otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Afalwydd Adara Dawn VH13-026-0117

Adara viettelee eläkepäiviä sateisessa Skotlannissa.

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Afalwydd Adara Dawn   Säkäkorkeus   149 cm
  Lempinimi   Adara   Syntynyt   30.07.2012, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KRJ-I, 6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101 p. 15.01.2017
                    VWY-II, 6 + 6,5 + 7 + 21 + 5 = 45,5p. 27.01.2017

4-vuotias 30.11.2012
8-vuotias 30.03.2013

    Luonnekuvaus

Adara on suuri ja näyttävä tamma, jonka sisällä asustaa iloinen pieni poninviikari. Luonteeltaan se on kiltti ja seurallinen, mutta edelleen sillä tuntuu olevan välillä liikaa nuoruudesta tuttua pöllöilyenergiaa tallella. Iän kerryttyä se on kyllä huomattavasti rauhoittunut pahimmista hulivilivuosistaan, mutta edelleen se osaa välillä olla hyvinkin säpäkkä. Adara on myös edelleen hyvin leikkisä ja rakastaakin kirmailla kesäisin varsojen ja nuorikoiden kanssa ympäri laidunta. Myös omien varsojensa kanssa se on aina tykännyt temmeltää, samalla kun muut varsalliset tammat ovat vain syvään huokaisten pyöritelleet silmiään vieressä ja ahtaneet ruohoa nassuun kuin viimeistä päivää..

Kiltteydestään huolimatta Adara vaatii siis hieman määrätietoisempaa ja jämptimpää käsittelyä kuin muut kiltit ponit. Taluttaessa se viipottaa yleensä kiireisesti perässä, mutta esimerkiksi tuulisella säällä tai varsinkin ollessaan kiimassa se voi koettaa lähteä hillumaan omille teilleen. Hoitaja on vaan hyvä ja pitää narusta tiukasti kiinni.. Joskus myös tarhasta hakiessa Adara saattaa hieman haastella hoitajaansa, varsinkin, jos sillä on ollut juuri leikki toisen ponin kanssa kesken. Ei se onneksi ihmisiä samaan malliin retuuta kuin toisia poneja, mutta voi esimerkiksi kuopia teatraalisesti etujalallaan tai ravata ympyrää samalla päällään veuhtoen. Tamma pitää vain saada rauhoittumaan, ei se päälle tule. Hyvänä apukeinona toimivat porkkanat tai muut herkut, ja sen tullessa luokse sitä voi vähän aikaa rauhassa taputella ennen riimun päähän laittoa.

Tallissa Adaralle on tärkeää päästä näkemään tallin tapahtumat, joten sitä onkin parasta hoitaa käytävällä tai sitten karsinassa niin, että ovi on auki ja naru viritetään eteen blokkaamaan. Adara on sen verran hölmö, ettei tajua voivansa vain kävellä vaikka siitä narusta läpi.. Siitä se kuikuilee vain uteliaana yli. Harjaaminen, varustaminen ja muu on helppoa, vaikkakin varsinkin karsinassa tamma voi välillä hyöriä ja pyöriä, jolloin homma hidastuu. Tallissa Adaralla on myös tapana tiedottaa kaikille paikalla olostaan hirnumalla.

Adara on sellainen poni, jonka kanssa ei parane pidellä hirveästi välipäiviä ratsastuksesta. Vaikka se onkin päättänyt kisauransa jo aikoja sitten, treenataan sillä edelleen säännöllisesti. Muuten iloinen ja vilkas tamma suorastaan villiintyy päästessään sitten vihdoin tositoimiin ja ratsastaja saattaa pitkän tauon jälkeisellä ratsastuskerralla lentää selästä kuin leppäkeihäs. Työntekoon Adara suhtautuu siis hyvin positiivisesti, mikä on tietysti aina mukavaa, vaikkei meno nyt muutoin olisikaan kuin suoraan oppikirjasta. Se on kiva ja todella reipas ratsu, jota saa ennemmin himmailla kuin patistaa eteenpäin. Se on hyvin yritteliäs ja työmoraalinkin voisi sanoa olevan kohdillaan, mutta välillä tamman meno voi olla vähän liiankin vauhdikasta ja silloin se menee helposti sieltä, mistä aita on matalin. Jos on kauhea kaahotus päällä, niin kuka silloin muka jaksaa kiinnittää huomiota mihinkään yksityiskohtiin tai oikeastaan edes selässä vauhtovan kuskin apuihin? Vauhtia vaan lisää, jee!

Innoissaan tamman keskittyminen herpaantuu ja se lukee apuja miten sattuu - ja alkaa sitten innoissaan esitellä lempparijuttujaan. Ei ole jäänyt vain yhteen kertaan, kun kuski on koettanut istua syvälle satulaan ja puolipidätteillä saada Adaraa hidastamaan, mutta onkin jostain tasapainon horjahduksesta saanut tamman tekemään laukanvaihtoja, ja niitä se sitten innoissaan hyppeleekin niin kauan kuin suoraa riittää! Selkään tarvitaankin hyvin rauhallinen ja kärsivällinen kuski, joka osaa toimia tällaisen villin viikarin kanssa. Adaraa ei tarvitse agitoida yhtään lisää, vaan tartuttaa siihen rauhallinen zen-mielentila. Silloin siltä onnistuvat vaativatkin koulukuviot ja meno alkaa muistuttaa enemmän kilparatsun ylvästä askellusta, eikä niinkään takaa-ajetun hirven päätöntä kaahailua.

Kouluratsastuksen ohella Adara rakastaa hypätä esteitä, mutta valitettavasti se on vähän liian tohelo ymmärtämään niiden päälle mitään.. Kovaa ja korkealta on tamman motto. Kunhan kuskilla on estesilmää ja hyvä touchi Adaraan, ovat estehyppelyt matalilla esteillä mukavaa vaihtelua kouluväännön oheen.

Kilpailupaikoilla Adara kerää helposti kierroksia. Se on aina innoissaan tutustumassa uusiin poneihin, ihmisiin ja ympäristöihin, mutta kaikki tämä yhdellä kertaa on sille usein hieman liikaa ja poniin alkaa pakkautua liikaa pöllöenergiaa. Tamma muuttuu todelliseksi säheltäjäksi ja sen käsittelijöiltä vaaditaan hyvää pelisilmää ja määrätietoisuutta. Ei ole mitään järkeä viedä Adaraa esimerkiksi verryttelyyn silloin, kun se on aivan tukossa. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että innoissaan tamma helposti pukittelee tai ottaa muutamia pikkuloikkia takajaloillaan, joten vieraisiin ratsukoihin olisi ihan kohteliaista pitää jonkin verran etäisyyttä.. Mikäli tämä pöllöily saadaan purettua ennen rataa, sujuvat kilpailut yleensä hyvin. Adara yleensä pyörittelee radalla häntäänsä ja silmiään vimmatusti, mutta tekee kuitenkin, mitä kuski siltä pyytää. Jos taas ylimääräistä energiaa on jäänyt hieman varastoon, purkautuu se helposti radalla.. Ja Adara on monesti hyppinyt aitojen yli ulos radalta tai alkanut juuri tekemään niitä paljon rakastamiaan vaihtoja, kun piti tehdä jotain aivan muuta.. Palkintojenjaossa tamma on aina ihan täpinöissään ja ilopukkeja satelee aivan varmasti kunniakierroksella! Että kuski on vaan hyvä ja pitää harjasta kiinni, hehe.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Corwynt Llygad
    KTK-II, VWY-II, m, 157 cm, wD
 ii. Byddaf Disgleirio
    mrn, 155 cm, wD, evm
 iii. Wreichionen Ffydd
    m, 149 cm, wD, evm
 iie. Obeithiol Alise
    prn, 150 cm, wD, evm
 ie. Noson Seren
    trn, 148 cm, wD, evm
 iei. Gobaith
    trn, 151 cm, wD, evm
 iee. Newyddion Da
    mrn, 147 cm, wD, evm
 emä Trwmaidd Avalon Apples
     rt, 146 cm, wD
 ei. Trwmaidd Croeso I Afallon
      rt, 148 cm, wD, evm
 eii. Eangwair Brwydr Olaf
    prn, 147 cm, wD, evm
 eie. Trwmaidd Dacey
    rt, 151 cm, wD, evm
 ee. Trwmaidd Apple Wine
    vkk, 145 cm, wD, evm
 eei. Kemper Cadarn Caw
    m, 147 cm, wD, evm
 eee. Trwmaidd Apple Cider
    vkk, 144 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Adara on tarjolla welshponijalostukseen!

08.06.2013 o. Afallach Breanainn Dawn (i. Criallt Blathaon), omistaja: Paraatiponit
17.07.2013 o. Afallwyn Naughton Dawn (i. Nemglan), omistaja: Sen
21.10.2013 t. Afalddwyn Cameron Dawn (i. Camelot Dawn), omistaja: Meow
19.06.2015 o. Trostrwydd Dawn (i. Pencalow Torkill), omistaja: Kiiu

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

19.06.2015, päiväkirjamerkintä
Adara ei olekaan pitkään aikaan tehnyt varsoja, joten asia oli korjattava! Kyllähän näin komean tamman geenien tulee jatkua maailman tappiin saakka. Olin vähän aikaa sitten ostanut Pencalowista itselleni uuden oriin, ja se sai luvan toimia varsan isänä. Tänään pitkän odotuksen jälkeen vihdoin syntyi Adaran neljäs varsa, joka on ori ja väritykseltään emänsä tapaan rautias. Isältään se peri kuitenkin leveän läsin. Komea varsa!

21.10.2013, päiväkirjamerkintä
Adaralle syntyi kolmas varsa tänään! Varsa on tamma ja tällä kertaa hieman erikoisemman värinen. Sen isäksi oli valikoitunut ruunivoikko oriini Camelot, jolta varsa peri samanlaisen värityksen. Varsominen sujui hyvin ja nyt Adara saakin jäädä vähän pidemmälle mammalomalle.

17.07.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Adaran toinen varsa! Vanhempiensa tapaan se on väriltään rautias ja sukupuoleltaan se on ori, samoin kuin Adaran ensimmäinen varsa. Varsa oli syntyessään varsin suurikokoinen, joten tästä tulee varmasti tulevaisuudessa näyttävä menijä. Kasvettuaan varsa muuttaa Kidan talliin.

20.06.2013, päiväkirjamerkintä
Adaran ensimmäinen varsa oli sen verran hieno, etten näe mitään syytä vain seisottaa tammaa tallissa tyhjänpanttina. Uutta matoa koukkuun vaan! Tänään Adara astutettiinkin meidän omalla vanhalla papalla Nemglanilla. Nemglan on aikoinaan ollut itsekin mainio kilpatykki koulukisoissa, joten varsasta tulee varmasti lyömätön menijä!

08.06.2013, päiväkirjamerkintä
Niin se aika vaan kiitää ja Adarakin on ollut kisaeläkkeellä jo aikapäivät. Niin tästäkin hulivilistä muotoutui vaativan tason koulutykki ja kun ahkerasti kisoja jaksettiin kiertää, alkoi sieltä tippua kotiin tuomisiksi rusetteja ja pokaalejakin. Onnistuneen kisaturneen päätteeksi se luku suljettiin Adaran elämästä ja nyt on aika avata uusi luku - tänään tamma sai nimittäin ensimmäisen varsansa! Varsa on komea ruunikko orivarsa, jonka aion kyllä itselläni pitää siitäkin huolimatta, että toivoin Adaran esikoisesta tammaa.. No, sillähän pitäisi olla nyt edessä pitkä ura siitosheppana, niin ehkä me tammakin jossain vaiheessa vielä saadaan. Tämän esikoisorivarsan isäksi valikoitui suurikokoinen crialltilainen Blathaon. Tuo ruunivoikko ori on luonteeltaan todellinen herrasmies, joka toivottavasti periyttää järkevää luontoaan myös varsalleen.. Miten minä pärjään Adaran oriversion kanssa muuten?

03.03.2013, päiväkirjamerkintä
Adaran kevättalvi on sujunut pitkälti ahkeran kilpailemisen parissa, joten tänään tammalla oli ansaittu vapaapäivä kilpailemisesta ja treenaamisesta. Sillä vapaapäivien pitäminen ei oikein sovi tälle helposti energiaa keräävälle pienelle kumipallon lailla pomppivalle sähköjänikselle, päätin lähteä sen kanssa vaihteen vuoksi pitkälle, rauhalliselle maastolenkille. Vähän palauttavaa liikuntaa, muttei mitään liian rankkaa. Sääkin oli pitkälle rauhalliselle retkelle mahtava - kylmä, mutta aurinkoinen ja tyyni. Koska lunta on tullut monta päivää putkeen ja lämpötila on pysynyt runsaasti alle nolla, selvästi pakkasen puolella, ei liukastumisistakaan ollut vaaraa. Ponille pelkkä huopa päälle ja kyytiin! Hyvissä tunnelmissa suuntasin Adaran kanssa tallipihalta auratulle maastoreitille.

Aluksi Adara jaksoi tepastella kiltisti ja rauhallisesti, mutta kun pääsimme tutulle ravipätkälle, alkoi tamman jalkaa vipattaa vähän turhankin kovasti. Ääh, miksi itse pitää olla niin mielikuvitukseton ja mennä aina täysin identtisiä maastolenkkejä, jolloin hepat oppivat reitit ulkoa.. Tammassa oli pitelemistä, mutta sain kuin sainkin sen kalloon kaiverrettua, että tänään vain kävellään! Tie lähti nousemaan ja kaartumaan läheisen kallion rinnettä kohti, ja Adara tarjosi tietysti reippaana mäessä laukkaa.. Pääsimme lopulta rauhallisesti kallion laelle ja ihmettelimme hetken maisemia. Adara lähinnä pörisi innokkaasti ja korvat pyörivät sen päässä kuin propellit. Siitä olikin sitten aika kääntyä kotia kohti. Kotimatkankin tamma jaksoi kaikkien kummastukseksi kävellä rauhallisesti, vaikka vastaamme tuli hiihtäjiä, jotka Adaran mielestä selvästi viestivät vähintäänkin siitä, että nyt alkaa kiihdytysajot poni vs. sukset. Hienoa!

30.12.2012, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Adara on ollut ahkerassa ratsukoulutuksessa ja kiireetön, mutta silti päämäärätietoinen ratsutus on tuottanut hyvin tulosta. Adarasta on kehkeytynyt varsin mallikas ratsu, vaikka se toki onkin vielä aika vihreä ja vauhtia on välillä kyllä vaikka koko kylän tarpeiksi. Tamma innostuu herkästi jotain uutta opittuaan, ja siitäkös se sitten kierroksia kerääkin ja esittelee joko juuri hiffaamaansa asiaa tai reipasta pukkilaukkaa suurella antaumuksella. Tänään taas päästiin todistamaan todellista rodeota, kun yksi tallitytöistämme halusi tehdä vähän laukan laatua parantavia harjoitteita Adaran kanssa. No, niistähän tuli lähinnä laukan vauhtia kiihdyttäviä harjoitteita.. Adara pomppi innokkaana pää viidentenä jalkana ja tyttöpolo piti henkensä kaupalla harjasta kiinni. Ihan vielä emme siis uskaltaudu kouluradoille, mutta suunta on kuitenkin oikea, hehe.

30.11.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietimme tallilla Adaran neljävuotissyntymäpäiviä. Tamma on kehittynyt ja kasvanut viime aikoina paljon, ja siitä on toden totta kehkeytynyt isäänsä muistuttava komistus. Adara on perusolemukseltaan hyvin ryhdikäs ja se rakastaa esitellä upeaa raviaan. Viime aikoina tamman ravia on koetettu saada myös meidän ihmisten hyödynnettäväksi, hehe. Ohjasajo Adaran kanssa jo sujuukin mallikkaasti, ja nyt sillä on käynyt myös ihminen selässä pariin otteeseen. Vielä tamma ei ole aivan vakuuttunut touhun mielekkyydestä, joten ei kai tässä voi muuta kuin jatkaa harjoituksia samalla kärsivällisyydellä kuin aiemminkin. Kiirettähän sinne selkään ei varsinaisesti ole. Tällä hetkellä kisarekkamme on riittävän täynnä jo aiempia nuoria ponejamme, joten senkään suhteen ei tarvitse kiirehtiä. Täytyy tässä siis itsekin opetella malttamaan..

10.08.2012, päiväkirjamerkintä
Avalon Applesin varsa on kasvanut jo hurjasti ja se nimettiinkin vähän aikaa sitten emäänsä mukaillen Afalwydd Adaraksi. Adarasta on kasvanut oikein reipas, mutta välillä jopa hieman liiankin hulivili varsa, jolta kyllä valitettavasti tuntuu välillä puuttuvan itsesuojeluvaisto.. Niin hölmöihin tempauksiin se on kyllä ryhtynyt, varsinkin, jos paikalla on myös muita varsoja yllyttämässä sitä leikkiin! Adara ei tosiaan ole porukan aivot ja joukossa se tyhmyys näköjään vielä tiivistyykin.. Yhteen kohteeseen.. Nimeltä Adara.. Kaiken riehumisen ohella pikkutamman kanssa on kuitenkin opeteltu myös käyttäytymistä ja tallin tapoja. Harjattavaksi se ei meinaa aina malttaa pysähtyä, mutta kun sen kunnolla saa rauhoittumaan ja keskittymään, tykkää se olla hoidettavana. Eiköhän tästäkin viikarista vielä kärsivällisyydellä ja ajan kanssa ihan hyvä saada!

30.07.2012, päiväkirjamerkintä
Olin jo aikoja sitten tuonut itselleni uuden viehättävän welshleidin Walesista, mutta se vähän niin kuin unohtui ylläpitoon yhdelle ponitytölle, ja vasta vähän aikaa sitten muistin koko ponin olemassaolon uudelleen! Minun oli saman tien alettava järjestää tammaa itselleni takaisin, sillä tottahan minun olisi varsotettava kyseinen poni, näinhän saisin uutta verta talliini. Tytölle onneksi sopi ponin vaihto toiseen, hieman suurempikokoiseen ja paremmin hyppäävään poniin ja niin saatoin alkaa järjestää Avalon Applesia Paraatiponeihin. Homma ei sujunut aivan putkeen, sillä tammalle olikin tilauksessa welsh part bred -varsa toiselle tallille, mutta käänsin tämän vastoinkäymisen suvereenisti hyväkseni. Nythän saisin enemmän aikaa sumplia varsalle mielekästä isäoritta! Tarjontaa kierreltyäni päädyin elenin uuteen komeaan, läsipäiseen ja sukkajalkaiseen oriiseen Corwynt Llygadiin. Kun vihdoin sain Avalon Applesin itselleni, se saikin saman tien lähteä kosiomatkalle elenin luo!

Treffit Corren kanssa sujuivat paremmin kuin hyvin ja elenin luota meille palasikin sitten kaksi ponia, toinen salamatkustajana. Avalon Applesin tiineyttä seurasin haukansilmällä ja olin valmis käärimään sen kuplamuoviin ja pumpuliin, niin kovasti odotin tätä uutta varsaa. Onneksi ylimitoitetuille varotoimenpiteille ei ollut tarvetta, vaan tiineys sujui hyvin ja huipentui terveen tammavarsan syntymään! Salaisesti olinkin toivonut tammaa, vaikka tästä isäoriista olisi varmasti syntynyt myös komea orivarsa. Varsa muistuttaa ulkonäkönsä puolesta kuitenkin enemmän emäänsä. Väri on sama ja sukatkin aivan samoissa jaloissa! Läsin sijasta tällä uutukaisella on kuitenkin tähti päässään. Nyt vain keksimään varsalle nimeä ja odottelemaan sen kasvua ja kehitystä!

    Kilpailut

Adaralla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 54 kpl

10.01.13, KRJ, vaB : 04/40
20.01.13, KRJ, vaB : 02/40
21.01.13, KRJ, vaB : 04/40
22.01.13, KRJ, vaB : 02/40
23.01.13, KRJ, vaB : 04/40
05.01.13, KRJ, vaB : 01/80
22.01.13, KRJ, vaB : 07/50
21.01.13, KRJ, vaB : 01/40
07.02.13, KRJ, vaB : 03/50
08.02.13, KRJ, vaB : 07/50
13.02.13, KRJ, vaB : 01/50
16.02.13, KRJ, vaB : 01/40
31.01.13, KRJ, vaB : 03/50
04.02.13, KRJ, vaB : 04/50
04.02.13, KRJ, vaB : 03/50
07.02.13, KRJ, vaB : 07/50
10.02.13, KRJ, vaB : 04/50
12.02.13, KRJ, vaB : 03/50
21.02.13, KRJ, vaB : 02/50
06.02.13, KRJ, vaB : 05/40
07.02.13, KRJ, vaB : 06/40
20.02.13, KRJ, vaB : 03/40
26.02.13, KRJ, vaB : 01/40
26.02.13, KRJ, vaB : 05/40
27.02.13, KRJ, vaB : 01/40
25.02.13, KRJ, vaB : 03/40
05.03.13, KRJ, vaB : 06/40
16.02.13, KRJ, vaB : 02/40
17.02.13, KRJ, vaB : 04/40
12.02.13, KRJ, vaB : 03/40
28.02.13, KRJ, vaB : 05/40
01.03.13, KRJ, vaB : 04/40
06.03.13, KRJ, vaB : 02/30
10.03.13, KRJ, vaB : 05/30
17.03.13, KRJ, vaB : 04/60
22.03.13, KRJ, vaB : 03/60
21.03.13, KRJ, vaB : 07/50
01.04.13, KRJ, vaB : 03/50
17.03.13, KRJ, vaB : 01/50
22.03.13, KRJ, vaB : 06/50
23.03.13, KRJ, vaB : 06/50
26.03.13, KRJ, vaB : 03/50
07.04.13, KRJ, vaB : 04/50
14.04.13, KRJ, vaB : 06/40
05.04.13, KRJ, vaB : 06/50
11.04.13, KRJ, vaB : 04/50
06.04.13, KRJ, vaB : 03/60
10.04.13, KRJ, vaB : 05/60
12.04.13, KRJ, vaB : 01/60
14.04.13, KRJ, vaB : 03/60
24.04.13, KRJ, vaB : 06/50
25.04.13, KRJ, vaB : 03/50
27.04.13, KRJ, vaB : 03/40
27.04.13, KRJ, vaB : 03/40

 

Afalwydd Adara Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!