otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rheibes Defod VH-?????

  Virallinen nimi   Rheibes Defod   Säkäkorkeus   134 cm
  Lempinimi   Defod   Syntynyt   13.10.2008, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: Champion, myönnetty 06.09.2009

Täyttänyt kolme vuotta 12.03.2009

    Taustaa

Ropsilta kasvattajalle palannut. Jälkeläiset pitää selvittää!

    Luonnekuvaus

Rheibes Defod, miten tätä ori voisikaan kuvailla. Joskus jäärä, kova pukittaja. Joskus taas lempeä, ihanan rauhallinen enkeli. Koskaan en ole ostoa herran kohdalla katunut, eikä sille ole tarvetta tuleveisuudessakaan. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen, mutta myös maailman ihmeellisimpien temppujen keksijä. Joten ratsastajat, olkaa varuillanne. Hoitaessa joskus enkeli, ja joskus niin mahdoton, että ei millään mikään onnistu.

Muitten hevosten läsnäollessa, varsinkin tammojen, pörhistelee ori rintaansa ja hirnuu kova-äänisesti. Se ei kuitenkaan ole mikään lauman johtohahmo vaan pitelee paikkaansa kärjen tuntumassa. Se ei taistele johtajuudesta, eikä muutenkaan koskaan satuta lajitoveriaan. Defod on kiltti taluttaa ja heka tarhasta. Joskus se kuitenkin keksii: "vedetäämpä hoitaja pusikkoon, niin hyvä tulee"-leikin. Silloin ei hoitajalla ole paljoa valinnanvaraa kuin mennä pusikkoon. Sillä jos orin päästää niskanpäälle, veidään sinua, ja kovaa. Hoitaessa joskus oikea enkeli, mutta joskus löytyy myös Defodista se pirukin. Antaa harjata joka paikan mukisematta. Defod aristaa ihan hiukkasen mahaansa ja kutiaa sieltä hyvin herkästi. Joku saattaisi luulla, että kutitus on Defodista kivaa, mutta on väärässä. Ori nimittäin ottaa tahallisesta kutituksista kovasti nokkiinsa ja alkaa räyhäämään. Kavioita putsattaessa saattaa ori vähän näykkiä takamusta, jos ei ole varuillaan. Sitä ei saa kuitenkaan pelätä, sillä silloin se ainakin puree. Muuten nostaa ihan nätisti. Satuloidessa ei ole ongelmaa edes satulavyön kanssa, sillä Defodilla ei ole paljoa mahaa, mitä pullistella. Suitsia ori inhoaa ja alkaakin heti luimimaan, kun kapistukset tuodaan karsinaan. Se myös nostelee päätään ja näyttelee usein hampaitansa uhkaavasti. Tässä vaiheessa moni näyttää pelkonsa ja suitsitus jää siihen. Jos kuitenkin menet vain rohkeasti Defodin luo ja otat sitä riuskasti turvasta kiinni, ei se pääse niskanpäälle ja saat suitset laittaa ihan rauhassa sen päähän. Suojien ja pinteleiden kanssa on vähän sama ongelma kuin kavioiden putsauksessa. Defod saatta leikkisästi vähän näykkiä sinua, mutta ei onneksi pahasti. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat Defodille arkea, eikä se jaksa enää välittää niistä.

Ratsastus, hmm. Sehän on Defodilla vähän erilaisempaa kuin muilla hevosilla. Orilta lentää monien sen päähänpistojen ansiosta monikin ratsastaja. Se ei kuitenkaan tee tätä vain satuttaakseen ratsastajia ja pilatakseen mainettaan, vaan se tykkää vain leikkiä. Se pitää siis alusta asti pitää kunnolla ohjan ja pohkeen välissä ja näyttää missä kaappi seisoo. Silloin sen saa ruotuun ja menemään itseasiassa hyvinkin kauniisti. Ratsastajalta vaaditaan niin rohkeutta kuin määrätietoisuuttakin. Sekä hyvin selkeitä ja vahvoja apuja. Tämä ori ei ole maailman herkin, vaan se tarvitsee varsinkin alussa hyvinkin määrätietoiset ja vahvat avut. Loppua kohden se alkaa herkistymään ja on sitten hyvinkin pehmeä ratsastaa. Kouluradalla herra on kuin kotonaan ja se tykkää työstää itseään. Se ei kuitenkaan ole automaatti vaan myös ratsastajalta kaivataan töitä hevosen eteen. Defold osaa vaativiakin liikkeitä ja taipuu hyvin, mutta ratsastajan on osattava kertoa hyvin selkeästi haluamansa. Usein Defold ei ymmärrä ratsastajaa ja hälkeltyy. Sen mieli lähtee liikkeelle ja ratsastajaa viedään. Siksi todella hyvät alkulämmittelyt ja pehmeä, mutta vahva ote on valttia Defoldin kanssa. Esteillä hiukkasen laiska, eikä oikein jaksa innostua. Monet ratsastajat haluavat hypätä Defoldilla sen ihanien askelllajien vuoksi, mutta joutuvat pettymään. Defold ei nimttäin käytä itseään esteratsastuksessa ja ratsastajalta vaaditaankin hyvin voimakkaita ja päättäväisä apuja, jos aikoo saada Defoldin hereille. Sitten kun sen on taas saanut heräteltyä, ei vauhdista tule loppua. Defold ei kuitenkaan hyppää vaan se laukkaa miellään kiitolaukkaa ympäri kenttää ja ohi esteistä. Silloin suuttu hyvin moni ratsastaja ja alkaa käyttäytymään kovakouraisesti. Siitäkös Defold suuttuu ja saattaapi olla, että parit pukitkin on havaittavissa. Rauhallisella, mutta tomakalla ratsastajalla esteetkin sujuvat moitteettomasti. Maastossa vähän säikyhkö, eikä siksi tykkääkään siitä hommasta kovin paljoa.

Kilpailuissa tykkäisi keskittyä paljon enemmän muihin hevosiin kuin ratsastukseen. Se näkyy joskus myös radalla. Mutta jos saa Defoldin huomion ratsastajaan, sujuu ratsastuskin oikein mallikkaasti. Defold ei kuitenkaan tarvitse hirveän pitkiä lammittelyjä, koska muuten ori väsyy helposti pelkästä jännittämisestä. Siksi kannattaa tehdä vaikka, jos on mahdollista, pieni maastolenkki ennen suoritusta. Siellä se rentoutuu ja lämpiää hyvin. Kuljetus on Defoldille vähän kiikunkaakun. Se menee joskus kuin tykki sisään vaunuun ja joskus se ei meinaa mennä kuoleman uhallakaan.

Luonteesta suurkiitos Ropsille!

    Suku

 isä VIR MVA Ch Fhinstha
    YLA1, VWY-II, wC
 ii. Rheydon
    wC, evm
 iii. Clawwry
    wC, evm
 iie. Ysbedu
    wC, evm
 ie. Bwa'R Arch
    wC, evm
 iei. Cymylu
    wC, evm
 iee. Haf Yr
    wC, evm
 emä Tlws Bonesig
     VWY-III, wC
 ei. Ar Draws
      wC, evm
 eii. Tarren
    wC, evm
 eie. Rhuchion
    wC, evm
 ee. Prydferth
    wC, evm
 eei. Bachgen
    wC, evm
 eee. Heuliau
    wC, evm

Hieno suku.

    Jälkeläiset

Defod on tarjolla welshponijalostukseen!

20.11.2008 t. Cimwc Rhonwen (e. Martha Vienna), omistaja: Josh, Littlebury

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

--

    Kilpailut

Defodilla kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 23 kpl

31.10.08 / KRJ / Isilme / HeA / / 7/50
01.12.08 / KRJ / RK Solina / KN Special / / 3/44
12.12.08 / KRJ / JPR / HeB / / 2/21
30.05.09 / KRJ / TuHaSe / HeB / / 3/100
15.05.09 / KRJ / Yankee Stables / HeA / / 10/100
30.05.09 / KRJ / Yankee Stables / HeA / / 2/45
31.05.09 / KRJ / Mistake / HeB / / 4/50
24.05.09 / KRJ / Rousseau Ponies / HeB / / 3/42
24.05.09 / KRJ / Maple's Stable / HeC / / 5/33
31.05.09 / KRJ / Realton / KN Special / / 1/30
29.05.09 / KRJ / Golden Rose / HeB / / 5/44
15.07.09 / KRJ / Astrum / HeB / / 5/50
01.07.09 / KRJ / Március / HeC / / 4/53
01.07.09 / KRJ / Március / KN Special / / 2/46
07.07.09 / KRJ / Svärjade / HeB / / 3/60
07.07.09 / KRJ / Reeyah Ponies / HeC / / 1/60
07.07.09 / KRJ / Reeyah Ponies / HeB / / 3/60
08.07.09 / KRJ / Reeyah Ponies / HeC / / 2/40
10.07.09 / KRJ / Reeyah Ponies / HeB / / 3/40
16.07.09 / KRJ / Maple's Stable / HeA / / 5/40
21.07.09 / KRJ / Hiprakka / HeB / / 4/60
17.07.09 / KRJ / Lumihiutale / HeA / / 4/50
15.07.09 / KRJ / Lumihiutale / HeA / / 1/50

 

Rheibes Defod on virtuaalihevonen.
Kuva © Anthony Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2011, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!