otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Ievana VH11-018-0199

  

  Virallinen nimi   Ievana   Säkäkorkeus   142 cm
  Lempinimi   Iivana   Syntynyt   23.09.2009, VHKR
  Rotu   Suomenpienhevonen   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Antti Mäkiaho
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: ---

    Taustaa

Eipä arvannut Mäkiahon Antti mihin ryhtyi, kun astutti kipakan, myös suoraan ilkeäksi kutsutun tammansa Himpuraisen väkivahvalla Onnen Kantamoisella. Uskollisesta, kärttyisestä tammastaan oli Antti saanut muutamana aikaisempana vuonna lupaavia varsoja, jotka oli laitettu eteenpäin hyvillä hinnoilla - esikoinen Juri oli osoittautunut myöhemmin mainioksi kenttähevosen aluksi, joka tahkosi hyvällä menestyksellä tuttareita innostuneen kuskinsa kanssa, toisena syntynyt Aleksei oli lähtenyt ravi-isänsä jalanjäljissä hakemaan heti hyväksytyn koelähdön jälkeen huippuaikaa ja ensimmäinen tamma, kolmantena syntynyt Katariina oli saanut oivia tuloksia näyttelykehistä. Sitten syntyi järjestyksessä neljäs, joka jo ennen syntymäänsä nimettiin Ievanaksi Iivana Julman mukaan. Nimikö oli enne, vai miksi ori kasvoi kovin vinoon ja tuli aivan liikaa äitiinsä, käyttäen isältä saamaansa voimaa lähinnä aitojen tuhoamiseen ja ylimääräiseen uhoamiseen. Rankka teini-iän hormonimyllerrys sai jopa rauhan miehen Antin raivon partaalle, eli kun Iivana oli ravannut tarpeeksi monta mäkeä ylös tukkireki perässään, pistettiin se myyntiin "komeana lupaavana poikana".

Eräänä kauniina loppukesän päivänä kiinnittyi Julin huomio tuohon myynti-ilmoitukseen ja kaupat syntyivät lähes heti - ori oli piru vie komea, polveutui vähemmän tunnetuista linjoista ja hintakin oli lähes epäilyttävän alhainen. Ja vaikka Juli melkoinen konkari näiden kotosuomen kaaliaivoisten riitapukareiden kanssa onkin, kyllästyi hänkin jossain vaiheessa Iivanan alituiseen ruotuun ojentamiseen, tappelemiseen ja eripuran vääntämiseen. Komea nuori ori muistutti hieman pöhöttynyttä pulskaa ruunaa, joka on ollut koko elämänsä laidunlomalla, kun sen kilpailuttamisesta ja aktiivisesta treenaamisesta osittain luovuttiin. Serteistä tuli kunniamainintoja ja lihaksista läskiä. Turha sellaista olisi nurkissa pitää.

Sitten paikalle pölähti Dani, tuo levoton sielu etsimässä itselleen aina uusia projekteja ja vivahteita jo nyt liiankin räikeään arkeen. Iivana katsoi kerran elämäänkyllästyneellä katseellaan tulevan omistajansa silmiin, ja Dani kävi kiltisti paiskaamassa oriin pyyntöhinnan käteisenä Julille. "Kyllä siitä vielä hyvä tulee", "Toimii tää muillakin hevosilla" ja "S@!#$" lienevät hyviä vaihtoehtoja kuuluisiksi viimeisiksi sanoiksi.

    Luonnekuvaus

Iivana on luonteeltaan todellinen junttura, suomalaisen kovakalloisuuden ilmentymä samassa ruumiissa uppiniskaisuuden ja laiskuuden kanssa. Välistä se myös vaikuttaa tyhmältä kuin saapas, mutta sitä se ei itse asiassa ole - tai no, kyllä tässäkin pojassa pieni tyhmyyden siemen piilee ja Iivanasta se joukossa tiivistyvä tyhmyys on miltei poikkeuksetta lähtöisin, mutta ei se idioottimaisuuttaan tai suoranaista ilkeyttään kiukuttele. Allekirjoittaneen hiukset lähtevätkin päästä juuri siksi, ettei epäsosiaalinen ori viitsi miellyttää ketään tahi mitään.

Tallissa ori on vielä ihan kiva, se möllöttää kiinnisidottuna kyllä kiltisti aloillaan, eikä koeta vetää seiniä mukanaan, syödä kaltereita tai raapia niitä hampaillaan tuottaen korvia repiviä ääniä hoitajansa kiusaksi. Iivana ei ole turhan yliaktiivinen eikä sen tarvitse purkaa energiaansa mihinkään vastaavaan, sillä se on mukavuudenhaluinen ja laiska - riehuttuaan ja tuhottuaan systemaattisen täydellisesti kaiken jaloissaan elämänsä ensimmäisen viiden vuoden jälkeen huomasi Iivana, että harjaamisesta saa oikeasti eniten irti pysymällä aloillaan, vaikka aina ei huvittaisi. Harjailu on kuitenkin käsittelystä mukavimpia kohtia, toisin kuin esimerkiksi kavioiden nosto, jota ori kommentoi lähinnä heiluttelemalla jalkojaan joka suuntaan, tai satuloiminen, jolloin ori pullistuu yhtäkkiä vielä nykyistä olemustaan leveämmäksi. Suitsetkaan eivät ole niin mukavat, mutta nykyään Iivana ei pelleile kielellänsäkään kovin paljoa. Juli opetti sen tavasta pois jollain kummalla poppakonstilla.

Iivanalla on ongelmia egonsa kanssa, mitä toisten hevosten kohtaamiseen tulee. Taluttaessa se on ihan kiva, jos kuljetaan väliä tallin ja tarhan välissä, kyllähän elukka ketjuriimunnarun varressa pysyy ja jos se venkoilee, on aina hyvä nykäistä sen pää alas ja napata korvasta - oriin oma emä oli kuulemma ollut aina korvassa kiinni ja tapa toimii vieläkin! Mutta voi, jos vastassa on muita oreja tai niitä on edes muissa tarhoissa, tulvii Iivanan suunnaton ego ulos korvista ja sieraimista, ja se oikein natisee liitoksissaan kauhoessaan ilmaa edessään, pyörähdellessään ja viskellessään niskojaan. Siitä muuttuu Iivana Julma, joka ei armoa tunne, vaikka hoitaja kuinka roikkuisi mukana. Suitsissa se riehuu vähemmän ja siksi kilpailupaikoilla se on turvallisempi, joskin korvatulppia ja välillä myös silmälappuja voisi olla suotavaa käyttää..

Trailerista Iivana ei pidä ja se on kehittänyt itselleen yhden ihan vihoviimeisen tempun välttääkseen koppiin joutumisen - ori istahtaa rampin eteen. Se vain liimaa takalistonsa maahan, eikä suostu nousemaan ilman kunnon kaurasatsia, porkkanasäkkiä ja sitä naapurin lupsakkaa, puolikuollutta poniruunaa, jota ori tykkää härnätä matkojen aikana. Onneksi ruunalla on valmiiksi pilalle hangattu harja, joten pari Iivanan hampaanjälkeä ei sitä rumenna, kun ei ponia itseään tunnu haittaavan. Kiireisinä kilpailuaamuina Iivana talutetaan pää pussissa traileriin suoraan tarhasta mutkan takaa, mikäli suuren suurta puunausta ei tarvita.

Ratsuna Iivana on kuin ennakkoluulojemme luoma suomalaisen raksamiehen stereotypia - se ei ole lainkaan epätietoinen siitä, mitä sen pitäisi tehdä, mutta laiskuus ja sisäisen Irwinin ja loppuiäksi jääneen teinivaiheen nostattama kapina saavat sen käyttäytymään lähinnä omien mielihalujensa mukaan ja se pysyttelee tinkimättömästi vain omalla mukavuusalueellaan. Siinä, missä se sataprosenttinen, muka kaikkensa antava duunari ei jaksa kävellä viittä metriä henkilöhissille, vaan ruuhkauttaa tavarahissin vedoten siihen, että jeesusteippirulla hänen taskussaan on aivan varmasti vähintään parin sadan kilon tavarakuljetus, Iivanakin köpöttelee hissukseen mukavasti koko päänsä painolla kuolaimeen ja sitä kautta ratsastajan käteen nojaten, kankeana kuin lauta, koska on liian rankkaa verrytellä. Eikä oriilla ole pelkkää ilmaa päänsä sisällä, kyllähän se homman todellinen luonteen tiedostaa, mutta vaatii useita komentoja, kiristämistä, uhkailua ja lahjontaa toimiakseen.

On sinänsä sääli, että hyvin harva kuski pysyy järjissään tai ainakaan tahtoo yhden kerran jälkeen enää nousta Iivanan selkään siellä kerran oltuaan, ukkeli kun on niin kovin monipuolinen. Jo varsasta lähtien se kompuroi milloin mitäkin mäkiä, loikki irtokivillä vuorikauriin tapaan tai purki raivoaan pajujen välistä pujotteluun kehittäen itselleen täydellisen notkeuden ja liikkeen harmonian, mutta sitä tilaa on hankalampi palauttaa kentällä ratsastajan kanssa suoritettavaksi. Roima herättely, raippa ja ns. rumat avut tekevät useimmiten tehtävänsä - sopivasti ärsyyntyneenä Iivana pörhistyy ja liikkuu huomaamattaan raamikkaammin ja nousee etujalkojensa välistä parempaan työskentelymuotoon. Raipalla muistuttaessa se vie kumman hyvin takajalkojaan runkonsa alle ainakin muutamaksi hetkeksi, joten kuskin on osattava käyttää oikeat, ohikiitävät onnistumisen hetket saman tien hyväkseen. Esteillä Iivana kulkee hieman rivakammin, mutta sitä saa verrytellä kauan ja hartaasti, jottei se vain vyöryisi hiomattomana palikkana esteiden välissä kaataen kaikkea tieltään, kun hyppääminen olikin liian raskasta. Karjuminen on hyvä kannustin - niinhän ne tosiurheilijat aina rääkäisevät, kun ilmassa on huipputuloksen tuntua, ja silloin Iivanakin varoo ylintä puomia hieman tarkemmin.

Eikä väärin kannata käsittää, Iivana ei ole sen kaiken vaivan arvoinen, mutta kun omistajalla on kunnianhimoa koko kaupungin edestä ja vakaa usko siihen, että jonain päivänä tästäkin retaleesta vielä tulee jotain, on helmiä heitelty autuaasti sioille kaikkien valmennusten ja kilpailuiden muodossa.

    Suku

 isä Onnen Kantamoinen
    sph vprt 139 cm, evm
 ii. Seppo
    sph m 136 cm, evm
 iii. Väinämöisen Esko
    sph rt 140 cm, evm
 iie. Lilliputti
    sph m 136 cm, evm
 ie. Anninaattori
    sph vprt 146,5 cm, evm
 iei. Komea Eero
    sh prt 153 cm, evm
 iee. Tyttöystävä
    sh vrt 148 cm, evm
 emä Himpurainen
     sph rt 144 cm, evm
 ei. Rähinä
      sph mrn 146 cm, evm
 eii. Pääkallo Jim
    sph mrn 147 cm, evm
 eie. Tyttörukka
    sph rt 143 cm, evm
 ee. Nukketalon Emma
    sph rt 142 cm, evm
 eei. Alhainen Varas
    sph rt 145 cm, evm
 eee. Kaupunkilapsi
    sph vprt 140 cm, evm

SEEEEEPPO! (Nimi muutettu)

    Jälkeläiset

Iivana on tarjolla jalostukseen!

03.01.2011 o. Riiviöiden Bemari (e. Mörönsyötti), omistaja: Karhukorpi
29.06.2012 t. Fiktion Sinissa (e. Unissa), omistaja: Arvolaakso
20.09.2013 o. Riiviöiden Iisakki (e. Kapteeni Karo), omistaja: Juli

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Kouluvalmennus edellisen omistajan Julin kanssa 20.09.2010, valmentajana Pierre
"Pienehkö sph-ori Ilpo puksutteli ravissa uraa pitkin saapuessani. Ori saisi tehdä kunnolla hommia tänään, aikeissa olisi että ori saataisiin menemään hienosti vastalaukkaa kiemurauralla. Ilpo saisi kuitenkin päästellä enimpiä höyryjä menemään, joten ori saisi laukata aluksi molempiin suuntiin. Samalla varmistettiin että ohjaus pelaa orilla. Ilpon täytyisi tehdä kentän kokoinen kahdeksisso, L:stä ja päättyisi L:ään. Ori suuntasi jo hieman rauhallisemmin laukassa L:stä E:hen, hieman ihmetellen kun laukkaa ei saanutkaan vaihtaa. E:stä suunnattiin M:ään, josta ori jatkoi C:een kautta mennen laukkaa kohti H:ta, josta vielä laukattiin kentän poikki B:hen ja takaisin L:ään. Ilpoa saisi kehua oikein kunnolla, vaikka vähän olikin meinannut kaahotella tehtävää tehdessä. Ratsukko saisi tehdä tehtävän vielä kertaalleen, nyt C:stä aloittaen. Ori aloitti tehtävän hienosti, mutta päättikin H:n kohdalla jatkaa suoraa eteenpäin. Ratsastaja sai pian orin taas kuulolle ja aloitti tehtävän uudelleen. Tällä kertaa ori kuunteli mutinoitta ratsastajaa ja suoriutui hyvin tehtävästä. Ilpo saisi ottaa onnistuneen tunnin päätteeksi vielä loppuravit ennen loppukäyntejä."

Hyppäämässä edellisen omistajan Julin kanssa 16.08.2010
"Ilpon kanssa rataestehyppelyä maneesissa. Korkeutta esteillä oli noin 60-70 cm, mutta vauhtia tuntui kyllä olevan runsaasti enemmän jopa kilometrejä tunnissa-vauhdilla. Kovaa nimittäin mentiin, ja toisinaan meinasi tulla ratsastajalle hieman pupu pöksyyn, kun ori paahtoi menemään minkä jaloistaan pääsi! Jestas mikä vauhdin huuma, en muista koska olisin viimeksi kokenut mitään vastaavaa. Eipä tuo kuitenkaan haitannut, sillä Ilpo pysyi kyllä jatkuvasti kuuliaisena, eikä kuitenkaan ryöstänyt otteestani kertaakaan. Ratsastuksen jälkeen pesin Ilpon vesiletkulla ja vein sen vielä nauttimaan kesän viimeisistä päivistä tarhaan."

    Kilpailut

Iivanalla kilpaillaan vähän siinä sun tässä. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 69 kpl (39 KRJ, 4 VSHK-koulukilpailua, 24 ERJ, 1 VSHK-estekilpailu, 1 KERJ)

29.08.10, KRJ, heC 4/50
30.08.10, KRJ, heB 10/100
01.09.10, KRJ, heB 7/100
04.09.10, KRJ, heC 1/49
15.01.11, KRJ Cup, heC 8/155
23.07.11, KRJ, heB : 01/40
23.07.11, KRJ, heB : 02/50
26.07.11, KRJ, heB : 03/50
28.07.11, KRJ, heC : 04/40
30.07.11, KRJ, heB : 02/50
19.07.11, KRJ, heB : 01/50
03.09.11, KRJ, heB : 04/40
30.08.11, KRJ, heC : 04/80
02.09.11, KRJ, heC : 03/50
07.09.11, KRJ, heB : 03/40
17.09.11, KRJ, heC : 07/50
16.09.11, KRJ, heC : 05/50
17.09.11, KRJ, heC : 01/40
24.09.11, KRJ, heC : 02/50
12.09.11, KRJ, heC : 06/40
16.09.11, KRJ, heC : 02/40
13.09.11, KRJ, heC : 04/30
24.09.11, KRJ, heB : 05/50
10.10.11, KRJ, heC : 05/50
27.09.11, KRJ, heB : 02/50
01.10.11, KRJ, heC : 04/30
06.10.11, KRJ, heC : 01/30
10.10.11, KRJ, heC : 04/30
26.09.11, KRJ, heB : 04/60
05.10.11, KRJ, heB : 04/100
08.10.11, KRJ, heC : 06/91
19.11.11, KRJ, heB : 02/60
21.11.11, KRJ, heC : 02/60
13.11.11, KRJ, heB : 01/50
25.09.11, KRJ, heB : 04/95
28.09.11, KRJ, heC : 04/73
05.12.11, KRJ, heC : 02/50
09.12.11, KRJ, heC : 03/50
07.10.11, KRJ, heC : 05/40

26.08.2010 VSHK (koulu) helppo B 4/20
19.12.2010 VSHK (koulu) helppo C - 3/61
20.12.2010 VSHK (koulu) helppo C - 1/61
24.12.2010 VSHK (koulu) helppo C - 4/61

30.04.11 ERJ Cup 80 cm : 10/103
16.08.11, ERJ, 80 cm : 05/30
19.08.11, ERJ, 70 cm : 01/30
05.09.11, ERJ, 70 cm : 08/100
13.10.11, ERJ, 80 cm : 02/60
13.10.11, ERJ, 80 cm : 02/60
16.10.11, ERJ, 80 cm : 02/30
23.10.11, ERJ, 60 cm : 06/50
23.10.11, ERJ, 80 cm : 02/50
14.10.11, ERJ, 60 cm : 03/30
26.11.11, ERJ, 80 cm : 01/60
21.11.11, ERJ, 80 cm : 02/60
19.11.11, ERJ, 80 cm : 03/50
20.11.11, ERJ, 80 cm : 05/50
19.11.11, ERJ, 80 cm : 06/50
23.11.11, ERJ, 70 cm : 02/50
24.11.11, ERJ, 80 cm : 01/50
26.11.11, ERJ, 80 cm : 01/28
01.12.11, ERJ, 70 cm : 06/82
04.12.11, ERJ, 70 cm : 06/40
30.11.11, ERJ, 80 cm : 01/47
15.12.11, ERJ, 80 cm : 08/91
16.12.11, ERJ, 80 cm : 02/50
17.12.11, ERJ, 70 cm : 05/50

29.05.2011 KERJ aloittelijaluokka - 4/34

25.08.2010 VSHK (este) 70 cm 2/11

 

Ievana on virtuaalihevonen.
Kuvat © SL
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!