otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Adain VH11-026-0092     

  Virallinen nimi   Llygedyn Adain   Säkäkorkeus   153 cm
  Lempinimi   Aapo   Syntynyt   19.04.2011*
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Tessa J.
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 8 + 7,5 + 20 + 5 = 47,5p. 25.11.2014
                    YLA2, 27 (18+9) - 22 (12+10) - 17 - 15 - 6 = 87p. 30.12.2016

*Oma ikääntyminen, 3-vuotias 19.08.11

    Luonnekuvaus

Aapo on kuin juuri ja juuri peruskoulusta päässyt teinipoika, joka aloitti amiksessa epämielenkiintoisella linjalla, mutta jossa hänen on pakko jatkaa, koska kotiinkaan ei oikein voi vain jäädä. Ori on varsin flegmaattinen, vaikeasti motivoitava ja epäsosiaalinen tapaus - kaikki on sen mielestä enemmän tai vähemmän plöö ja plää, ihan hanurista ja jaloin teko, minkä sille voi tehdä, on jättää se rauhaan omiin oloihinsa. Nuorempana Aapolla oli kova tarve osoitella henkisestä keskisormeaan käsittelijöille, jolloin se oli alituiseen uhittelemassa irvistellen ja kuopien milloin kellekin, mutta näin vanhemmiten ori on huomannut aggression purkamisen ylimääräiseen energiankäyttöön hyödyttömäksi, ja se on muuttunut entistä sulkeutuneemman oloiseksi. Tallissa ukkeli on lähes aina naama näkkärillä ja korvat lurpallaan - onnelliselta se näyttää lähinnä kirmatessaan käsittelijöitään karkuun laitumella ja tehdessään ainoaa asiaa, jonka se tuntuu osaavan hyvin: ylittäessään esteitä.

Huonosta asenteestaan huolimatta Aapo on ihan okei käsitellä - sen on turha odottaa osoittavan suurta rakkautta hoitajiaan kohtaan, mutta toisaalta nuoruusvuosistaan rauhoituttuaan se ei enää niin suurieleisesti ja teatraalisesti inhoa ja vihaakaan ihmisiä. Aapo on oppinut elämään arjen askareiden kanssa, eikä siltä sovi enempää vaatia, kun tietää, miten suuren vaivan takana nykyinenkin tilanne on ollut.

Eloisimmillaan Aapo on arjen askareissa, kun sitä koetetaan ottaa talliin. Se väistelee kiusallaan hoitajaansa, peruuttelee rasittavasti muutamia metrejä, väistää sivulle, heittelee päätään tai asettuu makuulle. Se ei ihmisten vuoksi juoksentele ylimääräisiä lenkkejä ympäri tarhaansa, mutta pitää itsensä siinä määrin liikkeessä, ettei kiinni nappaaminen suju täysin vaivatta. Taluttaessa se sitten jättää jarrun päälle ja maleksii hoitajan perässä - se voi välillä mielenosoituksellisesti hidastaa vauhtiaan entisestään tai vaatia itselleen pidempää narua kiskomalla päätään taivaisiin, mutta napakka kielto saa sen yleensä tuhahtamaan vastahakoisesti, mutta palaamaan itselleen tyypilliseen tavalliseen maleksimiseen.

Harjatessa Aapo seisoskelee kuin paikoilleen naulattuna aloillaan. Jos hoitaja toimii ripeästi, antaa ori tälle täyden työrauhan ja paras kiitos sille kivasta paikoillaan seisomisesta on poistua sen karsinasta ajoissa. Liiasta seurustelusta ihmisten kanssa ori ei pidä ja alkaa ennen pitkää näyttää hapanta naamaa, jos sen karsinaan jäädään asumaan. Ei se vaaralliseksi heittäydy, mutta sen pahansuopaa mulkoilua silmäkulmien alta ei voi tulkita väärin. Käytävällä kengittäminen sujuu siinä missä harjauskin, mutta lastaaminen on aika ajoin todellisen työn ja tuskan takana. Omapäinen ja flegmaattinen ori voi juurtua rampille ja yksinkertaisesti lopettaa liikkumisen, mikäli ympärillä on liikaa hälinää ja liian moni ihminen säätämässä trailerin ympärillä. Riittää, että yksi vetää ja toinen työntää.

Ratsuna Aapo on melkoinen lintsaaja ja ainakin alkuun erittäin hitaasti liikkuva lihavuori. Se löntystelee suurta epämielenkiintoa osoittaen uralla roikottaen päätään mahdollisimman kentän pohjassa kiinni ja voi tuntua turralta pohkeelle. Sen motivoiminen on aina työn ja tuskan takana varsinkin sileällä ratsastaessa, mutta kekseliäs, periksi antamaton ja sinnikäs kuski saa kyllä oriin liikkumaan - pieniä, teräviä apuja, raippa mukaan herättelemään jöllikkää, tempon vaihteluita ja lisää eteenpäin naputtelua aktiivisesti sekä pohkeella että raipalla. Aapon kanssa on tärkeä muistaa, ettei jää painamaan esimerkiksi pohkeella, vaan avut ovat teräviä, selkeitä ja ehdottoman lyhytkestoisia - muuten ori jää tunkemaan vastaan ja nojaakin mielellään kuskin pohjetta vasten, mikäli sitä erehtyy pitämään liian lähellä sen kylkeä. Monet kerrat Aapo on miltei mennyt nurin, kun se on nojannut joko jalkaan tai ohjaan, ja tuki onkin yhtäkkiä vedetty pois.
Herättyään Aapo muistuttaa usein oikeaa ratsua, mutta mitään lennokasta liitokaviota siitä ei saa tekemälläkään. Kouluvääntö on sille välttämätön paha, kuin Kelan päivärahalomakkeen täyttäminen, jonka se kyllä kestää, mutta josta se ei juurikaan nauti.

Esteet ovat ainoa asia, jolle tämä miekkonen tuntuu tammojen kanssa vapaana, ilman ihmisten häiriötä, seurustelun jälkeen syttyvän - ja tuskin se itse asiassa esteitäkään ylittäisi, ellei se olisi sillä niin kovasti verissä ja suorastaan synnynnäisenä taipumuksena. Vaatii se esteilläkin melkoista motivointia ja aktiivista ratsastusta, jotta se jaksaisi yrittää ihmisenkin vuoksi ja olla kolauttamatta puomeja, mutta sen hyppykyvyssä ei ole moitteelle sijaa. Aapo ponnistaa voimakkaasti ja on romuluisesta ulkomuodostaan huolimatta yllättävän notkea ja kissamainen hypyissä - iso ori taipuu hämmästyttävän tiukkoihin käännöksiin niin halutessaan, mutta sen taistelutahdon herättämisessä ja moottorin käynnistämisessä tarvittaviin nopeuksiin vie aina aikansa. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä oikeasti esteitä synnynnäisellä palolla ylittävä, puomeja varova ja estelinjalla korkeutta ja ryhtiä kasvava Aapo on upea näky ja tuntuu selästä käsin mahtavalta, voimaa huokuvalta tarmonpesältä. Ja onpahan se kilpailijoillekin varsinainen yllätysässä hihasta, kun flegmaattisesta möllikästä kuoriutuu kova vastus uusintaan!

    Suku

 isä YAN Anakin
    VWY-II, prn, 155 cm, wD
 ii. Caithwrn Blathaon
    146,5 cm, wD
 iii. Klaar Romney
    wD, evm
 iie. Bethan Van Hout
    wD, evm
 ie. Amadine
    149,5 cm, wD
 iei. Amadeus
    wD, evm
 iee. Diane
    wD, evm
 emä Ch-NV Llygedyn Adenydd
     VWY-II, YLA2, VPA1, KTK-III, rn, 145 cm, wD
 ei. VIR MVA Ch Llywelyn Igor
      KTK-II, VWY-II, YLA2, VPA2, m, 145 cm, wD
 eii. Llywelyn Afon
    148 cm, wD, evm
 eie. Llywelyn Geri
    m, 144 cm, wD, evm
 ee. VIR MVA Ch Aderyn
    KTK-II, trn, 135 cm, wC
 eei. Ifon Aron
    trn, 134 cm, wC, evm
 eee. Ifon Wynne Ceri
    rt, 133 cm, wC, evm

    Jälkeläiset

Aapo on tarjolla welshponijalostukseen!

25.01.2012 o. Arnmodr Dawn (e. Llygedyn Tiernan), omistaja: Paraatiponit
16.10.2013 t. Ffiaidd Dawn (e. Floraidh Dawn), omistaja: Hirnaus
06.11.2014 t. Evelyne Dawn (e. Criallt Epona), omistaja: Jannica
01.05.2015 o. Maen Y Adar Dawn (e. Llygedyn Mai), omistaja: Tuulia T.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

16.10.2013, päiväkirjamerkintä
Aapon toinen varsa on syntynyt! Tällä kertaa kyseessä on kuvankaunis tammavarsa, joka on juuri kuten toivoinkin, ulkonäöllisesti ja rakenteensa puolesta sekoitus vanhempiaan. Se ei ole kumpikaan ääripää, vaan juuri sellainen hyvä ja tasainen cobi, kuten pitääkin! Tai vielähän se voi kasvaa kieroon, mutta toivottavasti ei.. Varsa peri isältään ruunikon värityksen ja on hieno lisä Aapon jälkeläislistaan. Innolla katselen, millaiseksi se tulevaisuudessa kasvaa. Varmaa on, että raamikas leidi on kyseessä!

20.09.2013, päiväkirjamerkintä
On tullut korkea aika järjestää Aapolle jälleen treffit. Tuossa yksi päivä keksin, miten hyvä isä Aapo olisikaan suvullisesti herkän koulutammani Floraidhin tulevalle varsalle. Varsa voisi periä isältään vähän itseluottamusta, jota sen emältä puuttuu, mutta toisaalta emä on sen verran kevytrakenteinen, ettei varsasta kuitenkaan voisi tulla isänsä kaltaista massamonsteria. Toivottavasti taas ensi yrittämällä tärppää ja Aapo osaa kohdella Floraidhia sopivalla arvokkuudella. Tamma on vähän sellainen, että jos ei kelpaa, se juoksee karkuun. Kylläpäs Aapolle sattuukin näitä vaikeita neitoja..

23.05.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään koetin aktivoida Aapoa reippaampaan elämään maastoesteillä! Meidän maastoesteratahan on ihan nynnytasoa, mutta sopisi hyvin tällaiselle keltanokalle, kuin mikä Aapo on maastoesteiden saralla. Eipä ori tiennyt, mikä sitä odotti, kun lähdimme tallipihasta maastoon. Sitä selvästi ärsytti, kun ajoin sitä jatkuvasti eteenpäin, mutta eihän se voinut tietää, että tällä kertaa tehtäisiin muutakin kuin kierrettäisiin se yksi iso kivi käynnissä ja lönkyteltäisiin luusereina takaisin talliin. Onnistuin innostamaan Aapon laukkaan yhdessä mäessä radan lähellä ja ori olikin lopulta ihan hyvissä pöhinöissä, kun saavuimme itse radalle. Vähän se kummasteli pieniä puisia ja sammalisia esteitä, mutta suostui ylittämään ne melko pienellä suostuttelulla. Ja kyllähän Aapo näytti touhusta tykkäävän! Korvat suuntautuivat tiukasti eteen ja vain puhina kävi, vaikka näin iso ori oikeastaan lähinnä juoksi esteiden yli, ennemmin kuin olisi rehellisesti hypännyt.. Radan jälkeen ravasimme vielä pikkupätkän ja loppumatka löntysteltiin pitkin ohjin.

25.01.2012, päiväkirjamerkintä
Aapon esikoinen syntyi tänään! Ja kyllä joutui emätamma koville, sellainen romuluinen ja iso, aivan isänsä tapainen jyllikkä sieltä puski. Aapon ensimmäinen jälkeläisnäyttö onkin nyt sitten reipas ja raamikas orivarsa, kyllä tällä kelpaa lähteä liikkeelle. Odotan innoissani, mitä Aapon varsasta tulevaisuudessa tulee ja onnistuuko isäpappa tulevaisuudessa saamaan muita yhtä lupaavan oloisia varsoja. Täytyy varmaan jättää tuo esikoinen kotiin ja katsoa..

28.12.2011, päiväkirjamerkintä
Heh heh, ja niin saa Aapokin näin joulun jälkeen kokea vielä joulun ihmeen! Nimittäin Aapo pääsee elämänsä ensikertaa treffaamaan leidiä! Tyttöystäväksi sille on valikoitunut allekirjoittaneen oma tamma Tiernan, joka osaa välillä olla hyvinkin nirso oriiden suhteen. Toivottavasti Aapoliini tajuaa siis käyttäytyä, tai sitä rutkasti pienempi tyttö saattaa monottaa aika kipakasti! Ja lisäksi kaiken sujuessa hyvin, me saataisiin uusi ihana cobivarsa ensi vuoden puolella..

20.12.2011, päiväkirjamerkintä
Joulun kunniaksi hyppäsin tänään Aapon kanssa vähän esteitä. Alkuverkassa olen huomannut kannukset hyväksi apuvälineeksi Aapon herättelyyn ja ahkeraan käyttöön ne pääsivät nytkin. Alkuverryttelyssä oli heti tarjolla puomeja ja kavaletteja, joten ori herkistyi yllättävän nopeasti. Kannukset pois kuskilta ja sitten hyppäämään isompia! Ja voi, miten ori innostui! Eikä ole muuten mitään mahtavampaa ja hurjempaa kuin se, kun tämän kokoinen ori alkaa oikeasti imeä reippaassa laukassa eteen. Vaikken mäkään mikään hippiäinen oikeasti ole, tuntee sitä olonsa kovin pieneksi ja voimattomaksi. Vieläpä, kun Aapo kaipaa aika kovaa ohjausta, että ala siinä nyt vauhdissa säätämään olematta kovakourainen. Opeteltavaa riittää vielä kuskilla, mutta ori hoiti kyllä homman kotiin tällä kertaa. Edistystä!

20.09.2011, päiväkirjamerkintä
Aaposta ei toden teolla kuoriutunut mitään siroliikkeistä balettitanssijaa. Tänään jumppailin sitä kevyesti kentällä ja jo alkukäynneissä hiki virtasi kuskilla niin, ettei ole tosikaan. Tätä meidän lihavuorta saa kyllä puskea eteen ihan hullun lailla ja jatkuvasta pienestä napauttelusta se vain vetää herneet nenäänsä ja kieltäytyy kokonaan liikkumasta. Minun piti nakittaa Keke kirittämään Aapoa juoksutuspiiskalla alkuun ja vasta sitten ori lähti kunnolla liikkumaan.. Ja voi että, tämä ukkeli on raskas! Koko kropassa tuntuu kuin olisi jyrän alle jäänyt, kun on joutunut kannattelemaan tämän kaverin päätä parin kierroksen ajan. Pistin poitsun tallustamaan kavalettien yli ja se onneksi kevensi sen menoa huomattavasti. Kun sen piti katsoa, minne jalkansa laittoi, poljenta parani takajaloissa, selkälinja nousi ja sitä kautta myös pää. Onnistumiseen oli hyvä lopettaa, ennen kuin ori ehtisi taas muuttua mudassa rämpiväksi etanaksi..

15.08.2011, päiväkirjamerkintä
En olisi ikinä uskonut meidän jöllykkä-Aapoa tuulella käyväksi, mutta kyllä niin taitaa olla! Tänään oli todella napakka tuuli ja kengittäjä saapui lyömään uusia popoja osalle poneista, muun muassa Aapolle. No, tarhassaan ori kipitti pää ylhäällä aidan vierustaa ja vaikutti jokaisen tuulenpuuskan tullessa entistä kireämmältä. Kas kun eivät sen silmät pullistuneet päästä. Aapo tuli tarhasta aika haipakkaa talliin ja pisti kengittäjän hermot todella koetukselle, kun se steppaili ja inisi kuin pistoksissa oleva kissa. Ja kun tämän kokoinen sotanorsu steppailee, ei ymmärrettävästi kukaan halua sinne väkisin mennä väliin.. Lopulta ori piti kengittää suljetussa tallissa. Savu Aapoa ei haitannut, mutta tuuli kyllä. Outoa..

24.04.2011, päiväkirjamerkintä
Llygedyn Adain, joka saman tien vääntyi suussani Aapoksi, on kasvanut jo niin isoksi, että sen oli aika muuttaa tänään uuteen kotiinsa. Ja kun sanon iso, tarkoitan sitä.. Nuoresta iästään huolimatta ukkeli on jo aikamoinen köriläs, pirun korkea ja sillä on selvästi isot luut. Sen yhden jalan ympärysmitta vastaa varmaan mountainin kaikkien jalkojen ympärysmittaa yhteensä.. Ties millainen järkäle tästä vielä tulee, kun se saa lihaa ja läskiä yllensä! Melkein jo pelkäsin, ettei ori mahdu koppiimme! Sinne se kuitenkin sujahti pienen empimisen ja pullikoinnin jälkeen. Näkyy tulevan kovapäinen kaveri tästä.. Teini-ikää ja sitä lihasmassaa kauhulla odotellessa.

19.04.2011, päiväkirjamerkintä
Jälleen olen tehnyt uuden ostokset - bongasin elenin myynti-ilmoituksen hyväsukuisesta cobivarsasta, joten pakkohan sitä oli pysähtyä katsomaan tarkemmin. Tänä samaisena päivänä syntyneellä suurikokoisella, ruunikolla orivarsalla oli sukunsa puolesta kaikki ainekset menestykseen. Sen isä on Yavinin kasvattama Anakin, laatuarvostelulla kakkosella palkittu ja aina 120 senttimetrin luokissa kisannut tykki. Emä taas on pieni ja sievä Adenydd, joka oli menestynyt näyttelyissä jonkin verran. Emätammalla ei ollut aiempaa jälkeläisnäyttöä, mutta elenin kasvattien laadun tietäen päätin sen enempää aikailematta lunastaa varsan itselleni. Eihän tällaista varsaa voi olkia kohauttamalla ohittaakaan!

    Kilpailut

Aapolla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 50 kpl

27.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/20
27.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/08
01.05.11, villit estekilpailut, 70 cm : 03/09
01.05.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/08
01.05.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/08
26.06.11, villit estekilpailut, 70 cm : 02/06
26.06.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/17
28.06.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/10
18.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/16
19.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 02/16
21.08.11, villit estekilpailut, 110 cm : 03/14
23.08.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/14
24.08.11, villit estekilpailut, 100 cm : 04/19
26.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/16
27.08.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/16

27.06.11, ERJ, 110 cm : 03/30
29.06.11, ERJ, 110 cm : 03/30
22.07.11, ERJ, 110 cm : 06/50
19.07.11, ERJ, 110 cm : 03/30
26.07.11, ERJ, 100 cm : 02/50
07.09.11, ERJ, 110 cm : 03/30
10.09.11, ERJ, 100 cm : 05/30
25.08.11, ERJ, 90 cm : 06/50
01.09.11, ERJ, 100 cm : 01/50
02.09.11, ERJ, 100 cm : 04/50
03.09.11, ERJ, 100 cm : 05/50
04.09.11, ERJ, 100 cm : 03/50
02.09.11, ERJ, 100 cm : 04/30
04.09.11, ERJ, 100 cm : 04/30
16.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
16.09.11, ERJ, 100 cm : 04/30
17.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
10.09.11, ERJ, 100 cm : 02/60
08.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
10.09.11, ERJ, 100 cm : 05/30
11.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
12.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
13.09.11, ERJ, 100 cm : 05/30
13.09.11, ERJ, 100 cm : 01/30
24.09.11, ERJ, 100 cm : 03/30
15.09.11, ERJ, 100 cm : 06/50
15.09.11, ERJ, 110 cm : 06/50
01.09.11, ERJ Cup, 100 cm : 25/266
04.09.11, ERJ, 100 cm : 04/100
06.09.11, ERJ, 100 cm : 02/100
08.09.11, ERJ, 100 cm : 07/100
15.09.11, ERJ, 110 cm : 03/40
16.09.11, ERJ, 110 cm : 04/40
10.09.11, ERJ, 100 cm : 01/50
10.09.11, ERJ, 110 cm : 02/50

 

Llygedyn Adain on virtuaalihevonen.
Kuva © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!