otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Talaith Dawn VH-66210

MYYTY http://ensilumi.net/welsh/talaith.php !!!

   

  Virallinen nimi   Talaith Dawn   Säkäkorkeus   121 cm
  Lempinimi   Talaith   Syntynyt   13.03.2009, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 30 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 4,5 + 8 + 7 + 20 + 5 = 44,5p 27.12.2010

    Taustaa

Upeasukuinen Talaith on allekirjoittaneen oma kasvatti toisessa polvessa - tulevaisuuden koulukenttien kuningatar ja superperiyttäjä, joka elää tosin tällä hetkellä hieman kiven alla turhan yleisen sukunsa takia. Kasvatuskäyttöön on parempi panostaa, kun varsoille on kysyntää joskus tulevaisuudessa!

    Luonnekuvaus

Talaith on isänsä tapaan hieman kärsimätön ja koko ajan jotakin tekemistä vailla oleva poni; tamma kuuluu tallin karkureihin, aidoista läpi puskeviin hilpuritilleihin, joille ei oikein tunnut mitenkään saavan selväksi, että ne aidat ovat ihan syystä rajaamassa otusten ulkoilutilaa. Talaithille tuntuu välistä tuottavan huomattavia vaikeuksia keskittyä itse tarhailuun, siis nuokkumiseen, toisten hevosten kanssa riehumiseen tai syömiseen - muiden silputessa yösyötäviksi tarkoitetut yhteiset heinät parempiin suihin, kiertelee ainoa musta tamma aidan vierustaa tarhaa ympäri, pudottelee suolakiviä mennessään ja kaataa yhteisen juomaämpärin. Lauman vaikuttavimpien tämän sitten huomatessa saa Talaith-parka kyytiä ja lauma kirkuu janoaan aamuviideltä.
Tomppeli-Talaith!

Käsiteltäessä Talaith osaa useimmiten käyttäytyä ihmisiä kohtaan ihan mallikkaasti, tamma ei pure eikä potki, luimi tai juokse yli; mutta seisoa paikoillaan se ei oikein tahtoisi. Siksi se ei ehkä ole aivan pikkulasten hoidokiksi sopiva, kun heinäkasankaan edessä se ei osaa asettua aloilleen, syö ensin hieman heiniään, talloo ne sitten ja pyörii hermostuneena kun ruoka meni aivan turpeeseen eikä sitä ole enää mukava syödä! Kaikista helpointa otusta on käsitellä sidottuna käytävällä, missä tamma pääsee myös tiirailemaan kaiken keskeltä tallin tapahtumia, ja mikäs sen parempaa!

Harjauksen suhteen osaa poni tosin myös olla nirso. Yhyy, painoit liian kovaa kumisualla ja mahani heilahti epämukavasti! Yhyy, sähelsit piikkisualla huolimattomasti ja menetin silkkisiä jouhiani! Selvästi myös emäänsä tullut tyttö tämä on, huh huh! Mikä sitä ei kutita liikaa, tuntuu epämukavalta ja saa silmät pyörimään kuopissaan. Hoitajan kannattaa pyrkiä noin suuntaa antavasti noudattaa tamman reagointia, mutta liian lepsuksi ei sovi alkaa tai Talaith on pian niskan päällä eikä meinaa asemastaan millään luopua. Kainaloiden ja vatsan harjaaminen on aivan hirveää tamman mielestä, ja näitä alueita harjatessa kannattaa ohikulkijoiden varoa tamman leukoja. Päänharjaaminen sujuu yllättäen nätisti, Talaith ei ole koskaan kiskonut päätään tilanteesta karkuun.

Kaviot Talaith nostaa kyllä pyynnöstä, mutta nopeasti ja hutiloiden; kannattaa olla alituiseen valmis tarttumaan siitä koivesta, ettei otus kerkiä vetämään sitä takaisin lattiaan tai astu ristiin jaloillaan. On myös aivan turha kuvitella tamman muka itse kannattelevan jalkaansa, mutta onneksi Talaithin kaltaisen pikkuisen ponin kohdalla painosta ei ole ongelmaa.
Kengittäjä on ehdottoman pelottava kaveri, jota Talaiht jaksaa aina katsella silmät lautasiksi levinneinä otsatukkansa alta. Tutun hoitajan rapsutellessa vieressä toimenpide sujuu kuitenkin yleensä ongelmitta, vaikka Kenkä-Erkki kyllä pystyisi tamman aisoissa pitämään, vaikka se vähän venkoilisikin. Eläinlääkäri ei kuulu tämän tytön suosikki-ihmisiin, mutta osaa kuitenkin yleensä käyttäytyä ihan nätisti, varsinkin mikäli vain vähän tutkitaan onko mikään vialla - useinhan ei ole ja tamma pääsee säikähdyksellä.

Pesusta Talaith ei niinkään välitä, ja se kyllästyy nopeasti vesiletkuun, ämpäreihin ja sieniin ympärillään; niiden päällehän voisi vaikka hyppiä! Tamma tulee sitoa kunnolla kiinni, muttei missään nimessä saa jättää sitä yksin - otus on nimittäin herkkä saamaan vetopaniikkia riehuessaan. Otusta saa vaan kieltää napakasti säätämästä omiaan koipiensa kanssa pesutilanteen aikana.
Varustaminen saa pienen varjosielun mutristelemaan turpaansa pahan suovasti; prkl, jos sinne selkään on kerta joka päivä kiivettävä, eikö sitä voisi tehdä hevoselle helpommaksi ja jättää ne turhat härpäkkeet pois? Kuolaimille Talaith avaa suunsa vasta kun hoitajan sormet ovat rannetta myöten sen suussa, ja varmasti se jauhaa leukojaan niin että turparemmin kiristys käy lähes pirulliseksi askareeksi. Satulastakaan tamma ei pidä, pullistelee hieman vyötä vastaan ja voi vilauttaa hampaitaan kiristäessä - ethän vieläkään heilu aivan siinä tamman turvan juuressa tai lihaasi voi löytyä ponin leukojen välistä?

Ratsastaessa Talaith on ehdottoman reipas, joten onneksi edes jossain on sen välillä ylikierroksilla käyvästä moottorista hyötyä. Pieni poni on myös yleensä tallissa seisoskelunkin jälkeen notkea, tai vähintäänkin pienellä työllä pehmenevä ja notkistuva tapaus.
Mutta täydellinen minkä tahansa teurastajan selässään kestävä automaatti ei tämä suinkaan ole. Poni tarvitsee täydellisesti ajoitetut, tarkat ja pehmeät avut halutakseen liikkua yhtään mihinkään suuntaan, ja se vetää melko helposti herneet nenään esimerkiksi pohkeilla paukuttelusta tai niistä iänikuisista ohjista kiskomisesta - kylmäpäisenä se ei osaa pysyä, ja valita itselleen miellyttävintä vaihtoehtoa, vaan se menee aivan sekaisin lähtien mahtipontisella hyppypompinnalla pudottamaan matkustajaansa - hei haloo, ei kauniita naisia miten tahansa saa kohdella!

Ratsastajan osatessa ratsastaa sopivalla rauhallisuudella ja tarkkuudella on Talaith kokoonsa nähden todella upea ratsu. Se kulkee mielellään oikein päin ja myös oikeassa muodossa esitellen hienoja, irtonaisia liikkeitään, joissa varsinkin ravissa sillä on ihanteellinen takajalkojen tekniikka. Mitkään kouluradan temput eivät tunnu pienelle mustalle tammalle liian vaikeilta, vaan se kulkee mielellään ja suuren työmoraalin omaavana huolellisesti tehtävät sataprosenttisesti alusta loppuun lintsaamatta - vaikka kyllä tämäkin mielellään vauhtia hidastaa ja uraansa pienentää, mikäli ratsastaja antaa siihen mahdollisuuden! Varsinkin lisäyksistä on tamma saanut kiitosta, eteenpäin on aina paljon mukavampi kulkea kuin pikkuisessa paketissa hitaasti…

Hypätessä Talaith on ystävän sanalla surkea. Surmansyöksyt ovat se ensimmäinen vaihtoehto kaikilla 20-senttistä ristikkoa korkeammilla esteillä, pomput alkavat vähintään kaksi metriä liian aikaisin ja ylitys on kieltämättä hupaisa tamman silmien pyöriessä päässä ja jokaisen jalan sojottaessa kangistuneena eri suuntaan. Tämä lienee osasyy siihen, ettei ponista koskaan tullut hyppääjää..

Maastossa neiti käyttäytyy varsin nätisti, se on vaan vielä hieman tavallista reippaampi ja lähtee helposti lapasesta mikäli ratsastaja ei pidä varaansa. Välillä tamma leikkii säikkyvänsä rapisevia lehtiä tai tien poikki juoksevaa oravaa, mutta oikeasti se ei kyllä noin arkisia asioita pelkää. Ratsastaja vaan patistaa eteenpäin, niin "vaarat" unohtuvat pian.

    Suku

 isä Rowland's Wild Nemo
    wm
 ii. VIR MVA Ch Keith MV
    wm
 iii. VIR MVA Ch Clawer Avenue
    wm
 iie. Arianrhod
    YLA2, wm
 ie. VIR MVA Ch Missway's Mellie Mermaid
    wm
 iei. VIR MVA Ch Moonbeam Yates
    VWY-II, wm
 iee. VIR MVA Ch Tyford Birdie
    KTK-II, YLA2, VWY-II, wm
 emä Try Or Die
     VWY-II, wm
 ei. Missway's Cefin
      KRJ-I, YLA2, VWY-II, wm
 eii. VIR MVA Ch Genims Micklee
    KTK-II, YLA3, VWY-III, wm
 eie. VIR MVA Ch Tyford Brilliant
    YLA2, wm
 ee. VIR MVA Ch J'Fea
    YLA2, VWY-II, wm
 eei. Blenn Yjei
    wm
 eee. d'Thandra
    YLA2, wm

Tasan kolmipolvinen hieno, joskin melko yleinen suku, allekirjoittaneen kasvatti toisessa polvessa! Jalostuskäyttö ajankohtaistuu vasta kun nuo yleisemmät nimet alkavat harvinaistumaan..

    Jälkeläiset

Talaith ei ole tarjolla welshponijalostukseen!

20.07.2009 o. Taffy Dawn (i. Music's Deverril), omistaja: Dani

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

20.06.2010, päiväkirjamerkintä
Jes, sain Talaithin vihdoin kilpailueläkkeelle 43 sijoituksen turvin, eli enää tammaa ei olekaan vastassa kuin VWY:n laatuarvostelu, heti kun saan käytettyä siellä ensiksi sen emänemän Fean ja emän Try Or Dien. Jos kaikki menee hyvin, jokaiselle napsahtaa kakkospalkinto ja aikaan syntyy erittäin hieno emälinja, joka on tietysti kunniaksi myös Talaithille. Tamman omaan arvosteluun lienee kuitenkin vielä aikaa, joten toistaiseksi se saa rauhassa kiitää ympäri toistaiseksi rehottavaa kesälaidunta!

15.05.2010, päiväkirjamerkintä
Tamman lievästi ylipitkittynyt sairasloma saatiin päätökseen, kun vein sen eilen starttaamaan itse järjestämiini kilpailuihin - aloitellaan kilpailuissa kiertäminen rennosti omasta maneesista! Talaith suoritti nätisti ja sijoittui pienehkössä luokassa kolmanneksi, ei paha, ei paha lainkaan! VRL:n tauon takia tamma saa heittää pysyvät hyvästit KRJ:n alaisille kilpailuille, mutta eivätpä nuo villitkään mitään sen huonompia kisoja ole, niitä kun saa itse järkättyä. ;) Talaith toivottavasti saa kilpailtua loput sijoituksensa tässä kesän aikana, tai revin hiuksia päästäni sen hitauden takia..

02.01.2010, päiväkirjamerkintä
Joulun yli Talaith oli jonkin aikaa toipilaana vedettyään ylikierroksia jäisessä tarhassa ja mentyään alamäkeä kiitäessään ympäri. Onneksi asiasta selvittiin lähes pelkällä säikähdyksellä, jos ajatellaan, mitä olisi voinut sattua - niska- tai lannemurtuma ja lopetus.. Tamma sai teutaroinnistaan oireeksi pelkän venähdyksen, joka tosin laittoi ponin seisomaan pariksi viikoksi. Nyt ratsastusta ollaan taas aloiteltu ja tamma menee ylimääräisen energiansa takia aivan helkkarin kovaa! Toistaiseksi sen kanssa ei uskalla takaisin kilparadoillekaan..

12.12.2009, kouluvalmennus
Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessamme keskityimme taas alkuun ihan perusjuttuihin, ja paneuduimme vielä uudestaan niihin laadukkaisiin askellajeihin, tällä kertaa puomiharjoitusten avulla! Vaikkei Talaith nyt huonosti liikukaan, toi uusi harjoitusmenetelmä selvästi uutta pontta ja ryhtiä sen raviin - ja sitä oli sata kertaa helpompi lähteä sitten lisäämään pitkälle suoralle, kun sen koko olemus tuntui olevan jo alkuun raamikkaampi. Kokoamiset sujuivat myös sangen hyvin, tamma pysyi nätisti tahdissa ja sen rytmitaju ja tasapaino sen suhteen tuntuvat kehittyneen.

02.11.2009, kouluvalmennus
Tänään laitoin Talaithin kunnolla työskentelemään valmennuksessamme, sillä aiheena olivat alkutunnin avojen ja sulkujen jälkeen askellajit - temponvaihtelut ja laadukas liike jo sinällään. Avojen ja sulkujen jälkeen tamma tuntui kuitenkin menevän vähän lysyyn, joten varsinkin ensimmäiset lisäykset olivat mitä olivat. Tammaa sai herätellä mielestäni epänormaalin paljon että sain sen liikkumaan ei vaan nopeasti, vaan myös pidemmillä askeleilla. Kokoamiset sujuivat sentään paremmin, vaikkei ponilla nyt mikään mieletön kokoamisaste olekaan.

20.09.2009, kouluvalmennus
Talaithin kilpailu-ura on startannut näpsäkästi, mutta treenattavaa silti vielä riittää. Tämänpäiväisessä valmennuksessa keskityttiin kuitenkin ihan perusjuttuihin, sillä tamma vaikutti varsin kireältä alkutunnista - huonolla tuulella uuden opettelusta kun ei tule mitään! Rentouttavien ja tammalle helpohkoiden, mutta mielekkäiden harjoitusten jälkeen se liikkui kuitenkin nätisti ja innokkaasti, eli kouluhommat kyllä vielä maittavat. ;)

15.07.2009, kouluvalmennus
Sen verran olen varpaillani aina nuorten ponien kanssa, ettei ihan kylmiltään radalle suunnata - itsetunto kolkuttaa pahasti, jos meneekin ihan metsään ja allekirjoittanut on ainoa, joka on ponin ratsastettuna nähnyt ja kokenut! Kutsuin siis ystäväni arvioimaan minun ja Talaithin työskentelyä ihan kotimaneesilla, ja tytsy todellakin esiintyi edukseen! Se oli ehkä hieman jännittynyt alkuun, mutta rentoutui ja pyöristyi nätisti tehtävien edetessä. Hieno tamma, kilpailut sujuvat varmasti hyvin!

10.07.2009, päiväkirjamerkintä
No eipä Talaithista nyt mitään superkärsivällistä megaratsua tullut, mutta sanokaa minun sanoneen, että se on piru vie tullut emälinjaansa estekammonsa kanssa! Tamma on varsin näppärä ja ketterä koulupeli, mutta esteet eivät vain onnistu. No, onhan se vielä nuori ja se voi vielä rohkaistua jossain vaiheessa, mutta tuskin minä sitä alan enää esteille koulimaan, kun luontaista halua niiden ylittämiseen ei tunnu olevan. Hmph! Tässä kuussa olisi tarkoitus silti käydä kokeilemassa ensimmäisiä kilpailuita tamman kanssa, katsotaan mitä tapahtuu!

20.05.2009, päiväkirjamerkintä
Talaithista on kasvanut jo varsin katseenkestävä ja omatoiminen tomera tyttö. Se on vain osoittautunut aivan hirmuisen vilkkaaksi, ja allekirjoittanut on välillä huolella helisemässä sen kanssa - poni lähtee tuosta vaan pomppimaan aivan eri suuntaan, kuin minne olisi tarkoitus mennä! Toivottavasti ratsukoulutus silti alkaisi ja jatkuisi hyvin, jos neiti saisi siitä vähän ajattelemisen aihetta, eikä sinkoilisi joka suuntaan..

14.03.2009, päiväkirjamerkintä
Vastikään syntynyt Talaithiksi nimetty tammavarsa on osoittautunut todella pirteäksi ja valloittavaksi tapaukseksi - ja olen päättänyt pitää sen ainakin toistaiseksi itselläni. Musta neiti polveutuu todella mielenkiintoisesta suvusta, sillä on suora emälinja yhteen lempiponiini Feaan, eikä sen komeassa mustassa isässä ja tämän sukulaisissakaan mitään vikaa ole, päinvastoin! Myöhemmin tammasta tulee varmasti hieno siitostamma, kunhan saa nyt ensin vähän kasvaa ja kerätä kokemusta.

    Kilpailut

Talaithilla kilpaillaan pääpainoisesti KRJn alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 43 kpl

29.07.09, KRJ, heB : 04/40
12.08.09, KRJ, heB : 04/50
14.08.09, KRJ, heA : 04/40
21.08.09, KRJ, heA : 01/40
15.08.09, KRJ, heC : 06/50
20.08.09, KRJ, KNS : 02/100
21.08.09, KRJ, KNS : 07/100
23.08.09, KRJ, KNS : 05/100
12.10.09, KRJ, heA : 05/100
04.10.09, KRJ, heA : 02/40
04.10.09, KRJ, heA : 06/40
02.10.09, KRJ, heC : 04/30
04.10.09, KRJ, heC : 03/30
06.10.09, KRJ, heA : 06/60
13.10.09, KRJ, heB : 02/50
14.10.09, KRJ, heB : 07/50
14.10.09, KRJ, heB : 06/50
25.10.09, KRJ, heA : 09/100
26.10.09, KRJ, heA : 06/100
26.10.09, KRJ, heB : 04/40
02.11.09, KRJ, heC : 05/50
29.10.09, KRJ, heB : 09/100
01.11.09, KRJ, heA : 07/100
25.11.09, KRJ, heC : 04/40
26.11.09, KRJ, heC : 05/40
28.11.09, KRJ, heC : 05/40
29.11.09, KRJ, heC : 05/40

14.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
16.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
19.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
20.05.10, villit koulukilpailut, heB : 10/119
30.05.10, villit koulukilpailut, heC : 04/18
31.05.10, villit koulukilpailut, heC : 02/18
03.06.10, villit koulukilpailut, heC : 04/18
10.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/08
11.06.10, villit koulukilpailut, heB : 01/06
13.06.10, villit koulukilpailut, heB : 01/06
15.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/08
15.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/06
17.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/08
17.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/06
18.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/08
18.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/08

 

Talaith Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Wensley
Kaiken muun materiaalin © dani 2011, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!