otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Twmbrill Dawn VH15-026-0135

kuva

  Virallinen nimi   Twmbrill Dawn   Säkäkorkeus   151 cm
  Lempinimi   Twmbrill   Syntynyt   13.03.2015, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Tummanpunaruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 70 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KTK-III, 16 + 15 + 15 + 15 = 61p. Ponikantakirjan tilaisuus 28.11.2017
    Champion, myönnetty 11.10.2020
    KRJ-II, 5 + 40 + 20 + 20 + 14 = 99p. 31.08.2022

4-vuotias 13.07.2015
8-vuotias 13.11.2015

    Luonnekuvaus

Twmbrillistä en alunperin ajatellut tulevan yhtään mitään. Se on kahden todellisen megamuhkun varsa ja itsekin se näytti piitkään kaikkea muuta kuin atleettiselta urheiluponilta. Tähän päälle kun lisätään tyypillinen cobiluonne, eli räjähtävyys ja singahtelu milloin mihinkin ilmansuuntaan, olin varma, ettei Twmbrillille sovi muu homma kuin pihankoristeena möllöttely. Vuosien kuluesta tammasta kuitenkin kaikkien yllätykseksi sulivat liika möhköys sekä liika pöllöily pois, ja Twmbrillista on saatu ihan kiva kouluponi. Vieläkin se kyllä vaatii käsittelijöiltään kylmänviileitä otteita ja rautaisia hermoja, mutta ei mitään yli-inhimillistä kuitenkaan.

Twmbrillilla on tosiaan melko usein lentokeli ja tähänhän riittää syyksi mikä vain: liian tuulinen sää, liian sateinen sää, pilvinen sää, tähtien asennot, jne. Paras hetki tamman käsittelyyn on kesäkuumalla, sen verran tuhti leidi se kuitenkin edelleen on, että silloin ylimääräistä energiaa ei riitä hikoilun lisäksi muuhun. Taluttaessa Twmbrill ei edelleenkään kiltisti seuraa hoitajaansa vaan seilailee omia polkujaan, mutta ainakin se liikkuu yleensä samaan suuntaan hoitajan kanssa. Kisapaikoilla Twmbrill voi ottaa kierroksia ja hoitaja joutuu joskus pitelemään 400-kiloista ilmapalloa narun päässä. Tuntemattomista hevosista on parempi pysyä riittävän kaukana niin maasta käsin hoitaessa kuin ratsastaessakin. Hoitaessa tamma harvoin seisoo aloillaan vaan hytkyy ja heiluu, kuopii jalallaan ja emänsä tapaan valitettavasti tuhoaa kaiken, mihin se vain ylettyy. Parempi siis pitää Twmbrill kiinni ja pitää sitä muutenkin silmällä, eikä jättää yksikseen mihinkään muualle kuin karsinaan tai tarhaan.

Ratsuna Twmbrill on energinen ja suurin ongelma on täysin päinvastainen kuin muhkeasta ulkomuodosta voisi ensi alkuun päätellä: energiaa on liikaakin, ja se suuntautuu herkästi ennemmin ylös- kuin eteenpäin. Kuskin haasteena on saada kanavoitua tamman hösellys järkevään toimintaan eli kuskin kuunteluun, johtaen 1) maan pinnalla pysymiseen ja 2) tehtävien suorittamiseen. Twmbrill ei myöskään ole mikään maailman herkin ratsu, mutta toisaalta liian kovista otteista se paineistuu ja homma voi lähteä lapasesta. Omaan makuun Twmbrillin kyydissä oleminen tuntuu liian paljon aikapommin päällä killumiselta, mutta osaavammat kuskit saavat menon näyttämään parhaimmillaan hyvinkin tasapainoiselta ja onpahan Twmbrill saanut kehujakin menohaluistaan, ainakaan ei tarvitse potkia eteenpäin.. Kisoissa käyminen lisää extra muuttujia Twmbrillin ratsastettavuuteen. Kierrokset ovat kovemmat ja alkuun radalla kävi rikkoja melkein aina, kun tamma lähti jokaisesta kulmasta pomppimaan omille teilleen, mutta kokemus on tuonut varmuutta ja nykyään tuloksena on useammin onnistuminen kuin täyskatastrofi.

    Suku

 isä Gavial
    KTK-III, trn, 153 cm, wD
 ii. Gulf
    mrn, 154 cm, wD, evm
 iii. Glaucus
    m, 156 cm, wD, evm
 iie. Sanrith
    m, 149 cm, wD, evm
 ie. Hestel
    trn, 152 cm, wD, evm
 iei. Milon
    rn, 155 cm, wD, evm
 iee. Hesren
    prn, 150 cm, wD, evm
 emä Penrhyn Cwr Twymdra
     prn, 150 cm, wD
 ei. Penrhyn Tân Twrgadarn
      trn, 154 cm, wD, evm
 eii. Ebrwydd Tanbaid Llyw
    m, 155 cm, wD, evm
 eie. Brycheulyd Rhonda
    vprn, 149 cm, wD, evm
 ee. Penrhyn Botwm Coch
    prt, 149 cm, wD, evm
 eei. Penrhyn Sir Bedwyr
    tprn, 153 cm, wD, evm
 eee. Penrhyn Cowntes Coch
    prt, 148 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Twmbrill on tarjolla welshponijalostukseen!

12.01.2021 t. Umbriel Dawn (i. Yale Yawin Dawn), omistaja: Paraatiponit

    Päiväkirja

-- 20.07.2022, päiväkirjamerkintä
Twmbrill on saanut elellä viime aikoina melko pellossa, mutta nyt on tullut aika pyyhkiä pölyt tamman päältä ja keksiä taas uutta puuhaa. Olen päättänyt, että poni saa osallistua lähiaikoina laatuarvosteluihin, ja listalla olisi sekä kouluratsastuksen lajilaatuarvostelu että welshponien rotuyhdistyksen laatuarvostelu. Näitä varten Twmbrill saisi hieman siistiytyä villiponin lookistaan ja jonkin verran joudutaan myös treenaamaan taas satulan alla toimimista ja yleistä esiintymistä. Tammalla ei ole aikoihin ratsastettu, joten ihan ensimmäiseksi pitää etsiä sille sopiva stunttikuski, joka suostuu edes kiipeämään sen kyytiin pitkän tauon jälkeen. Se kun voi olla joko rauhoittunut iän myötä tai sitten se pitää kesyttää alusta alkaen uudelleen, ja jälkimmäinen tuntuu näin Twmbrillin kasvattajan ja omistajan syvällä rintaäänellä todennäköisemmältä..

-- 12.01.2021, päiväkirjamerkintä
Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että Twmbrillille tarttisi keksiä varsa jostain, mutta olen ollut liian kiireinen ja yleisesti ottaen liian poikki tämän sirkuksen pyörittämisestä, että olisin jaksanut kunnolla paneutua asiaan. Aina sitä myös ajattelee löytävänsä jostain upean ja täydellisen oriin, vaikka tosiasiassa merta edemmäs ei kannata lähteä kalaan. Päädyinkin jokin aika sitten siihen, että Twmbrillille laitetaan ensimmäinen varsa ihan vaan jostain omasta oriista, ja sitä täydellistä matchia voidaan etsiä sitten joskus toiste. Isäksi varsalle valikoitui oma kasvattini, mustanruunikko Yale Yawin. Se on myös ihan kelpo kouluratsu Twmbrillin tapaan. Tänään tästä yhdistelmästä syntyikin sitten musta tammavarsa. Varsa muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon sitä, miltä Twmbrill näytti saman ikäisenä. Tämä varsa saa jäädä ainakin alkuun meille kotiin kasvamaan, sillä olen liian kiinnostunut tietämään, millainen Twmbrillin esikoisesta tulee.

-- 11.10.2020, päiväkirjamerkintä
Twmbrillin kanssa on jatkettu aika ajoin näyttelyissä kiertämistä. Aika monesti emme ole päässeet paikan päälle, vaikka ilmoittautuminen olisikin ollut sisällä, ihan vain siitä syystä että tamma ei ole aina ollut kovin yhteistyöhaluisella tuulella ja esimerkiksi koppiin meno on ollut niin hankalaa, että helpompaa on ollut jättää menemättä. Nyt kuitenkin saatiin näyttelytouhuille stoppi, koska sain vihdoin aikaiseksi käydä läpi Twmbrillin näyttelytulokset ja huomasin, että sertithän champion-arvonimeen ovat jo kasassa. Laitoin hakemuksen vetämään ja tänään paluupostilla tuli vahvistus siitä, että arvonimi myönnetään ja sillä sipuli. Eipä tarvitse enää sitäkään asiaa pitää korvan takana. Twmbrill saa nyt alkaa elellä auvoista oloneuvoksen elämää, ja jossain kohtaa alkaa toivottavasti varsapuuhiin.

-- 28.11.2017, päiväkirjamerkintä
Tänään Twmbrillin kanssa käytiin siellä ponikantakirjan tilaisuudessa. Meiltä lähti itse asiassa kokonainen delegaatio poneja mukaan, ja kopin sijasta matkaan lähdettiin vähän isommalla rekalla. Twmbrillille tämä ei ollut ehkä se optimaalisen kulkupeli, sillä muut ponit selvästi ärsyttivät sitä silkalla olemassaolollaan, ja kopista kuului koko matkan ajan melkoinen kuopiminen ja kiljuminen. Paikan päällä Twmbrill säntäsi autosta ulos sellaisella vauhdilla että meinasi päästä irti, mutta onneksi vain meinasi.. Arviointiin valmistautuminen sujui lähinnä juoksuttamalla tammaa, jotta suurin osa matkan aikana kertyneestä pöllöilyenergiasta saataisiin purettua. Tässä ei ihan onnistuttu, ja esimerkiksi tuomareille liikkeitä esiteltäessä tammalla ei tainnut olla yksikään jalka maassa. Noh, it is what it is. Kotiintuomisiksi saatiin kuitenkin kolmospalkinto ja siihen ei voi kuin olla tyytyväinen olosuhteet huomioon ottaen.

-- 17.10.2017, päiväkirjamerkintä
Kaikkien odotusteni vastaisesti Twmbrill on ilmeisesti alkanut ikääntyä kuin viini, eli paranee vain vanhetessaan. Olen näyttänyt siitä joitain kuvia kasvattajakollegoille ja kaikki ovat sanoneet, että siitä nuoruusaikojen muodottomasta möhkäleestä ei ole tietoakaan, vie tuo poni näyttelyihin ja sassiin! Kai sitten vaan oma silmä on niin sokea, kun näkee ponin joka päivä, että palautetta on ollut vaikea uskoa. Tänään kuitenkin vein Twmbrillin sitten ensimmäisiin näyttelyihinsä ja tamma sai heti kotiinviemisiksi sertin. Eli joo, kaipa se taitaa täyttää rotumääritelmän vaatimukset.. Tämän sertin turvin ilmoitinkin sitten tamman heti seuraavaan ponikantakirjan tilaisuuteen. Saas nähdä miten siellä käy. Kouluratsun uran ohelle tammalle kävisi kyllä myös näyttelyponin ura, palkintokaapissa on vielä tilaa.

    Kilpailut

Twmbrillilla kilpaillaan porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1210.69 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1255.95 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

KRJ kouluratsastuksessa 2466.64p. (vaikeustaso 6)
VVJ valjakkoajossa 1210.69p. (vaikeustaso 3)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Twmbrill Dawn on virtuaalihevonen.
Kuva © A. Booth
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!