otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Reaper Redeemer PB VH-383002

  

  Virallinen nimi   Reaper Redeemer PB   Säkäkorkeus   161 cm
  Lempinimi   Riiviö   Syntynyt   09.12.2007*
  Rotu   Hannover   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Skurvash
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: GP, 90 cm
Käyttö: Siitoshevonen

Saavutukset: --

*Oma ikääntyminen

    Taustaa

Riiviö saapui omistukseeni joulukuussa 2007, bongasin tamman perinteikkäästä Skurvashin myyntitopikista ja rakastuin siihen oitis - se oli täydellinen lisä silloiseen vaatimattomaan ponikantaani. Muistan kuinka kirjoitin tarjoustani ainakin kaksikymmentä minuuttia, ja kävin katsastamassa topikin noin minuutin välein: Skurvashin hevoset ovat kuumaa kamaa, ja minun vaatimattomilla näytöilläni tuskin tehtäisiin kummoistakaan vaikutusta. Toisin kuitenkin kävi; vaikka pari tunnettua nimeä kävi kehaisemassa Riiviötä "mukavaksi lisäksi talliin", ja taisi siitä joku tarjotakin, se päätyi lopulta minulle. Muistan, kuinka taisin hyppiä kattoon ja hehkuttaa jokaiselle henkilölle mesessä, että sain kaksipolvisen, upean hannovertamman, jonka emä on KRJ I-palkittu :D

Ja onhan Riiviö osoittautunut kivaksi hevoseksi, josta en raaskinut luopua, vaikka minun olisikin varmaan pitänyt palauttaa se, sillä tammasta ei periaatteessa ollut hyötyä yhdessä vaiheessa omistamani siittolan siitostoiminnan kannalta. (Siinä kävi lopulta niin, että minulla oli enemmän siitoksen kannalta hyödyttömiä hevosia, kuin hyödyllisiä, ja luovuin koko jutusta.) Toistaiseksi Riiviöstä on saanut jälkeläisiäkin vain harvat ja valitut: osittain siksi, että tammalle on ollut vaikea löytää sopivia sulhasia, mutta eiköhän sekin asia ole kohta korjattu.

    Luonnekuvaus

Jos minulta tallin omistajana kysyttäisiin hevosista, varsinkin Riiviöstä, vastaisin heti, että sitä kannattaa varoa. Kertoisin, että se saattaa näykkiä ja lytätä seinään, ja kun kyselijät sitten lähtisivät, juoksisin heidän peräänsä ja kertoisin että Riiviö on työntekijöiden kultamussukka ja rauhaa rakastava neiti.
Ja kaikki mitä sanoisin, olisi totta.
Riiviö on luonteeltaan todella kirjava, siitä löytyy tunteita laidasta laitaan, ja se vaihtaa mielipidettään muutamassa sekunnissa. Yleensä sen löytää nuhjuisen ja elämän murjoman oloisena tarhasta, portilta kutsuttaessa se laahustaa orjamaisesti luokse, taluttaessa se tanssii balettia ja hirnuu innoissaan kilpaa radiosta kuuluvan laulajan kanssa. Karsinaan päästessä Riiviö hyökkää vihaisesti olemattoman vihollisensa kimppuun.

Hoitaessa Riiviö on hiukan arvaamaton, välillä hermokimppu, kun taas välillä lauhkea kuin lammas. Suositus kuitenkin on, että aivan aloittelijat, epävarmat ja heikkohermoiset ihmiset eivät sen karsinaan astuisi, kukaan kun ei oikein ota tamman aivoituksista selvää.
Tamma kannattaa sitoa ajoissa kiinni, jos se tuntuu tarpeelliselta. Sille ei missään tapauksessa saa antaa aikaa tehdä tuhojaan, tai talli voi silmänräpäyksessä olla kattoa myöten täynnä kavionmentäviä reikiä. Usein tamma myös kiertää kehää karsinassaan, joka on todella raivostuttavaa. Myös tämän takia kiinnisitominen on paikallaan. Välillä Riiviö seisoo kiltisti alahuuli pitkänä ja silmät puoliummessa nauttien harjauksesta, mutta pian lyttääkin hoitajansa seinään.

Riiviö on aivan silmättömästi rakastunut yhteen tallityöntekijöistämme, kukaan ei tiedä miksi. Mutta tämän henkilön harjatessa Riiviötä, ei ole koskaan ilmennyt mitään ongelmia. Yleensä tamma muuttuu hänen käsittelyssä aivan rennoksi ja rauhalliseksi (johtunee ehkä hänen keskenjääneistä hevoshierojan opinnoista?), sellaiseksi, joka ehkä kääntäisi hieman korvaansa, jos talli räjähtäisi ympärillä.
Taluttaessa Riiviö flirttailee jokaiselle miehekkäälle hevoselle tai ihmiselle, ja tanssii korvat pystyssä ja häntä liehuen. Miestilanteen ollessa huono Riiviö kiitää pusikosta toiseen, taluttajan roikkuessa perässä.

Ratsastaessa Riiviö on huomattavasti ongelmattomampi kuin maasta käsitellessä. Se on pitkälle koulutettu, ja sai esimakua kunnon kouluhevosen käyttäytymisestä emältään ollessa vielä kasvattajansa luona.
Selkään noususta lähtien tamma useimmiten yrittää sataprosenttisesti kaikkensa; ellei ratsastaja sitten pyydä mahdottomia, joihin hevosruumis ei Riiviön mielestä pysty taipumaan. Silloin koko homma tyssähtää kuin seinään, ratsu irtisanoo itsensä.

Riiviö on aina ollut hiukan hidas oppimaan uusia asioita, mutta kun sen saa kerran tekemään oikein, se ei tee siinä virhettä enää koskaan. Tällöin ratsastaja voi vain matkustaa ja nauttia tamman tasaisista ja irtonaisista liikkeistä. Liian kauaksi aikaa Riiviötä ei kuitenkaan voi jättää yksin, se on nimittäin vahvasti sitä mieltä, että hevosen ja ratsastajan on oltava yhtä varsinkin kilpailutilanteessa. Vaikka se onkin kuuliainen, ja osaa kaikki kouluohjelmat ulkoa vaativaan a:han asti, se ei tee mitään ilmaiseksi. (Tosin tälläkin kertaa tamman suosikki tallityöntekijä saa kaiken mitä haluaa.)

Pohkeille ja painoavuille Riiviö on herkkä. Myös ääniavut kannattaa ottaa käyttöön varsinkin kehumismielessä. Tamman saa tehokkaasti käyttämään takapäätään ja hakemaan peräänantoon hokemalla rauhallisesti "hyvä tyttöä" tms. Toki ei tamma pelkillä ääniavuilla kulje, mutta ne auttavat. Lisäämiset ovat tamman suosikkitehtäviä. Se venyttää mielellään askeltaan, pitkällä askeleella on helppo liikkua. Kyllä Riiviö kokoaakin hyvin, mutta sitä saa siltä pyytää ronskimmin.
Riiviön kiukkupäivinä mikään ei onnistu, ja on parempi suunnata maastoon, jossa tamma rentoutuu, eikä säikähdä mitään. Rataesteistä tamma ei välitä, mutta maastoesteet saavat tamman innostumaan. Se loikkaa niin tukin kuin ojankin yli hyvällä kaarella, selkäänsä hyvin käyttäen.

    Suku

 isä VIR MVA Ch-M Routzell 99
    hann, KRJ-I
 ii. VIR MVA Ch Routinier
    hann, KRJ-II, KTK-I
 iii. Auez
    hann, evm
 iie. Caitee
    hann, evm
 ie. Esta Octavia
    hann, KRJ-III
 iei. Leopold II
    hann, evm
 iee. Esta Cira
    hann, evm
 emä Crimson Tear PB
     KRJ-I, YLA3, hann
 ei. Darkside Crimson
      KRJ-III, YLA3, esiKTK, hann
 eii. Whoracle
    hann, evm
 eie. Chaotic Crimson
    hann, evm
 ee. Wayfaerer
    KRJ-IV, hann
 eei. Anthology
    hann, evm
 eee. Nemesis
    hann, evm

Riiviön isä on melko suuri, 170 senttiä korkea, hyvärakenteinen ori Routzell 99. Luonteeltaan tämä Rocco-lempinimen saanut tummanruunikko ori on epäluuloinen uusia asioita kohtaan, ja karsinassa se koettelee hiukan hoitajansa hermoja liikuskelemalla jatkuvasti suuntaan jos toiseen: Kiinnisidottuna ori kyllä osaa käyttäytyä. Ratsastaessa Rocco on mukava - Herkkä ja kuuliainen, muttei sekään tietenkään toimi nappia painamalla. Ori on kapasiteetikas kilpailuhevonen, ja sillä on kilpailtu ja sijoituttu jopa GP-tasolla: Kilpailukalenteria koristaakin 25 KRJ-sijoitusta, joista kaksi on grand prix-luokista. Rocco on menestynyt myös hyvin näyttelyistä komean ulkomuotonsa ansiosta: Kahden Näyttelyn paras maitovarsa-maininnan, ja myöhemmin kolmen MVA-sertin avulla sille on onnistuttu anomaan Champion-maitovarsan sekä virtuaalisen muotovalio championin tittelit. Jalostuksessa Roccoa on käytetty neljän varsan verran.

Roccon isä on hannoverpiirien superlegenda, ruunikko ori Routinier - vaan eipä moiseen asemaan pääsy ole ollutkaan ihme tältä moniosaajalta ja -menestyjältä. Vaikka ori onkin syntynyt ja elänyt aikavälillä 2001-2003, se vieläkin hyvin yleinen hannoversuvuissa: mitä loistavaa jalostustyötä! Toisaalta Routinierilla on 30 jälkeläistä, joka turvaa sen nimen sukuihin aika hyvin, mutta aika katoava vara se olisi näin viiden vuoden jälkeen, jos sen nimeä ei olisi vaalittu suvuissa. Oriin luonteesta ei sen sivuilla mainita mitään, toisinkuin arvonimistä ja palkinnoista. Sen komea ulkomuoto on saanut tunnustusta virtuaalisen muotovalio championin arvonimen verran, ja onhan ori kantakirjattukin ykköspalkinnolle - voi, kantakirjapalkinnot ovat tätä nykyä melko kadonnut luonnonvara. Routinier oli mainio ratsu, ja kilpaili menestyksellä kouluratsastuskilpailuissa - ori palkittiin myöhemmin myös KRJ-II-palkinnolla! Kerrassaan upea ori sukuihin, en ymmärrä, kuinka jotkut välttelevät tätä kaveria.

Roccon emä on musta hannovertamma Esta Octavia, eli tutummin Octa. Luonteeltaan tamma on kouluhevosen uraa ajatellen loistava - se on rauhallinen, eikä hätkähdä mistään ja sietää hyvin selässään kilpailuissa myös hermostuneemman ratsastajan. (Okei, kullan arvoisia ominaisuuksia missä tahansa lajissa..) Silloin tällöin se saattaa karsinassa näyttää hapanta naamaa varsinkin tuntemattomille, onhan kuitenkin karsina sen omaa aluetta, jossa ei ihan kenen tahansa sovi ravata koko aikaa. Kiinnisidottuna Octa kuitenkin seisoo kiltisti paikoillaan. Ratsastaessa tamma on hyvin herkkä, kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, ja se yrittääkin aina parhaansa ratsastajansa vuoksi, oltiin sitten kotitreeneissä tai kisoissa. Tamman vahvuuksia ovat eritoten keskiaskellajit, ja sen askeleet ovat miellyttävän myös ratsastajalle. Tamma on palkittu myös KRJ-IV-palkinnolla, mutta kun tamma myytiin uudelle omistajalle, oli tämä sen verran kunnianhimoinen, että treenasi tamman uuteen uskoon ja palkinto saatiin korotettua kolmoseen. Jälkeläisiä Octalla on kuusi kappaletta.

Riiviön emä on upea ruunikko tamma Crimson Tear PB, joka on nimensäkin mukaisesti Skurvashin kasvattama, sekä omistama, otus. Lempinimen Crim saanut tamma on luonteeltaan hiukan haastava, mutta selkeästi johtajan paikkansa tammalle osoittaneille hyvin tottelevainen kaveri - kyllähän se hoidettaessa siellä karsinassa pysyy, se voi vain seilata sinne tänne, talloa varpaita ja murskata kylkiluita hoitajan jäädessä sen takaliston ja seinän väliin. Kiinnisidottuna tamma seisoo kyllä kiltisti paikoillaan, se ei riuhdo naruja vaan alistuu seinän kiinnipidettäväksi. Tuttujen ihmisten seurassa Crim voi olla tosin hyvinkin mukava, jos sille on selvää, että johto on se kahdella jalalla kulkeva osapuoli. Ratsastaessa tamma on herkkä ja yrittää aina parhaansa - toisin kuin karsinassa, sen kanssa ei tarvitse suorittaa mitään päätösvaltaa selvitteleviä riittejä, vaan heti voidaan olla täysillä menossa. Pohjeavuille Crim on hyvin herkkä, ja voi tulkita pienet ja tahattomatkin sipaisut käskyiksi tehdä jotain, siksi myös tamman ratsastajalta vaaditaan melkoista herkkyyttä apujen suhteen. Kilpailuissa tamma on tallin luottoratsu, joka ei hermostu mistään - ja tamman kisaura onkin ollut hyvin upea. Tamma on startannut 179 kilpailussa, ja sijoituksiakin on siunaantunut PSG - GP-tasolla. Crim on myös palkittu Kadehdittavan Mainioiden Hevosten KRJ-I-palkinnolla, sekä myöhemmin myös YLA3-palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on kuusi, Riiviö on niistä viimeinen.

Crimin isä on komea punarautias Romanian tuonti nimeltä Darkside Crimson, eli tutummin Darry. Erittäin pitkälle koulutettu (ko GP re 140 cm) ori on luonteeltaan mitä miellyttävin: ei sovi ehkä kaikista pienimmille tyttösille hoidettavaksi, mutta sitäkin paremmin jo hieman kokeneemmille ja oreihin tottuneille - vaikka Darry nauttii harjauksesta suunnattomasti, eikä sille tulisi mieleenkään yhtäkkiä syödä hoitajaansa, voi sekin pimahtaa esimerkiksi keväisin tammojen kiimojen aikoihin. Taluttaessa ori voi silloin tällöin kulkea liian nopeasti esitellessään upeita raviliikkeitään tammoille, ja siinä ovatkin taluttajan hermot koetuksella. Maastolenkit sujuvat kuitenkin ongelmitta, kun viimeisetkin laitumet on ohitettu - Darry nauttii metsästä täysin eikä varmastikaan pelkää mitään. Ratsastaessa ori on kuuliainen kuin mikä, ja taipuu ja vääntyy alkutunnistakin uskomattomiin suorituksiin - ja se todellakin tuntuu selästä käsin GP-tason hevoselta, niin herkkä ja innokas koulukiemuroihin se on. Ratsastaja saa kuitenkin varoa ratsastamasta liian kovalla kädellä, joka pilaa oriin suorituksen täysin. Upeita askellajejaan Darry esittelee enemmän kuin mielellään, ja kilpailuistakin on menestystä ropissut: se on startannut 167 koulukilpailussa aina siellä GP-tasolla, ja tunnustukseksi siitä ja myös kymmenestä hienosta jälkeläisestään se on palkittu KRJ-III-palkinnolla, sekä YLA3-palkinnolla.

Crimin emä on jo edesmennyt tamma Wayfaerer eli Farra, joka edustaa Valko-Venäjän hannoverkantaa ja on maahantuonnin jälkeen vaikuttanut missäs muualla kuin Skurvashissa. Luonteeltaan Farra on kuuliainen ja kiltti, ja se nauttii harjauksesta - kutiteltiin sitten niillä ylipehmeillä pölyharjoilla, tai raavittiin kumisuilla, jalka nousee pyynnöstä ja suu avataan kuolaimille. Ratsastaessa tamma oli myös todella herkkä ja kuuliainen, ei kuitenkaan niin kuuliainen, että olisi tulkinnut tahtomattomatkin avut. Varsin paljon kiitosta sai tamman mainio laukkatyöskentely. Ferra niittikin mukavasti mainetta starttaamassaan 147 koulukilpailussa ja myöhemmin tamma palkittiin KRJ-IV-palkinnolla. Jälkeläisiä Ferra jätti kuusi kappaletta.

    Jälkeläiset

Riiviö on tarjolla jalostukseen!

01.03.2008 o. Aerosmith 'hh (i. 13-Sins Drab), omistaja: weelow
12.03.2008 t. Scotland Erotica 'hh (i. Garibaldi COS), omistaja: Troya/Las Vegas
10.08.2009 t. French Fashion (i. Canthos NH), omistaja: Chao
01.11.2012 t. Halloween Blackburn Jo (i. Suprant Black Scorpions), omistaja: Astrid

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

30.12.07 Paula K:n valmennus, valmentaja Paula K.
Kommentit: Riiviö toimi koko ajan hyvin ja lisäsi todella hienosti, kun pyysit sitä vähän enemmän eteenpäin. Pysähdyksissä ja varsinkin peruutuksissa sait ottaa kunnolla kiinni, mutta kerran vähän reilummin pysäytettyäsi Riiviö alkoi toimia pienemmillä avuilla. Muista keskittyä koko ajan ratsastukseen, vaikka hevosesi selvästi tietääkin mitä tekee.

06.01.08 Koulukonit, valmentaja Heidi
Kommentit: Riiviö oli tänään oikein hyvällä tuulella ja siisti ratsastuksesi siivitti teidän työntekonne mahtavaksi! Tamma oli alusta loppuun asti rento ja sinä tunsit selvästi tammasi tavat osaten ratsastaa sitä juuri oikein. Huomauttaisin kuitenkin toisinaan suoriksi valahtaneista käsistä, ettei tuntuma käy liian kovaksi ratsun suuhun. Temponlisäykset sujuivat teidän osaltanne loistavasti, väistöissä muistathan tarkkailla, että Riiviö pysyy suorana - jonkinasteista mutkittelua oli havaittavissa. Kokonaisuudessaan teiltä hieno suoritus, kotona treenattavaksi laukkatyöskentelyä, jossa tammasi kuumui aika reippaasti.

    Kilpailut

Riiviöllä kilpaillaan pääpainoisesti KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 45 kpl

03.01.08, KRJ, GP : 06/51
04.01.08, KRJ, vaB : 05/36
12.01.08, KRJ, vaB : 06/80
20.01.08, KRJ, int II : 01/24
12.01.08, KRJ, vaA : 06/155
08.01.08, KRJ, vaA : 04/40
08.01.08, KRJ, int I : 04/40
08.01.08, KRJ, int I : 06/40
09.01.08, KRJ, int I : 01/30
09.01.08, KRJ, GP : 07/91
09.01.08, KRJ, vaA : 03/25
10.01.08, KRJ, vaA : 05/30
15.01.08, KRJ, GP Kür : 04/62
11.01.08, KRJ, int II : 05/56
13.01.08, KRJ, vaB : 07/79
03.02.08, KRJ, vaA : 04/40
03.02.08, KRJ, int I : 06/40
31.01.08, KRJ, vaB : 03/116
31.01.08, KRJ, vaB : 08/116
31.01.08, KRJ, vaA : 07/92
31.01.08, KRJ, vaA : 04/109
09.02.08, KRJ, vaB : 04/30
05.02.08, KRJ, vaA : 01/94
13.01.08, KRJ, GP : 04/51
09.01.08, KRJ, vaA : 02/45
13.01.08, KRJ, int I : 04/40
17.01.08, KRJ, vaA : 02/50
18.01.08, KRJ, int I : 02/60
16.01.08, KRJ, GP : 08/111
21.01.08, KRJ, vaB Kür : 06/71
21.01.08, KRJ, vaA : 04/69
21.01.08, KRJ, vaB : 05/76
24.01.08, KRJ, vaB Kür : 07/77
28.01.08, KRJ, vaA : 03/50
27.01.08, KRJ, int I : 05/88
28.01.08, KRJ, vaA : 01/135
28.01.08, KRJ, GP : 04/64
05.02.08, KRJ, vaA : 03/89
05.02.08, KRJ, vaA : 01/91
21.02.08, KRJ, int I : 01/39
03.02.08, KRJ, heA : 08/95
04.02.08, KRJ, vaA : 04/50
08.02.08, KRJ, vaA : 01/100
08.02.08, KRJ, heC : 01/100
09.02.08, KRJ, int I : 01/85

 

Reaper Redeemer PB on virtuaalihevonen.
Viimeisen kuvan © Mea / Outokumpu
Kaiken muun materiaalin © dani 2012, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!