otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Jade Jeopard VH11-023-0038

           

  Virallinen nimi   Jade Jeopard   Säkäkorkeus   144 cm
  Lempinimi   Jade   Syntynyt   24.10.2009*
  Rotu   WPB 46,57%   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Voikko   Kasvattaja   Jade
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 4 - 5 - 8,5 - 20 - 5 = 42,5p. 01.05.2011
                    ERL-II, 100 - 70 - 60 - 97 - 80 - 68 = 84,45% 01.11.2011

*Täyttää neljä vuotta 30.10.2009

    Taustaa

Totuuden kertoakseni, Jade on täysin puhdas heräteostos - vaikkakin yksi parhaita koskaan tekemiäni sellaisia, kas kun menin ja rakastuin voikon tamman suklaasilmiin ja valkeaan liinatukkaan suin päin seurauksia miettimättä. Tammanroikale on onneksi luonteeltaan hyvin hyväsydäminen, joten ei kai sillä väliä, vaikka sen käytöskoulutus jäikin puolitiehen ja se vähäkin suoritettiin yömyöhään kun ponilapsi jo kävi untenmaille painaen päänsä allekirjoittaneen syliin. <3

Heräteostoksena Jade tuottikin jonkin ajan päästä sukunsa puolesta täyden pettymyksen - uuden ponin hurmoksessa allekirjoittaneelta jäi kokonaan huomaamatta, ettei tamma ole laisinkaan NWR-kelpoinen suvustaan löytyvän C-sektion edustajan takia. Pettymystä oli alkuun karvas niellä ja koska pidän tammassa kaikesta, sen jokaisesta häntäjouhesta ja vilkkaasta korvankäännähdyksestä, ei siitä luopuminen tullut kuuloonkaan - mutta onko järkevää pitää tallissa turhaa yksilöä? Mutta eipä Jade turha olekaan, nytpä voin huoletta risteytellä sitä vailla huolen häivää täysiveristen, puoliveristen ja vaikka ratsuponien kanssa tuottaen varmasti aivan mielettömiä suorittajia ja ihanan värisiä voikkovarsoja jopa welsheistä kiinnostumattomille ihmisille. Jaden maailmanvalloitus alkakoon heti, kun keksin sen arvolle sopivia ukkoja jalostuskäyttöön!

    Luonnekuvaus

Jade on omalla tavallaan tallin valloittavin poni, tai ainakin se on saanut lujasti persoonansa otteeseen itse allekirjoittaneen. Tamma on niin höpsö, yksi hassuimpia tässä koko pirun miljoonan hevosen tallissa, lisäksi se on suuren luokan höseltäjä ja maailman hellyttävin otus. Sille ei yksinkertaisesti voi suuttua, vaikka se rikkoisi ja rikkookin kaikki tallin päivärutiineja koskevat säännöt ja varmasti saisi sekopäisen norsulauman juoksemaan perässään tallin seinien läpi tuhoten samalla kaiken allekirjoittaneen omaisuuden niin halutessaan - yksi paha katse Jadea suoraan silmiin, niin se alkaa jo lerputtaa korviaan ja levittää suuret koiranpentusilmänsä lautasiksi...
Aaa, olen korviani myöten rakastunut Jadeen, renttutyttöön!

Hoitotilanteet Jade on pienestä pitäen kääntänyt yhdeksi hullunmyllyksi allekirjoittaneen voimatta suuttua sille. Ero tämän tamman ja paatuneen ilkivallantekijän ero on siinä, että poni ei tahdo tahallisesti satuttaa, eikä kusettaa ketään. Se on aina positiivinen eikä riudu koskaan ponimasennuksessa tai känkkäränkän alaisena, sekä pelaa kortit avoinna muille pelaajille nähtävinä ja ehdottoman reilusti - sen peliä voi pelata jokainen, joka tahtoo vapaaseen paikkaan tarttua. Ja juuri siksi Dani ponistaan niin kovasti pitääkin.

Ei vaadi suuria älyllisiä ponnisteluja ymmärtää, että Jade ei seiso vapaaehtoisesti paikoillaan harjauksen aikana. Eikä se seisominen niin helppoa aina seiso riimun, riimunnarun ja seinän luonakaan ole. Tammaa saa olla jatkuvasti kieltämässä höseltämästä liikaa, tosin ääntään sille ei juuri tarvitse korottaa - voi niitä katuvia katseita, joita tamma luo hoitajan äänen käydessä astettakin ärjymmäksi! Jade on aina kasvanut kuin kukkaa kämmenellä pidellen, täydellisenä rakkauden lapsena, ja kieltämättä se käyttää sitä joskus myös hyödykseen - tuttujen hoitajien tahtoon tamma kuitenkin alistuu vastalauseitta, tietäähän se hyvin, kuinka tärkeitä toimivat suhteet itse kullekin ovat.

Harjauksesta Jade hössötyksestään huolimatta pitää kovasti, vaikka se melkoisen herkkä onkin. Sen ohutta karvaa ei voi raapia Selma-tädin rautaharavalla, mikäli ei tahdo otuksen ihoa mukana. Pehmeät harjat ovat enemmän kullanvärisen säihkysilmän mieleen, eikä se niiden kosketusta arista millään alueella ruumistaan. Kaikki sujuu yhtä hyvin ja aurinkoisesti, harjattiin sitten kainaloita, päätä, jalkoja tai pepunpäällystä.
Kaviot Jade nostaa aina hieman häseltäen, vastaten nostokäskyyn pienellä viiveellä, mutta sitäkin nopeammalla liikkeellä. Huonon huomiokyvyn omaava hoitaja voi epäonnekseen löytää ponin kavion keskeltä naamaansa, mikäli hän ei ole osannut varaansa pitää.

Kengittäessä Jade tuntee itsensä melko orvoksi yksin Kenkä-Erkin käsittelyssä seinään kiinnisidottuna. Tamma on aina ollut todella ihmisrakas, ja sillä on suunnaton tahto tutustua jokaiseen tallissa kävijään, mutta kengittäjä.. Buaah, siinä on säännön vahvistava poikkeus! Usein Jade tarvitsee kengittäjän luokse joko oman tutun rapsuttelijan mukaan, tai vaihtoehtoisesti suuren kasan syömistä! Eläinlääkärin tapaaminen on Jadelle itselleen aina paljon rennompi homma, tosin ihmisille voi iloisesti tanssivan tamman piteleminen olla vähemmän helppoa.

Pesuboksiin Jade suorastaan syöksyy korvat innokkaasti eteenpäin suunnattuina, sillä vedessä telmiminen kuuluu yhtenä niihin miljooniin asioihin, joita tämä tamma rakastaa. Hoitaja ei tule koskaan selviämään kuivama, kuten eivät juuri ponin kylpiessä pesuboksin ohi kulkevat ihmisetkään. Tammaa saa kärsivällisesti käskeä seisomaan aloillaan, ja riimunnaruja saa joskus tiukentaa, jos tahtoo saada ponin pestyksikin - kannattaa suorittaa napakasti se työ ensin, ja suoda tammalle vasta sitten sen huvit ;)

Varustaessa Jade tahtoo auttaa täysillä hoitajaansa, ja se vetelee itse remmeistä ja soljista sitä mukaan kun se saa niitä napattua suihinsa. Vähemmän huumorintajuinen hoitaja on yllättäen raivona tamman moisesta häsläämisestä, mutta kannattaa suhtautua kaikkiin Jaden toimiin mahdollisimman rennosti - se kun todella luulee olevansa suurikin apu! Homma kannattaa hoitaa kaikesta huolimatta nopeasti ja mahdollisimman vähillä avuilla sen nelijalkaisen osalta, ihan vaan siksi etteivät ne rikkipureskellut remmit sitten katkeaisi käytössä..

Ratsastaessa Jade on superherkkä ja miellyttämishaluinen luoden kuitenkin samalla joitakin ongelmatilanteita ratsastajan ratkaistaviksi - tamman nöyryys ja yritteliäisyys ovat vertaansa vailla, mutta liian helpolla välillä vähän liiankin ajatuksissaan ajelehtiva poni ei ole, ei suinkaan. Herkkänä ja notkeana keijukaisena tamma on alkutunnista lähtien pehmeä ja rullaava ratsastaa, eikä sillä ole koskaan ollut ongelmia kankeuden kanssa, toisin kuin usein allekirjoittaneella tällä tapauksella ratsastettuaan - sen liikkeet ovat kokoisekseen poniksi peijakkaan isot ja näyttävät, ja niihin sulavasti istuminen vaatii lähes epäinhimillisiä kykyjä. Juuri nämä suuret liikkeet ovat osasyy siihen, ettei Jadesta tullut koskaan kouluratsua - ei se mahtunut väistämään poikkiuralla kuin muutaman askeleen, eikä se jaksanut pysyä niillä pienillä volteilla suurien liikeratojensa kanssa.

Esteiden ylittäminen on enemmän Jaden alaa, ja sen apuherkkyys korostuu hypätessä hyvin selkeästi - luonteeltaan tamma olisi ehkä ihana ikivilkas kaveri pikkuväelle, mutta siitä ei vain ole osaamattomien tai hallitsemattomien ratsuksi. Jaden kuskilta vaaditaan rajoja ja rakkautta oikeassa suhteessa, perhosenkepeää herkkyyttä sekä voimaa sekoitettuna. Innostuttuaan tamma ryntää vaikka maneesin seinästä läpi, ellei sitä osaa ottaa kunnolla kiinni - hienovaraisesti, suupieliä rikkomatta. Ja se jos mikä vaatii ratsukolta pitkää treenausta ja luottamuksen rakentamista.

Itse hyppääminen ei ole ollut koskaan mikään ongelma intohimoiselle ponille, vaan se hyppää todella mielellään ja todella hyvin - ja kapasiteettia riittää vaikka koko kylälle jakaa. Se on erittäin reipas ja hyväkuntoinen ratsu, joka ei rasitu pitemmälläkään radalla normitreeniä kauheammin - Jaden ainoa ongelmakohta ovat sarjat, joille sen suuret liikkeet eivät aina tunnu natsaavan odotetusti. Tällöin vain ratsastajan tuella se saa itseluottamusta hurjiin, epämääräisiinkin hyppyihin, joiden onnistuessa korvataan monin kerroin hieman huterammiksi jääneet lähestymiset.

    Suku

 isä Bruce W. Jadear
    WPB (NWR 43,135%), VWY-II
 ii. VIR MVA Ch Casmiro
    VWY-II, WPB (NWR 35.75%)
 iii. Escort
    WPB, esiKTK
 iie. Mounhalt Lauria NLD
    WPB (NWR 37,5%)
 ie. Ashway Evelyn
    WPB (NWR 50,52%), VWY-III
 iei. Fajnaard Damien
    WPB (NWR 68,75%)
 iee. Ashway Primrose
    WPB (NWR 50%)
 emä VIR MVA Ch Leopardine Luna
     WPB 50%, VWY-III, KTK-III, YLA3
 ei. Ch Rockefeller Luna
      WPB (50%), KTK-II
 eii. Ch Sunflower's Al Sheik ox
    ox, KTK-I
 eie. VIR MVA Ch Sun Willow Catriona
    wm, KTK-III
 ee. JR Cassiopeia
    WPB (50%), KTK-III
 eei. Nutcracker xx
    xx, evm
 eee. JR Shining Star
    wC, evm

Jade omaa supermielenkiintoisen suvun, joka on saatu aikaan jännällä miksauksella. Emänpuoli on silkkaa legendaa kaikkine KTK-palkittuine rakennekukkasineen, isänpuoli edustaa taas verrattaen uudempaa linjaa.
Tästä on hyvä lähteä.

    Jälkeläiset

Jade on tarjolla welshponijalostukseen!

05.06.2012 o. Lion King Dawn, (i. Draig Monarchos Dawn) omistaja: Meow
02.04.2013 t. Jacqueline, (i. Elessar Dawn) omistaja: Paraatiponit
12.06.2014 t. Arabian Gold (i. Nile Czcibor al Rayad ox) omistaja: Miivi

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Elonmerkkejä joulun jälkeen - porukalla esteiden ylitystä hiomassa 28.12.09 Viisvitosessa
"Notkea, nöyrä, suuret askeleet. Tarkkailin hevosta alkuverryttelyssä. Se näytti vähän hermostuneelta, uusi paikka ja uudet hepat sen ympärillä varmasti hämmensivät nuorta tammaa. Verryttelyhypyt ympyrällä sujuivat erinomaisesti, hevosen ja ratsastajan välillä oli selvä yhteys. Hypyt kolmikaarisella tuottivat aluksi vaikeuksia. Jade yritti laittaa viimeisellä kaarella isomman vaihteen päälle, tamma teki tuon joka kerta. Neuvoin sinua ennakoimaan ja vaikka pysäyttämään tamman kesken tehtävän jos jarrut eivät muuten löytyisi. Kun Jade saatiin kuulolle sujui taas työskentely ongelmitta. Esteiden noustessa yhteistyönne herpaantui, et ratsastanut lähestymisiä enää yhtä huolella vaan keskityit enemmän hyppyihin. 'Kun saat hyvän lähestymisen niin hyppy sujuu kuin vettä vaan, panosta siis lähestymiseen älä ajattele estettä', annoin sinulle ohjeita. Lopuksi tehtävänne oli hypätä teknisesti hyvin haastava rata. Tämä sujui paljon paremmin kuin aikaisempi tehtävä, ratsastit radan huolella tehtävä kerrallaan ja Jade kuunteli apujasi tarkkaavaisesti."

Jumppa- ja sarjaesteitä miseryn valvovan silmän alla 23.12.09
"Jaden ongelmakohtana oli kuulemma sarjaesteet, joten jotta ratsukko ei helpolla pääsisi, tänään treenattiin nimenomaan sarjaesteitä. Alkuverryttelyksi pystytin jumppasarjoja ja muutaman yksittäisen pystyesteen. Jumppasarja ei tuntunut olevan Jaden mieleen ollenkaan, vaan tamma olisi halunnut hypätä kaikki kerralla! Pienen taistelun jälkeen Dani sai tahtonsa lävitse ja Jade suostui menemään jumppasarjan kuten se on tarkoituskin mennä. Yksittäiset pystyesteet eivät tuottaneet ongelmia, vaan Jade hyppäsi ne puhtaasti ja hyvällä tyylillä. Hieman vielä laukkatyöskentelyä ympyrällä ja ratsukko oli valmis varsinaiseen suoritukseen!

Ensimmäisenä oli kahden esteen sarja; 40cm ristikko, kaksi laukka-askelta ja 50cm pysty. Ensimmäinen yritys oli suoraan sanottuna kauheaa katseltavaa, sillä Jade hyppäsi ensimmäisen esteen suurella loikalla ja sen seurauksena ennen toista estettä mahtui vain puolikas laukka-askel. Pysty lahosi ponin alta joka suuntaan ja Dani roikkui kaulalla urheasti. Kasasin esteen, laitoin ponnistuspuomin ja uusi yritys. Jade tuntui taas haluavan hypätä kovaa ja korkealta, mutta Dani ratsasti hyvin ja sai ponin ymmärtämään tämänkin esteen idean. Korotin esteitä, tein ensimmäisestä myös pystyn ja otin ponnistuspuomin pois. Saimme nähdä mallisuorituksia ja siitä kiitokset kuuluu ehdottomasti Danille, joka hallitsi tilanteet hienosti. Jade kuunteli hyvin ja lyhensi askeleitaan kun sitä vaadittiin.
Lopuksi vielä itsenäinen loppuverryttely ja eteen-alas ratsastusta ravissa ja käynnissä. Hyvä!"

Samana päivänä koukattiin vielä Chatawayssa uudelleen esteitä hyppäämässä
"Maneesiin tultaessa oli Jade tanssivalla päällä ja tanssahteli innoissaan jo paikoillaan. Reipaan oloinen ja iloisen näköinen tamma oli valmis yhteistyöhön kanssasi. Esteillä tamma oli herkkä ja tahtoi innostua hieman liikaakin. Työtä tarvitaan selvästi tämän kaunottaren kanssa. Esteen ylittäminen onnistui kuitenkin tarkkuudella ja sait pidettyä Jaden juuri sellaisessa vahdissa kun sinä halusit. Herkkä tamma totteli nöyrästi apujasi. Ole tarkkana esteelle tultaessasi, sillä välillä näytti siltä ettei tiet olleet mitä parhaimpia ja Jade näytti epäilevän esteen ylittämistä. Olette kuitenkin hieno parivaljakko."

Porukalla valmentautumassa esteiden parissa Bailee Showjumpersissa 18.12.09
"Jade porhalsi alkutunnin ympyrätyöskentelyssä eteenpäin korvat hörössä. Ratsastaja tosin näytti siltä, ettei kestäisi harjotusravia metriäkään eilisen koulutreenin jälkeen. Pienen tamman temponlisäykset olivat täsmällisiä, eivätkä vaatineet suurempia apuja. Ristikoita rakentelin ratsukoiden lämmitellessä pitkälle sivulle neljä kappaletta yhden, kahden ja kolmen laukan välein. Hevosvoittoisen ryhmän takia, Jade joutui tekemään tänään askeleenpidennyksiä lähestymisharjoitusten ja jalkatyöskentelyn lisäksi. Huomasin kuitenkin, ettei isoliikkeinen poni tarvinnut paljoa kannustusta laukkojen sovittamiseen. Jade kulki reippaasti, mutta välillä nähtiin varsinaisia mielenosoitustaisteluita. Ratsastaja sanoi ettei mennä, mutta ratsu halusi mennä. Jaden kanssa ei kuulemma tarvinnut tankala erikoisesteitä, mutta ratsukko ylitti muurin ja pressun pariin otteeseen. Nostin kaksikolle kuitenkin ristikot vielä 90cm pystyiksi ja he saivat toistaa harjoitusta muutamaan otteeseen. Ertiyisesti korkeammilla esteillä Jade alkoi sekoilla sarjojen kanssa. Teidän osalta oikein reipas ja mukava valmennus, ponille kuitenkin pitäisi tehdä selväksi pidätteiden merkitys ja ettei niitä tulisi vastustaa. Hienoa!"

Sarjaesteiden hiomista mmeijun kanssa 07.12.09
"Ratsastajan myöntäessä sarjavälien olevan ratsukone heikoin kohta, pureuduttiin valmennuksessa täydellä sydämellä niiden parantamiseksi. Alkuverryttelyt suoritettuaan oikein näyttävillä liikkeillä varustettu Jade oli erittäin eteenpäinpyrkivä ja innokas, ja sen selässä oleva ratsastaja hallitsi sitä herkällä ja pehmeällä kädellä. Ainoa huomautettava asia ratsastajan istunnassa oli satunnainen turhanpäiväinen jalkojen heiluminen, joka on ymmärrettävää kun kyseessä on isoliikkeinen ratsu, mutta turruttaa helposti ponin kyljet tai vaihtoehtoisesti saa sen hermostuneeksi kaikesta turhasta tökkimisestä. Muutaman asiallisen huomautuksen jälkeen asia korjaantui, ja ongelma palasi vain erittäin harvoin ja lyhyeksi ajaksi ratsastajan keskittyessä johonkin muuhun kaikella aivokapasiteetillaan. Verryttelyhypyiksi otettiin jumppasarja, joka tällä kertaa koostui vain kavaleteista. Niiden yli tulisi siis päästä vain astetta korkeammalla laukka-askeleellakin, joten ainoa keskittymisen arvoinen asia oli oikea rytmi ja Jaden pitäminen hanskoissa.

Ratsastajan tullessa ensimmäistä kertaa sarjalle liian varmoin mielin oli vauhti suhteellisen kova ja tamma huonosti kuolaimella, joten lopputulos oli arvattavissa: huono lähestyminen, huono suoritus koko jumppasarjalla. Muutaman harjoituskerran jälkeen monesti liian kaukaa ensimmäiselle esteelle lähtevä ratsukko malttoi päänsä ja askeleetkin saatiin osumaan kohdalle juuri eikä melkein, jolloin aikaisemmin niin vaikealta vaikuttanut jumppasarja näytti aivan lasten leikiltä. Itsevarman oloinen ratsukko sai lopetta tämän harjoittelun hyvään suoritukseen ja siirtyä hieman korkeammille esteille ja pidemmille sarjaväleille. Esteiden koosta selvästi innostunut tamma pyrki taas hieman liikaa kättä vasten ja ratsastajan ratsastaessa silkkihansikkain, tuli lähestyminen sarjan ensimmäiselle osalle liian hätäiseksi ja Jade katsoi parhaaksi hypätä reilun puoli askelta liian kaukaa - tähän olisi ratsastaja voinut vaikuttaa, mutta hyvällä kapasiteetilla ja selvällä päällä varustettu ratsu suoriutui kuitenkin hypystä mallikkaasti ja pidensi itse laukkaansa saaden askeleet sopimaan seuraavalle esteelle. Uusi yritys, laukka enemmän kontrolliin ja lähestyminen sujui odotettua paremmin. Edelleen mieluummin kaukaa kuin liian läheltä ponnistava ratsu vaikutti lähestymisen suhteen itsevarmemmalta kuin aikaisemmin, eikä kuskikaan enää epäröinyt vaatia poniltaan hidastamista ennen estettä tai astetta suurempaa laukkaa. Kotiin vietäväksi paljon lähestymisharjoituksia pienillä esteillä, mikä tullaan palkitsemaan kilparadoilla sitten myöhemmin."

Yleistä yhteistyön ja luottamuksen hiomista Hesen luona Ponikartanossa 05.12.09
"Olin ensimmäistä kertaa myöhässä valmennuksesta. Dani ja Jade olivatkin jo ravailemassa kevyen näköistä ravia maneesissa. "Eiköhän aloitella. Otetaan aina pitkillä sivuilla lisättyä ravia ja lyhyillä sivuilla aina niin hidasta ravia, kuin vain voi." Terhakas Jade lähti heti kevyin avuin liitävään raviin pitkän sivun alusta. "Istu tiiviimmin satulaan ja myötäile enemmän hevosen liikkeitä, muuten todella hyvä." Pian Dani siirsi Jaden rauhalliseen ja laiskan näköiseen raviin, vaikkei se todellakaan laiskaa ravia ollutkaan. Jade puri kuolainta ja nakkeli päätään innostuneena. Hevonen ampaisi matkaan kuin tykinkuula tykistä pitkälle sivulle käännyttyään. Danilla oli kova työ pidätellä hevostaan. "Nojaa taakse ja tiivis istunta. Käännä voltille!" Dani yritti kääntää hevosta ympyrälle, mutta Jade ei totellut vaan jatkoi liito ravia ympäri maneesia. Jonkun ajan päästä Dani sai sen kuriin hetke tahisteltuaan. Jade puuskutti intoilun jälkeen. "Kävelkäähän hetki, niin otetaan sitten vähän laukkaa ympyrällä." Jade oli edelleen energiaa täynnä. "No niin. Eiköhän oteta ohjat tuntumalle taas ja lähetään laukkailemaan pääty-ympyrällä." Dani siirsi Jaden raviin houkan pelokkain avuin. Jade puri edelleen kuolainta. Pian Jade lähti reippaaseen laukkaan. Dani oli selkeästi hermostunut, ja hermostus tartui hevoseen. Jade alkoi poukkoilla sinne tänne ja Dani tippui. "Sattuiko?"

Dani nosti peukkua maatessaan hiekassa selällään. Jade ravasi intona pitkin uraa. Hevonen kuitenkin saatiin kiinni ja Dani nousi sen selkään. "Eiköhän vielä oteta pari laukan nostoa ja sitten aletaan lopettelemaan." Jade kulki pää ylhäällä ja töristen. "Älä ole niin hermostunut siellä selässä, vaan yritä istua mahdollisimman rauhallisesti ja rennosti. Silloin hevonenkaan ei hermostu. Jade vaistoaa pelkosi ja hermostuksesi, niinpä se käyttää tilaisuutta hyväkseen ja alkaa teimppuilemaan." Dani siirtyi raviin. Jade lähti jälleen laukkaan ja se sujuikin jo paremmin, kun Dani ei ollut niin pelokas. "Hyvä. Taputa hevosta. Otetaan sitten loppu ravit ja käynnit." Dani siirsi Jaden taidokkaasti kevyeeseen raviin ja ratsukko lähti ravailemaan uraa pitkin oikeaan kierrokseen. "Otahhan vain käyntiin ja oa jalustimet pois. Pyörittele nilkkoja ja tehdään vähän venytyksiä." Dani otti jalustimet pois ja antoi Jadelle vähän enemmän ohjaa. "Aloitetaan sellaisella venytyksellä että koitat ylettyä vasemmalla hädellä oikeaan jalkaan." Jade untui hiukan säikyltä joten menin taluttamaan sitä. Dani kurotteli varpaihinsa. "Hyvä, sitten toinen puoli." Lopuksi Dani teki vielä sellaisen venytysen, että Dani kurotteli hevosen korvia. Se sujui hyvin. "Teistä tulee vielä hyvä ratsukko, kun saisitte vain luottamuksen toisiinne. Muuten teillä meni ihan OK." Päästin ratsukon maneesista."

Esteratsastusta yksityisopettaja JoksuQn hoivissa 04.12.09
"Lämmittelit tammasi hyvin samalla kun kokosin pienen pientä rataa maneesiin. Ravissa yritit vääntää helppoa koulua, mikä sujui hyvin. Sen enempää et jaksanut ratsastaa koulua Jaden kanssa, ja nostitte parit laukat. Tamma kulki todella nätisti, vaikka olikin melko innokkaalla tuulella. Tulitte aluksi vain puomeja ravissa, sillä aioimme perehtyä sarjoihin aluksi. Huomasin heti aluksi, että isoine askelineen Jaden oli vaikea päästä puomisarjasta läpi kunnialla. Kun puomit alkoivat ylittyä hyvin, korotin niihin esteet. Tulitte yhä ravilähestymisellä, mutta laukka sai nosta ensimmäisen esteen jälkeen. Jade tuli epävarmasti esteelle, ja hyppäsikin molemmat esteet vinoon, ja meni älyttömän kovaa. Seuraava kerta sujui hyvin, kunhan olit itse tarkkana. Pidin esteitä vielä siinä 70 sentissä, jotta saataisiin hiottua sarjat kuntoon. Laitoin ekan esteen eteen puomin, joka saattaisi hidastaa Jaden menoa. Tulitte laukkalähestymisellä, ja sarja meni yllättävän hyvin, kun sait sovitettua askeleet sopivaksi väliin. Annoit Jaden kävellä hetken aikaa, ja laitoin radan pystyyn. Sarjan harjoittelu saisi jäädä hetkeksi.

Kokosin metrisen radan, jossa oli tiukkoja kurveja. Rata olisi tarkoitus tulla melko hitaassa tahdissa, ja tiet pitäisi ratsastaa tarkasti jotta puomit eivät tippuisi maahan. Aloititte radan varmasti ja heti alkuun teit Jadelle selväksi, että rata suoritettaisiin hillityssä vauhdissa. Rata sujui hyvin, ja kurvit eivät tehneet tiukkaa tammallesikaan. Kuitenkin vauhtia oli liikaa, ja yksi puomi tippui. Saitte tulla uudestaan, ja se kerta sujui paljon paremmin. Korotin esteitä 110cm, nyt saitte hieman ottaa vauhtia, mutta ei liiaksi. Jade kuunteli hyvin, ja hyppäsi todella näyttävästi esteet. Kurveissa se ei hermostunut yhtään, kunhan muistit ottaa pidätteitä radalla. Laitoin vielä maneesin keskelle metrisen innarin, jota tulitte pari kertaa. Laukka ei taaskaan aluksi asettunut väleihin kunnolla, mutta pidätteillä sekin ongelma hoitui. Seuraavaksi tulitte innaria siten, että otit jalustimet pois jaloista. Hypyt sujuivat yhtä hyvin, ja päästin teidät loppukäynteihin."

Yksityinen estevalmennus Sonskun opissa 26.11.09
"Estevalmennus Jaden kanssa oli kaunista katseltavaa, tamma liikkui todella hyvin ja oli yhteistyöhaluinen. Aloititte reippaalla alkuverryttelyllä jossa huomasin että tammalla oli todella suuret ja tarmokkaat liikkeet, sillä tuntui myös olevan paljon virtaa. Ensimmäiseksi esteeksi rakensin teille 70 cm korkeasta pystyesteestä joka onnistui Jadelta moitteettomasti, se kulki hallitusti ja rynnimättä, kunhan muisti pitää rauhallisen otteen suuhun. Tämän jälkeen päätimme hioa hiukan sarjaa jossa kulma askeleet menivät usein sekaisin. Rakensin kahden esteen sarjan pitkälle sivulle aluksi, tämä sujui muuten hyvin mutta huomasin Jaden epäröivän toisella esteellä ja ponnistus oli hiukan hutera. Otitte sarjan uudelleen ja Jade oli luottavaisempi ja ponnisti oikeasta kohtaa. Rakensin esteiden perään vielä kolmannen esteen joka oli hiukan korkeampi kuin kaksi edessä olevaa. Jade suoritti tämän sarjan moitteettomasti ja uskalsit lisätä vauhtia ja luotit Jadeen. Otimme tämän jälkeen vielä okserin jolle kertyi korkeutta 100 cm, Jade hyppäsi sen innokkaasti ja hyvällä tekniikalla, ponnistuspaikka kohdallaan. Jaden kanssa näytti olevan helppo työskennellä, danilla ja Jadella on selvästi hyvä side toisiinsa, jonka takia hyppääminen sujuu ratsukon kanssa ongelmitta, Jade tietää miten ratsastajaa miellytetään."

Yksityinen estevalmennus martsun ohjeita noudattaen vuonna miekka ja kilpi
"Aluksi pyysin ratsukkoa verryttelemään itsenäisesti, minkä jälkeen teimme vielä pari ohjattua lämmittelyharjoitusta. Valmennuksen aloitimme puomityöskentelyllä ja haimme menoon kivaa rytmiä ja tiiviimpää kontaktia ratsukon välille. Tämän jälkeen liitimme mukaan pysyesteen ja paneuduimme lähestymiseen; kohta puomit poistettiin ja ratsastajan oli itse tuotava poni esteelle parhaimmaksi näkemällään temmolla, laukassa. Koko ajan mukana oli ajatus eleettömästä ratsastuksesta ja ponin pitämisestä kuulolla, kun ratsastaja ratsastaa itsevarmana ja päämäärätietoisena, myös poni rohkaistuu ja suoritus paranee. Kohta mukaan lisättiin okseri ja toinen pysty, ja alettiin ratsastamaan ratana keskittyen edelleen lähestymisiin. Alkuun Jade ei ollut aivan varma mitä vaadittiin ja hidasteli hieman, mutta ratsastajan asenne sai sen nopeasti rennoksi. Pidin parivaljakon suorituksista ja kehitystä esim. askelten sovittamisen kanssa tapahtui jo yhden valmennuskerran sisällä. Estekorkeudet olivat tällä kertaa 80-90cm, sillä ensisijainen keskittyminen oli nyt esteiden välissä tapahtuvassa työskentelyssä."

28.10.2009, päiväkirjamerkintä
Olen rakastunut. Taas. Virtuaalihevoseen. Voisin ylistää tuoreinta ostostani Jadea tuntikaupalla - sen suku on niin mahdottoman kiva, sen luonne on niin symppis, se on niin söpö, se on ihana kultainen voikko ja jopa sen nimi miellyttää minua kaikin puolin. Lisäplussaa tulee vielä siitä, että nimi mätsää täydellisesti emän nimen kanssa, ja onpahan siinä isänkin nimen rippeitä. Kaikin puolin inspiroivaa ja ihanaa!
Nuoresta iästään ja vähäisestä Paraatiponeissa oleskeluajastaan huolimatta olen ehtinyt kyhäillä Jaden varalle jo ties mitä! Sille on sovittu jo yksi valmennus ja kilpailukentät ovat tiiviisti kiikarissa. Näyttelymenestyksestä en sen ruipelon olemuksen takia tiedä, mutta kokeillaan. Ei siinä mitään häviäkään!

    Kilpailut

Jadella kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 52 kpl (48 este, 2 kenttäratsastus, 2 maastoeste)

13.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/12
17.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/12
20.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/12
21.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/16
30.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/46
20.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/30
22.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/20
29.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/13
31.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/13
01.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/16
02.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/13
04.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/16
10.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/13
11.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/15
11.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/13
16.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/15
18.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/15
09.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/71
23.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/50
24.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/50
28.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/22

17.04.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 04/40
19.04.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 06/40

15.04.12, MEJ, 110 cm : 04/48
20.04.12, MEJ, 110 cm : 02/48
26.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 05/40
29.06.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/19
02.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/18
03.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/19
06.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/30
03.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/36
23.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 09/92
07.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/11
12.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/15
23.07.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/27
23.07.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/10
12.08.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/08
18.08.10, villit estekilpailut, 100 cm : 03/41
02.09.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/19
02.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/17
03.09.10, villit estekilpailut, 100 cm : 04/19
10.06.12, villit estekilpailut, 110 cm : 01/23
11.06.12, villit estekilpailut, 100 cm : 01/23
23.06.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/30
24.06.12, villit estekilpailut, 100 cm : 03/30
28.06.12, villit estekilpailut, 100 cm : 01/30
29.06.12, villit estekilpailut, 100 cm : 02/30
30.06.12, villit estekilpailut, 110 cm : 02/30

11.11.09, ERJ, 100 cm : 09/90
26.11.09, ERJ, 110 cm : 01/30
11.12.09, ERJ, 110 cm : 06/90
30.04.12, ERJ CUp, 100 cm : 01/259 !

 

Jade Jeopard on virtuaalihevonen.
Ratsastuskuvat © Henna Lindström, kaksi viimeistä kuvaa käytössä kuvaajan luvalla - ei toivonut nimeään mainittavan.
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!