otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Nefertiti Dawn VH11-024-0092

  

  Virallinen nimi   Nefertiti Dawn   Säkäkorkeus   117 cm
  Lempinimi   Nefertiti   Syntynyt   11.04.2010, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautiaankimo   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 60 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-III, 17 + 16 + 16 + 16 = 65 p. 15.11.2011
                    "Pitkärunkoinen, painunut selkä, hyvä rotutyyppi,
                    rotuleima selkeä, ej aavistuksen kokkapolviset."

                    VWY-II, 7,5 + 7 + 7 + 21 + 5 = 47,5p. 31.10.2013

4-vuotias 11.07.2010

    Taustaa

Nefertiti on silmäterätammani Nefisan ensimmäinen jälkeläinen - ja ainoa meille jäävä, emälinjansa jatkaja. Toivon todella, että Nefertitistä tulee yhtä hieno yksilö kuin emästään, siihen kun on kaikki ainesosat. Näyttelyissä se saa ainakin alkaa kiertää ja kouluradat sille ovatkin jo nuoresta iästään huolimatta tulleet tutuiksi. Toivottavasti toteutuvan tulevaisuuden menestyksen lisäksi tämän tamman valttikortteja on sen upea suku - emänpuolelta löytyy monia hyvin tunnettuja ja arvostettuja poneja, mutta isä edustaa jotain aivan muuta, nimittäin erittäin vanhoja ja harvemmin suvuissa näkyviä linjoja. Löytyypä siltä isälinjan päästä Dani-niminen ponikin, heh. Sukupolvia Nefertitillä on tasan kolme ja tästä on hyvä jatkaa kasvatuksessa eteenpäin!

    Luonnekuvaus

Nefertiti on pääpiirteittäin oikein mukava poni, jolla on kyllä taipumuksia liialliseen herkkähipiäisyyteen, nokkansa nyrpistelyyn turhimmistakin asioista ja pieneen prinsessamaisuuteen. Diivamaiseen tapaan se osaa olla tarvittaessa myös totaalinen neiti ja osoittaa mieltään hyvin kipakasti uhittelemalla, tai sitten murjottamalla ja kantaen kaunaa pidemmänkin ajan. Yhteiselo Nefertitin kanssa ei ole kuitenkaan mahdotonta ja välillä se pistää hölmöydessään naurattamaan ja säälittämäänkin positiivisella tavalla - kun tamma kesken makoisimpien kauneusuniensa herää rankkasateeseen ja viipottaa nolona ja hätäisenä, häntä ja harja takkuisella kiharalla laitumen katokseen kuin toivoen, ettei kukaan huomannut sen mokaa..

Laumassakin Nefertiti toteuttaa itselleen tyypillistä käyttäytymismallia - se uhittelee ahkerasti nuoremmilleen ja tuntuu kiusaavan nuorikoita välillä silkasta kiusaamisen ilosta. Kun joku sitä arvoasteikossa ylemmällä tasolla oleva sitten kerrankin vilkaisee Nefertitiin pahalla silmällä, kipittää se salamannopeudella kauemmas ja parhaan ystävänsä, romuluisen Arnemetian taakse piiloon. Välillä hölmöläistamma tuntuu jopa kirkuvan emänsä perään apua, kun joku vähän erehtyy vaikkapa ruokintapaikalla koskemaan sen heinäkasaan, eikä tammaparka tiedä, pitäisikö sanoa vastaan vai juosta karkuun. Tällaisissa tilanteissa pikkuprinsessa päätyy yleensä mammansa kanssa samalle kasalle..

Ihmistenkin kanssa Nefertiti on oikein nöyrää tyttöä, jos sitä käsitellään sen mielestä oikein - mikä taas on hieman haasteellisempaa näin ihmisen näkökulmasta, kun pitäisi olla pomo ja kuitenkin ottaa tamman toiveet huomioon. Kirkkaina kesäpäivinä tamma seuraa nätisti perässä taluttaessa, mutta talvella loskassa ja syksyn kurakeleissä se ryysii silmät päässä pyörien niskaan tuntematta minkäänlaista kunnioitusta, kun se on niin kovin hätääntynyt valkeitten jalkojensa likaantumisesta.. Nefertiti ei suostu sitten mitenkään kulkemaan kurasta ja itse asiassa sen kenkkuilun takia jouduimme uusimaan pihaton portin edustan. Kurakeleillä siihen tuppasi kertymään kunnolla mutaa, joka tosin ei muita poneja ja kumisaappain varustautunutta hoitajaa haitannut. Nefertitin oli vain pakko vetää siitä herneet nokkaansa ja se mieluummin hyppi pystyyn ja kävi makuulle mutalammikon eteen kuin tuli siitä yli. Ja olihan se jotenkin saatava talliin, niin lankkuja oli siihen päälle sitten aseteltava..

Käsiteltäessä tallissa on Nefertiti kuitenkin ihan kiva, kunhan se on ensin sinne karsinaansa saatu. Pientä nirppanokkaisuutta siitä löytyy, esimerkiksi liian kovakouraisesta harjauksesta, vaikkapa kuivunutta mutaa pois hinkatessa, se ei pidä lainkaan ja voi luimimisen ja irvistelyn lisäksi väläytellä hampaitaankin. Yksi ärtynyt ihmistä päin kohdistunut ilman näykkäiseminenkään ei ole tavatonta, vaikkei tietenkään toivottua. Kieltoja tamma onneksi tottelee ja tiukalla äänensävyllä sen saa lopettamaan, mutta pahat ja halveksuvat katseet jatkuvat kuitenkin. Kavioita putsatessa tamman aivoissa tikittää tarkasti määritelty sekuntikello, jonka ajan loppuessa se ei yksinkertaisesti pidä koipeaan enää ilmassa. Siksi hoitaja saa olla nopea ja usein kengittäjäkin kiristelee hampaitaan nopeampaa toimintaa vaativan tamman kanssa. Nefertitin varustaminen sujuu useimmiten ihan hyvin, mutta satulavyönkiristäminen on aivan kamalaa ja tamma vetää usein sellaisen ilmeen naamalleen, että vähemmän sen temppuja tunteva luulee sen heittävän veivinsä. Kuolaimetkin ovat niin kamalat, että lämmittää saa niitä minuuttikaupalla lämpimän veden alla, ennen kuin tamma ottaa ne suuhunsa.

Ratsastaessa Nefertiti on aluksi siihen tottumattomalle kuskille hankala, muttei vaadi kuitenkaan mitään mestaritason ekstrakoulutusta. Avain tamman liikuttamiseen on sen muistaminen ja mukaan toimiminen, että Nefertiti on pirun herkkä. Vaikka se alkuun onkin usein varsin tahmea, ei sitä voi miten vaan potkia menemään tai huitoa raipalla. Siihen tulee käyttää mahdollisimman vähän apuja tai se menettää hermonsa totaalisesti, ja alkuun kannattaa aina pyytää hieman liian varovaisesti kuin liian kovaa. Tamma on myös hyvin herkkäsuinen, joten ohjastuntumaa ei kannata pitää liian tiukalla - Nefertiti on alkuun hieman epäluuloinen ja sen rentoutumiseen ja kuolaimeen tukeutumiseen menee muutaman hyvin ratsastetun ympyrän, kaarevan uran ja kentän ympäri ravaamisen verran.

Rentoutuessaan ja toimiessaan hyvin on Nefertiti mainio kouluratsu. Se on osaava, yritteliäs, notkea ja sen suuri ego toimii juuri positiivisella tavalla - kun tamma tietää olevansa ihana, miellyttävä ja super, antaa se itsestään vielä juuri hieman enemmän, kuin kuski vaatii ja meno on todella näppärän näköistä. Kilpailuissakin neljän aidan sisäpuolella tamma tuntuu olevan kuin kotonaan, vaikka radan ulkopuolella hermo onkin niin hemmetin kireällä ja punaista rusettia hännästä ei missään tapauksessa saa unohtaa kotiin.
Esteillä ja maastossa Nefertiti ei ole niin loistokas, ja puuttuvan itsetuntemuksensa vuoksi se pistää homman yleensä aivan leikiksi, vaikka kuski kuinka yrittäisi. Maastoköpöttely käynnissä on vielä ihan hyväksyttävää, kunhan ei mennä kuralätäköistä, ojien läheltä, kahisevien lehtien luota, liian syvässä, mahaa ja reisiä kutittelevassa heinäpellossa tai.. Niin, helpompi on jäädä kotitallille ja kävellä pari rundia tallipihan ympäri.

    Suku

 isä MH Blackfoot
    wm
 ii. Agosto's Mujeriego
    wm
 iii. Ch Rodlease Dancing Gold
    KTK-III, wm
 iie. Ch Arlwydd Celina
    KTK-III, wm
 ie. Kermavohvelin Pikku Enkeli
    wm
 iei. Fairie's Golden Comet
    wm
 iee. Honey-Bunny
    wm
 emä VIR MVA Ch Swinghill's Nefisa
     VWY-II, YLA1, wm
 ei. Kelmi KAR
      KTK-II, wm
 eii. Y.M Epidemic
    wm
 eie. ED' Gipsy GER
    wm
 ee. VIR MVA Ch Rowland's Katisha
    VWY-II, KTK-II, YLA2, wm
 eei. VIR MVA Ch Keith MV
    wm
 eee. Ch Missway's Imarisha
    YLA3, wm

Nefertitin suku on sekoitus vanhaa ja uutta, tuttua ja hieman tuntemattomampaa. Sen isäksi valikoitu Anfarwolin hieno, punarautias ori MH Blackfoot, joka on kunnostautunut hienosti kilpailukentillä varsinkin kouluratsastuksessa ja joka polveutuu vanhoista mountainlinjoista. Isänpuolelta löytyy muutama näyttelyarvonimellä ja ihan kantakirjaankin päässyt poni. Emä Nefisa taas edustaa näitä 2010-luvun puolivälin ja lopun tunnetuimpia tapauksia, emälinjan päästä löytyy Missway's Imarisha Rowland's Katishan, joka nykyään vaikuttanee enimmäkseen WPB-jalostuksessa, kautta.

    Jälkeläiset

Nefertiti on tarjolla welshponijalostukseen!

23.04.2013 t. Najada Dawn (i. Mewian Carat), omistaja: Minttu, Hillamäki

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

23.04.2013, päiväkirjamerkintä
Apua, Nefertiti astutettiin tuossa jokin aika sitten ja tänään, pitkän ja hartaan odottelun jälkeen tamma vihdoin pyöräytti maailmaan esikoisensa, ihanan pikkuprinsessan, joka muistuttaa aivan Nefertitiä itseään ensimmäisenä elinpäivänään! Varsa on terve raudikko, joka kyllä aivan satavarmasti kimoutuu myöhemmin vanhempiensa tapaan, ja on todella vilkas, iloinen ja menevä, vaikkei elämää ole takana kuin muutaman hassun tunnin verran! Nimeksi olen suunnitellut alustavasti Najadaa, ja saa nähdä, minne tämä pikkuneiti vielä elämässään päätyy. Jääkööt meille näin aluksi, mammansa hellään huomaan!

15.11.2011, päiväkirjamerkintä
Iik! Suuri päivä koitti tänään, kun aamutuimaan lähdettiin ajelemaan kohti kantakirjaustilaisuutta! Kuljettajan paikalla ikuinen paranoidi, pelkääjänpaikalla suurpiirteinen huithapeli ja kopissa myrtsi, mieltään osoittavasti seinää kuopiva ja kolisteleva pikku marttyyri. Paikan päälle päästyämme tilanne ei helpottunut lainkaan - Nefertiti hyöri ja pyöri suutuspäissään, ja lopulta meikäläiseltä meni hermot niin, että Keke sai luvan esittää tamman kehässä. Siinä sitten kauhuissani katselin katsomosta, kun Keke jotakuinkin piiskan kanssa raahaa ponia mukanaan ja esimerkiksi ravia esitellessä Nefertiti pomppi innoissaan laukassa sinne tänne. Onneksi se sentään seisoi aloillaan rakennearvostelun ajan, eli vaikka katastrofin ainekset olivat pitkälti kasassa, ei maine mennyt kokonaan. Loppujen lopuksi Nefertiti kantakirjattiin kolmannella palkinnolla, eli eihän tuolle tuittupäälle voi kauaa vihoitella! Loppu hyvin, kaikki hyvin, eli ei muuta kuin kotia kohti ja ponille koppiin kasa porkkanoita!

10.11.2011, päiväkirjamerkintä
Herranjumala, allekirjoittanut meni sitten oikeasti ilmoittamaan Nefertitin kantakirjaukseen ja hädäkseen tajusi, että tilaisuushan on aivan tuota pikaa! Ja että se meidän kantakirjattava kaunis tamma kasvattelee pihatossa puolimetristä talviturkkiaan, josta jo nyt roikkuu sekä kovettunutta mutaa, että vanhoja ruoantähteitä. Ja auta armias niitä keltaisia läikkiä sen valkeassa turkissa..! Nyt oli viimeistään otettava radikaali korjausliike kantakirjavalmisteluissa, ja siitäkös riemu repesi. Nefertitiä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa kauniin ja elegantin esiintymisen opettelu, joten vastahakoisen tamman perässä raahaamiseksihan se meni. Kaikeksi epäonneksi meiltä ei lähde tähän tilaisuuteen edes oria mukaan, eli Nefertiti joutuu jälleen matkustamaan pitkän matkan yksin.. Saa nähdä, päästäänkö me esittäytymään tuomareille ollenkaan.

24.09.2011, päiväkirjamerkintä
Oho, Nefertitin näyttelyttäminen on jäänyt hieman taka-alalle, mutta tänään sekin suuntasi vihdoin ensimmäisen kerran kehään tuomarin arvioitavaksi! Olin ilmoittanut tamman Bailadorissa järjestettyihin NJ:n alaisiin näyttelyihin, ja niihinhän tätä ponipalleroista sitten valmisteltiinkin kuin viimeistä päivää! Todellisena prinsessana Nefertiti selvästi nautti hoitotoimenpiteistä, pesusta ja huolellisesta puunaamisesta, mutta pitkä matka yksin kopissa sai kyllä muutettua sen mielen, ja trailerista astui tapahtumapaikalla ulos mököttävä hapannaama! Mahtavaa.. Tunnetusti olin aikataulusta myöhässä, joten kerkesin vain nopeasti sutaisemaan heinänkorret tamman jouhista, kun pitikin jo juosta kehään. Sopiva alkuverryttely ainakin saatiin. Kehässä Nefertiti sitten venkoili kapinallisena kuin viimeistä päivää, mutta loppujen lopuksi tällekin makkaralle suotiin serti! Nyt ei muuta, kuin Nefertitiä kantakirjaamaan!

15.09.2010, päiväkirjamerkintä
Nefertitin ensimmäinen kilpailukausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Enimmäkseen olemme vielä kierrelleet hieman helpompia luokkia, C:tä ja B:tä, mutta tarkoituksena on myöhemmin nostaa Nefertiti emänsä tapaan A-tasolle. Rahkeita sinne riittää, siitä ei ole epäilystäkään ja helpon A:n liikkeitä ja radan pätkiä tamma suorittaa mainiosti kotimaneesissa, mutta kokonaisuutta täytyy vielä hieman hioa ennen varsinaista kisaesiintymistä. Sijoituksiakin on siunaantunut jo reilulla kädellä, itse asiassa juuri eilen sekä toissapäivänä Nefertiti nappasi rusetit itselleen täällä kotitallilla pidetyistä koulukisoista. Kyllä tässä on tulevaisuuden tykki käsissä!

02.09.2010, kouluvalmennus
Tänään sukelsimme uudella innolla kouluratsastuksen saloihin, kun valmennuksessa käytimme hyödyksemme puomeja. Alkuun Nefertiti ei ollut ideasta eikä sen käytännön toteutuksesta lainkaan innoissaan, se pörisi puomeille ja vilkuili niitä epäluuloisesti, mutta kun homma saatiin alkuverryttelyiden jälkeen käyntiin, huomasi sekin, etteivät puomit sille mitään tee. Raviin haettiin hieman parempaa rytmiä ja raamia puomien avulla, sekä muodostettiin kujia, joissa tuli taivuttaa ja lähteä sitten avotaivutukseen tai vaikkapa siirtyä toiseen askellajiin täsmällisesti puomin keskikohdassa. Tehtävät vaativat tarkkuutta, ja jos jossain epäonnistuttiin, oli syy tällä kertaa puhtaasti tunaroivassa kuskissa, eikä yritteliäässä ponissa. Nefertitin parhaat puolet, pehmeys ja herkkyys, tulevat mainiosti esiin juuri tämänkaltaisissa harjoituksissa, ja neiti loisti tietty tänäänkin!

30.08.2010, kouluvalmennus
Nefertiti pääsi tänään oikein kunnon kouluvalmennukseen, kun eräs tuttuni heppaopiston ajoilta piipahti parin päivän vierailulle koulimaan nuorikoita. Alkuun olimme suunnitelleet ystäväni ratsastavan Nefertitillä, mutta tamma suhtautui todella kalseasti ja nirsosti uuteen kuskiin, että päädyimme lopulta perinteiseen ”toinen ratsastaa ja toinen huutaa” -valmennukseen. Nefertiti oli tosiaan aluksi hieman epäluuloinen valmentajaa kohtaan, eikä oikein epäonnistuneen ratsastusyrityksen jälkeen halunnut tulla siihen päätyyn, jossa valmentaja seisoi, mutta kun tammalle tarjosi muuta tekemistä, keskitti se huomionsa siihen. Aloitimme ihan perusjutuilla, huolellisella verryttelyllä ja temponvaihteluilla, ja tamma tuli alkukankeuden jälkeen kivasti tuntumalle. Se liikkui hyvin moottoristaan ja taipui nätisti. Tunnilla ei sen ihmeempiä tehty, kunhan tutustuttiin intensiivisempään työskentelyyn ja pikkujutuissakin vaadittiin täydellisyyttä. Oli muuten rankkaa!

05.05.2010, päiväkirjamerkintä
Suurimerkkinen Nefertiti osoittaa selkeitä kimoutumisen merkkejä - se veti jokin aika sitten melko punertavan rautiaan värityksensä todella tummaksi, läiskikkääksi mudanruskeaksi ja nyt se selvästi harmaantuu jo valkoisten merkkiensä reunamilta. Nefertitistä tulee siis emänsä tapaan kaunis kimo! Toisaalta nyt kasvaessaan alkaa Nefertiti muistuttaa yhä enemmän ja enemmän isäänsä. Runko on suoraan sen isältä, samoin kuin pää ja ilme, vaikka tietenkin hieman naisellisempana versiona, mutta tuollainen tasapaksu pallukka siitä taitaa tulla isänsä tapaan. Olisin toivonut siitä samanlaista veistoksellista atleettia kuin Nefisasta, mutta ilmeisesti kaikkea ei voi saada. Onneksi sentään sukupuoli ja väri täsmäävät. Laatikkomaisuudestaan huolimatta aion viedä tämän tytsyn näyttelyihin, kunhan sen kasvu tasoittuu!

20.04.2010, päiväkirjamerkintä
Pikkuneiti nimettiin melko pian syntymänsä jälkeen Nefertitiksi, tuon mystisen Egyptin kuningattaren mukaan, mutta vielä ei kyllä rämäpäisen varsan käytöksessä näy aristokraattisia piirteitä! Rautias vintiö on kasvanut vauhdilla ja se on löytänyt hyvän ystävän jokin aika takaperin syntyneestä Ariannaidin varsasta Arnemetiasta. Leikkiä ja vauhtia riittää kyllä tuolla kaksikolla, Nefertitin ollessa näistä kahdesta se ehkä hieman villimpi varsa, toisaalta, onhan se vanhempikin, mikä tässä vaiheessa voi vielä vaikuttaa merkittävästi niiden tasa-arvoisuuteen esimerkiksi eroavin koordinaatiokyvyin ja voiman suhteen. Mutta kyllä se tuosta vielä tasoittuu!

11.04.2010, päiväkirjamerkintä
Nefisan, allekirjoittaneen silmäterätamman, tiineyttä seurattiin suurennuslasilla ja esikoistaan odottavaa tulevaa mammaa pidettiin kuin kukkaa kämmenellä. Hellä huolenpito palkittiin tänään, kun Nefisa-mamman karsinasta löytyi tänä aurinkoisena huhtikuun aamuna aivan älyttömän suloinen pieni, tumma tammavarsa! Universumin ylemmät voimat selvästi kuulivat Danin yölliset manaukset, sillä pikkuprinsessaahan tässä juuri toivottiinkin! Upeasukuinen pikkuvarsa jää ehdottomasti meille kotiin kasvamaan ja odotan innolla, mitä neidistä tulevaisuudessa tulee. Vielä se saa kuitenkin kasvaa emänsä hellässä huomassa, ja uusi perhe pääsikin vielä saman päivän aikana ulkoilemaan, ja varsa kokeilemaan hinteliä koipiaan vauhdin hurmassa. Apua, sydän sulaa!

    Kilpailut

Nefertitillä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl

30.09.10, villit koulukilpailut, heA : 02/26
24.09.10, villit koulukilpailut, heC : 04/23
24.09.10, villit koulukilpailut, heA : 02/26
19.09.10, villit koulukilpailut, heC : 03/23
18.09.10, villit koulukilpailut, heC : 02/23
14.09.10, villit koulukilpailut, heC : 03/23
13.09.10, villit koulukilpailut, heA : 03/20
11.09.10, villit koulukilpailut, heA : 04/20
04.09.10, villit koulukilpailut, heC : 04/26
03.09.10, villit koulukilpailut, heC : 02/26
30.05.10, villit koulukilpailut, heC : 03/18
15.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/33
15.10.10, villit koulukilpailut, heB : 01/49
20.07.10, villit koulukilpailut, heB : 04/38
20.07.10, villit koulukilpailut, heA : 01/31
17.06.10, villit koulukilpailut, heC : 05/29
03.01.11, villit koulukilpailut, heC : 02/45
22.04.11, villit koulukilpailut, heA : 04/20
23.04.11, villit koulukilpailut, heB : 01/21
23.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/20
24.04.11, villit koulukilpailut, heA : 04/20
27.04.11, villit koulukilpailut, heB : 01/20
27.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/20
22.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/09
24.04.11, villit koulukilpailut, heA : 02/09
27.04.11, villit koulukilpailut, heB : 01/11

13.10.10, KRJ, heA : 04/37
28.02.11, KRJ, heB : 05/50
02.03.11, KRJ, heB : 07/50
06.03.11, KRJ, heA : 01/50
08.03.11, KRJ, heA : 07/50
03.03.11, KRJ, heA : 04/40
05.03.11, KRJ, heA : 05/40
02.03.11, KRJ, heA : 05/30
02.03.11, KRJ, heA : 03/60
03.03.11, KRJ, heA : 03/60
18.03.11, KRJ, heA : 06/40
19.03.11, KRJ, heB : 03/40
05.05.11, KRJ, heA : 01/50
10.05.11, KRJ, heA : 01/50

 

Nefertiti Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvan © Maria A.
Kaiken muun materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!