otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Elbereth Dawn VH13-026-0219  

  Virallinen nimi   Elbereth Dawn   Säkäkorkeus   149 cm
  Lempinimi   Elbereth   Syntynyt   11.06.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Vaaleanpunarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: ERJ-II, 6,5 + 40 + 12 + 20 + 15 = 93,5 p. 28.02.2017
                    VWY-II, 4,5 + 6,5 + 6 + 21 + 5 = 43p. 26.03.2017

4-vuotias 11.10.13
8-vuotias 11.02.14

    Luonnekuvaus

Toivoin lempparitammani Ebrillin esikoistyttärestä kovasti emänsä kaltaista eleganttia ja ihanan arvokasta liitokaviota, mutta aina ei valitettavasti saa, mitä tilaa. Elbereth on tullut kovasti hyperaktiiviseen isäänsä ja on itsekin aikamoinen säheltäjä. Tamma on lisäksi hyvin perso herkuille ja koska porkkanat ovat joskus ainoa tapa saada tämä sähköjänis asettumaan aloilleen, on sille kertynyt vuosien mittaan ihan mukava möhömaha. Esikoinen putosi siis kauas puusta, kun pienestä sirosta varsasta kasvoi hössöttävä valtamerilaiva pullukka. No, pitkäjänteisellä työllä ja rajattomalla kärsivällisyydellä on tästäkin tohelosta saatu leivottua ihan hyvä esteheppa, eikä sen sukukaan ole pöllömpi. Joten ei kai tässä valittamista ole.

Arkipäiväinen käsittely kotona sujuu tätä nykyä jo ihan rutiinilla, sillä luonteeltaan Elbereth on kuitenkin kaikesta häsäämisestään huolimatta kiltti ja seurallinen. Taluttaessa tamma tepsuttelee kiireisesti. Se ei välitä narun vetämisestä tai hoitajan kehoituksista rauhoittua, vaan jatkaa kyllä kiitämistä kaikista kielloista huolimatta. Onneksi Elbereth ei ole mikään jyrä, ja narun kiristyessä se jää yleensä paikoilleen tepastelemaan ja odottelemaan, että hoitaja saa harpottua sen kiinni. Jos tammalla olisi vähän lyhyempi runko ja enemmän jalkaa, niin ties mitä piffejä ja paffeja sille saisikaan opetettua, kun tuo paikallaan juokseminen siltä jo luonnostaan niin hyvin sujuu!

Tallissa Elbereth on varsinainen pyörivä hyrrä ja se onkin parasta hoitaa aina käytävällä kiinnisidottuna. Tamma tykkää olla harjattavana hyvällä säällä myös ulkona harjauspuomilla, mutta siinäkin se seilaa puolelta toiselle, mikä pidemmän päälle käy kyllä hermoille. Aloillaan se pysyy vain heinäkasan tai ruokakupin äärellä, ja tähän keinoon on tamman mahan koon huomioon ottaen turvauduttu ehkä liian usein.. Kun tamma on saatu aloilleen joko lahjusten tai narujen avulla, on se mutkaton hoidokki ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta. Varustamisesta Elbereth joskus innostuu vähän liiaksikin ja jalat vispaavat siihen malliin, ettei pinteleiden laitto aina tunnu ihan turvalliselta.

Ratsuna Elbereth on todellinen pikakiituri, eikä eteenpäinpyrkimyksestä todellakaan ole puutetta! Enemmän tamma on sellainen turhan säheltäjä ja vaikka se kiitääkin kovaa vauhtia innokkaana eteenpäin, ei menossa useinkaan ole mitään päätä eikä häntää. Jos tamman antaa vain juosta sen omassa luonnollisessa muodossaan, niin kyllähän se ihan moottoritiellä pinkovalta hirveltä näyttää. Silmätkin pyörivät samaan malliin päässä. Elberethin selkään ei voikaan ihan ketä tahansa istuttaa, vaan satulaan tarvitaan hyvin määrätietoinen ja topakka kuski, joka osaa pistää tamman ruotuun. Elbereth vaatii yleensä aika paljon jumppaa ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä, ennen kuin se näyttää parhaita puoliaan ja malttaa hieman keskittyä tekemiseen. Keskittymisen herpaantuminen on myös tyypillistä Elberethiä, joten vaikka se ei mitään kovin kummoisia koulukiemuroita osaakaan, on treeni kuitenkin pidettävä sopivan mielekkäänä ja riittävän haasteellisena, tehtäviä monipuolisesti ja usein vaihdellen.

Esteitä Elbereth rakastaa, mutta sen säheltämisen ja kuumumisen vuoksi sillä voi hypätä vasta, kun yhteispeli sujuu sileällä moitteettomasti. Tammalla on todella ponteva ja ihan hyväkin hyppy, mutta se on kyllä välillä aikamoinen tohelo jalkojensa kanssa ja voi niitä huolimattomuuksissaan kolautella puomeihin, mistä se taas kerää kierroksia entistä enemmän. Esteillä kuskin täytyykin olla hyvin huolellinen ja tarkka, sekä tietää, mistä vivusta milloinkin vetää. Elbereth kaahaa mielellään päättömänä, joten kaikenlainen reitin suunnittelu ja toteutus jää kyllä kuskin harteille. Tamma hoitaa vain hyppäämisen, mutta siinä se onkin yleensä ihan hyvä. Huolelliset jumpat ennen esteitä ovat myös tarpeen, tai muuten tämä iso tamma ei mahdu kovassa vauhdissa tehtäviin tiukkoihin kurveihin. Pitkäjänteinen verkka toimii myös hyvänä esiväsytyksenä, varsinkin kilpailuissa.. Elbereth suorittaakin kisoissa paljon paremmin, kun se on saanut päästellä pahimmat höyrynsä vaikkapa maastossa ennen rataa!

    Suku

 isä Criallt Malvern
    tprt, 149 cm, wD
 ii. The Wonderful Wizard
    hpm, 149 cm, wD
 iii. Wizard Magic
    wD, evm
 iie. Wonderful Life
    wD, evm
 ie. Creigllydr Mwyalchen
    trn, 146 cm, wD
 iei. Creigllydr Pewr
    154 cm, wD, evm
 iee. Creigllydr Seren Awel
    144 cm, wD, evm
 emä Pencalow Ebrill
     VWY-II, ERJ-III, prt, 149 cm, wD
 ei. Ffodor
      vkk, 145 cm, wD
 eii. Ffowc Eoin
    wD, evm
 eie. Dysynni Dea
    wD, evm
 ee. Cair Elaine
    rt, 152 cm, wD
 eei. Asaff
    wD, evm
 eee. Cair Eilir
    wD, evm

    Jälkeläiset

Elbereth on tarjolla welshponijalostukseen!

31.12.2013 t. Elenwë Dawn (i. Eye of the Tiger VAN), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.03.2017, päiväkirjamerkintä
Nyt, kun tamma oli justiinsa teroitettu parhaaseen teräänsä ERJ:n laatuarvostelua varten, niin mikseipä sen kanssa saman tien suunnattaisi jälkilämmöillä VWY:n laatikseen? No niinpä, miksipä ei. Nyt pidetään tamman hyvää esiintymiskuntoa ja -osaamista yllä vielä hetken aikaa ja kuun lopussa Elbereth saa pyörähdellä welshien laatistilaisuudessa. Olen varma, että palkinto sieltä tammalle napsahtaa, mutta millä pisteillä - se jääköön tuomareiden päätettäväksi.

28.02.2017, päiväkirjamerkintä
Tänään koittikin mukava päivä, sillä Elbereth palkittiin ERJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla! Tamma keräsi ihan mukavan pistepotin, yli 93 pistettä. Ykkönen ei siis jäänyt edes hirveän kauas, ottaen huomioon, ettei Elberethin isä ole varmaan jalallaankaan astunut koskaan esteradalle. Kyllä kelpaa laittaa todistus kakkospalkinnosta tamman palkintokaappiin!

20.09.2014, päiväkirjamerkintä
Kesä oli ja meni ja Elbereth palasi takaisin talliin ja sorvin ääreen. Tämän hetkisenä missiona on karistaa siltä muutama kesäkilo ja muistella, että miten siellä satulan alla oikein oltiinkaan. Lisäksi olen suunnitellut sen varalle todellista viisivuotissuunnitelmaa. Elberethin emä Ebrill on tähtäämässä ERJ:n laatuarvosteluun, johon myös tamma itse saa emänsä jälkeen osallistua. Siihen nyt on vielä runsaasti aikaa, mutta tämä tavoite on syytä pitää takaraivossa, eikä päästää Elberethiä esimerkiksi lihomaan taas 600-kiloiseksi ja aivan villiintymään niin, ettei se enää tunnista satulaa vuoden päästä. Hitaasti mutta varmasti tavoitetta kohden!

15.05.2014, päiväkirjamerkintä
Elbereth hyppäsi tänään viimeiset estekilpailunsa täällä meillä Paraatiponeissa pidetyissä ERJ:n alaisissa kisoissa. Tamma osallistui vain yhteen luokkaan, 110-senttiin ja 30 ratsukon joukosta sijoittui upeasti neljänneksi. Nyt kelpaa tamman jättää kunnialla kilparadat taakseen. Sen kisauran aikana sille kertyikin kokonaiset 51 sijoitusta, joten tamma saa seuraavan kesän viettää hyvällä omallatunnolla pelkkää lomaa. Laidunkauden jälkeen se otetaan varmaan takaisin kevyeen treeniin, koska voin jo nyt ennustaa, että tamma paisuu aivan palloksi kesän vihreillä. Josko sille keksisi sitten muutakin aktiviteettia mielenvirkistykseksi..

02.04.2014, päiväkirjamerkintä
Päivitetäänpäs pientä väliaikatietoa tamman kilpaurasta. Elbereth on kilpaillut koko tämän kevään hyvin ahkerasti esteradoilla ja sijoituksia ja palkintoja alkaa olla plakkarissa jo aika lailla. Ahkeran treenaamisen myötä ylimääräisiä kilojakin on karissut ja tamma alkaa muistuttaa omaa emäänsä aika lailla. Kilpailuissa on milteipä nostalginen olo, aivan kuin olisi hyppäämässä Ebrillillä uudelleen! Kilpakausi on siis sujunut hyvin, mutta vielä riittää kalenterissa kilpailuita osallistuttavaksi ennen eläköitymistä näistä hommista. Kesäkaudelle Elbereth pääseekin sitten kilpaeläkeläisenä

31.01.2014, päiväkirjamerkintä
Ahkera treenaaminen on tuottanut tulosta ja Elbereth alkaa pikkuhiljaa muistuttaa taas jonkin sortin atleettia valtamerilaivan sijaan. Esteitä on treenattu ahkerasti niin kotona, kuin myös kisaradoilla - tamma nimittäin aloitti kisauransa tässä kuussa! Vielä ei ole paljoa mainetta ja mammonaa sadellut, sillä toki ensimmäiset kilpailut olivat vielä hakemista ja Elbereth tuntui huippuunsa viritetyltä sähköjänikseltä, jonka kontrolloiminen ei ole aina sujunut vieraalla radalla yhtä hyvin kuin kotosalla. Nyt muutamat kisat kierrettyämme otti tamma kuitenkin ensimmäisen sijoituksensa! Olimme tänään Tuuliharjassa hyppäämässä 110-senttistä rataa, josta Elbereth nappasi itselleen kolmannen sijan huikean 90 ratsukon joukosta. Ei lainkaan pöllömmin tältä kiiltäväkarvaiselta tykinkuulalta! Ensimmäistä kertaa tamma teki radalla yhtä hyvän suorituksen kuin parhaana päivänä kotitreeneissä, ja se kyllä tuotti tulosta. Itsekin oikein selässä ihmettelin, miten tamma ohjautui niin nätisti sinne, minne minä halusin, eikä vain jyrännyt höyryjunana eteenpäin. Tulosta alkaa siis pikkuhiljaa vihdoin syntyä!

31.12.2013, päiväkirjamerkintä
Mikäpäs olisikaan parempi päivä Elberethin esikoisen syntymälle, kuin vuoden viimeinen päivä? Olikin jo kyllä aikakin varsalle syntyä, olen pitänyt tammaa tallissa kaiken varalta jo toista viikkoa. Lisäksi Elbereth on vielä turvonnut sellaiseksi ilmapalloksi, ettei sille mene mikään loimi päälle, ja minun on täytynyt lämpötilan pudotessa vain lisätä sen heinäruokintaa entistä enemmän, jolloin ponin vääjäämättömään ja ylenpalttiseen lihomiseen johtava noidankehä on valmis.. Elbereth on kyllä sen verran paksussa kunnossa, että se sietää kyllä joutua kuntokuurille ennen kisauran aloittamista, muuten sillä on nivelrikko kaikissa jalkojen nivelissä jo yhden kauden jälkeen. Huhhu. No, onneksi varsa kuitenkin vihdoin syntyi! Uudeksi vuodeksi saatiin talliin uusi terve tammavarsa! Toivoin itse tammaa, joten olen kyllä tästä erittäin hyvilläni. Ori olisi joutunut myyntiin. Nyt Elbereth saa vietellä mammalomaa vielä jonkin aikaa. Sitten alkavat hankitreenit..

05.12.2013, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Elberethin kanssa on harjoiteltu ahkerasti ratsun hommia ja esteiden hyppäämistä, sillä tamman on tarkoitus lähitulevaisuudessa suunnata kilparadoille loikkimaan esteiden yli. Suurimmat alkuvaikeudet on selätetty, eikä tamma tunnu enää välittömästi räjähtävän satulan alla esteet nähdessään, mutta vielä riittää hiomista yhteistyössä. Elbereth on selvästi vähän sellainen muutaman tyypin poni, jonka kanssa saa kyllä jankata yhteistyöstä ja heti uuden tyypin istuessa satulaan, on kaikki vanha unohdettu, eikä mitään vanhaa opittua voi soveltaa uuden tuttavuuden kanssa. Siispä olenkin päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että Elbereth saapi pyöräyttää tässä ensimmäisen varsansa ennen kisauran alkua! Saapa poni vähän muuta mietittävää ja ehkä se saisi lisää malttia, kun ei joka viikko oltaisi esteradalla keräämässä kierroksia. Onhan se vielä nuorikin, vasta viisivuotias, että ehkä ikä ja odottelu tuo sille pikkuhiljaa järkeä päähän. Varsan isäksi valikoitui punarautias C-ori Eye of the Tiger VAN ja tiineys on siinä pisteessä, että vielä kerkeää hieman ratsastella Elberethillä, mutta rääkkitreeneistä on jo luovuttu. Nyt vain odotellaan!

13.07.2013, päiväkirjamerkintä
Minulla oli hirveät paineet keksiä Ebrillin varsalle kiva nimi, ja viimein sellaisen onneksi keksinkin: Elbereth, suoraan LOTRista, hehe! Viime aikoina Elbereth on kasvanut huimasti ja tuossa vähän aikaa sitten vietettiinkin sen ensimmäisiä syntymäpäiviä. Pikkuvarsana tamma oli varsin ujo ja pysytteli aika pitkään mielellään etäällä ihmisistä, mutta nykyään se on jo rohkaistunut ja näyttää saaneen muiden varsojen kanssa riehumisesta niin hyvän itsetunnon, että riekkuminen meinaa jatkua tallissakin ja hoidettavanakin, kielloista huolimatta.. Elbereth on välistä myös aikamoinen ADHD, jonka sähellykselle ei meinaa saada loppua! Perus arkihommat sujuvat ihan hyvin, mutta olen miettinyt esimerkiksi tamman ajo-opetusta. Sitä on kyllä vielä lykättävä ja harjoiteltava alkuun vielä kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa.. Suitsetkin Elbereth tuntuu lähinnä haluavan syödä, eikä malta olla aloillaan. No, kiirekös tässä, valmiissa maailmassa.. Kunpa vaan tammakin sisäistäisi tämän sanonnan.

11.06.2013, päiväkirjamerkintä
Viime päivinä olen innolla odottanut yhden lempitammani Ebrillin varsan syntymää. Olen ollut erityisen innoissani, sillä alun perin minun ei ollut edes tarkoitus astuttaa Ebrilliä, mutta kun täydellisesti natsaava ori sattui silmiini Crialltin ponivalikoimaa selatessa, ei tietenkään kannattanut jäädä aikailemaan. Molemmat vanhemmista ovat upeita punarautiaita blondeja, sukkajalkaisia ja läsipäisiä vielä kaiken muun päälle, tietenkin. Ja meikäläinen rakastaa tuota väritystä, ja sitä faktaa, että varsasta todennäköisesti tulee aivan vanhempiensa näköinen, kun varaa vaihtelulle ei ole!

No, tänään sitten koittikin mielenkiintoinen päivä. Eläinlääkärin kanssa olin veikannut varsan syntyvän ehkä noin parin viikon sisällä. Se tuntui tietysti pitkältä ajalta odottaa, mutta johan tässä on odoteltu muutama kuukausi ja tärkeintähän on varsan hyvinvointi, joten kai tuon pari viikkoa vielä malttaa. Vaan Ebrillillähän oli yllätys odottamassa. Aamulla kuitenkin kun kävin hakemassa sitä harjattavaksi ja tarkastettavaksi laitumelta, olikin mokoma pyöräyttänyt jo varsansa sinne.. Ilman minkäänlaisia ennakkovaroituksia! Ja varsahan oli tuossa vaiheessa jo aivan tolpillaan ja pysytteli jo varmoin askelin emänsä kyljessä kiinni. Eli varsa oli jo varmaan monen tunnin ikäinen.. Onneksi muut ponit eivät olleet polkeneet varsaa jalkoihinsa eikä kettukaan ollut sitä yön aikana saalistanut! Päällisin puolin varsa näytti olevan ok, mutta vasta eläinlääkärin tarkastus pyyhki mielestäni kauhukuvat tapissa olevista tulehdusarvoista ja ties mistä. Huh, terve tammavarsa! Ja väriltäänkin toivotunlainen, läsipäinen raudikko! Nyt vain seuraamaan mielenkiinnolla pikkutamman kasvua ja kehitystä.

    Kilpailut

Elberethillä kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 51 kpl

31.01.14, ERJ, 110 cm : 03/91
24.02.14, ERJ, 110 cm : 03/30
19.02.14, ERJ, 110 cm : 05/50
20.02.14, ERJ, 110 cm : 02/50
21.02.14, ERJ, 110 cm : 01/50
15.03.14, ERJ, 110 cm : 01/30
16.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
19.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
12.03.14, ERJ, 110 cm : 03/100
13.03.14, ERJ, 110 cm : 10/100
08.03.14, ERJ, 110 cm : 10/100
05.03.14, ERJ, 110 cm : 09/100
06.03.14, ERJ, 110 cm : 06/100
08.03.14, ERJ, 110 cm : 05/100
11.03.14, ERJ, 110 cm : 04/100
16.03.14, ERJ, 110 cm : 05/40
17.03.14, ERJ, 110 cm : 06/40
25.03.14, ERJ, 110 cm : 03/40
15.03.14, ERJ, 110 cm : 05/50
16.03.14, ERJ, 110 cm : 03/50
12.03.14, ERJ, 110 cm : 05/30
14.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
29.03.14, ERJ, 110 cm : 05/30
30.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
01.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
14.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
15.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
18.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
20.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
20.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
17.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
17.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
17.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
20.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
21.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
23.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
26.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
27.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
19.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
26.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
09.05.14, ERJ, 110 cm : 02/50
10.05.14, ERJ, 110 cm : 04/50
14.05.14, ERJ, 110 cm : 01/40
13.05.14, ERJ, 110 cm : 03/30
14.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
15.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
30.04.14, ERJ, 110 cm : 06/40
30.04.14, ERJ, 110 cm : 05/40
02.05.14, ERJ, 110 cm : 02/40
04.05.14, ERJ, 110 cm : 01/40
22.04.14, ERJ, 110 cm : 01/50

 

Elbereth Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!