otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Camelot Dawn VH12-026-0074

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Camelot Dawn   Säkäkorkeus   145 cm
  Lempinimi   Camelot   Syntynyt   06.03.2012, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunivoikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 5,5 + 7,5 + 7 + 20 + 5 = 45p. 20.03.2015
                    KRJ-II, 7 + 40 + 10 + 20 + 15 = 92 p. 20.12.2016

3-vuotias 06.06.2012
8-vuotias 06.11.2012

    Luonnekuvaus

Camelot on sanalla sanoen nynny - hyvin ruunamainen otus, joka ennemmin alistuu ja väistää, kuin taistelee oikeuksiensa tai kunniansa puolesta. Se on oriin ja maskuliinisuuden irvikuva, joka välttelee kaikkea epämiellyttävää häntä koipiensa välissä ja pyrkii aina parhaansa mukaan olemaan kuin ihmismieli tai muille poneille oikea kultapoika. Nuorenkaan poninkoltiaisen ei tarvitse kuin hieman luimia, ja Camelot jo ripeästi harppoo väljemmille vesille, luovuttaen vaikkapa oman mehevän heinäkasansa jollekin pahaiselle parivuotiaalle naskalille. Ori inhoaa negatiivisesti latautuneita sosiaalisia tilanteita muiden ponien kanssa, eikä nauti ihmistenkään seurassa liiasta huomiosta. Menon käydessä liian hektiseksi Camelot piiloutuu karsinansa varjoihin naamallaan sellainen inhoava ja epämukavuutta huokuva ilme, että kokemattomampikin ymmärtää sen haluavan vain sulautua näkymättömäksi seinään.

Tallintyöntekijöiden keskuudessa onkin usein väännetty kättä siitä, mitä Camelotin kanssa pitäisi tehdä. Allekirjoittanut on kuitenkin vakuuttunut siitä, että oma kasvatti, oli se kuinka reppana tahansa, saa jäädä kotiin kasvamaan, mikäli ulkomaailma tuntuu liian rajulta ja mahdottomalta taistelutantereelta. Camelot kuulemma pitäisi myydä tai vähintäänkin ruunata niin sukupuolelleen epäsopivan luonteen takia, sillä muita oikeita oreja hävettää asuttaa samaa tallia sen kanssa. Pyh, sanoo omistaja ja kieltäytyy näkemästä väitteessä piilevää totuudensiementä. Olkoot ori sitten epäkelpo mieheksi, mutta on sen nössöydessä ja välittömässä lapaseksi heittäytymisessä puolensakin.

Camelotia on nimittäin naurettavan helppo ja mutkaton käsitellä ja hoitaa. Sen karsinaan saa tulla ja mennä miten haluaa, ori vain seisoo hiljaa ja ehkä lurpattaa korviaan mielenosoituksellisesti, mutta aggressiiviseksi tai pelokkaaksi se ei heittäydy. Se ignooraa maailman ja toivoo maailmankin ignooravan sen, mutta alistuu kuitenkin kohtaloonsa, jos hoitaja sen luokse eksyy, oli se sitten harjojen, suitsien, eläinlääkärin tai kengittäjän kanssa. Ukkeli seisoo sitomattakin paikoillaan, koska se ei tohdi kyseenalaistaa ihmisen auktoriteettia ja poistua, ja antaa vääntää itsensä vaikka solmuun sanomatta vastaan mitään. Taluttaessakin se kulkee täsmälleen taluttajansa vauhdissa, jottei temposta vain tulisi sanomista ja harppoo mielellään jopa pimeään traileriin päästäkseen omiin oloihinsa.

Ratsastaessa Camelot yrittää lukea kuskin ajatuksia ja toteuttaa tehtävät jo ennen apujen antoa. Oriin ratsastaminen on helppoa ja ehdottoman mukavaa. Poni ei koskaan yritä pullikoida vastaan, vaan päinvastoin janoaa saada täyttää ratsastajan jokaisen toiveen, jottei vaan joutuisi nokikkain kuskinsa kanssa. Lähinnä ratsastajan tulee muistaa kunnioittaa nössykkää oria - vaikka se tuntuisi heti alkutunnista kääntyvän laukkapiruetille, se ei pysty siihen vedettyään juuri viikon lonkkaa laitumella tai seistyään karsinassa pari tuntia. Camelotia tulee muistaa verrytellä huolellisesti, jotta yhteinen sävel varmasti löytyy ja ratsukko on ajan tasalla toisensa liikkeistä - sulavista koululiikkeistä tulee helposti kompurointia, jos poni koko ajan ennakoi ja ratsastajakin antaa ratsun koheltaa vain vähän sinne päin, ja siitäkös Camelot hermostuu. Epäselvät tilanteet saavat sen täysin lukkoon ja sen rentouttamisessa menee aina aikansa. Kunhan kuski muistaa varovasti kuulostella oria, on ratsastaminen vaivatonta ja helposti kuin suoraan oppikirjasta.

Kilpailuissa Camelotia tosin hieman hermostuttaa ja se voi radalla vaatia melko paljonkin rohkaisua kulkeakseen luonnollisesti ja rennosti. Nuorena oriista kuuli paljon sellaista kommenttia, ettei se vaikuta ollenkaan normaalilta hevoselta pyöritellessään silmiään ja lerputtaessaan korviaan radalla, mikä joskus pudotti prosentteja. Paras tapa pitää Camelot housuissaan on ratsastaa sitä aktiivisesti, jolloin se keskittyy muiden hevosten kyttäämisen sijasta kuskin toiveiden sataprosenttiseen toteuttamiseen - ja raadannan jälkeen poitsu pitää päästää kiitokseksi traileriin nyhväämään porkkanasangon kanssa!

    Suku

 isä Cadnawych Cardi
    rnvkko, 147 cm, wD
 ii. Rywi Cardinal
    149 cm, wD, evm
 iii. Iarllaud Celeddyn
    148 cm, wD, evm
 iie. Rywi Carys
    147 cm, wD, evm
 ie. Cadnawych Teleri
    147 cm, wD, evm
 iei. Cadnawych Carwyn
    150 cm, wD, evm
 iee. Cadnawych Tiara
    146 cm, wD, evm
 emä Hawdd Hwylus
     prt, 130 cm, wC
 ei. Rocksy Caled
      wC, evm
 eii. Rocksy Trafael
    wC, evm
 eie. Travailion Carolina
    wC, evm
 ee. Cwtsh Mi
    wC, evm
 eei. Bychan Elter
    wC, evm
 eee. Haerllug
    wC, evm

Camelot polveutuu varsin mukavasta suvusta ja se on ominaisuuksiltaan selkeästi kumpaakin vanhempaansa - hintelä ja jokseenkin luikku olemus ovat selkeästi emän peruja, vaikka muuten se on ilmiselvä isänsä. Myös oriin luonne mukailee pitkälti vanhempiaan, esiintymisintoa ja nöyryyttä on suotu isän puolelta, mutta kasvaminen aran emän kanssa on opettanut myös Camelotin pysymään alati varpaisillaan. Sen emä on pienehkö C-tamma, joka on alkujaan allekirjoittaneen tuontiponeja ja jättänyt ennestään pelkkiä tammoja. Isä taas on Crialltin maahantuoma ja jalostuksessa luotsaama mielenkiintoisen värinen Cadnawych Cardi, jolta Camelot on perinyt värinsä lisäksi mainion ratsastettavuutensa.

    Jälkeläiset

Camelot on tarjolla welshponijalostukseen!

01.07.2012 o. Cad Camlann Dawn (e. Cymrod Tricky Diana), omistaja: Paraatiponit
21.10.2013 t. Afalddwyn Cameron Dawn (e. Afalwydd Adara Dawn), omistaja: Meow
09.06.2014 t. Caireann Lladhrad Dawn (e. Llanellen Cessair Dawn), omistaja: Amanda

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

09.06.2014, päiväkirjamerkintä
Camelotin ihan hyvään rullaavaan starttiin päässyt ura varsojen isänä sai jälleen mukavaa jatkoa. Oma tammani Llanellen Cessair varsoi siitä tänään varsin pönäkän ruunivoikon tammavarsan! Hyvä vaan, että tammavarsassakin on vähän runkoa ja lihaa ympärillä. Camelot on kuitenkin sellainen kuikelo kirahvi olemukseltaan, ettei varsoista välttämättä voi olettaa tulevan mitään kantakirjan kiiltokuvia, ellei emänä toimiva tamma ole hyvärakenteinen. Koska Camelotin ensimmäinen varsa Cad Camlann jäi meille kotiin, päätyy tämä typykkä luultavasti ensin hieman kasvettuaan myytävien pöydälle isosiskonsa Afalddwyn Cameron tapaan. Siitä voisikin tulla aikamoinen koulutaituri oikeissa käsissä, eikä tuo ruunivoikko värityskään varmaan varsinaisesti miinusta ole. Se siis tuskin joutuu kauaa omaa omistajaa odottelemaan!

21.10.2013, päiväkirjamerkintä
Camelotille on siunaantunut lisää jälkikasvua! Tänää syntyi nimittäin ihana ruunivoikko tammavarsa, jonka emänä on oma tammani Afalwydd Adara. Adaran kohdalla myös Camelot tuntui hieman petraavan taitojaan, liekö iskenyt oikein kunnolla ukkeliin tuo tamma.. Ainakin lopputuloksesta päätellen! Ja ehkä Camelotkin pääsee pikkuhiljaa jyvälle näistä siitosoritouhuista.. Koska oriin ensimmäinen varsa ei ollut mitenkään kovin surkea, vaan varsin onnistunut, olin aloittanut tämän Camelotin kakkosvarsan mainostamisen hyvissä ajoin. Varsalle löytyikin jo hyvissä ajoin koti. Meow varasi sen jo aikoja sitten, ja odotus palkittiin viimein, kun hän pääsi tänne meille ihailemaan uutta ostostaan. Meow ihastui varsaan yhtä paljon kuin meikäläinenkin. Siitä tulee vielä hieno, kunhan se saa ensin kasvaa rauhassa. Oikein mainio jälkeläisnäyttö Camelotilta!

14.07.2012, päiväkirjamerkintä
Camelot on tässä kesän mittaan vihdoin päässyt aloittelemaan myös kilpauraansa. Suoritukset ovat olleet aiempiin vaikeuksiin nähden yllättävän hyviä! Kunhan kuski määrää tahdin, tanssii Camelot pillin tahtiin parhaansa mukaan. Jonkin verran on ollut kisapaikoilla liikaa jännittämistä ja sähläämistä, mutta kokemuksen mukana kaikenlainen ylimääräinen hösellys toivottavasti unohtuu. Tänäänkin Camelot starttasi sekä helpossa B:ssä että A:ssa, joista tuloksena oli molemmista sijoitus! Sitä ei olisi voinut alkulämmittelyssä mitenkään uskoa, ori oli nimittäin kireä kuin viulunkieli ja otti selvästi vähän itseensä lämmittelyalueella liian läheltä menneistä ratsukoista. Riittävän pitkään kun jaksettiin puurtaa, alkoi ukkelikin rentoutua ja radalla se ei oikeastaan välittänyt enää muusta, kuin tasaiseen tahtiin tulevista pienistä kehuista. Oikein hieno kilpakaveri tästä vielä kehkeytyy!

01.07.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään Diana pyöräyttikin sitten Camelotin ensimmäisen varsan maailmaan! Tuloksena on iki-ihana kesän lapsi, voikko pieni pallero, joka tarkemman tarkastelun seurauksena osoittautui oriiksi! Erittäin suloinen ja rakenteeltaan tasapainoisen oloinen varsa on kyseessä. Siinä on selvästi hieman kumpaakin vanhempaansa. Selvänä merkkinä tästä on ainakin isänsä lempeä ilme, emän silmät kun tuppaavat leimuamaan vähän liiankin villeinä välillä.. Toivottavasti tästä varsasta kasvaisi kiva tasapainoinen yksilö, jotain sellaista, mikä olisi sen molempien vanhempien puolesta välistä. Sellainen kultainen keskitien tallaaja, kun isä on aivan skaalan toisesta ääripäästä oleva nyhverö ja emä taas täysi vastakohta, kiivasluonteinen tulisielu. No, aika näyttää. Oli niin kiva kesäpäivä, että kaksikko pääsi saman tien ulos ja Camelotkin pääsi morjenstamaan aidan takaa varsaansa. Kovin meni hämilleen ukkeli. Vaan tuliko tällainen reaktio kellekään yllätyksenä..

12.06.2012, päiväkirjamerkintä
Camelotin elämässä tapahtuikin tänään yksi suuri mullistus! Olin jo aikoja sitten suunnitellut, että kunhan Campsu kasvaa, pääsee se tutustumaan reippaaseen tammaani Tricky Dianaan. Jämpti tamma voisi opettaa sille vähän itseluottamusta ja varsastakin voisi tulla ihan selväpäinen, kun emän luonne ehkä hieman neutraloisi isän nössöyttä. Vaan eipä tätä suunnitelmaa voinut jäädä pitkäksi aikaa hautomaan, kun Diana osoitti olevansa tänään selvästi kiimassa eikä minulla ollut sen varalle oikein muitakaan oreja. Äkkiä Camelot tutustumaan tuohon luomakunnan ihmeellisimpään asiaan, vastakkaiseen sukupuoleen! Alkuun kaksikko sai seistä viereisissä tarhoissa, sillä Campsu olisi luultavasti saanut mahahaavan liian äkkiseltään muuttuvasta tarhausjärjestelmästä, mutta nyt ne jakavat jo saman laitumen ja yhteinen sävel näyttää löytyneen Camelotin lukuisista alun erehdyksistä huolimatta.. Nyt jännitetään, mitä tästä syntyy!

10.06.2012, päiväkirjamerkintä
Camelotin kanssa on rajattoman kärsivällisyyden avulla saatu aikaan jonkinlaista menestystä ja ukkeli tuntuu nykyään olevan hieman motivoituneempi varsinkin kouluratsastuksen suhteen! Se kun on turvallista ja tempoltaan varsin rauhallista puuhaa. Esteitäkin Camelotilla on kokeiltu, mutta niistä se ei oikein pidä. Sitä on irtohypytetty pariin otteeseen, mutta ilmeisesti poitsu hieman arastelee puomeja tai ainakin kujia. Ahtaat paikat ja puomien kolina eivät ole tämän poitsun juttu. Vielä se ei ole ratsastajan kanssa esteitä kokeillutkaan, mutta tuskin nyt lähdetään edes kokeilemaan, kun mitään mielenkiintoa siihen ei ponin osalta ole näkynyt. Tällä hetkellä puurretaan siis vain perusjuttuja sileällä ja uutta opetellaan hitaaseen tahtiin kouluratsastuskenttiä silmällä pitäen. Hyvin sujuu, kunhan tosiaan varaa loputtomasti aikaa Camelotin kanssa vääntämiseen..

05.05.2012, päiväkirjamerkintä
Camelot on osoittautunut aika haasteelliseksi kaveriksi. Se on melko sulkeutunut yksilö ja tahtoi elää emänsä kanssa mahdollisimman pitkään. Vieläkin se huutelee emänsä perään, jos ne sattuvat lähekkäisiin tarhoihin. Todellinen mammanpoika.. Pienisuuri pojankoltiainen on osoittautunut vähän lössykäksi tossukaksi ja vaatii käsittelijöiltään rutkasti kärsivällisyyttä, jotta nuoresta herrasta saisi edes jonkinlaisen otteen. Koulutus on edennyt hitaasti, sillä Camelot on vähän haluton kokeilemaan mitään uutta, eikä sitä ole helppo motivoida. Olen koettanut pettämätöntä keinoa eli herkuilla lahjontaa, mutta tämä on saanut ihmiset näyttäytymään sen silmissä ehkä enemminkin herkkuautomaatteina kuin tasavertaisina työskentelykumppaneina.. Kun Camelot sitten vihdoin tajuaa jutun juonen, ei se jaksa kauaa puurtaa. Keskittyminen loppuu nopeasti ja sitten aletaan säheltää omistajan mieliksi jotain. Jotta saisi herkkupalkinnon. Huhhuh. Ei ole tosiaan aina helppoa tämä poninuorukaisten kasvattaminen!

14.04.2012, päiväkirjamerkintä
Ruunivoikko poitsukka sai äskettäin vihdoin nimen - siitä tuli Camelot. Mahtipontinen nimi, vaikkei se kyllä hirveästi oria ainakaan tällä hetkellä kuvaa. Se on aivan muotopuoli, sen etu- ja takapää ovat tyystin eri paria ja karvaa lähtee joistain kohdista tupottain ja joistain kohdista ei lainkaan! Ovat nämä nuoret ponit kyllä hupsun näköisiä, varsinkin keväisin! Camelot kasvaa selvästi melko isoksi, sen verran hönön näköinen se on ja koordinaatiokin on selvästi vähän hakusessa, kun raajoihin on tullut lyhyessä ajassa kunnolla mittaa. Luonteeltaan se on emänsä tapaan aika ujo, mutta tässä vaiheessa on vielä turha manata mitään. Parhaani mukaan koetan sitä rohkaista ja kannustaa, mutta vähän pahnanpohjimmaiseksi se on kyllä jäänyt. Katsellaan, mihin suuntaan Campsukka kehittyy.

06.03.2012, päiväkirjamerkintä
Hawdd Hwylus tiinehtyi helposti ja tiineys sujui suht mallikkaasti. Oma säikky ja pelokas itsensä se oli edelleen, sitä eivät hormonit ja mahassa möyrivä varsa vieneet pois. Muutaman kerran sai kyllä olla sydän kurkussa, kun tamma lähti lopputalven liukkailla pääkallokeleillä hyppelehtimään karkuun jotain rahisevaa kauraämpäriä.. Onneksi jännitys loppui tänään, kun tamma vihdoin varsoi! Ja kaikkien toiveitteni mukaisesti vieläpä orivarsan! Hieman vanhemman tamman synnytys sujui melko rutiinilla, vaikka orivarsa oli kyllä selvästi sen aiempia varsoja suurikokoisempi syntyessään. Onhan sen isäkin miltei 150-senttinen! Kunhan sain kaiken tsekattua ja todettua tilanteen olevan mallillaan, sai kaksikko jäädä rauhassa tutustumaan toisiinsa. Sehän tästä puuttuisikin, että emä alkaisi heti ensihetkillä panikoida jostain turhasta ja varsa jäisi alle.. Ei, ei, ei!

02.02.2012, päiväkirjamerkintä
Olen jo jonkin aikaa ajatellut, että varsottaisin vielä viimeisen kerran ensimmäiseen tuontisatsiini lukeutuvan aran tamman Hawdd Hwyluksen. Se on jättänyt vain tammoja, mutta mieleni tekisi kovasti nähdä siitä vielä ori, jos mahdollista. Sen tammavarsat ovat olleet aika ailahtelevaisia luonteiltaan, mikä lienee mahdottoman mamman peruja. Orivarsalla voisi olla mahdollisuuksia olla hieman rohkeampi ja tasapainoisempi yksilö.. Jos vaikka suurempi määrä testosteronia antaisi sille itseluottamusta. En oikein tiennyt, millainen ori olisi pitänyt valita varsan isäksi, kunnes elen esitteli minulle upean, esiintymisestä nauttivan ja komean D-sektion coboriinsa, Cadnawych Cardin. Siltä silmäykseltä tiesin, että tämä oli se oikea ori aralle tammalleni. Ei muuta siis, kuin tamma traileriin ja elenin luokse Cardia moikkaamaan! Eikä takaisin ole tulemista, ellei kylkiäisenä saada varsaa.

    Kilpailut

Camelotilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 50 kpl

14.07.12, KRJ, heB : 02/40
16.07.12, KRJ, heB : 05/40
14.07.12, KRJ, heA : 01/70
19.07.12, KRJ, heB : 04/40
20.07.12, KRJ, heB : 04/40
22.07.12, KRJ, heB : 02/40
09.08.12, KRJ, heB : 01/40
01.08.12, KRJ, heA : 02/40
04.08.12, KRJ, heA : 05/40
20.08.12, KRJ, heA : 03/50
30.08.12, KRJ, heB : 01/40
26.08.12, KRJ, heA : 02/60
27.08.12, KRJ, heA : 02/60
28.08.12, KRJ, heA : 06/60
30.08.12, KRJ, heA : 02/60
14.10.12, KRJ, heA : 06/40
14.10.12, KRJ, heB : 05/30
30.10.12, KRJ, heB : 03/30
01.11.12, KRJ, heB : 03/30
04.11.12, KRJ, heB : 04/30
01.11.12, KRJ, heA : 03/30
20.11.12, KRJ, heB : 02/50
21.11.12, KRJ, heB : 04/50
27.10.12, KRJ, heA : 01/40
29.10.12, KRJ, heA : 03/40
11.11.12, KRJ, KNS : 06/50
14.11.12, KRJ, KNS : 03/50
18.11.12, KRJ, KNS : 04/50
17.11.12, KRJ, heB : 02/30
18.11.12, KRJ, heB : 01/30
12.11.12, KRJ, heB : 06/60
14.11.12, KRJ, heB : 04/60
02.12.12, KRJ, heC : 04/60
03.12.12, KRJ, heB : 07/60
04.12.12, KRJ, heB : 03/60
26.11.12, KRJ, heA : 04/30
15.11.12, KRJ, heA : 02/40
15.11.12, KRJ, heA : 05/40
28.11.12, KRJ, heC : 01/40
25.11.12, KRJ, heA : 03/30
26.11.12, KRJ, heA : 05/30
12.12.12, KRJ, heA : 04/40
13.12.12, KRJ, heA : 05/40
01.12.12, KRJ, heB : 03/50
20.12.12, KRJ, heB : 01/50
23.12.12, KRJ, heB : 07/50
24.12.12, KRJ, heB : 05/50
25.12.12, KRJ, heB : 06/50
26.12.12, KRJ, heB : 05/50
27.12.12, KRJ, heA : 02/50

 

Camelot Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvista kiitokset kuvaajille!
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!