otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Eyarr Dawn VH13-023-0061           

  Virallinen nimi   Eyarr Dawn   Säkäkorkeus   127 cm
  Lempinimi   Jake   Syntynyt   05.10.2012*
  Rotu   WPB (96,88%)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: ERJ-I, 7,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104,5 p. 28.02.2017
                      VWY-II, 5 + 7 + 5 + 21 + 5 = 43p. 26.03.2017

*3-vuotias 05.12.2012
*8-vuotias 05.05.2013

    Luonnekuvaus

Jake on hauska pieni taskuraketti, joka joskus kyllä aiheuttaa tempauksillaan käsittelijöilleen enemmän harmaita hiuksia kuin mitään suurta hupia. Se on todellinen ponien poni ja siinä virtaava, kaukaiselta esi-isältä peritty täykkäriveri on tuonut siihen ainoastaan lisää vauhtia! En kyllä tiedä, mitä ajattelin, kun päätin yhdistää Jaken vanhemmat keskenään - siinäkin on kaksi sellaista hyrrää, että heikompaa hirvittää. Vaan loistaapahan tämä vaaleanrautias salama ainakin estekentillä ja kouluradoillakin se on kunnostautunut, kunhan vain muistetaan etukäteisväsyttää tarpeeksi..

Jaken perusluonne on kiltti, mutta sen aivot käyvät liian kovalla teholla. Oriilla on liikaa ajatuksia, ja nuo ajatukset ohjaavat sitä yleensä meidän ihmisten kannalta epätoivottuihin aktiviteetteihin. Jake on mestari vapautumaan itse kaikista mahdollisista riimuista ja loimista, ja se repii niitä mielellään myös muiden ponien päältä. Onhan monen sadan euron loimea niin mahdottoman lystikästä riepotella jossain mutalammikossa! Ori tuntuu pienen kokonsa lisäksi olevan tehty kumista ja se keplottelee itsensä ulos millaisista aidoista ja naruista tahansa. Ei ole lainkaan yllättävää, että esimerkiksi tarhasta toista ponia talliin hakiessa Jakekin jotenkin onnistuu luikahtamaan ulos portista. Välillä oriin kanssa tuntuu tulevan lähinnä hulluksi ja kaikkea sen lähellä olevaa materiaa saa valvoa silmät selässäkin, mutta onneksi kaikki materiaalinen on aina korvattavissa (rahalla..). Toisille poneille tai ihmisille Jake ei tee kiusaa. Päinvastoin, se on hyvin seurallinen ja vaikka ori onkin, se tarhaa mielellään muiden ponien kanssa.

Taluttaessa Jake vipeltää iloisena ja varmasti hirnuu kaikille ohikulkeville poneille ja ihmisille. Hoidettavana oleminen on siitä mukavaa, mutta liian helpolla ei hoitaja pääse. Karsinassa Jake nimittäin pyörii minkä kerkeää, eikä käytävällä kiinnisidottunakaan se oikein osaa olla aloillaan. Kaikki hoitotarvikkeet ja varusteet on syytä pitää siitä kaukana, ja joskus ori steppailee niin, että se tekee mieli sitoa jaloistaankin seinään.. No, siinäpäs steppailee. Harjaaminen ja varustaminen sujuvat kuitenkin ihan hyvin, vaikka Jake nosteleekin jalkojaan alati kiihtyvällä tahdilla. Lähinnä kengittäjän kanssa asioiminen ja muu jalkoihin liittyvä - kavioiden putsaaminen ja vuoleminen - on ongelmallista. Ja vaikka silloinkin asianomaiset vain raivoavat ponille turhautuneina, että ole jo perkele paikoillasi, ei Jake ota siitä itseensä, vaan vain hörisee ja pörisee iloisen innokkaasti takaisin. On se kumma.

Ratsastaessa Jake on tietysti vauhdikas! Jos sen vain antaa mennä sen luonnollista vauhtia, muistuttaa se erehdyttävästi maantiekiitäjää. Haasteellista onkin saada se kuulolle ja rauhoittaa sen meno. Ori nimittäin osaa mennä myös siististi ja rauhassa, mutta se ei vain malta. Kuskilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja ässiä hihaan. Koko ajan pitää olla oriille uusi tehtävä jo tulossa, vaikka edellinen on vielä puolessa välissä. Muutoin askel alkaa kiihtyä ja homma mennä vain vähän sinne päin. Kesti monta kuukautta, ennen kuin Jakelle löytyi sen kanssa satulasta käsin hyvin toimeen tuleva pikkukuski kisoihin. Ja siinä oli kyllä huimapäinen typykkä, ratsukon treeniä ja kilpailemista oli ilo seurata vierestä. Harmi, että tyttö kasvoi pikku-Jakelle liian suureksi ja nykyään joudun joskus itse läpiratsastamaan ponin.. Ei meinaa oma hermo kestää. Onneksi Jake on hyvin lungi, eikä juuri välitä siitä, jos kuski ei ole ihan tilanteen tasalla, tasapaino horjuu tai avut ovat vähän epämääräisiä. Silloin se ei tietenkään toimi hyvin, mutta ei se mitään hepuliakaan saa, joten kuski voi rauhassa etsiä parhaiten toimivia nappuloita oriin ratsastukseen.

Parhaimmillaan Jake on superlennokas ja menevä kouluponi. Se on kuin kumia ja osaisi kyllä vaikka minkälaisia temppuja tahansa. Ori pysyy myös menohaluistaan huolimatta rentona. Se ei stressaa turhista. Tyytyväisestä ponista on tullut useasti tuomareilta kiitosta, vaikka rata ei muuten olisikaan sujunut täydellisesti. Esteradoilla Jake on samanlainen. Kääntyy vaikka pennin päällä ja hyppää mitä vaan mistä vaan, mutta eri asia onkin sitten se, onko radan kaahaamisessa mitään järkeä ja otetaanko liian höyryjunan lailla kaahottamisen vuoksi puomeja alas. Jos kuski suunnittelee radan hyvin ja ratsastaa huolella, voi Jaken kanssa kruisailla niin miniminiteitä kuin haluaa.

    Suku

 isä Lumivuon Ëarion
    ERJ-II, VWY-II, prt, 135 cm, WPB 93,75%
 ii. Canllaith Breandran
    rnkm, 132 cm, wb
 iii. Canllaith Brynmor
    rnkm, 130 cm, wb, evm
 iie. Canllaith Glendower
    km, 132 cm, wb, evm
 ie. She Sells Seashells GER
    prt, 142 cm, WPB 87,5%
 iei. Seattle GER
    prt, 144 cm, WPB 75%*, evm
 iee. Niwlog Tân Blodau
    prt, 136 cm, wb, evm
 emä VIR MVA Ch Gwalch Wyn Llessar
     KTK-II, mvkkkm, 120 cm, wm
 ei. Neferwyn Lloyd
      mkm, 121 cm, wm
 eii. Neferwyn Neifion
    m, 120 cm, wm, evm
 eie. Harddwch
    km, 122 cm, wm, evm
 ee. VIR MVA Ch Teimladol Wyn Caethes
    VWY-II, YLA2, vkk, 119 cm, wm
 eei. Teimladol Gruffudd
    km, 119 cm, wm, evm
 eee. Teimladol Wyn Llowri
    vkk, 115 cm, wm, evm

* WPB (xx x wb) x wb

    Jälkeläiset

Jake on tarjolla welshponijalostukseen!

21.12.2012 o. Elessar Dawn (e. Halima ox), omistaja: Paraatiponit
12.04.2013 t. Jameela Eleanor (e. Jameela Vendetta Dawn), omistaja: Ariela, Drottning Dalen

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

12.04.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi sitten Jaken toinen varsa! Väriltään varsa on emänsä tapaan ruunikko, samoin kuin Jaken ensimmäinen varsa Elessar. Tämä varsa on kuitenkin sukupuoleltaan tamma. En vielä tiedä, aionko pitää tämän tammavarsan itselläni vai en. Toisaalta meillä on jo Jakesta Elessar, muttei Vendettasta vielä yhtäkään varsaa. No, katsotaan mihin päädyn, mutta nyt varsa saa kuitenkin vielä rauhassa kasvaa ja ihmetellä maailmaa.

15.03.2013, päiväkirjamerkintä
Jaken ensimmäinen varsa kääntyy kohta kolmevuotiaaksi ja se on osoittautunut oikein hienoksi ja komeaksi yksilöksi. Sitä odottaa varmasti loistava tulevaisuus näyttelykehissä, kunhan ikä riittää mittelöimään toisten oriiden kanssa. Niinpä ajattelinkin, että nyt on korkea aika pistää Jakelle toinen varsa tulille. Jake kun on itse varsin pienikokoinen, päätin valita sille vähän kookkaamman tamman, jottei varsa olisi ihan miniatyyri. Siispä emäksi valikoitui Jameela Vendetta. Nyt kun varsa on saatu alulle, odotellaan vain innolla lopputulosta!

23.12.2012, päiväkirjamerkintä
Sunnuntaina Jake oli selvästi jo hieman rauhallisempi, olihan se saanut yöpyä uudessa tallissa jo yhden yön, eikä kaikelle tarvinnut enää innostuksissaan hirnua montaa kymmentä minuuttia putkeen. Edelleen se oli kyllä kovin innoissaan, ja päätimme kokeilla sellaista strategiaa, että ennen estetuntia kävisimme maastossa hieman päästelemässä ylimääräisiä höyryjä. Jakelta ei kuitenkaan koskaan lopu energia esteitä hypätessä, joten etukäteisväsytyksestä ei voisi olla mitään haittaakaan. Tytöllä oli kuitenkin ennen estetuntia jokin pakollinen infotilaisuus, joten päädyin menemään itse Jaken kanssa maastoon. Ja onneksi näin päin, uudessa ja vieraassa maastossa Jake oli nimittäin kuin viritetty viulunkieli ja turvalliseksi merkityllä tienpätkällä laukkaa ottaessani se heitti kyllä sellaisia pukkeja, etten tiedä, olisinko halunnut ottaa tytön turvallisuutta vastuulleni, jos hän olisi sattunut istumaan kyydissä itseni sijaan.. Tallille palasi kuitenkin selvästi rauhallisempi poni ja melkein saman tien Jake pääsi jatkamaan estetunnille.

Estetunti sujui myös huomattavasti mallikkaammin, kuin edellispäivän koulutunti. Aluksi tunnilla oli yhteisiä tehtäviä, jotka eivät olleet Jakelle millään lailla haastavia, vaan ne mittasivatkin juuri enemmän ratsukon yhteistyötä ja kuskin ratsastustaitoja, kuin ponin lahjakkuutta esteiden ylitykseen. Noiden harjoitusten jälkeen ratsukot saivat ottaa isompia hyppyjä ja lopuksi jokainen hyppäsi yksitellen rataa. Yksin radalla Jakelle tuli ehkä hieman liikaa mieleen hermostuttavat kisatilanteet, eikä se ollut ihan niin lungi ja tasainen kuin alkutunnista. Tiet venyivät kaahaamisen takia vähän pitkäksi ja osa hypyistä oli aika hätäisiä. Kaiken kaikkiaan poni pysyi kuitenkin lapasessa, eikä Jake esimerkiksi hipaissut yhtäkään puomia. Palaute ratsukolle oli hyvin positiivista, joskin myös kehityskohteita löytyi. Nyt jäämme vain odottelemaan palautetta siitä, pääseekö ratsukko valmennusjoukkueeseen.

22.12.2012, päiväkirjamerkintä
Tänä vuonna ponikatsastusleiri osui viikonlopulle ennen joulua. Aluksi ajattelin, että tyttö joutuu reissaamaan leirille yksin vanhempiensa kanssa, mutta selvisi, ettei kummallakaan heistä ole (vielä, sen he joutuvat kyllä kohta hankkimaan, kun ponia täytyy alkaa kuskata kilpailuihin ympäri maita ja mantuja) kopin vetämiseen oikeuttavaa korttia. Jos siis joutuisin kuitenkin kuskaamaan Jaken leirille, niin miksi en saman tien jäisi sinne koko viikonlopunajaksi.. Turhaahan sellainen edes-takas-ajeleminen on. Piti siis sumplia tallilla joulukiireitä muiden hoidettavaksi ja itse lähtisin kannustamaan nuorta Jakea ja hänen pientä kuskiaan leirille! Matkaan lähdimme innokkaina ja itse olin ainakin varsin luottavaisella tuulella sen suhteen, että kyllähän tämä kaksikko sinne valmennusrinkiin pääsee aivan heittämällä!

Lauantaina oli ohjelmassa koulutunti ja sunnuntaina hypättiin esteitä. Suunnitelmana oli loistaa ensin koulutunnilla ja sunnuntaina sitten räjäyttää jackpotti, vaan näin ei valitettavasti aivan päässyt käymään.. Jake oli lauantaina aivan super eneginen ja liika innokkuus paistoi siitä kilometrien päähän päättömänä hösäämisenä. Jake vain kiisi ympäri kenttää ja hirnui hulluna muille poneille. Eikä tunnin valmentaja puuttunut asiaan mitenkään, sillä ratsukoiden piti esittää omatoimista verryttelyä ja harjoittelua.. Itse olisin menettänyt hermoni vastaavassa tilanteessa, mutta onneksi Jaken kuski sai pidettyä omansa kasassa ja lopulta sai kuin saikin pidätteet menemään läpi ja jollain keinolla keskitettyä oriin huomion itseensä. Taskussa rapisevalla namipussilla lienee osuutta asiaan.. Katastrofina alkanut koulutunti päättyi lopulta ihan kivan näköiseen menoon, kun Jake malttoi ja kanavoi energiansa oikeaan tekemiseen. Poni esitti heittämällä leirin parhaat lisäykset ja oli muutenkin kuin kumia erilaisilla kiemuroilla. Tästä voitaisiin jatkaa hyvillä mielin seuraavaan päivään.

15.12.2012, päiväkirjamerkintä
Nuori Jake on viime aikoina aloitellut kilpauraansa ihan kivalla menestyksellä sekä esteillä että koulussa, mutta parantamisen varaa vielä riittää ja paljon. Lisäksi meillä on tällä hetkellä ihan hirveä määrä kisattavia poneja, joten tuntuisi paljon kivemmalta kiertää kilparatoja nyt ensiksi niiden varmojen nakkien kanssa, joiden voi luottaa tekevän lähes aina hyviä ratoja, kuin lähteä tällaisen nuoren kanssa aina vähän katselemaan ja opettelemaan. Siksi päätimmekin etsiä Jakelle junnuratsastajan, joka voisi kilpailla ja treenata oriilla oman mielensä mukaan. Tämä helpottaisi meidän taakkaa ja tarjoaisi hyvän mahdollisuuden jollekin kilpailemisesta tykkäävälle muksulle, Jaken kokoisia hyvin liikkuvia ja taitavia poneja kun ei paljoa ole liikenteessä.

Valitettavasti homma ei sujunut ihan niin mallikkaasti, kuin olisin toivonut. Jakea kävi kokeilemassa varmaan kymmenkunta eri ponityttöä, eikä kellään oikein synkannut sen kanssa. Niin, Jake on kokonsa puolesta täydellinen poniratsastajalle, muttei välttämättä luonteensa.. Lopulta sopiva kuski taisi kuitenkin löytyä. Tyttö on käynyt ratsastamassa Jakea nyt parisen kuukautta ja homma tuntuu menevän oikeaan suuntaan. Toistaiseksi allekirjoittanut on valvonut ja opastanut treenaamisessa, mutta eihän mulla kyllä mitenkään riitä aika eikä edes osaaminen nuoren ponitytön valmentamiseen. Tytöllä on kuitenkin tähtäimessä päästä lopulta kilpailemaankin Jaken kanssa, joten varmasti joku täyspäiväinen valmentaja sopisi hänen ratsastuksensa valvojaksi meikäläistä paremmin.. Sovimmekin tytön kanssa, että hän osallistuu Jaken kanssa nyt poniratsukoiden aluekatsastukseen. Toivottavasti Jake pääsee mukaan valmennusrenkaaseen, ratsukko pääsisi nimittäin kehittymään paljon tehokkaammin ja myös loistamaan toivottavasti kilpailuissa!

05.12.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin tallilla Jaken kolmevuotissyntymäpäiviä! Pikkuori ei ole juurikaan kasvanut, mutta komistunut senkin edestä. Jake voi varmaan vielä tästä koostaan muutaman sentin venähtää, mutta pieneksi se tulee kyllä jäämään. No, ihmekös tuo, kun sen emä on mountainponi eikä isäkään nyt varsinaisesti mikään jättiläinen ole. Nyt synttäreiden kunniaksi Jake saa pikkuhiljaa alkaa opetella ratsastuksen saloja ja ratsuna olemista. Kiire ei ole minnekään, mutta hyvähän se on jossain vaiheessa aloittaa.

01.12.2012, päiväkirjamerkintä
Jake on jo parivuotias, eikä näytä vieläkään mitään kimoutumisen merkkejä, joten nyt alan uskoa, että tämä kaveri jää rautiaaksi. Kummallista kyllä, vaikka sen kummallakin vanhemmalla on läsiä ja korkeaa sukkaa, ei Jakella itsellään ole otsallaan kuin pieni valkea piste. No, eipä väri ponia pahenna ja taikausko merkkien suhteen kuuluu lähinnä laukkaradalle. Viime aikoina Jake on kasvanut tuttuun tapaan ja kohta vietelläänkin sen 3-vuotissynttäreitä!

25.10.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään pikku-ukkeli sai nimen: nimeksi päätettiin pitkän soutamisen ja huopaamisen jälkeen Eyarr. Lempinimeksi vääntyi saman tien Jake, joka sopii mielestäni hyvin tämän ponin kaltaiselle pirtsakalle ja super energiselle, iloiselle varsalle! Viime aikoina Jake on kasvanut huimaa vauhtia ja iloinen ponivauva onkin hurmannut kaikki tallin kävijät ja työntekijät. Oriin luonne vaikuttaa todella kiltiltä ja avoimelta, joten tästä varmasti saadaan tulevaisuudessa loistava menijä tehtyä!

05.10.2012, päiväkirjamerkintä
Wyn Llessar varsoi tänään tallillemme tulevaisuuden uuden siitosoriimme! Varsominen sujui hyvin ja sekä varsa että tamma ovat hyvässä kunnossa. Varsa on väriltään rautias isänsä tapaan, joskin emä on kimo ja vieläpä mountainponi, jotka yleensä siirtävät kimoa varsin hanakasti eteenpäin, joten vielä on mahdollisuus auki, että tulevaisuudessa tämä pikkuori onkin valkea. Nyt varsa ja tamma saavat tutustua rauhassa toisiinsa ja varsa ihmetellä maailman menoa.

15.09.2012, päiväkirjamerkintä
Nyt on tullut korkea aika tehdä itselleni ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta Lumivuo-ponistani varsa. Ëarion on estepainotteinen, joten valitsin sille todellakin miniraketin ominaisuuksia tukevan tamman - Wyn Llessar saa kunnian toimia varsan emänä. Nyt ei muuta kuin tuumasta toimeen ja odottelemaan tulevan pikku taskuraketin syntymistä!

    Kilpailut

Jakella kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 74 kpl (33 koulu, 41 este)

26.11.12, ERJ, 90 cm : 04/50
18.11.12, ERJ, 90 cm : 03/40
02.12.12, ERJ, 80 cm : 04/20
27.12.12, ERJ, 90 cm : 07/100
01.01.13, ERJ, 90 cm : 02/50
02.01.13, ERJ, 80 cm : 01/50
05.01.13, ERJ, 80 cm : 03/50
10.01.13, ERJ, 80 cm : 01/50
11.01.13, ERJ, 80 cm : 02/50
08.01.13, ERJ, 80 cm : 02/40
07.01.13, ERJ, 80 cm : 05/40
12.01.13, ERJ, 80 cm : 01/40
10.02.13, ERJ, 90 cm : 01/30
27.02.13, ERJ, 80 cm : 02/40
28.02.13, ERJ, 80 cm : 03/40
22.02.13, ERJ, 80 cm : 05/40
26.02.13, ERJ, 80 cm : 01/40
02.03.13, ERJ, 90 cm : 01/40
25.02.13, ERJ, 80 cm : 03/50
26.02.13, ERJ, 80 cm : 04/50
28.02.13, ERJ, 80 cm : 06/50
05.03.13, ERJ, 90 cm : 02/50
07.03.13, ERJ, 90 cm : 01/50
14.03.13, ERJ, 80 cm : 03/30
17.03.13, ERJ, 80 cm : 03/30
10.03.13, ERJ, 80 cm : 06/50
03.04.13, ERJ, 90 cm : 05/30
14.04.13, ERJ, 90 cm : 01/40
14.04.13, ERJ, 80 cm : 05/60
18.04.13, ERJ, 80 cm : 07/60
04.04.13, ERJ, 80 cm : 04/30
05.04.13, ERJ, 90 cm : 03/30
07.04.13, ERJ, 90 cm : 01/30
08.04.13, ERJ, 90 cm : 05/30
17.04.13, ERJ, 80 cm : 06/50
18.04.13, ERJ, 80 cm : 02/50
14.01.17, ERJ, 40 cm : 04/19
17.01.17, ERJ, 40 cm : 03/19
18.01.17, ERJ, 40 cm : 01/19
25.04.13, ERJ, 80 cm : 01/50
26.04.13, ERJ, 80 cm : 01/50

11.11.12, KRJ, heA : 07/60
20.11.12, KRJ, heA : 07/60
21.11.12, KRJ, heA : 05/60
26.11.12, KRJ, heA : 04/40
10.12.12, KRJ, heA : 01/30
12.12.12, KRJ, heC : 02/40
14.12.12, KRJ, heB : 04/40
02.12.12, KRJ, heA : 05/50
08.12.12, KRJ, heB : 04/60
08.12.12, KRJ, heB : 03/60
08.12.12, KRJ, heA : 02/30
25.12.12, KRJ, heA : 06/40
21.12.12, KRJ, heA : 03/50
25.12.12, KRJ, heA : 01/50
26.12.12, KRJ, heA : 02/50
29.12.12, KRJ, heA : 01/40
01.01.13, KRJ, heA : 03/40
01.01.13, KRJ, heA : 05/40
02.01.12, KRJ, heA : 03/40
02.01.13, KRJ, heA : 05/30
04.01.13, KRJ, heA : 01/40
04.01.13, KRJ, heA : 03/40
05.01.13, KRJ, heA : 03/40
07.01.13, KRJ, heA : 02/40
10.01.13, KRJ, heA : 01/40
13.01.13, KRJ, heA : 01/40
04.01.13, KRJ, heB : 04/40
04.01.13, KRJ, heB : 05/40
08.01.13, KRJ, heB : 02/40
11.01.13, KRJ, heA : 02/40
13.01.13, KRJ, heB : 02/40
26.01.13, KRJ, heA : 01/40
09.01.13, KRJ, heA : 08/80

 

Eyarr Dawn on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!