Etusivu      Toiminta      Index

  Apocalypse SY VH-40610  Virallinen nimi:   Apocalypse SY   Säkäkorkeus:   167 cm
  Lempinimi   Lissu   Syntynyt   19.01.2008, VHKR
  Rotu   Hannover   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Sway
  Omistaja   dani   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: GP, 90 cm
Käyttö: Siitoshevonen

Saavutukset: KRJ-II

  Taustaa

Lissu on kaverini Lauran myyntitopikista mukaan napattu tapaus, sillä se sopi täydellisesti silloin vielä alkuhuumassaan kukoistavaan siittolaani. Ja kun siittola lopulta kaatui jalkoihin, karistelin Lissun jalat raunioiden tomuista ja pakkasin sen mukaani uuteen kotiin; Tamma oli sen verran hyvin menestynyt, että näin sen jo laatuarvosteluissakin kanssani, ja onhan se sukunsakin puolesta ihan mukava tapaus, joten en raaskinut luopua siitä.

  Luonnekuvaus

Lissu. Mitäs hänestäkin sanoisi? Tammalla on jokaiseen asiaan oma mielipide, sillä on omituisia tapoja joista kukaan ei ymmärrä mitään, ja tietenkin se puolustaa hampaat irvessä, järkähtämättä omia kummallisia hevosrituaalejaan. Kouluratsuksi tamma soveltuu, no, milloin mitenkin. Lissu vaihtaa tehokkaasti mielipidettään kaikkeen alle kahdessa sekunnissa, joten tamman aivoituksista ei aina saa ihan selvää. Siksi Lissu onkin vain kokeneiden hevonen, ja kun sen mielenliikkeistä pääsee selville, siitä saa oikein mukavan ratsun kisakentille ja kaverin hoitotilanteisiin.

Välillä Lissu söisi mieluummin hoitajansa, kuin antaisi tämän koskea - ah niin ihanaan - ohueen karvapeitteeseensä. Tammalla on melko herkkä ja ohut iho, jonka takia kovat harjat tuntuvat siitä pahalta; sitä vastoin pehmeät saavat sen sekoamaan kutinasta. Lissun itsensä mielestä sitä pitäisi vain kiillottaa hopeankiillotus-rätillä, kiillotusaineella ja lämpimällä vedellä, sillä se ei pidä oikeastaan lainkaan mistään harjoista. Välillä Lissu kaikenlisäksi menettää hermonsa, kun sen toiveita ei toteuteta. Ja tällöin sen tekemisistä ei voi olla koskaan aivan varma. Siksipä tamman kanssa pitää olla aina hieman varuillaan. Joskus sen harjaaminen onnistuu pääharjalla, joskus on syytä vain alistua ja kaivaa ne kiillotusvälineet esiin. Kaviot tamma nostaa yllättävän kiltisti, mutta huiskii yleensä hermostuneesti hännällään, ihan vain tunnelman luomiseksi.
Satuloimisesta tamma ei pidä yhtään, ja satula ja suitset voidaankin luokitella sen mielestä vaarallisen asteen vihollisiksi. Suositus on, että tamma sidotaan kiinni molemmilta puolilta, jo ennen ratsastusvälineiden esiin ottoa.

Kun ratsastaja sitten pääsee nousemaan tamman selkään - mikä muuten on hirveän työn takana, Lissu tykkää nimittäin välillä vähän pukittaa tuntiessaan ratsastajan kapuavan selkäänsä - hänen on heti omattava itselleen todella, todella topakka ja määrätietoinen ratsastustyyli. Lissu nimittäin kiemurtelee ensitilassa pois pohkeiden välistä, ja tuntiessaan pohkeiden painalluksen kyljillään se tanssii pitkin seiniä. Lissu on todella herkkä painoavuille ja toimii herkästi ns. ajatuksen voimalla, joten jos todella toivot sydämesi pohjasta, että tamma lähtisi raviin, se saattaa jopa lähteä! Pienikin paine tosin sen suussa aiheuttaa täydellisen sekoamisreaktion, joten muistathan pitää sen käden pehmeänä ja paikallaan?
Kun tammaa kääntää esimerkiksi ympyrälle, se kääntää vain päätään ja jatkaa kuitenkin lapa edellä paahtamista uraa pitkin. Lissu oikein pitää siitä, kuinka saa ratsastajan näkemään punaista, mutta ratsastajan sitten hermostuessa ja pistäessä tamman ronskisti ruotuun, tamma pelästyy omaa, huonoa käytöstään ja lepyttääkseen ratsastajan, se kulkee ainakin viisitoista minuuttia täydellisessä peräänanossa, kokoaa itsensä äärimmäisyyksiin, vaihtaa laukan kaksi kertaa askeleessa ja suorittaa samaan aikaan pohkeenväistön ja laukkapiruetin.
Mitä tästä opimme? Lissu vaatii pitkän pinnan omaavan ratsastajan, jonka on osattava ärhennellä tammalla takaisin. Kilpailutilanteessa Lissu hallitsee itsensä hieman paremmin, sillä tietää saavansa hyvän radan jälkeen porkkanan. Se auttaa tammaa keskittymään, joten lahjonta tepsii.

  Suku

 i De Niro
    hann
 ii. Tuntematon
     hann, evm
 iii. Tuntematon
hann, evm
 iie. Tuntematon
hann, evm
 ie. Tuntematon
hann, evm
 iei. Tuntematon
hann, evm
 iee. Tuntematon
hann, evm
 e Grande Carrera
     hann
 ei. Carreyl Coper
      hann, evm
 eii. Daewood Corner
hann, evm
 eie. Cabrys Aennys
hann, evm
 ee. Galiaryi
hann, evm
 eei. Huusön Luft
hann, evm
 eee. Fennity
hann, evm


Lissulla on yksipolvinen hannoversuku. Harmittavasti sen isänpuolen suvusta ei ole tietoa.

Lissun isä on tummanruunikko ori De Niro. Sen menneisyydestä ei ole tietoa, sillä sen suku on täysin tuntematon (Epäilyttää vähän, kansainvälisen tason ratsu jonka suku on tuntematon?), mutta hyvin ori on silti menestynyt. Tyttärensä tapaan se on GP-tason ratsu, tosin se ei ole täysin jämähtänyt kiertämään vain koulu-uraa: Siltä löytyy sijoituksia myös esteiltä ja kentästä. Luonteeltaan ori on hitusen Lissun kaltainen; On turvallisempaa, kun eläin on sidottu molemmilta puolilta kahdeksalla rautaketjulla. Kilpailuissa ori on rauhallinen ja käyttäytyy herrasmiehen tavoin.

Lissun emä on Lauran tamma Grande Carrera, tutummin Veera. 41 sijoitusta kouluradoilta haalinut tamma on käytökseltään ehkä Lissun esiaste: salaisesti. Sen herkän ihon takia se ei pidä loimituksesta, satuloinnista eikä kumisuasta, mutta toisin kuin sekopäinen tyttärensä, Veera kiintyy nopeasti yhteen henkilöön ja on peruskiltti käsitellä muutenkin. Ratsastaessa Veera yleensä koettelee ratsastajansa kärsivällisyyttä pukeilla ja tanssimalla tangoa. Topakan ratsastajan kanssa tammasta kehkeytyy hieno ratsu, eivätkä sen upeat liikkeet ainakaan huononna sen mahdollisuuksia kisoissa.

Lissun emänisä on saksalainen ori Carreyl Coper. Väritykseltään punaruunikko ori kilpaili Saksassa menestyksellä varsinkin grand prix kür-luokissa. Ori oli myös tuttu näky näyttelykehissä, missä se jaksoi aina saada aikaan ihailua ja tuomareilta heltyi sille usein muotovalio-sertiä sun muuta. Coper hätkähdytti myös yleisöä riehumalla usein oikein antaumuksella kehässä. Sen kilpailija piti sillä ratsastaessa niin kovaa kuria yllä, että vilkkaan oriin oli pakko päästä purkamaan energiaansa jossain: Näyttelykehät monien tammojen edessä oli juuri sopiva paikka siihen tarkoitukseen. Nykyisin ori viettää jo rauhaisia eläkepäiviä kotitilallaan.

Lissun emänemä on rakenteeltaan hiukan tavallista sirompi musta tamma Galiaryi, jonka otsaa koristi pieni tähti. Muutoin tamma oli harvinaisesti täysin musta. Tamma ei saanut kummoisaa menestystä gran prix-tasolla, mutta vaativa A - Intermediare-luokissa se pärjäsi yleensä paremmin. Näyttelykehissä tamma ei liene koskaan pyörähtäneen, sillä sen omistajat pelkäsivät ettei tamma menestyisi keijukaismaisen ulkonäkönsä takia. Galiaryita käytettiin kuitenkin antaumuksella jalostukseen: Tamma varsoi ainakin 13 kertaa kisauransa lomassa ja sen jälkeen.

  Jälkeläiset

Lissu on tarjolla jalostukseen yksipolvisille hannoveroreille!

30.04.2008 o. Radical EGO 'hh, omistaja: Amely
29.08.2008 o. Full-Coloured Dusk, omistaja: dani

  Valmennukset

24.3.08, Takkuinen 2782, valmentaja ?
Kommentit: "Taistelu" tamman kanssa alkoi jo selkään noususta. Tamma steppasi ja yrittipä pukittaakin heti noustuasi satulaan. Tiesit kuitenkin tamman metkut ja sait heti hyvän otteen työskentelystä. Tamma ei välittänyt muiden hevosten hirnumisista ollenkaan, mutta sen sijaan se keskittyi omaan showhun. Pohkeen väistöt menivät hyvin, sillä ne oli heti alussa. Tamma oli energinen, mutta kuitenkin kuulolla. Sait asetettua tammaa hyvin ja se astui kivasti ristiin. Välillä poikitusta olisi kutienkin voinut olla lisää. Laukannostoissa Lissu alkoi tehdä omiaan, laukka nousi aina kun pyysit, mutta laukan nostettuaan tamma alkoi viuhtoa hännällään ja heitellä vähän takaosaa. Muutamia kertoja hän veti pään alas ja aikoi pukittaa, mutta onneksi olit nopeampi ja teit yritykset tyhjiksi. Sekä käynnistä että ravista laukat nousivat hyvin. Vastalaukat sen sijaan olivat aika vauhdikkaita. Tietenkin vastalaukassa saa olla enemmän vauhtia, mutta ajoittain tamma näytti jopa lähtevän hanskasta. Olin kuitenkin erittäin iloinen huomatessani kuinka hyvin tunnet tamman metkut ja osasit pitää päättäväisesti Lissun "lapasessa". Vastalaukat kuitenkin nousivat muutamaa ensimmäistä nostoa lukuunottamatta. Pysähtymiset laukasta olivat ihan hyviä, alussa Lissu vain siirtyi raviin, sitten hän ymmärsi tarkoituksena olevan kokonaan pysähtymisen. Loppuverryttelyssä tamma sitten harjoitti tätä tehtävää oikein olan takaa ihan itsekseen ja pysähteli muutamia kertoja sinun nojatessa hieman liikaa eteenpäin, tai ottaessa liikaa takaisin. Valmennus sujui kuitenkin ihan kivasti, jatkakaa samalla tavalla!

  Arvostelut

03.04.2008, arvostelija RMA:
Lissu on todella suloinen puoliveritamma, eikä sen ulkonäöstä arvaisi sen kipakkaa luonnetta. (Satuin lukaisemaan ;D) Ensisilmäyksellä tamma vaikuttaa todella hyvärakenteiselta, joskin hyvin kevytrakenteiseksi kouluratsuksi. Sen runko on sopusuhtainen, ja jalat hyväasentoiset. Säkä on ehkä hieman jyrkkä, ja pää voisi olla jalomuotoisempi. Yleisilme on tammalla valpas, mutta kuvassa se näyttää purevan hiukan kuolainta. Rotu- ja sukupuolileimat ovat tammalla selkeät ja hyvät, ja se on tunnistettavissa väritykseltään selkeästi ruunikoksi.

  Kilpailut

Lissulla kilpaillaan vain KRJn alaisissa kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 45 kpl

24.01.08, KRJ, vaB : 02/78
24.01.08, KRJ, vaA : 06/62
04.02.08, KRJ, int : 04/50
08.02.08, KRJ, vaA : 05/100
11.02.08, KRJ, int II : 05/40
19.03.08, KRJ, vaB : 01/100
17.03.08, KRJ, vaB : 03/35
17.03.08, KRJ, vaB : 10/100
17.03.08, KRJ, heA : 09/100
17.03.08, KRJ, vaA : 07/100
28.03.08, KRJ, heA : 02/30
28.03.08, KRJ, GP : 02/30
15.04.08, KRJ, int I : 05/50
15.04.08, KRJ, int II Kür : 04/50
07.02.08, KRJ, vaA : 10/166
28.03.08, KRJ, vaA : 01/60
03.04.08, KRJ, vaA : 06/100
10.04.08, KRJ, vaB : 02/22
12.04.08, KRJ, vaA : 01/30
14.04.08, KRJ, GP : 03/60
16.04.08, KRJ, vaA : 07/78
20.04.08, KRJ, vaB : 02/30
20.04.08, KRJ, vaB : 04/30
08.06.08, KRJ, vaA : 05/36

31.01.08, KRJ, vaA : 05/93
01.02.08, KRJ, vaA : 06/216
04.02.08, KRJ, int : 04/50
04.02.08, KRJ, vaA : 06/50
04.02.08, KRJ, vaA : 04/50
28.03.08, KRJ, GP : 03/30
28.03.08, KRJ, vaA : 05/30
28.03.08, KRJ, vaA : 01/30
18.03.08, KRJ, GP : 07/59
20.03.08, KRJ, vaA : 07/60
21.03.08, KRJ, int I : 07/60
30.03.08, KRJ, heA : 08/100
28.03.08, KRJ, vaA : 05/53
01.04.08, KRJ, int II : 02/60
04.04.08, KRJ, int I : 01/25
01.04.08, KRJ, GP : 02/36
20.04.08, KRJ, vaB Kür : 04/30
27.04.08, KRJ, vaA : 07/50
30.04.08, KRJ, int II : 02/100
28.04.08, KRJ, vaA : 06/90
05.05.08, KRJ, vaA : 01/40
06.05.08, KRJ, int II : 04/45
10.05.08, KRJ, GP : 05/25
01.06.08, KRJ, GP : 02/11

  

Apocalypse SY on virtuaalihevonen
Kaiken sivuilla esiintyvän materiaalin © dani 2008, (PAITSI KUVAT Jacques Toffi, kiitos!) kopiointi kielletty!