otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhediad Siofra VH16-025-0001

kuva

  Virallinen nimi   Rhediad Siofra   Säkäkorkeus   129 cm
  Lempinimi   Siofra   Syntynyt   10.08.2015, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (sektio C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonpäistärikkö   Kasvattaja   Murroksen ratsutila
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KTK-III, 15 + 15 + 17 + 16 = 63p. 20.12.2020
    KRJ-I, 5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 102p. 31.10.2022
    VWY-II, 5 + 7 + 4,5 + 22 + 5 = 43,5p. 01.11.2022

4-vuotias 10.12.2015
8-vuotias 10.04.2016

    Luonnekuvaus

Juuri alle 130-senttinen Siofra on söpö pieni pörhelö, joka ei pidä itsestään liian suurta meteliä. Se ei varsinaisesti ole mitenkään arka, mutta ehkä vähän ujo ja hitaasti lämpeävä uusia tuttavuuksia kohtaan. Siofra muutti meille heti vieroituksen jälkeen ja silloin vielä pikkuvarsana sillä oli hieman hankaluuksia pitää puoliaan öykköröivämpien lajitovereiden joukossa. Tosin ei se vieläkään ei ole sitä hierarkian kärkikastia, jotka voivat vapaasti valita parhaat heinäkasat ja häätää muut surkeammille sapuskapaikoille, mutta nykyään Siofrassa on jo hieman enemmän tulta ja tappuraa ja pienikokoisena taskurakettina tamma on varsin ketterä antamaan nopeasti monoa tai puikahtamaan möhömahaisten cobimammojen välistä paremmille apajille. Siperia opettaa ja Siofrakin on oppinut pelaamaan samoilla säännöillä.

Ihmisiä kohtaan Siofra on kiltti, mutta suhtautuu tosiaan uusiin tuttavuuksiin hieman varauksella. Kokonsa puolesta tamma olisi oiva hoidokki ja ratsu pikkulapsillekin, mutta arvaamattomasti käyttäytyvät ja varsinkin huutavat mini-ihmiset hieman jännittävät sitä. Siofran kanssa puuhaillessa onkin syytä muistaa tallin käytöstavat. Jos käyttäytyy rauhallisesti ja ei meuhkaa liikaa, huomaa Siofrakin, ettei mitään kamalaa tapahdu ja uskaltaa jonkin ajan kuluttua huokaista helpotuksesta. Arkiset hoitotoimenpiteet sujuvat rutiinilla, kunhan hoitaja muistaa olla rentona ja kaikkiin toimenpiteisiin on varattu riittävästi aikaa. Kiire on myrkkyä tälle palleroiselle, Siofra on herkkä pienellekin paineistukselle, eikä sitä voi esimerkiksi taluttaessa vetää perässä naru tiukalla tai koittaa lastatessa hoputtaa koppiin hanurista työntämällä. Tammalla menee pasmat aivan sekaisin, jos se ajattelee, että jotain epäilyttävää on tekeillä ja siihen loppuu sitten lastaaminen tai mitä ikinä oltiinkaan tekemässä.

Ratsuna Siofra on tyypillinen pikkuponi. Luonnostaan se tepsuttelee rauhassa eteenpäin mateluvaihteella, ja jos hieman pohjetta antaa, alkaa armoton kipitys eteenpäin ja jalat käyvät kuin Singerin ompelukone. Välivaiheita ei oikeastaan ole, ellei kuski ole taitava ja osaa painella juuri oikeita nappuloita. Tällainen ei haittaisi, jos Siofran päätehtävä olisi olla lasten possujunaponi. Vaan kuten jo mainittu, Siofra ei ole lasten suurin ystävä, sillä heistä kuuluu outoja ääniä ja selässäkin he saattavat pyöriä ja hyöriä ja paukuttaa pohkeita ja käyttäytyä kaikin puolin epäilyttävästi. Varsinkin nykyään, kun Siofra on hieman kasvattanut ballseja, voi se jopa heittää pienen pikkupukin protestiksi epämääräisestä satulassa hillumisesta. Lasten poniksi siitä ei oikeastaan siis ole.

Oli haasteellista löytää Siofralle sopivan pientä, mutta osaavaa kuskia, joka pystyisi viemään sitä eteenpäin kouluponin uralla. Siofran isä itse asiassa on kiertänyt estekisojakin ihan menestyksekkäästi, mutta ne tuntuivat tammalle liian jännittäviltä. Siksi sen kanssa päätettiin keskittyä pelkkään kouluratsastukseen. Onneksi sopiva kuski lopulta löytyi ja matelun ja armottoman tikkaamisen välivaiheita on onnistuttu löytämään ja treenaamaan. Oikean ja luotettavan kuskin kanssa Siofra on ihan osaavakin ja se on hyvin yritteliäs ja miellyttämisenhaluinen. Tamma varmasti ainakin aina yrittää parhaansa. Kisoistakin on tullut jonkin verran menestystä, vaikka tietystikään kotitreenien rentoutta Siofran on vaikea saavuttaa missään muualla.

    Suku

 isä Aneurin Brin
    VVJ-II, ERJ-II, KRJ-II, rnvkkkm, 121 cm, wm
 ii. Gadwallader
    rnkm, 120 cm, wm, evm
 iii. Braveheart
    rnkm sabino, 115 cm, wm, evm
 iie. Aneua
    rnvkkkm, 121 cm, wm, evm
 ie. Rhian Tiwlip
    vkkpäiskm, 120 cm, wm, evm
 iei. Geest
    vkkkm, 120 cm, wm, evm
 iee. Godlieb
    rtpäis, 122 cm, wm, evm
 emä Marchwiel Sugarhuffle
     rnpäiskm, 130 cm, wC
 ei. Marchwiel Ledrith
      rnpäiskm, 133 cm, wC, evm
 eii. Caerwent Brydferth
    rnpäis, 129 cm, wC, evm
 eie. Llangors Caneitiych
    rnkm, 131 cm, wC, evm
 ee. Marchwiel Hufflepuff
    rnpäis, 127 cm, wC, evm
 eei. Caern Trustworthy
    mpäis, 134 cm, wC, evm
 eee. Marchwiel Helga
    rn, 127 cm, wC, evm

    Jälkeläiset

Siofra on tarjolla welshponijalostukseen!

11.10.2019 t. Dawn Cinnamon Swirl (i. Brunnby Butterburbon), omistaja: dani

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 20.12.2020, päiväkirjamerkintä
Siofran A-sektion isällä on ehkä jotain vaikutusta tähän asiaan, mutta omaan silmääni Siofra on aina ollut hieman piskuinen ja varsamainen. Pikkuponillehan tällainen lookki sopii hyvin, eikä Siofrassakaan mitään vikaa ole, mutta en ole koskaan ajatellut sen olevan mikään näyttelytähti. Sen takia en olekaan sen kanssa missään näyttelyissä ikinä kiertänyt, kun olen ajatellut sen olevan ajan tuhlaamista; paremmat ponit menisivät ohi oikealta ja vasemmalta ja tamma olisi varmasti luokan häntäpäässä. Nyt kuitenkin ponikantakirja on alkanut järjestää extratilaisuuksia, joihin voi mennä kylmiltään kokeilemaan kantakirjausta, ilman ennakkoon näyttelyistä kerättyjä meriittejä. Jostain kumman syystä minut ylipuhuttiin viemään Siofra näytille tällaiseen tilaisuuteen. Olin henkisesti jo valmistautunut siihen, että meidät nauretaan ulos sieltä, mutta täydeksi yllätyksekseni Siofra onnistui nappaamaan kolmospalkinnon 63 pisteellä; kaikki tuomarit olivat siis antaneet sille juuri ja juuri minimit ylittävät pisteet, sillä 60 on palkinnon alaraja. Tätä päivää en kyllä olisi kuunaan uskonut näkeväni, mutta näköjään Siofra ja kantakirjan tuomarit päättivät antaa minulle etukäteisjouluyllätyksen. Ja mikäs sen mukavampaa, kiitosta vaan!

-- 11.10.2019, päiväkirjamerkintä
Siofrallekin syntyi tänään ensimmäinen varsa: ruunikonpäistärikkö tammavarsa, joka varmasti jäänee meille kotiin kasvamaan ja jatkamaan Siofran viitoittamalla tiellä kilpa- ja kasvatuskäytössä. Siofran ensimmäisen varsan isäksi valikoitui Brunnbyssä asusteleva rautias ori Butterburbon, jonka luonnetta Liia kuvasi kiltiksi mutta kuitenkin kipakaksi. Siofra kun on vähän arkajalka, niin josko isältä varsa saisi hieman sisua luonteeseensa, jottei siitä tulisi ihan samanlainen hiirulainen kuin emästään. Siofra ja varsa saavat nyt ensialkuun olla rauhassa tallissa muutaman päivän, ennen kuin uskallan päästää niitä ulos. Nyt ei ole mitkään ihan parhaat kelit enää ja Siofrakin on kuitenkin melko helposti huolestuvaa sorttia, niin antaa sen totutella varsan hoitamiseen ihan yksikseen. Viereinen karsina on jätetty tyhjilleen niin, että kaksikolla on hyvä oma rauha, mutta poneja kuitenkin pidemmällä tallissa muissa karsinoissa, etteivät ne kuitenkaan ole aivan yksin.

-- 13.09.2015, päiväkirjamerkintä
Tänään oli jännittävä päivä, kun Siofraksi nimetty uusi ponini muutti Murroksesta tänne meille. Kiireiden takia hommasin ihan ammattikuskin hoitamaan kuljetuksen, sillä näköjään en ole saanut tuhlattua tähän poniin vielä tarpeeksi rahaa. Itse hakemalla olisi päässyt halvemmalla, mutta harmillisesti tämä usean sadan ponin tallin pyörittäminen syö myös jonkin verran aikaa.. Kaikkea muuta arjen tohinaa unohtamatta. Jännittyneenä odotin hevosrekan saapumista pihaan, ja iloiseksi yllätyksekseni kuski oli hieman etuajassa, kun he usein tuppaavat olemaan tuntikausia myöhässä. Oli huvittava näky, kun suuresta kymmenen hevosen hevosrekasta taapersi ulos pikkuinen poni. Kuski kertoi matkan sujuneen rauhallisesti, tosin Siofra oli niin minimaalinen matkustaja ison rekan kyydissä muiden hevosten seassa, että tuskinpa kuski olisi mitään huomannut, vaikka se olisikin jotain säpsyillyt. Laitoin Siofran pihaton viereiseen pikkutarhaan, jossa se sai rauhassa syödä heinää ja tutustua muihin poneihin aidan takaa. Tästä alkaa toivottavasti loistelias yhteinen tulevaisuus meille kahdelle.

-- 10.08.2015, päiväkirjamerkintä
Kärsivällinen odotus palkittiin tänään. Heti aamusta puhelimeni piippasi ja ruudulle pomppasi viesti Assilta: varsa oli syntynyt! Ennen kuin kukaan olisi ehtinyt kissaa sanoa, kurvasin kohti Keski-Suomea ja Murroksen ratsutilaa, jotta pääsisin näkemään uusimman ostokseni ihan livenä. Siinä matkalla luultavasti tein Keski-Suomeen matkustamisen maailmanennätyksen. Kuin universumin ihmeestä kaikki tien varrella olevat peltipoliisitkin olivat pois päältä, muuten olisi tullut ponin myyntihinnan lisäksi maksettavaksi melko mukava summa. Toisaalta, kun on järjestellyt astutusta Suomessa ja Saksassa asuvien ponien välillä ja maksanut prosessista kaiken, ei tuollainen olisi enää paljoa samassa konkurssissa tuntunut. Paikan päälle päästyäni Assi johdatti minut Sugarhufflen karsinalle ja pääsin ensikertaa tapaamaan uuden ponini: ruunikonpäistärikön pienen tammavarsan! Parempaa lopputulosta ei olisi voinut toivoakaan - ihanaa, että päistärikkö väri periytyi varsalle. Nyt tosin täytyy vielä jännittää, mahtaako se kimoutua myöhemmin. Toivottavasti ei. Varsaa tarpeeksi ihailtuani siirryimme Assin toimistolle pallottelemaan varsalle nimeä sekä tietysti hoitamaan kauppakirjat loppuun. Nyt sitten alkaa seuraava odotus, nimittäin odotus siihen, että varsa on tarpeeksi vanha muuttamaan meille.

-- 05.07.2015, päiväkirjamerkintä
En olekaan pitkään aikaan (yeah right..) teetättänyt itselleni vanhaa kunnon mittatilausvarsaa. Oli kuitenkin aika palata tähän perinteiseen tyyliin haalia uusia poneja talliin, kun huomasin Assin hommaneen murrokseen Sugarhuffle-nimisen C-tamman. Tämä harvemmin nähty päistärikön värinen tamma nyrjäytti aivoni niin, että minun oli yksinkertaisesti pakko sännätä saman tien kyselemään Assilta, josko hänellä olisi jo varsasuunnitelmia uuden poninsa varalle. Näin ei ollut, joten ehdotin, josko voisin ojentaa auttavan käteni: etsiä sopivan oriin, ja tarjota varsalle kodin. Ja tietysti vielä maksaisin viulut. Assi suostui, kukapa nyt sanoisi rahalle ei. Ja niinpä minä sanoin rahalle heihei. Nintsulta löysinkin pian sopivan oriin, suht muumioituneen mutta silti vielä elävien kirjoissa hönkivän yleispainotteisen mountainoriin. Nintsu kehotti toimimaan nopeasti asiassa, ja näin toiminkin; alta aikayksikön käytännön yksityiskohdat oli sovittu ja suunnitelma oli valmis toteutettavaksi. (toim. huom: ori siirtyi vehreämmille laidunmaille pian varsan syntymän jälkeen, joten ripeä toiminta kannatti!) Nyt on Sugarhufflelle varsa tulossa ja meikämandoliini innolla ja jännityksellä odottaa uuden ponini syntymää!

    Kilpailut

Siofralla kilpaillaan KRJ:n alaisissa porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 926.97 p.
Tahti ja irtonaisuus: 943.63 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

KRJ kouluratsastuksessa 1870.6p. (vaikeustaso 5)
VVJ valjakkoajossa 926.97p. (vaikeustaso 2)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Rhediad Siofra on virtuaalihevonen.
Kuva © VRL-01811
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!