otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Pembroke Dawn VH12-026-0079

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Pembroke Dawn   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Pelle   Syntynyt   16.10.2011, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Punarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KRJ-I, 7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5 p. 15.11.2016
                     VWY-II, 5 + 5 + 4,5 + 21 + 5 = 40,5p. 27.11.2016

3-vuotias 16.01.2012
8-vuotias 16.06.2012

    Luonnekuvaus

Pelle on varsinkin oriiksi hyvin kiltti ja seurallinen tyyppi. Se ei ole toisten ponienkaan seurassa mikään riitaa haastava kovis, vaan hyvin sopuisa. Se viettää aikansa mieluiten pienessä porukassa parhaiden kaverinsa kanssa ja suosiolla väistää muita kiukkuisempia poneja. Sen lempipuuhaa on uusien asioiden tutkiminen ja laumassa Pelle on aina ensimmäisenä paikalla ihmettelemässä, jos jotain uutta on näköpiirissä. Ihmisten kanssa hyvä meininki jatkuu - se ei juuri koettele rajojaan, ellei hoitaja nyt ole aivan todellinen lapamato, joka jättää karsinan ovet auki, solmut löysälle ja jättää vielä toiselle ponille tarkoitetut mössöt vartioimatta jonnekin turvan ulottuville.

Pelle rakastaa herkkuja ja rapsuttelua, ja tuleekin usein tarhassa tai laitumella sinne saapuneiden ihmisen luo. Eipä sitä koskaan tiedä, jos uteliaalle kiltille ponille olisi tarjolla pala porkkanaa? Ori on helppo ottaa kiinni ja se lähtee yleensä kiltisti tallustelemaan perässä. Varsinkin keväisin meinaa kuitenkin ahneus viedä joskus voiton ja Pelle taatusti koukkaa kaikkien ruohotupsujen ja pensaiden kautta, jos vain riimunnaru ja hoitaja antavat periksi. Joskus myös se saattaa jäädä ihmettelemään jotain tallipihalla ja jähmettyä paikoilleen suolapatsaaksi niin, että vain joko silmät tai korvat pyörivät päässä. Yleensä hetken hämmästeltyään tai tiukasta komennosta se palaa nykyhetkeen ja jatkaa kiltisti matkaansa.

Hoitaessa Pelle käyttäytyy itselleen tyypillisesti hyvin rauhallisesti ja nätisti. Karsinassa tai käytävällä se seisoo paikoillaan ja tapittaa tiiviisti tallin tapahtumia. Se ei kuitenkaan muiden uteliaiden ponien tapaan huuda koskaan mielenkiintoisten tapahtumien perään, vaan on hiljainen tarkkailija. Tammoille se kyllä hörisee. Harjaus, kavioiden puhdistus, varustaminen, kaikki sujuu mutkattomasti, joskin varusteita se tykkää yleensä uteliaana tutkailla tarkemminkin, eikä ehkä ole viisasta jättää sitä kalleinta nahkasatulaa sen hampaiden lähettyville..

Ratsastaessa Pelle on hyvin osaava ja ihan yhteistyöhaluinenkin, muttei kuitenkaan aina ihan sieltä helpoimmasta päästä. Varsinkin keskittyminen tuppaa olemaan sillä joskus hukassa ja tämä on piirre, joka kiristää ainakin allekirjoittaneen hermoja. Ori voi tuntua tosi hyvältä selkään kymmenen minuuttia, kunnes se yhtäkkiä alkaa kytätä kesken avotaivutusten turpansa ohi liihottelevaa perhosta. Kunpa kouluratsastuksessakin sallittaisiin ravien tapaan silmälaput.. Lisäksi Pellellä on tapana alkaa ennakoimaan tehtäviä, ja kuski voikin yhtäkkiä huomata, että mitäs ihmettä tämä hevonen steppailee, kun se lähtee omin nokkinensa pohkeenväistöön siinä samassa kohdassa kuin viime kierroksella, vaikka kuski pyysi jotain aivan muuta. Tehtäviä monipuolisesti vaihtelemalla saa Pellen pään pysymään hieman paremmin mukana, mutta kouluratsastukseen nyt vain kuuluvat toistot, eikä aina ihan kaikki suju ensi yrittämällä oikein.

Kun Pellelle toisaalta sattuu hyvä päivä, ja sitä voi ratsastaa esimerkiksi lyhyehkön tehosession yksin maneesissa, on se tosi kiva ratsu. Se ei koskaan niuhota vastaan ja lähtee aina mielellään töihin. Kun se on mukana hommassa, se yrittää aina parhaansa. Työmoraali on hyvä sen aikaa, kun keskittyminen riittää. Se ei vaadi kuskiltaan ihmeitä, vaan tykkää hakeutua itsestään oikein päin pohkeen ja ohjan väliin. Kun moottori on mukana, on Pellen meno sen pitkähköstä rungosta huolimatta todella komeaa katsottavaa. Parempihermoisella kuskilla ori voi tosiaan loistaa.

Kilpailuissa Pelle on oma itsensä. Sen kannattaa rauhassa antaa tutustua ympäristöön vaikka taluttelemalla sitä maasta käsin, mikäli vain mahdollista. Tällöin se pääsee meininkeihin mukaan eikä satulan alla kyttäile ihan jokaista kiveä ja käpyä. Mitään hirveän pitkiä verkkoja sillä ei kannata tehdä, eikä sille tarvita mitään väsytystaktiikkaa. Yleensä sille riittävät melko nopeat lämmittelyt, joissa hieman haetaan tuntumaa ja sitten paras terä koetetaan jättää radalle. Tämä plääni on toiminut tähän asti varsin hyvin!

    Suku

 isä Brig O'Doon
    rt, 149 cm, wD
 ii. Tam O'Shanter
    rt, 148 cm, wD, evm
 iii. Doon River
    rt, 150 cm, wD, evm
 iie. Minerva
    tprt, 147 cm, wD, evm
 ie. Blacksmith Isabell
    prn, 146 cm, wD, evm
 iei. Mad-Eye
    mrn, 148 cm, wD, evm
 iee. Pendulum
    prn, 146 cm, wD, evm
 emä Mathilda
     m, 148 cm, wD
 ei. Gwyddawg
      rt, 154 cm, wD, evm
 eii. Dwyryd Penbryn
    trt, 155 cm, wD, evm
 eie. Gwyneira
    vkk, 149 cm, wD, evm
 ee. Llanellen Morgana
    m, 145 cm, wD, evm
 eei. Mawddach Oliver
    m, 157 cm, wD, evm
 eee. Llanellen Melangell
    prn, 140 cm, wD, evm

Pellen emä on allekirjoittaneen oma tuontiponi, joka tahkoaa showareenoita, ja isä on kouluratojen ehdoton kettu, jolta poika on taipumuksensa ja taitonsa kouluun perinyt.

    Jälkeläiset

Pelle on tarjolla welshponijalostukseen!

18.01.2012 t. Floraidh Dawn (e. Ffiona Dawn), omistaja: Paraatiponit
25.10.2013 t. Dianach Dawn (e. Cymrod Tricky Diana), omistaja: Sen
06.11.2014 t. Briallen Dawn (e. Arian Berth), omistaja: Jannica
01.05.2015 t. Daearbel Dawn (e. Criallt Daere), omistaja: Tuulia T.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

01.05.2015, päiväkirjamerkintä
Ilmeisesti Pellellä on perimässään jokin erittäin outo mutaatio, joka tekee sille mahdottomaksi orijälkeläisien saamisen.. Tänään syntyi nimittäin Pellen neljäs jälkeläinen ja tyylilleen uskollisesti varsa on sukupuoleltaan tamma. Tällä kertaa varsan väri taitaa kuitenkin olla ruunikko, on nimittäin sen verran tummaa jouhta varsakarvasta huolimatta. Tamman emä on estepainotteinen crialltilainen Daere, joten ties vaikka tästä varsasta tulisi millainen jokapaikanhöylä. Vieroituksen jälkeen varsa muuttaa Tuulian hoiviin Gateawayn ratsutilalle.

06.11.2014, päiväkirjamerkintä
Pellen jälkeläislista sai jälleen jatkoa uudesta rautiaasta tammavarsasta! Tällä kertaa varsa oli tilausvarsa, joka muuttaa vieroituksen jälkeen Jannican luo Adinaan. Emäksi varsalle valikoitui yleispainotteinen ja varsin kipakkaluontoinen Arian Berth. Saapi nähdä, millainen varsasta kasvaa. Emä on todellinen luupää ja isä Pellen kaltainen hyvin kiltti, mutta välillä hieman hölmö poni.. No, ei muuta kuin tsemppiä Jannicalle uuden varsansa mielenliikkeiden selvittämiseen.

25.10.2013, päiväkirjamerkintä
Pellen toinen varsa syntyi tänään. Ja kyseessä on jälleen kerran rautias tammavarsa! Tosin emäkin oli rautias oma tammani, cymrodlainen Tricky Diana, joten ei kai tuosta voinut juuri muuta olettaa.. Sillä Pellen esikoinen Floraidh jäi meille kotiin, alettiin tälle varsalle saman tien etsiä uutta kotia. Ja sellainen onneksi löytyikin Senin luota Pencalowista! Sinne varsa saakin muuttaa heti, kun ikää on riittävästi. Meillä nimittäin talli jo pursuilee poneja niin, että pakko on hieman karsia ja pistää asukkeja liukuhihnalta pois..

18.01.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Pellen ensimmäinen varsa! Varsan emäksi valikoitui meikäläisen omassa omistuksessa oleva hieno koulutamma Fiona. Olen jo pitempään toivonut Fionasta läsipäistä ja sukkajalkaista punarautiasta varsaa, joten tällä yhdistelmällä ei oikein voisi pieleen mennä.. Fiona on nimittäin Pellen tapaan rautias sabino, joskin vielä hieman punaisempi. Todennäköisyydet olivat puolellani ja sieltä syntyikin tänään erittäin punainen, läsipäinen tammavarsa! Olen erittäin iloinen, sillä tästä saadaan todellakin vanhempana sellainen kehäkettu, että oksat pois. Pellen kisaurakin on alkanut niin mainiosti, että tosi kiva saada sille samoissa jalanjäljissä kulkevaa jälkeläisnäyttöä. No, sen suuremmin varsan syntyminen ei kuitenkaan oriiseen vaikuta. Jatkamme loistokasta kilpauraa vielä tämän kevään ja sitten saa riittää!

12.01.2012, päiväkirjamerkintä
Pembroke osallistui tänään täällä meillä Paraatiponeissa järjestettyihin welshponien showkilpailuihin ja ensimmäistä kertaa pokkasi luokan reserve championin tittelin! Ei ollenkaan tyhmempi suoritus nuorelta ponilta. Lisäksi showkilpailut toivat mukavaa vaihtelua ainaiseen kouluratojen puurtamiseen. Nyt joka paikassa tehdään aika lailla samaa uutta kouluohjelmaa, joten sitä on kyllä tultu tahkottua.. Ja Pelle varsinkin on siihen vielä kyllästyneempi kuin minä, koska eihän se ajattele kehityskohteita tai muutenkaan analysoi ratoja sillä lailla kuin meikäläinen. Sille se on vaan aina sama vastalaukka ja pääty-ympyrä. Showkilpailut tulivat siis hyvään väliin, kouluvääntöön nähden huomattavasti rennompaa hommaa. Sen kun koetetaan näyttää edustavilta ja miellyttää tuomarin silmää, hehe. Ohjauksessa tai muussa ei tällaisen rataketun kanssa ole mitään haastetta. Ansaittu reserve champion!

01.12.2011, päiväkirjamerkintä
Pelle on viime aikoina aikuistunut hurjasti - ei se varsinaisesti kasvanut ole, mutta massaa se on kerännyt huimasti. Näin vähän vanhempana se on alkanut leikkiäkin hieman hurjemmin eikä enää arkaile muiden poikien rymyämiseen liittymistä, joskin se kyllä edelleen mieluummin karttaa pahemman näköisiä tappeluita. Eikä ole syytä unohtaa ajotreeniä! Pakkohan minunkin on hieman saada kunnia poitsun kasvaneista lihaksista, haha. Ajo-opetus on sujunut hyvin, joskin Pellen keskittyminen ei aina meinaa riittää kovin pitkiä aikoja.. Kun tehdään uutta, se seuraa suurella mielenkiinnolla, mitä käskyjä tulee ja tarjoaa vaikka mitä. Vaan kun saadaan onnistuminen, ei sillä oikein ole toistokestävyyttä onnistuneen suorituksen toistamiseen. Pari kertaa menee, mutta esimerkiksi parin treenin jälkeen ponin huomio on ihan jossain muualla. Pitää varmaan pukeutua itse joksikin valtavaksi porkkanaksi, että Pellen huomio pysyisi minussa..

Nyt viime aikoina kun kehitys tuntuu hieman tyssänneen, olemme käyneet enemmän ihan vain maastossa käppäilemässä. Siellä Pelle saa ihmetellä luontoa, mutta pääsee kuitenkin vaihtelevassa maastossa käyttämään myös paremmin lihaksiaan. Mäkitreenit ovatkin olleet ihan ykkösiä. Lisäksi maastossa pystyy hieman tuomaan kentällä puulta maistuvia asioita uuteen ympäristöön, jolloin Pelle yleensä jaksaa niitä jonkin verran kuunnella ja esittääkin pari temppua meikäläisen mieliksi. Esimerkiksi nopeita vaihtelevia siirtymisiä se jaksaa hieman paremmin. Kai tästäkin luupäästä vielä pitkäjänteisyydellä hyvä saadaan.. Ratsuhommia ei ole vielä aloiteltu, mutta siihen suuntaan mennään kokoajan. Liikkeetkin ovat hieman muovautuneet metsässä rämpimisen myötä. Olen varma, että kun tämä kaveri saadaan toimimaan satulan alla, on lopputulos aivan todella hyvä!

16.11.2011, päiväkirjamerkintä
Sofistikoitunut Pembroke on jo vaihtunut tallin väen suussa Pelleksi.. Se siitä hienosta shakespearelaisesta nimestä. Pitäisi varmaan saman tien antaa hevosille nimiksi jotain Polle, Koni, Urpo.. No, oli miten oli. Tänään vietettiin tämän punaisen läsipään yksivuotissynttäreitä! Ja Pelle onkin kasvanut jo oikein isoksi. Siitä tulee varmasti ihan hyvän kokoinen, kun molemmat vanhemmat ovat lähemmäs 150-senttisiä. Pari senttiä tulee varmaan enää lisää, sellainen kirahvi Pelle tällä hetkellä on. Pikkuhiljaa sen kanssa aiotaan aloittaa ohjasajotreeni, sillä haluan sille ääniavut tutuiksi ennen selkään menoa. Sitä saa kyllä vielä odotella hetken, sillä oriin pitäisi kerätä hieman massaa ennen sitä ja parantaa myös koordinaatiotaan, ettei heti törmätä maneesin seinään.. Kiirettä tässä ei tietenkään ole, mutta aina on hyvä hieman ennakoida, hehe.

24.10.2011, päiväkirjamerkintä
Tänään annettiin varsalle nimi ja se pääsi rekisteriin! Nimeksi valikoitui yksinkertainen Pembroke - se jotenkin sopii tuollaiselle rautiaalle läsipäälle vaan niin hyvin. Pembroke on viime aikoina kasvanut kovasti ja sen todellinen luonnekin alkaa pikku hiljaa tulla esiin. Se on hyvin kiltti ja utelias, mutta ennemmin ujonpuoleinen varsa kuin sellainen rasavilli riehuja, joka hyppii hoitajansa päällä aina tilaisuuden tullen. Tokihan uhmaikää saadaan vielä odotella.. Mutta toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä ja Pembrokea on kiva käsitellä. Se on uteliaana ihmettelemässä uusia asioita ja toistaiseksi tallin rutiinien ja muun yleisen käsittelyn opettaminen on mennyt hienosti. Toivottavasti sama linja jatkuu myös vieroituksen jälkeen ja nuoren oriin fiksu herrasmiesmäinen käytös säilyy! Tällaisia timantteja kun ei voi liikaa tallissa olla.

16.10.2011, päiväkirjamerkintä
Ja niin syntyi uusimman tuontitammani esikoinen! Sysimustalle Matildalle olin löytänyt varsin mielenkiintoisen ja nykyisiin welshympyröihin tuoreen lisän antavan rautiaan läsipäisen oriin nimeltä Brig O'Doon. Yhdistelmä toisi mukavasti uutta verta ja varsalla olisi hyvin rahkeita koulukentille, kun molemmat vanhemmista olivat niissäkin menestyksekkäästi kilpailleet. Eikä pettyä tosiaan tarvinnut, kun pääsin talliin asti tutustumaan uutukaiseen varsaan. Matilda oli varsonut terveen, ihanan orivarsan! Emänsä sysimustaa väriä se ei perinyt, mutta isältä on selvästi saatu leveä läsi ja jokunen korkea sukka! Ihana pieni raudikko. Vielä se oli kovin arka, eikä ollut juuri kiinnostunut karsinan ovella olevista ihmisistä. Matildakaan ei tuntunut vielä arvostavan allekirjoittanutta pällistelemässä varsaansa, joten päätin jättää ne vielä rauhaan ja tutustumaan toisiinsa paremmin. Kyllä mäkin vielä ehdin.

    Kilpailut

Pellellä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 51 kpl (50 koulu, 1 champion)

10.12.11, KRJ, vaB : 02/40
19.12.11, KRJ, vaB : 02/40
22.12.11, KRJ, vaB : 03/40
03.01.12, KRJ, vaB : 01/50
27.01.12, KRJ, vaB : 04/50
28.01.12, KRJ, heA : 04/50
26.01.12, KRJ, vaB : 06/50
27.01.12, KRJ, vaB : 07/50
02.02.12, KRJ, heA : 04/50
06.01.12, KRJ, vaB : 07/100
30.01.12, KRJ, vaB : 05/50
31.01.12, KRJ, vaB : 02/50
01.02.12, KRJ, vaB : 05/50
30.01.12, KRJ, heA : 07/50
30.01.12, KRJ, vaB : 05/50
23.01.12, KRJ, heA : 01/50
02.02.12, KRJ, heA : 05/30
04.02.12, KRJ, heA : 03/30
09.02.12, KRJ, vaB : 04/51
10.02.12, KRJ, vaB : 02/51
19.02.12, KRJ, vaB : 07/60
23.02.12, KRJ, vaB : 04/60
19.02.12, KRJ, vaB : 06/40
23.02.12, KRJ, vaB : 05/40
16.02.12, KRJ, vaB : 04/40
17.02.12, KRJ, vaB : 05/40
18.02.12, KRJ, vaB : 01/40
31.01.12, KRJ, heA : 02/50
14.02.12, KRJ, vaB : 01/50
16.02.12, KRJ, vaB : 02/50
18.02.12, KRJ, vaB : 05/50
22.02.12, KRJ, vaB : 02/40
25.02.12, KRJ, vaB : 05/50
14.02.12, KRJ, vaB : 03/81
22.02.12, KRJ, vaB : 03/50
16.02.12, KRJ, vaB : 03/50
17.02.12, KRJ, vaB : 04/50
22.02.12, KRJ, vaB : 02/50
14.02.12, KRJ, vaB : 06/40
18.02.12, KRJ, vaB : 01/40
29.02.12, KRJ, vaB : 07/50

20.12.11, villit koulukilpailut, heC : 01/23
20.12.11, villit koulukilpailut, vaB : 03/17
22.12.11, villit koulukilpailut, heC : 02/23
25.12.11, villit koulukilpailut, heC : 03/23
26.12.11, villit koulukilpailut, heB : 02/25
28.12.11, villit koulukilpailut, heA : 03/31
29.12.11, villit koulukilpailut, heA : 03/31
12.01.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/07
12.01.12, villit koulukilpailut, vaB : 01/07

12.01.2012 Paraatiponit, Under Saddle I - Reserve Ridden Champion I

 

Pembroke Dawn on virtuaalihevonen.
Kaksi viimeistä kuvaa © Kiira
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!