otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cedion Ionawr VH06-025-4157

  Virallinen nimi   Cedion Ionawr   Säkäkorkeus   134 cm
  Lempinimi   Ilona   Syntynyt   10.01.2009, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Tessa J.
  Omistaja   dani   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset:
    VIR MVA Ch, myönnetty 09.02.10
    VWY-II, 7 + 7,5 + 8 + 22 + 5 = 49,5p. Tilaisuuden paras poni! 27.09.2010
    KTK-I, 20 + 20 + 21 + 19 = 80 p. 25.10.2011
    "Hyvä pää, hieman takakenoiset jalat. Melko hyvät tyypit.
    Erittäin hyvä kokonaisuus. Ej vennot vuohiset"

    YLA2, 29 (19+10) - 14,5 (5,5+9) - 17 - 15 (15+0) - 4 = 79,5p. 30.01.2017

4-vuotias 10.04.09

    Taustaa

Ilona on yksi niistä hevosista, joihin allekirjoittanut on erityisen tyytyväinen - se ei vain ole aloittanut kilpauraansa todella lupaavasti, vaan on pärjännyt myös suurella menestyksellä näyttelyissä oivan rakenteensa ansiosta. Onpahan tamma myös kivasukuinen, vaikka sen emänpuolen sukua meiltä löytyykin jo ja tulee jalostuksessa vaikuttamaan - mutta eipä muutama samasta suvusta polveutuva poninpallero meitä haittaa :)

Kilpauransa jo menestyksekkäästi lopettaneesta Ilonasta toivon myös hyvää siitosponia, ja ainakin mikäli tämänhetkinen menestys jatkuu, ihmiset tulevat rukoilemaan tammasta itselleen jälkeläisiä.. Toivottavasti! Ainakin ne meille omaan talliin kelpaavat nurkkiin jammailemaan.

    Luonnekuvaus

Ilona on kummallinen poni, josta allekirjoittanutkaan ei aina ota selvää. Välillä pidän tammasta, joskus taas en. Välillä tahdon sen takkani eteen matoksi, mutten aina; toistaiseksi se saa vielä kirmailla laitumilla. Tämä tamma on hyvin oikukas, joskus lupsakkaan ruunamainen, kun taas toisinaan se on kipakka diiva ja komentelemassa kaikkia. Ilona oli erilainen nuori. En ole aina siitä kovinkaan ylpeä, joskus häpeän silmät päästäni kun meidät muistetaan kisapaikoilla vuosilta yksi ja kaksi aiheuttamassa kaaosta. Kerrankin tamman kasvattaja Tessa (ja myös useiden muiden hevosteni kasvattaja tai myyjä) tuli tervehtimään minua ja ponejani - laitumelle mennessämme muut ponit joko hirnuivat iloisen tervehdyksensä, tai eivät kiinnittäneet meihin mitään huomiota syömisen ollessa kiinnostavampaa, mutta Ilona juoksi korvat luimussa meitä päin, ja kun juuri ja juuri ehdimme pelastautua aidan toiselle puolelle, se alkoi imppaamaan aitaa vasten. Onneksi näin vanhemmalla iällä se on jo hieman tasaisempi. Toistaiseksi.

Hoitaessa sidon itse Ilonan aina kiinni. Tamman hyvinä päivinä se ei ehkä olisi tarpeellista, mutten ole koskaan oppinut luottamaan ponin käytökseen karsinaolosuhteissa; liian usein olen poistunut sieltä saatuani maistaa takajalan kaviota tai likaisia hampaita. Poni taitaa itsekin olla narunvarressa rauhallisempi, ja mahdolliset uhittelut jäävät luimimiseen sekä hännän ja silmien pyörittelyyn.
Ronski harjaus saa Ilonan rentoutumaan hieman. Se ei ole koskaan ymmärtänyt ylivarovaisen harjalla kutittelun päälle, vaan tahtoo tuntea hoitajansa raa'an voiman karvapeitteensä läpi. Kumisukaa saa ja pitääkin antaa juuriharjalla höystettynä myös kainaloihin ja vatsan alle. Ryntäät ovat tamman ainoa heikko kohta, ja niitä ei sovi sorkkia liian kovasti tai tamman leuka voi iskeytyä kyykistyneen hoitajan takaraivoon.

Päänharjaus ei ole Ilonalle ongelma, vaikka se kyllä näyttääkin mielellään ja selkeästi, että halveksii toimenpidettä - ilme on ainakin sen mukainen!
Kaviot poni nostaa maineeseensa nähden varsin mallikkaasti putsattavaksi, mutta stoppi tulee, mikäli nostaja on kengittäjä. Mikäli tamma on saatu huijattua nostamaan jalka, koettaa se riuhtoa virheensä huomattuaan koipeaan irti paholais-kengittäjän otteesta; Kenkä-Erkkiä onkin aina syytä varoittaa tuittupäisestä tammanryökäleestä, joka onneksi taipuu toimenpiteeseen saadessaan kottikärryllisen heinää turpansa eteen.

Pesulle meno on Ilonasta hieman epäilyttävää; jos kerta harjat on keksitty ponin putsaamista varten, miksi pitää erikseen mennä vielä suihkuun? Se on varmastikin ihmisten salakavala jippo poniparkojen pään menoksi! Tamma on aina laitettava kunnolla kiinni, ettei se vain pääse riuhtomaan itseään vapaaksi ja lähde suuntaamaan kuivemmille alueille. Veden tulee ehdottomasti olla sopivan lämpöistä, ja siltikin poni muistaa nyrpistää nokkaansa oikein upeasti kun pisarat saavat kosketuskontaktin sen ihoon.
Myös loimet, huovat yms turha krääsä ovat kiellettyjä tamman selästä; se ei vain anna pukea niitä päälleen, ja jos tamma joutuu sidottuna taipumaan ihmisten tahtoon, piehtaroi ja hankaa se varmasti vaatteensa pilalle tarhaan päästessään.

Varustamiseen Ilona suhtautuu - yllätys, yllätys - hitusen happamasti. Suu kyllä avataan kuolaimille kiltisti, kunhan ensin työnnetään käsi miltei kyynärpäätä myöten tamman hammaslomaan ja kutitellaan. Samalla pitäisi tietenkin huolehtia siitä, ettei poni syö suitsien paikallaan pysymisen varmistavia remmejä. Hankalaa. Satula on ah-niin-ihana vihan kohde ja raivonpurkuväline. Ilonan silmissä välähtää salama, kun tuo kirottu kapine ilmestyy sen näköpiiriin. Sidottuna se ei kuitenkaan muuta tee kuin nostelee ahkerasti takajalkojaan ja takoo niillä äänekkäästi lattiaa, mutta hoitaja voi melkein tuntea tamman inhon satulavyönkiristystä kohtaan..

Ratsastaessa Ilona on hieman vaihteleva. Useimmiten se on tuskallisen työläs, joka ei oikein osaa ottaa oikeaa askelta mihinkään suuntaan. Toisaalta onnistuminen tuntuu tällöin kahta palkitsevammalta, joten en oikein osaa luokitella tätä hyväksi enkä huonoksikaan puoleksi. Oikein hyvinä päivinä Ilona osaa olla miellyttävä ratsu, jolloin se lämpenee nopeammin ja liikkuu reippaammin - valitettavasti nämä päivät vain ovat harvassa.
Selkään istuessa tamma tuntuu lähinnä suurelta siirtolohkareelta; iso (okei, okei, pieni), kulmikas, kömpelö, hidas. Ratsastajan onkin syytä varustautua kannuksilla ja raipalla, mikäli aikoo liikuttaa tätä turpa maassa laahaavaa, raskaspäistä kalliota metriäkään. Voin luvata, ettei pohkeella kylkien taputtelu auta yhtään, vaan on iskettävä suoraan luihin ja ytimiin ja herätettävä Ilona kunnolla.

Kun ratsu-Ilonan pää on saatu nostettua maasta sille tasolla, millä sen kuuluukin olla, ja roima herättely on jättänyt leimansa tamman mieleen, paljastuu siitä aivan uusi puoli. Kankea se on tosin vieläkin, mutta se vetää veturimaisen tasaisesti uraa pitkin hidastelematta, ja kääntyy taivuteltavaksi loiville kaarille ja suurille ympyröille. Poni hakee kyllä itsekin loppujenlopuksi melko helposti parempaan työskentelymuotoon, missä sitä on helppo ratsastaa vielä paremmin. Laiskan lintsarin vikaa omaavaa Ilonaa pitää usein patistaa vielä sen käynnistymisenkin jälkeen, jotta näyttävimmät liikkeet saataisiin siitä irti - ei kannata kokeilla, mikäli takalistoa ei ole treenattu isommilla hevosilla! Kouluradallakin Ilona pinnistää näyttävät lisäykset, tai ainakin suoran kolme ensimmäistä metriä, jatkosta saakin ratsastaja huolehtia..

Liialla tarkkuudella ei ole tätä tammaa tosiaankaan pilattu, mutta siinä missä sen saa topakka ratsastaja nätisti taipumaan syvälle kulmiin ja tarkkoihin siirtymisiin, saa tämän ponin kyllä puskettua esteidenkin yli pudottamatta jokaista puomia. Ilona oikeastaan pitää hyppäämisestä, ja se innostuukin siitä yleensä - ja yllättää tällä ratsastajansa täydellisesti, singahtamalla hitaasta laukasta yllättäen esteelle. Tykinkuulamaisuudestaan tämä otus taidetaan tunteakin kylällä, jalat levällään tamma pinnistää vauhdin kanssa suurimmankin esteen yli; ratsastajan tulee vain huolehtia tekniikasta, ja siksi Ilona vaatiikin selkäänsä aina itseään roimasti kokeneemman hyppääjän.

Maastossa Ilona on laiska itsensä, täydellinen tätiratsu löntystellen hitaasti metsäpolkua eteenpäin napsien aina tilaisuuden tullen lehtiä puiden oksista ja pusikoista. Oravaa suuremmat eläimet tosin hieman pelottavat sitä, tien poikki vilahtava kettu johtaa automaattisesti täyskäännökseen ja kauhulaukkaan takaisin tallia kohti; tai ainakin lähimpään ojaan puskien taakse piiloon.

    Suku

 isä Ch Aneirin OR
    VWY-II, VWY-AB, wC
 ii. Cimerryn Almaenwr
    wC
 iii. Cailmwr Welsh Comet
    wC, evm
 iie. Adwerryn Amyen
    wC, evm
 ie. VIR MVA Ch Carwenn Hayard
    KRJ-I, YLA2, VWY-II, KTK-II, wC
 iei. Carwenn Elity
    wC, evm
 iee. Grawenad Ficity
    wC, evm
 emä Pencocks Betrys
     VWY-II, VWY-A, wC
 ei. VIR MVA Ch Llwyn Ghwydion
      KTK-III, wC
 eii. Springwalley's Efraim
    wC, evm
 eie. Springwalley's Scintilla
    wC, evm
 ee. Llwynereth Betha
    wD
 eei. Llwynerth Jacob
    wD, evm
 eee. Llwynerth Polly
    wD, evm

Tasan kaksipolvinen, todella mukava uudempia linjoja edustava suku! Huomaa sukulaisuussuhteet Blodeuyn Viennaan (ee.) ja Tywyllwch Delwiin (ee, ei.)

    Jälkeläiset

Ilona on tarjolla welshponijalostukseen!

29.02.2012 t. Iachwen Dawn (i. Anfarwol Chymwedda) omistaja: Paraatiponit
10.06.2012 o. Floyd Dawn (i. Joyhofs Arthur), omistaja: JP
07.03.2014 o. Drosodd Iaswyr Dawn (i. Gwalch Darren), omistaja: Wuuki, vrt Wuki
01.05.2015 t. Idhrenel Dawn (i. Gwalch Darren), omistaja: Tuulia T.

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Maastoretki 27.08.2010
Näin kesän lopun kunniaksi lähdimme Ilonan kanssa pienelle syysreissulle läheiseen metsään ja kokeilemaan, miten kovaa uudella sänkipellolla voi oikein päästellä. Tamma oli varsin rauhallisella päällä ja otti hyvin lunkisti, vaikka pellolle tullessamme sieltä lehahti lentoon erittäin suuri parvi variksia - vielä puoli vuotta sitten tamma olisi sännännyt saman tien 180 astetta takaisinpäin, mutta nyt se vain pysähtyi ja nosti päätään silmät suurina. Metsässä kierreltyämme pääsimme vihdoin pellolle laukkaamaan, ja Ilona muuten päästeli ihan jumalattoman kovaa - kieltämättä sille on varmasti energiaa pakkautunut laitumella lihoessa, mutta eipä tätä tammaa ole ennen tarvinnut yhden ohjan tekniikalla pysäyttää!

Maastoretki 06.06.2010
Eiköhän Ilona ole jo treeninsä treenaillut ja ansainnut vihdoin leppoisan siitostamman uraan luisumisen ja soluttautumisen. Senpä kunniaksi lähdin tamman kanssa pitkästä aikaa ihan vaan maastoon kävelemään - niin, että allekirjoittanutkin ihan oikeasti käveli, eikä vain istuskellut tamman selässä, Ilonaa kun on välillä paljon helpompi pitää metsässä käsihevosena sen saadessa psykoottisia kohtauksia jotain säikähtäessään. Kaikki sujui kuitenkin yllättävän ja mukavan rauhallisesti ja Ilonan ainoat pysähdykset eivät johtuneet kauhunkangistuksesta vaan sen jäädessä katselemaan maisemia ja hyökäten puskiin syömään.. Tomppeli hevonen!

Estevalmennus 20.04.2010
Tällä kertaa keskityimme vähän rennompaan hyppäämiseen ja ratsukon sisäisten kemioiden kohtaamiseen esteiden välissä. Ilona oli harvinaisen innokkaalla päällä, mikä teki kaikesta noin miljoona kertaa helpompaa kuin yleensä - jo alkuverryttelyssä poni tuntui olevan aivan täpinöissään ja sitä oli mukavan kevyt ratsastaa. Radalla se hyppäsi vaivatta ja kuunteli hyvin herkästi ja nätisti allekirjoittaneen apuja - hieno neiti, mutta miksei se toiminut näin hyvin aina kilpailukautensa aikana?!

Estevalmennus 12.03.2010
Jotta Ilona ei aivan unohtaisi esteratsastuksen perustuksia, lienee sitäkin aika harjoitella taas kunnolla. Aiheenamme oli hypätä kilpailusuorituksen omaista rataa ja saada hiottua yksi mahdollisimman hyvä kokonaisuus radasta - muutaman hyvän hypyn sijaan keskityttiin onnistumaan koko systeemissä mahdollisimman tasaisen hyvin. Huolellisen ja monipuolisen alkulämmittelyn jälkeen Ilona oli silti vielä vähän kyttyrällä, mutta hypätessä se tuntui unohtavan pahan tuulensa joutuessaan keskittymään normaalien harjoitusesteiden sijaan vähän suurempien esteiden ylittämiseen. Kaiken kaikkiaan tunti sujui varsinkin lopussa hyvin.

Kouluvalmennus 12.01.2010
Tällä kertaa päätin laittaa Ilonan jälleen tiukoille heti alkutunnista, ettei se pääsisi luistamaan tai venkoilemaan turhia kesken kaiken. Reipas ja ronski ratsastaminen näytti tuottavan tulosta, kun Ilona antoi avut läpi itselleen harvinaisen nopeasti ja tyytyi vastaamaan pienempiin ja herkempiin apuihin - vautsi, tästä tunnista saattoi jopa kehittyä erittäin hyvä tunti! Tamman liikkuessa varsin ryhdikkäänä ja pyöreänä sitä oli ilo ratsastaa ja valmennuksen aiheena olleet pohkeenväistöt ja avot ja sulut sujuivat yllättävän kivuttomasti. Mainiota, että kenkkuilu näyttää vihdoin laantuvan.

Kouluvalmennus ryhmässä Prillanin tiloissa 01.12.09
Tunnille lähdettiin kuvailemissani tunnelmissa "vanha täti on käynyt kilpauransa loputtua aivan liian kovasuiseksi ja -päiseksi. Se on hirveän raskas kädelle eikä kunnioita ratsastajaansa samalla tavalla kuin ennen - ei tälläisen kanssa ole kiva maastoilla! Toivoisin saavani vinkkejä ponin herkemmäksi tekemiseen ja kunnioituksen voittamiseen."

Avuksi saatiin ammattiauttajan neuvoja: "Ilona näytti tosiaan hyvin työläältä tapaukselta. Heti alkuverryttelyissä tamma nakkeli päätään ja laahasi jalkojaan. Kuitenkin heti, kun oikeat työt aloitettiin, Ilona näytti saaneen jostakin kasakaupalla ylimääräistä energiaa. Ilonalle yksinkertaiset siirtymäharjoitukset tekivät selvästi hyvää, sillä poukkoiltuaan puolet ajasta ympäri kenttää tamma alkoi viimein myödätä ja kuunnella apujasi. Muista, ettei kovasuiseen hevoseen auta ohjissa roikkuminen. Suosittelen ponin herkistämiseksi helppoja perusharjoituksia, joissa tamman on tehtävä kanssasi yhteistyötä."

Estevalmennus 16.11.2009
Edellisestä kerrasta viisastuneena aloitimme tämänpäiväisen estevalmennuksen supertehokkaalla lämmittelyllä puomien ja kavalettien avulla. Kun Ilona joutui alusta lähtien paiskimaan töitä, ettei joutuisi kokoajan kuuntelemaan puomien kolinaa kavioitaan vasten, se ryhdistäytyi ja alkoi toden teolla liikkua mukavammassa muodossa. Valmentajamme kyhäämällä radalla tamma liikkui myös paremmin kuin aikoihin - se imi näppärästi esteeltä esteelle, ja vaikkei se mitään supertekniikkaa omaakaan, se ainakin yrittää ylittää jokaisen esteen mahdollisimman kivuttomasti. Olen erittäin ylpeä Ilonasta. ;)

Estevalmennus 27.07.2009
Ilonan on korkea aika päästä pomppimaan esteitä, joten varasin sille täksi päiväksi oman yksityisen estevalmennuksen kotimaneesiimme. Tamma päätti aloittaa varmasti hyvin vittumaisesti ja se laittoi hanttiin jo alkulämmittelyissä - saimme valmentajan kanssa miettiä hyvän tovin erilaisia tekniikoita sen monipuolisempaan ja mielenkiintoisempaan lämmittelyyn, joka onneksi tuotti tulosta. Päivän aikana hyppäämämme simppeli rata oli taas Ilonan mielestä aivan liian typerä ja aivan liian helppo sen kaltaiselle superälykkäälle hienostoleidille, joten se hyppäsi hieman hutiloiden, eikä tahtonut kuunnella juuri esteiden välissä. Toivottavasti ensi kerta sujuisi paremmin!

Kouluvalmennus 13.06.2009
Kurjaa treenata poloista Ilonaa kilpailustartteja varten näin kesken kauneimman kesän ja sen laidunloman, mutta eihän sitä voi nyt täysin villiintymään laitumellekaan jättää! Tänään väänsin tamman kanssa koulua taas oikein urakalla, eikä se tuntunut juuri piittaavan yhteisen sävelen löytämisestä. Sain herätellä Ilonaa varsin kauan ja monipuolisesti, että se viitsi alkaa kulkea vähän paremmassa muodossa, eikä löntystellä vanhan lehmän näköisesti. Lopputunti sujui Ilonan osalta varsin hyvin, vaikka itse taisin olla hieman liian löysä sen kanssa - tamma taisi kusettaa allekirjoittanutta ainakin pari kertaa..

Kouluvalmennus 20.05.2009
Tänään eräs vasta valmentajaksi ja koulutuomariksi valmistunut ystäväni kävi katselemassa ja arvioimassa minun ja nuoren Ilonan välistä työskentelyä ja yhteistyötä. Tamma oli varsin virkeällä päällä, eikä sen lämmittelyyn tarvinnut käyttää kovin paljoa aikaa - toki sen kanssa ei voi ihan hirmuista vauhtia lähteä heti alkuun paahtamaan, mutta se tuntui muistavan ja hallitsevan kaiken varsin hyvin ja liikkui pehmeästi ja notkeasti. Tamma vastasi itselleen kummallisesti hyvin herkästi apuihin ja sain sen läpiratsastettua vaivatta - sitten esittelimmekin jo Ilonan mainioita kokoamisia ja lisäyksiä lävistäjällä ja ystäväni oli varsin tyytyväinen näkemäänsä. ;)

    Kilpailut

Ilonalla kilpaillaan pääpainoisesti VRLn jaosten alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 60 kpl (26 erj, 34 krj)

15.02.09, ERJ, 80 cm : 02/40
12.07.09, ERJ, 80 cm : 03/100
05.08.09, ERJ, 90 cm : 08/100
25.07.09, ERJ, 80 cm : 01/30
26.07.09, ERJ, 80 cm : 04/30
30.07.09, ERJ, 80 cm : 03/50
17.07.09, ERJ, 80 cm : 06/50
25.07.09, ERJ, 80 cm : 03/50
16.08.09, ERJ, 80 cm : 08/100
16.08.09, ERJ, 80 cm : 10/100
17.08.09, ERJ, 90 cm : 03/100
17.08.09, ERJ, 90 cm : 02/100
21.08.09, ERJ, 80 cm : 08/100

07.07.09, KRJ, heC : 07/60
07.07.09, KRJ, heB : 02/60
10.07.09, KRJ, heB : 04/30 85.261%
10.07.09, KRJ, heA : 02/30 89.626%
15.07.09, KRJ, heB : 03/50
21.07.09, KRJ, heB : 07/60
16.07.09, KRJ, heC : 05/30
20.07.09, KRJ, heC : 05/30
15.07.09, KRJ, heA : 05/40
17.07.09, KRJ, heC : 03/40
17.07.09, KRJ, heA : 03/40
18.07.09, KRJ, heB : 07/50
19.07.09, KRJ, heC : 05/50
29.07.09, KRJ, heB : 03/40
29.07.09, KRJ, heA : 01/50
09.08.09, KRJ, heC : 02/40
16.08.09, KRJ, heA : 02/40
27.08.09, ERJ, 90 cm : 07/69
04.09.09, ERJ, 90 cm : 03/50
29.08.09, ERJ, 90 cm : 05/30
30.08.09, ERJ, 90 cm : 02/30
31.08.09, ERJ, 90 cm : 04/50
04.09.09, ERJ, 90 cm : 01/50
05.09.09, ERJ, 90 cm : 04/50
10.09.09, ERJ, 90 cm : 05/50
10.10.09, ERJ, 90 cm : 05/40
17.11.09, ERJ, 90 cm : 02/30
27.11.09, ERJ, 80 cm : 03/40
28.11.09, ERJ, 90 cm : 02/40
30.11.09, ERJ, 80 cm : 06/40

23.08.09, KRJ, KNS : 02/100
02.09.09, KRJ, heC : 05/50
03.09.09, KRJ, heC : 05/50
12.09.09, KRJ, heB : 01/50
15.09.09, KRJ, heB : 06/50
06.10.09, KRJ, heA : 10/100
13.10.09, KRJ, heA : 04/100
05.10.09, KRJ, heB : 04/30
06.10.09, KRJ, heB : 01/30
13.10.09, KRJ, heB : 02/30
03.10.09, KRJ, heC : 04/30
26.10.09, KRJ, heA : 07/100
26.10.09, KRJ, heA : 01/100
03.11.09, KRJ, heC : 04/50
28.11.09, KRJ, heC : 01/40
31.07.09, KRJ, heC : 03/100
10.08.09, KRJ, heC : 05/100

 

Cedion Ionawr on virtuaalihevonen.
Kuva © Brynseion Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!