otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Panther Dawn VH11-026-0056

Panther karkasi ja liittyi osaksi villiponien laumaa! :( Ehkä saamme sen joskus vielä pyydystettyä takaisin!

     

  Virallinen nimi   Panther Dawn   Säkäkorkeus   150 cm
  Lempinimi   Panther   Syntynyt   18.10.2009, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 120 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VIR MVA Ch, arvonimi myönnetty 25.03.2011
                    KTK-II, 18 + 19 + 22 + 20 = 79 p. 30.6.2011
                    "Hyvät tyypit, pitkä kevyehkö runko, hyvä takaosa, hyväasentoiset jalat."
                    VWY-I, 8,5 + 5 + 9 + 23,5 + 5 = 51p, tilaisuuden paras poni! 17.08.2011
                    VPA1, 40 + 25 + 15 + (16+19)/2 = 17,5 = 97,5p. 22.03.2012
                    YLA2, 40 + 36 + 22 + 34 = 132p. 28.11.2012
                    Parhaat rakennepisteet

3-vuotias 18.01.10

    Taustaa

Panther on uudehkon Moniet Llewelydd -tamman esikoinen ja toivottavasti ainoa varsa, joka tuosta jää talliin - ellen sitten hommaa siitä vielä tammavauvaa itselleni, mutta saas nähdä. Itse asiassa minun piti astuttaa Leidi vasta paljon myöhemmin, mutta ette ikinä arvaa, millainen mahdollisuus minulle tarjoutui; astutus lähestulkoon legendaarisesta Sprietland's Black Magicista! Ja ken allekirjoittanutta vähääkään tuntee, tietää, etten aikaile juuri mahdollisissa once in a lifetime -tilaisuuksissa, ne kun on käytettävä heti! Ja näin sai alkunsa pikku-Panther, josta on nyt kasvanut pirun komea aikuinen ori.

Pantherin luonne ei ole optimaalisin eikä iloisimmasta hevostarinasta, mutta sen hyppykyky on vertaansa vailla - siihen on siltä saralta periytynyt vain sen vanhempien parhaimmat puolet! Onpahan ukko myös jumalattoman upean näköinen, ja toivon todella, että edes jonkinlaista positiivista palautetta voisi ukkeli näyttelykehistäkin saada. Myöhemmin tästä tulee tulevan mainio siitosori Fflam Morgannwgin sekä Drystanin rinnalle, sekä vielä suunnitelmissa olevan yksipolvisen cob-oriin kaveriksi…
Ja vielä Pantherin hieman poikkeavasta nimestä sananen - onhan se eri sarjaa kuin esimerkiksi sen emän nimi, tai kasvattieni nimet yleensä muuten. Yhteys pojan ja emän väliltä kuitenkin löytyy, jos tarkastelette tarkemmin emän nimen alkuperää ;) Leijona ei minusta vaan sopinut mustalle oriille niin hyvin pantteri, jolle ei valitettavasti löytynyt hyvää käännöstä kymrinkieleltä - olkoot ukkeli siis pantteri ihan englantilaisittain!

    Luonnekuvaus

Panther on suunnattoman hankala ori - se ei ainoastaan omaa karsinastaan yli pursuilevaa egoa, vaan myös hirveästi itsevarmuutta, tahdon lujuutta sekä voimaa, jonka avulla se on tottunut jyräämään itseään pienemmät kyykkyyn. Puoliveriorejakin pelottaa tarhailla leijonan tapaan karjuvan Pantherin vieressä, vaikka ne olisivatkin 20 senttiä korkeampia - yhdessä suuruudenhullussa cobissa kun on enemmän voimaa kuin niissä ja höyryveturissa yhteensä..

Ei liene yllättävää, ettei tämä ukko ole siitä helpoimmasta päästä käsiteltäessäkään - tosin, Panther on paljon miellyttävämpi esimerkiksi toiseen todelliseen floppikasvattiini Terrwyniin verrattaessa. Edellä mainittu pystyy elämään ja toimimaan ihmisten kanssa aivan normaalin hevosen tavoin, kun taas jälkimmäiselle se taisi olla oikeasti mahdottomuus, ja siksihän minä sen muualle myinkin - nyt kun meillä on Panther, en tahdo toista aikapommia tallini maille.
Pantteripoika tulee aina hoitaa käytävällä ristikiinnityksessä - mikäli se on vain yhdeltä puolelta kiinni, vetää se seinät mukanaan. Yleensä harjauksen ajan ori tepastelee levottoman oloisena paikoillaan ja hirnuu kimakkaan ääneen; polo ei ole vieläkään ymmärtänyt, että koko talli kyllä pitäisikin sitä tallin kuninkaana, jos se lopettaisi tuon pirun huutelun!

Ori osaa kuitenkin olla myös nätisti, sitä tulee vain komentaa lujasti ja kovaa - ja aikansa ristikiinnityksessä rimpuiltuaan ottaa se asiakseen asettua aloilleen voimiaan säästelemään. Vieläpä kun meillä on ollut tapana hoitaa Panther muiden hevosten ulkoillessa, ei sitä ole kukaan muukaan hevonen yllyttämässä kiljumalla takaisin.
Harjauksesta ori pitää, vaikka kevyt hipsuttelu sitä vain kutittaakin - oria saa rapsuttaa ja raapia kunnolla kumisualla niin, että sen maha heiluu hoitajan kovista työnnöistä, ja siitäkös Panther nauttii. Joskus se hiljenee täysin ja lerputtaa autuaana korviaan, mutta vain hetken - mutta juuri kaksikymmentä minuuttia taistellut hoitaja arvostaa sitä kiitävääkin hetkeä. Kaviot miekkonen nostaa melkoisella sählingillä, nopeasti ja korkealle, ja hoitaja saa pitää todella varansa, ettei se kenkä osu naamaan.

Kengittäessä ja eläinlääkärin luona Panther on yhtälailla rauhaton. Kengittäjään se on jo tottunut, ristikiinnityksessä seistessään ja mahdollisesti jotain mutustaessa ei ole ollenkaan niin paha olla, kun sitä osaa säännöllisin väliajoin kuitenkin odottaa. Lekuri on jäänyt oriille aina vieraammaksi, eikä se siksi juuri pidä jalkojen ylimääräisestä taivuttelusta piikeistä puhumattakaan - riehumisestaan huolimatta Panther on ollut aina hyvin terve hevonen, ja toivottavasti se sellaisena pysyykin.

Pantheria pestessä on taas aika tyytyä ristikiinnityksen suomiin etuihin, jotta saataisiin hevonen seisomaan paikoillaan. Usein ori pestään jälleen muiden hevosten ulkoillessa, sillä tällä miekkosella on tapana mennä pesuboksiin melkoisella vauhdilla hoitajan roikkuessa epätoivoisena riimunnarusta ja miltei liiskaantuessa seinään oriin kääntäessä itsensä äkkiä boksiin sitten päästyään. Vesi elementtinä on Pantherista ihan okei, ja se tykkää kyllä seistä viilentävän veden alla kovan treenaamisen jälkeen - mutta turhaa pesua esimerkiksi ennen näyttelyitä ori ei ymmärrä, harjaamallakin kun saa sen karvan ihan hyvään kuntoon!

Varustaessa Panther alkaa käydä kuumana, se polkee kovasti kaikilla neljällä jalallaan ja kauhoo pitkältä etujaloillaan. Hoitaja saa todellakin pitää varansa, ettei jalkojensa kanssa sotkeva ori kahmaise jotain osaa ihmisestä mukaansa, ja oria saa taas komentaa kerran jos toisenkin käyttäytymään kunnolla. Nopea ja päättäväinen satulointi on paljon parempi kuin pelokas nyhvääminen, ja siitä Pantherkin pitää - ja alkaa itse asiassa tallustella tallista pihalle, ennen kuin suitset on vaivoin saatu sen suuhun ja remmit kiristettyä.

Panther ei pidä kouluratsastuksesta ollenkaan ja sen se näyttääkin hyvin mielellään yhä uudestaan ja uudestaan - se yksinkertaisesti kieltäytyy toimimasta, ja pilaa kaikin keinoin myös ratsastajan fiiliksen, mikäli kouluvääntö jatkuu sen mielestä liian pitkään tai jos siitä muotoutuu liian haastavaa. Oriin asenne uusia asioita kohtaan on ollut aina huono, eikä liene siksi mikään ihme, että sen kouluttamisessakin kesti niin kauan - Panther hyppäsi ja hyppäsi mielellään, koko ajan, mutta kun siellä esteiden välissä pitäisi osata laukanvaihtoa ja vaikka mitä. Ja sitä ori ei halunnut osata.

Panther painaa yleensä koko päänsä painolla kuolaimeen ja tämän takia ori on mennyt ratsastajan kanssa ympäri koko elämänsä aikana jo noin seitsemisen kertaa - ori painaa, painaa ja painaa ja kun ratsastaja lopulta kyllästyy tai tältä loppuvat käsivoimat, on se sitten menoa kun oriin kuolaintuki katoaa kokonaan. Sen kevyeksi saaminen on työn ja tuskan takana ja sitä tulee herätellä roimasti pitkän raipan ja kannusten kanssa armoa tuntematta - aluksi Panther totta kai protestoi ja pukittelee, mutta jääräpäisyydellä ja kovalla treenillä voi oriin saada ihan kivaan työskentelymuotoon ja menemää nätisti muutaman suuren ympyrän ja pitkän sivun pohkeenväistöä. Mutta eipä juuri muuta, pirun Panther saa kiittää onneaan hyppylahjoistaan.

Esteitä ratsastaessa Panther on kuin toinen hevonen - se ryhdistäytyy välittömästi esteitä nähdessään ja kantaa itsensä ylväänä ja elastisen lennokkaasti liikkuen. Kaikki kouluratojen raskaus on silmänräpäyksessä kadonnut, kun ori on päässyt elementtiinsä esteradalle tai edes kävelemään esteiden keskelle silmät loistaen. Yllättäen otus kulkeekin pyöreänä ja pehmeänä ratsastajaansa mielistellen, että c'mon, eikö me voitaisi jo hypätä.. Kannattaa kuitenkin käyttää oriin liika vireys hyödyksi alkuverryttelyssä, sillä Pantherista ei kyllä virta lopu, vaikka siltä joskus vaikuttaisikin.

Ja huh, esteitä sitten hypätessä Panther lähtee kuin tykinsuusta ammuttuna, toimien vaikka täysin itsenäisesti, jos ratsastaja on vauhdista liian peloissaan ja käpertynyt pieneksi palloksi oriin harjaan. Pantherin hyppytyyli on todella ainutlaatuinen ja vertaansa vailla, eikä oriin rohkeus tunne rajoja - se ylittää suurimmankin esteen pehmeästi kuin pantteri notkeasti käyttäen niin selkäänsä kuin jalkojansakin täydellisen hypyn luomiseksi. Sillä on nopeat ja tarmokkaat liikkeet, joita kuitenkin tarpeeksi selvin avuin pystyy kokoamaan tai lisäämään askeleen sisällä, Panther nimittäin tuntee ja huomaa kaiken, mitä sen selässä tapahtuu - ja reagoi välittömästi. Suuren oriin ainoa ongelma on sarjaväleihin mahtuminen sekä tiukat kaaret, joten niissä ratsastaja saa kyllä pitää silmänsä auki - ei olisi näes ensimmäinen kerta, kun ukko hyppäisi keskelle sarjaa ja katkoisi pari puomia. Kilpailuissa Panther on myös elementissään, kas kun sillä on hirveän suuri kilpailuvietti ja voitontahto - parka antaa kaikkensa ja enemmän, ja tuntuu miltei itkevän nähdessään muiden laukkaavan kunniakierrosta ilman sitä.

    Suku

 isä Sprietland's Black Magic
    VWY-III, YLA3, ERJ-III, KTK-II, wD
 ii. VIR MVA Ch Sprietland's Regent
    KTK-III, wD
 iii. DS Dublicate
    wD, evm
 iie. DS Regina F
    wD, evm
 ie. Cotton Candy
    wD
 iei. G.H Gandalk
    wD, evm
 iee. Candicer
    wD, evm
 emä Ch-NV Moniet Llewelydd
     VWY-II, wD
 ei. VIR MVA Ch Pennywood Mazetto
      KTK-II, wD
 eii. Pennywood Serliw
    wD, evm
 eie. Llywelyn Madog
    wD, evm
 ee. VIR MVA Ch Elaine GBR
    KTK-II, wD
 eei. Ewristol
    wD, evm
 eee. Iris IV
    wD, evm

Panther omaa varsin mielenkiintoisen ja hienon suvun - se on miksaus uudempia linjoja sekä isän kautta vuosikymmenen alun hienoimpia nimiä. Tästä ukosta tulee vielä hienon sukunsa veroinen! ;)

    Jälkeläiset

Panther on tarjolla welshponijalostukseen!

30.01.2010 o. Llygedyn Cariadferch (e. CR Black Mist), omistaja: Cilla
13.08.2011 t. Pantherness Dawn (e. Myrr Dawn), omistaja: Juli
15.09.2011 o. Cwmnantcol Cian (e. Dierdre WS), omistaja: Mei Shiratori
23.04.2012 o. Lionheart Dawn (e. Llygedyn Heylfeydd), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

08.04.2012, päiväkirjamerkintä
Viime kuussa päätin repäistä jälleen uusien laatuarvosteluiden valloittamisen suhteen - VPA, eli villeihin painottuneiden laatuarvostelu piti uuden tilaisuuden ja hetken mielijohteesta ilmoitin Paraatiponeista kaksi poitsua arvosteltavaksi. Pantherin valinta edustustiimiin oli tietenkin itsestään selvyys sen muotovalion arvonimien ja muiden palkintojen takia, ja hieman tasaisempaa ja ystävällisempää vaikutelmaa lähti sen ohella levittämään Sisu. Miekkoset tulivat trailerissa hyvin toimeen ja lunkisti ottanut Sisu omalta osaltaan varmasti rauhoitti myös hieman Pantheria - eipä sillä, että se olisi juuri malttanut tuomareiden edessä patsastella majesteettisesti, mutta se malttoi hieman surkuhupaisaa kantakirjaustilaisuutta paremmin ja suhtautui matkustamiseen suopeammin. Jälkeläisten kisatulosten tarkastamiseen sun muuhun upposi kuitenkin tuomaristolta tuhottomasti aikaa ja päätimme suosiolla palata Paraatiponeihin odottelemaan byrokratian rattaiden kääntymistä. Lupasivat ilmoitella, kun tulokset ovat selvillä.

Ja odotus kannatti, tänään kolahti postiluukusta virallinen kirje, joka kertoi Pantherin tulleen palkituksi ensimmäisellä palkinnolla ja koko tilaisuuden parhailla pisteillä! Vanha yrmy oli onnistunut säväyttämään tuomariston yllättävän hyvin ja saipa se suvusta ja jälkeläisistäänkin erinomaiset pisteet. Myös allekirjoittaneelle suunnattiin kommenttia oriin teksteistä: "Ensisilmäyksellä pituus sais niskavillat pystyyn, mutta yllätys olikin positiivinen - teksti oli mukavaa luettavaa ja jopa melko mukaansatempaavaa. Hienoa työtä!" Jee!

30.06.2011, päiväkirjamerkintä - Pantheria kantakirjaamassa
Kännykän herätyskello piippasi ensimmäisen kerran puoli kuudelta aamulla. Olin vaipunut liian syvään, unenomaiseen koomaan, eikä minulla yksinkertaisesti ollut muuta vaihtoehtoa, kuin painaa torkkua. Ensimmäisen sekä toisen kerran, myös kolmannen kerran sai torkku-nappi kyytiä ja loppu lienee arvattavissa. Muistutus Pantherin kantakirjaustilaisuudesta hälytti noin seitsemän aikoihin. Kahdeksalta Keke soitti.
"Traileri on täällä valmiina, kuten sovittiin, mutta missä valtias mahtaa itse olla, häh? Poni näyttäis olleen koko yön ulkona, on kuraa, rapaa ja kuivunutta mutaa, meinaatko tosissas, että se ite ittensä jotenkin puhdistaa? Näyttäs käyvän taas piehtaroimaan, sillä on varmaan täitä tai kirppuja ainakin! Tää on ihan tuhoon tuomittu juttu nyt ja mä en tee enää mitään!! Eti mua turhaan keittiöstä, mä lähen kylälle kebabille."
Tein heräämisen maailmanennätyksen ja minuutissa kiidin jo tallia kohti. Voi helvetti, miksei kukaan ollut muistuttanut minua tästä suuresta päivästä?!

Kuten arvata saattaa, varsinainen kaaos alkoi vasta tallilla. Viime aikoina olin keskittynyt enimmäkseen Pantherin esiintymiskunnon treenaamiseen, eli nyt saatoin olla satavarma siitä, että se seisoo nätisti jokaisella neljällä jalallaan tasapainoisesti, eikä huitele miten vain pitkin seiniä, ja että sen outfitti oli muutenkin tasapainoinen ahkeran maastoilun ansiosta, mutta piru vie, korva- ja turpakarvat repsottivat miten sattuu ja joku kenkäkin taisi olla löysällä. Nyt ei ollut aikaa leikkiä oriin kanssa Mustaa oria ja pelkäävää pikkulikkaa, vaan nappasin ehkä turhankin tiukasti Pantherin korvasta ja retuutin sen perässäni talliin mutaista ylämäkeä, pikkukivet sinkoillen. Tämä päivä päättyisi vielä huonosti, sen kertoi oriin hämmästynyt hörähdys. Panther ei hörise koskaan.

Kello näytti yhdeksää, kun läimäytin ovet kiinni trailerissa. Tunnin ajomatkaan saisi käyttää maksimissaan nelisenkymmentä minuuttia, menovettäkin näytti olevan noin 34 minuutin matkalle.. Ehkä ehtisimme ajoissa ilmoittautumaan kansliaan, jos ottaisin Pantherille valjaat ja aisat mukaan ja se vetäisi viimeiset kilometrit. Lämpiäisivät siltä lihaksetkin. Sellainen oli kuitenkin myöhäistä, sillä käsijarru oli poissa päältä ja auto peruuttamassa hyvää vauhtia koppeineen kaikkineen päin tarhan kulmaa. Aavistuksen siistitty ori mölisi ja kolisutteli kavioitaan, kun löin kaasun pohjaan ja kurvasin tallipihalta. Nyt pysyt rauhallisena siellä takakontissa, poninpirulainen!

Kanslian sihteeri muistutti aliravittua bulldoggia ruokakupillaan, kun päivittäiset pöperöt ovat minuutin myöhässä. Ja älkää väärin käsittäkö, aliravitulla tarkoitan sellaista, jonka kahden kilon pihvi vaihtui luvatta markettimuonaan, kun rikas omistajaherttua heitti veivinsä hemmoteltuaan piskiään liikaa. Noin viisissäkymmenissä oleva kärttyinen rouvashenkilö odotti parkkipaikan kulmalla ja katsoi arvostelevan epäystävällisesti silmälasiensa yli, kun kompuroin autosta. Rouva Ruttunaama vinkui jotain lehtiönsä takaa ammattimaisella viskibassolla.
- "VH11-026-0056?"
- "Anteeks?"
- "Onko VH11-026-0056?"
- "Ai mikä? Kopissa on Panther Dawn, iso welshi. Ja mä oon kasvattajaomistajaesittäjä."
- "Onko rekisterinumero VH11-026-0056?"
- "No mistä mä.. Siis tota.. Tai joo, joo, on se."
Että vtuttaa tuollainen hevosten koneellistaminen. Miksi jonkun lafkan latelemat sarjanumerot ovat pakollisia, miten ne ylipäätään ovat laillisia?

Panther purki osittain hermostuneisuuttaan, osittain suuttumustaan tanssahtelemalla ja pyörimällä ympäriinsä kuin väkkärä. Se puri kuolaimeen, nosti polvensa ryntäisiinsä ja nakkeli päätään milloin kohti taivasta ja milloin etujalkojensa väliin. Häntä viuhui, hampaat välkkyivät ja salamavalot sokaisivat meidät kummatkin. Paikalla oli tietenkin jo aamupäivästä jumalaton lauma ihailevia pikkutyttöjä mielettömine ammattilaiskameroineen ikuistamassa tämänkin mustan villioriin filmille tai ainakin tietokoneen näytölle pikseleiksi. Elohiiri nyki silmän alla ja otsasuoni tykytti vaarallisella vauhdilla, kun joku nenäkäs kysyi, voisinko siirtyä kauemmas, koska kuva olisi siistimpi, jos siinä ei näkyisi esittäjää. Helvetti, tälle kun antaa 20 senttiä pidemmän narun, niin se tappaisi noistakin kakaroista jokaisen, kaiken lisäksi räjähtäneen krapulainen ulkonäköni kaunistaa kyllä mitä tahansa kuvaa! Kihisin kiukkuani ja taistelin Pantherin tulemaan perässäni radalle. Nyt olisi näytön paikka, ori saisi esitellä alastonta ja täysin luonnollista kauneuttaan tuomariston edessä.

Ori oli saanut tarpeekseen tottelemisesta. Aamu oli alkanut kurjasti sille, ei sen kaltaista hurjaa tappelupukaria tulla ilman riimua tai narua pihatosta nappaamaan. Milloin se viimeksi oli suostunut traileriin ilman taistelua? Miksei Dani luikkinut jo häntä koipien välissä pakoon, kun se irvisti rumasti ja silpoi ilmaa etujaloillaan puolen metrin päästä tyypin naamasta? Tuomareiden edessä poni oli yhtä keitettyä spagettia. Se kiemurteli vetelänä, eikä tahtonut asettua aloilleen. Askellajeja esitellessä se porhalsi aivan mieletöntä vauhtia, hyppeli, veuhtoi päällään ja antoi vaahdon lentää ryntäilleen kuin vesikauhuisella. Uudelleen pysähdyttäessä se nosteli jalkojaan, ja pysyi arvosteltavana tasan kaksikymmentä sekuntia, joiden aikana se rapsutti takajalallaan korvansa taustaa ja puri itseään kyljestä - mikä valoa nopeampi paarma sitä oli muka ehtinyt purra? Arvostelu meni tietenkin reisille kaikesta harjoittelusta huolimatta, ja Panther puhkui ylpeänä intoa poistuessaan arvioinnista.

Silti se sai kakkospalkinnon! Tulos sai kiristävän mutterin hölläämään myös allekirjoittaneen päässä ja rystysissäkin taisi alkaa kiertää veri, kun ori nykäisi itselleen sormien välistä pitemmän narun ja kiisi syömään ruohopenkalle. Armoton vitutus vaihtui tyytyväisyyteen - oriista oli juuri tullut ensimmäinen kantakirjapalkittu dawnilainen ja vieläpä ihan hyvällä palkinnolla. Ruma sihteeri olisi halunnut taputtaa Pantheria kaulalle kunnioituksen merkiksi, mutta ori veti takajalkansa sen verran nopeasti ylös, ettei mokoma uskaltanutkaan tulla lähemmäs. Jo alkoi sekin venkoilu kummasti hymyilyttää. Ei tämä päivä aivan kurja ollutkaan, ja nyt Kekekin yllättyisi siitä, miten hyvin asiat voivat luistaa äärimmäisen paniikinkin äärellä. Saisipa nähdä, että on meikäläisessä kunnon kasvattajan ainesta.

Hiippailimme kuvaajien huomaamatta autolle, pakkasin oriin traileriin, kantakirjapaperit muovitaskuun ja käynnistin. Tai siis koetin käynnistää auton. Tankkihan oli kauniisti tyhjänä. Eikä bensistä lähimaillakaan...

Estevalmennus kesäkuussa 2011, valmentajana Lilla
"Orilla oli kova kiire jo heti alkumetreillä, joten vauhtia lähdettiin kontrolloimaan haastavammilla esteillä verryttelyn jälkeen. Haimme vaikeammilla linjoilla orilta lisää keskittymistä teknisempään suoritukseen kuin vauhtiin. Esteet kaarevilla urilla, haastavat lähestymiset sekä vaikeat estevälit pitivät orin kiireisenä ja ratsastajan oli helpompi keskittyä esteiden ponnistuspaikkoihin ja siistimpiin linjoihin kun vauhtiakin oli vähemmän."

25.03.2011, päiväkirjamerkintä
Välillä tekee niin hyvää olla virtuaalihevosen omistaja. Pitkän uurastuksen, joka sisältää miljoonia kuvakokeiluja samasta oriista eri asennoissa, jälkeen Panther on palkittu virtuaalisen muotovalio-championin -arvonimellä. Vihdoin se tekee kunniaa upealle suvulleen ja alkaa olla valmis VWY:n laatuarvosteluun, runsaampaan siitoskäyttöön ja muihin koitoksiin. Kakaroita sille olisi kiva saada lisää, esikoinen Klasu on jäänyt vähän hunningolle Trystanin vaivuttua ikijäähän.. Ffuufuu! Omista tammoistahan tälle voisi pöllästä Myrriläisen ja Main, vaan mistäs niillekin ostajia pitäisi keksiä.. Välillä virtuaalihevosten omistajana ei olekaan niin kivaa.

Estevalmennus 04.02.2011 Kiejossa, valmentajana napina
"Kun tämä mykistävän upea ori talutettiin kentälle, olin myyty (ja niin taisivat tammatkin olla)! Pantherin kanssa ei kyllä ollut minkäänlaista ongelmaa, se tosiaan teki parhaansa ja esiintyi edukseen estekentällä. Alkuverryttelyissä ori oli vinohko sisäkenttään päin, mutta asettamisen jälkeen Panther suoristui ja kulki tasapainoisesti. Vähän se steppaili kulmissa, kun ei saanutkaan niitä lintsata. Esteradalle päästyään Pantherin olemus muuttui rohkeaksi (ehkäpä vähän machoilevaksi) eikä radan esteet tuottaneet minkäänlaista tuskaa. Se lähestyi sarjalle melko huonosti muutaman kerran, eikä oikein keskittynyt niihin. Puolipidätteillä orin sai heräämään ja sarjaesteetkin ylitettiin leikiten."

Pantherin kanssa osallistuttiin 19.12.2010 järjestettyihin Greater Chelmsfordin pukuratsastuskilpailuihin. Ainoana osallistujana Panther kiisi luokan voittoon näinkin upealla, allekirjoittaneen rustaamalla tarinalla:
"Olen todella mielikuvitukseton tyyppi, kun pitäisi keksiä jotain konkreettisesti toimivaa ja muista erottuvaa. Greater Chelmsfordin pukuratsastuksen osallistumisohjeessa luki selkeästi koko kilpailun tärkein ohje, jonka allekirjoittanut oli vielä viivannut räikeän keltaisella yliviivaustussilla: "Tarkoitus on tavoitella joulun tunnelmaa puvuissa!" Joulun tunnelmaa. Jaa-a. Vilkaisin olkani yli ja takanani suuri, musta ja neliömäisen pään omaava vihainen ori takoi aggressiivisesti karsinansa ovea ja reuhtoi kaulaansa karsinan oven yli käytävän puolelle. Pue siinä sitten tuolle ryökäleelle joulun tunnelmaa ylle, niin.

Panther-pirulaisella mikään ei näyttänyt hyvältä. Allekirjoittanut kokeili sen ylle ties mitä varusteita ja tilpehöörejä päätyen lopulta siihen perinteiseen - ori ei ole esiintymisen ja kokeilunhalulla pilattu, mutta se on tyylikäs, todella tyylikäs. Puhdas, yksivärinen musta, jolla on vain kaksi sukkaa ja päässä ohut, yhtenäinen piirto. Tallivintiltä löytynyt viininpunainen samettiviltti meni saman tien pesuun miltei samaa sävyä olevien pinteleiden kanssa, ja Dani väkersi Keken kanssa sormet verillä yömyöhään punavihreää kulkussomistetta sen länkiin. Kaiken valmistuttua ei tarvinnut muuta kuin kiillottaa poni parhaaseen karvaansa, öljytä turpa ja kaviot, kammata jouhet ja jalkakarvat sekä lastata se traileriin.
Ennen lähtöä piti tietenkin pakata tärkein, eli se halvatun silkkiviltti, josta jokainen karvanpuolikaskin paljastuisi valon siihen sopivasti osuessa, asianmukaisiin suojuksiin. Tunsin Pantherin tappavan katseen selässäni trailerin pienen ikkunan läpi, kun kaadoin pari päivää sitten vanhentuneet porkkanat lantalaan ja tungin viltin porkkanapussiin. Poniparka, eihän se voi tietää, että porkkanat menevät nopeasti huonoiksi!

Panther oli tyrmäävän upea seistessään vanhanaikaisen ja tyylitellyn, kaksipyöräisen brittiläisen ajokärryn edessä pyntättynä. Se oli musta ja viininpunainen goottilainen unelma, köyhän miehen friisiläinen, joka tanssi radalla korkein raviliikkein kiiltäen valaistuksesta. Istuin kyydissä mukamas jouluisessa pikkumustassa, esitimmehän 1800-luvun Britin aateliston joulutoivotusten viejää - en tiedä, oliko sellaisia muka oikeasti olemassa, mutta kukaan ei ollut valittanut, kun laitoin sen puvuksemme. Itse suunnittelemani helpohko ravinäytös sujui mainiosti, ja saamamme runsaat aplodit olivat siteitä viimeisiä veteleville käsivoimilleni - Panter oli ehkä maailman komein ilmestys oikein tuunattuna, mutta jumalauta, se ei osannut vieläkään kannatella itse omaa päätään.
Ensi kerralla esitän sen kanssa lämminveriravuria, niin saan obersekillä sen pään luotilinjan takaa!"

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana Shannon
"Tänään oli vuorossa pienen radan hyppääminen, jota varten maneesiin oli pystytetty viisi erilaista estettä - okseri, muuri, portti sekä kaksi tavallista pystyä. Panther käyttäytyi tänään edelliskertaan verrattuna huomattavasti nöyremmin ja odotti hetkeä, kun saa laukata esteelle ja liitää sen yli. Esteiden välissä oli hieman lyhyet tiet, joten vaadittiin tarkkaa ratsastusta. Panther hyppäsi tapansa mukaisesti erittäin kissamaisesti ja upeasti, mutta esteiden jälkeen tuppasi painamaan ohjalle ja kiihdyttämään vaarallisesti kaarteissa, ja laukan lyhentämiseen vaadittiin ratsastajalta paljon. Ori kuitenkin oli miellyttämisenhaluinen ja malttoi jokseenkin kuunnella, ja pienessä tilassa tehty rata sujui hienosti. Hieno ori upealla hyppytyylillä ja vahvalla luonteella!"

Estevalmennus joulukuussa 2010, valmentajana Shannon
"Panther liikkui maneesin uraa pitkin kuin nakellen niskojaan, alkulämmittelyn pieni kouluvääntö ei ollut saanut oria yhtään paremmalle tuulelle. Ympyröillä taipuminen oli lähestulkoon täysin hakusessa ja pään nyppiminen jokaiseen ilmansuuntaan vaikeutti ratsastajan työtä. Koottuani maneesin keskelle 4 esteen jumppasarjan sekä okserin, aloittelimme hyppäämistä. Panther lähestyi sarjaa hurjaa vauhtia, ja lyhyet estevälit aiheuttivat kahden viimeisen pikkuesteen puomien putoamisen. Harjoittelua jatkettiin tekemällä ympyrä ennen sarjaa sekä sarjan jälkeen, ja pikkuhiljaa orin vauhti tuntui hidastuvan, kunnes koitti okserin vuoro. Ympyräharjoituksia jatkettiin myös okserilla, ja kun suhteellisen hyvä suoritus saatiin tehtyä, pyysin ratsastajaa ratsastamaan komean ja temperamenttisen orin eteen ja alas."

Estevalmennus 01.07.2010
Valmentajan kommentit tunnista: "Panther painoi alkutunnista pahasti kädelle, mutta kovan työn saavutuksena sait orin kuuliaiseksi. Verryttelyssä Panther ei olisi jaksanut yhtään, mutta ensimmäisen esteen nähdessään se valpastui. Lähestyminen oli yhtä kaahotusta, mutta esteellä ori ikään kuin muuttui nimensä mukaisesti pantteriksi. Hyppy oli notkea ja huomasin heti Pantherin omaavan hienon hyppytyylin. Esteen jälkeen vauhti ei ollut enää yhtä kova, vaan se oli hiljentynyt huomattavasti. Seuraavalla esteellä vauhti oli hidastunut hieman, mutta parantamisen varaa oli vielä. Hyppytyyli oli parantunut entisestään, eivätkä korkeatkaan esteet hätkähdyttäneet Pantheria. Loput esteet menivät paremmin, vauhti oli hidastunut huomattavasti. Loppuverkassa ori oli kuuliainen ja meni kivasti muodossa."

20.03.2010, estehyppelyä ja treenailua kotikentällä
Tänään tallille oli hommattu saksalainen, nuoriin hevosiin erikoistunut valmentaja vierailemaan, jotta Pantherin kanssa saataisiin uusia vinkkejä treenauksiin ja viime hetken vihjeitä alkavan kilpailu-uran varalle. Työntäyteinen 75-minuuttinen tunti piti sisällään normaalia sileällä ratsastusta monine keskittymistä vaativine kiemuroineen ja tehtävineen sekä hyppelyä ja rataratsastusta matalilla esteillä. Pantherilla oli tyypilliseen tapaansa mielettömät menohalut, eikä se alkutunnista meinannut olla lainkaan kuulolla säntäillessään jossain kaukana pohkeen edessä olematta kuitenkaan lainkaan muodossa. Sain taivutella oria monelle serpentiinille ja kahdeksikolle ennen sen pehmenemistä ja siinä vaiheessa se tuntuikin jo kyllästyvän kokonaan. Hypätessä se meinasi yltyä hieman holtittomaksi, mutta pysyi kuitenkin kuulolla estekorkeuden ollessa melko maltillinen - Saksan vieraskin luonnehti Pantherin hyppytyyliä hutiloivaksi, että onneksi annettiin taas hyvä kuva omasta kasvatustyöstä, kiitos vaan oriille! Itsehän olen täydellinen ratsastaja. Kaiken kaikkiaan tunti oli hyvin opettavainen ja antoisa!

01.02.2010, päiväkirjamerkintä
Panther on vielä nuori poika, mutta se on kerinnyt jo osoittamaan kypsyytensä suvun jatkamisen saralla - pari päivää takaperin syntyi ukkelin esikoinen. Cillan omistuksiin jo tässä vaiheessa alkanutta elämäänsä siirtynyt upea tumma orivarsa on nimetty Llygedyn Cariadferchiksi, ja sen emä on Elenin upea tamma CR Black Mist. Poitsu toivottavasti osoittautuu kunniakkaaksi jälkeläiseksi Pantherille, että joku kiinnostuisi tämän varsoista myöhemminkin.. Muutoin oriille kuuluu varsin hyvää, se saa vielä hioa taitojaan ratsun hommassa ennen ensimmäisissä kilpailuissa starttaamista. Energiaa siitä löytyy, eikä näin raa’alla kiiturilla uskalla hypätä vielä yli 80-senttisiä pystyjä, jostain okserista puhumattakaan. Siihen päälle kun rysäyttää jalat suorina, niin nivelet kiittävät. Ja näyttelyurakin tyssää ennen alkamistaan.

    Kilpailut

Pantherilla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 58 kpl (48 este, 8 maastoeste, 2 kenttä)

16.05.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/13
18.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/15
19.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/15
21.05.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/14
28.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/32
21.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/20
23.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/20
23.05.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/16
31.05.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/130
26.05.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/15
30.05.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/15
01.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/15
03.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/15
10.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/13
14.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/12
15.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/12
19.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/18
15.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/49
20.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/50
27.06.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/18
02.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/18
03.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/18
28.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 05/35
08.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 04/53
16.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 04/21
17.05.12, villit estekilpailut, 100 cm : 01/21
11.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 04/53
12.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 03/53
24.06.12, villit estekilpailut, 110 cm : 03/30
05.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/18
07.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/31
01.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 05/43
12.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 05/31
13.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/31
14.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/49
14.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/31
15.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/28
31.07.10, villit estekilpailut, 120 cm : 06/42
08.09.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/14
10.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/22
10.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/20
11.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/20
12.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/22
12.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/20
13.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/22
13.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/20

16.07.12, ERJ, 100 cm : 06/40
17.07.12, ERJ, 100 cm : 01/40

12.04.12, MEJ, 100 cm : 06/42
12.04.12, MEJ, 110 cm : 06/36
16.04.12, MEJ, 100 cm : 03/62
17.04.12, MEJ, 100 cm : 03/62
17.04.12, MEJ, 110 cm : 06/48
19.04.12, MEJ, 100 cm : 03/62
22.04.12, MEJ, 110 cm : 05/48
27.04.12, MEJ, 110 cm : 06/37

11.05.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 02/40
12.05.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 06/40

 

Panther Dawn on virtuaalihevonen.
Kaksi ensimmäistä kuvaa © Erna
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!