otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Laughlin VH14-023-0198

  Virallinen nimi   Laughlin   Säkäkorkeus   144 cm
  Lempinimi   Laughlin   Syntynyt   25.07.2014, VHKR*
  Rotu   WPB (50%)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    EV-II, 4 - 8 - 5 - 7 - 7 = 31p. Estevarsojen laatuarvostelu 20.10.2014
    ERJ-III, 5 + 40 + 20 + 0 + 15 = 79,5p. 31.05.2020
    VWY-II, 7 + 8 + 6,5 + 21 + 5 = 47,5p. 22.11.2020

*3-vuotias 25.10.2014
8-vuotias 25.03.2015

    Luonnekuvaus

Kiukkuinen emä ja täysiveri-isä - jo ennen kuin Laughlin edes syntyi, tiesin, että this kid's gonna be trouble. Kun ihana kultainen varsa sitten syntyi ja kasvoi, sain todeta, etten ollut täysin väärässä, mutta nuoresta oriista ei kasvanut kuitenkaan sellaista kuritonta villikkoa, josta olin jo kuukausia etukäteen nähnyt painajaisunia. Onhan Laughlin aiheuttanut paljon harmaita hiuksia toilailuillaan, mutta ennenaikaiseen hautaan se ei tule minua lähettämään. Sellainen monsteri tämä kullanhohtoinen ponipoika ei ole. Totta on se, että Laughlin on hieman hankala käsitellä - se on vähän turhankin paljon menohalujensa ja viettiensä vietävissä, se on vähän villi ja säpäkkä - mutta pohjimmiltaan se on kultainen ja hyväsydäminen otus, jonka tarkoitus ei ole vahingoittaa. Kun sen mielenliikkeitä alkaa ymmärtää ja kokemusta karttua sen kanssa toimimisesta, on se todella kiva hoidokki ja kaveri.

Laughlinin käsittelyssä vaaditaan määrätietoisuutta ja johtaja-asennetta. Se on varsin orimainen ja esimerkiksi taluttaessa esittelee itseään mielellään - ei ole tavatonta, että kiltin seuraamisen sijasta Laughlin tanssahtelee taluttajansa ympärillä riimunnarun sallimissa rajoissa.. Sillä on myös tapana säpäkkänä kaverina jähmettyä hetkeksi suolapatsaaksi aloilleen, jos se havaitsee jotain epäilyttävää, ja tilanteen niin vaatiessa tai hoitajan narusta liikaa nykiessä voi se räjähtää komealla loikalla eteenpäin vetäen tietty hoitajansa mukanaan. Myös kovaan tuuleen se reagoi liitelemällä tuulen mukana. Jämerämpi orikuolain ja jämpti asenne ovat siis ehdottomia työkaluja sen hallitsemiseen. Kun Laughlinin saa keskittymään, osaa se oikeasti myös seurata kiltisti.

Tallissa, jossa ärsykkeitä on vähemmän, on Laughlin rauhallisempi. Se viestittelee kyllä mielellään äänekkäästi muille poneille, mutta osaa karsinassaan pyöriessään ottaa hoitajansa huomioon. Tahallaan se ei ketään lyttää, mutta hoitaja saa kyllä olla varuillaan ja helpointa on sitoa ori kiinni. Kiinni sidottuna se jaksaa edelleen huudella, mutta ei rimpuile narussa vaan tyytyy seisoskelemaan aloillaan, seuraten uteliaana tallin menoja. Näin sitä on helppo ja mukava hoitaa. Varustaminen sujuu siinä missä harjaaminenkin, eikä kengittäminenkään ole ongelma. Jos tallissa on riittävän rauhallista, heittäytyy Laughlin joskus täysin veteläksi kumisualla hangatessa ja sen ylähuuli venyy niin, että heikompia hirvittää! Hassu poni, joka kyllä oikeina hetkinä näyttää, kuinka paljon hoitamisesta tykkää. Hoitajalle se on tietysti palkitsevaa, kun tällainen kuumakalle malttaa keskittyä!

Ratsuna Laughlin on vauhdikas ja siksi aika haasteellinen. Se on hyvin tietoinen ympäristöstään, kun ollaan tallin ulkopuolella - ja varsinkin kentällä se reagoi kaikkeen, ja vieläpä varsin dramaattisesti ja suurieleisesti. Maneesissa yksin treenatessa se on rauhallisempi, mutta maneesissakin on nähty aikamoista rodeota, kun lunta on tippunut katolta tai tuuli on vinkunut kattorakenteissa. Joskus ratsastus on myös mennyt tammojen vuoksi aivan säheltämiseksi, kun oriin on saanut keskittymään muutoin kuskin apuihin, mutta sitten ori alkaa kytätä paikalla olevia leidejä. Ojasta allikkoon siis..

Ori vaatii selkäänsä huimapäisen kuskin, jolla riittää kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta työstää tällaista hieman tuulella käyvää sähikäistä. Keskittyminen on Laughlinille joskus vaikeaa ja joskus rauhaisassa ympäristössäkin se kuuntelee kuskiaan vain puolella teholla - tämän huomaa siitä, että esimerkiksi pohkeenväistöstä ori alkaa tarjota laukkaa, ihan vain siksi, että se keskittyi juuri ihan johonkin muuhun ja tulkitsi apuja miten sattuu. Lisäksi Laughlinin meno on joskus liiankin vauhdikasta ja jarru voi olla hukassa - toisaalta se on kiva, että menohaluja riittää ja yleensä vauhdista huolimatta ori liikkuu luonnostaan melko oikein päin, eikä kaahota kuin hirvi. Kun sitä vaan malttaa työstää, kehkeytyy siitä ihan kiva kouluponi, kepeä ja ketterä sellainen.

Parhaimmillaan Laughlin on kuitenkin esteillä. Sillä on voimakas hyppy, ja sen ketteryydestä ja notkeudesta on suuri hyöty radalla. Laughlinilla on myös aina intoa hypätä, eikä se kiellä tai epäröi juuri koskaan - toisin kuin sileällä, jolloin sen energia voi huveta säheltämiseen, esteillä se malttaa keskittyä ja on hyvin itsevarman oloinen. Joskus kilpailuissa ori tuntuu oikein tyylittelevän, niin helpon näköistä sen meno parhaimmillaan on, kun yhteistyö kuskin kanssa sujuu. Ratsastaja saa lähinnä huolehtia jarrusta, sillä jos Laughlinin vain antaa mennä, se voi kyllä pahimmillaan kaahottaa niin, että innostuksissaan se hyppää esimerkiksi esteiden sekaan, kun askeleet eivät sopineetkaan väliin. Hyvänä päivänä hyvän kuskin alla Laughlin on kuitenkin lyömätön ja takuuvarma rusettihai! Ääntäkin nopeampi esteiden yli liitelijä.

    Suku

 isä WW Sands xx
    m, 166 cm, xx
 ii. Midnight's Santer Wei xx
    m, 167 cm, xx
 iii. Blue Magic xx
    xx
 iie. In Any Case xx
    rt, 160 cm, xx
 ie. Barboes We've A Deal xx
    rn, 165 cm, xx
 iei. Better Agreement xx
    167 cm, xx
 iee. Some Kind of Meedio xx
    rt, 163 cm, xx
 emä Ch Cedion Llewyrch Tremiau
     KTK-III, VWY-II, rnvkk, 130 cm, wB
 ei. Cedion Lloyd Llacheu
      trt, 135 cm, wB
 eii. Little Devil
    rt, 125,9 cm, wB
 eie. Katarina W
    rt, 132 cm, wB
 ee. Diamond Diva AD
    rnvkk, 127 cm, wB
 eei. Royal Winner
    trn, 131 cm, wB
 eee. A.D. Dellan Diamond
    KTK-II, YLA2, VWY-III, km, 123 cm, wB

    Jälkeläiset

Laughlin on tarjolla welshponijalostukseen!

00.00.0000 o/t. Varsa (e. Emä), omistaja: Omistaja

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

-- 16.06.2015, päiväkirjamerkintä:
Laughlinilla on nyt kisat kisattu ja se saa siirtyä eläkkeelle kilpailuiden kiertämisestä. Laughlin jäi koko kisauransa ajaksi vähän sellaisen ikuisen kakkosen rooliin, mikä tietysti johtuu kuskista eikä ponista niinkään. Laughlin suoritti aina innolla ja tykkäsi kovasti varsinkin teknisistä radoista, mutta kuskin sekoilun vuoksi orikin yleensä sekoili ja sitten otettiin puomeja alas tai jouduttiin kiertämään niin pitkiä teitä, että kallisarvoisia sekunteja tuhlaantui. Kisauransa aikana poni starttasi 77 kilpailussa, mutta sijoitusprosentiksi sille kaikista kisoista jäi vain yhdeksän. Melkein kaikissa kisoissa Laughlin oli ensimmäinen ei-sijoittunut. Nyt ori saapi jäädä sitten oloneuvokseksi ja sille toivottavasti jossain kohtaa saataisiin muutama varsakin. Sukunsa puolesta sen pitäisi sopia varsin monelle tammalle ja hyppytaitojensakin puolesta sillä voisi olla annettavaa wpb-kasvatukselle.

-- 20.12.2014, päiväkirjamerkintä:
Laughlinin ratsukoulutus on edennyt hyvälle mallille ja kohta sen kanssa voisi uskaltautua ehkä ensimmäisiin kisoihinkin. Sitä ennen olisi kuitenkin tarkoitus vielä hienosäätää menoa ja tänään Laughlin saikin osallistua estevalmennukseen, jonka lopussa hypättiin harjoituskisatyyliin pari kokonaista rataa yksin, muutamalla eri korkeudella. Alkuun rataa hypättiin kuitenkin osissa ja harjoiteltiin sitä pala palalta. Tämä tulikin tarpeeseen, sillä Laughlin oli hyvin vauhdikkaalla tuulella ja kaahotti menemään kuin mielipuoli. Jos tuolla fiiliksellä olisi menty kokonaiselle radalle, olisi kuski löytänyt itsensä maasta ja esteistä olisi varmaan menty läpi eikä yli. Suurin työ oli taas, kuten aina, allekirjoittaneen omassa ratsastuksessa ja huseerauksessa, joka oikeastaan enemmän villitsee ponia kuin rauhoittelee sitä. Pitäisi osata olla rauhassa satulassa ja viestittää tasaisesti hevoselle, eikä epäselvästi riuhtoa miten sattuu. Aluksi fiilis oli kuskin puolelta melkeinpä lannistunut, mutta pikku hiljaa meno parani ja Laughlinkin rauhoittui huomattavasti, kun nyppiminen ja paineistaminen loppui. Ensimmäinen kokonainen rata hypättiin ihan pikkukorkeudella ja kun se sujui yllättävän hyvin, nostettiin estekorkeutta ensin yhdeksäänkymppiin ja sitten reiluun metriin. Estekorkeuden kasvaessa Laughlin tuntui keräävän hieman kierroksia ja innostuvan, mutta yllättävää kyllä, pysyi jopa allekirjoittaneella lapasessa, vaikka metriset esteet alkavatkin jo hieman jännittää. Kuskia siis, ei ponia. Ratojen jälkeen hypyt saivat jäädä ja siirryttiin loppuverryttelyyn, vaikkakin Laughlin kävi vielä niin kierroksilla ettei olisi malttanut kävellä ollenkaan.

-- 25.10.2014, päiväkirjamerkintä:
Laughlin on kasvanut hyvää vauhtia viime aikoina ja tänään vietettiin rasavillin varsan kolmevuotissynttäreitä. Laughlinista on kehkeytynyt melkoinen veijari, mutta toisaalta yhdistämällä täysiverisen kiukkuiseen welshponiin joku voisi väittää, että kaivoin verta nenästäni. Laughlin on hyvin vauhdikas ja melko ilkikurinenkin, mutta toistaiseksi sen kanssa on pärjätty ihan hyvin. Kyllähän se rienaa käsittelijöitä, aivan kuten muutkin oriinkoltiaiset, jos sille vaan antaa mahdollisuuden. Tässä vaiheessa se kuitenkin on paljon fiksumpi, kuin mitä sen emä Lätty oli saman ikäisenä, joten uskon, että Laughlinista tulee vielä kunnon kansalainen, kunhan se hieman vanhenee ja saa järkeä päähänsä. Laughlinin kanssa aloitellaan seuraavaksi ratsukoulutuksen alkeita, jotta ne ovat sitten hyvin hanskassa, kun selkään varsinaisesti kiivetään tuossa ehkä vuoden päästä. Innolla odotan, mitä Laughlinista tulevaisuudessa tulee.

-- 25.07.2014, päiväkirjamerkintä:
Tänään koitti odotettu uuden ponini syntyminen. Lätyn tiineys sujui hyvin, vaikka välillä hirvitti, kun tamman meno ei ollenkaan hidastunut ja se riehui valtavan kokoisen mahankin kanssa ihan täydellä teholla pihatossa muiden ponien kanssa. Lätyn maha oli tosiaan valtava, ja mietin, että minkäköhänlainen mörssäri sieltä syntyy.. Pahimmillaan sieltä voisi tulla täysiverivarsan kokoinen varsa 130-senttisestä ponista. Synnytys sujui kuitenkin hyvin ja lopputuloksena saimme talliin uuden pirtsakan orivarsan! Varsa on väriltään voikko, mistä olen erityisen innoissani, sillä voikkoon väritykseen on ruunivoikon ja ruunikon risteytyksessä vain hyvin pieni mahdollisuus. Orivarsa tulee ehdottomasti jäämään meille kotiin asustelemaan ja sille on jo nimikin valittu. Siitä tulee Laughlin!

-- 20.06.2014, päiväkirjamerkintä:
Törmäsin tuossa joku aika sitten noahin hienoon täysiverioriiseen WW Sandsiin ja päätin, että siitä haluaisin welsh part bred-varsan itselleni. Sillä omien wpb-tammojen tilanne on tällä hetkellä kehnohko, päädyin valitsemaan emätammaksi B-sektion ponin Cedion Llewyrch Tremiaun eli Lätyn. Nämä suorat poni x hevonen -risteytykset eivät ole mitään ideaaleja, kun varsasta voi suuremmalla todennäköisyydellä tulla mitä sattuu, mutta kun ei ole vaihtoehtoja niin ei ole vaihtoehtoja. Ei auta kuin toivoa, että varsasta tulee kuitenkin sopusuhtainen eikä mikään ponin pikkukorvilla varustettu koipeliini, jossa kaikki muu on pelkkää jalkaa. Lätty lähtee nyt treffailemaan oria noahin luokse. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin ja takaisin saamme kaksi ponia.

    Kilpailut

Laughlin kilpailee pääpainoisesti porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1107.31 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1382.71 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


ERJ esteratsastuksessa 2490.02p. (vaikeustaso 6)

Tarkasta ajankohtaiset ja tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Laughlin on virtuaalihevonen.
Kuva © Shoeby-Stock
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!