otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Faramir Dawn VH13-024-0087

  Virallinen nimi   Faramir Dawn   Säkäkorkeus   121 cm
  Lempinimi   Faramir   Syntynyt   15.03.2013, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Ori
  Väri   Mustankimo   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 8 + 7,5 + 7,5 + 20 + 5 = 48p. 25.10.2015
                      KRJ-I, 7,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103,5 p. 15.11.2016
                      KTK-II, 19 + 19 + 20 + 19 = 77p. 28.10.2017

3-vuotias 15.06.2013
8-vuotias 15.11.2013

    Luonnekuvaus

Faramir on hyvin vakavamielinen pieni puurtaja. Se ei juuri koskaan innostu leikkiin tai muuhunkaan turhanpäiväiseen hömpötykseen, vaan on hyvin työorientoitunut ja suorituskeskeinen kaveri. Faramir on täysiverisesti kilpaponi, ja sillä on juuri kilpailemiseen sopiva armoton asenne - kouluaitojen sisäpuolella se tekee aina parhaansa ja vielä vähän enemmän, sillä sille se on kaikki tai ei mitään. Joko voitto tai häviö, sillä vain yksi voi olla paras, ja tämä ori tietää ehdottomasti oman paikkansa olevan sillä kunnian korkeimmalla kukkulalla. Välillä oriilta toivoisi hieman ponimaista pilkettä silmäkulmasta ja ripauksen huumorintajua, mutta ei sen käsitteleminen siitä kiinni ole.

Lähinnä aina niin asiallinen Faramir voi vaikuttaa monien silmissä melko tylsältä ja tiukkapipoiselta kaverilta, vaikka kyseessä on oikeasti kullassa painonsa arvoinen poni. Se on hyvin mutkaton ja mukava käsitellä, kun se ei hääräile omiaan tai tee kaikkeaan vaikeuttaakseen käsittelijänsä työtä, mutta kieltämättä varsinkin näyttelyissä aina hapanta naamaa näyttävä ori ei ehkä edusta sitä parhainta puolta itsestään. Kilpailuissa Faramir saa osakseen ihasteluja radalla, mutta radan ulkopuolella ori on naama täysin näkkärillä, mikäli se ei saa omaa rauhaansa keskittymiseen ja rentoutumiseen. Myös erityisesti ahtaassa verryttelyssä muut ratsukot rasittavat sitä ja ori voi helposti vetää herneet nenäänsä sardiinipurkkimeiningistä - siinä viuhuu sitten takapää ja ori karjuu kuin syötävä ajaakseen muita kauemmas.

Faramirin kisareissuihin mahtuu aina pientä dramatiikkaa, mutta kotioloissa se on ongelmaton. Se vaatii toimivaan arkeen omat niksinsä, mutta kun se tarhataan hyvässä seurassa ja rutiineista pidetään kiinni, ei mitään esteitä ole. Faramir seuraa kiltisti taluttajaansa, seistä nököttää paikoillaan hoidettavana, nostaa jalat kun niitä ylös kiskoo ja aukaisee suunsa kuolaimille mukisematta. Oriilta on turha odottaa kiittävää hörinää edes porkkanasta tai suopeaa katsetta tuntikausien rapsuttelusta, sillä se ei oikein ymmärrä, miksi pitäisi leikkiä niin ylintä ystävää, mutta eipähän ukko ole hampaat irvessäkään hoitajan kankussa kiinni. Niin kauan, kuin hoitotoimenpiteillä on jokin tarkoitus eikä oria seisoteta huvikseen karsinassaan, se on tyytyväinen.

Satulan alla Faramir on todellinen masiina, pikku peto, joka eliminoi olemuksestaan ja suorituksestaan jokaisen virheen ja pyrkii täydellisyyteen enemmän kuin mielellään. Näin kovan luokan poni tosin vaatii selkäänsä myös kovatasoisen ratsastajan - Faramir ei toimi itsestään eikä todellakaan vaivaudu uhraamaan osaamistaan jonkun sunnuntairatsastelijan vuoksi, mutta jos kuski on täysillä mukana, ei oriin ratsastamisessa tunnu olevan mitään rajoja. Jo pienellä irrottelulla, lämmittelyllä ja venyttelyllä oriin saa nostamaan selkänsä ylös. Pitkä kouluraippa voi olla alkuun tarpeen, jotta takajalat saadaan kunnolla rungon alle, mutta sitäkään ei tarvitse Faramirille ratakiskoista vääntää.

On mieletön tunne huomata, kun pieni poni oikeasti nousee lavoistaan lohikäärmeen kokoiseksi liikkuvaksi veistokseksi, joka taipuu pehmeästi sisäpohkeen ympärille, elää suustaan ja tiputtaa päänsä niskasta rennosti alas. Ori on hyvin herkkä- ja kevytsuinen, joten myös kuskilta vaaditaan pehmeää kättä. Lähinnä ulko-ohjalla on tarvittavaa johtaa sen etupäätä, muuten se on täysin ohjattavissa jaloilla ja istunnalla. Faramir on sitten tosin niitä poneja, jotka eivät siedä yhtäkään virhettä, eivätkä anna mitään anteeksi - jos kaikki edellä mainittu ei ole kunnossa, voi odottaa kiukkuisia vastalauseita!

Faramir on poikkeuksellisen vahva ja rytmitajuinen kaveri, joten lisäykset sujuvat ongelmitta, samoin myös kokoamiset todella hienosti näin pieneksi ja kompaktirakenteiseksi poniksi. Sillä tuntuu olevan välillä kuin suuren hevosen kokoamisaste, ja jos sillä olisi yhtään enemmän jalkaa ja kaulaa, se olisi ehdottomasti olympiatason koulupeli, mutta näillä töpöjaloillaan se on tyydyttävä ponimestaruuksiin.

    Suku

 isä Moana's Eadweard
    mkm, 119 cm, wm
 ii. Wingerborg Alec
    ERJ-III, VVJ-III, MSY-B, mkm, 117 cm, wm
 iii. Verderny Lancelot
    rnkm, 118 cm, wm, evm
 iie. Wingerborg Stella
    rt, 120 cm, wm, evm
 ie. Eileanan
    rtpäis, 121 cm, wm
 iei. Labhraionn
    mpäiskm, 122 cm, wm, evm
 iee. Ghlanfainn
    rt, 118 cm, wm, evm
 emä VIR MVA Ch J'Fea
     YLA2, VWY-II, VWY-AB, rtkm, 122 cm, wm
 ei. Blenn Yjei
      rt, 117 cm, wm
 eii. Ifan Dhans
    114 cm, wm, evm
 eie. Undhjei
    116 cm, wm, evm
 ee. d'Thandra
    YLA2, km, 122 cm, wm
 eei. d'Thunder
    120 cm, wm, evm
 eee. d'Felicsia
    117 cm, wm, evm

    Jälkeläiset

Faramir on tarjolla welshponijalostukseen!

17.08.2013 t. Metsäpirtin Juhannusyö (e. Metsäpirtin Vappu), omistaja: mokkamasiina
15.09.2013 t. Wyn Falerian Dawn (e. Wyn Hennoch Dawn), omistaja: Meow
01.09.2015 t. Mewian Hidlwyn (e. Hidlwch LAC), omistaja: Omppu, Coedwig Welsh

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

16.07.2015, päiväkirjamerkintä
Faramir osallistui jälleen Mewianissa järjestettyihin welshnäyttelyihin. Allekirjoittaneen kaaliin ei yhden kerran jälkeen uponnut, ettei toisten oriiden rinnalla keikistely ole tälle kovakalloiselle koninketaleelle sitä mieluisinta puuhaa, joten päätimme ilmeisesti käydä toistamassa ensimmäisen kertamme farssin. Jo paikalle saapuessamme Faramir oli aika ärhäkällä päällä, eikä meno varsinaisesti parantunut kehässä. Luokka oli jälleen todella kovatasoinen ja Faramir aivan yhtä hankalana vikuripäänä siellä muiden hyväkäytöksisten ponien joukossa kuin viimeksikin. Hyvä, ettei se syönyt kermanväristä luokkavoittajaa, kun se palasi kehään hakemaan palkintoaan ja itse olin syöttelemässä Faramirille ruohoa kehän vieressä. Noloa. Kai se on uskottava, ettei tästä pojasta näyttelytähteä tule. Onneksi se on menestynyt elämässä jo huomattavasti paremmin muilla avuillaan, kuin ulkonäöllään!

27.10.2014, päiväkirjamerkintä
Osallistuimme tänään Faramirin kanssa Mewianissa järjestettyihin welshnäyttelyihin. Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut Faramirin viemistä näyttelyihin, mutta jotenkin se on tyypilliseen tapaan aina vaan jäänyt.. Nyt vihdoin sain kuitenkin aikaiseksi ilmoittaa sen mukaan ja luotto oriin menestykseen oli aamulla vielä taattu. Vaan eipä ollut kauaa, kun päästiin paikan päälle.. Luokan taso oli todella kova ja monet tutut welshkasvattajat, muun muassa elen ja Juli olivat selvästi tuoneet komeimmat oriinsa näihin karkeloihin. Lisäksi Faramir otti vähän kierroksia näiden muiden temperamenttisten oriiden seurassa ja sen käytös kehässä oli melkoisen ala-arvoista. Sain vain vaivoin pideltyä sitä käsissä ja kyllä tuomarin kirjurina kehässä toiminutta Meowta nauratti kun poni veteli muijaa perässään kuin vanhaa rättiä. Noh, ehkä ensi kerralla paremmin.

15.09.2013, päiväkirjamerkintä
Kuusivuotias Faramir sai tänään toisen jälkeläisensä! Emäksi valikoitui omassa omistuksessani oleva ihana perlino tamma Wyn Hennoch (nimestä päätellen Wyn Llessarin jälkikasvua), joka Faramirin tapaan pääsi loppukesästä aloittelemaan kilpauraansa varsin menestyksekkäästi, ennen kuin jäi mammalomalle. Toisin kuin Faramir, on Hennoch estepainotteinen ja varsasta saattaakin tulla tosi kiva monitoimiponi joka lajiin! Viime yönä syntynyt varsa paljastui tammaksi ja väriltään se on ruunivoikko. Lähteeköhän se vielä isänsä tapaan kimoutumaan, se on toistaiseksi mysteeri. Ainakaan kimoutumiseen viittaavia isoja merkkejä sillä ei ole. Hehkutin Faramirin varsaa jo hyvissä ajoin etukäteen, joten varsalle on jo löytynyt ostaja. Se muuttaa tarpeeksi kasvettuaan Meown luokse Mewianiin, jossa se pääsee varmasti tekemään kunniaa isäpapalleen.

23.08.2013, päiväkirjamerkintä
Viisivuotias Faramir on päässyt tässä loppukesästä aloittamaan kilpailu-uransa! Se on starttaillut jo muutamissa helpoissa koululuokissa ja suorittaminen on ollut nuoreksi ensikertalaiseksi erittäin varmaa ja tasaista. Se on kisapaikoilla todella kylmähermoinen kaveri ja keskittyy vain itseensä ja omaan tekemiseensä, kunhan ei tungeta keskelle pahinta tungosta. Muutamia sijoituksiakin on jo napsahdellut, joten samanlaisella hyvällä pöhinällä vaan eteenpäin! Faramir ei aio nyt tulevana kautena kilpailla lainkaan esteillä, vaikka aluksi sitä ajattelinkin, kun vanhempien puolesta rahkeita riittäisi joka lajiin. Ori itse ei vaan tunnu olevan kovin innostunut esteiden yli pomppimisesta, ei irtohypätessä eikä varsinkaan kuskin kanssa. Joten mitäpä sitä sitten pakottamaankaan poniparkaa? Kyllä meidän talliin kouluponeja mahtuu!

19.07.2013, päiväkirjamerkintä
Faramirin sisko Try Or Die pistettiin tänään kuoppaan. Se tarkoittaa sitä, että Faramir on tällä hetkellä ainoa meillä kotona oleva Fean jälkeläinen.. Hurjaa. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että voisin koskaan päätyä tällaiseen tilanteeseen, sillä niin kovasti olen pitänyt kynsin ja hampain kiinni Feasta ja sen jälkikasvusta. Mutta kai tää on maailman ennalta määrätty järjestys, että kaikki loppuu aikanaan. Myös sukulinjoja jatkavat ponit.. Ei niillekään tekohengitystä voi loputtomasti antaa. Faramir jää nyt meille viimeiseksi muskettisoturiksi. Panokset ovat valtavat, mutta onneksi suurten saappaiden täyttö tuntuu sujuvan siltä aika helposti. Ratsukoulutus on pyörähtänyt hyvin käyntiin ja nokkela pikku-ukko edistyy harjoituksissa vauhdilla. Kyllä tästä vielä hyvä tulee!

15.07.2013, päiväkirjamerkintä
Aika kiitää niin, ettei uskoisi. Faramir täytti tänään neljä vuotta ja nyt on aika aloittaa sen ratsukoulutus kunnolla. Varusteisiin se on jo tottunut, nenäänsä nyrpistellen se antaa kiristää satulavyönkin jo hienosti, mutta selässä ei ole toistaiseksi käynyt kukaan. Nyt kun hieman opetellaan vielä lisää ja muistutellaan aiempia oppeja mieleen, niin uskaltaa varmaan satulassa kohta piipahtaa. Ponit kuitenkin kasvavat niin hitaasti ja koko loppuelämähän tässä on aikaa puksutella menemään. Se on näissä poneissa hyvä, että ei ole niin kiire kouluttaa jo nuorena kovalle tasolle, kun ei nää tappijalat kuitenkaan minnekään kansainväliselle huipputasolle yllä, hehe. Mistä tulikin mieleeni, että Faramir on kyllä väläytellyt aikamoista ravia ja tyylikkyyttä tarhassa, joten se kyllä varmasti yltäisi korkeammallekin tasolle, jos joku olisi sitä sinne viemään.

15.06.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Faramirin kolmevuotissynttäreitä. Viime aikoina se on pyöristynyt tai ehkä ennemmin komistunut hyvin, saanut vähän lihaa ja fläsää luiden päälle ja alkaakin muistuttaa jo enemmän aikuista ponia kuin pientä pojankoltiaista. Niin vaan ihanan huolettomat varsa-ajat ovat kohta muisto vain.. Edelleen Faramir on kyllä aika harmaa, mutta kun miettii sen mammaa ja kotiin jäänyttä systeriä, niin kimoutuivat nekin aika myöhäisessä vaiheessa. Ei ollut moneen vuoteen mistään valkeista satuponeista tietoakaan, pelkkiä harmaita takkutukkia olivat nurkat täynnä. Selvästi kuitenkin kimoa pukkaa tässä sukulinjassa ja silloinkos Faramirista tulee entistä komeampi ilmestys. Varsamainen hölmöily on alkanut myös vähitellen loppua ja Faramir on osoittautunut oikein jämptiksi ja järkevästi tyypiksi. Omilla aivoillaan ajattelevat nuoret ponit ovat parhaita kouluttaa.

16.04.2013, päiväkirjamerkintä
Faramiriksi ristitty orivarsa on kasvanut huimasti ja se täyttikin eilen vuoden! Se alkaa myös pikkuhiljaa ilmentää teini-ikäisen riiviön elkeitä ja osaa tarvittaessa olla todellinen hapannaama. Faramir ei onneksi pure tai potki, mutta uhittelee kyllä sangen rumasti. Tämän pikkuoriin käsittelyä ei helpota suru-uutinen siitä, että sen lempeäluonteinen emä, joka on niin hyvää huolta pitänyt silmäterästään ja valvonut sen tekemisiä kaukaa, vaikka ne eivät viime aikoina ole edes juuri samoissa tarhoissa hengailleet, lopetettiin tänään. Tapahtunut on toisaalta kyllä vahvistanut päätöstä siitä, että Faramir pysyy tallissa, vaikka se kenkkuileekin ja aiheuttaa välillä aika lailla harmaita hiuksia käsittelijöilleen. Takana on kuitenkin sellainen suku, että eiköhän tästäkin harmahtavasta rumasta ankanpoikasesta vielä hyvä kehkeydy. Aikansa se tietysti ottaa.

15.03.2013, päiväkirjamerkintä
Fean tiineys sujui allekirjoittaneen stressistä huolimatta mainiosti ja tänään se vihdoin päätti pyöräyttää maailmaan ehkä söpöimmän orivarsan ikinä! Jotenkin olin päässyt tyystin unohtamaan, miten kamalan pieniä mountainvarsat ovat syntyessään, kun olen niin keskittynyt noihin isompiin poneihin viime aikoina. Pikimusta piiperö oli jo reippaasti jaloillaan, kun löysin sen aamutallia tehdessäni emänsä karsinasta. Siellä se tönötti ja vispasi vimmatusti hännällään, mokoma aivan pöllönä ja ihmeissään siitä, mitä oikein on tapahtunut ja millä planeetalla sitä oikein seikkaillaan. Todella hurmaava varsa on siis kyseessä ja päätös pitää se itsellä syntyi varsin nopeasti. Mieluummin hion tätä timanttia itse kuin rupean miettimään, millä summalla siitä raaskisi luopua.

28.02.2013, päiväkirjamerkintä
Olen jo pitkän aikaa suunnitellut tekeväni Fea-mummelista vielä yhden varsan - sellaisen, jonka pitäisin mahdollisesti itselläni. Sopivaa oritta ei vain ole tuntunut löytyvän mistään ja suunnitelmat ovat vain venyneet ja venyneet. Päälle on alkanut pikku hiljaa painaa huoli tammankin jaksamisesta, sillä meinaan alkaa olla jo ikää ja viime varsomisesta jo jonkin verran aikaa, joten ihan hirveän monella vuodella sitä legendaarista viimeistä varsaa ei viitsisi pantata. Olin jo heittämässä kirvestä kaivoon, kun bongasin Christan omistuksessa olevan Moanan kasvattaman oriin Eadweardin. Suvullisesti se oli oikein passeli, sillä Moanan linjoja tallissa ei taida olla vielä laisinkaan. Ori oli myös komea ulkonäöltään ja erittäin monipuolinen osaaja satulan alla, se oli kisannut jopa kenttää! Ei muuta kuin viestiä Christalle että nyt on hätä, jos et oriasi lainaa! Onneksi hänelle aina kelpaavat aina asiakkaat ja astutuksesta päästiin sopuun. Nyt ei muuta kuin jännätään, tuleeko sieltä yhtään mitään loppupeleissä!

    Kilpailut

Faramirilla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 62 kpl

02.08.13, KRJ, heB : 05/40
03.08.13, KRJ, heB : 04/40
04.08.13, KRJ, heB : 01/40
05.08.13, KRJ, heB : 06/40
08.08.13, KRJ, heC : 04/40
10.08.13, KRJ, heC : 06/40
10.08.13, KRJ, heB : 04/40
12.08.13, KRJ, heC : 05/40
14.08.13, KRJ, heB : 06/40
23.08.13, KRJ, heA : 02/50
03.08.13, KRJ, heC : 01/32
03.08.13, KRJ, heB : 02/50
08.08.13, KRJ, heB : 02/22
04.08.13, KRJ, heB : 02/50
05.08.13, KRJ, heB : 04/25
18.08.13, KRJ, heA : 06/40
29.08.13, KRJ, heA : 04/40
11.08.13, KRJ, heA : 01/30
22.08.13, KRJ, heA : 05/40
23.08.13, KRJ, heA : 06/40
24.08.13, KRJ, heA : 06/40
30.08.13, KRJ, heA : 01/40
20.08.13, KRJ, heA : 05/50
21.08.13, KRJ, heA : 04/50
02.09.13, KRJ, heA : 03/40
05.09.13, KRJ, heA : 06/40
08.09.13, KRJ, heA : 05/40
10.09.13, KRJ, heA : 06/40
27.08.13, KRJ, heA : 02/50
31.08.13, KRJ Cup, heA : 05/319
28.08.13, KRJ, heA : 06/40
12.09.13, KRJ, heA : 04/40
17.09.13, KRJ, heA : 07/50
10.09.13, KRJ, heA : 03/30
12.09.13, KRJ, heA : 04/30
20.09.13, KRJ, heA : 01/27
21.10.13, KRJ, heB : 02/40
22.10.13, KRJ, heB : 04/40
24.10.13, KRJ, heB : 01/40
23.10.13, KRJ, heB : 03/30
22.10.13, KRJ, heA : 04/30
24.10.13, KRJ, heA : 05/30
26.10.13, KRJ, heA : 02/30
01.11.13, KRJ, heA : 04/40
03.11.13, KRJ, heA : 03/30
07.11.13, KRJ, heA : 04/30
09.11.13, KRJ, heA : 03/30
10.11.13, KRJ, heA : 06/40
11.11.13, KRJ, heA : 04/40
13.11.13, KRJ, heA : 04/40
15.11.13, KRJ, heA : 06/40
18.11.13, KRJ, heA : 05/40
07.11.13, KRJ, heB : 02/40
20.12.13, KRJ, heA : 01/30
24.12.13, KRJ, heA : 05/30
15.12.13, KRJ, heA : 06/40
15.12.13, KRJ, heA : 01/40
17.12.13, KRJ, heA : 03/40
19.12.13, KRJ, heA : 03/40
09.12.13, KRJ, heA : 04/50
26.12.13, KRJ, heA : 04/40
29.12.13, KRJ, heA : 03/40

 

Faramir Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!