otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Eirias Penfraith Dawn VH13-026-0216  

  Virallinen nimi   Eirias Penfraith Dawn   Säkäkorkeus   153 cm
  Lempinimi   Irmeli   Syntynyt   06.06.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Vaaleanpunarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    VWY-II, 4,5 + 10 + 6 + 20 + 5 = 45,5p. 02.05.2020

4-vuotias 06.10.13

    Luonnekuvaus

Irmeli on todellinen masokistin unelma. Tamma on todella komean näköinen ja sitä on kiva katsella (kaukaa, esim. kiikareilla), mutta valitettavasti lähietäisyydeltä huomaa, millainen monsteri se on. Iso pää on täynnä sahanpuruja ja punainen harja alkaa kummasti muistuttaa helvetin liekkimerta. Irmeli on hapan, ilkeä ja varomaton - sen alta saavat oikeasti pienemmät ja heikommat juosta karkuun, sillä oikein hurjistuessaan se ei piittaa mistään. Oikein minkäänlaista kunnioitusta siltä ei ole käsittelijöitään kohtaan herunut, paitsi viime kädessä sitten, kun on ruvettu fyysisiksi ja apuun on otettu myös lahjonta. Irmelin ainoa heikko kohta on nimittäin sen pohjaton vatsa, ja koska lahjomista joudutaan sen kanssa käyttämään varsin usein, ei olekaan enää mikään ihme, miksi joskus niinkin atleettinen cob muistuttaa nykyään valtamerilaivaa.

Irmeliä on aikoinaan käsitelty paljonkin. Ajattelin pitkään, että kyllä se ennen pitkään käsittelyyn tottuu tai jollain tasolla hyväksyy sen. Että se alistuu kohtaloonsa, koska se ymmärtää, että ei me sitä tahallaan kiusata ja osataan olla toimissamme niin nopeita, että ennen kuin se huomaakaan, päästämme sen takaisin laitumelle omaan rauhaansa. Juu ei. Nykyään Irmeliä käsitellään niin vähän kuin mahdollista, sillä monista yrityksistä huolimatta yhteiselosta ei meinaa tulla mitään. Irmeli on vaikea ottaa kiinni, se uhittelee lähestymällä hoitajaansa aivan liian kovalla vauhdilla korvat luimussa. Sitä on myös hankala taluttaa, sillä tamma rynnii minne sattuu vain pääsemään - ja se on päässyt myös monet kerrat irti taluttaessa, sillä ei kukaan voi fyysisesti pidellä tällaista turvonnutta tankkia. Sillä on myös inhottava tapa uhitella muille hevosille taluttaessa, mikä lisää tilanteen epämukavuutta.

Tosin ihan silkasta vahingonilosta aion tunnustaa, että toisaalta olen päässyt usein myös nauramaan, kun tämä uhmakas lyydia lähtee talvella liukkaalla hurjistuneena rynnistämään hoitajansa käsistä ja pyllähtääkin jäällä avuttomasti kumoon kuin joku teurasautoa epätoivoisesti karkaava pieni lihava porsas. Ne näyt ovat ehkä sitten niitä hetkiä, jotka auttavat jaksamaan tamman kanssa - se on kyllä huvittavaa, kun niinkin hurjistuneen eläimen vimmastunut katse silmissä vaihtuu hämillään pyöriviin lautasiin ja tamma makaa suu auki lumessa ihmettelemässä, mitä tapahtui. Yleensä näiden episodien jälkeen se melko kiltisti jatkaakin sitten loppumatkan..

Tallissa Irmeliä käsitellään molemmilta puolilta sidottuna käytävällä. Kyllä se vauhkoilee ja siinä mesoaa minkä kerkeää, joten käytävä kannattaa tyhjentää aina kaikesta irtaimistosta ennen Irmelin parkkeeraamista sinne. Olen ottanut myös tavaksi sen, että jos tamma nyt jonkun aikaa seisoo kiltisti aloillaan, saa se nenänsä eteen heinäkärryn, josta se voi ahneena porsaana syödä ja unohtaa samanaikaisesti tapahtuvat toimenpiteet. Toimii erityisesti kengittäjän ja lääkärin kanssa, Irmeli tulee vain ottaa ajoissa sisään, että se kauan riehuttuaan väsyy sitten ja jaksaa seistä aloillaan sen verran, että voi jo palkita.. Näin arjen toimenpiteet saadaan suurin piirtein tehtyä. Traileriin Irmeli tulee pussi päässä ja nenän edessä rapisutellaan kaurasankoa.

Ratsuna Irmeli on jyrä. Jos siihen ei kuski saa kontaktia, voisin hyvin kuvitella sen juoksevan vaikka maneesin seinästä läpi. Satulan alla sen kontrolloiminen on kuitenkin helpompaa kuin maasta käsin, sillä niin kauan kuin kuski pysyy selässä, lyttääntymis- tai jyrättäväksi tulemisen vaaraa ei ole ja riimunnarua pätevämpiä metodeja tammalle viestittämiseen on saatavilla. Väsytystaktiikka puree tähän nopeasti hengästyvään plösöön hyvin, vieläpä kun tamma tyhmänä riehuu minkä kerkeää aina ratsastuskerran aluksi ja näin itse väsyttää itseään. Irmelillä on tapana edetä vain pukittelemalla - ja kun se kerta liikkua haluaa, niin liikkua se saa! Kunnon armoton eteenajo lopettaa liialliset pukitteluhalut ja Irmelin on pakko kerta toisensa jälkeen tunnustaa fysiikkansa rajat. Tällöin ratsastaja voi iskeä tehtävillä. Hullua apinanraivoa se vaatii, joka kerta, eikä Irmelin kanssa todellakaan voi aina onnistua. Mutta joskus, oi joskus, se tekee mitä kuski haluaa, liikkuu ainakin siihen suuntaan ja yleensä oikeassa askellajissakin.

Hienosäätöä Irmelin ollessa tässä vastaanottavassa tilassa on harjoiteltu vuosia ja joskus se on jopa käynyt kilpailuissa esittelemässä osaamistaan. Esteitäkin tämä tankkeri on hypännyt (uskoisitko, että tämä on ylittänyt esteen eikä vain tuhonnut sitä tieltään?), mutta nykyään se on tamman elopainon vuoksi jäänyt vähemmälle. Vaikka se onkin kamala, en toivo sille nivelrikkoa.. Tai ainakin harkitsen asiaa vielä hetken.

    Suku

 isä Criallt Eirias Awydd
    rn, 152 cm, wD
 ii. Criallt Eirias Meirch
    rn, 154 cm, wD
 iii. Crugcawl Meteor
    m, 149 cm, wD
 iie. Coedio Cesig
    rn, 151 cm, wD
 ie. Criallt Wynn
    rn, 144 cm, wD
 iei. Ch Darius Marq
    VWY-II, KTK-III, rt, 137 cm, wC
 iee. Kynwyl Wynnifred
    rn, 148 cm, wD
 emä Ch Penllywydd Dawn
     KTK-II, ERJ-II, VWY-II, rt, 154 cm, wD
 ei. Gwalch Rhuthro
      m, 157 cm, wD
 eii. VIR MVA Ch Engour
    KTK-II, YLA2, VWY-III, ERJ-III, rt, 149 cm, wD
 eie. Rhamantus Afon
    m, 145 cm, wD
 ee. Penfelyn Dawn
    KTK-III, VWY-II, YLA2, rt, 151 cm, wD
 eei. Rhydderich
    rt, 151 cm, wD
 eee. Demigoddess
    VWY-II, YLA2, VWY-C, rn, 149 cm, wD

    Jälkeläiset

Irmeli on tarjolla welshponijalostukseen!

00/00/0000 t/o. ---- Dawn (i. Isäori), omistaja: Omistaja

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 30.10.2014, päiväkirjamerkintä
Ilmat alkavat jo hieman viilentyä ja laitsakin alkaa olla sen verran kuluttu, että Irmelikin ilmestyi tänään kuukausien jälkeen laitumen portille. Ilmeisesti sen pitäisi päästä parempaan tarhaan heinäkasojen äärelle, kun tuo ruohotarjoilu on ns. loppunut. Irmeli otettiinkin kiinni ja vietiin talliin, että esimerkiksi kaviot ja hampaat saatiin huollettua. Onneksi tamma riehuu niin paljon, että kaviot kuluvat sopivaan tahtiin ulkona remutessa. Hoitotoimenpiteiden jälkeen Irmeli laitettiin ulos pihattoon, olkoot siellä taas siihen asti että alkaa ihmiskontaktit kiinnostaa.

-- 15.09.2014, päiväkirjamerkintä
Irmeliä ei näkynyt melkein koko kesänä sen jälkeen, kun se päästettiin laitsalle vappuna. Tamma ei nimittäin anna kiinni, vaan juoksee joko karkuun tai ihmisiä päin. Eikä muuten pysähdy viime hetkellä, toisin kuin kaikki täysjärkiset kavioeläimet. Irmelin vointia on tarkkailtu kiikareilla ja onneksi siinä ei ole näkynyt merkkejä mistään haavereista tai muustakaan huolestuttavasta. Maha sen sijaan on kasvanut niin, ettei tamma meinaa enää mahtua kiikarin linssiin.

-- 01.05.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään vietimme tallilla vappua ja Irmeliinin kisaura sai tulla päätökseen. Niin monesta lähellä piti -tilanteesta on selvitty, ja todennäköisyys fataalille haaverille kuitenkin kasvaa jokaisen kisareissun myötä, että parempi olla koettelematta onnea enää. Vapun kunniaksi Irmeli päästettiin kesälaitumelle muiden ponien kanssa. Tuskin tulemme Irmeliä enää näkemään koskaan, sillä se ei anna kiinni.

-- 20.02.2014, päiväkirjamerkintä
Irmelin kanssa on viime aikoina onnistuttu kiertää kisakenttiä. On luultavasti maailman kahdeksas ihme, että tamma on jopa kerännyt sijoituksia. Sijoitukset ovat tulleet täysin tuurilla ja tähtien oikean asennon ansiosta. Useissa kilpailuissa Irmeli on myös hyppinyt kouluaitojen päälle tai suoraan esteiden sekaan.

-- 05.01.2014, päiväkirjamerkintä
Irmelin kanssa valmistaudutaan paraikaa ensimmäisiin kilpailuihin. Sitä pystyy hieman hallitsemaan nykyään kaikista stydeimmällä norsukuolaimella, kun laittaa vielä korvatulpat korviin ja silmälaput. Silmälaput haittaavat hieman esteiden hyppäämisessä, joten niille täytyisi keksiä jokin korvaaja tai opetella menemään ilman.. Jännityksellä odotamme, päätyykö kisakuski teho-osastolle.

-- 12.12.2013, päiväkirjamerkintä
Uskomatonta mutta totta, Irmelillä on pystytty ratsastamaan. Meno on täysin päätöntä, mutta kun pitää kunnolla kauhukahvasta kiinni ja pöksyissä on tarpeeksi grippiä, niin muutama meidän tallitytöistä on satulassa pysynyt. Mietin, että voisin alkaa tarjota extremeurheilijoille (sellaisille jotka harrastavat esim. laskuvarjohyppyä ja sukeltelua vedenalaisissa tunneleissa) elämyksiä eli Irmelin ratsastusta. Jos siinä ei tunne kuoleman läsnäoloa niin ei sitten missään.

-- 06.10.2013, päiväkirjamerkintä
Irmeli täytti tänään neljä vuotta ja se ei tiedä hyvää tallin väelle. Irmelistä on kasvanut todella isokokoinen ja se alkaakin saavuttaa täyttä mittaansa. Tämä tarkoittaa tietysti, että sen käsittely on entistä hankalampaa.. Irmelillä pitäisi kohta aloittaa ratsukoulutus, mutta saa nähdä. Sille täytyy ehkä ensiksi suorittaa lobotomia.

-- 20.09.2013, päiväkirjamerkinä
Irmeli alkaa pikkuhiljaa osoittautua toivottomaksi tapaukseksi. Olen koittanut huijata useita tuttujani ostamaan sen itselleen, itse asiassa olen jopa luvannut antaa sen ilmaiseksi ensimmäiselle halukkaalle, mutta ottajia ei ole. En ymmärrä miksi, sillä kuvissa Irmeli on todella kaunis katseltava. Ehkä epätoivo sitten vaan paistaa myyntipuheesta läpi. Höh.

-- 16.07.2013, päiväkirjamerkintä
Muusan varsa nimettiin näin kotioloissa Irmeliksi ja valitettavasti toiveeni hyväkäytöksisestä ponista menivät kuuroille korville. Irmeli on vielä pahempi kuin emänsä ja todellinen punainen paholainen. Koitamme nyt koko tallin väen voimin vielä taltuttaa siitä täysjärkistä, jotta saisimme jonkun raukan huijattua ostamaan sen. Toistaiseksi ei näytä hyvältä.

-- 06.06.2013, päiväkirjamerkintä
Tallillemme syntyi tänään uusi varsa, kun sekopäinen Muusa-tammamme pyöräytti esikoistyttärensä maailmaan. Varsominen sujui mallikkaasti ja varsa on oikein tomera ja pätevä. Muusa-mamma on ns. hankalahko luonteeltaan, joten toivottavasti varsa tulee enemmän parempikäytöksiseen isäänsä. Nyt odottelemme innolla varsan kasvua isoksi.

    Kilpailut

Irmelillä kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 64 kpl (32 koulu, 32 este)

16.01.14, KRJ, heA : 05/40
20.01.14, KRJ, heA : 01/40
10.01.14, KRJ, heA : 01/40
11.01.14, KRJ, heA : 03/40
22.01.14, KRJ, heA : 02/40
24.01.14, KRJ, heA : 06/40
28.01.14, KRJ, heB : 04/30
29.01.14, KRJ, heA : 02/30
04.02.14, KRJ, heB : 02/30
05.02.14, KRJ, heA : 07/50
06.02.14, KRJ, heA : 05/50
18.01.14, KRJ, heA : 06/40
20.01.14, KRJ, heA : 02/40
01.02.14, KRJ, heA : 02/40
25.01.14, KRJ, heA : 02/40
26.01.14, KRJ, heB : 05/28
30.01.14, KRJ, heB : 05/50
30.01.14, KRJ, heB : 05/50
31.01.14, KRJ, heB : 04/50
28.01.14, KRJ, heA : 01/50
31.01.14, KRJ, heA : 02/50
03.02.14, KRJ, heA : 01/50
06.02.14, KRJ, heA : 04/50
06.02.14, KRJ, heA : 02/50
05.02.14, KRJ, heA : 01/30
08.02.14, KRJ, heA : 02/30
09.02.14, KRJ, heA : 01/40
10.02.14, KRJ, heA : 02/40
13.02.14, KRJ, heA : 02/40
06.02.14, KRJ, heB : 03/50
10.02.14, KRJ, heB : 07/50
13.02.14, KRJ, heB : 06/50
01.02.14, ERJ, 90 cm : 01/30
14.01.14, ERJ, 90 cm : 07/50
21.01.14, ERJ, 90 cm : 06/40
22.01.14, ERJ, 90 cm : 03/40
07.02.14, ERJ, 90 cm : 03/40
28.01.14, ERJ, 90 cm : 05/71
29.01.14, ERJ, 80 cm : 06/63
02.02.14, ERJ, 90 cm : 04/50
03.02.14, ERJ, 90 cm : 06/50
08.02.14, ERJ, 80 cm : 04/50
08.02.14, ERJ, 90 cm : 03/50
09.02.14, ERJ, 90 cm : 06/50
05.02.14, ERJ, 90 cm : 05/30
10.02.14, ERJ, 70 cm : 03/23
24.02.14, ERJ, 90 cm : 04/30
26.02.14, ERJ, 90 cm : 05/30
27.02.14, ERJ, 90 cm : 04/30
14.02.14, ERJ, 90 cm : 02/50
21.02.14, ERJ, 90 cm : 05/50
22.03.14, ERJ, 80 cm : 03/40
12.03.14, ERJ, 90 cm : 04/20
14.03.14, ERJ, 90 cm : 02/20
19.03.14, ERJ, 90 cm : 02/39
25.03.14, ERJ, 80 cm : 07/60
10.04.14, ERJ, 90 cm : 06/40
10.04.14, ERJ, 90 cm : 06/40
19.04.14, ERJ, 90 cm : 05/40
21.04.14, ERJ, 90 cm : 02/40
24.04.14, ERJ, 90 cm : 03/40
24.04.14, ERJ, 90 cm : 06/40
25.04.14, ERJ, 90 cm : 06/40
26.04.14, ERJ, 90 cm : 04/40

 

Eirias Penfraith Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!