otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Brunnby Spartan VH20-025-0017

kuva

  Virallinen nimi   Brunnby Spartan   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Sparta   Syntynyt   30.11.2019, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (sektio C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Brunnby
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KTK-II, 19 + 19 + 19 + 20 = 77p. Ponikantakirjan tilaisuus 20.06.2020
    Champion, myönnetty 17.02.2021

3-vuotias 01.03.2020

    Luonnekuvaus

Sparta saapui meille mittatilausvarsana Brunnbystä, kun Spartan isälle Sepolle ei meiltä löytynyt sopivaa morsmaikkua. Liialta taas löytyi melko kipsakka tamma Inkie, jonka ajattelin olevan sopiva mätsi vähän liiankin rauhalliselle Sepolle - tykkään kilteistä ja rauhallisista hevosista, mutta plussaa olisi, jos poni ei olisi perässä vedettävää mallia. Noh, perässä vedettävää mallia Spartasta ei ainakaan tullut, enemmänkin oria pidellessä tuntuu siltä, että koittaa pitää ilmapallon narusta kiinni, ettei pallo lentäisi maata kiertävälle radalle. Inkieltä Spartaan periytyikin vähän enemmän tulta ja tappuraa kuin olin ajatellut. Kun vieroituksen jälkeen pikku-Sparta muutti meille, oli se myös mammaltaan oppinut kaikki niksit, joilla ihmisiä ja muita poneja pidetään pilkkanaan. Oriinkoltiaisten pihatossa oli pitkän aikaa melkoinen myllytys käynnissä, kun Sparta laittoi nokkimisjärjestyksen uusiksi ja kruunasi itsensä pihaton kuninkaaksi, muiden mielipidettä kyselemättä.

Näin aikamiehenä Spartaa ei voi enää pistää ulos muiden oriiden kanssa, sillä se ei oikein tule toimeen kenenkään kanssa. Sillä on ilkeä tapa kiusata ja juoksuttaa muita ympäri tarhaa. Onneksi naapuritallilta löytyi sille tarhakaveriksi kaiken nähnyt ja kaiken kokenut ex-ravuriruunanrupsukka, joka ei hätkähdä mistään, ei edes Spartan riehumisesta ja uhittelusta. Kyllä Sparta aikansa yritti saada jotain reaktiota aikaan, mutta kun papparaisella ei korvakaan lotkahtanut sen tempuista, hyväksyi ori, että tämän kanssa nyt kai sitten vaan täytyy kaveerata, halusi tai ei. Nykyään kaksikko on useinkin samalla heinäkasalla. 

Sparta onkin parhaillaan tarhassa. Sitä on mukava ihastella aidan toiselta puolelta. Harmi vaan, ettei se siellä pidä itse itsestään mitään huolta. Käsiteltäessä Sparta on aika raivostuttava. Taluttaessa se kiskoo minne sattuu ja riekkuu menemään, ei puhettakaan, että ori kulkisi samaan suuntaan kuin taluttaja. Tallissa se täytyy hoitaa aina kahdelta puolelta kiinnisidottuna, koska ori ei pysy sekuntiakaan paikallaan. Siinäkin se steppailee ja hytkyy jatkuvasti, voisi joutessaan opetella vaikka hienon paikallaan pysyvän piaffin, jotta liika energia tulisi hyötykäyttöön. Kavioiden hoito on melkoinen show, kun ori kolmellakin jalalla seistessään pomppii paikallaan ja veuhtoo hännällään. Kaiken tämän lisäksi Sparta tietysti myös päästelee mitä ihmeellisempiä ääniä jatkuvasti. Tammojen perään se kiljuu, toisille oreille röhkii vihaisesti. Matkustajana Sparta on rauhaton ja ylimääräistä matkustelua onkin syytä vältellä, ettei hajoa koppi taikka oriin jalat. 

Ratsuna Sparta on energinen, mutta energia harvemmin kohdistuu niihin asioihin, joihin ratsastaja haluaisi. Ori keskittyy yleensä kaikkeen muuhun kuin kuskin kuunteluun, ja sitten kun komennetaan vähän napakammin, on Sparta sinkoamassa heti maata kiertävälle radalle kasvimaa sieraimessa. Ensikosketus Spartaan on yleensä sellainen mukava aikapommisimulaatio, joten kuskilta vaaditaan taitoa ja tarkkuutta. Jämpti ratsastaja pystyy purkamaan Spartan liikaa energiaa hallitusti, minkä jälkeen oriin on helpompi keskittyä kuskin pyyntöihin ja tekemään sitä mitä pyydetään. Tällöinkin kyllä epäselvät avut menevät helposti ponilla tunteisiin, ja raivaripukittelut ovat ihan perussettiä. Kunhan kuski on taitava, on Spartassa ponnua ja poweria melko vaativiinkin liikkeisiin. Kunhan ori vaan pysyy lapasessa, on jälki kouluradoilla ollut ihan mukavaa seurattavaa, koulukiemuroiden tahkoaminen on kuitenkin raskasta sekä fyysisesti että henkisesti, joten Sparta saa hyvin kulutettua energiaansa siinä. Esteitä tai maastoilua oriin kanssa ei oikeastaan ole edes kokeiltu tallinpihan kiertämistä ja ristikkoja enempää. Kukaan kuski ei ole suostunut haastavampiin tilanteisiin koekaniiniksi. 

    Suku

 isä VIR MVA Ch Dawn Celtic Spirit
    KTK-II, m, 132 cm, wC
 ii. Ch Dawn High Spirits
    KTK-II, m, 130 cm, wC
 iii. Gaerllwyd Hymenaei
    m, 132 cm, wC
 iie. Haverford Miss Marmalade
    tprt, 128 cm, wC
 ie. Ch Moana's Mynta
    KTK-III, prn, 134 cm, wC
 iei. Mynd dyn yn Mynd
    VVJ-III, prt, 134 cm, wC
 iee. Chwa o Rydych
    ERJ-I, VVJ-III, VWY-C, trn, 130, wC
 emä Rhediad Pink Sparkles
     KTK-II, trn, 136 cm, wC
 ei. VIR MVA Ch Rhediad Hael Trysor
      KTK-II, trn, 152 cm, wD
 eii. Ch Tydiwyfn Hael Milod
    KTK-II, trn, 157 cm, wD
 eie. Tawemyndd Llio Fflur
    KTK-III, rn, 142 cm, wD
 ee. Cherrypond Kissed Pink
    KTK-III, rt, 137 cm, wC
 eei. Ch Bryncethin Nerth
    KTK-I, VSN Champion, rt, 154 cm, wD
 eee. Tickled Me Pink
    m, 134 cm, wC

    Jälkeläiset

Sparta on tarjolla welshponijalostukseen!

00.00.0000 o/t. Varsa (e. Tamma), omistaja: Omistaja

    Kilpailut

Spartalla kilpaillaan KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 928.40 p.
Tahti ja irtonaisuus: 907.30 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 55.13 p.

Kouluratsastuksessa 1835.7 p. (vaikeustaso 5)

Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.

 

Brunnby Spartan on virtuaalihevonen.
Kuva © scirlin
Kaiken muun materiaalin © dani 2021, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!