otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhawncrych Dawn VH13-026-0215

kuva  

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Rhawncrych Dawn   Säkäkorkeus   149 cm
  Lempinimi   Rakuuna   Syntynyt   05.06.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    ERJ-II, 5 + 40 + 12 + 20 + 15 = 92p. 31.05.2020
    VWY-II, 7,5 + 7 + 5 + 21 + 5 = 45,5p. 22.11.2020

4-vuotias 05.10.2013
8-vuotias 05.02.2014

    Luonnekuvaus

Rakuuna on varsin rauhaton ja sellainen herkästi mesoava orimainen ori. Fokus on yleensä kaikessa muussa kuin siinä missä pitäisi ja ori vaatiikin napakkaa käsittelyä, ettei se pääse aiheuttamaan ympärilleen ylimääräistä tuhoa. Taluttaessa Rakuunan on vaikea malttaa kävellä ihmisen vauhtia ja se mielellään tanssahtelee aivan omalla urallaan. Välillä turvaväli ihmiseen voi unohtua ja siitä voi joutua kovallakin kädellä muistuttelemaan, kun Rakuunan mielestä taluttajan varpaille voi estotta steppailla tai kiekua korvan juuressa. Tarhassa ja muiden ponien seurassa Rakuuna on riehakas ja voi olla hieman arvaamaton. Sillä on oma kaveriporukka, jossa se yleensä hengaa, ja niiden meno on villinä päivänä sellaista riehumista, että joutuu vierestä kauhulla seuraamaan, kuka katkoo jalkansa ja kuka tulee aidoista läpi. Kaveriporukkansa ulkopuolella Rakuuna suhtautuu muihin poneihin epäluuloisesti ja muihin oreihin jopa vihamielisesti. Kisapaikoilla ja tallin ulkopuolella oriin kanssa onkin viisasta pysytellä syrjemmällä omassa rauhassa eikä sitä ole syytä päästää tuntemattomien lähettyville. Kisoissa punainen rusetti hännässä on tarpeen.

Tallilla muuten hoitaessa Rakuuna on höseltäjä ja käytöstavoista saa sille muistutella. Tallissa ollessaan ja tallipihan poikki kulkiessa ori ilmoittelee itsestään suureen ääneen ja välillä tuntuu siltä, ettei huuto lopu koskaan. Joskus Rakuunan kanssa joutuu olemaan melkein peltorit päässä. Kuitenkin kaiken sekoilun alla ori on ihan hyväsydäminen eikä sinänsä tarkoita pahaa, yhteiset pelisäännöt vaan tuppaavat unohtumaan tehokkaasti. Ihmisille Rakuuna ei uhittele, mutta voi helposti talloa tai rynniä päälle, jos hoitaja on varomaton. Kaikki hoitaminen on siis syytä tehdä käytävällä tai hoitopaikalla niin, että ori on sidottu kiinni. Silloin Rakuuna pysyy parhaiten aloillaan ja hoitaja voi keskittyä olennaiseen ilman pelkoa siitä, että ori hyppää niskaan.

Ratsastaessa Rakuuna on vähän holtiton ja vauhdikas, ja vaatii rauhallisen kuskin, joka muistaa testailla jarruja. Ori kyllä tykkää työskennellä ja on aina kovin energinen ja innokas, mutta liika intoilu näkyy sitten huonossa hallittavuudessa, mitä tulee pikkutarkkaan työskentelyyn. Tämä poni ei ole mikään maailman paras koulupeli, kun keskittymiskyky on melko rajallinen ja hillitty, kaunis meneminen on niin kovin tylsää. Kuskilta vaaditaan pitkää pinnaa ja hyvin selkeää ratsastusta, jotta Rakuunasta saa jotain possupuksutusta hienompaa irti. Sopivan ratsastajan alla ori kyllä osaa kouluakin vääntää, mutta on myönnettävä, että sen kanssa on siitä hieman lipsuttu ja keskitytty enemmän oriin vahvuuksiin eli esteiden ylittämiseen. Kunhan ohjattavuus ja jarrut riittävät radan suorittamiseen, niin olkoot hunningolla muuten. Esteiden hyppäämistä Rakuuna rakastaa ja siihen sen kanssa onkin keskitytty. Yritteliäisyyttä siltä ei esteiden saralla puutu ja ori tuntuukin aina antavan kaikkensa. Harmillisesti huono koulupuolen osaaminen syö myös menestystä esteradoilla ja ori voi herkästi pudottaa jos lähestyminen menee miten sattuu, kuten se usein tämän höyryveturin kanssa menee. Rakuuna jaksaa kuitenkin useimmiten tsempata eikä ota virheistä tai puomien kolinoista itseensä. Ja kyllä niitä nollaratojakin on nähty useita, kunhan ratsukon yhteistyö on pelannut.

    Suku

 isä Criallt Rheolwyr
    rn, 149 cm, wD
 ii. Rheolwr
    rt, 135 cm, wC
 iii. Rhingyll Prysun
    134 cm, wC, evm
 iie. Oedolion Bebywaidd
    130 cm, wC, evm
 ie. Laugharne Queen Rocks
    rn, 148 cm, wD
 iei. Laugharne Rockstar
    145 cm, wD, evm
 iee. Laugharne Queen Bee
    147 cm, wD, evm
 emä Lai'e Gwen Einrí
     ERJ-II, VWY-II, vkk, 148 cm, wD
 ei. Ofergoeliaeth
      vkk, 148 cm, wD
 eii. Welfyrn Hudol
    vkk, 149 cm, wD, evm
 eie. Chwech O'r Goedwig
    vkk, 145 cm, wD, evm
 ee. Gyfeiriad Gwynt
    rn, 148 cm, wD
 eei. Cytgord
    rn, 149 cm, wD, evm
 eee. Brwydr Gwynt
    rn, 145 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Rakuuna on tarjolla welshponijalostukseen!

11.10.2013 o. Rhosmeirch Hwndrin Dawn (e. Criallt Edwi Hwnt), omistaja: Paraatiponit
20.06.2014 o. Rhuddain Cadwaladr Dawn (e. Telynan Canwraidd Dawn), omistaja: alina (VRL-14858)

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 20.06.2014, päiväkirjamerkintä:
Kesä on täällä ja sehän tietää valloittavia varsoja kirmailemassa niityillä. Niin on myös Rakuunan kohdalla, sillä tänään syntyi sille toinen varsa. Tuossa jokin aikaa sitten päätin, että Rakuuna sopisi isäksi Telynan Canwraidd -nimisen oman kasvattini varsalle. Canwraidd on koulupainotteinen rauhallinen tamma, joten se voisi hyvin tasapainottaa Rakuunan räjähtävää persoonallisuutta. Varsasta voisi myös tulla ihan mukava jokapaikanhöylä, kun isältä se perisi vauhtia ja jonkunlaista silmää hyppäämiseen, mutta emältä tulisi enempi kouluratsulle sopivia ominaisuuksia. Canwraiddin tiineys sujui hyvin ja varsominenkin mallikkaasti. Lopputuloksena tästä yhdistelmästä oli terve orivarsa. Koska meillä tosiaan on jo yksi orivarsa Rakuunasta omasta takaa, pitäisi tälle varsalle löytää uusi koti jostain muualta ja se päätyykin nyt myytävien pöydälle.

-- 15.05.2014, päiväkirjamerkintä:
Rakuuna on tässä sitten viime päivittelyiden käynyt läpi vaikka ja mitä, sillä ratsukoulutuksen suhteen todella tartuttiin härkää sarvista ja oriinkoltiaisesta koulittiin edes jollain lailla toimiva ratsu. Emänsä tapaan Rakuuna tykkää enemmän esteistä, joten sen kanssa painotettiin esteiden hyppäämistä ja ori pääsi kiertämään kilpailujakin. Aluksi kisareissut olivat pelkkää kaaosta, mutta kun rutiinia ja kokemusta alkoi karttua sekä kuskille että ponille, alkoi radoissa ja hypyissä olla jonkunlaista tolkkua. Mikään mestariestekilpuri Rakuuna nyt ei ole eikä tule koskaan olemaan, mutta kyllä se nyt joitain sijoituksiakin onnistui napsimaan. Nyt on kuitenkin Rakuunan kisat kisattu, ja sille on suunnitteilla lisää varsoja! Toivottavasti ensi kesänä tallilla pyörii pari pikku-Rakuunaa.

-- 11.10.2013, päiväkirjamerkintä:
Tänään syntyi Rakuunan esikoisvarsa, ja itse asiassa ensimmäinen varsa myös emänä toimineelle tammalle. Tamman tiineys sujui mallikkaasti ja varsominenkin hyvin. Tuloksena oli oikein isokokoinen, musta orivarsa. Olisin toivonut tammaa, että varsa olisi varmasti ollut vähän pehmeämpi luonteeltaan ja sen olisi ehkä jopa voinut myydä, mutta tästä yhdistelmästä orivarsa voi osoittautua melko hankalaksi tapaukseksi.. No, turha kai manailla asiaa etukäteen, päivän ikäisen varsan persoonasta kun ei voi kuitenkaan kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää vaan asiaa täytyy tutkailla ajan kanssa. Varsa nyt kuitenkin alustavasti jää meille asumaan, että jos se osoittautuu virheeksi, niin kärsin siitä vain itse. Parhaimmassa tapauksessa siitä tulee oiva jälkeläisnäyttö sekä tammalle että Rakuunalle.

-- 05.10.2013, päiväkirjamerkintä:
Tänään vieteltiin Rakuunan nelivuotissynttäreitä, mutta Rakuunalle tämä päivä oli oikeastaan vain päivä muiden joukossa eikä synttäreitä sen kummemmin juhlittu. Ori on viime aikoina tuhonnut kaikkea ympärillään olevaa - tarhojen aitoja, harjoja, harjapakkeja, ämpäreitä jne - niin tehokkaasti, ettei se nyt ansainnut extra palkintoa pelkästä olemassaolosta. Senpä takia oriin ratsukoulutus ja muukin koulutus on vähän jäänyt, kun ei ketään ole huvittanut taistella sen kanssa. Satulaa ja suitsiakin ori rakastaa jyrsiä, jos se vain jotenkin pääsee niihin käsiksi. Allekirjoittaneen täytyy pitää ensin pieni hermoloma, sen jälkeen voin palata Rakuunan kanssa taisteluun ja ratsukoulutukseen. Hyvinä uutisina kerrottakoot kuitenkin se, että Rakuuna sai Edwi Hwntin paksuksi ja varsaa odotellaan syntyväksi itse asiassa melko pian. Jännityksellä odotan, mitä sieltä tulee.

-- 02.09.2013, päiväkirjamerkintä:
Rakuuna kääntyy kohta kolmevuotiaaksi ja sen kanssa on tullut nyt aika toimia hieman poikkeuksellisella tavalla. Aion nimittäin käyttää Rakuunaa jo tässä vaiheessa omalle tammalleni Edwi Hwntille, ja ihan niinkin simppelin syyn takia, kun että tuolle tammalle ei oikein mikään muu ori käy ja tamma tarvitsisi varsoja ja sassiin. Kauhistelijoille tiedoksi, kyseessä on siis oma tammani ja Rakuunakin on oma ja vieläpä oma kasvatti, joten näidenpä kanssa saa eksperimentoida niin kuin haluaa. On tietysti mahdollista, että Rakuuna on liian nuori eikä sieltä tule mitään, mutta kolmevuotiaaksi se on kyllä sellainen macho sikaniska että epäilen näin käyvän. Nyt ei siis muuta kuin kokeilemaan onnea ja toivottavasti saamme tästä yhdistelmästä kivan varsan.

-- 05.06.2013, päiväkirjamerkintä:
Talliin on jälleen syntynyt uusi cobsutin, kun ihana Emma-tammani varsoi crialltilaisesta oriista tänään pirteän ruunikon orivarsan. Olisin toivonut ruunivoikkoa varsaa, mutta aina ei voi elämässä kaikkea saada. Tärkeintä kuitenkin on terve tamma ja varsa, ja se toteutui. Varsominen sujui mallikkaasti ja isokokoinen varsa oli ennätysajassa tolpillaan ja tutkimassa karsinaa ympärillään. Varsalla on leveä läsi ja pitkät sukat, ja kokoa tosiaan oli jo syntyessä mukavasti, että siitä voisi isona kuvitella tulevan melko komea ilmestys. Niinpä tein päätöksen, että tämä varsa jää meille kotiin kasvamaan ja seuraamaan emänsä jalanjälkiä esteradoille, mikäli kaikki menee putkeen. Nimeäkin on jo pyöritelty ja varsa tulee luultavasti saamaan nimekseen Rhawncrych, hieman isälinjaa mukaillen.

    Kilpailut

Rakuunalla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 51 kpl

16.01.14, ERJ, 110 cm : 04/30
27.01.14, ERJ, 110 cm : 03/91
05.02.14, ERJ, 100 cm : 05/50
06.02.14, ERJ, 100 cm : 05/50
07.02.14, ERJ, 100 cm : 01/50
17.02.14, ERJ, 110 cm : 04/30
20.02.14, ERJ, 110 cm : 03/30
21.02.14, ERJ, 110 cm : 04/30
25.02.14, ERJ, 110 cm : 02/30
23.02.14, ERJ, 110 cm : 02/30
25.02.14, ERJ, 110 cm : 03/30
26.02.14, ERJ, 110 cm : 01/30
01.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
11.03.14, ERJ, 110 cm : 04/30
14.03.14, ERJ, 110 cm : 04/30
16.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
18.03.14, ERJ, 110 cm : 04/30
19.03.14, ERJ, 110 cm : 01/30
11.03.14, ERJ, 110 cm : 01/100
13.03.14, ERJ, 110 cm : 06/100
08.03.14, ERJ, 110 cm : 05/100
10.03.14, ERJ, 110 cm : 02/100
08.03.14, ERJ, 110 cm : 04/100
09.03.14, ERJ, 110 cm : 06/100
12.03.14, ERJ, 110 cm : 06/100
17.03.14, ERJ, 110 cm : 05/40
07.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
11.03.14, ERJ, 110 cm : 05/30
19.03.14, ERJ, 110 cm : 05/39
21.03.14, ERJ, 110 cm : 05/39
13.03.14, ERJ, 110 cm : 03/30
15.03.14, ERJ, 110 cm : 02/30
11.04.14, ERJ, 110 cm : 05/30
13.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
15.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
15.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
16.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
20.04.14, ERJ, 110 cm : 05/30
15.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
15.04.14, ERJ, 110 cm : 02/30
22.04.14, ERJ, 110 cm : 04/30
25.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30
26.04.14, ERJ, 110 cm : 05/30
27.04.14, ERJ, 110 cm : 06/40
28.04.14, ERJ, 110 cm : 05/40
29.04.14, ERJ, 110 cm : 03/40
30.04.14, ERJ, 110 cm : 06/40
30.04.14, ERJ, 110 cm : 02/40
02.05.14, ERJ, 110 cm : 03/40
03.05.14, ERJ, 110 cm : 03/40
25.04.14, ERJ, 110 cm : 01/30

 

Rhawncrych Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!