otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cedion Llewyrch Tremiau VH14-022-0037  Virallinen nimi   Cedion Llewyrch Tremiau   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Lätty   Syntynyt   01.03.2014, VHKR
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunivoikko   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 80 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
   KTK-III, 17 + 17 + 17 + 15 = 66p. 25.02.2015
   VWY-II, 6 + 8 + 5,5 + 20,5 + 5 = 45p. 27.12.2016
   Champion, myönnetty 08.01.2020

*4-vuotias 01.07.2014

    Luonnekuvaus

Eräänä rauhallisena talven päivänä sai elen jälleen käännytettyä minut ostamaan häneltä uuden ponivarsan - varsan, joka silloin ei ollut vielä syntynyt. Eikä sen olisi ehkä tarvinnutkaan, sillä suloinen varsa peri ilmeisesti isänsä varsin kiivaan luonteen ja siitä kasvoikin varsinainen epeli. Lätyn kanssa ei oikein aina tiedä, miten päin pitäisi olla, koska sille ei tunnu yleensä kelpaavan mikään. Tamma on todellinen hapannaama ja sen lempiharrastuksia on pikkutyttöjen ja hevosista mitään ymmärtämättömien vieraiden pelottelu. Se oikein vaanii kauempaa ja katselee, kuinka ummikot paijaavat ihania pörröisiä poneja laitumella, ja yhtäkkiä se sitten rientää paikalle pahaa aavistamattomien ihmisten kimppuun hampaat irvessä ja korvat luimussa. Ei se pure, eikä potkikaan, mutta rakastaa aiheuttaa sydänkohtauksia. Siksi avoimien ovien päivänä Lätty otetaan yleensä talliin piiloon..

Nuorempana Lätty oli todella kova tyttö kokeilemaan rajojaan ja allekirjoittanut on pariin otteeseen saanut siltä hampaasta. Kerran kiukuspäissäni huitaisin sitä sitten luudanvarrella leukaan, kun se oli mukamas ajamassa minua pois karsinastaan. Saipa poninkuvatus vielä iskua harjaspäästäkin, niin oppi olemaan. Vuosien saatossa olen heittänyt sitä myös esimerkiksi satulahuovalla ja ämpärillä. Lätyn kanssa sai pitkään olla fyysinen, koska mitään elekieltä se ei tuntunut ymmärtävän tai ainakin kieltäytyi uskomasta. Riimunarulla sitä saa nykyäänkin joskus hutkia. Nyttemmin sotakirveet on haudattu, mutta uudet tuttavuudet joutuvat aina käymään saman kivikkoisen polun. Ja onko se sen arvoista? Ei, koska tallissa on paljon kivempiakin poneja niille, jotka haluavat rahoilleen vastinetta..

Lätyn hoito onkin jäänyt lähinnä tallityöntekijöiden kontolle. Ja ammattilaisilta monen vuoden kokemukselta Lätyn käsittely sujuu suhteellisen kivutta. Sen metkut ovat kaikilla tiedossa, ja ponikin tietää, ettei liiallisesta sekoilusta mitään mitaleita jaella, vaan lättyyn tulee samalla mitalla. Kun sitä jämptisti käsittelee, niin siinä se sitten kykkii ja alistuu hoitotoimenpiteiden ajan. Harjaaminen ja varustaminen sujuvat siinä missä muutkin jutut. Taluttaessa ja traileriin mennessä Lätty osaa olla välillä todella rasittava ja vaihdella suhtautumistaan näihin asioihin päivittäin. Joskus sitä saa raahata taluttaessa perässä kuin mitäkin muulia ja tamma vastentahtoisesti sitten laahustaa perässä, kun taas joinain päivinä se seuraa ihan ok perässä. Lätyllä on erittäin inhottava tapa rynniä vastaantulevien hevosten päälle taluttaessa ja sitä saakin narunvarrella huiskia, kun huomaa uhittelun alkavan. Matkustamisen kanssa on sama juttu, joskus tamma asettuu makuulleen lastaussillan eteen ja joskus se marssii oikein dramaattisen suurieleisesti sisään ja alkaa mielenosoituksellisesti paukuttaa trailerin seiniä. Uhh.

Ratsastaessa Lätty on samanlainen kuin hoidettaessakin - kärsivällisesti sen kanssa työskennelleet saavat sen ruotuun, mutta mikään sunnuntairatsu kenelle tahansa se ei ole. Satulan alla Lätty tykkää vetää herneet nenäänsä mistä tahansa ja uusia ratsastajia se testailee minkä kerkeää - liiasta pohkeesta se pukittelee, liiasta ohjissa hillumisesta se pukittelee, satulassa pomppimisesta se pukittelee.. Tamman mielenmaisemaa ymmärtävät osaavat käyttää siihen oikeita metodeja, jolloin siitä tulee ihan ok rentoutunut ratsu. Lätty kyllä osaa ja sillä on kivat, hyvin ratsumaiset liikkeet, mutta se ei jaksa niitä kovin kauaa esitellä. Lätyn ratsastamisen tulee olla tehokasta, lyhyitä sessioita ja sitten tamma saa jäädä omiin oloihinsa nakkelemaan niskojaan loppupäiväksi. Myös esteitä tamma ylittää ihan kivasti, kunhan kuski muistaa sopivasti ajaa sitä ja huolehtii tuntumasta ja kontrollista myös esteen päällä. Jos Lätty jää yksin, niin kohtahan se pomppiikin jo kahdella jalalla päin seinää. Haastava ratsu siis, mutta toimiessaan ihan ok - se on todistanut osaamisensa ja kyvykkyytensä ainakin minulle ihan riittävän selvästi. Olkoot tuollainen pölvästi, kun kerta haluaa.

    Suku

 isä Cedion Lloyd Llacheu
    trt, 135 cm, wb
 ii. Little Devil
    rt, 125,9 cm, wb
 iii. Creek Indio
    wb, evm
 iie. Goldie IV
    wb, evm
 ie. Katarina W
    132 cm, wb
 iei. Brutal
    134 cm, wb, evm
 iee. Lotus W
    131 cm, wb, evm
 emä Diamond Diva AD
     rnvkk, 127 cm, wb
 ei. Royal Winner
      trn, 131 cm, wb
 eii. tuntematon
    wb, evm
 eie. tuntematon
    wb, evm
 ee. A.D. Dellan Diamond
    KTK-II, YLA2, VWY-III, km, 123 cm, wb
 eei. Caraway Diablo
    YLA3, prt, 116 cm, wm
 eee. Demelza
    tprn, 132 cm, wb

    Jälkeläiset

Lätty on tarjolla welshponijalostukseen!

25.07.2014 o. Laughlin (i. WW Sands xx), omistaja: Paraatiponit
16.01.2017 o. Shake Yo' Money Maker (i. Shaking Bad x), omistaja: Moana PBs

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

02.012.2016, päiväkirjamerkintä
Lätty on saanut vietellä lokoisia eläkepäiviä jo ties kuinka kauan, ja on tullut jälleen kerran aika laittaa kiukkupussi ruotuun. Tamma saa nimittäin osallistua tämän kuun VWY:n laatuarvosteluun. Laatispalkinto varmasti toisi sille ktk-palkinnon lisäksi mukavasti lisäboostia jalostusmarkkinoille, jotka ovat tämän leidin kohdalla olleet hyvin hiljaiset, siitä huolimatta, että sen esikoisen on oikein mallikelpoinen yksilö ja isojen luokkien hyppääjä! Ehkä nyt saadaan Lätyn kohdalla onni kääntymään. Nyt tammaa pitää vain hieman treenata parhaimpaansa.

25.02.2015, päiväkirjamerkintä
Against all odds Lätty palkittiin tänään ponikantakirjan tilaisuudessa kolmannella palkinnolla! Pisteitä sille kertyi tuomareilta yhteensä 66, joten palkinnon saaminen ei mennyt edes rimaa hipoen, vaan aivan selvästi Lätty sen itselleen ansaitsi. Tamman käytös kantakirjatilaisuudessa ei ollut mallikkaimmasta päästä, muttei se suureksi epäuskokseni ollut kuitenkaan tilaisuuden huonoiten käyttäytyvä otus. Jotkut ponit nimittäin onnistuivat karkaamaan käsittelijöiltään ja aiheuttivat suurta kaaosta paikan päällä. Lätty se kiltisti keskittyi vain näyttämään sitruunan syöneeltä. Kerrankin näin!

01.02.2015, päiväkirjamerkintä
Vaikka Lätylle ei ole tipahdellut sertejä sen yhden kerran jälkeen enää muista näyttelyistä, päätin silti ilmoittaa sen tänään mukaan ponikantakirjan tämän kuun tilaisuuteen. Pääseepä Lätty-rumiluskin keikistelemään oikein hienojen ponien joukkoon. Nyt on pari viikkoa aikaa puunata poni parhaimpaan kuosiinsa. Aloittaa voisi varmaan sen jääkarhuturkin klippaamisesta, eihän sen rakenteesta muuten saa mitään selkoa.

10.12.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Lätty sai elämänsä ensimmäisen irtosertin näyttelyssä! Liekö tuomarilla ollut kaihin aiheuttama näkövamma tai muu silmillä havainnointia häiritsevä häiriö, kun hän tämän otuksen kaikkien ponien keskeltä nosti sertin arvoiseksi, mutta kyllähän minä asiasta iloinen olen. Vaikka serti olisikin tullut vain vahingossa, niin kyllä me se silti pidetään, hähää. Näyttelymeriitti ei ole tälle riitapukarille nimittäin hassumpi sulka hattuun. Jollainhan sen pipipäistä luonnetta on puolusteltava, niin miksei sitten näyttelymenestyksellä.

25.07.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Lätty varsoi esikoisensa! Kumma kyllä, varsominen sujui mallikkaasti ja kuin oppikirjasta, vaikka olin aika varma, että tamma olisi itse saanut hepulin ja se olisi pitänyt rauhoittaa ja varsa vetää koko kylän voimin imukupilla ulos. Varsa on ori ja osoittautui väriltään voikoksi, mikä on ihana yllätys, ottaen huomioon, kuinka pieni mahdollisuus tuohon väriin on, kun vanhemmat ovat ruunivoikko ja ruunikko. Hetken ihmeteltyään osasi Lätty myös hienosti hoitaa varsaansa, joten eiköhän siitä ihan kelpo yksilö kasva! Hyvä Lätty.

20.06.2014, päiväkirjamerkintä
Olen päättänyt astuttaa Lätyn noahin hienolla täysiverioriilla WW Sandsilla. Vaikka Lätty onkin ollut hieman pipipäinen, on sen kanssa kuitenkin onnistu taistelemaan varsin monta kertaa helpohkojen kilpailuiden voittajaksi, joten aivan täysin epäonnistunut yksilö se ei ole. Kun sen risteyttäisi tähän hienoon urheiluhevoseen, voisi lopputulos edellistä sukupolvea parempi! Ei muuta siis kuin tuumasta toimeen.

10.06.2014, päiväkirjamerkintä
Lätty on jo kasvanut isoksi ja on saanut aloittaa kilpauransa helpoissa koulu- ja esteratsastuskilpailuissa. Ratsukoulutus ei ole ollut helpoimmasta päästä, mutta kyllähän Lätty jo osaa kääntyä, pysähtyä ja peruuttaa, sekä liikkua molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa, niin eikös se jo riitä.. Lisäksi Lätty osaa hypätä jo esteiden yli ihan ookoosti. Vielä riittää hiomista meikäläisen ja tamman yhteistyössä, ongelmat nimittäin ovat vain korostuneet ensimmäisissä kisoissamme. Mutta onhan tässä koko loppuelämä aikaa niitä hioa, hehe.

08.04.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään nimihirviö, joka aika pian sai lempinimekseen Lätty, muutti Paraatiponeihin. Nuori neiti osoittautui todelliseksi piruksi ja lastaamisessa allekirjoittaneen hermot menivät jo useaan otteeseen. Elenin mukaan tamman "luottamus on vain vaikeasti voitettavissa". Ja hitot on. Luonnevikaiseksihan tämä pitäisi julistaa! Matkan ajan Lätty paukutteli kaikkea, mihin vain kavioillaan ylsi ja perillä se peruutti trailerista kahden jalan varassa pomppien. No, ehkä se tuosta vielä tasaantuu.. Kunhan annetaan porkkanaa ja tamma iän myötä vähän järkevöityy.

01.03.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään aiemmin ostamani B-ponivarsa vihdoin syntyi! Se on emänsä tapaan ruunivoikko, mutta muistuttaa kyllä ainakin muutaman tunnin ikäisenä enemmän isäänsä, joka on sellainen kevyemmän mallinen honkkelikonkkeli. Emähän on edustaa enemmän tankkereiden tyylisuuntaa. Varsalle elen oli jo keksinyt nimen, jota mukavasti kutsui yhdeksi kamalimmista koskaan keksimistään nimistä. "Siis se on niin hirvee!" Voi kun kiva. Päätin kuitenkin hyväksyä ehdotuksen, sillä oma mielikuvitukseni on länsimaisessa oravanpyörässä kiireen ja stressin keskellä sinnitellessä kuihtunut olemattomiin. Niinpä nuoren neidin nimeksi tuli Cedion Llewyrch Tremiau.

22.02.2014, päiväkirjamerkintä
Ystävälläni elenillä oli jälleen syntymättömiä varsoja kaupan, ja mielenhäiriöissäni päädyin tutkailemaan varattavissa olevien ponien sukuja. Joukossa oli yksi vähän poikkeavammasta suvusta polveutuva B-poni. Onneksi meidän talliin ei enää uusia B-poneja tule! Säästyypä rahaakin. Annoin asian olla, kunnes parin päivän päästä murruin elenin painostuksen alla. Tästä tulisi kuulemma hyvä tammaehdokas mun nuorille paripolvisille wpb-oreille.. No okei. Niinhän siitä tulisi. Ja niin talliin on jälleen kerran tulossa, kaikista lupauksista huolimatta, uusi B-poni. No, onpahan sentään helposti yhdisteltävä suku sillä.

    Kilpailut

Lätyllä kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 69 kpl (35 koulu, 34 este)

25.07.14, KRJ, heB : 05/30
26.07.14, KRJ, heB : 01/30
29.07.14, KRJ, heB : 02/30
04.08.14, KRJ, heB : 03/30
24.07.14, KRJ, heB : 05/30
16.07.14, KRJ, heC : 04/40
19.07.14, KRJ, heC : 01/40
20.07.14, KRJ, heB : 02/40
21.07.14, KRJ, heB : 06/40
23.07.14, KRJ, heB : 01/40
24.07.14, KRJ, heB : 06/40
16.07.14, KRJ, heB : 04/30
18.07.14, KRJ, heB : 05/30
19.07.14, KRJ, heB : 04/30
20.07.14, KRJ, heB : 01/30
20.07.14, KRJ, heB : 05/30
21.07.14, KRJ, heB : 02/30
23.07.14, KRJ, heB : 04/30
23.07.14, KRJ, heB : 01/30
29.07.14, KRJ, heB : 04/30
30.07.14, KRJ, heB : 02/30
29.07.14, KRJ, heB : 03/40
30.07.14, KRJ, heB : 03/40
31.07.14, KRJ, heB : 05/30
24.07.14, KRJ, heB : 03/30
04.08.14, KRJ, heB : 05/30
23.07.14, KRJ, heB : 03/30
01.08.14, KRJ, heB : 03/50
10.09.14, KRJ, heB : 04/40
27.08.14, KRJ, heB : 04/30
31.08.14, KRJ, heB : 05/30
03.09.14, KRJ, heB : 04/30
05.09.14, KRJ, heB : 03/30
05.09.14, KRJ, heB : 04/40
10.09.14, KRJ, heB : 05/30
19.07.14, ERJ, 80 cm : 01/28
21.07.14, ERJ, 80 cm : 03/28
23.07.14, ERJ, 80 cm : 04/28
24.07.14, ERJ, 80 cm : 05/28
29.07.14, ERJ, 80 cm : 02/40
31.07.14, ERJ, 80 cm : 03/40
27.07.14, ERJ, 70 cm : 07/50
04.08.14, ERJ, 80 cm : 05/40
06.08.14, ERJ, 80 cm : 03/40
08.08.14, ERJ, 80 cm : 06/40
10.08.14, ERJ, 80 cm : 04/40
10.08.14, ERJ, 80 cm : 06/40
19.08.14, ERJ, 80 cm : 02/40
20.08.14, ERJ, 80 cm : 06/40
13.08.14, ERJ, 70 cm : 01/30
13.08.14, ERJ, 80 cm : 05/36
28.08.14, ERJ, 60 cm : 05/30
25.08.14, ERJ, 80 cm : 04/50
09.09.14, ERJ, 80 cm : 04/50
10.09.14, ERJ, 80 cm : 02/50
22.08.14, ERJ, 80 cm : 04/20
06.09.14, ERJ, 80 cm : 05/40
08.09.14, ERJ, 80 cm : 06/40
08.09.14, ERJ, 80 cm : 04/40
06.09.14, ERJ, 80 cm : 04/30
01.09.14, ERJ, 70 cm : 04/36
03.09.14, ERJ, 80 cm : 04/40
05.09.14, ERJ, 70 cm : 03/36
12.09.14, ERJ, 80 cm : 01/30
14.09.14, ERJ, 80 cm : 04/30
16.09.14, ERJ, 80 cm : 04/30
06.09.14, ERJ, 80 cm : 04/40
06.09.14, ERJ, 80 cm : 05/40
08.09.14, ERJ, 80 cm : 03/40

 

Cedion Llewyrch Tremiau on virtuaalihevonen.
Kuvat © Goldenwood Welsh Ponies
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!