otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Laughlin VH14-023-0198

  Virallinen nimi   Laughlin   Säkäkorkeus   144 cm
  Lempinimi   Laughlin   Syntynyt   25.07.2014, VHKR*
  Rotu   WPB (50%)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: EV-II, 4 - 8 - 5 - 7 - 7 = 31p. Estevarsojen laatuarvostelu 20.10.2014

*3-vuotias 25.10.2014

    Luonnekuvaus

Kiukkuinen emä ja täysiveri-isä - jo ennen kuin Laughlin edes syntyi, tiesin, että this kid’s gonna be trouble. Kun ihana kultainen varsa sitten syntyi ja kasvoi, sain todeta, etten ollut täysin väärässä, mutta nuoresta oriista ei kasvanut kuitenkaan sellaista kuritonta villikkoa, josta olin jo kuukausia etukäteen nähnyt painajaisunia. Onhan Laughlin aiheuttanut paljon harmaita hiuksia toilailuillaan, mutta ennenaikaiseen hautaan se ei tule minua lähettämään. Sellainen monsteri tämä kullanhohtoinen ponipoika ei ole. Totta on se, että Laughlin on hieman hankala käsitellä - se on vähän turhankin paljon menohalujensa ja viettiensä vietävissä, se on vähän villi ja säpäkkä - mutta pohjimmiltaan se on kultainen ja hyväsydäminen otus, jonka tarkoitus ei ole vahingoittaa. Kun sen mielenliikkeitä alkaa ymmärtää ja kokemusta karttua sen kanssa toimimisesta, on se todella kiva hoidokki ja kaveri.

Laughlinin käsittelyssä vaaditaan määrätietoisuutta ja johtaja-asennetta. Se on varsin orimainen ja esimerkiksi taluttaessa esittelee itseään mielellään - ei ole tavatonta, että kiltin seuraamisen sijasta Laughlin tanssahtelee taluttajansa ympärillä riimunnarun sallimissa rajoissa.. Sillä on myös tapana säpäkkänä kaverina jähmettyä hetkeksi suolapatsaaksi aloilleen, jos se havaitsee jotain epäilyttävää, ja tilanteen niin vaatiessa tai hoitajan narusta liikaa nykiessä voi se räjähtää komealla loikalla eteenpäin vetäen tietty hoitajansa mukanaan. Myös kovaan tuuleen se reagoi liitelemällä tuulen mukana. Jämerämpi orikuolain ja jämpti asenne ovat siis ehdottomia työkaluja sen hallitsemiseen. Kun Laughlinin saa keskittymään, osaa se oikeasti myös seurata kiltisti.

Tallissa, jossa ärsykkeitä on vähemmän, on Laughlin rauhallisempi. Se viestittelee kyllä mielellään äänekkäästi muille poneille, mutta osaa karsinassaan pyöriessään ottaa hoitajansa huomioon. Tahallaan se ei ketään lyttää, mutta hoitaja saa kyllä olla varuillaan ja helpointa on sitoa ori kiinni. Kiinni sidottuna se jaksaa edelleen huudella, mutta ei rimpuile narussa vaan tyytyy seisoskelemaan aloillaan, seuraten uteliaana tallin menoja. Näin sitä on helppo ja mukava hoitaa. Varustaminen sujuu siinä missä harjaaminenkin, eikä kengittäminenkään ole ongelma. Jos tallissa on riittävän rauhallista, heittäytyy Laughlin joskus täysin veteläksi kumisualla hangatessa ja sen ylähuuli venyy niin, että heikompia hirvittää! Hassu poni, joka kyllä oikeina hetkinä näyttää, kuinka paljon hoitamisesta tykkää. Hoitajalle se on tietysti palkitsevaa, kun tällainen kuumakalle malttaa keskittyä!

Ratsuna Laughlin on vauhdikas ja siksi aika haasteellinen. Se on hyvin tietoinen ympäristöstään, kun ollaan tallin ulkopuolella - ja varsinkin kentällä se reagoi kaikkeen, ja vieläpä varsin dramaattisesti ja suurieleisesti. Maneesissa yksin treenatessa se on rauhallisempi, mutta maneesissakin on nähty aikamoista rodeota, kun lunta on tippunut katolta tai tuuli on vinkunut kattorakenteissa. Joskus ratsastus on myös mennyt tammojen vuoksi aivan säheltämiseksi, kun oriin on saanut keskittymään muutoin kuskin apuihin, mutta sitten ori alkaa kytätä paikalla olevia leidejä. Ojasta allikkoon siis..

Ori vaatii selkäänsä huimapäisen kuskin, jolla riittää kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta työstää tällaista hieman tuulella käyvää sähikäistä. Keskittyminen on Laughlinille joskus vaikeaa ja joskus rauhaisassa ympäristössäkin se kuuntelee kuskiaan vain puolella teholla - tämän huomaa siitä, että esimerkiksi pohkeenväistöstä ori alkaa tarjota laukkaa, ihan vain siksi, että se keskittyi juuri ihan johonkin muuhun ja tulkitsi apuja miten sattuu. Lisäksi Laughlinin meno on joskus liiankin vauhdikasta ja jarru voi olla hukassa - toisaalta se on kiva, että menohaluja riittää ja yleensä vauhdista huolimatta ori liikkuu luonnostaan melko oikein päin, eikä kaahota kuin hirvi. Kun sitä vaan malttaa työstää, kehkeytyy siitä ihan kiva kouluponi, kepeä ja ketterä sellainen.

Parhaimmillaan Laughlin on kuitenkin esteillä. Sillä on voimakas hyppy, ja sen ketteryydestä ja notkeudesta on suuri hyöty radalla. Laughlinilla on myös aina intoa hypätä, eikä se kiellä tai epäröi juuri koskaan - toisin kuin sileällä, jolloin sen energia voi huveta säheltämiseen, esteillä se malttaa keskittyä ja on hyvin itsevarman oloinen. Joskus kilpailuissa ori tuntuu oikein tyylittelevän, niin helpon näköistä sen meno parhaimmillaan on, kun yhteistyö kuskin kanssa sujuu. Ratsastaja saa lähinnä huolehtia jarrusta, sillä jos Laughlinin vain antaa mennä, se voi kyllä pahimmillaan kaahottaa niin, että innostuksissaan se hyppää esimerkiksi esteiden sekaan, kun askeleet eivät sopineetkaan väliin. Hyvänä päivänä hyvän kuskin alla Laughlin on kuitenkin lyömätön ja takuuvarma rusettihai! Ääntäkin nopeampi esteiden yli liitelijä.

    Suku

 isä WW Sands xx
    m, 166 cm, xx
 ii. Midnight's Santer Wei xx
    m, 167 cm, xx
 iii. Blue Magic xx
    xx
 iie. In Any Case xx
    rt, 160 cm, xx
 ie. Barboes We've A Deal xx
    rn, 165 cm, xx
 iei. Better Agreement xx
    167 cm, xx
 iee. Some Kind of Meedio xx
    rt, 163 cm, xx
 emä Cedion Llewyrch Tremiau
     rnvkk, 130 cm, wB
 ei. Cedion Lloyd Llacheu
      trt, 135 cm, wB
 eii. Little Devil
    rt, 125,9 cm, wB
 eie. Katarina W
    rt, 132 cm, wB
 ee. Diamond Diva AD
    rnvkk, 127 cm, wB
 eei. Royal Winner
    trn, 131 cm, wB
 eee. A.D. Dellan Diamond
    KTK-II, YLA2, VWY-III, km, 123 cm, wB

    Jälkeläiset

Laughlin on tarjolla welshponijalostukseen!

00.00.0000 o/t. Varsa (e. Emä), omistaja: Omistaja

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Ei Laughlin ole missään käynyt...

    Kilpailut

Laughlin kilpailee pääpainoisesti porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1107.31 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1382.71 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


ERJ esteratsastuksessa 2490.02p. (vaikeustaso 6)

Tarkasta ajankohtaiset ja tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Laughlin on virtuaalihevonen.
Kuva © Shoeby-Stock
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!