otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dawn Pandora VH15-022-0014

kuva

  Virallinen nimi   Dawn Pandora   Säkäkorkeus   129 cm
  Lempinimi   Pandora   Syntynyt   23.01.2015, VHKR*
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 90 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KTK-II, 17 + 19 + 17 + 18 = 71p. Syyskuun kantakirjaustilaisuus 20.09.2015
    Champion, myönnetty 01.01.2018
    ERJ-II, 7 + 40 + 14,5 + 20 + 15 = 96,5p. 31.08.2022
    VWY-II, 7 + 6 + 4 + 23 + 2 = 42p. 01.11.2022

*4-vuotias 23.05.2015
*8-vuotias 23.09.2015

    Luonnekuvaus

Pandora on tallin musta tuittupää, joka mielellään komentaa muita, muttei ota itse komentoja vastaan keltään muulta. Tamma on muutenkin aika ailahtelevainen luonteeltaan, toisina päivinä se tyytyy vain kiukuttelemaan keskenään ja puhisemaan silmiään pyöritellen, toisina päivinä se taas tuntuu käyvän päälle kuin yleinen syyttäjä, jos sen tahtoon ei saman tien taivuta. Varsinkin uusille tuttavuuksille Pandoran kanssa toimiminen voi olla haastavaa, jos ei oikein tiedä mitä odottaa ja tamman temppuilujen aste vaihtelee päivästä toiseen. Ponin tulinkivenkatkuiseen mielenmaisemaan täytyy vain yrittää sopeutua parhaansa mukaan ja olla mahdollisimman väritön-hajuton-mauton tammaa käsiteltäessä. Tällä tavalla toimimalla arjen askareet sujuvat varsin sopuisasti eikä ylimääräisiä haavereita tapahdu. Pandora on myös hyvin herkkä kaikenlaiselle siihen itseensä kohdistuvalle paineelle, ja esimerkiksi liika riimunnarusta kiskominen taluttaessa voi saada sen mielenrauhan järkkymää - ja kohta onkin hoitajalla suht kiltisti perässä seuraavan ponin sijasta selästä napsiva luimukorva vaivoinaan.

Pandora ei pidä siitä että sitä määräillään, ja ratsastaessa kuskin antamat avut tamma tulkitsee ensisijaisesti määräilyksi. Siksipä tamma ei ole mikään kaikista mukavin ja helpoin ratsu, kun yleensä alkuun saa vääntää vähän kaikesta. Pandora on kyllä reipas ja menevä, mutta koitappa kääntää sitä haluamaasi suuntaan, jos se ei ole suunta, mihin tamma itsekin halusi mennä, tai saada se pysähtymään nätisti kentän keskipisteeseen. Ei tule onnistumaan ensi yrittämällä. Kuskilta vaaditaan oveluutta ja taitoa, joilla tamman voi hämätä ikään kuin haluamaan itsestään samoja asioita, kuin joita kuski haluaa. Joskus tuntuu, että helpoimmalla pääsisi, jos tamman voisi hypnotisoida tai erityisesti ennen kilpailuja Inception-tyyliin unessa istuttaa sen päähän siemenen onnistuneesta radasta, jossa esteet hypätään oikeassa järjestyksessä ja muutenkin virheettömästi. Tämä ei ole valitettavasti yrityksistä huolimatta kuitenkaan koskaan onnistunut, joten Pandoran kanssa on vain jouduttu kärsivällisesti työskentelemään ja työstämään harmonista yhteiseloa satulan alla.

Takkuileva ratsastettavuus ärsyttää entistä enemmän kun tietää, miten taitava hyppääjä Pandora on. Muutenhan sen kanssa olisikin jo luovutettu ajat sitten. Miksei se joka kerta voi vaan kiltisti pomppia esteiden yli, kun se sen kuitenkin osaa?!?!? Kouluratsastuksen suhteen hanskat on heitetty tiskiin, ja Pandora osaa lähinnä puksuttaa possujunassa uraa pitkin, mutta esteitä sen kanssa on käyty hyppelemässä ihan kilpailuissakin asti. Tulos riippuu aina vähän tähtien asennosta, eikä Pandora ole mikään satavarma rusettihai oikutteluidensa takia, mutta joka kerralla se kyllä vähintäänkin väläyttelee todellista osaamistaan. Aina kisapaikalle ei ole edes päästy paikan päälle, jos Pandoraa on esimerkiksi koitettu lastata liian kiireessä ja tamma on aistinut, että jotain "epäilyttävää" on tekeillä, kun koitetaan noin vain koppiin tunkea ja sittenpä se onkin lyönyt liinat kiinni.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Penparc Golden Rock
    KTK-II, vkk, 134 cm, wb
 ii. Locket Of Golds
    vkk, 135 cm, wb, evm
 iii. Mardie Gros
    wb, evm
 iie. Yvette
    wb, evm
 ie. Penparc Ceri
    rt, 133 cm, wb, evm
 iei. Delirious
    wb, evm
 iee. Moonfield Faint
    wb, evm
 emä Cwmcaern Welsh Poppy
     KTK-II, m, 116 cm, wm
 ei. Cwmcaern Rowan
      wm, evm
 eii. Brynford Arthur
    wm, evm
 eie. Cwmcaern Rosebay
    wm, evm
 ee. Cwmcaern Princess of Wales
    wm, evm
 eei. Cwmcaern Brenin Lloegr
    wm, evm
 eee. Cwmcaern Priscilla
    wm, evm

    Jälkeläiset

Pandora on tarjolla welshponijalostukseen!

01.06.2015 o. Elboron Dawn (i. Aelwen Escorant), omistaja: Vinhakulma
08.04.2017 t. Sugarskull (i. Skullfunk), omistaja: Castlebury Welsh
21.06.2018 t. Dawn Bluebell (i. Caer Brochfael), omistaja: Paraatiponit
10.01.2020 o. Pan (i. Yaron Negat ox), omistaja: Nintsu

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 09.07.2022, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Shannon. (VRL-05645, kiitos!)
"Olimme sopineet Danin kanssa että kävisin hänen tallillaan vierailemassa kesän aikana. Tänään se päivä vihdoin koitti ja olinkin odottanut sitä innolla, nimittäin onhan minulla itsellänikin ollut welshejä ja niillä tulisi aina olemaan paikka sydämessäni. Saavuin tallin pihaan, jossa Dani olikin jo minua vastassa. Hän esitteli minulle kauniin tilansa paikkoja sekä ihastuttavia ponipersoonia tarhoissaan. Pääsimme pienen mustan tamman kohdalle, joka katseli meitä kaukaa tarhansa nurkasta. Dani esitteli tamman Pandoraksi, tallin tuittupääksi. Omapäinen kaunokainen, joka teki mitä halusi ja jos sitä ei sattunut huvittamaan niin se siitä sitten. Tämän päivän ajan Pandora olisi minun hoitohevoseni, sanoi Dani ja ojensi minulle riimun naruineen. Huippua, ajattelin.

Astuin tarhaan ja Dani lähti jatkamaan omia hommiaan. Pandora katseli minua ihmeissään ja mietti varmaan että kuka lie oli tuo outo nainen joka häntä suvaitsi lähestyä. Tammalla tuntui kuitenkin olevan utelias päivä tänään, sillä se tuli minua vastaan ja nuuhkutteli minut päästä varpaisiin. Silittelin tamman kaulaa samalla kun se nuuhki takkini taskua, saattoihan siellä olla pari porkkanaa varmuuden vuoksi. Kun kurotin kättäni taskuun, tamma heitti päänsä nopeasti ylös ja vingahti minulle. Sitten se lähti ravaamaan poispäin häntäänsä huitoen, kääntyen kuitenkin samantien takaisin. Eihän sitä nyt porkkanasta voisi kieltäytyä. Annoin Pandoralle palasen ja ihailin sen kiiltävää mustaa karvaa. Minun pitää ehkä alkaa etsiä uutta mustaa hevosta omaankin talliini, sen verran kaunis tamma oli. Pujotin riimun tamman päähän ja lähdin taluttamaan sitä tarhasta. Pandora vaikutti hieman liian innokkaalta ja jouduin tekemään pari volttia portin lähellä ennenkuin pääsimme siitä nätisti ulos ilman että liiskauduin tolppaan. Kaverit olivat selvästi kateellisia ja huutelivat kovasti tarhoistaan kun lähdimme kävelemään tallin takaa lähtevälle polulle.

Sää oli mitä mainioin ja linnutkin lauloivat. Pandora steppaili innokkaana alkumatkan ja kurkotteli matalalla roikkuvia puunoksia. Pikkumaistiaiset viereisestä koivusta - no tottakai. Oli ihanan lämmin ja aurinko alkoi jo hieman laskea, polkukin näytti niin kauniilta kaikkine varjoineen jotka lankesivat puista. Kävelimme aivan rauhassa hiljaista polkua pitkin ja tammakin alkoi viimein rentoutua ja nauttia kunnolla. Noin puolen tunnin kävelylenkki alkoi pikkuhiljaa tulla päätökseensä kun tallin nurkka alkoi taas pilkistää puiden oksien takaa.

Pandora käveli pitkin rennoin askelin vierelläni ja tarhan portista kulku oli tällä kertaa paljon nätimpää. Käänsin tamman itseeni päin ja tarjosin loput aiemmasta porkkanasta. Pandora rouskutteli sen tyytyväisen näköisenä ja taputin sitä kaulalle kiitokseksi. Riisuin riimun, mutta sitten otteeni lipesi ja se putosi hiekalle. Kumarruin nostamaan sitä jolloin Pandora päätti puuttua asiaan ja pukkasi minua päällään suoraan takamukseen. En ollut odottanut tällaista kiitosta ja mätkähdin suoraan naamalleni hiekkaan riimun päälle. Hieman hämmästyneenä käännyin istumaan ja katsoin tammaa, joka näytti siltä etteikö se olisi tiennyt yhtään mitä oli tapahtunut. Naureskellen könysin ylös maasta, nappasin riimun ja kävelin ulos portista. Laitoin riimun roikkumaan ja hyvästelin Pandoran. Tamma hirnahti minulle vielä kimeästi hyvästiksi - olipahan persoona."

-- 10.01.2020, päiväkirjamerkintä
Nintsu oli ostanut itselleen tuossa jokin aika takaperin uuden orhin ja tarvitsi sille tammaa lainaan, joten hän oli päätynyt kolkuttelemaan Paraatiponien tallin ovea. No tokihan nyt Nintsulle joku tamma löytyy, ja valinta päätyi Pandoraan. Sillä on jo entuudestaan pari ihan hienoa varsaa, joten sen pitäisi olla melko varma valinta, ja mielellään antaisin siitä Nintsulle vielä yhden varsan. Suunnitelmat lyötiin siis lukkoon ja tänään, hyvin sujuneen tiineysajan jälkeen, syntyi tästä yhdistelmästä vanhempiensa tapaan musta welsh part bred-orivarsa. Aloimme heti suunnitella varsalle nimeä ja kävimme läpi lukuisia vaihtoehtoja kaikista hienoista egyptinimistä vähän tavallisempiin nimiin. Lopulta varsan nimeksi päätyi Pan, elikkä siis pannu. Tiedättehän, nyt Nintsu voi vitsailla ponin nimellä koko ponin eliniän ajan: "ookko pannu?" - kräähkrööh kjähkjeh. Pan sopii myös loistavasti Pandoran nimeen, sisältäähän sana pandora kyseisen sanan.. Uskon, että tästä tulee Pandoralle oiva jälkeläisnäyttö listan jatkoksi, kunhan Nintsu pääsee sen kanssa myöhemmin tositoimiin. Ehkä tässä voisi alkaa Pandoralle suunnitella jälkeläispalkinnonkin hommaamista.

    Kilpailut

Pandoralla kilpaillaan pääpainoisesti porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 440.22 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 594.93 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.78 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


ERJ esteratsastuksessa 1035.15p. (vaikeustaso 3)

Tarkasta ajankohtaiset ja tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Dawn Pandora on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!