otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dawn Andromedae VH17-026-0050

kuva

kuva

  Virallinen nimi   Dawn Andromedae   Säkäkorkeus   151 cm
  Lempinimi   Andromeda   Syntynyt   02.01.2017, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 50 cm

Saavutukset:
    KTK-I, 19 + 21 + 20 + 20 = 80p. 30.05.2017
    Champion, arvonimi myönnetty 27.06.2017
    KRJ-I, 7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p. 15.06.2020
    VWY-II, 7,5 + 8 + 5 + 23 + 5 = 48,5p. 22.11.2020

4-vuotias 02.05.2017
8-vuotias 02.09.2017

    Luonnekuvaus

Näyttävä ja isokokoinen Andromeda on vähän jääräpää. Se tietää olevansa ison kokonsa takia joidenkin mielestä hieman pelottava ja tamma onkin oppinut vähän sellaiseksi säikyttelijäksi. Sitä ei aina niin huvittaisi tehdä ihmisten mielen mukaan, ja se on huomannut, että luimistelemalla ja hampaita väläyttämällä aremmat antavat sen olla rauhassa. Myös muita poneja kohtaan Andromeda osaa olla todellinen pomottaja, sillä se tietää, etteivät pienemmät mahda sille mitään. Viidakon lait nyt vaan menevät niin, että ylipaino on ylivoimaa. Jos tamma tahtoo jonkun toisen ponin heinäkasan, ei muuta kun korvat luimussa kohti jyräten, niin johan pienempi poni luikkii alta pois. Andromeda harvemmin on korvat hörössä muuta kuin heinäkasan ääressä, mutta ei se usein sen enempää tee, kuin vähän testailee ja uhittelee. Suurimmat vahingot ovat tulleet siitä, kun valtava tamma astuu vahingossa (... vai "vahingossa"?) hoitajan varpaille.

Reipas hoitaja, joka tuntee Andromedan metkut, saa kyllä hoidettua kaikki arkiset hoitotoimenpiteet sen kanssa. Mitenkään erityisen innokas tamma ei yleensä ole, ja esimerkiksi tarhasta sen joutuu aina hakemaan. Andromeda ei vaivaudu tulemaan portille vastaan edes nameilla houkuttelemalla, sillä tamma tietää sellaisen olevan hämäystä, vaikka ahne onkin. Taluttaessa tamma löntystelee yleensä ihan siivosti perässä. Hoitaessa Andromeda kannattaa pitää kiinni, sillä vaikka harjaus ja muu sujuukin ongelmitta, voi tamma keskittyä liikaa naapurikoppeihin huuteluun tai käytävällä ohi menevien ponien kyttäämiseen, jolloin hoitaja voi jäädä alle. Näyttely- ja kisapaikoilla Andromedalla on yleensä enemmän puhtia kuin kotosalla. Jopa welshmäinen säpäkkyys pääsee usein esille, kun Andromeda osoittaa muille hevosille olevansa kilpailuiden kuningatar. Turvaväliä muihin kannattaa pitää, eikä esimerkiksi tunkea ruuhkaiseen verkkaan, Andromeda kun saattaa olla tuntemattomia hevosia kohtaan melko armoton ja jopa monottaa liian lähellä meneviä.

Ratsastaessa Andromeda on usein tyypilliseen tapaansa varsin jääräpäinen ja haluaisi tehdä omia juttujaan. Miellyttämisenhalua sillä ei oikein ole, ellei kuski satu pyytämään sitä, mitä poni itsekin haluaisi tehdä. Näin harvemmin on, sillä Andromedan suosikkiliikkumismuoto on pitkänä pötkylänä jolkottelu uraa pitkin, ja parin kierroksen jälkeen se voisikin jo pysähtyä ja ulkokentällä alkaa kurkottelemaan ruohonkorsien perään aidan alta. Maneesissa Andromeda tykkää vuosienkin jälkeen pysähtyä keskelle uraa ja ihailla itseään peilistä, ja sitten komentaa omaa peilikuvaansa. Tamman jäljiltä meillä on maneesin lyhyen sivun seinässä reikä, kun Andromeda päätti monottaa peilissä näkyvää luimistelevaa kaakkia. Andromeda vaatii napakan ja määrätietoisen kuskin, joka on valmis näkemään vaivaa sen eteen, että tamma alkaa kulkea oikein päin. Vaivaa saa nimittäin nähdä, sillä milteipä jokainen ratsastuskerta uuden kuskin kanssa alkaa taistelulla, kun tamma testailee, onko ihan pakko totella. Andromeda ei olekaan tallityttöjemme suosikkiratsu, ja sille on aikojen saatossa jäänyt muutama luottokuski, jotka tuntevat sen metkut ja liikutus sujuu heidän kanssaan vain tuhat kertaa nopeammin, kun alkutestailuja ei tarvitse käydä läpi aina uudelleen ja uudelleen.

Sopivan kuskin kanssa romuluinen Andromeda on yllättävän kelpo peli. Onhan se tyyli suorittaa varsinkin teknisimpiä koulukiemuroita hieman puolivillainen, varsinkin kiemuraurissa tamma luistaa jos vain pystyy, mutta hyvin verryteltynä se on oikein ryhdikäs ja tasapainoinen menijä. Se on voimakas ja sillä on ihan hyvä kokoamisaste kaltaisekseen valtameritankiksi, samoin lisätyt askellajit lähtevät rennon letkeästi, vaikka tamman itselleen mieluisin vaihde onkin matelu. Kilpailuissa tammalla on yleensä enemmän säpinää päällä ja Andromeda on vetänyt parhaimmillaan hulluja prosentteja helpoista koululuokista. Myös pienten esteiden ylittämisestä tamma tykkää ja puomityöskentely saa siihen yleensä hieman lisää vauhtia ja energisyyttä kotosallakin. Andromeda on kuitenkin rakenteeltaan kaikkea muuta kuin esteratsu, joten sitä ei ole sen enempää lähdetty kehittämään hyppäämisessä.

    Suku

 isä Foxcroft Yr Agwrdd
    trt, 156 cm, wD
 ii. Foxcroft Arthwvr
    rt, 153 cm, wD, evm
 iii. Foxcroft Anturwedd
    rt, 155 cm, wD, evm
 iie. Foxcroft Amberly
    rt, 147 cm, wD, evm
 ie. Foxcroft Myrtle
    m, 146 cm, wD, evm
 iei. Fflamwr Mynydd
    rn, 149 cm, wD, evm
 iee. Dirwynydd Twyn
    m, 145 cm, wD, evm
 emä Queenswell Galaxia
     tprt, 145 cm, wD
 ei. Llwyncoed Interstellar
      mvkk, 147 cm, wD, evm
 eii. Kincorth Meteor
    m, 146 cm, wD, evm
 eie. Llwyncoed Stardust
    vkk, 142 cm, wD, evm
 ee. Queenswell Bellatrix
    tprt, 143 cm, wD, evm
 eei. Drumford Apollo
    m, 145 cm, wD, evm
 eee. Queenswell Bluebell
    vprt, 143 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Andromeda on tarjolla welshponijalostukseen!

07.07.2019 t. Dawn Annapurna (i. Dawn Pendragon), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 02.05.2020, päiväkirjamerkintä:
Andromeda on taas saanut viime aikoina vedellä lonkkaa. Jostain kumman syystä olin itse unohtanut laatuarvosteluiden olemassaolon muutamaksi vuodeksi, mutta tänä keväänä ne taas muistuivat mieleeni. Koska Andromedalle ei ole nyt lähiaikoina suunnitteilla uusia varsoja, eikä mitään muutakaan sen ihmeellisempää puuhaa, olen päättänyt, että tamma saa nyt suunnata kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun ja myöhemmin myös welshien rotulaatuarvosteluun, jonne tyhmänä palasin taas tuomariksi, vaikka viimeksi samassa puljussa tuomarin pestin lopettaessani vannoin, ettei ikinä enää. Vaikka laidunkausi ei ole meillä päässyt vielä edes kunnolla alkamaan, on Andromeda silti onnistunut kerryttämään taas vähän ylimääräistä mahaa. Tamma saapi nyt aloittaa tehokkaan treenileirin, jotta se on varmasti kuosissa sitten, kun laatuarvostelut koittavat!

-- 07.07.2019, päiväkirjamerkintä:
Kun isäori oli päätetty, pamahti Andromeda ilokseni kerrasta paksuksi. Tiineys sujui hyvin, joskin kauhulla katselin, kun Andromeda riehui vielä ison mahansa kanssa eikä varonut yhtään, mihin jyräili tarhassa tai maastoretkillä. Vaikka yleensä tamma tuntuu olevan hyvin tietoinen omasta koostaan (ja käyttää sitä hyväkseen pelotellessaan pienempiä), ei se tuntunut nyt yhtään tajuavan, että pötsi kasvaa myös sivuttaissuunnassa ja esimerkiksi yhdellä maastoretkellä oli tamma jäädä mahastaan kiinni kahden puun väliin. Siitäkös olisi riemu revennyt, kun olisi pitänyt alkaa kaataa jotain koivua tamman vapauttamiseksi.. Onneksi sen onnistui pyristellä vapaaksi, eikä se enää uudelleen koittanut tunkea samaa polkua niiden kahden puun välistä. Tänään Andromedan esikoisvarsa vihdoin syntyi, ja tuloksena on terve tammavarsa, joka muistuttaa hyvin paljon emäänsä. Ihanaa, tämä varsa jää varmasti meille kotiin kulkemaan mammansa jalanjäljissä.

-- 15.06.2019, päiväkirjamerkintä:
Andromedan kisaura on loppunut jo ajat sitten ja tamma on hyvän aikaa kerennyt viettää aikaansa oloneuvoksena ja satunnaisena maastomopona. Olisikin jo korkea aika saada jättiläisponille jälkikasvua, ja olen etsiskellyt sille tuloksetta sopivaa oria. Kriteereitä olen pitänyt aika korkealla, onhan Andromeda superhieno ja haluan, että varsasta tulee vähintäänkin yhtä hyvä. Tyhmä kun olen, koko sinä aikana, kun etsiskelin ulkopuolista oria, en ollut tajunnut, että sopiva ori on kaikki nämä vuodet hengaillut omassa tallissa. Täydellinen poikkis Andromedalle on tietysti oma kasvattini Pendragon, joka on myös kantakirjassa palkittu ja kisannut koulua. Tästä yhdistelmästä tulisi varmasti talliin uusi hieno koulutaituri, joten nyt ei muuta kuin tuumasta toimeen asian kanssa.

-- 30.05.2017, päiväkirjamerkintä:
Andromeda kääntyi tuossa itse asiassa jo hyvän aikaa sitten nelivuotiaaksi, ja ison tamman kanssa aloitettiin heti näyttelyiden kiertäminen. Andromeda on kasvanut yllättävän nopeasti ja kerännyt ihan kivasti massaakin nuoreksi poniksi, joten muiden nelivuotiaiden rinnalla se on erottautunut edukseen. Tietysti myös yli 150-senttinen nelivuotias poni muutenkin kiinnittää huomion. Oli syy mikä tahansa, Andromeda on kiinnittänyt näyttelytuomareiden huomion ja napsinut hyviä tuloksia oikeastaan jokaisesta näyttelystä, johon sen kanssa on osallistuttu. Niinpä Andromeda on myös napannut pääsylippunsa kantakirjatilaisuuteen, ja siellä käytiin pyörähtämässä tänään. Tamma käyttäytyi ihan siivosti, vaikkakin tuntui esittelevän raviaan hieman laiskanpuoleisesti. Yllätyksekseni tamma kuitenkin palkittiin ensimmäisellä palkinnolla tästä huolimatta! Minulla ei hirveästi kantakirjassa ykköspalkinnolla palkittuja poneja ole, joten tällainen tuntuu extra mukavalta. Nyt kun näyttelyiden saralla on oikeastaan saavutettu kaikki mahdollinen, on aika satsata seuraavaksi tamman kisauraan ratsuna.

-- 02.01.2017, päiväkirjamerkintä:
Pitkä odotus palkittiin tänään, kun jättiläisvarsani syntyi tänään. Tiineys sujui Galaxialta mallikkaasti ja varsominenkin yllättävän hyvin, vaikka alitajuisesti olin varautunut, että jos varsa olisi iso, ongelmia voisi tulla. Galaxialla kuitenkin on jo ennestään varsoja Briteissä, joten homma sujui konkarilta ongelmitta. Lisäksi ehkä jättiläisvarsa on saanut päässäni vähän liian isot mittasuhteet, olenhan minä aiemminkin risteyttänyt esimerkiksi pikku welshponia ja täysiveristä enkä ole ikinä ajatellut, että tamma ratkeaisi keskeltä kahtia. Joten en ymmärrä, miksi nyt ajattelin, että kahden cobin varsasta tulisi norsunpoikanen. Niin tai näin, lopputuloksena oli terve tammavarsa! Varsassa on kovasti isänsä näköä ja varsinkin tammaksi se on melko romuluinen, joten siitä varmasti kasvaa iso. Nyt ei muuta kun keksimään kivaa nimeä varsalle ja odottelemaan sen kasvua isoksi ja hienoksi.

-- 01.12.2016, päiväkirjamerkintä:
On jälleen tullut aika tehdä talliin uusia poneja, ja olen tällä kertaa suunnitellut erittäin mielenkiintoista yhdistelmää toteutettavaksi. Jokunen aika sitten maahantoin ison poppoon poneja Briteistä, ja joukkoon kuului valtavan kokoinen, siis yksi isoimpia koskaan näkemiäni cobeja, ori Aku sekä ihana tummanpunarautias Galaxia, joka ei sekään ihan pienimmästä päästä ole säkäkorkeutensa puolesta. Kumpikin on suorittanut ihan näpsäkästi kouluradoilla, myös tuo valtavan kokoinen ori, josta ei ikinä uskoisi, että se edes mahtuisi kouluaitojen sisäpuolelle. Siispä päätin, että näistä kahdesta teen nyt itselleni jättiläisvarsan. Mielenkiinnolla odotan, mitä tällaisesta yhdistelmästä tulee. Tuli varsasta sitten ori tai tamma, aion pitää sen itselläni ja käyttää tulevaisuudessa myös kasvatukseen.

    Kilpailut

Andromedalla kilpaillaan KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 941.39 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1197.14 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

Kouluratsastuksessa 2138.53 p. (vaikeustaso 5)

Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.

 

Dawn Andromedae on virtuaalihevonen.
Kuvat © scirlin
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!