otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Aymes Lluwchaiarn VH21-022-0103  Virallinen nimi   Aymes Lluwchaiarn   Säkäkorkeus   130 cm
  Lempinimi   Aimo   Syntynyt   11.05.2010*
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Rautiaankimo   Maahantuoja   Kurjenpesä
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 80 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset:
    KTK-III, 15 + 15 + 16 + 16 = 62p. Joulukuun kantakirjaustilaisuus 20.12.2021

*4-vuotias 11.05.2014

    Luonnekuvaus

Aimo on hauska kaveri. Se kiinnitti huomioni ensisilmäyksellä enkä jotenkin voinut lakata ajattelemasta sitä. Aina tällaiset pakkomielteiset ostokset eivät päädy hyvin, mutta onneksi Aimon kohdalla kävi toisin. Poni on osoittautunut hyvin persoonalliseksi ja iloiseksi tapaukseksi. Aimo on hyvin sosiaalinen, palleistaan huolimatta sellainen kaikki käy -tyyppinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva. Ainoa pieni haaste sen käsittelyssä on sen pohjaton energisyys, mikä voi helposti purkautua hieman liian lennokkaina liikkeinä ja esimerkiksi oman tai kavereiden tavaroiden tuhoamisena, mutta pahantahtoinen Aimo ei missään nimessä ole ja kunhan vain jonkinlaista mielekästä tekemistä on tarjolla tarpeeksi, ei oriilla juuri huonoja päiviä ole ja sen käsittely sujuu mutkattomasti.

Pihattoelämä kavereiden kanssa sopii Aimolle kaikista parhaiten, mutta koska sattuneista syistä esimerkiksi kisakaudella valkoista ponia ei välttämättä tee mieli pitää ulkona sään armoilla ympäri vuorokauden, on Aimo totutettu myös karsinaelämään. Tallissa sen tunnistaakin siitä, että sen karsinasta kuuluu yleensä hirveä möykkä, kun ori paukuttaa vuorotellen kaikkia sen karsinassa olevia leluja. Se on aina innoissaan vastassa karsinan ovella kun joku kävelee tallin käytäviä ja kurkkii aina toiveikkaana, josko nyt olisi sen vuoro lähteä töihin tai ulkoilemaan. Hoitotoimenpiteiden aikana ori on helpointa pitää kiinni, muutoin se pyörii innoissaan ympäri karsinaa. Taluttaessa Aimo voi esittää varsin lennokkaitakin liikkeitä ja se yleensä liihottelee ihan omaa uraansa, ei niinkään välttämättä kulje nätisti hoitajan vierellä. Tämä sille on kuitenkin sallittu, sillä ori pysyy kuitenkin kuulolla eikä yleensä pompi hoitajan päälle. Traileriin Aimo menee kiltisti ja yleensä myös varsin vauhdikkaasti, se nimittäin rakastaa matkustamista ja kisoissa kiertämistä. Harmillisesti matka vain yleensä kestää oriin mielestä turhan kauan, ja jos määränpäässä ei pääse sassiin ulos, Aimo antaa kyllä kuulua itsestään ja paukuttelee päämäärätietoisesti seiniä.

Ensiratsastus Aimolla oli pienoinen järkytys. Kyllähän sitä itselleen pystyy valehtelemaan, että vuosikausien pelkkä pitkin ohjin humputtelu ei tunnu missään ja on tuosta vain valmis palaamaan vaikka kisaradoille kunhan sopiva ratsu löytyy alle. Mutta sitten kun sen valmiin kisaratsun selkään pääsee istahtamaan, iskeekin märkä rätti vasten kasvoja, että jaa tätä peliä pitäis varmaan jotenkin osata ohjatakin ja itse asiassa ainoa keino pysyä ravissa saatika laukassa kyydissä on pitää harjasta kiinni kun vatsalihaksia treenasi viimeksi juhannuksena 2012. Aimoa markkinoitiin tarmokkaaksi ja energiseksi, ja sellainen se tosiaan on. Poni paahtaa menemään kuin höyryjuna ja jos ei komentosillalta käskyjä kuulu, ottaa ori mielellään ohjat omiin kavioihinsa ja tekee kuten parhaaksi näkee. Ja turbovaihteella etenevän Aimon ensimmäinen vaihtoehto ei ole tallustella rauhassa uraa pitkin eteenpäin.

Koska kuski ei voi tämän ponin selässä vain ihailla maisemia, päädyttiin nopeasti siihen että ponille pitää etsiä vähän parempi ratsastaja. Korkeatasoiselle ponille korkeatasoinen kuski. Tämä poni vaatii komentosillalta siistiä ja pienieleistä, tarkkaa työtä. Kunhan kuski osaa painella oikeista napeista, korkealla työmoraalilla varustettu poni työskentelee mielellään ja jaksaa puurtaa. Näin pikkuiseksi poniksi lisäykset lähtevät kuin tykin suusta ja poweria löytyy vastalaukkoihin ja kokoamisiin. Kotonakin Aimo pistelee menemään sata lasissa, mutta kisoissa ponista löytyy vielä kokonaan uusi vaihde - radalla Aimoa ei oikeastaan voi kuin ihailla. Vaikka pikkuvirheitä tulisi tai rata unohtuisi kokonaan, ori painaa pörheänä ja tomerana menemään. Ja nyt kun treeniin ja kisaamiseen on löytynyt sopiva rutiini, uskaltautuu myös allekirjoittanut silloin tällöin Aimon selkään - kisojen jälkeiselle palauttelevalle maastokävelylle.

    Suku

 isä Lewys Ioan
    rtkm, 132 cm, wb, evm
 ii. Jacut Alhambra
    tprt, 131 cm, wb, evm
 iii. John Llanilid
    tprt, 130 cm, wb, evm
 iie. Guynn Samarra
    trn, 134 cm, wb, evm
 ie. Llily Iliamna
    mkm, 133 cm, wb, evm
 iei. Lloyd Seithenyn
    mkm, 134 cm, wb, evm
 iee. Peioni Hibiscus
    m, 131 cm, wb, evm
 emä Mawnan Pomona
     rtkm, 129 cm, wb, evm
 ei. Fflur Pyr Merryn
      rtkm, 127 cm, wb, evm
 eii. Cadwaladr Padrig
    rtkm, 130 cm, wb, evm
 eie. Fflur Welsh Maiden
    prn, 128 cm, wb, evm
 ee. Mawnan Maywood
    vkk, 130 cm, wb, evm
 eei. Naegle Rheolwr
    rtkm, 132 cm, wb, evm
 eee. Mawnan Malibu
    vkk, 130 cm, wb, evm

    Jälkeläiset

Aimo on tarjolla welshponijalostukseen!

08.02.2022 t. Glenwood Lucie (e. Twynnells Gretchen), omistaja: Glenwood Welsh Ponies

    Valmennukset ja päiväkirja

14.11.2021, päiväkirjamerkintä
Huppistakeikkulia, pitkiin aikoihin ei ole tähän talliin osteltu uusia poneja, itse asiassa olen ollut viittä vaille valmis muuttamaan tallin nykyisten asukkaiden eläkekodiksi, ja sitten kun viimeinenkin poni potkaisee tyhjää, voisi tilukset muuttaa vaikka ulkoilmamuseoksi ja talon joksikin bed&breakfast-tyyppiseksi jutuksi. Mutta nyt onkin taas saatu talliin uusi asukas ja ihan uutta draivia tekemiseen. Bongasin Lissu T:n myynti-ilmoituksen B-ponista, jonka hän oli maahantuonut Tanskasta. Alkujaan poni oli kuitenkin kotoisin welshien synnyinmaasta Briteistä, ja ilmeisesti ihan nimekkäiltä kasvattajilta, Philip ja Caroline Aymes -nimiseltä pariskunnalta. Ilmoituksessaan Lissu kuvasi ponia näin: "Ryhdikäs, suurileimainen ja ilmeikäs kimo, hyvä rungon syvyys ja lihaksikas takaosa. Aymes Lluwchaiarn on komea poni, jolla on aktiiviset, ilmavat, irtonaiset liikkeet (erityisesti laukka on hieno). Tanskan kautta Suomeen tullut poni on täydessä kisakunnossa, ja on Tanskan puolella tehnyt hyviä, ruusukkeiden arvoisia helppo A -ratoja. Eloisa ja tarmokas, ei kuitenkaan häslä tai keskittymiskyvytön. Ei kuitenkaan kestä turhan paljon huilipäiviä, vaan kerää virtaa muuttuen levottomaksi. Hyväsukuinen poni, yhdistelmä arvostettuja, hyvinä pidettyjä linjoja, suvussa lukuisia huippuperiyttäjiä. Aymes Lluwchaiarn myydään ennen kaikkea jalostusponiksi (mieluiten puhtaaseen B-sektion jalostukseen), sillä tämä ori on löytö, suvullinen aarre ja itsekin sukunsa veroinen, tasokas poni."

Varsinaisesti talliin ei tarvittu uutta B-sektion oria, ja pyynti tasokkaasta kilpaponista tuskin olisi ihan minimaalinen, mutta tuon tekstin jälkeen oli pakko vilkaista enemmän.. Ja kun näin kuvat ponista, en voinut kuin todeta itselleni, että siinä on meidän Aimo. Ja koska vuosiin ei ole uusia poneja ostettu, oli pätäkkääkin vähän tavallista enemmän pyörimässä tilillä. Ilokseni kaupat saatiin sovittua, ja ei aikaakaan, kun Aimo muutti onnekkaiden tanskalaisten hannuhanhien luota tänne meidän vaatimattomille tiluksille. Nyt poni saa alussa tutustua hetken uuteen arkeensa ja sitten lähdetään varovaisesti etenemään kohti kisakenttiä, nyt kun on poni jota kelpaa valkoisten aitojen sisäpuolella esitellä.. Ulkoilmamuseosuunnitelmat siirtynevät nyt siis ainakin parilla kymmenellä vuodella eteenpäin, koska nyt kun on hyväsukuinen ori, on myös hyvä tekosyy ostaa pari tammaa ja pistää varsat tulille.

    Kilpailut

Aimo kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 899.50 p.
Tahti ja irtonaisuus: 930.82 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


KRJ esteratsastuksessa 1830.32 p. (vaikeustaso 5)

Tarkasta ajankohtaiset ja tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Aymes Lluwchaiarn on virtuaalihevonen.
Kuvat © Kurjenpesä, kiitos!
Muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!