävällä seistessä se tykkää moikkailla muita poneja, mutta muut ponit eivät välttämättä niin arvosta iholle tungettelevaa Nyyppää, joka ei aina ymmärrä varoitussignaaleja, joten hoitajan kannattaa hieman katsella oriin perään eikä antaa sen huidella vapaasti. Muuten tulee varmasti draamaa, siis muiden kuin Nyypän puolelta. Poni on helppo lastata eikä ota kisapaikoillakaan turhia kierroksia. Siinä mielessä Nyyppää saa tosin pitää tarkasti silmällä, että se on hevosvarkaiden unelmakohde. Kauniin värinen söpö poni, joka lähtisi helposti vieraiden ihmisten matkaan ja kävelisi jopa tuntemattomaan traileriin muina miehinä.

Ratsunakaan Nyypytin ei ole mikään paras, mutta tosi yritteliäs ja kiva kaveri silti. Se on miellyttämisenhaluinen ja antaa aina kaikkensa, vaikkei oikein edes tajuaisi, mitä siltä pyydetään. Ori ehdottelee kärsivällisesti kaikkea ja toivoo, että joku osuu maaliin. Jos taas Nyyppä on ratsukosta se osaavampi osapuoli, paikkailee se parhaansa mukaan esimerkiksi esteradalla ja onkin siinä mielessä epävarmoille aloittelijoillekin sopiva ratsu. Kouluradoilla Nyyppä ei ole parhaimmillaan, mutta yrittää kuitenkin parhaansa. Jalat tuntuvat välillä menevän solmuun ja meno voi olla melko tahmaista, joten jos ponista haluaa irti hienompaakin menoa, pitää kuskin olla hereillä ja vaatia topakasti reipasta meininkiä ponilta. Esteitä hypätessä Nyyppä syttyy paremmin liekkeihin ja jaksaa keskittyä. Mitään taloja tämä poni ei kiipeä, mutta se on yleensä varsin varovainen jaloistaan ja jos rata ei ole super tekninen, se osaa ihan hyvin paikkailla itsekin kuskin puutteita.

    Suku

 isä Maer Bachgen Aur
    VWY-II, KTK-I, rnvkk, 143 cm, wD
 ii. Óir Leipreachán
    rnvkk, 134 cm, wD
 iii. Ysbryd Glas
    wD, evm
 iie. Cinnín Óir
    wD, evm
 ie. Regata Livy
    VWY-III, YLA2, ERJ-III, KRJ-II, rn, 148 cm, wD
 iei. Redol's Amor
    m, 149 cm, wD, evm
 iee. Lily Saphira
    rn, 144 cm, wD, evm
 emä Ch Cedion Afon Mai
     YLA2, VWY-II, KTK-III, rt, 132 cm, wC
 ei. Ch Rheibes Defod
      rn, 134 cm, wC
 eii. VIR MVA Ch Fhinstha
    VWY-II, YLA1, VWY-B, m, 131 cm, wC
 eie. Tlws Bonesig
    VWY-III, YLA2, KRJ-II, VWY-B, rn, 136 cm, wC
 ee. Pencocks Betrys
    VWY-II, VWY-A, rt, 136,5 cm, wC
 eei. VIR MVA Ch Llwyn Ghwydion
    KTK-III, m, 128 cm, wC
 eee. Llwynereth Betha
    prn, 149 cm, wD

    Jälkeläiset

Nyyppä on tarjolla welshponijalostukseen!

16.02.2017 t. Dawn Marigold (e. Dawn Maytilda), omistaja: Paraatiponit
08.01.2022 o. Llancarfan Cadwyn Aur (e. Seren Rhianedd Dawn), omistaja: Maldwyn

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 16.02.2017, päiväkirjamerkintä:
Nyypyttimelle syntyi tänään ensimmäinen varsa! Ja ilokseni saan ilmoittaa, että ruunikosta emästä huolimatta varsasta tuli isänsä kaltainen hulmuavaharjainen blondi, eli siis voikko tietysti! Terve tammavarsa syntyi Dawn Maytildalle, Nyyppää huomattavasti kevyempirakenteiselle mutta silti ihan kunnon cobia edustavalle tammalle, joka on pärjännyt ihan mukavasti näyttelykehissä. On kantakirjattu ja kaikki. Jos varsasta tulisi näiden kahden välistä jotain, olisin todella tyytyväinen - piirun Nyyppää kevyempi olemus, vähän pidemmällä mammalta perityllä jalalla, mutta voikolla värillä. Vielä on tietysti yhden päivän ikäisestä varsasta ennustaa juuta tahi jaata, mutta ensinäkemältä voi Nyypän kontribuutioon olla tyytyväinen.

-- 15.09.2014, päiväkirjamerkintä:
Kuten arvata saattaa, talliporukan kesken keksimme aivan valtavan nerokkaan lempinimen uudelle ponillemme.. Tattadadaa, Nyyppä! Vaan eipä tunnu nimi miestä pahentavan. Nyyppä on sopeutunut hyvin tallin poppooseen ja osoittautunut oikein mutkattomaksi kaveriksi. Suurin miinus siinä on sen ainainen säheltäminen ja ori pystyy tarvittaessa tuhoamaan kaiken ympäristöstään nanosekunnissa, mutta noin yleisesti ottaen se on oikein kiltti ja ihmisrakas kaveri. Tämä yhdistettynä sen hienoon väritykseen ja alati paksuuntuvaan orikaulaan, on ori varmistanut paikkansa ainakin allekirjoittaneen suosikkien joukosta. Niinpä kun tänään vieteltiin oriin nelivuotissynttäreitä, oli sille varattu lahjaksi aimo sangollinen porkkanoita ja omenoita. Kohta Nyypän kanssa aloitetaan ratsukoulutus ja kisauraakin pitäisi varmaan alkaa suunnitella. Sen vanhemmat ovat ihan ok hyppääjiä, mutta menneet myös helppoa koulua jonkin verran. Ehkä Nyypänkin kanssa siis kokeillaan esteitä, hieman vaan mietityttää oriin soveltuvuus lajiin rakenteen puolesta. Poni on lyhyenläntä, vain piirun päälle 140-senttinen mutta melkoinen lihavuori silti. No, jää nähtäväksi, ehkä Nyypänkin kaltainen persjalka voisi metristä tai ainakin vajaasta metristä selvitä. Ensin kuitenkin ratsukoulutusta alle ennen minkäänlaisia hyppäämisiä.

-- 11.08.2014, päiväkirjamerkintä:
Ja niin sitä taas tuli ostettua vahingossa uusi kaakki. Oston ehdoksi asetin kuitenkin, että elen saa itse kesyttää kasvattinsa ja se muuttaisi meille vasta lähempänä kolmevuotispäivää, että ehtisin a) nikkaroida taas uuden karsinan talliin, vaikkakin kaikki ponimme elävät pihatossa ja b) ponilla olisi jonkinlaiset käytöstavat ja käsitys siitä, miten tämä maailma makaa. Että ihmisten päälle ei esim. hypitä tuosta vaan. No, muuttopäivä oli tänään. Aika oli taas kulunut niin nopeasti, etten ollut kertaakaan ehtinyt käydä katsomassa uutta ostostani, vaan kaikki tieto siitä perustui kuviin ja videoihin. Jännityksellä siis odotin, millainen pommi sieltä trailerista pomppaa. Huolehtiminen oli kuitenkin tällä kertaa turhaa. Iloinen voikko ori peruutti trailerista melkoisella vauhdilla, mutta pilke silmäkulmassa ja jäi nätisti odottamaan kunhan pääsi rampista alas. Ponihan oli kiltti ja hyvätapainen! Liekö ensimmäisiä kertoja kun eleniltä saa jotain muuta kuin tikittävän aikapommin, erääseen angloarabiin viitaten.. Ja muutamaan muuhunkin kopukkaan. Ori sai mennä toipumaan matkan rasituksista upouuteen karsinaansa ja elenin kanssa menimme viimeistelemään omistajanvaihdoksen sun muut paperihommat toimiston puolelle. Nyt sitten pitäisi enää keksiä joku järkevä kutsumanimi Llygedyn Aur Afonydd -nimiselle kaakille. Virallinen nimi ei ihan parhaimmalla tavalla taivu arjen askareisiin.

-- 22.07.2014, päiväkirjamerkintä:
Elen aina välillä laitteli päivityksiä voikosta orivarsasta. Varsa oli pieni mutta silti suuri. Massiivisen mallinen, mutta melko lyhyillä jaloilla. Kuvissa, joissa ei näkynyt suoraa vertailukohdetta vieressä, se näytti isommalta kuin todellisuudessa oli. Hauska ilmestys. Mietin, että tuota ponia täytyy pitää silmällä, minne se ikinä päätyisikään. Ehkä elen pitäisi sen itsellään, niin stalkkaaminen olisi helppoa. Ilmeisesti kukaan muu ei tykkäillyt orivarsan kuvista, sillä eräänä päivänä elen ehdotti, että mitäpä jos kuule ostaisit tuon varsan pois. Hän oli kiinnittänyt huomiota, että olin jo parisen vuotta systemaattisesti aina stalkannut saman varsan kuvia. Somestalkkaustaitoni eivät olleetkaan niin huomaamattomat kuin luulin. Sanoin, etten jaksa nyt mitään varsoja enkä todellakaan ala syksyä kohden laittelemaan mitään nuorikkoa. Minähän tiesin, että elen oli antanut ponin elää ihan pellossa eikä se varmaan osannut mitään muuta kuin kävellä riimussa. Olisi paljon parempi, jos elen pitäisi sen itsellään ja minä sitten lainaisin sitä vaan jollekin tammalle tulevaisuudessa.. Siinä sitten jankkasimme asiasta, kiistan päättyessä lopulta niin, että ostin TAAS uuden ponin. Huoh.

-- 15.05.2014, päiväkirjamerkintä:
Kevät ja alkukesä on tunnetusti varsojen kulta-aikaa ja uusia poneja onkin taas tupsahdellut maailmaan kuin sieniä sateella. Vaikka varsat ovatkin kivoja niin on niissä myös hirveä homma. Ensiksi saat jännittää tuleeko sieltä edes mitään varsaa, vai menikö monen sadan astutusmaksut harakoille, sitte kun ultrassa näkyy jotain, niin pelätään tuleeko se elävänä ulos, niin ja tammahan voi myös kupsahtaa varsomisessa ja ja ja.. Siksi tänä kesänä päätinkin vain ihastella sosiaalisesta mediasta muiden varsoja, mutta jättää omat varsat vähemmälle. Se olikin juuri internetin ihmemaassa, missä törmäsin postaukseen, missä elen hehkutti juuri syntynyttä voikkoa orivarsaa. Muutama kuvakin oli liitteenä ja niistä näki, että ihan kivasta kaverista oli kyse. Voikoille cobeille tunnetusti löytyy aina spesiaali paikka allekirjoittaneen sydämestä. Ja olipa tuo varsa suht mielenkiintoisesta suvustakin. Aika pikkuisista vanhemmista, joten saattaisi ehkä jopa jäädä C-sektion poniksi. Tyydyin vaan tykkäämään julkaisusta ja scrollasin pois. Ihanaa että jollekin kaverille syntyi noin hieno ja erikoinen varsa. Mutta ei varsoja meille tänä kesänä.

    Kilpailut

Nyypällä kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl

17.09.14, ERJ, 100 cm : 02/30
19.09.14, ERJ, 100 cm : 04/30
20.09.14, ERJ, 100 cm : 01/30
20.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
29.09.14, ERJ, 100 cm : 04/50
30.09.14, ERJ, 100 cm : 04/50
27.09.14, ERJ, 100 cm : 03/50
28.09.14, ERJ, 100 cm : 01/50
29.09.14, ERJ, 100 cm : 07/50
02.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
04.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
05.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
06.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
07.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
08.10.14, ERJ, 100 cm : 05/30
12.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
13.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
06.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
07.10.14, ERJ, 100 cm : 05/30
09.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
10.10.14, ERJ, 100 cm : 05/30
01.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
02.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
03.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
09.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
15.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
15.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
18.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
18.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
11.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
21.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
22.10.14, ERJ, 90 cm : 05/40
22.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
17.05.15, ERJ, 100 cm : 04/40
22.05.15, ERJ, 100 cm : 02/40
01.06.15, ERJ, 90 cm : 05/50
03.06.15, ERJ, 90 cm : 05/50
04.06.15, ERJ, 90 cm : 01/50
15.07.15, ERJ, 90 cm : 04/40
18.07.15, ERJ, 90 cm : 03/40

 

Llygedyn Aur Afonydd on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth & M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!