otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Seamus Dawn VH12-024-0038        

  Virallinen nimi   Seamus Dawn   Säkäkorkeus   120 cm
  Lempinimi   Ami   Syntynyt   26.12.2011, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikonpäistärikkö   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heC, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 5,5 + 4 + 7,5 + 20 + 3 = 40p. 30.09.2016

3-vuotias 26.03.2012

    Luonnekuvaus

Ami ei ole koskaan ollut mikään nöyrä poika. Pienestä pitäen se on ollut hyvin omanarvonsa tunteva tapaus ja aina tilaisuuden tullen venyttämässä rajoja ja testaamassa käsittelijöidensä kiukuttelun sietokykyä. Vanhemmiten Ami ei ole tullut yhtään sen helpommaksi, päinvastoin, se on varsinkin muiden ponien keskuudessa vain kasvattanut arvovaltaansa. Hierarkiassa tämän oriin suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin, mikä valitettavasti näkyy myös sen asenteessa hoitajiaan kohtaan.

Siinä mielessä Ami on siis kaikessa machoudessaan hieman neitimäinen tapaus, että jos sille ei jokin asia juuri sinä päivänä passaa, niin sitten on turha ehdotellakaan yhtään mitään siihen suuntaan, tai muuten! Ori on känkkäränkän kuningas ja vaatii käsittelijältään pitkää pinnaa.
Esimerkiksi tarhasta kiinni ottaminen sujuu tähtien asennoista riippuen hieman vaihtelevalla menestyksellä. Joskus Ami möllöttää välinpitämättömänä, huolehtien tietenkin asiaankuuluvasta ylimielisestä ja halveksuvasta ilmeestä, kun sitä haetaan sisään, mutta joskus hoitajaa odottaa ilkeä hammasrivistö ja karkuun juokseva poni. Ori on siitä vielä kahta kauheampi, että se ajaa myös mielellään hakijansa pois luotaan. Aikansa karkuun juostuaan se alkaakin jahdata kiinniottajaansa, eikä kenenkään tee mieli jäädä ottamaan selvää, josko kiukustunut poniori haluaisikin vain tulla kainaloon kiehnäämään kiitolaukalla. Siinä ei auta, kuin hakea kiltisti kaurasanko tallista..

Taluttaessa Ami on juuri sellainen joka suuntaan riuhtova rehvastelija, kuin kuvitella saattaa. Muita hevosia kohdatessa tämä pieni paketti karjuu kuin leijona, etupää kevenee herkästi ja etukoivet alkavat halkoa ilmaa. Vaikkei ukkelia ole pituudella pilattu, siinä on hoitajalla pitelemistä.
Myös tallissa aloillaan seisominen on haasteellista ja vapaana karsinassa Ami alkaa mielellään pompottaa käsittelijöitään. Siksi se hoidetaan aina käytävällä kiinnisidottuna, jolloin hoitajan vaara tulla syödyksi tai tallotuksi katoaa. Sidottunakin Ami mielellään protestoi ja koettaa komennella kuopimalla lattiaa tai lyömällä takakavioita kiukkuisesti maahan, mutta napakasti sitä takaisin napauttamalla ori yleensä lopettaa hölmöilyt ja tyytyy kiukkuiseen päänsä viskelemiseen.

Siinä ketjuissa seistessään Amppari on ihan mukiinmenevä polle, vaikkei juuri rakkautta hoitotoimenpiteitä kohtaan osoitakaan. Sen saa harjata miten haluaa, tosin reipas saa hoitaja olla. Kaviot nousevat yleensä alkukenkkuiluiden ja pienen kurinpalautuksen jälkeen hyvin, samoin kengittäminen ja taivutukset. Varustaminen ei ole oriin mielipuuhaa ja varsinkin satulavyön kiristäminen saa sen potkimaan takajaloilla lattiaa, mutta ei se housuistaan hypi.

Ratsastaessa Ami on sitä sorttia, joka tahtoo mennä kovaa ja korkealta. Vauhti ja vaaralliset tilanteet sujuvat tältä höyryveturilta luonnostaan, joten selkään vaaditaan ehdottomasti jämpti, selkeäotteinen ja rauhallinen kuski. Ori juoksee helposti pois ratsastajansa alta, se usein porottaa jo täyttä päätä uraa pitkin ennen kuin kuski kerkeää satulaa koskettaa. Amin kanssa täytyy saman tien saada jarrut läpi ja usein se alkuverryttelyissä jää hieman lyhyeksi ja rullalle edestä, mutta niin se saakin - tämän pojan kanssa on ihan turha lähteä aluksi hakemaan mitään eteen-alas-venytyksiä, tai homma johtaa kiitoraviin ja kiukkupukkeihin. Tärkeämpää on saada jarrut kuntoon ja poni ohjan ja pohkeen väliin selkeälle tuntumalle, ennen kuin liekaa alkaa löysätä.

Kun avut ovat selkeästi läpi, voi Amin kanssa alkaa työskennellä vapaammin, joskin tämä höyrypää ei juuri kummoista osaa. Kyllä se asettuu ja taipuu, mutta ottaa helposti kuumaa liiasta pipertämisestä. Menohaluista ei ole puutetta ja hommat tehdään varsin suurpiirteisesti.
Esteille Amilla taas on rutkasti enemmän mielenkiintoa ja se hyppääkin varsin kiitettävällä tekniikalla. Selkään tarvitaan vain todellakin hommansa handlaava pilotti, sillä ori kuumuu, kerää kierroksia ja on varsin huolimaton täydelliseen hurmokseen ajautuessaan. Ami hyppää kyllä läpi vaikka tulisesta renkaasta, mutta tiukat kaarteet väärässä laukassa ja kummalliset lähestymiset alkavat välillä haastaa siinä määrin fysiikan lakeja, että joskus olen oikeasti pelännyt ratsukon menevän nurin. Selässä saa olla aikamoinen kontrollifriikki ja päästää ori vapaalle vasta muutama askel ennen hyppyä, jonka jälkeen se on saman tien ensimmäisessä askeleessa napattava jälleen kiinni ja johdettava menoa. Meno vaatii omat niksinsä, mutta kieltämättä kaiken loksahtaessa paikoilleen on Ami tehnyt monta upeaa nollarataa ja vaikuttanut jopa ihan täyspäiseltä otukselta.

    Suku

 isä Cedion Serennu
    VWY-II, ERL-III, rtpäis, 119 cm, wm
 ii. VIR MVA Ch Awstin Naew
    rt, 120 cm, wm
 iii. Alouarn Dwe
    rt, 121 cm, wm, evm
 iie. Gwynfryn Owr
    km, 117 cm, wm, evm
 ie. VIR MVA Ch Delilight Melina
    VWY-II, VWY-B, km, 116 cm, wm
 iei. Delilight Duke
    rt, 112 cm, wm, evm
 iee. Lilla My
    km, 115 cm, wm, evm
 emä Adwr Rhianna
     VWY-II, YLA2, prn, 120 cm, wm
 ei. VIR MVA Ch Rhychdir W
      KTK-II, km, 121 cm, wm
 eii. Blodeyun
    km, 120 cm, wm, evm
 eie. Cefin's Gwyneira
    m, 119 cm, wm, evm
 ee. Love y NY
    m, 119 cm, wm
 eei. Bengad Nico
    trn, 119 cm, wm, evm
 eee. Rowfant Cassie
    m, 118 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Ami on tarjolla welshponijalostukseen!

01.11.2013 t. KW Cadence (e. Metsäpirtin Vappu), omistaja: Omppu, Virtuaalitalli Kerkkä
15.01.2014 o. Seleven Dawn (e. Arnemetia Dawn), omistaja: Hirnaus
15.06.2015 o. Swynwr Dawn (e. Dramffyrdd Siân Dawn), omistaja: Emmi V, Pikkukartano
03.03.2016 t. Gwynedd Dierdre (e. Adwr Disgleirio), omistaja: Sorel

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

10.04.2012, päiväkirjamerkintä
Nyt kun Ampparin kanssa on alettu treenaamaan, on siitä kehkeytynyt upean näköinen ori! Se on saanut ahkeralla treenillä kunnolla lihaksia ja se on todella komean näköinen. Liekö syytä myös sen pitkässä rungossa, ettei se näytä ollenkaan sellaiselta tyypilliseltä ponimaiselta pallolta, vaan kunnolla meniessään se on ihan selvä ratsu! Pitkä selkä on tosin tuonut haasteita myös estehyppelyyn, kun makkara ei suoriudu varsinkaan tiukoista ja terävistä hypyistä niin hyvin kuin lyhytselkäisemmät kaverinsa, mutta into ja ilo korvaavat kyllä puuttuvan rakenteellisen sopivuuden! Talenttiahan tältä pojalta nimittäin löytyy, ja se ei rakennetta katso.

26.03.2012, päiväkirjamerkintä
Seamus täytti tänään kolme vuotta! Uhmakkaan nuoren herran synttäreitä vietettiin porkkana-mysli-mössön avulla. Oriin aineenvaihdunta on osoittautunut ennätyksellisen nopeaksi ja tätä poikaa saa tosiaan syöttää, jos haluaa sille kertyvän lihaksia ja vielä niiden pysyvän! Tämän ensi kertaa tajutessani olin aivan hämilläni, että onko tämä mahdollista - poni, joka ei liho palloksi jo pelkästään kaurasangon suuntaan hengittämällä? Myös kaikki parasiitit on tietysti seulottu tarkalla silmällä. Mutta niin se vain on, että jokin geneettinen ihme on sattunut Seamuksen kohdalle. Voisikohan tämä ominaisuus tuoda sille lisäarvoa jalostuksessa, hehe.

12.02.2012, päiväkirjamerkintä
Tänäänpä nuori Seamus päätti sekoittaa pakkaa todella ja kirjaimellisesti kaivautui tarhan aidan alta pois! Syksyn mutavellit olivat ilmeisesti madaltaneet maan pintaa yhdestä kohdasta, ja nuori innokas ori oli tänään tajunnut, että lumihankeahan voi kaivaa aivan helposti tieltään pois. Näin se oli sitten onnistunut kuopimaan lunta pois juuri tuosta syksyn sateiden mukana valuneesta kohdasta ja jotenkin onnistunut luikahtamaan lankun alta. Aivan käsittämätöntä! Ei se kauas ehtinyt, mutta siellä se haahuili tallipihassa, ilmeisesti ruokaa etsien.. Pitäisiköhän sen ruokintaa tosiaan hieman lisätä, jottei se noin helposti luikertelisi aitojen ali.

15.01.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Paraatiponeissa oli todelliset tunnistustalkoot, kun kaikki loppuvuonna syntyneet varsat tunnistettiin, nimettiin ja rekisteröitiin samana päivänä. Isänsä ja emänsä simppeleitä nimiä mukaillen sai tämä pieni ruunikonpäistärikkö pirpana nimekseen Seamus. Vaan eipä tässä mistään pirpanasta ole kyse, Seamus on nimittäin viime aikoina kasvanut hurjasti ja saanut jostain roppakaupalla lisää temperamenttia. Liekö pipipäiseltä emältään.. Vaan eiköhän tuo tuosta iän myötä tasoitu.

26.12.2011, päiväkirjamerkintä
Olin juuri katselemassa joulun välipäivien kokoperheen aivonpehmennys-komedioita telkkarista, kun Rhiannan varsomiskarsinaan asennettu tunnistin alkoi hälyttää normaalista poikkeavasta liikkeestä. Jätin Hugh Grantin teennäisen hymyn saman tien taakseni ja singahdin varsakameran äärelle. Ja kas vain! Siellähän oli todelliset actionit käynnissä. Kameran välityksellä totesin kaiken olevan hyvin ja vasta tilanteen päätyttyä hipsin talliin ihastelemaan vastasyntynyttä varsaa. Ja se on ori! Väriltään jonkin sortin ruunikko, mutta ai että, tähtipää. <3 Ihana pieni varsa, parempaa ei olisi voinut tapaninpäivänä, eli hevosten ja hevosmiesten päivänä sattuakaan.

15.12.2011, päiväkirjamerkintä
Mikä voisi olla ihanampi tapa viettää joulua kuin odotella jännityksellä ihanien mountainpalleroiden syntymää! <3 Siksi suunnittelinkin näin loppuvuoteen monta yhdistelmää, joista nyt odotellaan varsoja syntyväksi. Yksi näistä yhdistelmistä on toivottavasti tulevaisuuden uusi estetykki. Sen isänä on Tessan kasvatti Serennu ja emänä ihana brenniläinen Rhianna. Isältä varsalle voisi periytyä myös päistärikkö väri, joka ei ole liian yleinen welshien keskuudessa! Toivottavasti tästä syntyy meille mieluinen joululahja!

    Kilpailut

Amilla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 60 kpl

11.04.12, ERJ, 80 cm : 02/40
13.04.12, ERJ, 80 cm : 06/40
16.04.12, ERJ, 80 cm : 01/40
07.05.12, ERJ, 60 cm : 01/40
06.04.12, ERJ, 80 cm : 01/47
10.04.12, ERJ, 80 cm : 04/49
11.04.12, ERJ, 80 cm : 01/44
23.04.12, ERJ, 70 cm : 02/63
27.04.12, ERJ, 70 cm : 06/60
28.04.12, ERJ, 70 cm : 06/60
28.04.12, ERJ, 70 cm : 04/63
20.07.12, ERJ, 80 cm : 07/50
28.07.12, ERJ, 80 cm : 02/50
18.07.12, ERJ, 70 cm : 05/50
20.07.12, ERJ, 70 cm : 02/50
07.08.12, ERJ, 60 cm : 01/30
07.08.12, ERJ, 80 cm : 05/40
09.08.12, ERJ, 70 cm : 01/40
12.08.12, ERJ, 70 cm : 06/40
13.08.12, ERJ, 70 cm : 06/40
18.08.12, ERJ, 80 cm : 01/30
21.08.12, ERJ, 80 cm : 05/30
27.08.12, ERJ, 80 cm : 01/40
28.08.12, ERJ, 80 cm : 03/40
29.08.12, ERJ, 70 cm : 04/50
30.08.12, ERJ, 80 cm : 03/30
02.09.12, ERJ, 80 cm : 05/30
01.10.12, ERJ, 70 cm : 03/60
03.10.12, ERJ, 80 cm : 06/60
21.10.12, ERJ, 70 cm : 01/40
28.10.12, ERJ, 80 cm : 04/30
13.10.12, ERJ, 80 cm : 06/51
10.10.12, ERJ, 80 cm : 01/41
24.10.12, ERJ, 50 cm : 06/40
30.10.12, ERJ, 80 cm : 03/30
14.11.12, ERJ, 70 cm : 07/50
04.11.12, ERJ, 80 cm : 03/50
11.11.12, ERJ, 70 cm : 04/50
12.11.12, ERJ, 70 cm : 02/50
17.11.12, ERJ, 80 cm : 05/40
03.11.12, ERJ, 80 cm : 03/35
05.11.12, ERJ, 80 cm : 02/09*

08.04.12, villit estekilpailut, 80 cm : 03/30
05.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 04/28
10.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 01/24
12.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 02/24
11.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 04/16
11.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 01/19
11.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 03/16
12.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 02/19
14.05.12, villit estekilpailut, 70 cm : 03/16
14.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 02/19
16.05.12, villit estekilpailut, 80 cm : 02/19
10.06.12, villit estekilpailut, 80 cm : 04/25
05.07.12, villit estekilpailut, 60 cm : 01/16
03.10.12, villit estekilpailut, 70 cm : 01/50
08.10.12, villit estekilpailut, 80 cm : 02/50
09.10.12, villit estekilpailut, 70 cm : 03/50
02.10.12, villit estekilpailut, 70 cm : 05/32
05.10.12, villit estekilpailut, 70 cm : 05/32
* rusetti1  rusetti2

 

Seamus Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Runshaw
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!