otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhediad Medwen VH14-026-0063

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Rhediad Medwen   Säkäkorkeus   146 cm
  Lempinimi   Medwen   Syntynyt   14.02.2014, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punaruunikko   Kasvattaja   Murroksen ratsutila
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KRJ-II, 5 + 40 + 13 + 20 + 15 = 93p. 31.05.2022
    VWY-II, 9 + 8 + 6,5 + 21 + 5 = 49,5p. 05.08.2022

4-vuotias 14.06.2014
8-vuotias 14.10.2014

    Luonnekuvaus

Jos pojasta polvi paranee, niin tyttärestä päinvastoin pahenee, sen on Medwen tehnyt selväksi. Temperamenttinsa se on selvästi perinyt mammaltaan Maredilta, joka muutenkin kasvatti ensimmäisestä tyttärestään todellisen alfanaaraan. Medwen ei lupia kysele, vaan tekee mitä tahtoo, milloin tahtoo ja miten tahtoo, eikä sen auktoriteettia kyseenalaisesta ponilaumassa, eikä aina myöskään kaksijalkaisten keskuudessa. Tarhassa se muun muassa omii muiden mukisematta itselleen parhaat heinäkasat tsaarittaren yksinoikeudella ja jatkaa mielellään samaa linjaa ihmistenkin keskuudessa.

Ihmisten katseleminen turvan vartta pitkin aiheuttaakin edelleen ongelmia Medwenin arkipäiväisessä käsitellyssä. Hoitajat ovat sille kuin isoja keiloja, joita se voi massiivisilla persposkillaan tuupata kumoon ja kävellä ylitse. Raivoaminen asiasta ei auta, sillä Medwenin muutenkin varsin kipakan kuoren alla asustaa todellinen raivotar, joka tamman ollessa teini-ikäinen tuli vähän turhankin tutuksi. Sitä tulee käsitellä yksioikoisesti, ilman vaihtoehtoja, mutta silti sopivalla hellyydellä - kovaa kovaa vastaan, mutta turhaa taistelua vältellen.

Medwenin heikko kohta on sen turhamaisuus. Se on perso kehuille ja herkuille, ja nappaa mielellään korvat hörössä pari porkkanaa käsittelijänsä taskusta ennen kuin ääni kellossa muuttuu tylsistyneeksi ja halveksuvaksi. Tamman karsinaan mennäänkin usein kohtuuttomasti leperrellen, mutta se toimii. Riimua Medwenillä ei käytetä, ne se on kaikki repinyt riekaleiksi, mutta näpsäkän hevosen kaulapannan sille saa nopeasti - ja huomaamattomasti, ikään kuin halaisi sitä rakastavasti kaulalta.. - sujautettua tervehdys-kehumis-rituaalin yhteydessä. Siitä se onkin helppo kävelyttää käytävälle ja napsauttaa seiniin kiinni. Siinä se sitten seisoo jotakuinkin aloillaan käsittelyn ajan, mitä nyt polkee turhautuneena jalkaa.

Medwen ei kuitenkaan ole lainkaan niin yksinkertainen tai hölmö, mitä kiinniottojiposta voisi luulla. Tamman kouluttaminen ratsuksi oli todellisen työn ja tuskan takana, se kun oli niin pirun fiksu, että käsitti pienimmistäkin eleistä, mitä haettiin ja löi sitten leikiksi ihmisten kustannuksella, pelleillen, ettei muka ymmärrä. Kun allekirjoittanut alkoi sitten oikeasti menettää hermojaan, teki Medwen kaikkien ristiloikkien, pukkilaukkaspurttien ja ties millaisten kuperkeikkojen jälkeen täydellisen oppikirjasuorituksen ja tuijotti haastaen takaisin, että tyhmäksikö mua luulit, kato peiliin.

Temppujen tekemisen sijaan Medwen on vaikea motivoida. Se tekee siitä haastavan ratsun, vaikka se onkin luonnostaan lahjakas kouluheppa, hyvin osaava ja liikkuu luonnostaan alhaalta ylös ja takaa eteen. Kehua pitää jälleen ja paljon, maasta taivaisiin. Ääneen, silitellen kaulalta, heittäen ohjat vapaiksi.. Alkuun tulee olla paljon pehmeämpi ja lähes nuoleskeleva tammaa kohtaan, ei raippaa, kovia apuja tai liian vaikeita juttuja. Eikä senkään jälkeen Medwen ole kuin mikä tahansa ratsu, sillä ei vaan synkkaa kaikkien kanssa ja se vaatii omat kikkansa toimiakseen, esimerkiksi ehdottoman hiljaisen ja pienieleisen kuskin. Mitään maratonisessioitakaan sen kanssa on turha harrastaa, tamma turhautuu nopeasti saman jauhamiseen ja osoittaa kyllästymisensä mielellään pikkupukeilla tai muulla mukavalla. Siksipä Medweniä ei missään valmennuksissa näy, ja kesät treenaillaan metsäteillä ja pelloilla virkistyksen vuoksi..

Kilpailutkin olivat alkuun haasteellisia, Medwen kun ei oikein olisi jaksanut pitkää ja aina samana pysyvää koulurataa ilman vaihtelua. Monet kilpailut menivätkin taisteluksi ja allekirjoittanut vannoi, ettei enää palaisi samojen tuomareiden silmien alle.. Kilpailupaikoilla Medwen on myös aina ollut aivan mahdoton flirttailija. Se selvästi tietää vaikutuksensa vastakkaiseen sukupuoleen ja häikäilemättömästi kiljuu ja hörisee kuin ikuisessa kiimassa, vain syöksähtäen sitten kiinnostuneiden sulhasehdokkaiden kimppuun.
Leidien leidi, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

    Suku

 isä Lyndawynn Riot
    KTK-II, trn, 149 cm, wD
 ii. Rhodri Gundawydd
    m, 151 cm, wD, evm
 iii. Rhys v.d. Fossford
    m, 151 cm, wD, evm
 iie. Leona Gundawydd
    rt, 148 cm, wD, evm
 ie. Lyndawynn Dydd Sadwrn
    mrn, 147 cm, wD, evm
 iei. Deifiwr Bach
    rt, 148 cm, wD, evm
 iee. Lyndawynn Delyth
    trn, 147 cm, wD, evm
 emä Draethen Mared
     tprt, 145 cm, wD
 ei. Draethen Brenin
      m, 152 cm, wD, evm
 eii. Mawrth True Warrior
    m, 150 cm, wD, evm
 eie. Draethen Coch Viena
    trt, 144 cm, wD, evm
 ee. Draethen Welsh Maid
    rt, 148 cm, wD, evm
 eei. Draethen Black Trystan
    m, 150 cm, wD, evm
 eee. Draethen Meid
    prt, 144 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Medwen on tarjolla welshponijalostukseen!

02.12.2014 o. Marchwraidd Dawn (i. Marchalarch Dawn), omistaja: Tuire
20.03.2016 t. Mair Myddfai Dawn (i. Cymrod Mud Cake), omistaja: Ally

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 19.02.2022, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Disa
"Voinko lainata riimua Medwenille, sen oma näyttäisi olevan hukassa?" Hettie kyseli lähtiessään hakemaan Medweniä laitumelta kavioiden vuolua varten. "Ei sillä ole riimua" talliapulainen vastasi siivottavan karsinan perältä. - "Käytä sitä pantaa." Hettie jäi niille sijoilleen ihmettelemään juksattiinko pientä viatonta tuuraajaa, mutta kun talliapulainen katsahti häneen uudemman kerran kuin sanoakseen, että mitä sinä vielä siinä seisot, ei auttanut kuin napata kaulapanta ja lähteä hakemaan Medweniä. Parin metsästysyrityksen jälkeen punaruunikko tamma antoi kiinni ja lähti Hettien mukana tallille kaulapannasta taluttaen. Nuori nainen oli ehkä enemmän simppeli ori-ihminen, kuin kimuranttien tammojen fani, joten Medwen tarjosi haastetta koko palkan edestä.

"Hei kuule welsh cob sektio K9, et voi noin vain kävellä mun yli!" Hettie parahti jäädessään melkein tamman jalkoihin, kun sen leveä runko vyöryi kohti valtamerilaivan lailla ja sinkosi naisen sivummalle kuin minkäkin pahaisen vesikirpun. Medwenin mielestä se vain kääntyi parempaan asentoon katsomaan, kun toinen hevonen lähti tallista pois, joten tamma ei paljoa korvaansa lotkauttanut Hettien kimitykselle.
Paikalle pelmahtanut kengittäjä oli sentään Medwenin vanha tuttu, joka väisteli taitavasti tamman luodit. Onneksi hoitajallaan melkein lattiaa ja seiniä pyyhkinyttä mummelia ei tarvinnut ratsastaa, vaan Hettie sai palauttaa tamman takaisin laitumelle harjattuaan sen ja kengittäjän vuoltua sen kaviot.

-- 14.06.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Medwenin neljävuotissynttäreitä. Tamma on aiheuttanut uskomattomasti päänvaivaa metkuillaan, karkaamisillaan ja muilla tempauksillaan viimeisen parin vuoden aikana, mutta vielä en ole valmis luopumaan toivosta. Kun tamma kiitää tallipihaa pitkin vapaana riekaleiksi nakerrettu riimu päässään, esittelee se samalla sellaista liikettä, josta moni vaikeankin tason kouluheppa olisi kateellinen. Tuon kun saisi jotenkin valjastettua toimimaan satulan alla kuskin kanssa yhteistyössä.. Nämä haaveet ovat kyllä karisseet monta kertaa, kun Medwenin ainoa tavoite tuntuu olevan olla mahdollisimman epäyhteistyössä ihmisten kanssa. Mutta vielä en luovuta sen suhteen ja pistä sitä pihan koristeeksi. Aion ainakin yrittää lähteä rakentamaan siitä kelpo ratsua tässä lähiaikoina. Jos ei koita, ei voita. Jos Medwen vetää pidemmän korren ja päätyy ruohonleikkuriksi, niin ainakin olen yrittänyt.

-- 03.03.2014, päiväkirjamerkintä
Medwen-nimen saanut uusi ponini on kasvanut jo sen verran, että tänään sen oli aika matkata Murroksesta tänne meille, uudelle kotitallilleen. Assi oli varoitellut, että tamma on melko säpsäkkä, ja matkustamiseen kannattaisi varata hieman ylimääräistä aikaa. Kuulostaa perusjutulta nuoren tottumattoman ponin kanssa, mutta en ihan arvannut, millainen operaatio matkustamisesta tulisi. Ensinnäkin Medwenille oli erittäin hankala saada edes riimua päähän kun se oli karsinassa. Tamma veuhtoi päätään ja teki Oscar-palkinnon arvoisen kirahvi-imitaation. Taluttaessa tamma nakersi ja nypläsi riimunarua jatkuvasti, pomppi tasajalkaa ja kiemurteli puolelta toiselle. Ja voitte kuvitella, että koppiin se ei tullut, ei sitten millään. Ei ruoan perässä, kaverin kanssa, ei hyvällä, ei pahalla, ei väkisin, ei lahjomalla, ei kiristämällä.. Hetken jo mietin, pitääkö tämä elukka taluttaa täältä meille?? Sitkeän väsytystaistelun tuloksena Medwen kuitenkin lopulta suostui menemään koppiin, mutta kiukutteli koko matkan ajan ja olin varma, että vaikka kyseessä oli kuitenkin melko pienikokoinen varsa, lentää koko koppi kohta ojaan. Perille päästyä selvisi, että Medwen oli jotenkin onnistunut rimpuilemaan itsensä riimusta vapaaksi ja oven avatessa tamma loikkasi ovesta ulos ja lähti vapaana kiitämään ympäri tallipihaa. Ennustan harmaita hiuksia tallin väen tulevaisuuteen.

-- 14.02.2014, päiväkirjamerkintä
Joskus olen jonottanut syntymätöntä varsaa useamman vuoden, mutta tällä kertaa ei onneksi tarvinnut odotella kovin kauaa, että rahojen vastine konkretisoituu fyysiseksi olennoksi. Assi nimittäin soitti tänään ja kertoi, että aiemmin ostamani syntymätön varsa on nähnyt päivänvalon. Sopivasti ystävänpäivänä, mikäpäs sen parempi ystävänpäivälahja itseltä itselleni, kuin uusi varsa. Lähdinkin saman tien ajelemaan kohti Murrosta, pitihän ystävänpäivälahjani nähdä livenä, eikä pelkästään kuvista. Paikan päällä minua odotti varsin pirteä punaruunikko tammavarsa. Jo yhden päivän ikäisenä siinä oli hyvin paljon samaa näköä kuin mammassaan Maredissa, vaikka emä tosiaan on rautias ja varsa ruunikko. Jostain syystä minulla on kutina, että varsastakin saattaisi tulla melkoinen punainen paholainen..

-- 09.02.2014, päiväkirjamerkintä
Tuli taas tehtyä sillä lailla tyhmästi, että tuli selailtua myytäviä hevosia netistä, vaikka ei olisi pitänyt. Törmäsin Assin ennakkoilmoitukseen toistaiseksi vielä syntymättömästä cobvarsasta. Varsasta tulisi Murroksen ratsutilan kasvatti, eikä minulla ennestään ollut kyseiseltä tilalta vielä yhtäkään ponia. Tällainen epäkohta olisi tietysti hyvä korjata, sillä haluanhan olla perillä kaikista kaikkien muiden kasvattajien toimista ja paras tapa oppia tuntemaan muiden linjoja on omistaa niitä. Lisäksi varsalla oli varsin mielenkiintoiset vanhemmat. Emä oli vaativaa koulua kisannut punainen paholainen ja isä yleispainotteinen menijä. Vaikka talliin ei ehkä välttämättä olisi tarvittu taas uutta hevosta, ottivat liskoaivot vallan ja näpyttelin ostotarjouksen menemään varsasta, josta ei siis ollut mitään muuta tietoa, koska koko varsaa ei ollut vielä olemassakaan. Yllätyksekseni Assi vastasi nopeasti, että kaupat tuli. Huppistakeikkaa.

    Kilpailut

Medwenillä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 57 kpl

15.07.14, KRJ, vaB : 03/40
16.07.14, KRJ, vaB : 06/40
19.07.14, KRJ, vaB : 02/40
23.07.14, KRJ, vaB : 03/40
21.07.14, KRJ, heA : 03/30
22.07.14, KRJ, heA : 03/30
29.07.14, KRJ, heA : 05/30
24.07.14, KRJ, heA : 02/30
24.07.14, KRJ, vaB : 02/30
18.07.14, KRJ, vaB : 04/40
17.07.14, KRJ, vaB : 04/40
19.07.14, KRJ, heA : 01/40
20.07.14, KRJ, heA : 02/40
19.07.14, KRJ, heA : 01/30
20.07.14, KRJ, heA : 03/30
22.07.14, KRJ, heA : 03/30
25.07.14, KRJ, heA : 02/30
22.07.14, KRJ, heA : 03/30
29.07.14, KRJ, heA : 01/30
03.08.14, KRJ, heA : 03/30
15.08.14, KRJ, vaB : 05/30
16.08.14, KRJ, vaB : 01/30
21.08.14, KRJ, vaB : 05/30
24.08.14, KRJ, vaB : 05/30
30.07.14, KRJ, vaB : 05/40
27.07.14, KRJ, vaB : 02/40
28.07.14, KRJ, vaB : 03/40
03.08.14, KRJ, vaB : 04/40
26.07.14, KRJ, vaB : 05/40
27.07.14, KRJ, vaB : 01/40
30.07.14, KRJ, vaB : 03/40
31.07.14, KRJ, vaB : 06/40
01.08.14, KRJ, vaB : 02/40
01.08.14, KRJ, vaB : 02/40
02.08.14, KRJ, vaB : 04/40
04.08.14, KRJ, vaB : 05/40
29.07.14, KRJ, vaB : 03/40
30.07.14, KRJ, vaB : 02/40
30.07.14, KRJ, vaB : 01/40
05.08.14, KRJ, vaB : 02/40
04.08.14, KRJ, heA : 04/30
05.08.14, KRJ, heA : 03/30
23.07.14, KRJ, vaB : 04/30
25.07.14, KRJ, vaB : 03/30
31.07.14, KRJ, vaB : 01/50
16.08.14, KRJ, vaB : 05/30
25.08.14, KRJ, vaB : 10/100
10.08.14, KRJ, vaB : 01/40
14.08.14, KRJ, vaB : 01/40
12.08.14, KRJ, vaB : 06/40
14.08.14, KRJ, vaB : 05/40
14.08.14, KRJ, vaB : 01/40
17.08.14, KRJ, vaB : 05/40
18.08.14, KRJ, vaB : 01/40
25.08.14, KRJ, heA : 04/30
27.08.14, KRJ, heA : 04/30
20.08.14, KRJ, vaB : 05/100

 

Rhediad Medwen on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!