otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhosmeirch Hwndrin Dawn VH14-026-0064        

  Virallinen nimi   Rhosmeirch Hwndrin Dawn   Säkäkorkeus   150 cm
  Lempinimi   Rosso   Syntynyt   11.10.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    ERJ-III, 4,5 + 40 + 22 + 0 + 15 = 81,5p. 30.11.2020
    VWY-II, 7 + 7 + 4 + 21 + 5 = 44p. 21.03.2021
    PSB-II, 17 + 19 + 17 + 18 = 71p. 25.01.2023

3-vuotias 11.01.2014
8-vuotias 11.06.2014

    Luonnekuvaus

Rosso on jälleen kerran niitä kasvatteja, joiden kohdalla olisi voinut kaksi kertaa miettiä, ovatko sen vanhemmat todella niin hyvä yhdistelmä, kuin miltä se vaikuttaa sillä sekunnilla, kun se tulee ensi kerran mieleen kolmelta aamuyöllä. No, tuttuun tapaani en jaksanut kahta kertaa tuumata, vaan laitoin suoraan varsan tulille emätamman seuraavasta kiimasta ja niinpä tallille syntyi kahden sekoilevan höyryveturin seuraksi vielä kolmas sellainen. Rosso on perusluonteeltaan syvällä sydämessään kiltti poni, joka ei tahdo kenellekään mitään pahaa. Harmillisesti vain sillä on aina niin kova kiire joka paikkaan, että hoitaja ja muut ponit jäävät helposti alle eikä ADHD-ponin päässä pysy mikään sääntö tai ajatus kahta sekuntia kauempaa. Ori vaatii hyvin pitkäpinnaista ja määrätietoista käsittelyä, jotta hoitotoimenpiteet saadaan turvallisesti ja kunnialla maaliin. Jos hoitajalla ei pysy fokus ponin käsittelyssä vaan puhelimen selailussa, karkaa Rosso helposti käsistä ja seurauksena ovatkin sitten savuavat rauniot.

Esimerkiksi taluttaessa Rosso ei millään malttaisi kiltisti kävellä hoitajan vierellä vaan yleensä kimpoilee minne sattuu narun sallimissa rajoissa. Välillä turvaväli hoitajaankin meinaa unohtua ja käytöstavoista joutuu usein muistuttelemaan varsin napakkaan sävyyn. Rosso ei onneksi ota käskyttämisestä itseensä, vaan yleensä oriin päässä välähtää hehkulamppu ja se muistaa taas käyttäytyä seuraavat kaksikymmentä sekuntia. Sitten sama rumba alkaakin alusta. Rosso on päässyt irti taluttaessa ainakin tuhat kertaa, mutta onneksi kotitallilla se yleensä vain kiitää muiden ponien tarhoille niitä moikkaamaan tai talliin syömään. Yleisen turvallisuuden nimissä oria ei kuitenkaan voi kuljettaa missään muualla kuin kotitallilla pelkässä riimussa. Muutoinkin käsiteltäessä Rosso on aina syytä pitää kiinni ja kunnolla, sekä silti seurata sen puuhia tarkasti. Rosso on mestarimupeltaja, joka ei oikeastaan koskaan hoidettaessa vain seiso kiltisti aloillaan, vaan koko ajan värkkää jotain turvallaan ja siten onnistuu avaamaan kaikki solmut ja lukot juuri silloin, kun sen metsästämiseen olisi vähiten aikaa. Varustaessa ori myös mielellään maistelisi kaikki varusteita, ja mitä kalliimpi satula on kyseessä, sitä varmemmin ori on sen makuun mieltynyt.

Koppiin Rosso tulee nätisti, mutta matkustajana se on kaikkea muuta kuin rauhallinen. Varsinkin yksin kopissa ori mesoaa siihen malliin, että millekään pitkille reissuille sen kanssa ei uskalla lähteä. Hepparekassa muiden ponien kanssa Rosso on yleensä rauhallisempi, jos ympäröivät kaverit vaan on valittu huolella. Paras matkustuskaveri on pystyyn kuollut rauhallinen ruunanrupsukka, joka väsähtäneesti tuhahtelee Rosson mesoamiselle. Kisapaikoilla Rosso kerää helposti kierroksia muista poneista ja yleisestä härdellistä ja voi pomppia innostuksissaan tasajalkaa paikoillaan. Pahansuopa se ei tuntemattomia hevosia kohtaan ole, mutta usein muut hevoset suhtautuvat yli-innokkuuksissaan jopa päällekäyvään Rossoon nuivasti ja ainekset kunnon draamalle ovat aina olemassa.

Ratsuna Rosso on tietysti vauhdikas ja jarrut tuntuvat usein olevan sille aivan tuntematon käsite. Ori olisi itse sitä mieltä, että kun on kerran vauhtiin päästy, niin turha siinä vaiheessa on enää laittaa vaihdetta pienemmälle eli täysillä päätyyn asti. Vaikka sitten päin maneesin seinää. Rosso tarvitsee kärsivällisen ja pitkäpinnaisen kuskin, joka jaksaa toistella super selkeitä apuja oriille, joka joskus tuntuu täysin unohtavan, että komentosillalta tulevia käskyjä pitäisi kuunnella. On sanomattakin selvää, että tarkka koulupiiperrys ei ole Rosson vahvuus ja sen kanssa onkin päädytty siihen, että antaa olla, kunhan ohjattavuus riittää esteradoille. Esteitä Rosso rakastaa hypätä ja sen keskittyminen pysyy yleensä paremmin estetehtävissä. Mitä teknisempi rata niin sitä parempi yleensä Rossolle, silloin tuntuu, että oriinkin päässä raksuttaa jokin mutteri ja se kuuntelee kuskia hieman paremmin kuin yleensä. Estekorkeuden kasvaessa yleensä kuitenkin lisääntyvät myös kierrokset, joten hypätessä Rosso tarvitsee huimapäisen kuskin ja kunnon verryttelyn alle, ettei isoja esteitä hypätessä sillä olisi enää aivan tolkuttomasti pöllöilyenergiaa jäljellä. Uskomatonta kyllä, tämä taktiikka on osoittautunut hyväksi jopa kisoissa, ja Rosso on kerännyt melkoisen määrän sijoituksia, mitä ei kotitallilla oriin sekopäistä menoa katsellessa uskoisi. Nykyään oriin kanssa ei kuitenkaan hypätä enää isoja ratoja, vaan keskitytään kotitallilla pikkuesteiden ylittämiseen haastavilla radoilla, joilla poni pysyy paremmin lapasessa.

    Suku

 isä Rhawncrych Dawn
    ERJ-II, VWY-II, rn, 149 cm, wD
 ii. Criallt Rheolwyr
    rn, 149 cm, wD
 iii. Rheolwr
    rt, 135 cm, wC
 iie. Laugharne Queen Rocks
    rn, 148 cm, wC
 ie. Lai'e Gwen Einrí
    ERJ-II, VWY-II, vkk, 148 cm, wD
 iei. Ofergoeliaeth
    vkk, 148 cm, wD
 iee. Gyfeiriad Gwynt
    rn, 148 cm, wD
 emä Criallt Edwi Hwnt
     VWY-II, m, 150 cm, wD
 ei. Criallt Brychan
      prt, 152 cm, wD
 eii. Angharad
    154 cm, wD
 eie. Goglaudd Bess
    rt, 148 cm, wD
 ee. Aelwen Edwina
    rn, 148 cm, wD
 eei. Oscar
    m, 148 cm, wD
 eee. Ebrill
    rn, 150 cm, wD

    Jälkeläiset

Rosso on tarjolla welshponijalostukseen!

29.10.2020 o. Llygedyn Hwdwch (e. Llygedyn Heulyn), omistaja: Veera R. (VRL-10735)

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 30.04.2014, päiväkirjamerkintä:
Tänään Rosso osallistui estevalmennukseen. Varustepuolelle on tehty hieman muutoksia ja oriille kokeiltiin tänään ensimmäistä kertaa hieman vahvempaa kuolainta, mallia norsujarru. Sellaisen kanssa ei tietenkään sovi kuskin huseerata kädellä miten sattuu, joten päätimme kokeilla sitä ensi kertaa ammattilaisen silmien alla valmennuksessa. Omien tuntemuksien lisäksi saisi ammattilaisenkin mielipiteen asiaan saman tien. Rosso oli vauhdikkaalla päällä ja itselle on silloin vaikeaa pysyä rauhallisena ja nimenomaan tasaisena satulassa. Tunti aloitettiinkin siis ihan perusratsastuksella puomeilla ja pikkuristikoilla. Kun itse malttoi pysyä aloillaan, tuntui Rosso uudella kuolaimella paljon paremmalta. Pienetkin avut menivät paremmin läpi eikä heti tarvinnut alkaa riehua. Siitä päästiin sitten hieman isommille esteille, mutta yllättävää kyllä, Rosso pysyi lapasessa eikä alkanut kerätä kierroksia. Kaiken kaikkiaan valkusta jäi hyvä fiilis ja nyt alamme ehdottomasti käyttää koeajossa ollutta jarrua rutiinisti Rosson kanssa esteillä.

-- 15.04.2014, päiväkirjamerkintä:
Pitkälle on pötkitty sitten viime päivitysten ja tänään Rosso osallistuikin kouluvalmennukseen. Oriin kanssa on jo starttailtu kisauraa, mutta osa kisareissuista on sujunut melko kaaoottisissa merkeissä, joten nyt haetaan valkusta vähän lisätyökaluja yhteiseen tekemiseen. Toivottavasti valkun jälkeen kisareissut sujuvat hieman harmonisemmin. Suunnitelmissa olisi käydä Rosson kanssa myös estevalkuissa, mutta aloitetaan turvallisesti sileällä, ettei poni ala heti kerätä liikaa kierroksia tai toisaalta villiintyessään se ei ala törmäillä esteisiin. Heti alkuun Rosso olikin mukavan pirtsakalla päällä, eivätkä mitkään pidätteet tuntuneet menevän läpi. Olen itse huomattavasti parempi patalaiskojen ponien eteenpäinpotkimisessa kuin tällaisten rakettien kontrollissa pitämisessä, joten itsellähän sitä meinasi heti mennä herne nenään. Tämä ei tietenkään edesauttanut oriin rauhoittumista. Onneksi valmentaja oli osaava ja osasi lähteä rakentamaan tilannetta eteenpäin ihan perusteista lähtien. Ulkopuolisen silmään tunti näytti varmaan siltä, ettei siellä tehty mitään muuta kuin vähän käyntiä ja ravia suoralla uralla ja ympyrällä, mutta se oli juuri mitä tähän tilanteeseen tarvittiin. Itse sain muutamankin ahaa-elämyksen, joiden avulla ehkä ymmärrän Rosson mielenmaisemaa paremmin ja jatkossa osaan painella sopivista nappuloista. Hyvillä mielin tästä eteenpäin siis.

-- 11.02.2014, päiväkirjamerkintä:
Tänään vieteltiin Rosso-rosmariinin nelivuotissynttäreitä. Sen suuremmat fanfaarit säästettiin nyt johonkin toiseen kertaan, sillä mitään sen kummempaa juhlistettavaa tähän merkkipaaluun ei tällä kertaa liittynyt. Ratsun hommiin Rosso on jo hieman tutustunut ja onnistunut siinä ohessa nakertamaan yhden satulan pilalle ja tuhoamaan useamman parin suojia. Sopimattomien varusteiden takia koulutukseen tuleekin nyt breikkiä, koska haluan altistaa Rossolle vain mahdollisimman kulahtanutta ja halpaa satulaa, mutta pitäisi sen kuitenkin jotenkin istua selkään ettei poni menisi heti ihan romuksi. Tässä nyt siis odotellaan, että yksi ihan ookoosti istuva penkki ajetaan loppuun toisella ponilla ja Rosso saa sen sitten kiertopalkintona itselleen. No, pikkubreikkihän ei tällaisia nuorikoita haittaa. Ehkä parempi vaan, että Rossokin saa vähän lisäaikaa sulatella jo kokemiaan asioita, sen pää kun tuntuu olevan melkoista umpiluuta. Yhtään nopeampi opetteluprosessi tuskin olisi mahdollistakaan sille. Pidetään odotellessa yllä vaikka juoksutusrutiinia, ori on sellainen sähikäinen, että juoksutus tulee varmasti pysymään osana sen liikutuskertoja vielä monia vuosia joten turhaan ei mene senkään jankkaaminen.

-- 15.11.2013, päiväkirjamerkintä:
Koodinimellä mustanaamio kulkenut reipas orivarsa on sitten viime päivittelyiden kasvanut hurjasti ja yksi vuosikin pamahti mittariin jokin aika sitten. Mustis on myös saanut virallisen nimen, joka kuuluu niinkin soljuvasti kuin Rhosmeirch Hwndrin. Ei kovin käytännöllinen nimi, joten se on tallin poppoon suussa vääntynyt muotoon Rosso. Rosso on yksi hirveimpiä kutsumanimiä tässä tallissa, mutta näköjään tuollaiseenkin kamalaan nimeen tottuu. Inhoan huoltoasematasoa olevia kädenlämpöisiä S-ryhmän puljuja ja Rossohan on niiden kruunaamaton kuningas. Hrrh, jo yhden sanan välityksellä voi miltei voi maistaa haljun ja halvan, rasvaisen carbonaran. Mutta nyt on meillä tallissa oma Rosso, joka toivottavasti muuttaa tuostakin sanasta ensimmäisenä mieleen tulevan mielleyhtymän. Hailakka tämä meidän Rosso ei ainakaan ole, tämä toheltaja kun ei huomaamatta jää, eikä kovin rasvainenkaan. Yksivuotias ori on melkoinen energiapakkaus ja aikamoinen ruipelo hirvenvasa. Vaan eiköhän sekin tuosta vielä ajan mittaan täyty ja rakenna lihaksia. Silloin Rosso voi olla jo ihan komea ilmestys, josko kehtaisi näyttelyissäkin piipahtaa. Sitä odotellessa.

-- 11.10.2013, päiväkirjamerkintä:
Taas on tullut tehtyä valintoja, jotka toistaiseksi vielä naurattavat, mutta myöhemmin varmasti hymy hyytyy ja kyynel puskee väkisin silmäkulmasta. Hölmöyksissäni päätin yhdistää kaksi, hmh, varsin energistä ponia yhteen. Energistä niin kuin ympäristöään tuhannen auringon voimalla tuhoavan energistä. Ja tänään tästä yhdistelmästä syntyi sitten mitäpäs muutakaan kuin isokokoinen orivarsa. Komea varsa kylläkin, vanhempiensa tapaan musta, mutta kun tuostakin jonain päivänä tulee iso aikuinen hevonen niin.. Ei ehkä enää niinkään naurata. No, etukäteen ei kannata maalailla liikaa piruja seinille ja tässä nyt on taas varmaan ainakin vuosi aikaa kasvattaa hermoja ennen kuin pikkuvarsa on siinä kokoluokassa, että saisi aikaan jotain mittavaa vahinkoa. Reippain mielin siis kohti tulevaa.

    Kilpailut

Rossolla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 54 kpl

25.02.14, ERJ, 110 cm : 03/30
15.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
16.03.14, ERJ, 110 cm : 05/30
18.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
19.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
10.03.14, ERJ, 110 cm : 01/100
07.03.14, ERJ, 110 cm : 09/100
12.03.14, ERJ, 110 cm : 07/100
11.03.14, ERJ, 110 cm : 08/100
10.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
12.03.14, ERJ, 110 cm : 01/30
19.03.14, ERJ, 110 cm : 05/50
12.03.14, ERJ, 110 cm : 04/30
16.03.14, ERJ, 110 cm : 01/30
12.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
13.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
18.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
18.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
17.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
19.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
17.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
19.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
19.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
20.04.14, ERJ, 110 cm : 03/30
21.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
29.04.14, ERJ, 110 cm : 03/40
03.05.14, ERJ, 110 cm : 02/40
03.05.14, ERJ, 110 cm : 04/40
26.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
27.04.14, ERJ, 110 cm : 05/30
30.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
05.05.14, ERJ, 110 cm : 07/50
07.05.14, ERJ, 110 cm : 04/50
15.05.14, ERJ, 110 cm : 04/40
28.04.14, ERJ, 110 cm : 01/40
29.04.14, ERJ, 110 cm : 04/40
01.05.14, ERJ, 110 cm : 02/40
02.05.14, ERJ, 110 cm : 01/40
03.05.14, ERJ, 110 cm : 04/40
04.05.14, ERJ, 110 cm : 05/40
31.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
01.06.14, ERJ, 110 cm : 02/30
28.05.14, ERJ, 110 cm : 05/30
30.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
31.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
25.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
26.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
27.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
27.05.14, ERJ, 110 cm : 02/30
28.05.14, ERJ, 110 cm : 05/30
28.05.14, ERJ, 110 cm : 04/30
30.05.14, ERJ, 110 cm : 01/30
08.06.14, ERJ, 110 cm : 05/30
03.06.14, ERJ, 110 cm : 04/30

 

Rhosmeirch Hwndrin Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2023, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!