otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhediad Ar Onora VH16-026-0006

kuva

kuva   kuva

  Virallinen nimi   Rhediad Ar Onora   Säkäkorkeus   146 cm
  Lempinimi   Onora   Syntynyt   13.11.2015, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Musta   Kasvattaja   Murroksen ratsutila
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KRJ-I, 6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101p. 30.04.2022
    VWY-II, 6 + 8 + 5 + 21 + 5 = 45p. 07.05.2022

4-vuotias 11.03.2016
8-vuotias 11.07.2016

    Luonnekuvaus

Onora on poni, jota ei voi olla rakastamatta. Toisin kuin useista hevosista, Onorasta huokuu ulos sisäinen rauha ja seesteisyys. Onora on sujut itsensä ja maailman kanssa, eikä sillä ole mitään todisteltavaa kellekään. Se ei ole koskaan ollut tappelija eikä draamailija, eikä se ole koskaan harrastanut minkäänlaista pöllöilyä. Sen kanssa ei koskaan joudu menettämään järkeään, toisin kuin muiden tuulella käyvien kiivaiden cob-tammojen, joiden ainoa tavoite on ajaa omistajansa hulluuteen, kanssa. Se luo ympärilleen rauhaa, tyyneyttä ja keskinäistä kunnioitusta. Kun Onora kävelee keskelle ponilaumaa, saa se muut väistymään ympäriltään pelkällä olemuksellaan. Saman reaktion se saa aikaan myös tuntemattomien ponien joukossa - kilpailupaikoilla Onoran kanssa saa aina olla rauhassa, muut ponit ymmärtävät siirtyä sivummalle ilman käsittelijänsä ohjaustakin ja jopa punaisia rusetteja hännissään kuljettavat ponit ohittavat sen nätisti.

Myös ihmisten keskuudessa Onora on pidetty ja kunnioitettu. Sillä on maailman suurin sydän, se on luotettava kuin kallio ja se on aina yritteliäs ja miellyttämisenhaluinen, muttei päälle tunkeva liian suureksi kasvanut sylivauva. Maasta käsin käsiteltynä Onora on kaikkien kaveri ikään ja kokoon katsomatta - sitä voivat hoitaa niin lapset kuin aloittelijatkin, musta tamma seuraa narun päässä kiltisti kuin koira ja seisahtaa aloilleen hoidettavaksi vaikka keskelle tallipihaa ilman kiinnisitomista. Vaan arvaahan sen, että tamma mieluummin seisoisi kesäisin nurmella syömässä kuin keskellä hiekkaa hoitotoimenpiteiden ajan.. Onora saakin usein tahtonsa läpi, vaikkei se mielihaluistaan sen suurempaa numeroa tee, kuin ehkä tuijottaa intensiivisesti tallipihaa reunustavia ruohotupsuja. Lähettääkö se sitten telepaattisia viestejä hoitajaansa manipuloidakseen, en tiedä. En ole kokenut tarvetta käsitellä sitä toistaiseksi foliohattu päässä ja katsoa, laimeneeko sen karisma. Sen kanssa on vaan niin kiva olla ja tehdä yhteistyötä, kun se ei hoitajiensa joustamisesta ja sen paapomisesta huolimatta muutu vallanahneeksi mulkeroksi. Sen saa aivan yhtä helposti esimerkiksi haettua tarhasta, oli mukana porkkanoita tai ei.

Perusratsuksi Onora sopii kaikille. Se on siitä erinomainen kilpaponi, ettei sen kanssa tarvitse aina työskennellä tosissaan. Se ei kuumu tai kerää kierroksia kevyestä humputtelusta, vaan tuntuu itsekin välillä nauttivan suuresti löysemmästä ratsastelusta, jossa tärkeimpänä elementtinä on yhdessäolo, eikä tiukkapipoinen täydellisyyden hakeminen. Onora sopii hyvin ensiratsuksi aloittelijoille. Onpa se toiminut myös terapiakäytössä ja vammaisratsastuksessa, niin tasainen se on, unohtamatta pyöreää runkoa, jossa on mukava ja helppo istua, ja tuuheita harjaksia, joihin saa tarvittaessa tarttua lujastikin tamman hätkähtämättä. Myös maastoiluponina se on oivallinen, sillä sellaista ryteikköä ei olekaan, josta tämä pieni tankkeri ei rymyäisi läpi, tai sellaista kalliota, jota urhea metsäponi ei kiipeäisi.

Tarvittaessa Onora on kuitenkin myös korkealla kapasiteetilla varustettu kilpapeli. Tällöin vaaditaan hieman erilaista ratsastusta ja selkään ratsastaja, joka tietää, mitä tekee. Mitä haastavammaksi tehtävät käyvät, sitä herkemmäksi Onora tulee ratsastukselle eikä se ole kilpailutilanteessa ihan jokatytön ratsu. On vain reilua odottaa, että kun poni joutuu tosissaan työskentelemään, tietäisi kuskikin, mitä on tekemässä eikä häiritse tai sekoita tammaa turhaan epäselvyyksillä tai epäjohdonmukaisuuksilla. Sopivasti viriteltynä ja lämmiteltynä tällä tynnyrillä on mieletön eteenpäinpyrkimys ja hyvät, tahdikkaat liikkeet - kaikki mitä kouluponilta voi toivoa hyvän ryhdin ja tasapainon lisäksi, jotka nekin varustelut tästä ponista löytyvät. Täsmällisen ja lempeäkätisen kuskin, jonka kanssa yhteistyö toimii, ohjauksessa Onora juoksee ylämäkeen vaikka fyysisesti mentäisiin alamäessä, ja pistää itsensä vaikka solmuun pyörähdeltyään ensin pyllynsä ympäri. Sen kanssa on erittäin, erittäin suuri ilo työskennellä, mikä selittää useat sinivalkeat rusetit sen palkintokaapissa.

    Suku

 isä Caswallawn
    trn, 147 cm, wD
 ii. Cradoc
    m, 150 cm, wD, evm
 iii. Erthal
    wD, evm
 iie. Goleuddydd
    wD, evm
 ie. Creirwy
    rn, 143 cm, wD, evm
 iei. Tegid Foel
    wD, evm
 iee. Goewin
    wD, evm
 emä Neferets Onega
     prt, 145 cm, wD
 ei. Crosswood's Bouncer
      rt, 149 cm, wD, evm
 eii. Crosswood's Brenin
    rt, 152 cm, wD, evm
 eie. Cefrs Ebony Mai
    m, 147 cm, wD, evm
 ee. Neferets Tango
    rt, 144 cm, wD, evm
 eei. Yorkes Bronwen
    m, 146 cm, wD, evm
 eee. Manesmych Celia
    rt, 140 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Onora on tarjolla welshponijalostukseen!

10.10.2020 t. Dawn Honor of Wales (i. Yr Ardalaidd Dawn), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 16.02.2022, päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Disa
Paraatiponeihin tarvittiin viikoksi apukättä, joten Glenwoodista lähetettiin avuksi ahkera tallityttö Henrietta eli Hettie. Ensimmäisenä päivänä työt eivät vielä tuntuneet töiltä, kun Hettie sai tehtäväkseen paijailla ihanan pörröistä ja pyöreää Onoraa - ponia, joka oli varmaan yhtä pitkä ja leveä jokaiseen ilmansuuntaan, mutta herttainen kun mikä. Rauhallisen harjaustuokion jälkeen tamma sai varusteet niskaan ja parivaljakko lähti rauhalliselle lenkille tallin lähimaastoon nauttimaan ihanasta päivänpaisteesta. Toinen talliapulainen lähti oppaaksi mukaan oman ratsunsa kanssa, jotta vieras ei eksyisi, vaikka viisas tamma olisi aika varmasti osannut kotiin pidemmänkin matkan takaa. Onora mennä lompsi eteenpäin varmoin ja tahdikkain askelin, joten satulassa sai suurimmaksi osaksi keskittyä maisemien katseluun ja fiilistelyyn. Hettiellä oli lenkin jälkeen vielä vähän tallihommia, mutta niitä ennen oli hyvä hetki ottaa vielä yksi lyhyt turpaterapia Onoran kanssa. Huomaisikohan kukaan, jos musta tamma mystisesti katoaisi tämän viikon jälkeen?

-- 10.10.2020, päiväkirjamerkintä
Jokin aika sitten sain vihdoin aikaiseksi alkaa suunnitella Onoralle sen ensimmäistä varsaa. Oriin valinta on aina hankalaa, mutta tällä kertaa se tuntui vielä tavallistakin hankalammalta, sillä Onora on kuitenkin yksi lemppariponejani, ja halusin, että varsastakin tulisi hieno. Lopulta isäksi päätyi oma kasvattini, Liian omistuksessa hyvää uraa kouluradoilla tehnyt ori Yr Ardalaidd. Näistä kahdesta koulutykistä voisi saada kivan menijän vaativampiinkin luokkiin. Ja tänään koittikin ilon päivä, kun Onora varsoi esikoisensa. Varsominen sujui hyvin ja Onora on selkeästi innoissaan varsastaan, joka on pirtsakan oloinen ruunikko tamma. Tämä varsa jää ehdottomasti meille kotitalliin jatkamaan Onoran hyvin viitoittamalla polulla. Nyt Onora saa olla hetken mammalomalla varsansa kanssa, ja sitten voisikin alkaa miettiä taas uusia suunnitelmia tamman pään menoksi. Ehkäpä laatuarvostelut jossain kohtaa..?

-- 11.03.2016, päiväkirjamerkintä
Onora onkin asustellut jo tovin Paraatiponeissa, ja tänään vietettiin tamman neljävuotissynttäreitä. Nuoresta iästään huolimatta Onora on jo niin fiksu poni ja siitä ei yksinkertaisesti voi olla pitämättä. Onora ei ota pienestä itseensä ja toimii ponilaumassa todellisena diplomaattina ja konfliktien ratkaisijana. Jos jossain kärhämöidään, ei Onoran tarvitse kuin tallustaa paikalle, katsoa pahalla silmällä, ja niskurointi loppuu. Käsittämätöntä, miten tällaisessa nuorella ponilla voi olla jo tällainen vaikutus muihin, mutta toisaalta meidän laumaan onkin kaivattu tällaista viilipyttyä. En ehkä tiennyt sitä ennen, mutta nyt tiedän, että Onoran lisäys laumaan tuli todellakin tarpeeseen. Onoran kanssa on myös alettu jo hieman harjoitella ratsun hommissa vaadittavia juttuja, kuten ohjasajoa. Vielä ei ole kiire varsinaisiin ratsun hommiin, mutta fiksun ponin kanssa on mukava aloittaa ajoissa.

-- 13.11.2015, päiväkirjamerkintä
Ikuisuudelta tuntunut odotus päättyi tänään hyviin uutisiin. Assi soitti, että mittatilausvarsani oli vihdoin syntynyt. Ja tuloksena on vieläpä tamma, juuri kuten toivoin. Ei siis muuta kuin päiväkahvien jälkeen nilkka suorana ajamaan kohti Murrosta ja katsastamaan uusin ostokseni. Assi ei ollut laittanut mitään kuvia varsasta, ja täytyy sanoa, että yllätyin, kun Onegan karsinassa vipelsi iloinen, mutta väriltään musta varsa. Olin koko ajan visioinut mielessäni samanlaista punaista läsipäätä, kuin mitä Onega oli, eikä mielessäni ollut edes käynyt, että varsa olisi jotain muuta kuin identtinen kopio emästään. Vaikka tietenkin isän ollessa ruunikko, myös muut värit ovat mahdollisia. No, tällä kertaa saisin mustan tähtipään punaisen läsipään sijasta. Enköhän opi elämään tämän faktan kanssa. Tarpeeksi varsaa ihailtuani Assi viittelöi toimiston puolelle finalisoimaan paperityöt ja muut käytännön järjestelyt sekä keksimään varsalle nimeä.

-- 24.10.2015, päiväkirjamerkintä
Olen viime aikoina shoppaillut poneja Murroksen ratsutilalta sellaista tahtia, että tilan pyörittäminen on varmasti turvattu moneksi vuodeksi eteenpäin, niin tiuhaan olen käynyt tekemässä tilisiirtoja omalta tililtäni Assin tilille. Saisinkohan seuraavan oston yhteydessä jonkinlaisen kanta-asiakaskortin? Ansaitsisin tuollaisen kortin kyllä, sillä taas tänään löimme lukkoon suunnitelmat tilausvarsasta. Rakastan punaisia paholaisia, ja olen jo pidemmän aikaa ihastellut Assin Onega-tammaa. Kun kuulin, että coupien ori Caswallawn olisi käytettävissä tammoille, tiesin saman tien, että tässä olisi Onegalle ori, ja minun olisi saatava näistä varsa - pystyin jo visioimaan varsan silmieni edessä. Onnekseni Assi näytti suunnitelmalle vihreää valoa, ja Onega lähti treffailemaan Caswallawnia. Tänään sain hyviä uutisia, että keikka olisi onnistunut ja varsan odotus on lähtenyt hyvin rullaamaan ilman komplikaatioita. Nyt ei auta muu, kuin jännityksellä odottaa lopputulosta ja toivoa, että kaikki sujuu loppuun asti yhtä mallikkaasti kuin tähänkin asti!

    Kilpailut

Onoralla kilpaillaan KRJ:n alaisissa porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1198.87 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1330.25 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

KRJ kouluratsastuksessa 2529.12p. (vaikeustaso 6)
VVJ valjakkoajossa 1198.87p. (vaikeustaso 3)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Rhediad Ar Onora on virtuaalihevonen.
Kuva © E. Davies
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!