otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Piper Blakney VH12-022-0066

Kuollut 28.12.2020

kuva

  Virallinen nimi   Piper Blakney   Säkäkorkeus   135 cm
  Lempinimi   Pipsa   Syntynyt   19.06.2011*
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Ex-omistaja   Milja H. VRL-10674
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Maahantuoja: Alegre
Koulutustaso: heB, 90 cm

Saavutukset:
    VWY-III, 5 + 5 + 3,5 + 20 + 5 = 38,5p. 22.11.2020

*3-v. 02.01.2015
8-v. 07.01.2015

    Historia

Kiltti Piper Blakney muutti meille toukokuun alussa 2020. Tamma tuli meille erityisesti eläkekotiin, mutta siinä tuntuu edelleen olevan virtaa sen verran, että varmasti pyörähdämme sen kanssa ainakin rotulaatuarvostelussa ja ehkä se voisi vielä jokusen varsankin tehdä. Kisansa se on jo saanut kisata, ja Piper Blakney onkin starttaillut entisten omistajiensa kanssa aktiivisesti vähä joka lajissa aina nopeatempoisilta rataesteiltä kenttään ja hillittyyn kouluratsastukseen ja valjakkoajoon. Tamma onkin oikea jokapaikanhöylä ja on varmastikin nähnyt ja kokenut suurinpiirtein kaiken. Rento poni solahtikin helposti osaksi meidän isoa pihaton laumaa ja löysi heti itselleen kavereita. Kiltti tamma on varmasti kevään edetessä myös oiva hoitotäti varsoille.

    Luonne

Pipsa on herttainen poni, jolta löytyy myös tulisuutta. Sitä on helppo käsitellä ja erityisen varovainen se on pikkulasten kanssa. Tamma rakastaakin lapsia, ja tuntuu, että poni voisi olla lasten paijailtavana koko loppuikänsä. Mutta auta armias kun käsittelijänä on aikuinen! Pipsa käyttää kaikki mahdolliset keinonsa ihmisen hätyyttelyyn, mutta tyytyy kohtaloonsa mikäli hoitaja ei vain anna periksi. Tällöin se mököttää korvat niskassa, mutta antaen kuitenkin hoitajalleen rauhan hoitaa työnsä loppuun. Vettä Pipsa lähestulkoon pelkää, joten ponin pesuun saa varata rutkasti aikaa eikä sitäkään tehdä kuin aivan pakosta, sillä yritys saattaa koitua jopa vaaratilanteeksi. Lätäköt eivät kuitenkaan aiheuta mitään suurta paniikkia, mutta pesari ja uittoranta sitäkin pahemmat. Varustaminen ei tuota mitään kummempia ongelmia, mitä nyt pientä pullistelua vyötä kiristäessä. Taluttaessa seuraa perässä kuin koira, yrittäen napata meheviä ruohotupsuja tai muuta syötäväksi kelpaavaa matkaansa.

Ratsastaessa Pipsa noudattaa samaa kaavaa kuin maastakäsinkin. Lasten kanssa se tottelee pienintäkin apua, pysyen käsissä ja hiljentäen vauhtiaan heti mikäli ratsastaja on tippumaisillaan. Sen kanssa on mukavaa ottaa elämänsä ensimmäiset hypyt ja opetella ratsastuksen alkeita. Aikuisen tai muuten kokeneen ratsastajan kanssa siitä tulee tahmea pullaponi, jota joutuu vaatimaan kunnolla eteenpäin. Se tekee kaikkensa välttyäkseen työnteolta, joten ratsastajan täytyy todellakin osata asiansa. Oikeilla avuilla Pipsasta kuoriutuu kunnon poni, joka osaa yllättävän paljon. Se reagoi nopeasti apuihin ollen sopivan herkkä. Hyppäämisestä Pipsa innostuu, etenkin kokeneen ratsastajan alla. Tällöin se saattaa pomppia paikallaan ja ottaa ristikoille hieman liioiteltuja hyppyjä. Se hyppää kuitenkin kivalla tyylillä jalkojaan varoen. Aloittelijoiden kanssa se malttaa mielensä ja hyppää rauhassa. Maastossa Pipsa tarkkailee uteliaana ympäristöään säikkymättä mitään sen kummemmin, joten se sopii mainiosti myös lasten maastomopoksi.

© Milja H.

    Suku

 isä Pupur Tebyg
    rn, 136 cm, wB, evm
 ii. Barfog
    136,5cm, wB, evm
ie. Halo
    134cm, wB, evm
emä Enfys
     päis, 133 cm, wB, evm
ei. Cuddliw
      wB, evm
 ee. Wynne
    wB, evm

Isä Pupur Tebyg oli 136 cm korkea ruunikko welsh B ori, joka oli jälkeläistensä tapaan esteponi, vaikka ori kilpaili myös kouluradoilla. Orilla oli elämänsä aikana useampi omistaja, ja kisamenestystä tuli useamman ratsastajan kanssa. Luonteeltaan Topinakin tunnettu ori oli tulinen ja tempperamenttinen, mikä teki siitä hyvän esteponin. Esteet ylittyivät vauhdikkaasti, ja eläkeiällä ori siirrettiinkin siitoskäyttöön, ja useat Topin varsat ovat menestyneet varsin hyvin niin este- kuin koulupuolellakin. Ori lopetettiin 26-vuoden kunnioitettavassa iässä vanhasta onnettomuudesta johtuneista jalkavaivoista.

Isänisä Barfog oli 136,5 cm korkea welsh B ori, joka toimi lähes koko ikänsä kisaponina yksityisellä tallilla. Menestystä tuli niin koulukentiltä kuin näyttelyistäkin, vaikka ori oli elementissään vasta esteille päästyään. Kisavuosien jäätyä taakse myytiin Bart ratsastuskoululle, jossa ori pärjäsi taitojensa ja upean luonteensa takia. Ori nukkui pois 24-vuoden iässä omassa karsinassaan pitkän sairastelujakson takia.

Halo oli sähäkkä ja vauhdikas 134 cm korkea tamma. Halo myytiin viisivuotiaana nuorelle tytölle ratsuksi, mutta tytön epävarmuuden takia tamma otti nopeasti ohjat ja alkoi käyttäytymään varsin dominoivasti ihmisiä kohtaan. Vuoden sisällä tamma myytiin viisi kertaa, jonka jälkeen tamma päätyi tavoitteelliseen ratsastuskouluun, joka opetti nuoria kisaratsastajia. Tammasta koulittiin nopeasti kelpo estehevonen, ja tamma kisasikin varsin monessa paikassa menestyneesti hyvien ratsastajien ansiosta. Tamma kaatui kerran esteellä pahasti, ja siirtyi ainoastaan laidunponiksi. Tamma kuoli lopulta 20-vuotiaana äkilliseen ähkyyn.

Emä Enfys on 133 cm korkea päistärikkö tamma. Nuorenpana tamma kisasi paljon kansallisella tasolla, mutta nykyään Enfi kisaa enää aluetasolla satunnaisesti nuoren ratsastajansa kanssa. Enfi on tällähetkellä 19-vuotias, ja lempinimi "supermummo" pitää paikkansa tämän tamman kohdalla. Luonteeltaan Enfi on helposti käsiteltävä, mutta säpsäkkä. Varsoja tamma on saanut vain kaksi.

Cuddliw syntyi pieneen ponisiittolaan, ja jo nuorena ori näytti kykynsä kouluratsastuksessa. Komea ulkonäkö ja tasapainoiset ja hyvät askeleet tekivät siitä nopeasti hyvän kouluponin, mutta kisamenestys jäi vähäiseksi äkillisen kaviokuumeen takia, johon ori kuoli vain 11-vuotiaana. Cuda jätti jälkeensä vain yhden varsan.

Wynne syntyi suureen ponisiittolaan, ja alusta alkaen suunnitelmat tamman kohdalla olivat selvät - kouluponi korkealle tasolle. Se ei kuitenkaan kelvannut tempperamenttiselle tammalle, joka inhosi kouluratsastusta yli kaiken. Estepuolella sen sijaan tamma menestyi upeasti, ja tamma kisasi vähän mutta menestyen. Tamma lopetettiin 24-vuoden iässä vanhuuden vaivojen takia.

© Milja H.

    Jälkeläiset

Pipsa on tarjolla welshponijalostukseen!

23.11.2015 t. Criminal Cappuccino (i. Circus Neon), omistaja: Branwen Farm
14.01.2016 o. Blin Ysbryd (i. Merrie Merry), omistaja: elen

    Päiväkirja

-- 21.12.2015 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Milja H.
Tänään, kun talliin saapui kaksi uutta hevosta lisää, päätin tehdä pieniä karsinapaikkamuutoksia. Ensimmäisenä ajattelin siirtää jo kilpailu-uransa päättäneitä pihattoon ja tuoda kilpailevia hevosia pihatosta talliin. Pipsa siis siirtyi pihatosta neljä päätalliin ja sai uusiksi tarhakavereikseen Safin, Sinellan, Lillin ja uuden connemaratamma Vivin. Tammat ottivat aika lungisti: Lilli teki uteliaana tammana tuttavuutta kaikkiin, Sinella rallitteli pitkin tarhaa häntä suorana, Vivi syrjäytyi omaan nurkkaukseensa todella nopeasti ja Pipsa nökötti kaikista kuivimmassa paikassa. Tarhat ovat kyllä olleet mutakeleistä huolimatta suht kuivia, joten Pipsan reaktio hieman nauratti. Pipsa on lopettanut kilpailemisen esteillä, mutta jatkamme vielä jonkin aikaa kenttäratsastuksen parissa. Laatiksiin pyritään menemään heti kun tamma on kentänkin osilta valmis. Olemmekin maastoilleet hyvin ahkerasti koko syksyn hyppien myös maastoesteitä. Siinä ohessa olemme tietenkin myös tuuppailleet kouluratsastusta ja hypänneet rataesteitäkin, pitäen tietysti myös humputtelu- ja vapaapäiviäkin. Olemme treenanneet kovasti myös toivonmukaan keväällä toteutuviin laatuarvosteluihin, niin rotulaatikseen kuin myös lajilaatikseen.

-- 01.02.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Milja H.
Pipsan syntymäpäivää juhlittiin irtohypytyksellä maneesissa. Olin koonnut maneesiin kahden esteen hyppykujan, johon kuului pysty ja okseri, joka oli alkuun ihan tavallinen pysty. Ohjasin tamman hetken juoksuttelun jälkeen kujaan ja Pipsa hyppäsikin ristikot nätisti pariin kertaan, jonka jälkeen nostin esteet viiteenkymppiin. Pipsa hyppäsi erittäin liioitellusti ja nostin parin kierroksen jälkeen ensimmäisen esteen seitsemäänkymppiin ja jälkimmäisen esteen kokosin kasikympin okseriksi. Liioiteltu hyppääminen jatkui, mutta yritin kovasti säästää tamman jalkoja, joten korkeimmillaan jälkimmäinen este olikin vain sen kasikympin korkuinen. Pipsa olisi voinut hypätä vielä vaikka kuinka pitkään ja näyttikin erittäin pettyneeltä ottaessani sen takaisin liinaan ravailemaan. Kävelytin hevosta vielä noin vartin verran, jotta sen hengitys tasaantuisi aivan varmasti.

-- 25.02.2016 estevalmennus, valmentaja/kirjoittanut Elowyn
Milja oli lämmittelemässä suloista Pipsa-poniaan, kun vasta saavuin maneesiin rakentamaan esteitä. Olin päättänyt rakentaa toiselle pitkälle sivulle innarin, ja toiselle pystyn. Tehtävänä olisi saada ratsu mahdollisimman rennoksi ja tempo sopivaksi. Alkuverryttelyksi teimme ympyröitä ravissa ja laukassa. Tarkoitus oli saada Pipsan laukka pyörimään kunnolla, mutta hallitusti. Aluksi tamma meinaisi spurttailla vähän väliä, ja Milja sai tehdä paljon siirtymisiä saadakseen tamman kontrolliin. Ei se mitenkään erityisen pahasti juossut, mutta esteillä liiasta vauhdista ei juuri ollut hyöytyä. Pian alkoi Pipsa laukata rauhallisemmin. Sillä oli edelleen vauhtia, mutta sitähän esteillä kaivattiinkin. Kun tamma alkoi vielä rentoutuakin hiukan, päätimme aloittaa itse hyppelyn. Ratsukko sai ensimmäisenä tulla pystylle, jolla korkeutta oli nippa nappa kahdeksankymmentä senttiä. Pipsa ponnisti liioitellun korkealle, ja kaksikko sai kokeilla pystyä uudelleen. Pienen pidätteen myötä myös Pipsan hyppy muuttui hieman sopivammaksi 80-sentin esteelle. Parin kerran jälkeen alkoivat hypyt näyttää jo hyviltä, ja päätimme ottaa mukaan myös vastakkaisella sivulla olevat innarit. Tehtävänä oli yksinkertaisesti hypätä pysty, laukata toiselle pitkälle sivulle ja hypätä innari. Esteiden välissä Milja saisi taas kontrolloida Pipsan vauhtia. Kouluratalaukkaa ei haettu, mutta toisaalta nelistääkään ei saanut. Pystylle Pipsa tuli lennokkaasti, korvat tötteröllä, mutta hyppy pysyi maltillisena, kuten olin toivonutkin. Seuraavalle pitkälle sivulle tamma laukkasi reippaasti, mutta hienosti Miljan avuilla. Innari tuli tammalle ehkä vähän yllättäen, joten hyppy oli sen mukainen. Toinen osa ei juuri sujunut ensimmäistä paremmin, ja käskinkin kaksikkoa tulemaan innarin heti uudelleen. Pipsa oli jo varautunut innariin ja tällä kertaa hyppy tuli oikein mallikkaasti. Parin toiston jälkeen alkoi pieni "rata" näyttää jo oikein kivalta, ja päästin ratsukon kävelemään loppukäyntejä.

-- 30.03.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Milja H.
Olin kiillottanut edellisenä päivänä Pipsan hännän latvoista korvanpäihin tämänpäiväisiä näyttelyitä varten. En odottanut paljoakaan, kunhan tamma vain käyttäytyisi hyvin niin kaikki olisi mennyt nappiin. Matkaa oli paljon, olihan näyttelypaikka toisella puolella Suomea - siis pohjois-etelä -suunnassa. Pipsa asteli heti traileriin ja käyttäytyi koko matkan ihmeen nätisti. Katsoin näyttelypaikalla tänään vielä tamman siisteyskunnon ja kävin tekemässä vaaditut paperihommat kansliassa ennen kuin menin laittamaan Pipsaa kuntoon. Taluttelin ponia hetken ennen lämmittelemään menoa. Pipsa liikkui todella kivasti, vaikka ilmaisikin mielipieensä selkeästi uutta paikkaa ja uusia hevosia kohtaan. Saatoin vain toivoa, että poni käyttäytyisi arvostelussa. Kävelimme hetken ennen arvostelun aloittamista ja vihdoin kun pääsimme esiintymään, päätti Pipsa tekaista itselleen niin nyrpeän ja kyllästyneen ilmeen kuin kykeni. No, ei auttanut muu kuin esittää poni loppuun. Joko saimme säälipisteitä tai sitten Pipsalla on suhteellisen hyvä rakenne, sillä saimme sertin arvoisen!

-- 01.11.2016 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Milja H.
Toisessa kuljetuserässä lähti matkustamaan poneja Criminal Poniesista, johon oli kertynyt muutamia niin sanottuja "ylimääräisiä" poneja. Yksi näistä oli welshtamma Pipsa, jolla oli Criminalin ajoilta kaksi jälkeläistä ja kisat estepuolella kisattu loppuun. Olikin siis jo aika pakata kimpsut ja kampsut, pudistaa Suomen pölyt jaloista ja matkata Länsi-Eurooppaan! Niinpä matkaan lähdettiin maanantai-iltana Helsingistä, josta laivamatka Saksan Travemündeen kesti reilun vuorokauden. Travemündesta matka jatkui vielä päivän ajomatkalla Belgian läpi Blois'n kaupunkiin. Pipsa pääsi heti tutustumaan uuteen kotiinsa ja uusiin tarhakavereihinsa. Tamma otti todella lungisti maisemanvaihdoksen, odotin jonkinlaista isompaa reaktiota. Ponilla menee tovi uuteen asuinympäristöönsä totuttelemisessa, mutta luultavasti marraskuun puolivälissä pääsemme kilpailemaan ensimmäistä kertaa showkisoissa.

    Kilpailut

Pipsalla on kilpailtu VRL:n alaisissa porrastetuissa este-, koulu-, kenttä- ja valjakkoajokilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 649.83 p.
Nopeus ja kestävyys: 393.59 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1003.88 p.
Tahti ja irtonaisuus: 466.69 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 482.48 p.

ERJ esteratsastuksessa 1653.71p. (vaikeustaso 4)
KRJ kouluratsastuksessa 1470.57p. (vaikeustaso 4)
KERJ kenttäratsastuksessa 1043.42p. (vaikeustaso 3)
VVJ valjakkoajossa 1486.36p. (vaikeustaso 4)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

31.01.2018 ERJ Cup - kutsu - 80cm - 3/121
30. 03.2016 NJ, welsh B -tammat, tuom. Taija - SA

 

Piper Blakney on virtuaalihevonen.
Luonne ja sukuselvitys © Milja H.
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!