otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Ffiona Dawn VH11-026-0070

Fiona viettelee eläkepäiviä sateisessa Skotlannissa.

  

  

  Virallinen nimi   Ffiona Dawn   Säkäkorkeus   150 cm
  Lempinimi   Fiona   Syntynyt   16.08.2010*
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-II, 19 + 19 + 19 + 19 = 76 p. 15.06.2012
                    "Hyvä tammaleima, hyvä takaosa ja
                    jalka-asennot, erittäin hyvät tyypit"

                    Champion, myönnetty 19.01.2013
                    VWY-II, 8,5 + 6 + 6 + 22,5 + 5 = 48p. 15.05.2015
                    KRJ-II, 7 + 40 + 14,5 + 20 + 15 = 96,5p. 15.10.2016

* 4-vuotias 20.09.2010
* 8-vuotias 20.01.2011

    Luonnekuvaus

Fiona on omissa oloissaan viihtyvä, itsenäinen ja omanarvonsa tunteva leidi. Sen mielestä suurin osa ihmisten tempauksista on turhaa hapatusta ja sen vakiovastaus tuntuu olevan, että eipä paljoa kiinnosta, tietenkin asiaankuuluvalla ilmeellä höystettynä. Myös muiden ponien keskuudessa tuntuu Fionalla olevan vähän sellainen mystisen yksinäisen suden maine, ja varsinkin nuorikot suhtautuvat siihen pelonsekaisella kunnioituksella - jos Fiona tulee valtaamaan heinäkasan, ruohotupsun tai paikan auringossa, se saa sen ilman, että kukaan uskaltaa pullikoida vastaan. Kyseenalaistamattomasta auktoriteetistaan huolimatta tamma ei ole mitenkään aggressiivinen, enemmänkin sellainen välinpitämättömyyttä huokuva etäinen tapaus, josta ei oikein edes uskalla yrittää saada otetta.

Ja se on ehkä vähän sääli, sillä kovan kuorensa alla Fiona on loppujen lopuksi aika rakastettava tapaus. Toki se pitää kiinni periaatteistaan, ei suostu mihin tahansa hölmöilyihin ja suhtautuu uusiin asioihin varauksella, mutta antaa pitää seurassaan hauskaa ja tuttujen kanssa rentoutuu itsekin. Vaikka Fionasta voi saada kuvan tiukkapipoisena ja huumorintajuttomana koulurääkkinä, se on kyllä ensimmäisenä laukkaamassa toukokuiseen kylmään järveen uittoreissuilla. Tamman olemus normaalissa arjessa on vain jokseenkin kalsea, eikä sen persoonan toinen puoli avaudu jokaiselle puolitutulle.

Käsiteltäessä Fiona on varsin mutkaton, kunhan sitä käsittelee asiallisesti. Se ei juurikaan piittaa ylimääräisestä hössötyksestä, eikä ole ennenkuulumatonta, että se jopa nappaisi kurinpalautusmielessä tökerön hoitajan hihasta tai kesken talutuksen mylvisi hampaat irvessä liian läheltä kulkevalle toiselle ponille. Esimerkiksi kilpailuissa punainen rusetti hännässä on ehdoton, se kun on ihan realistista, että Fiona hermostuksissaan monottaisi liian innokasta vastakkaisen sukupuolen edustajaa tai jaloissa pyörivää pikkulikkaa.
Kotitallissa moisesta ei ole kuitenkaan pelkoa ja tamma on hoidettavissa ihan vapaana karsinassaankin. Ei se varsinaisesti satuloimista tai kainaloiden kovakouraista rapsuttelua kumisualla kurakelien aikaan rakasta, mutta sietää irvistellen.

Ratsuna Fiona on hyvä - herkkä, mutta anteeksiantamaton. Selkään ei mitä tahansa perunasäkkiä voi istuttaa, tai tamma vetää ihan takuulla herneet nenään ja poistuu kentältä vihaisesti kahdella jalalla. Se vaatii kuskiltaan hiljaisia ja pehmeitä otteita sekä eräänlaisia vuorovaikutustaitoja. Kuskin tulee lukea tammaa hyvin, estää mielenkiinnon ja motivaation lopahtaminen monipuolisilla ja vaihtelevilla tehtävillä, muistaa kehua, myödätä ja antaa taukoja harjoitusten välissä. Fiona sulkeutuu helposti kuoreensa ja heittäytyy passiiviseksi vaappujaksi ja pikkupukittelijaksi, mikäli samaa kiemuraa jankataan maailman tappiin asti tai kuski pitää sitä liian kauan liian tiiviissä paketissa. Tamma vaatii myös aika paljon tilaa, sillä on isot ja menevät liikkeet ja kun se venyttää itseään, se oikeasti venyy eikä vain suorista kaulaansa.

Kun kuski osaa asiansa, ei Fionalla tunnu olevan rajoja. Kilpailuissakin se on menestynyt hienosti, vaikkei nyt varsinaisesti mikään parrasvaloissa viihtyvä seurapiirihai olekaan. Koulukenttien lisäksi se on oiva peli maastoon ja tykkää esimerkiksi yllättävän paljon maastoesteistä, joiden ylittämiseen sillä on varsin hyvä tekniikkakin. Niistä se innostuu, toisin kuin rataesteistä. Ja sitä on mukava katsella, kun ikuinen yrmy viilettää korvat hörössä metsäpolulla!

    Suku

 isä Heb Ceimiad
    prt, 153 cm, wD
 ii. Heb Esgyll
    wD, evm
 iii. Tywyll Creigiau
    wD, evm
 iie. Haf Diwyg
    wD, evm
 ie. Blaiddhogen
    wD, evm
 iei. Balchder
    wD, evm
 iee. Melys Pêr
    wD, evm
 emä Scaremonger's Foe
     VWY-III, VPA2, YLA2, KRL-II, VWY-B, tprt, 149 cm, wD
 ei. Scaredy-Cat
      wD, evm
 eii. Bleidd-Ddyn
    wD, evm
 eie. Lleuad Lawn
    wD, evm
 ee. Scarlet Rosefinch
    wD, evm
 eei. Gwaed Da
    wD, evm
 eee. Aderyn Du
    wD, evm

Erittäin komea isä ja allekirjoittaneen silmäterätamma emän paikalla. Tästä se emälinja lähtee <3

    Jälkeläiset

Fiona on tarjolla welshponijalostukseen!

05.11.2011 t. Ffia Dawn KRJ-II (i. Fflam Morgannwg), omistaja: NuuNuu
18.01.2012 t. Floraidh Dawn KTK-III (i. Pembroke Dawn), omistaja: Paraatiponit
20.10.2013 o. Teryrnon Dawn (i. Pencalow Torkill), omistaja: Miian virtuaalihevoset
10.02.2014 o. Clydach Dawn (i. Pencalow Calcas), omistaja: Kida

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

15.01.2012, päiväkirjamerkintä
Tiineys kypsytti Fionaa ulkonäöllisesti toivotulla tavalla - se on nyt hieman tammamaisemman, kokeneen ja aidon cobin näköinen. Siinä missä se nuorempana oli komea, oli se selvästi kuitenkin myös kokemattoman oloinen. Nyt sen olemuksessa on tietynlaista arvokkuutta ja se hehkuu aivan uudenlaisella tavalla. Niinpä päätinkin lähteä kokeilemaan näyttelyitä Fionan kanssa. Johan tätä saikin odotella ja kasvatella rohkeutta, mutta ei sitä viitsi mitä tahansa honkkelia hongankolistajaa esitellä tuomareille.. Tie vei Hook Poniesiin, jossa Fiona kilpaili muiden cobtammojen kanssa rodun omassa luokassa. Ja paremmin ei olisi voinut sujua! Omaan tapaansa Fiona oli varsin kipakka muita tammoja kohtaan ja kehäkäytöksen perusteella olin jo valmis heittämään hanskat tiskiin, mutta kun pääsin seisottamaan tammaa yksinään tuomarin eteen, näytti se parhaat puolensa. Moitteeton rakenne onneksi korvasi kiukuttelun! Mukaan tarttui paras mahdollinen, muotovalioserti! Tästä on hyvä jatkaa, ties mihin Fiona vielä yltää!

05.11.2011, päiväkirjamerkintä
Siinä ei kauaa nokka tuhissut, kun Fiona todettiinkin jo tiineeksi. Tiineysaika sujui hyvin ja ratsastusta jatkettiin mahdollisimman pitkälle. Hormonitkaan eivät tällä kertaa sekoittaneet Fionan päätä liiaksi - loppuun asti se oli oma äkäinen itsensä, kuumailmapallon kokoiseksi turvonnut kiukkupussi. Tänään vihdoin koitti sitten h-hetki, kun Fiona varsoi esikoisensa karsinassaan - pienen, supersuloisen tammavarsan! Varsominen sujui ensikertalaiselta mallikkaasti. Varsa on terve ja ulkomuodoltaan varsin kompakti, todellinen perinteikäs cob, vaikka sillä tietenkin hontelot pikkuvarsan koivet onkin. Nimi tälle pikku palleroiselle on jo valmiina. Siitä tulee Ffia emäänsä mukaillen. Kotikin sille on jo tiedossa, varsa muuttaa Cwmnantcoliin hieman kasvettuaan! Seuraava varsasta pidänkin sitten kynsin ja hampain kiinni ja jätän sen kotiin kasvamaan..

05.10.2011, päiväkirjamerkintä
Fiona on ollut viime aikoina kisojen suhteen hiljaiselolla, kun yksissä kisoissa tapahtui verryttelyssä pieni vahinko, josta tamma veti aika kovasti herneet nenäänsä. Mitään sen vakavampaa ei onneksi sattunut, mutta Fionan motivaatio laski kuin lehmän häntä ja ajattelin, että sille on paras suoda pieni hengähdystauko kisarumbasta. No, tässähän on kaikki maailman aika käytettävissä, kyllä sitä sitten taas kerkeää myöhemminkin, kunhan vain aktiivista ratsastusta ja treenaamista jatketaan, etteivät lihakset katoa.
Nyt sitten päätin, että miksen tällä hengähdystauolla varsottaisi Fionaa? Se on hyvässä kunnossa eikä mikään ikäloppu, joten yksi varsa nyt ei sen suorituskykyä kaataisi. Tänään se pääsikin tutustumaan allekirjoittaneen vipeltäjäoriiseen Kanuunaan tarkemmin. Toivottavasti tämä ystävyys kehkeytyy hyvin lämminhenkiseksi..

17.11.2010, päiväkirjamerkintä
Tuokaa skumpat ja kukkaseppeleet! Fionan kilpaura alkoi paremmin kuin olisi voinut toivoa, kun se sijoittui 14 ratsukon luokassa kertaheitolla toiseksi! Aluksi olin varma, että kisakokeilu päättyisi katastrofiin, kun Fiona verkassa tuntui stressaavan aika pahasti ahtaudesta ja liian läheltä ohi vipeltävistä muista ratsukoista, mutta radalla se keskittyi vain olennaiseen ja unohti turhat kiukuttelut! Rataahan me oltiin treenattu jo ties kuinka kauan ennen kisoja, joten koetin vain ratsastaa mahdollisimman samalla tavalla, kuin aina ennenkin ja Fiona onneksi vastasi siihen. Tämä olikin paras mahdollinen alku Fionan kisauralle ja totta puhuen olin itse varautunut aika paljon pahempaan.. En voisi olla punaisesta kiukkupussistani ylpeämpi! Tästä onkin hyvä jatkaa uusiin koitoksiin ja mittelöihin!

16.11.2010, päiväkirjamerkintä
Fiona kääntyi tänään kuusivuotiaaksi ja ai että, kun se on komistunut. Vaikka se tamma onkin, ei siitä puutu muhkeutta, lihasta, raamia ja kokoa. Siitä on tullut täydellinen sekoitus isäänsä ja emäänsä, eli todellinen veistoksellisen upea ilmestys, joka kääntää päät vaikka pimeässä ja muurin takaa. Sillehän voisi kohta ajatella näyttelyuraa, onhan sen isäkin joissain kissanristiäisissä ihan menestyksekkäästi pyörähtänyt.. Ensin Fionan elämässä saa kuitenkin tapahtua toinen mullistus! Kaksi vuotta on sitä sinnikkäästi treenattu kotimaneesin ovien suojissa, valutettu hikeä, verta ja kyyneleitä, sekä väännetty rautalangasta ja joskus ratakiskoistakin, jotta oppi menisi perille. Ja vihdoin tulosta on tullut siinä määrin, että hienoksi, tarkkaavaiseksi oppinut ratsu-Fiona pääsee huomenna starttaamaan ensimmäisiin kilpailuihinsa! Allekirjoittanut on järkännyt oikein kisariehan huomisesta alkaen ja siellä pääsee Fionakin ensimmäistä kertaa näyttämään kyntensä kisaradoilla. Vaatimattomasti aloittaen heti helposta A:sta.. Luotto tamman menestykseen on kova!

20.09.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin nuoren kapinakuningattaren nelivuotissynttäreitä sangollisella omenoita ja porkkanoita! Tämä merkitsee uuden ajan alkua Fionan elämässä - se saa vihdoin luvan siirtyä ratsukoulutukseen. Ajo-opetuksen ja muun ratsukoulutukseen valmistavan opettaminen oli yhtä tahtojen taistelua ja tuskaa, mutta oppi tuntuu vihdoin menneen siinä määrin perille, että selkään voisi kohta ajatella kipuavansa. Fionasta on tullut oppimisen suhteen varsin pedantti tyyppi, joka ei kyllä kauaa arvaile, jos ohjeistukset ovat epäselvät. Sillä on omasta mielestään vapaa-ajallaan muutakin tekemistä kuin pyöriä hölmönä kentällä ihmisen säheltäessä ja piipittäessä vieressä. Mieluummin se ottaa ritolat, kuin jää kärsivällisesti arvailemaan, mitä siltä pyydetään. Se myös oppii hyvin nopeasti, mutta tykkää esittää tyhmää ja kyseenalaistaa kaiken.. Kyllä tämä tästä, ajan kanssa ja kärsivällisyydellä!

10.09.2010, päiväkirjamerkintä
Uhmaikäinen Fiona on osoittautunut varsinaiseksi kapinalliseksi. Sillä on horjumaton luotto itseensä ja se onkin aivan varma, että allekirjoittaneen ajo- ja käytösharjoitukset ovat täysin turhia ja hänen korkeutensa tulee aivan hyvin toimeen ilman niitä. Tässä sitten purraankin hammasta yhteen, kun Fionan käsittely tuntuu lähinnä pään hakkaamiselta kiviseinää vasten.. Pikkuneiti, joka ei muuten enää ole niin kovin pieni, on myös hyvin tarkka seuralaisistaan. Kaukana ovat ne ajat, kun se iloisesti leikki kaikkien kanssa sulassa sovussa. Nuorempiaan se nokittelee nykyään häikäilemättä, eikä aristele irvistää itseään vanhemmillekaan poneille, jos ne sattuvat sitä ärsyttämään. Voi, mikä itseään täynnä oleva typerä teini! Milloin unelmieni iloisesta pikkuvarsasta tuli tällainen hirviö..?

25.08.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen uusin silmäterä sai tänään virallisen nimensä. Sen kanssa jatketaan sen isoveljen aloittamaa perinnettä, eli emänsä mukaisesti nimeämistä - lisäksi minulla on tämän typykän varalle suuria suunnitelmia siitospuolella, joten mahdollisesti tulevaisuuden emälinjalle olisi mukava löytää yhtenevä alkukirjain. Se tulee tietenkin Nalan mukaan olemaan F, ja niinpä tästäkin viikarista tuli sitten Ffiona - kaunis nimi kauniille nuorelle neidille! Neiti onkin kasvanut hyvää vauhtia tässä viime aikoina. Tämän hetkinen varsatilanne on aika huono, noita pikkuisia ei ole kuin pari ja nekin ovat siroja part bredejä, jotka ymmärrettävästi viihtyvät vain keskenään, joten Fiona on päässyt saman tien remuamaan itseään vanhempien nuorikoiden kanssa. Ainakin lihakset ja rohkeus kasvavat!

16.08.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen hyvä karma osoitti olemassaolonsa. Tänään aamuyöstä Nala kävi niin rauhattomaksi, että sen oli siirryttävä heinähäkin luota laitumen katoksen pehmeille olkipatjoille pungertamaan kakkosvarsansa ulos. Tietysti olisi ollut kiva ottaa se talliin, mutta minkäs teet näiden salamasynnyttäjäponien kanssa.. Kaikki sujui kuitenkin hyvin, varsa osui juuri pehmeällä patjalle multaisen turpeen sijaan ja tällä kertaa sieltä putkahti maailmaan kaunein näkemäni tammavarsa! Pitkät sukat, leveä läsi, kauniisti aamuauringossa punertava pikkuprinsessa, joka vielä toistaiseksi pitäytyy tiukasti mammansa kyljessä. Varsoille ei ole helpointa syntyä ulos, kun koko muu ponilauma on heti kärppänä paikalla haistelemassa ja tunkemassa päälle - ymmärrettävästi muutaman tunnin ikäinen varsa on vielä varsin ujo. Eiköhän se tuosta kuitenkin nopeasti reipastu ja lähde kokeilemaan jalkojensa kantavuutta hypyin ja spurtein!

29.07.2010, päiväkirjamerkintä
Luottotammani Nala teki minulle kurjasti oharit - toivoin sen ensimmäisestä itse kasvattamastani varsasta punarautiasta pikkuprinsessaa, mutta se antoikin minulle täysin päinvastaisen, merkittömän mustan orivarsan. Aina ei mene näiden sukupuoli- ja väritoiveiden kanssa niin kuin Strömsössä, mutta tietenkin olen kasvattajana aina iloinen terveestä varsasta, oli se millainen tahansa. Nyt myönnän kuitenkin, että jäi jotain hampaankoloon ja Nala astutettiinkin jo tänään uudelleen. Tällä kertaa isäoriiksi valikoitui Ropsin upea Heb Ceimiad, jonka olen itse maahantuonut. Värin puolesta pelataan siis nyt varman päälle. Kumpikin vanhemmista on upea punarautias valkoisilla merkeillä, joten varsan väriksi ei kovin suurta valinnanvaraa pitäisi olla. Universumin ylemmät voimat päättävät siis vain sukupuolesta! Tammaa toivotaan kovasti sormet ja varpaat ristissä.

    Kilpailut

Fionalla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 59 kpl

21.02.11, KRJ, vaB : 01/40
21.02.11, KRJ, vaB : 04/40
03.03.11, KRJ, vaB : 05/30
28.02.11, KRJ, vaB : 03/40
28.02.11, KRJ, vaB : 04/40
28.02.11, KRJ, vaB : 07/50
03.03.11, KRJ, vaB : 06/50
06.03.11, KRJ, vaB : 05/30
06.03.11, KRJ, vaB : 02/30
08.03.11, KRJ, vaB : 05/30
09.03.11, KRJ, vaB : 02/50
22.02.11, KRJ, vaB : 05/60
03.03.11, KRJ, heA : 02/40
06.03.11, KRJ, heA : 02/40
18.03.11, KRJ, vaB : 05/50
05.03.11, KRJ, vaB : 03/16
06.03.11, KRJ, vaB : 01/16
03.05.11, KRJ, vaB : 05/30
05.05.11, KRJ, vaB : 05/30
05.05.11, KRJ, vaB : 06/60
06.05.11, KRJ, vaB : 02/60
04.05.11, KRJ, vaB : 01/50
10.05.11, KRJ, vaB : 07/50
19.07.12, KRJ, vaB : 06/50
05.08.12, KRJ, vaB : 06/60
15.08.12, KRJ, vaB : 01/50
15.08.12, KRJ, vaB : 06/50
23.08.12, KRJ, vaB : 03/50
28.08.12, KRJ, vaB : 03/30
04.10.12, KRJ, vaB : 02/30
12.05.11, KRJ, vaB : 06/50
25.04.11, KRJ, vaB : 07/50
27.04.11, KRJ, vaB : 04/50
16.10.12, KRJ, vaB : 05/40

21.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/09
21.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/09
19.12.10, villit koulukilpailut, heA : 01/10
18.12.10, villit koulukilpailut, heA : 02/10
18.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
16.12.10, villit koulukilpailut, heA : 01/10
14.12.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/06
13.12.10, villit koulukilpailut, heA : 02/10
07.12.10, villit koulukilpailut, heA : 03/18
05.12.10, villit koulukilpailut, heA : 03/18
02.12.10, villit koulukilpailut, heA : 03/18
21.11.10, villit koulukilpailut, vaB : 01/11
17.11.10, villit koulukilpailut, heA : 02/14
05.01.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/33
19.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
22.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
25.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
25.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
10.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 03/17
13.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 03/17
15.05.12, villit koulukilpailut, vaB : 03/17
03.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/30
04.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/30
06.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 05/30
18.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/30

 

Ffiona Dawn on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!