otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Welsh Nocturne VH16-026-0135  

  Virallinen nimi   Llygedyn Welsh Nocturne   Säkäkorkeus   152 cm
  Lempinimi   Nocturne   Syntynyt   01.10.2016, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-II, 21 + 20 + 18 + 18 = 77p. 28.03.2017
                     Champion, myönnetty 06.05.2019

3-vuotias 01.01.2017

    Luonnekuvaus

Nocturnen ostin jo sen ollessa pikkuvarsa, vielä emänsä rinnalla kyyhöttävä pieni musta palleroinen. Se jotenkin vain tuntui kuuluvan minulle, onhan sen emälinja aika pitkälti meikäläisen näpeistä lähtöisin. Tästä mystisestä yhteyden tunteesta huolimatta odoteltiin Nocturnea vieroituksen jälkeen varsin huolissaan saapuvaksi Paraatiponeihin. Tuolloin sen ikivihreä ja varsin luonteikas mummo Penllywydd aiheutti vielä ylimääräisiä sydämentykytyksiä työntekijöille tempauksillaan, puhumattakaan siitä, millainen Nocturnen emän meille kotiin jäänyt sisko Eirias Penfraith on. Se elelee suurimmaksi osaksi aivan omissa oloissaan ja sen karsinakin muistuttaa pitkälti jonkinlaista eristysselliä.

Niinpä elenin, Nocturnen kasvattajan joka oli lupautunut kuskaamaan oriin uuteen kotiinsa, traileria olikin tallipihalla vastassa sellaisiin panssareihin sonnustautunut allekirjoittanut, ettei edes ydinpommin räjähdys olisi tehnyt naarmua iholle. Vaan traikusta pompahtikin ulos paljon odotettua positiivisempi yllätys - nuori ja eloisa, sekä ehkä joo, hieman höseltävä ja todella kimakasti kiljuva ori, mutta mistään murhanhimoisesta tappajasta ei ollut tietoakaan! Eikä Nocturne ole tuon pöllömmäksi muuttunut, vaikka ikää on kertynyt. Ääntä siitä lähtee edelleen ja varsinkin toisten oriiden seurassa se on hyvinkin temperamenttinen, mutta asiallisella ja määrätietoisella käsittelyllä sen kanssa tulee toimeen varsin erinomaisesti!

Kun Nocturnen höseltämiselle ja toilailulle asettaa rajat, on se arkikäsittelyssä mukava tyyppi. Tarhasta haettaessa ja muutenkin taluttaessa se kyllä tykkää esitellä itseään ja steppailee rinta rottingilla. Toisille oreille se puhisee kovasti ja tammojen kohdalla askel kepenee entisestään, muttei se tästä huolimatta jyrää hoitajaansa tai vedä tätä perässään kuusikaistaiselle moottoritielle. Tallissa aloillaan seisominen on välillä hankalaa, mutta ainahan sen voi myös parkkeerata käytävälle seisomaan. Nocturne rakastaa tallin paraatipaikalla hengailua, sillä siitä se näkee joka paikkaan ja siitä se ennen kaikkea pääsee kommentoimaan kaikkia tapahtumia suureen ääneen. No, siinäkös se huutaa, hoitotoimenpiteet sujuvat kuitenkin samanaikaisesti ilman sen suurempia kommervenkkejä.

Nocturnen lastaaminen sujuu yleensä vauhdilla ja kaikkien ylimääräisten on syytä pysyä kauempana. Yleensä lastaus sujuu hyvin, mutta ori on sellainen herra häsä ja onhan sillä tuota kokoakin ja massaa mukavasti, että turhia riskejä ei parane ottaa. On se joskus tehnyt tenätkin ja loikkinut kahdella jalalla pois paikalta. Kilpailupaikoilla Nocturnella on yleensä hieman keskittymisvaikeuksia. Kaikki uusi toisaalta kiinnostaa sitä ja se haluaisi kovasti tutkia uusia paikkoja ja mupeltaa turvallaan kaikkea uutta ja ihanaa, mutta toisaalta varsinkin vieraat oriit käyvät sen egon päälle. Tuloksena on herkästi joka paikkaan poukkoileva ja stressaantunut, kiukkuinen järkäle. Nocturnen hoitotoimenpiteiden ajaksi on tärkeää löytää rauhallinen paikka, eikä verryttelyyn ole mitään järkeä tunkea pahimpaan ryysikseen, ellei ole aivan pakko. Selästä käsin ori pysyy yleensä hyvin ruodussa myös pienessä ruuhkassa, mutta varsinkin näyttelyissä kannattaa pitää etäisyyttä muihin, ettei vahva poni kisko itseään hoitajan handusta irti.

Ratsuna Nocturne on todellinen pikajuna, mielellään kovaa ja korkealta kiitävä raketti! Yleensä alkuun uusien ratsastajien tai pitkien taukojen jälkeen keskittyminen on hieman kadoksissa ja tärkeää onkin aina löytää toimiva jarru tällä pikakiiturilla! Kun sen kaahotukseen on joku ote, voi sitä alkaa työstää pehmeämmäksi ja vastaanottavaisemmaksi. Nocturne on joskus vähän nirso ratsastajiensa suhteen ja osaa testailla selässä istuvaa kuskia. Jos kikkakolmoset eivät ole hallussa, ei oriin meno hirveästi parane, vaikka selässä kuinka heiluisi. Tämä ori rakastaa myös palkintoja ja kehuja, eikä mikään onnistuminen ole liian pieni kiitettäväksi.

Vaikka ratsastaja, joka tietää mitä tehdä Nocturnen kanssa, saakin sen toimimaan ihan kivasti myös helpoilla kouluradoilla, ei mikään voita oriin mielestä esteiden hyppäämistä. Siinä ori vain usein innostuu ja vauhti kiihtyy miltei huomaamatta entistäkin kovemmaksi, mutta jos vain kuskilla pää kestää vauhtia, ei muuta pelättävää ole. Nocturne on hyppääjänä jotakuinkin pomminvarma, eikä kiellä koskaan. Joskus se on kyllä varsin huolimaton ja kolauttelee puomeja, muttei ota sellaisesta itseensä vaan jatkaa vain iloisena menoaan. Kuskilta vaaditaan teknisemmillä radoilla ja isommilla esteillä tarkkuutta ja taitoa ratsastaa isolaukkainen, muutenkin iso ja aika romuluinen ori tiukkoihin kurveihin ja hankaliin paikkoihin, mutta toisaalta ori ei niin juuri piittaa pienistä mokista ja osaa katsoa itsekin sen verran, ettei se nyt päin seinää tai tolppaa juokse. Pika-aikainen nollarata ja sinivalkea rusetti eivät ole aina taattuja, mutta reipas ja iloinen tekemisen meininki säilyy aina.

    Suku

 isä Criallt Arthvawr
    KTK-II, VWY-II, m, 155 cm, wD
 ii. Merrywood's Míthrim
    YLA2, VWY-II, m, 155 cm, wD
 iii. VIR MVA Ch Laakson Rick
    KTK-III, rn, 149 cm, wD
 iie. Fiin Lilque
    135 cm, wC
 ie. Criallt Absenoldeb
    rn, 154 cm, wD
 iei. Criallt Gwialennod
    m, 148 cm, wD
 iee. Criallt Lluchddu Ffraid
    m, 148 cm, wD
 emä Penllad Eirianwen Dawn
     rt, 148 cm, wD
 ei. Eochaidh Dawn
      rn, 147 cm, wD
 eii. Easconn Dawn
    VWY-II, rnvkk, 145 cm, wD
 eie. Criallt Daere
    rn, 148 cm, wD
 ee. Penllywydd Dawn
    KTK-II, rt, 154 cm, wD
 eei. Gwalch Rhuthro
    m, 157 cm, wD
 eee. Penfelyn Dawn
    KTK-III, VWY-II, YLA2, rt, 151 cm, wD

    Jälkeläiset

Nocturne on tarjolla welshponijalostukseen!

00/00/0000 t/o. ---- Dawn (e. Emä), omistaja: Omistaja

    Kilpailut

Nocturnella kilpaillaan porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 891.78 p.
Nopeus ja kestävyys: 110.77 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1042.81 p.
Tahti ja irtonaisuus: 46.25 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

ERJ esteratsastuksessa 1934.59 p. (vaikeustaso 5)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

Näyttelytuloksia:
25.02.2017 VSN-näyttelyt Nidavellir - Reserve Champion (4+4+5+4+4+4+3?+3?+4+4 = 40p.), tuomari taffel

 

Llygedyn Welsh Nocturne on virtuaalihevonen.
Kuvat © VRL-07415
Kaiken muun materiaalin © dani 2019, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!