otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Kruunun Berry Dreams VH15-023-0060  

  Virallinen nimi   Kruunun Berry Dreams   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Berry   Syntynyt   05.03.2015*
  Rotu   Welsh part bred (25%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonpäistärikkö   Kasvattaja   Assi VRL-01285
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaativa B, 50 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KTK-II, 19 + 19 + 19 + 19 = 76p. 28.02.2017
    Champion, myönnetty 07.03.2017
    KRJ-II, 8 + 40 + 20 + 10 + 15 = 93p. 15.05.2020
    VWY-II, 6,5 + 6,5 + 4,5 + 23 + 5 = 45,5p. 22.11.2020

*4-vuotias 09.04.2015
*8-vuotias 09.08.2015

    Luonnekuvaus

Berrystä huomasi pitkään, ettei se ollut täältä päin. Tamma ostettiin meille jo valmiina vaativan tason kilpurina, sijoituksia ja ruusukkeita napsineena kisojen konkarina, joka oli kerennyt jo yhden varsankin tekemään. Se oli selvästi tottunut aivan erilaiseen arkeen, kuin mitä täällä eletään. Ja minäkin olen tottunut aivan erilaisiin poneihin, kas kun olen tottunut kasvattamaan ne itse ja päivästä 1 alkaen totuttanut ne tähän sekoiluun, jota meillä harrastetaan. Ensimmäisellä ratsastuskerrallahan en saanut Berryä liikkumaan mihinkään suuntaan, en eteen enkä taakse. En edes sivulle. Tamma vain luimi ja huiski vihaisesti hännällään.

Berry on luonteeltaan aika topakka ja hyvin oman arvonsa ja asemansa tunteva. Se tykkää kurista ja järjestyksestä ja pitää esimerkiksi tarhassa kaikille jöötä. Jos joku pyörii sen ympärillä tarpeettomasti niin monosta tulee ja lujaa. Berry on hitaasti lämpeävä ja kaikkien yläpuolella, mutta ei toisaalta turhaan hillu muiden kimpussa. Ei se mikään tyranni ole. Ihmisten kanssa Berry on samanlainen. Jos kaikki tapahtuu rauhassa ja asiallisesti, Berryllä ei ole mitään ongelmaa. Jos taas hoitajakin on vähän kujalla, huidotaan riimunarun päällä tammaa taluttaessa, harjataan liian kovalla harjalla, kolistellaan ja kilistellään varusteita niin Berry voi suutuspäissäään jopa näykkäistä. Perkele olehan siinä! Berry ei tykkää pakottamisesta ja esimerkiksi koppiin, jonne se on elämänsä aikanut kävellyt tuhat kertaa, se saattaa kieltäytyä menemästä jos tuupitaan ja kiskotaan. Jos sen antaa rauhassa lompsia, niin ongelma poistuu. Kisa- ja näyttelypaikoilla Berry tykkää olla omassa rauhassa, koska se ei niin välitä tuntemattomista hevosista. Joskus näyttelyissä on tullut sanomista, kun Berryllä on aina tuima tammamainen tuittuilme turvallaan.

Ratsastaessa Berry tarvitsee osaavan ja tarkan kuskin. Poni ei siedä mitään ylimääräistä sähellystä, eikä ala arvailemaan, jos ei ymmärrä kuskin apuja. Se on liinat kiinni ja pikku protestipukki päälle. Jos huomaa olevansa tilanteessa, jossa ei tiedä, mitä Berryn kanssa pitäisi tehdä, on parempi olla tekemättä mitään, ettei ponilla mene herne nenään. Jos kuski taas osaa hommansa ja osaa ohjata Berryä sille sopivalla tavalla, on se super taitava ja oikeastaan vain taivas tuntuu olevan rajana. Tammalla on tosi hyvät askellajit, ilmeisesti trakehnerisältä perityt ja se onhan Berry muutenkin kuin isojen kisojen GP-tykki pienoiskoossa. Sillä on sopivan sulava rakenne ja kevyet liikkeet, että vaativammatkin koululiikkeet näyttävät puoliverimäiseen tyyliin harmonisilta eivätkä väkisin väännetyiltä, kuten joillain meidän raskaammilla poneilla. Koulupuurtamisen lisäksi Berry yllättäen kyllä tykkää käydä maastokävelyillä, mutta vain hyvällä säällä. Berryhän ei suostu olemaan edes kentällä, jos keli on vähänkin synkempi kuin puolipilvistä poutaa. Onneksi on maneesi.

    Suku

 isä Ch Diable Noir
    KTK-III, m, 165 cm, trak
 ii. Fetzen
    m, 166 cm, trak, evm
 iii. Balder
    m, 165 cm, trak, evm
 iie. Fantastique
    rt, 168 cm, trak, evm
 ie. Diable Beauté
    trn, 163 cm, trak, evm
 iei. Sommermagie
    rn, 169 cm, trak, evm
 iee. Délicatesse
    m, 165 cm, trak, evm
 emä Flower Wishes
     rtpäis, 145 cm, wpb 50%
 ei. Namiber x
      prt, 153 cm, x, evm
 eii. Narzyr x
    rt, 156 cm, x, evm
 eie. Andalib ox
    rnkm, 150 cm, ox, evm
 ee. Flower Pandemonium
    rtpäis, 133 cm, wb, evm
 eei. Panrodc Flower King
    km, 120 cm, wm, evm
 eee. Silenthill's Pandora
    rtpäis, 135 cm, wb, evm

    Jälkeläiset

Berry on tarjolla welshponijalostukseen!

01.05.2015 t. Kruunun Lavender Blush (i. Poniniemen Númenor), omistaja: Villa Talvia
01.11.2016 t. Snowberry (i. Snowden PB), omistaja: Paraatiponit

    Päiväkirja

-- 01.01.2017, päiväkirjamerkintä:
Berrylle kuuluu nykyään hyvää ja se on selvästi jo asettunut paremmin talon tavoille. Ponikavereita on löytynyt ja lauman arvojärjestys on vihdoin selvinnyt. Berryhän se siellä hierarkian huipulla paistattelee, kukas muukaan. Ihmekös tuo, kun hyvin vahvatahtoisesta ponista on kuitenkin kyse. Berrylle voisi kohta miettiä varsatouhuja, nyt kun arki on nyt alkanut asettua uomiinsa ja rullata sopivaan malliin. Sopiva ori täytyy vain jostain keksiä ennen kuin voi ryhtyä tuumasta toimeen. Berryllä on niin pieni poniveriprosentti, että oriin täytyy varmaan olla sataprosenttinen poni, ettei varsan prossa jää liian matalaksi. Siinä onkin nyt sitten miettimistä, kun en näe Berrylle sopivan minkään mountainin tai B-ponin.. Ne ovat Berrylle liian alkukantaisia, melkein kuin luolamiehiä.

-- 12.12.2016, päiväkirjamerkintä:
Sitten viime kuulumisten Berryllä on nykyään aloitettu myös ratsastus, vaikka mitään sen ihmeellisempiä ratsastuksellisia tavoitteita sen suhteen ei nyt olekaan ainakaan ihan lähitulevaisuudelle. Hienoahan siitä olisi tietysti saada opetusmestari meidän tallitytöille, mutta yhteinen sävel ratsastuksessa ei ole vielä löytynyt. Ensikokeilu oli melkoisen jännittävä, sillä en saanut rehellisesti tammaa liikkumaan en suuntaan enkä toiseen. Vasta kun heitin ohjat kokonaan pois käsistä ja vähän nojasin eteenpäin, lähti tamma kysymysmerkkinä liikkeelle että tätäkö sä koko ajan halusit. Berry toimii siis huomattavasti herkemmillä ja huomaamattomammilla avuilla kuin meidän muut ponit ja meidän normi apujen anto varmaan tuntuu sille kauhealta paukutukselta ja nyppimiseltä. Tutustumista puolin ja toisin tulee siis varmasti tapahtumaan vielä pitkään. Suunta on ollut oikea, mutta kehitys on tietysti hidasta, kun sekä kuski että poni ovat niin urautuneita siihen omaan tuttuun tyyliin.

-- 20.11.2016, päiväkirjamerkintä:
Berryn kotiutuminen on sujunut ihan ok:sti, mutta ei niin jouhevasti, kuin olisin toivonut. Kyllähän minä huomasin Kronbackassa vieraillessani, että se oli aika paljon prameampi talli kuin tämä meidän, mutta että kulttuurierot olivatkin sitten näin isoja.. Berry on selvästi tottunut tarkkoihin aikatauluihin eikä siedä sitä, että aamuheinät jaetaan vähän sinnepäin. Ruotsissa tamma oli klipattu, joten pihatossa sitä ei voi vielä pitää ja se on jouduttu pukemaan ulos joka päivä. Siihenkään ei olla niin totuttu, niin Berryn mielestä prosessi ei suju niin mallikkaasti kuin voisi. Berry on osoittautunut olevansa luonteeltaan todellinen tamma ja myös melkoinen pomottaja. Toivottavasti tuo piirre hieman hälvenisi, kun se kotiutuu kunnolla ja tajuaa, että relaaminen on ihan sallittua. Nyt on ehkä vielä hieman jännitystä ilmassa. Tarhassa Berry on jo saanut muutamasta muusta ponista kaverin, mutta arvojärjestystä mietitään vielä. Ponit ovat nyt kirmailleet tuolla tarhassa sen verran, että tammaa ei ole toistaiseksi liikutettu sen ihmeemmin kuin vain juoksuttamalla ja kävelyttämällä. Ensiratsastus olisi mielenkiintoista kokeilla lähipäivinä.

-- 04.11.2016, päiväkirjamerkintä:
Tänään olikin jännityksen täyteinen päivä. Lähdimme hyvissä ajoin kohti Ruotsia ja Kronbackan ratsutilaa mukanamme tyhjä koppi. Matka sujui rattoisasti ja paikan päälle pääsimme alkuiltapäivästä. Se myyjä, Antonia-niminen nainen, kenen kanssa olin puhunut puhelimessa, tuli vastaan. Berry olisi kuulemma tallissa valmiina koeratsastukselle. Häh? Ei mitään koeratsastuksia! Antonia ihmetteli asiaa ja luuli minun halunneen testata tammaa samalla kun tulimme hakemaan sen. Hetken jo mietin, joudunko oikeasti kiipeämään tuntemattoman ponin selkään ja esittelemään kaikille, kuinka ratsastustaitoni onkin todellisuudessa melko surkea, vaikka kovasti tykkäänkin muuta väittää, kunnes keksin vedota siihen, että selässäni oli muka välilevynpullistuma. Huh, nerokas valheeni meni läpi ja väistin luodin. Antonia oli tuonut paikalle myös Kronbackan luottoeläinlääkärin ja niinpä kaksi elliä sitten yksissä tuumin tutki tammaa. Ja minä ihailin vierestä, Berry oli nimittäin oikeassa elämässä paljon kauniimpi kuin kuvissa! Niinpä olinkin erittäin mielissäni, kun sain kuulla, ettei mitään vikaa löytynyt ja kaupat olivat allekirjoittamista vaille valmiit. Kovan hinnan maksoin Berrystä, mutta myyjä antoi onnekseni kaupanpäällisiksi joitain ponin varusteita, esimerkiksi aika bränikän satulan ja joitakin loimia. Sopivat suitset meiltä varmasti löytyisi, mutta en viitsinyt sanoa, että meidän poneille ei oikein juurikaan edes ole loimia ja satulatkin on vähän mitä sattuu, että sopivaa tuskin olisi löytynytkään ellei olisi täältä saanut mukaan.. Sitten ei muuta kuin poni koppiin ja kotia kohti!

-- 01.11.2016, päiväkirjamerkintä:
Elämme jännittäviä aikoja. Huomasin netissä Kronbackan ratsutilan jättäneen myynti-ilmoituksen hyvin mielenkiintoisesta ponista. Kyseessä oli ruunikonpäistärikkö welsh part bred-tamma pienellä poniprosentilla. Voittoja ja sijoituksia vaativista luokista, pari menestykseksästä näyttelykeikkaa sekä yksi lupaava, myös näyttelyissä menestynyt varsa. Katselin vähän kuvia ja videoita ja olin saman tien myyty. Me tarvitaan toi, saadaan vähän laatua meidänkin wpb-katraaseen!! Soitin saman tien tiedustellakseni ponista lisää ja onnekseni vaikka kiinnostus ostajien keskuudessa oli ollut suurta, kovinkaan moni ei ollut käytännössä tehnyt tarjousta tai muutenkaan konkreettisemmin kysellyt ponista. Myyjä ehdotti, haluaisinko tulla koeratsastukselle ja katsomaan ponia. Siis.. Mitä? Olen jo aivan irtaantunut normaaleista ponin ostamisen käytännöstä, sillä olen vain tottunut haalimaan niitä sika säkissä -tyyliin parhailta kavereiltani, joiden kanssa kaupat käydään tyyliin telepaattisesti. Jos poni osoittautuukin hirviöksi, niin oma on ostajan häpeä. Palautus- tai valitusoikeutta ei ole. Mutta tosiaan, tämähän ei taidakaan olla normaalien ihmisten kaupankäyntimetodi. Lisäksi minähän en kenenkään tuntemattoman nähden ratsasta millään tuntemattomalla ponilla. Ei sellaisesta tule kuin hirveä stressi. Ilmoitin, että tulisimme tutun eläinlääkärin kanssa paikalle ja jos homma olisi ok, lähtisimme saman tien poni mukanamme. Myyjä hieman ihmetteli tätä, mutta suostui. Se ehkä auttoi asiaa, että lupasin myös maksaa paikan päällä käteisellä, jos kaupat syntyisi. Matkustuspäivä on sovittu vähän ajan päähän ja odotan jo innoissani, että pääsen tutustumaan Berry Dreamsiin lähemmin!

    Kilpailut

Berryllä kilpaillaan porrastetuissa KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1111.48 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1329.67 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

KRJ kouluratsastuksessa 2441.15p. (vaikeustaso 6)
Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.
Näyttelytuloksia
25.11.2016 NJ-näyttelyt Adina - irtoSERT (pt. Kati)

 

Kruunun Berry Dreams on virtuaalihevonen.
Kuvat © scirlin
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!