otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dawn Bluebell VH18-022-0070

  Virallinen nimi   Dawn Bluebell   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Bluebell   Syntynyt   21.06.2018*
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punaruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KTK-III, 16 + 16 + 16 + 16 = 64p. Ponikantakirjaustilaisuus 20.10.2018
    Champion, myönnetty 11.5.2020

*4-vuotias 21.10.2018
*8-vuotias 21.02.2019

    Luonnekuvaus

Bluebell on valitettavasti hyvin tyypillistä jatkumoa allekirjoittaneen B-ponikasvatukselle: se jatkaa uskollisesti hankalien sähikäisten linjaa. Sinne tänne sinkoileva ja varsin jääräpäinen Bluebell on aiheuttanut harmaita hiuksia hoitajilleen varsasta asti, ja vaikka vuodet ovatkin hioneet siitä terävimmät kulmat pois, ei yhteiselo ole vieläkään aina kovin harmonista. Tarhassa ja laitumella muiden ponien kanssa hengaillessaan Bluebell on rauhallinen ja seessteinen, mutta saman tien kun ihminen astuu kuvioihin, tamma jotenkin kiristyy ja sillä alkaa olla ihan hirveä kiire joka paikkaan - eikä ihmisen ole aina mitenkään mahdollista ymmärtää, että minne. Tamma hyörii ja pyörii ympärillä ja härkkii, ja komentamisesta se närkästyy ja komentaa takaisin. Voi hohhoijakkaa.

Taluttaessa ei ole toivoakaan, että tamma kulkisi kiltisti vierellä tai perässä - Bluebell tuntuu yleensä siltä, että se olisi valmiina ampaisemaan maata kiertävälle radalle. Tämä yleensä saa aikaan sen, että hoitaja haluaa ottaa tamman hieman lyhyemmälle narulle, ettei se tuntuisi liikaa siltä, että se kerää alkuvauhteja lähtölaukaisuun, mutta lähellä se sitten talloo helposti kantapäille tai muuten vaan kolhii hoitajaansa. Joka ikinen kerta hoitaja joutuu tasapainoilemaan sen kanssa, haluaako tulla tallotuksi vaiko roikkua mukana kun purkupallo sinkoilee narun päässä.

Tallissa karsinassa Bluebell pyörii ja steppailee jopa syödessään, joten hoitaminen on helpointa tehdä sidottuna käytävällä. Siinä pikkuponi pysyy aloillaan, mutta vispaa kuitenkin vähintäänkin hännällään jatkuvasti. Kavioiden putsaaminen on hyvä syy alkaa kuopia ja kaivaa, josko tallin lattian alle olisi vaikka kätketty salainen aarre. Matkustajana Bluebell on arvatenkin varsin rauhaton. Lastatessa tamma marssii pikavauhtia koppiin, mutta lähtee kyllä saman tien peruuttamaan tai marssimaan uloskin, jos sitä ei äkkiä sido kiinni ja tarjoile heiniä. Tamma on myös hyvin tarkka matkaseurastaan ja sellaiset ponit, joiden kaveri se muuten on, voivat samassa kopissa kuitenkin saada savun nousemaan korvista. Kaikista helpointa on, jos Bluebell matkustaa yksin tai isommassa rekassa reunassa niin, että välissä on yksi tyhjä paikka.

Ratsuna Bluebell on kiireinen. Vauhtia riittää, mutta kontrollia on tarjolla vähemmän, eli jälki on yleensä melko huolimatonta. Bluebell luistaa kaikesta mahdollisesta, ellei kuski saa sitä kunnolla aisoihin ja kuulolle. Tamma vaatii jämäkän kuskin, joka näyttää sille kaapin paikan eikä päästä sitä luikertelemaan jollain suhmuroinnilla apujen ulottumattomiin. Yleensä uudet kuskit joutuvat käymään pienoista väsytystaistelua Bluebellin kanssa, mutta jos oikeat nappulat löytyvät, on se vaivan arvoista ja tammasta tulee ihan kivakin pikkuraketti, kunhan yhteiset pelisäännöt on hyväksytty. Kouluratsastukseen Bluebell on yleisesti liian suurpiirteinen tikkaaja, mutta kyllä sen nyt helpolla radalla saa ohjattua tehtävästä toiseen. Esteille se on luontaisesti sopivampi pikakiituri. Kuskin tarvitsee vain jämäkästi pistää poni hyppäämään oikeista paikoista ja ohjata oikeille urille esteiden välissä. Bluebellin huoleksi näitä ei voi jättää, tai puomit kolisevat.

    Suku

 isä Ch Caer Brochfael
    KTK-II, rn, 133 cm, wb
 ii. Windstone Bergerac
    KTK-I, ERJ-II, VWY-II, trt, 133 cm, wb
 iii. Windstone Isle Man
    wb, evm
 iie. Dunafon Daisy
    wb, evm
 ie. Winchester Lilith
    KTK-II, ERJ-III, VWY-II, rn, 132 cm, wb
 iei. Hatfield Colin
    wb, evm
 iee. Winchester Lorien
    wb, evm
 emä Ch Dawn Pandora
     KTK-II, ERJ-II, m, 129 cm, wb
 ei. VIR MVA Ch Penparc Golden Rock
      KTK-II, vkk, 134 cm, wb
 eii. Locket Of Golds
    vkk, 135 cm, wb, evm
 eie. Penparc Ceri
    rt, 133 cm, wb, evm
 ee. Ch Cwmcaern Welsh Poppy
    KTK-II, m, 116 cm, wm
 eei. Cwmcaern Rowan
    rnvkk, 119 cm, wm, evm
 eee. Cwmcaern Princess of Wales
    m, 115 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Bluebell on tarjolla welshponijalostukseen!

30.09.2020 t. Dawn Blueberry (i. Dawn Blue Basil), omistaja: Paraatiponit

    Päiväkirja

-- 30.09.2020, päiväkirjamerkintä
Varsahommelitkin on saatu Bluebellin kanssa nyt aloitettua, kun tänään sille syntyi sen ensimmäinen varsa. Vaikka olen noin viiteen miljoonaan kertaan manannut B-ponikasvatuksen lopettamista, on viime aikoina talliin tupsahdellut kyseisen sektion edustajia enenevissä määrin ja tällä kertaa minulla on jopa muutama orikin! Ja näiden oriiden joukosta päädyin valitsemaan Bluebellinkin varsalle isän. Isäksi valikoitui Blue Basil, voikko ja varsin hienon näköinen, mutta myös luonteeltaan vähän tuulella käyvä tapaus. Näin jälkikäteen huvittaa, että kummankin vanhemman nimi on Blue.. Luonnollisesti orivarsan nimeksi olisi tullut Blues Brother, mutta lopputuloksena oli tamma, joten nimi täytyy nyt miettiä uusiksi. Tarkoituksenani on nyt ensin katsoa, millainen tästä Bluebellin ensimmäisestä varsasta tulee ja miten Bluebell tähän kaikkeen reagoi, ennen kuin suunnitellaan lisää. Toivottavasti ei tarvitse pettyä, ja lisääkin varsoja uskaltaa joskus laittaa tulille.

-- 11.05.2020, päiväkirjamerkintä
Tänään sain vihdoin viimein aikaiseksi anoa Bluebellille champion-arvonimen, jota varten se sai työn ja tuskan jälkeen kerättyä tarvittavat sertit. Kuten aina, suunnittelin kantakirjatilaisuuden jälkeen aloittavani heti ahkeran näyttelyissä kiertämisen, mutta sepä yllättäen jäi pitkäksi aikaa vain ajatuksen tasolle. Seuraavan kerran kun puhti iski, ilmoitin Bluebellin kaikkiin lähimailla oleviin näyttelyihin, mutta aika monena näyttelyaamuna tuli vain käännettyä kylkeä sängyssä. Muutaman kerran olimme lähdössä, mutta lastauksesta ei tullut muuta kuin tappelua, joten Bluebell takaisin tarhaan ja itse takaisin tupaan. Sitten tietysti pidimme muutamaan otteeseen luovaa taukoa, jotta sekä poni että omistaja saisi välillä keskittyä johonkin ihan muuhun.. Lopulta sertit saatiin kuitenkin haalittua kasaan ja nyt vain odottelemme champion-arvonimen virallista vahvistusta. Sen jälkeen voisikin alkaa Bluebellille miettiä varsapuuhia..

-- 20.10.2018, päiväkirjamerkintä
Huomenna tosiaan vasta vietetään Bluebellin virallisia nelivuotissynttäreitä, vaan jo tänään kävi tämän ponin tie kohti kantakirjatilaisuutta. Matkaan lähti muutama muukin poni, niin oli Bluebellille vähän turvaa muista. Vaikka tamma kovin uhmakasta aina välillä esittääkin, oli tämän sen ensimmäinen reissu heppa-autossa ja ylipäätänsä matka jonnekin muualle. Varsinaisesti pelokkaalta Bluebell ei vaikuttanut, eikä se säpsähdellyt sen enempää kuin normaalistikaan, mutta tamma oli selvästi tavanomaista itseään rauhallisempi ja uskon sen johtuneen jännityksestä. Ehkä poni ajatteli, että nyt ei parane riehua, kun ei tiedä, hyökkääkö joku jostain, nyt on parasta vaan tehdä mitä ihminen sanoo. Näin Bluebell saisi ajatella hieman useamminkin. Itse tilaisuus sujui mukavasti, eikä Bluebell näyttänyt niin keltanokalta, kuin olisi voinut kuvitella. Tulokseksi tamma sai kantakirjan kolmospalkinnon, eli tavoite saavutettiin. Tämä antaa myös toivoa tamman kanssa vääntämiseen tulevaisuudessa - jos ei muuta, voi Bluebellistä sentään tulla vielä kaunis näyttelyponi.

-- 15.10.2018, päiväkirjamerkintä
Taisin aiemmin mainita, että B-ponien tilanne täällä meillä on hyvin vaihteleva. Joskus priorisoin niitä jopa cobien edelle, ja toisinaan taas tekee mieli lopettaa kaikki puuhailu niiden kanssa. Toivoin, että Bluebell toimisi pitkään kaivattuna piritysruiskeena B-ponien suhteen, mutta täytyy sanoa, ettei tämä poninretale oli varsinaisesti aina intoa nostattanut. Oikeastaan aika usein tekee mieli pistää tamma myyntiin ja lopettaa B-ponien kanssa puuhaaminen kokonaan! Bluebellillä on ollut paha teinivaihe päällä jostain kuuden kuukauden ikäisestä ja se jatkuu vaan.. Tamma täyttää kohta kuitenkin jo neljä. Ainoa toivoa antava asia on se, että Bluebell näyttää kuitenkin ihan ok:lta. Että kuten sanonta kuuluu, moni kakku päältä kaunis, vaan silkkoa sisältä. Se täsmää täydellisesti Bluebelliin. Ja tätä kaunista ulkokuorta on nyt hyödynnettävä, kun ei muutakaan ole. Niinpä tamma saa suunnata kohta järjestettävään ponikantakirjan tilaisuuteen ja toivon, että sieltä tullaan palkinnon kanssa kotiin.

-- 21.06.2018, päiväkirjamerkintä
Mustasta tuittupäätammastani Pandorasta oli jo useampi varsa maailmalla, muttei yhtäkään omassa tallissa. Varsinkin Pandoran esikoisvarsa Elboron oli tahkonnut melkoista tulosta Vinhakulmassa, joten päätin, että oli aika teettää vielä yksi varsa omiin tarpeisiin. Oman tallin B-ponikantahan on hyvin vaihtelevaa, välillä B-poneja tulee ovista ja ikkunoista, ja välillä myyn kaikki pois, ja tällä hetkellä tilanne on lähempänä jälkimmäistä. Sopivaa oria ei siis löytynyt valmiiksi omasta tallista. Jouduin hieman etsiskelemään, että sopiva löytyi - mutta lopulta sekin löytyi, komea kantakirjaori Kernfieldistä. Oriin treffailu sujui hyvin eikä tiineysajassakaan ollut mitään kovin kummoista kokeneelle Pandoralle. Tänään pitkän odotuksen päätteeksi syntyi isänsä tapaan ruunikko tammavarsa. Sukat ja komean läsin se kuitenkin peri mammaltaan. Tammaa olinkin salaa toivonut ja nimikin oli jo valmiina - Bluebell. Nyt jään mielenkiinnolla seuraamaan, millainen kaveri tästä tulee.

    Kilpailut

Bluebell kilpailee pääpainoisesti porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 581.11 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 611.30 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.10 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


ERJ esteratsastuksessa 1192.41 p. (vaikeustaso 3)

Tarkasta ajankohtaiset ja tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Dawn Bluebell on virtuaalihevonen.
Kuvan ottanut scirlin.
Muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!