otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Criallt Edwi Hwnt VH13-026-0106

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Criallt Edwi Hwnt   Säkäkorkeus   150 cm
  Lempinimi   Huntti   Syntynyt   05.07.2012, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Musta   Kasvattaja   Criallt Welsh Cobs
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 6 + 4,5 + 5 + 20 + 5 = 40,5p. 27.12.2016

    Luonnekuvaus

Huntti on käytöksensä puolesta varsinainen outolintu muihin verrattuna - pienestä pitäen sillä on tuntunut olevan ongelmia oman sukupuolensa kanssa, eikä siinä näin vanhemmalla iälläkään juuri neitimäisiä piirteitä ole. Se on miehinen rymyäjä, joka ei laumassa kysele, vaan painaa yksinkertaisesti suoraan heikomman aineksen päälle korvat luimussa, joka ratsastaessa on vähän hallitsematon hyrysysy, ja joka aamutallia tehdessä kirjaimellisesti karjuu kaurojensa perään. Omalaatuinen ääntely onkin tammaksi erittäin komean ulkonäön ohella se juttu, josta Huntin tunnistaa vääjäämättä - edes varsoilleen se ei oikein osaa hempeästi höristä, vaan se mölisee turpa apposen auki sumutorven lailla. Vaikkei tätä tyttöä näkyisi, sen läsnäolo kyllä kuuluu satojen metrien päähän!

Huntin maskuliinisuutta korostaa sen jatkuva tarve hyöriä ja pyöriä joka suuntaan narun varressa. Tallissa se osaa seistä tarpeen tullen aloillaan, mutta tallipihalla siisti käveleminen ja muutenkin hillitty käytös ei tule kuuloonkaan. Huntti kimpoilee riimunnarun varassa, pörisee ja korskuu kuin parhainkin ori ja steppailee hätäisessä ravissa polviaan oikein korkealle nostellen. Siksi sen käsittelijältä vaaditaankin pitkien hermojen lisäksi myös määrätietoisuutta ja taitoa - kykyä palauttaa liiasta testosteronista kärsivä leidi kuriin ja nuhteeseen, jos ei nätisti, niin sitten hieman rumemmin keinoin. Iso, möllykkämäinen Huntti ei tiukoista kielloista tai pienestä tuuppimisesta hajoa, painiihan se itsensä kokoisten tarhakavereidenkin kanssa sulassa sovussa.

Käytävälläkin käsiteltynä on Huntti hieman rauhaton, mutta karsinassaan se osaa kyllä rauhoittua. Nuorempana sillä oli kova tahto kiivetä oven yli ja hyppiä seiniä vasten, mutta vanhemmiten sen umpiluiseen kalloon on juurtunut edes muutama käytössääntö - tamma on lähes ympärivuotisesti ulkona rymyämässä, joten muutaman kymmentä minuuttia kestää senkin kärsivällisyys päivittäiseen tallissa seisomiseen. Silti sen kanssa tulee toimia reippaasti, ihan vain kaikkien hyvän mielen vuoksi. Huntti ei ole mikään paijailtava kultatyttönen, vaan hoitaja saa suorittaa harjauksen ja varustamisen reippaasti ja määrätietoisesti. Ikävämmätkin hoitotoimenpiteet, kuten satulavyön kiristäminen, sujuvat vain pienen irvistelyn ja korvien harmistuneen lerputtamisen komppaamina, jos hoitaja vain toimii johdonmukaisesti ja kyselemättä. Se on suuri plussa Huntin ns. ruunamaisuudessa - se tyytyy yksinkertaisesti osaansa, eikä ala nyrpistellä nokkaansa tai vikistä hoitajalle vastaan.

Ratsastaessa Huntti on vauhdikas - se on menevä poikatyttö, jonka kanssa keskittyminen menee ennemmin sen päättömän menon jarruttelemiseen ja hillitsemiseen, kuin niinkään kauniiden volttien suunnitteluun ja pieneen piperrykseen. Ratsuna Huntti on hyvin suurpiirteinen eikä erityisen tarkka - sille itselleen riittää, että se saa suoritettua tehtävät jotakuinkin kuskin ohjeiden mukaan, eikä sillä siis ole erityistä työmoraalia. Suurin vastuu onnistuneesta suorituksesta jää siis kaikilta osin ratsastajalle - ponin motivointi, suunnittelu, kontrolli, edustaminen.. Huntti sopii hyvin kokemattomallekin ratsastajalle hyvän päivän menopeliksi, kunhan ei vauhtia pelkää, mutta jos sen kanssa haluaa jotain saavuttaa tai menestyä kilpailuissa, vaaditaan kuskilta oikeaa ratsastusta eikä vain satulassa matkustusta.

Kun Huntille osataan asettaa napakalla ratsastuksella rajat ja raamit, eikä sen liikkuminen ole enää päätöntä joka suuntaan sinkoilua, on se varsin hyvä ratsu. Helppo työ se ei ratsastajalle ole, mutta ehdottomasti vaivannäön arvoista - parhaimmillaan Huntti on kevyt, erittäin eläväinen ja vastaanottavainen ratsu, jonka moottorin hyytymisestä ei tarvitse kantaa huolta. Sillä on kolme puhdasta, erittäin lennokasta ja isoa askellajia, joita on kiva työstää erilaisissa tehtävissä. Kunhan kuski suunnittelee ajoissa tekemisensä ja viestittää ne tammalle tarvittavalla volyymilla ja selkeydellä, on Huntti kiva peli sekä koulussa, että myös esteillä. Esteradalla se on vauhdikas etenijä ja rohkea hyppääjä, joka jättää aina suuren ilmavara. Ei tamma ehkä maailman ketterin ole, mutta ehdottomasti yksi yritteliäimpiä ja helposti innostuvimpia tapauksia. Hypätessä maneesin täyttää vain Huntin innostunut pörinä ja korskunta, ei putoavien puomien kolina!

    Suku

 isä Criallt Brychan
    prt, 152 cm, wD
 ii. Angharad
    154 cm, wD
 iii. Aruthredd
    wD, evm
 iie. Breuddwyd
    wD, evm
 ie. Goglaudd Bess
    rt, 148 cm, wD
 iei. Yddwr Olwyn
    149 cm, wD, evm
 iee. Goglaud Bethan
    153 cm, wD, evm
 emä Aelwen Edwina
     148 cm, wD
 ei. Oscar
      m, 148 cm, wD
 eii. Olwin
    wD, evm
 eie. Celeste
    wD, evm
 ee. Ebrill
    rn, 150 cm, wD
 eei. Brilliant
    150 cm, wD, evm
 eee. Evelyn
    148 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Huntti on tarjolla welshponijalostukseen!

11.10.2013 o. Rhosmeirch Hwndrin Dawn (i. Rhawncrych Dawn), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

11.10.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyikin sitten Huntin ensimmäinen varsa! Ja kuten emänsäkin, oli tämäkin varsa syntyessään ihan mukavan kokoinen! Varsominen sujui kuitenkin varsan koosta huolimatta Huntilta mallikkaasti, kuten aikoinaan senkin emältä sujui Huntin pungertaminen. Hyviä siitostammoja saa selvästi tästä emälinjasta! Huntin varsa on sukupuoleltaan ori ja väriltään se on musta emänsä tapaan. Jään innolla odottelemaan pikkuoriin kasvua. Siitä tulee varmasti oiva jälkeläisnäyttö Huntille.

02.09.2013, päiväkirjamerkintä
On tullut aika kehitellä Huntille sen ensimmäinen varsa! Jo on tietysti aikakin. Täysin sopivaa oria ei vaan ole kävellyt vastaan, mutta nyt minulla on itselläni kasvamassa sopiva nuori ori, joka kääntyy kohta nelivuotiaaksi ja saapi aloittaa oikeat miehen työt heheh. Oriin nuori ikä ei haittaa, koska kyseessä on oma kasvattini, joten tiedän tarkkaan, millaisesta suvusta se tulee ja kristallipallostani pystyn näkemään jo tarkasti, että sillä on edessään loistava tulevaisuus. Sopii siis enemmän kuin hyvin Huntin ensimmäisen varsan isäksi! Ja mikä parasta, tuokin ori on ISO. Tankkeja ei voi olla tallissa koskaan liikaa!

01.05.2013, päiväkirjamerkintä
Huntti on kierrellyt viime aikoina menestyksekkäästi kilpailuissa ja sijoituksiakin sille on jo kertynyt aikamoinen määrä. Nyt Huntin onkin aika siirtyä kilpailueläkkeelle nauttimaan elämästä oloneuvoksena ja siitostammana. Vaikka kilpailut nyt jäävätkin niin mistään liian väsynyttä laitumella loikoilua ei ole tammalle tiedossa, sillä vaikka ruokintakin on pistetty ihan minimiin, on tammalla edelleen energiaa ja puhtia enemmän kuin pienellä kylällä. Se saa siis jäädä edelleen jokaviikkoiseen liikutukseen, ellei se jossain vaiheessa itse signaloi kyllästymisen merkeistä.

20.01.2013, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Huntti on käynyt paljon valmennuksissa ja se on kehittynyt ratsuna huomattavasti. Se ei ole enää niin varsamainen pelleilijä, vaan osaa tarpeen vaatiessa myös keskittyä. Kisakausi aloitettiin viime vuonna joulun alla ja ahkeran harjoittelun ja kisoissa kiertämisen jälkeen ovat tulokset lähteneet milteipä eksponentiaaliseen nousukiitoon. Alkukankeus on vaihtunut hyvään tekemisen meininkiin ja sijoituksiakin on ropissut. Tamma on myös ylittänyt kisoissa puhtaasti jopa metrin ratoja ja tehnyt hyväksyttyjä tuloksia helpossa A:ssa, mikä tällaiselta tankilta on enemmän kuin hyvä suoritus! Nyt koitetaan vain pitää menestyksen putki päällä.

19.12.2012, estevalmennus, valmentajana Assi:
"Valmennuksessani oli tänään dani ratsullaan Huntti: komea cob tamma, jolla heti alkutunnista oli meno päällä. Huntti totteli kuitenkin jo alkulämmittelyissä ratsastajaansa, vaikka kulmat menivätkin vähän niin ja näin pyöristettynä ja keskittyminen tuntui olevan välillä vielä haussa - emme kuitenkaan jääneet turhia pilkkua jyystämään nuoren neidin kanssa, vaan siirryimme valmennuksen aiheeseen eli tekniikkarataan. Rata, joka sisälsi tosin vain viisi estettä, koostui normaaleista esteistä, joiden jujuna oli vaikeahkot linjat ja välit. Ensimmäisellä yrityksellä Huntin pitelemätön innokkuus kostautuikin, kun askeleet eivät sopineet ja esteet yllättivät niin ratsun kuin ratsukon, jolloin mukaan tuli vähän kompurointia ja puolikkaita askelia. Vähitellen dani alkoi kuitenkin saamaan tammaan enemmän otetta ja pikkutarkkuutta; varsinkin sen jälkeen kun Huntti vielä kerran kompuroituaan lähes turvalleen ymmärsi, että ehkä niitä ratsastajan ohjeita kannattaisikin kuunnella. Puomit eivät missään välissä nousseet kovin korkealle, mutta niin ratsukko kuin valmentaja hihkuivat onnesta, kun lopputunnista rata meni edelleen menevästi, mutta danin ohjeiden mukaan välillä kootummin, lisätymmin ja ennen kaikkea, täydessä yhteistyössä!"

12.12.2012, nuorten hevosten Kyvyt Esiin! -kouluvalmennus Riispulan oriasemalla, valmentajana Possiikeri:
"Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä kentällemme saapuivat tänään Dani ja musta orimainen welshtamma Huntti. Huntilla oli alusta asti meno päällä ("jippii, liikkumaan") ja Dani puolestaan tuntui olevan naama vähän väärinpäin kaikesta siitä yrityksestä ja epäonnistumisesta, mitä poniinsa valmennuksen aikana pisti. Huntilla ei todellakaan ollut hyvä päivä, mikään ei tuntunut menevän niin kuin ratsastaja halusi ja valmentajaltakin meinasi keinot loppua kesken. Tämän ratsukon kanssa pitäydyimme siis ihan peruasioissa, siinä, että ratsu kääntyy silloin kun ratsastaja haluaa, kulkee eteenpäin - mutta tajuaa myös jarrun olemassaolon ja vaihtaa askellajia silloin, kun oikeat avut annetaan.

Alkuveryyttely oli enemmän tai vähemmän sähellystä, mutta sen jälkeen Dani ryhdistäytyi ja otti oikeasti hevosensa ohjat käsiinsä ja päätti, ettei Huntti enää tee mitä lystää. Kuuliaisuus oli edelleen ratsukon menosta kaukana, mutta enää ei sentään mitä tahansa siedetty. Ponin oli siirryttävä ravista käyntiin silloin kun ratsastaja halusi ja vastaavasti ravattava eteenpäin siten ja sellaista vauhtia, kuin Dani sille osoitti. Suoritus parani ja pieni raipan napautus silloin tällöin auttoi asiaa paljon.
Laukassa Huntti tuntui nauttivan itsestään, joten päätin, että pientä vapaata laukkapätkää käytettiin palkintona siitä, kun Huntti suostui tottelemaan. Pian tamma tajusikin jutun juonen ja tiesi, että hyvinsuoritetun pysähdyksen jälkeen pääsisi vähän myös irrottelemaan niin kuin itse halusi - ja tämä toimi! Viimein tamma alkoi ihan oikeasti kuunnella sille annettuja apuja.

Loppuveryyttelyiden kautta lopettelimme tämän ratsukon kanssa ehkä vähän ajoissa, mutta onnistumisentunteeseen on ihan hyvä päättää. Paljon treeniä ja eiköhän siitä Huntistakin kuoriudu ihan kelpo hevonen. Se pitää muistaa ratsastaa aika ajoin ihan oikeasti läpi, eikä ammattilaisella ratsutettavana käyminenkään olisi yhtään haitaksi tamman edistymisen kannalta."

05.12.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Huntin 5-vuotissynttäreitä. Näyttää siltä, että tamma on vihdoin saavuttanut lopullisen säkäkorkeutensa ja mittaa sille kertyi tasan 150 senttiä. Kaksi senttiä lyhyemmäksi jäi, kuin isänsä. Tästä huolimatta Huntti on kuitenkin paljon isomman oloinen muhkean ulkomuotonsa vuoksi! Se on mukavan pyöreä ja möhkis olematta kuitenkaan mitenkään ylipainoinen. Ihana musta tykinkuula. Love it <3

10.08.2012, päiväkirjamerkintä
Huntti-nimen saanut tamma on jo kasvanut sen verran, että sain haettua sen vihdoin luokseni Paraatiponeihin. Ja kun sanon, että tamma on kasvanut, niin tarkoitan nimenomaan, että se on kasvanut kokoa entistä isommaksi.. Tämä typykkä ei todellakaan ole mikään pikkuruisen surkea vinkuheinä, vaan yksivuotiaaksi jo todella hyvässä lihassa, vaikka selvästi korkeutta onkin vielä tulossa rutkasti lisää. Käytökseltään se on kuitenkin vielä aivan varsa ja varsin rasavilli. Kuljetus olikin melkoinen operaatio, kun Huntti heilui kyydissä ja koppi oli mennä sen vuoksi nurin. Hengissä kuitenkin säilyttiin ja tamma tutustui innolla uuteen kotitalliinsa.

05.07.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään minulle syntyi uusi uljas musta! Elen soitti ja kertoi, että Edwina oli varsonut todella suurikokoisen, mustan tammavarsan. Kiisin oikopäätä paikan päälle ihmettelemään uusinta poniani. Varsa oli supersöpö ja tosiaankin iso! Isoluinen ja vanhan kansan mukaisesti luja tamma, hehe. Päässään sillä oli leveä läsi ja joka jalassa pitkät sukat. Kertakaikkisen ihana! Siirryimme toimistoon tekemään paperihommat ja jään odottelemaan tamman kasvamista.

01.07.2012, päiväkirjamerkintä
Vaikka uusin crialltilaiseni kotiutui vasta vähän aikaa sitten, päädyin taas vahingossa katselemaan Crialltista uusia myytäviä. Näin kesäaikaanhan uusia varsoja piisaa ja Crialltin kokoisessa laitoksessa varsoo kymmenkunta tammaa kesässä. Erityistä huomiota kiinnitti kuumailmapallon kokoiseksi paisunut tamma Aelwen Edwina, joka edusti varsin mieleistä tammalinjaa. Varsan isäkin oli komea raudikko, ja isokokoista varsaa sieltä selvästi odotettiin. Sillä olen aina halunnut kiitää pitkin maita ja mantuja upealla, isolla ja uljaalla cobilla (jollaisia ei koskaan voi olla liikaa, toim. huom.), pistin varsan itselleni varaukseen. Onhan se taottava (osteltava varsoja) kun rauta on kuumaa (kun Criallt niitä tehtailee).

    Kilpailut

Huntilla kilpaillaan pääpainoisesti este- ja kouluratsastuksessa sekä showkilpailuiden ajoluokissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 62 kpl (33 koulu, 29 este)

13.12.12, KRJ, heB : 06/40
06.12.12, KRJ, heA : 03/30
06.12.12, KRJ, heA : 05/30
08.12.12, KRJ, heA : 01/30
09.12.12, KRJ, heA : 04/30
05.12.12, KRJ, heA : 05/50
06.12.12, KRJ, heB : 07/50
20.12.12, KRJ, heA : 05/50
22.12.12, KRJ, heA : 01/50
23.12.12, KRJ, heA : 02/50
25.12.12, KRJ, heA : 05/50
28.12.12, KRJ, heA : 04/50
14.12.12, KRJ, heA : 04/40
16.12.12, KRJ, heA : 04/40
31.12.12, KRJ, heA : 04/40
02.01.13, KRJ, heA : 01/40
04.01.13, KRJ, heA : 06/40
07.01.13, KRJ, heA : 03/40
08.01.13, KRJ, heA : 03/40
26.12.12, KRJ, heA : 02/50
01.01.12, KRJ, heA : 05/40
02.01.12, KRJ, heA : 05/40
04.01.12, KRJ, heA : 05/40
04.01.12, KRJ, heA : 03/40
05.01.13, KRJ, heA : 05/30
02.01.13, KRJ, heA : 05/30
05.01.13, KRJ, heA : 03/40
08.01.13, KRJ, heA : 01/40
12.01.13, KRJ, heA : 02/40
06.01.13, KRJ, heB : 03/40
06.01.13, KRJ, heA : 02/80
08.01.13, KRJ, heA : 02/80
10.01.13, KRJ, heA : 03/80

17.12.12, ERJ, 100 cm : 07/50
17.12.12, ERJ, 100 cm : 02/50
20.12.12, ERJ, 100 cm : 10/100
27.12.12, ERJ, 100 cm : 08/100
03.01.13, ERJ, 100 cm : 02/50
01.01.13, ERJ, 100 cm : 06/50
04.01.13, ERJ, 100 cm : 07/50
31.01.13, ERJ, 100 cm : 04/40
18.02.13, ERJ, 100 cm : 07/50
16.02.13, ERJ, 100 cm : 03/40
25.02.13, ERJ, 100 cm : 01/40
24.02.13, ERJ, 100 cm : 02/40
26.02.13, ERJ, 100 cm : 05/40
28.02.13, ERJ, 100 cm : 06/40
03.03.13, ERJ, 100 cm : 06/40
01.03.13, ERJ, 100 cm : 02/50
06.03.13, ERJ, 100 cm : 05/50
25.03.13, ERJ, 100 cm : 06/40
11.03.13, ERJ, 90 cm : 02/40
15.03.13, ERJ, 90 cm : 01/40
19.03.13, ERJ, 90 cm : 04/40
14.03.13, ERJ, 100 cm : 03/30
16.03.13, ERJ, 100 cm : 03/30
11.03.13, ERJ, 100 cm : 06/50
14.03.13, ERJ, 100 cm : 04/50
16.03.13, ERJ, 90 cm : 04/50
16.03.13, ERJ, 100 cm : 04/50
18.03.13, ERJ, 100 cm : 03/50
04.04.13, ERJ, 100 cm : 03/30

 

Criallt Edwi Hwnt on virtuaalihevonen.
Kuvat © Mili Peel ja Anthony Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!