otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Noelle VH11-023-0046

Noelle viettelee eläkepäiviä sateisessa Skotlannissa.  Virallinen nimi   Noelle   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Noelle   Syntynyt   29.07.2010, VHKR
  Rotu   WPB (34%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 130 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6,5 + 8,5 + 7 + 20 + 5 = 47p. 25.11.2014

4-vuotias 29.11.2010

    Taustaa

Superpalloksi sangen sutjakka.

    Luonnekuvaus

Noelle on luonteeltaan sangen säpäkkä tapaus - se on utelias ja vireä, aktiivisesti ympäristöään silmällä pitävä pikku päivystäjä, jonka olemuksesta huokuu tietty sähköisyys ja valmius ampaista rakettina karsinansa oven läpi, jos niikseen tulee. Se ei varsinaisesti ole hermostunut paranoidi, eikä hääräile tai steppaile jatkuvasti omissa maailmoissaan, mutta esimerkiksi taluttaessa ottaa se helposti vaikkapa suuren tuulenpuuskan yllättäessä pari ravisteppiaskelta sivuun ja on heti häntä ja pää ylhäällä pyörittelemässä silmiään. Ei Noellea esimerkiksi koskaan näe vain seisoskelevan rennosti pää alhaalla tarhassa - ei, aloilleen asettumisen sijaan se käppäilee ympäriinsä myös kesän kuumina iltapäivinä tai kuopsuttelee uteliaana milloin mitäkin löydöstään.

Uteliaisuus onkin säpäkkyyden ohella toinen tamman luonnetta hallitseva piirre. Se on alituisesti työntämässä turpaansa kaikkialle uuteen, joskus huonoin seurauksin - arvaatte varmaan, millaisia siksaklaukkahyppyjä tämä duracelltypykkä päätään kauhistuneena joka suuntaan nakellen, kun uusiin sähköpaimeniin kytkettiin arvaamatta sähköt hieman liian suurella teholla, samanaikaisesti kun tamma oli tutkimassa aitaa. Tällaiset sattumukset pitänevätkin Noellen reaktiokynnyksen alhaisena, mutta tamma ei silloisista takaiskuista jaksa turhia stressailla.

Noelle onkin varsin mukava käsitellä, kunhan hoitaja pysyy rauhallisena eikä yllytä tammaa hullutuksiin. Harjatessa se seisoo useimmiten kiltisti aloillaan, penkoen harjaämpäriä ja levitellen harjoja ruokakuppiinsa. Kavioita putsattaessa tamma ei aina malttaisi seisoa kolmella jalalla aloillaan ja voi jonkin alan kuluttua huiskia hännällään tai tökkiä turvallaan hoitajaa selkään, mutta tästä ei kannata välittää - kengittäjäkin on jo oppinut viittaamaan kintaalla Noellen hoputusyrityksille. Paras tapa on vain ignoorata, sillä äänen korottamisesta tamma vetää herkästi palkokasvit hengityselimiinsä ja voi säpsähtää suoraan käsittelijänsä niskaan. Varustaminen sujuu yleensä myös ihan hyvin, mutta tamman kärsivällisyys ei aina meinaa riittää kaikkien suojien, martingaalien ja piuhojen laittoon - se kyttää myös jonkin verran ryntäitään ja korvat voivat käydä tiukassa luimussa hoitajan kiristäessä rintaremmiä.

Myös kuljetuskoppiin tamma tulee ihan nätisti, tosin sillä on ikävä tapa pyrähtää ramppi ylös ravilla. Myös ulos peruuttaminen tapahtuu aina hieman liialla vauhdilla, joten hoitaja saa olla tarkkana. Kilpailupaikoilla Noelle on helposti sähäkämpi kuin kotitilalla ja paikan meno ja melske tarttuu siihen helposti. Se muuttuu tavallista herkemmäksi ja kaipaa entistä huolellisempaa käsittelyä, ettei se vaan säpsähtäisi suoraan liikkuvan auton alle tai lähtisi lentoon ennen kuskin nousemista selkään - ihmis- ja ponivilinässä Noelle kerää helposti kierroksia ja muuttuu helposti etupäästään liian kevyeksi. Kiva nousta sitten kuskinkin selkään, kun tamma innokkaasti hypähtelee takajaloilleen..

Ratsuna Noelle on oikea superpallo! Sillä on kovat menohalut ja kaikilla neljällä jalalla seisominen tuottaa yleensä vaikeuksia - myös sileällä tamma haluaisi vain loikkia joka suuntaan, ja steppailu ja hääräily ovatkin tämän energiapaketin tunnusmerkkejä selästä käsin. Se kuumuu nopeasti, kiihtyy millisekunneissa nollasta sataan ja reagoi superherkästi apuihin, joten satulaan tarvitaan kokenutta ja osaavaa kuskia. Kun poni jo itse vetää omaa sähköistä showtaan, tulee selässä olla hiljaa, tasaisesti ja mahdollisimman tiiviisti - ylimääräinen liikehdintä ja epävarmuus hermostuttavat tammaa vielä enemmän, ja se ottaa siitä helposti itseensä. Kiukkuiset pukit ja varovainen keuliminen ovatkin tyypillisen noellemainen tapa reagoida hämmentäviin tilanteisiin, kuten hiukan epäselviin apuihin. Selkeys on tämän höyrypään kanssa valttia.

Kunhan selässä osataan pysyä sopivan nätisti ja Noellesta on saatu helpolla, mutta pikkutarkalla kouluväännöllä puristettua enimmät mehut, tulee siitä ihan kelpo menopeli - kun se huomaa voivansa luottaa kuskiin, jää ylimääräinen hääräily vähemmälle ja se jaksaa keskittyä tarpeeksi olennaiseen. Koulukiemuroiden sijaan tamman veti vetää kuitenkin esteille, ja siellä tamma on sekunnissa liekeissä, vaikka alla olisi millainen tuuppaus! Noelle on kiistatta tallin paras hyppääjä, mutta vauhdikkaalla menolla on myös veronsa - kuskin tulee olla myös oikeasti super! Tamma kiihtyy yleensä suuremmilla esteillä sen verran, että normaali kuolain täytyy vaihtaa järeämpään jarrujen takaamiseksi, joten kuskilta vaaditaan ehdottomasti pehmeää kättä, suunnitelmallisuutta ja nopeaa reaktiokykyä radalla. Noellella on sellainen itseluottamus ja tahto, että se hyppää vaikka talon yli seinää päin, jos sen sinne ohjaa, joten kuskin tulee pitää jalat maassa. Tamma on maailman ketterin, nopein ja terävimmän pompun omaava poni, mutta se sopeutuu kiihdyksissään kiitäessään huonosti yllättäviin tilanteisiin ja häiriötekijät komentosillalla ovat saaneet sen pari kertaa heittämään kuperkeikkaa, kun kesken sarjan hyppääminen vaihtuu äkäiseksi keulimiseksi. Kaiken A ja O onkin huolellinen valmistelu!

    Suku

 isä All In The Name Off xx
    rn, 162 cm, xx
 ii. Fight For Your Rights xx
    xx, evm
 iii. Hollywood Ending xx
    xx, evm
 iie. Rocketship xx
    xx, evm
 ie. On With The Show xx
    xx, evm
 iei. The Edge xx
    xx, evm
 iee. Droppin' Like Flies xx
    xx, evm
 emä VIR MVA Ch Falkhoeves Nintje NLD
     VWY-II, YLA2, ERL-II, rn, 147 cm, WPB 68,5%
 ei. Kjierhovs Fantom
      146 cm, WPB 75%, evm
 eii. Randalino
    mrn, 145 cm, WPB 50% (xx x wb), evm
 eie. Kjierhovs Delyth
    136 cm, wb, evm
 ee. Falkhoeves Trisha
    145 cm, WPB 62,5%, evm
 eei. Falkhoeves Nino
    146 cm, WPB 75% (wb x wpb 50%), evm
 eee. Voulenhaal Prinzessin
    146 cm, WPB 50 % (xx x wm), evm

    Jälkeläiset

Noelle on tarjolla welshponijalostukseen!

29.04.2012 o. Boromir Dawn (i. Bucanero) omistaja: Nora
14.02.2014 t. Lovelorn (i. Lovemaster Dee), omistaja: Meow

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

14.02.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Noelle varsoi toisen varsansa. Olin astuttanut sen omalla voikolla oriillani Lovemasterilla ja koko talli oli sormet ja varpaat ristissä, että varsastakin tulisi voikko. Olihan Noellen viime varsakin ollut ruunivoikko.. Eikä tamma meitä pettänyt tälläkään kerralla. Aamulla karsinassa päivysti emänsä rinnalla pieni voikko vauveli, joka lähemmän tarkastelun jälkeen osoittautui pikkuprinsessaksi! Jo nyt varsasta näkee, miten se on poni-isänsä ansiosta huomattavasti emäänsä ponimaisempi ja pyöreämpi. Kun Noelle syntyi, se olisi mennyt täysin täysiverivarsasta, sehän oli pelkkää jalkaa koko poni. Nyt sen juuri syntynyt varsa on tappijalkaisempi. Eipä siinä mitään, kyllä siitäkin vielä hieno tulee!

29.04.2012, päiväkirjamerkintä
Noelle pyöräytti tänään esikoisensa! Aamuyöstä meille syntyi pirtsakka ja terve orivarsa, jolla on allekirjoittaneelle mieluisa ruunivoikko väritys. Varsominen sujui yllättävän hyvin ja Noellelle tyypilliseen tapaan vauhdilla. Heti kun näin karsinaan asennetusta kamerasta, että nyt alkaa tapahtua, lähdin kohti tallia seuratakseni tilannetta paikan päältä, mutta talliin kerettyäni karsinassa olikin jo kaksi ponia! Noelle vaikuttaa olevan oikein tyytyväinen itsekin varsaansa ja esittelee sitä polleana kaikille ohikulkijoille. Hölmö poni!

13.02.2011, päiväkirjamerkintä
Noelle on kyllä nyt kisansa kisannut! Se ei ole kyllä nyt vähään aikaan startannutkaan, sillä sille sopivia luokkia on ollut niin nihkeästi tarjolla, mutta nyt päätin, että ihan turha sille on enää edes etsiä sopivia luokkia. Siellä on samat vanhat kanssakilpailijat kuitenkin vastassa ja kaiken lisäksi Noelle on tehnyt jo nyt ihan älyttömän upean kisauran. Sillä on yli 40 sijoitusta estekilpailuista ja joka ikinen niistä on yli metrin korkuisilta esteiltä! Noellenhan kanssa lähdettiin aika lailla heti tositoimiin, ilman mitään harjoittelukisauraa polven korkuisilla ristikoilla. Tamma saa ansaitusti jäädä nyt virallisesti kisaeläkkeelle ja siirtyä siitosponin hommiin. Varsinkin esteponeille sillä on paljon annettavaa!

19.12.2010, päiväkirjamerkintä
Noelle on ehdottomasti yksi parhaita hyppääjiä, joita meillä tässä tallissa on! Tänäänkin se näytti kyntensä meillä kotona järjestetyissä kisoissa, joissa se osallistui sekä 120 että 130 sentin luokkiin. Vaikka ensimmäinen luokka meni hieman reisille allekirjoittaneen mokien vuoksi ja ihan yksinkertaisesti astetta nopeampien ja huolellisempien vastustajien takia, jaksoi Noelle tsempata vielä toiseenkin luokkaan. Meikäläinenkin panosti hammasta purren ja herranjumala, voittohan siitä napsahti! Noelle selvästi oli ymmärtänyt, että tänään on kuskilla surkea päivä ja päätti vain toimia oman päänsä mukaisesti, kyllä me toisemme jo sen verran hyvin tunnemme.. Ihan kokonaan ponin ansiota oli tuo voitto!

12.12.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään treenasimme Noellen kanssa esteitä kotosalla. Tamma oli oikein vauhdikkaalla päällä ja tällainen koulutuuppaaja-arkajalka-ristikoiden hyppääjä kun olen, sen siksi uskaltanutkaan toteuttaa niin korkeaa rataa, kuin alun perin olin kaavaillut. Mentäisiin vain nurin kaarteissa.. Teimmekin sitten astetta matalammilla esteillä jumppaa kaarevilla urilla ja jumppasarjaa innareilla. Noelle pysyi ihan hyvin hanskassa, joskin tuntui innarissa keräävän vähän kierroksia, joten lisäsin tempon hidastuksen, askellajin vaihdon tai pysähdyksen muiden esteiden väliin. Tamma jaksoi hyvin ja yllättäen allekirjoittanutkin pysyi kyydissä.. Hieno humma!

20.10.2010, päiväkirjamerkintä
Muun touhuilun ohessa olen koettanut kovasti kierrättää Noellea näyttelyissä, mutta valitettavasti tulokset ovat jääneet hyvin laimeiksi. Tamman kauniista päästä ja mielestäni ihan mukiinmenevästä rakenteesta huolimatta olemme aina heiluneet tulosten häntäpäässä. Noellea on kuvattu nuoren oloiseksi, enkä voi sitä kyllä kiistää. Nuorihan se vielä onkin ja koska tamma kasvaa selvästi suurikokoiseksi, ei sen lihasmassa ole vielä kerennyt kiriä nopeammin hujahtanutta korkeutta. Mutta hyvällä ruokinnalla ja treenillä Noellesta tulee vielä pyöreämpi ja tasaisempi pötkylä! Lisäksi tamma on välillä vetänyt kehässä ihan omaa showtaan, en tiedä sitten, onko tuomari nähnyt sen niin huonona käytöksenä, että sijoitusta on tiputettu.. Ei tamma ole kyllä riitaa haastanut, vaan ihan silkkaa innostustaan vain hypähdellyt ja pyörinyt ympyrää esittäjänsä ympärillä. No, ehkei Noellea vain ole tarkoitettu näyttelytähdeksi. Mutta ratakettu siitä vielä tulee!

05.09.2010, päiväkirjamerkintä
Noelle on kotiutunut Paraatiponeihin nopeasti ja helposti. Näin isolla tallilla riittää sille joka päivä uutta tutkittavaa ja uusia tuttavuuksia, joiden parissa tamma tykkää puuhailla. Noelle onkin osoittautunut todelliseksi seikkailijaksi, se on näin lyhyessä ajassa jo pari kertaa kerinnyt lähteä omin luvin karsinastaan. Ei pahat mielessä koskaan, vaan jos ovi on sattunut jäämään rakoselleen, on tamma suvereenisti puikahtanut siitä ulos ja lähtenyt tutkimaan tallin tiloja. Vahingoilta on onneksi vältytty, kun Noelle on jäänyt joka kerta syömään jotain, ensin se äkkäsi satulahuoneessa olevan porkkanavaraston ja toisella kerralla se meni syömään tyhjästä, ovi auki olleesta karsinasta sinne jääneet heinät. Kiltti tämä tamma on kuin mikä, mutta turhan vilkas välillä!

17.08.2010, päiväkirjamerkintä
Vihdoin koitti kauan odottamani päivä, nimittäin Noellen muutto! Nuori neiti suhtautui varsin innokkaasti ja suurella uteliaisuudella traileriin, mutta ei ensi yrittämällä tahtonutkaan jäädä sinne pitemmäksi aikaa seisoskelemaan, vaan se peruutti suvereenisti ulos miltei heti sisään noustuaan. Se ei kuitenkaan vaikuttanut mitenkään traumatisoituneelta, vaan kuikuili jo pian uudestaan sisään ja tällä kertaa se saatiin myös pysymään kopissa. Noellen emä Nintje seuraili tapahtumia läheisestä tarhasta ja näytti silmin nähden helpottuneelta, kun tajusi varsansa matkaavan nyt uuteen kotiin. Kai se oli saanut jo tarpeekseen ylivilkkaan ADHD-varsansa hoitamisesta..

09.08.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään kävin moikkaamassa uutta pikkuprinsessaani elenin tallilla. Vanhempiensa tapaan ruunikkoa väriä kantava tamma on kasvanut huimasti ja alkaa jo selvästi omata omaa luonnetta. Emänsä mukaan Noelleksi nimetty pikkuneiti on hyvin vilkas ja eloisa tapaus, ja jättää kyllä tallin muut varsat auttamatta taakseen nopeutta ja ketteryyttä vaativissa hipoissa ja muissa leikeissä. Neidillä tuntui olevan niin paljon muuta puuhaa loppusyksyn laitumella, ettei se oikein olisi malttanut edes tulla moikkaamaan uutta omistajaansa. Kun sain sen emän Nintjen houkuteltua luokseni, seurasi vähän ajan päästä kyllä varsakin. Kyllä siitä vaan tulee kaunis otus isompana! Toki se on upea jo nyt, mutta vielä parempi! En malta odottaa, että pääsen hakemaan sen vihdoin kotiin.

30.07.2010, päiväkirjamerkintä
Olen jälleen tehnyt löydön laumani jatkoksi! En todellakaan ollut aikeissa ostaa uutta PB-varsaa, mutta kun huomasin elenin myynti-ilmoituksen eilen syntyneestä tammavarsasta, en voinut kuin jatkaa lukemista! Varsalla on takanaan todella kovatasoinen suku, sen emä on hollantilaista syntyperää oleva suuri, näyttävä tamma Falkhoeves Nintje ja isä estekentillä hienosti menestynyt täysiveriori All In The Name Off. Tammavarsasta povattiin suurikokoista ja kevyttä rakettia estekentille ja sellaisenhan minä ehdottomasti tarvitsin itselleni! Vanhempien perusteella varsa tulisi tulevaisuudessa loikkimaan jopa kerrostalojen yli, enkä minä ole koskaan aiemmin omistanut sellaista ponia! Ennen kuin ehdin edes ilmoittaa ostoaikeistani, siirsin varaussumman elenin tilille ja kurvasin paikan päälle varsaa katsomaan. Toi tytsy tulee meille ja sillä sipuli!

    Kilpailut

Noellella kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 41 kpl

21.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 02/05
19.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/06
18.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/07
17.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/07
17.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 02/06
16.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 02/06
15.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/07
13.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/07
13.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/06
08.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 03/16
06.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/18
03.12.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/18
03.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 02/16
01.12.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/16
30.11.10, villit estekilpailut, 130 cm : 04/16
29.11.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/19
29.11.10, villit estekilpailut, 130 cm : 04/17
20.11.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/13
18.11.10, villit estekilpailut, 130 cm : 02/06
01.10.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/12
26.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/23
25.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/12
24.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 05/27
24.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/23
24.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 03/12
18.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/09
17.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 03/09
07.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/09
06.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/09
04.09.10, villit estekilpailut, 130 cm : 03/19
28.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/32
27.09.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/32
20.08.10, villit estekilpailut, 120 cm : 04/29
20.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 05/27
20.10.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/19
20.10.10, villit estekilpailut, 120 cm : 01/08
19.10.10, villit estekilpailut, 120 cm : 02/19
18.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/27
18.10.10, villit estekilpailut, 130 cm : 01/06
16.10.10, villit estekilpailut, 120 cm : 03/19

11.10.10, ERJ, 110 cm : 01/22

 

Noelle on virtuaalihevonen.
Ratsastuskuvat © Maud Le Bel
Kaiken materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!