otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Iodr Arian Dawn VH11-025-0036

  

  Virallinen nimi   Iodr Arian Dawn   Säkäkorkeus   136 cm
  Lempinimi   Riepu   Syntynyt   13.02.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset:
    VWY-II, 5,5 + 5,5 + 6,5 + 20 + 5 = 42,5p. 31.05.2017

3-vuotias 13.05.10

    Taustaa

Riepu on allekirjoittaneen uusin silmäterä, superkomea musta ori mitä kiinnostavimmasta suvusta. Sen emä on oma ponini WS Tegwen, joka polveutuu nykyään vähemmän suvuissa vilisevistä white starilaisista. Rievun isä taas on Monietissa asuva komistus Wishhunter, jonka vanhempia ei myöskään ole tuollaisena yhdistelmänä liikaa welshsuvuissa näkynyt. Kun Kaya vastasi astutuskyselyyn myöntävästi, oli selkeänä kuviona päässä, että tässä tulee meille uusi siitosori - Rievusta kehkeytyi miltei kolmipolvinen joka lajin taitaja räväkällä persoonalla, vaikka se antaakin vielä odottaa itseään ja maineensa päiviä. Varmaa se kuitenkin on, että tästä on tulossa tulevaisuuden kilpakenttien valloittaja ja makeiden kakaroiden isä.

    Luonnekuvaus

Riepu on todella mahdoton tapaus. Poniksi se on toki suurikokoinen ja komea, mutta omaamiensa luonteenpiirteiden ja ominaisuuksien summaksi se on aivan liian pieni. Se on kuriton ja säännöistä piittaamaton itsepintainen riehuja, joka mielellään lähtee tarhastaan omin päin omille tutkimusretkilleen ja syö kaikki mahdolliset varusteet alle aikayksikön. Vaan löytyy siitä myös hyviä puolia, mitkä tasapainottavat sen hermoja raastavia ominaisuuksia. Ainainen energisyys, elämänhalu, tarmo ja rohkeus tekevät Rievusta Rievun. Se on rohkea ja itsetietoinen energiapakkaus, jonka uteliaisuutta on mahdoton tyydyttää - ja sellaisena se saakin pysyä.

Käsiteltäessä Riepu on haasteellinen varsinkin silloin, kun se on itselleen tuntemattomamman ihmisen hoidossa. Se nykii riimunnarustaan ja taluttaessa lähtee harppomaan ja kiihdyttelemään aivan toiseen suuntaan. Kunnon auktoriteetin alla se tyytyy vain seuraamaan nätisti taluttajaansa useita ketjuja suussaan jauhaen. Poni tulee aina harjata ja varustaa käytävällä ristikiinnityksessä, vaikkei se vapaana karsinassaan hirviön lailla käyttäydykään. Se on vain pienestä pitäen tottunut siihen, että boksissaan se saa käyttäytyä miten haluaa ja vaikka rapsuttamiseen se voi vastata tanssimalla iloisesti - ja huitaisemalla samalla hoitajaansa kaviolla naamaan. Tahattomat vahingot ovat Rievun seurassa yleisiä ja siksi se ei missään nimessä ole aloittelijoiden hoitoheppa.

Käytävällä se seisoo nätisti, vaikka voikin aluksi vaihdella painoaan roimasti kummallekin puolelle ketjuja kiristäen - kai se luulee jollain asteella pääsevänsä irti, typerä Riepu! Harjaus sujuu hyvin, mikäli hoitaja osaa toimia sopivan reippaasti. Ori ei tykkää näes yhtään pienellä harjalla kutittelusta ja puoliarasta hipsimisestä - jos jotain tehdään, niin tehdään se sitten kunnolla! Kaviot Riepu nostaa nätisti pyynnöstä, vaikka voikin aluksi heilutella jalkaansa tarkistaakseen, että hoitaja on tosissaan operaation suhteen - ori ei ole koskaan ollut sitä kaikista mieluiten kolmella jalalla seisovaa sorttia. Kengittäjän luona se heiluu ja keikkuu puolelta toiselle ajaen kengittäjän hulluuden partaalle. Eläinlääkärin luona Riepu on mahdottoman energinen ja utelias - pää lekurin salkussa ei ehkä ole kaikista turvallisin ratkaisu, mutta oriilla on pakkomielle yrittää senkaltaisia temppuja harva se hetki.

Pesuboksiin Riepu lähes juoksee pää viidentenä jalkana, vedessä leikkiminen on siitä aivan mahdottoman ihanaa. Hoitaja saa olla tarkkana, että saa oriin kiinnitettyä kunnolla ja nopeasti ennen kuin se heittää innostuneena ripaskaksi - ei sillä, ettäkö ori ottaisi hatkat, vaan ettei se käänny poikittain tai loikkaa hoitajan niskaan..
Varustaminen ei ole Rievun mielipuuhaa, se puree ketjuja ja huiskii hännällään tuntiessaan satulan painon selässään. Se puree myös mielellään kaikkia suitsiin kuuluvia remmejä, joten hoitaja saa jälleen kerran olla tarkkana, ettei ori vahingossa haukkaa myös sormista mukana. Ja eihän sekään kiva ole, jos ukko puree remminsä käyttökelvottomiksi.. Satulavyötä kiristäessä Rievulla on tapana roikottaa kieltään pitkällä ja ilmeillä typerästi, joten se on hyvä suitsittaa vasta satulavyönkiristämisen jälkeen, mikäli se on mahdollista.

Ratsuna Riepu on nopea, energinen ja mahdottoman reipas! Se liikkuu luonnostaan hirmu pitkällä askeleella ja moottori hyrräten, joten sen paikka olisi ehdottomasti emänsä tapaan kouluradalla, jos sillä olisi yhtään nykyistä enemmän kärsivällisyyttä. Ori ei ole mikään maailman herkin ratsu, joten sitä ratsastaessa saa käyttää ihan kunnon apuja pelkäämättä sen räjähtävän aavistuksen kovemmasta sipaisusta - niin ei tule käymään!

Kouluratsuna Riepu on ihan hyvä, vaikkakaan kärsivällisyys ei ole parhaasta päästä. Se osaa kaikenlaista ja suorittaa yksittäisiä liikkeitä aina laukanvaihtoja myöten. Kokonaisten ratojen harjoittelu on sille liian tylsää, mutta yksittäisiä temppuja se opettelee mielellään. Rievun ehdoton valttikortti kouluradalla ovat sen liikkeet, mutta ratsastaja saa varoa päästämästä oria menemään liian lujaa, jolloin sen hidastaminen voikin muuttua ongelmaksi.. Esteillä ori on paljon luonnollisemman oloinen, kun sen ei tarvitse väkisin esittää hallittua ja korrektia älykköä, vaan se voi painella kauneussäännöistä välittämättä. Se on superrohkea hyppääjä eikä kiellä koskaan, mutta toisaalta sen hyppytyyli ei ole aivan parhaimmasta päästä ja välistä se tuppaa olemaan melko kovapäinen esteiden välissä - askelvälit menevät aivan poskelleen, jos ori pääsee yhtäkkiä lapasesta ja kiihdyttää miten sattuu.

Maastossa Riepu on varma ratsu, joka ei pelkää yhtään mitään - siinä missä joku jo kirmaisi hirven nähdessään kauas pois, jatkaa ori matkaansa ja jää katselemaan uteliaana tuota metsän eläintä. Rauhalliset maastoretket käynnissä ja ravissa ovat mukavia ja rentouttavia ratsukon kummankin osapuolen mielestä, mutta laukkakiihdyttelystä Riepu innostuu sen verran, ettei sellaista sovi lähteä yksin kokeilemaan. Liian suuressa porukassa ori hermostuu ja alkaa kuroa kaulaa ratsastajan pidätteistä huolimatta.

    Suku

 isä VIR MVA Ch Wishhunter MW
    Ch-NV, rt, 134 cm, wC
 ii. VIR MVA Ch Adja's Rhuwavn
    KTK-II, rt, 135 cm, wC
 iii. Rowland's Rhodri
    KTK-III, rn, wC, kadonnut
 iie. Glanwyn Deborah
    KTK-III, rn, wC
 ie. VIR MVA Ch Gwyneth Pandora
    KTK-II, rn, 137 cm, wC
 iei. Haf's Llewelyn
    wC, evm
 iee. Gwenda
    wC, evm
 emä Ch WS Tegwen
     VWY-II, YLA2, VWY-C, rt, 132 cm, wC
 ei. Kenrick Lloyd
      KTK-II, VWY-II, m, wC
 eii. Gerwyn Capellanus
    prt, 136 cm, wC
 eie. Glessni Sara
    wC
 ee. Angharad Enit
    129 cm, wC
 eei. Glaudusa Nissyen
    wC, evm
 eee. Angharad Liselotte
    wC, evm

    Jälkeläiset

Riepu on tarjolla welshponijalostukseen!

19.08.2019 o. Iorwerth Arian Dawn (e. Iachwen Dawn), omistaja: Disa

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

-- 18.10.2010, päiväkirjamerkintä
Koska en ikinä opi virheistäni, osallistuin tänään Rievun kanssa hubertusratsastukseen. Sen verran kuitenkin menoa Julin kanssa siellä maastoesteradalla, että etukäteisväsytin oria reippaalla työskentelyllä kentällä ja asensin sekä satulaan että oriin kaulan ympärille ainakin viisi kauhukahvaa. Yllättävää kyllä, ratsastusretki sujui paljon rauhallisemmin kuin se maastohyppelykerta. Ryhmässäkin Riepu jaksoi laukata nätisti, eikä lähtenyt kaahaamaan kuin formula. Ehkä se tajusi, että sillä ei olisi mitään saumaa muiden ryhmän jäseniä, jotka olivat kaikki suuria puoliverisiä, vastaan.

-- 10.10.2010, päiväkirjamerkintä
Juli oli tullut vierailulle Paraatiponeihin ja tänään kävimme katsastamassa sen maastoesteradan. Minun ratsunani toimi Riepu ja Juli köpötteli Taffylla, meidän mountainponioriilla. Riepu innostui maastoesteradasta suuresti ja meno olikin alkuun aika hurjaa. Päädyimme lopulta vaihtamaan ratsuja, kun aloin pelätä liikaa henkeni puolesta Rievun selässä. Taffyn selästä sentään ylettää jalat maahan, niin siellä on paljon turvallisempaa. Juli pysyi täysiä kaahottavan oriin kyydissä kuin liimattuna ja Riepu pinkoi radan aika monta kertaa läpi, ennen kuin väsy iski ja vauhti hiipui. Sitten suuntasimme takaisin tallille.

-- 20.09.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään kävin Rievun kanssa pitkällä maastovaelluksella. Kiersimme lähimaastoja yhteensä kuuden tunnin ajan, rauhallisessa tahdissa tietysti, vaikka pari laukkasuoraa tietenkin mahtui myös reitin varrelle. Koitin kyllä pidätellä oria, mutta lopulta oli helpompi antaa sen juosta kuin roikkua täydellä voimalla ohjissa. Kävimme myös katselemassa yhtä lähellä olevaa maastoesterataa, mutta yksin en uskaltanut lähteä sen kanssa sitä kokeilemaan. Pitääkin ensi kerralle ottaa mukaan joku kaveri, joka voi sitten soittaa lanssia kun meikäläinen lentää selästä kuin leppäkeihäs jo ensimmäisellä esteellä.

-- 15.08.2010, päiväkirjamerkintä
Kesälle sattuikin nyt todella paljon kilpailuita ja niissä Riepu ravasi ahkerasti. Alkukankeuksien jälkeen ja aloin itse ymmärtää paremmin Rievun mielenmaisemaa, paranivat tulokset kilpailuissakin huomattavasti. Riepu pääsi etenemään koulupuolellakin helppoon A:han asti ja voittikin pari A-tasoista luokkaa, vaikka aluksi näytti siltä, että raviohjelma tulee olemaan ikuisesti ainoa sille sopiva luokka.. Nyt Riepu saakin jo jäädä kisaeläkkeelle ja keksimme sen pään menoksi uusia metkuja tulevaisuudessa.

-- 20.06.2010, päiväkirjamerkintä
Riepu on päässyt aloittelemaan jo kilpauraansakin ratsuna ja startteja on kertynyt alle sekä koulu- että estekisoista. Meno on vielä jonkin verran haparoivaa ja melko epätasaista varsinkin koulukisoissa, joissa oriin keskittymiseen ja näin ollen suoritukseen vaikuttavat hirveästi sekä kilpailupaikka, muut osallistujat ja varmaan myös tähtien asennot. Yhdellä kisapaikalla kävi hirveä vilinä ja se tuntui yllyttävän Riepua aika lailla niin, ettei radasta lopulta tullut mitään. Toisella kisapaikalla taas Riepu iski silmänsä toiseen poniin, ja sai hepulin aina, kun tuo toinen poni meni läheltä verryttelyssä. Verkka menikin suht reisille, mutta rata oli sentään ihan ok. Vielä siis vain harjoitusta lisää Rievulle ja kohti uusia julkisia häpäisyjä.

-- 14.04.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään kävin Rievun kanssa metsässä kävelyllä, tarkoituksenani harjoitella oriin kanssa samalla hieman käytöstapoja ja maastakäsittelyä. Riepu toimii selvästi paremmin yksin kuin tallipihassa kavereiden ympäröimänä, sillä niille se vetää aina showta ja keskittymiskyky tuntuu olevan aivan nollissa. Metsässä se aluksi kuikuilee aikansa, mutta osaa sitten hieman rauhoittuakin ja kuunnella. Lenkki sujui alun pörhistelyiden jälkeen hyvin ja Rievulla tuntui hieman raksuttavankin päässä, eli ehkä se jotain tajusikin. Se esittikin kyllä hienoja peruutuksia ja väistöjä käsimerkeillä kehottamalla.

-- 29.03.2010, päiväkirjamerkintä
Iodr Arian on kasvanut viime aikoina hurjasti ja siitä onkin tullut todellinen hurjapää. Sen lempileikkejä on kaikenlainen riehuminen ja varusteiden ja tavaroiden riepottelu ja ori onkin saanut lempinimekseen Riepu. Nuorella oriilla on nyt todellinen teini-iän uhma päällä ja sitä käsiteltäessä saa kyllä olla kieli keskellä suuta. Vaan eiköhän tästä vielä hyvä saada. Kohta voitaisiin aloittaa juoksutus- ja ajoharjoittelu, josko liikunta vähän hillitsisi oriin tuhoamishaluja.

-- 20.02.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään varsalle keksittiin vihdoin sopiva nimi. Halusin sille perinteisen ja tyylikkään welshnimen, ja lopulta nimeksi valikoitui Iodr Arian. Sopivaa lempinimeä ei ole vielä keksitty, mutta eiköhän sekin jossain vaiheessa iske päähän kuin salama kirkkaalta taivaalta.. Seuraavaksi voimmekin ilmoittaa varsan rekisteröitäväksi, nyt, kun virallinen nimi on selvillä.

-- 13.02.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään koitti tallillemme suuri ilo, kun Tegwen varsoi terveen ja varsin suurikokoisen mustan orivarsan! Olinkin salaisesti toivonut orivarsaa, sillä siitä saisin hyvän uuden siitosoriin talliin. Plussaa olisi, jos varsa muistuttaisi isäänsä, joka on varsana jo kahminut näyttelypalkintoja ja palkittu vielä muotovalionkin arvonimellä.. Vielä on liian aikaista ennustaa varsan tulevaisuutta kristallipallosta, mutta todella raamikas varsa on kyseessä! Siitä tulee varmasti myöhemmin iso ja komea.

-- 05.01.2010, päiväkirjamerkintä
Olen ihaillut Kayan nuorta Wishhunter-oria jo ties kuinka kauan, ja tänään vihdoin uskaltauduin kyselemään, josko ori olisi jo tarjolla jalostukseen ja sopisiko sille vähän vaatimattomampikin tamma kaveriksi. Iloni oli suuri, kun Kaya vastasi myöntävästi ja ehdotti saman tien päivämääriä, jolloin tammani Tegwen voisi tulla vierailulle. Nyt alan saman tien valmistella tamman retkeä ja toivotaan, että pian talliin saadaan uusi hieno varsa kaikkien iloksi! Eli ei muuta kun kiimapiikki pyllyyn ja menoksi.

    Kilpailut

Rievulla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl (20 este, 20 koulu)

16.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/15
17.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/15
21.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/17
28.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/38
23.05.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/29
05.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/43
06.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/34
28.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/40
27.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 03/21
26.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 02/21
03.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 06/41
23.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/41
07.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 05/40
09.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/40
04.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 07/51
05.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/51
12.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 06/61
15.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 04/59
30.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/44
27.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 04/50
15.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/16
16.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/16
18.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/16
19.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/16
21.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/16
20.05.10, villit koulukilpailut, heC : 01/91
29.05.10, villit koulukilpailut, heA : 06/38
30.05.10, villit koulukilpailut, heB : 01/42
30.05.10, villit koulukilpailut, heA : 04/33
29.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/29
29.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/17
30.06.10, villit koulukilpailut, heA : 06/52
29.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/57
16.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/42
14.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/29
15.07.10, villit koulukilpailut, heA : 04/30
16.07.10, villit koulukilpailut, heB : 01/33
17.07.10, villit koulukilpailut, heC : 02/32
17.07.10, villit koulukilpailut, heA : 03/30
22.07.10, villit koulukilpailut, heC : 03/49

 

Iodr Arian Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Yswain
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!