otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Penmaenmawr Dawn VH16-026-0104

kuva

kuva    kuva

  Virallinen nimi   Penmaenmawr Dawn   Säkäkorkeus   146 cm
  Lempinimi   Mauno   Syntynyt   18.01.2016, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Punarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    VWY-II, 7 + 8 + 5 + 20 + 5 = 45p. 21.02.2022

3-vuotias 18.04.2016

    Luonnekuvaus

Penmaenmawr eli Mauno on nimetty hyvinkin kekseliäästi reilun neljän tuhannen asukkaan (lähteenä käytetty Wikipediaa) kaupungin mukaan. Eli vähän kuin ponin nimeksi olisi annettu joku Pielavesi. Tämä nimi ei kuulu loistokkaimpiin hetkiini kasvattajana, mutta olkoot. Sanontahan kuuluu, ettei nimi miestä pahenna ja Maunon kohdalla tämä pitää täysin paikkaansa. Tämä vähemmän kunniakas nimi ei nimittäin Maunon meininkiä latista. Ori on oikein mainio ja tarmokas vipeltäjä, eikä anna pikkuasioiden häiritä itseään. Oriin perusilme on hieman hapan, mutta tämä on pelkkää hämäystä, pienikin rapistelu ja houkuttelu saa sen korvat kyllä sojottamaan innokkaasti eteenpäin. Mauno on harvoin huonolla tuulella, oikeastaan vain silloin, jos heinäkärry hurahtaa tai kauraämpäri kulkee sen karsinan ohi pysähtymättä.

Mauno sopii mutkattomuudessaan hyvin kaikkien käsiteltäväksi. Ainoa asia, joka kannattaa ottaa huomioon on se, että vaikka säkäkorkeus onkin reilusti alle 150 senttimetrin, on Mauno kuitenkin melkoinen jytkäle. Ori saattaa joskus vähän säheltää, joten hoitajan on hyvä olla tarkkana. Innostuessaan Mauno alkaa esimerkiksi usein heitellä päätään ylösalas, ja yhdeltä hoitajalta tällaisessa tilanteessa murtui kerran nenä. Kun järjen pitää päässä, on Mauno kuitenkin mukava hoidokki, eikä sillä ole paljoa negatiivista sanottavaa asioista, puhuttiin sitten harjaamisesta, varustamisesta tai esimerkiksi reissaamisesta.

Ratsuna Mauno on mukavan yritteliäs ja itse asiassa vuosien mittaan siitä on kehkeytynyt varsin osaavakin. Kaikkien cobien kanssa ei kannata elätellä toiveita kovin korkealle tasolle tähtäämisestä, ja alunperin ajattelin myös Maunon olevan tällainen vähän vaatimattomampi ratsu, mutta suuressa viisaudessanikin olin väärässä. Mauno tykkää työskennellä ja keskittyy tarkasti kuskin ohjeisiin, mikäli ympärillä ei ole liikaa hälinää. Oriilla on hauska keskittymisilme, kuten mainitsinkin jo, sen yleisilme on aika yrmy ja varsinkin haastavampia tehtäviä tehdessä Mauno näyttää siltä, että seuraava temppu on yleinen päällekarkaus. Tällaisesta ei kuitenkaan kannata huolehtia, ori vain keskittyy tarkasti siihen, mihin asetella jalkansa, oli kyse sitten koulukiemuroista tai teknisestä esteradasta. Kuskin suhteen Mauno ei ole turhan nirso, mikäli tehdään sille helppoja juttuja, mutta vaativampia temppuja tehdessä olisi suotavaa, että kuskikin tietäisi, mitä ollaan tekemässä. Liiasta säheltämisestä Mauno menee vain sekaisin. Kilpailuissa hälinä ja yleinen sekoilu aiheuttaa joskus haasteita, sillä ori saattaa alkaa keskittyä ympäristöön enemmän kuin kuskiin. Pariin otteeseen sille on käynyt klassiset kouluaitoihin törmäämiset ja väärälle esteelle suuntaamiset. Onneksi Maunon kanssa tällaiseen on helppo suhtautua huumorilla.

    Suku

 isä Yowdendrift Peredur
    rt, 150 cm, wD
 ii. Uthyr Pendraeg
    vrt, 151 cm, wD, evm
 iii. Llanon Sir Percival
    wD, evm
 iie. Talgarreg Uathach
    wD, evm
 ie. Blanchefleur
    prt, 145 cm, wD, evm
 iei. Buchanan Blair
    wD, evm
 iee. Lledrod Floraidh
    wD, evm
 emä Caerleon Nábla
     vprt, 143 cm, wD
 ei. Knighton Iacób
      rnvkk, 147 cm, wD, evm
 eii. Aberaeron Boirinn
    m, 146 cm, wD, evm
 eie. Pentywyn Sibéal
    rnvkk, 145 cm, wD, evm
 ee. Caerleon Neeve
    vprt, 142 cm, wD, evm
 eei. Bardsey Conchúr
    rnvkk, 144 cm, wD, evm
 eee. Caerleon Nóra
    tprt, 142 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Penmaenmawr on tarjolla welshponijalostukseen!

14.07.2021 o. Dawn Prynhawn Ddramor (e. Dathliad Honorah Dawn), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

14.07.2021, päiväkirjamerkintä
Tässä kaikkien maastoretkien lomassa on Mauno päässyt myös ensimmäistä kertaa elämässään treffailemaan tammaa. Minun on jo pidemmän aikaa pitänyt käyttää Maunoa jollekin, mutta valintojen tekeminen on tunnetusti hyvin hankalaa. Lopulta päädyin yhdistämään pirteän Maunon vähän säpsykkäämpään Hulda-tammaan. Lopputulos olisi onnistunut, jos varsa olisi hieman laimeampi versio emästään luonteen puolesta, mutta ei ihan niin toope, kuin isänsä. Tänään pitkä odotus palkittiin, kun kummankin vanhemman esikoinen syntyi. Tuloksena oli rautias, terve orivarsa, joka jo näin yhden päivän ikäisenä muistuttaa huomattavasti isäänsä. Siltä löytyvät pitkät sukat ja leveä läsi, sekä mahasta myös hauska valkoinen läiskä. Tämä varsa jää nyt ainakin alkuun meille kotitallille, jotta saan vähän referenssiä, millaista laatua vanhemmat jättävät. Toivottavasti tästä saadaan tulevaisuudessa hyvä kilpa- ja kasvatusponi.

26.05.2021, päiväkirjamerkintä
Mauno valikoitui jälleen tänään maastomopoksi. Luin paikallislehdestä, jota postilaatikkoomme itsepäisesti tungetaan ei ilmaisjakelua -tarrasta huolimatta, että melko lähelle tallimme tiloja on rakennettu uusi lintutorni lintujen bongaukseen. Itsehän en linnuista mitään ymmärrä, ja oikeastaan jopa hieman pelkään niitä Hitchcockin aiheeseen liittyvän elokuvan takia, mutta päätin silti käydä katsastamassa tornin. Siitä tulisi hyvä lenkki Maunollekin. Lisäksi vaikka ori tietysti rakas onkin, ei se ole tallimme arvokkain poni, eli jos linnut mahdollisesti hyökkäisivät hitchcockmaiseen tyyliin kimppuumme.. No, voitte kuvitella. Mauno lähti innokkaana porhaltamaan matkaan, sillä suuntasimme nyt eri suuntaan, kuin normaalisti. Ori oikein valppaana ja tomerana tallusteli eteenpäin ja tutkaili maisemia. Muutama säpsähdys koettiin, kun epäilyttävät linnut rapistelivat puiden lehtiä ja yksikin pulu teki melkein itsemurhasyöksyiskun suoraan Maunon turvan edestä.. Lintutorni löytyi ja se osoittautui sellaiseksi perinteiseksi puiseksi mörskäksi, millaisia ne nyt aina ovat. Aikamme sitä ihmeteltyämme käänsin Maunon takaisin, ja reitti takaisinpäin sujui rauhallisemmin mielin, ilman pelkoa lintujen hyökkäyksestä.

13.03.2021, päiväkirjamerkintä
Maunon kanssa oli tänään tiedossa maastoretki toivottavasti viimeisillä keväthangilla. Alkaisi ainakin allekirjoittaneelle jo talvi riittää, mutta täällä päin on vielä edelleen runsaasti lunta metsässä. Tallipiha on tietysti mutaista liejua ja lumisohjon sekoitusta. Maunoa pieni rapaisuus tai sohjo ei kuitenkaan haittaa, joten siksipä se valikoituikin maastoretken menopeliksi. Maunon kanssa olisi hyvä käydä tarkastamassa maastolenkin kunto ja päättää sen perusteella, uskaltaako sinne tulla muidenkin ponien kanssa. Isommat tiet osoittautuivat olevan kelvollisessa kunnossa, mutta polut olivat edelleen osittain jäässä ja osittain sohjossa. Tästä syystä lenkin vauhti oli hyvin maltillinen, pelkkää käyntiä mentiin. Mauno selvästi olisi odottanut vähän vauhdikkaampaa menoa ja jopa laukkapätkiä, mutta en uskaltanut antaa sen päästellä. Toivottavasti ensi kerralla maasto on sulempi, ja Mauno pääsee tykittelemään olan takaa.

15.01.2021, päiväkirjamerkintä
Tämä talvi onkin ollut erittäin runsasluminen, ja koska lunta tuntuu tulevan vain joka päivä enemmän ja enemmän, ei tässä auta muu kuin koittaa löytää tilanteesta positiiviset puolet. Niinpä on tullut aika laittaa ponit kuntokuurille ja kävelemään syvään hankeen. Tältä kohtalolta ei välttynyt myöskään Mauno. Monien ponien kanssa olen käynyt itse kävelemässä hangessa niin, että poni on liinassa, mutta Mauno rakastaa lunta sen verran ja heittäytyy helposti riehakkaaksi, että ajattelin, että on turvallisempaa olla itse selässä. Mauno kun ei ole meidän tallin varovaisin poni. Suuntasin siis pellolle koskemattomien kinosten luo Maunon selässä istuen. Aluksi ori riehui oikein kunnolla, ja jouduin tosissaan pitämään kiinni, että pysyin kyydissä. Ori olisi myös halunnut käydä piehtaroimaan, mutta se ei tietenkään sopinut. Aikansa remuttuaan Mauno tajusi, että homma onkin normaalia raskaampaa ja tahti rauhoittui. Reipasta kävelyä hangessa tuli ehkä noin 20 minuuttia alun riehumisen jälkeen, ja se olisi varmasti sopiva treenin mitta ensimmäiseksi kerraksi. Takaisin talliin päästyämme Mauno olikin selvästi väsyneempi kuin normaalin maastolenkin jälkeen.

18.01.2016, päiväkirjamerkintä
Olin päättänyt tehdä tuontiponistani Nablasta toisenkin varsan. Nabla astutettiin aikoinaan Vibajan B-oriilla, ja tästä yhdistelmästä meillä onkin kotona C-tamma Nereidd. Halusin kuitenkin myös D-varsan Nablan linjoista, joten ei muuta kuin varsan suunnittelupuuhiin. Isäksi valikoitui alun perin pois myymäni, mutta sittemmin minulle palautunut ja elenin kilpailuttama ori Peredur. Tiineys sujui ongelmitta, ja tänään tein iloisen löydön, kun aamulla Nablan tilanteen tarkistaessani karsinassa oli myös terve ja pirteä orivarsa. Emänsä tapaan varsa on varustettu runsailla valkoisilla merkeillä, eli siitä tulee varmasti isona hieno ja perinteikäs ilmestys. Tämä varsa jää ehdottomasti meille talliin kasvamaan. Nyt pitäisi vain keksiä sille nimi, eikä sellaista ole ollenkaan valmiina. P-alkuinen nimi, kuten isällä, olisi kiva, mutta yhtään kivaa P-alkuista nimeä, jota en olisi jo käyttänyt, ei tule mieleen. Täytyy jättää asia mietintämyssyyn ja toivoa, että sopiva nimi tupsahtaa jossain kohtaa mieleen.

    Kilpailut

Penmaenmawrilla kilpaillaan KRJ:n ja ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 677.68 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1596.15 p.
Tahti ja irtonaisuus: 738.48 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


Kouluratsastuksessa 2334.63p. (vaikeustaso 5)
Esteratsastuksessa 2273.83p. (vaikeustaso 5)

Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.

 

Penmaenmawr Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © MBfoto.eu & A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!