otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Taffy Dawn VH06-024-6230

     

  Virallinen nimi   Taffy Dawn   Säkäkorkeus   120 cm
  Lempinimi   Taffy   Syntynyt   20.07.2009, VHKR
  Rotu   Welsh mountainponi   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 30 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 4,5 + 6 + 7,5 + 20 + 5 = 43p. 30.11.2011

    Taustaa

Taffy on ehdottomasti parhaita kasvattejani tähän mennessä - se on oman tallini asukki kolmannessa polvessa (Huomatkaa kaunis emälinja ensimmäiseen mounttiini, J'Feaan) edustaen aivan uusia linjoja yhdistettynä oikeasti UPEISIIN vanhoihin linjoihin! Sillä on sukua about kolmisen polvea, tosin Greymask's Dilemmasta pompataan muutama polvi kauemmaskin. Se tosin ei haittaa mitään suvun muuten ollessa todella upea! Uudenlinjan ponit ovat ainakin omien hevosieni osalta melko palkitsemattomia, mutta asia tullaan korjaamaan. Taffy tulee vuosien saatossa muotoutumaan upeaksi muunkin kuin sukunsa saralta.

    Luonnekuvaus

Huoh, tämä on aina vaikeinta, oman kullan kuvaileminen. Täytyy myöntää, että Taffysta on kehittynyt vuosien varrella yksi allekirjoittaneen suosikkiponi, vaikka se on aina mieltänyt itsensä tallin hallitsijaksi ja omistajansa orjakseen, ja vaikka se aivan varmasti juonii joka ilta uusia sadistisia keinoja yrittää saattaa allekirjoittanut Manan maille. Sen käytös vastaakin harva se päivä tällaista ajatusten kulkua. Heti kun irvistely ja uhoaminen alkavat, täytyy vain koettaa suojella itseään ja anella armoa, sekä tietenkin koettaa palauttaa arvon kapinoitsija maan tasalle. Huijaisin törkeästi, mikäli yrittäisin kiistää vastanneeni Taffyn käytökseen samalla mitalla takaisin. Ponia kohti on lauottu niin harjoilla, pinteleillä, talikoilla, soralla sekä tietenkin vahvoilla kirouksilla.

Mutta näin myöhemmin taistelu tuntuu hiukan laantuneen. Vieläkin ori tosin vaati itselleen aina parasta - se jaksaa kiukutella vaikka koko päivän, jos sille jaetaan jonain päivänä ruuat toiseksi eikä ensimmäiseksi. Tai jos sitä ei tullakaan palvomaan, vaikka se kuinka potkii ovea ja peruuttaa sen yli ulos. Loppujen lopuksi oriin kovapäisyydestä ei voi olla löytämättä sitä jotain sympaattista puolta. Allekirjoittaneen tyyliin kuuluu ajatella, että rakkaudesta se hevonenkin potkii. Eivätkä ne Taffyn ikuista teini-ikää edeltäneet molemminpuoliset hellyydenosoitukset ole oikeasti minnekään hävinneet!

Hoitotilanteet ja yleinen maasta käsittely sujuvat tätä nykyä molemminpuolisen luottamuksen (lue: turtumuksen) ansiosta Taffyn kanssa melko rutiinilla. Suurimmilta sekoiluilta vältytään hyvin tätä nykyä, kun allekirjoittanut tajusi useiden rappiontäyteisten vuosien jälkeen tuoda ori suosiolla käytävälle hoidettavaksi ja sitoa se neljällä ketjulla seinään - kuin suuren puoliverisen ikään. Toki siinä saavat molemmat, sekä poni että omistaja-hoitaja, puhkua kuin mielipuoliset härät ennen kuin kumpikin osapuoli on tyytyväinen ja itse harjaus voi alkaa.

Kunhan hoitaja toimii reippaasti ja sataprosenttisen määrätietoisesti, Taffy tyytyy yleensä seisomaan paikoillaan. Se ei pistä pahakseen, jos sen nenän eteen tuodaan hoitotilanteen aiheuttaman kärsimyksen lievittämiseksi kottikärryllinen heinää. Aivan koko aikaa ei kuitenkaan voi vain seistä kiltisti, vaikka kuinka allekirjoittanut vakuuttelee että luonne on pehmennyt vuosien varrella. Toiselta kantilta katsottuna ori on vain tullut kierommaksi. Suoran hampailla kiinni iskemisen sijaan se yleensä "nöyrtyy" ja suloisesti hamuilee hoitajan hihaa tai kengännauhoja, kunnes yhtäkkiä päättää tarttua vaatteeseen ja repii siihen mukavan reiän.
Taffya on aina saanut kieltää lujasti. Välillä ori saattaa jopa törkeästi irvistää hoitajalleen takaisin, mutta kunnon huudon ja uhkailun jälkeen ori kyllä lopettaa. Ja mitä minä sanoin aikaisemmin siitä heinäkuormasta? Siitä on paljon apua näissä tilanteissa.

Raavaana miehenä ori kestää hyvin brutaalin juuriharjan ja kumisuan karvaansa vasten. Kunnon raapiminen on oriin mielestä rentouttavaa, eikä päänkään harjaaminen tuota ongelmia. Vaikka useimmat hevoset näkevätkin tästä painajaisia, Taffy rakastaa sitä, kun sen otsaa raavitaan kumisualla. Ori menee aivan löysäksi ja voi haluta raastaa naskalin terävillä hampaillaan hoitajan selkää kerrankin kiitokseksi. Kaviot ori nostaa suht kiltisti, vaikkakin saattaa ensiksi lyödä ne rajusti maahan. Kengittäjä on sen verran pelottava kaveri hoitajaan verrattuna, ettei hänelle Taffy ole koskaan sen suuremmin uhitellut.
Pesuboksiin ukkelia ei saa millään, se yksinkertaisesti muurautuu kiinni maahan kopin ovelle. Varusteet ovat olleet aina yksi suuri taistelupykälä, mutta kovaan ääneen suutaan soittava hoitaja saa Taffyn huomion herpaantumaan kiusanteosta.

Ratsuna ori on oikeasti täydellinen. Se on koulutettu hyvin ja se on ja potentiaalinen ratsu näteillä askellajeilla, ottaen huomioon että poni on vain kauralla täytetty tynnyri ja silti charmikkuutta on jaettavaksi vaikka koko kylälle! Mutta mitään se ei tee, eikä anna ilmaiseksi, yleensä vain seisoo lehmämäisesti vaikka raippa takoo sen kylkiä. Ja mitä maailman herruuden havittelua läskiltä ponilta, ratsastajankin on tehtävä kaikki oikein, tai ori ei ota askeltakaan tai korkeintaan paahtaa 360 km tuntivauhdilla lapa edellä. Ties kuinka monta kertaa on tehnyt mieli lyödä oria vaikka haravalla tai karhunraudoilla takajaloille, jotta se ottaisi ne alleen ja liikkuisi oikeasti mukavilla, keinuvilla askellajeillaan ruman löntystelyn sijasta. Vika on silti löytynyt aina allekirjoittaneesta. Kaikesta raivostuttavuudestaan huolimatta Taffylla on melko korkea työmoraali, joten ei se hyvän kuskin alla vihoittele.

Oriin tekee mieli pelleillä ratsastajan kustannuksella lähinnä vain silloin, kun ympärillä monta kaunista ja linjakasta tammaa, paljon valokuvaajia oriin minimaalista upeutta ylistämässä ja ilmassa juhlallisuuden tuntua. Kaikki edellä mainittu voisi viitata hyvin ratsastuskilpailuihin, ja niissä ori osaakin yleensä käyttäytyä, sillä sille kelpaa vain voitto tai pistesija! Ei siis kannata lannistua, vaikka edellispäivän treeni olisi mennyt täysin penkin alle - kyllä Taffy sitten siellä kisapaikan päällä kunnostautuu!

Jos Taffyn ratsastaja osaa ratsastaa hyvin tiiviillä istunnalla, omaa pehmeät mutta johtavat kädet, hänellä on kuumaa rautaa pohkeissaan, eikä hän arkaile käyttää raippaa, tulee hänestä ja oriista varmasti lyömätön pari. Ori hakee kyllä helposti ja mielellään muotoon, mikäli ratsastaja on onnistunut vakuuttaman sen siitä, että ei aio jättää oria yksin alkaen vain matkustaa. Kannattaa kuitenkin pitää varansa, ponin lyhyen kaulan takia se voi näyttää kulkevansa hienosti, vaikka se todellisuudessa olisikin jännittynyt niskastaan kuin kiristetty ruuvi. Taffyn tapoihin ole koskaan kuulunut kuolaimen vastustaminen tai pureminen, ainoastaan silloin kun laukataan täyttä neliä maastossa, se on tälle ponille ryöstämisen paikka!

    Suku

 isä Music's Deverril
    VWY-III, wm
 ii. Ch Liinun Charleston
    wm
 iii. Wallenborgs Chester
    wm
 iie. Ch India
    KTK-II, wm
 ie. VIR MVA Ch Tsiun Danilla
    KTK-I, VVJ-II, KRJ-III, RTLA-III, JPA-B, wm
 iei. Ch Dayfor
    KTK-III, YLA2, wm
 iee. Greymask's Dilemma
    wm
 emä Talaith Dawn
     VWY-II, wm
 ei. Rowland's Wild Nemo
      wm
 eii. VIR MVA Ch Keith MV
    wm
 eie. VIR MVA Ch Missway's Mellie Mermaid
    wm
 ee. Try Or Die
    VWY-II, wm
 eei. Missway's Cefin
    KRJ-I, YLA2, VWY-II, wm
 eee. VIR MVA Ch J'Fea
    YLA2, VWY-II, wm

Taffy on ehdottomasti suosikkikasvattejani tähän mennessä - se on oman tallini asukki kolmannessa polvessa (Huomatkaa kaunis emälinja ensimmäiseen mounttiini, J'Feaan) edustaen aivan uusia linjoja yhdistettynä oikeasti UPEISIIN vanhoihin linjoihin! Sillä on sukua about kolmisen polvea, tosin Greymask's Dilemmasta pompataan muutama polvi kauemmaskin. Se tosin ei haittaa mitään suvun muuten ollessa todella upea! Uudenlinjan ponit ovat ainakin omien hevosieni osalta melko palkitsemattomia, mutta asia tullaan korjaamaan. Taffy tulee vuosien saatossa muotoutumaan upeaksi muunkin kuin sukunsa saralta.

    Jälkeläiset

Taffy on tarjolla welshponijalostukseen!

01.08.2014 o. Mewian Kendrik (e. Mewian Euphoria), omistaja: Sylvester
14.06.2016 o. Dyn Swynol Ion (e. Charismataidd Ion), omistaja: Ionic

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

20.05.2010, kouluvalmennus
Taffy oli jostain syystä tämänpäiväisessä valmennuksessa aivan täpinöissään, varmasti siksi, että se oli saanut juuri laiduntaa pari tuntia kesä ensimmäisillä laidunviritelmillä - sillä oli valtavasti energiaa, jota allekirjoittanut yritti sitten epätoivoisesti kanavoida työskentelyyn eikä ylimääräiseen riehumiseen ja niskojen nakkeluun. Onneksi hommaa saatiin hieman kuriin huolellisella alkuverryttelyllä, johon sisältyi paljon taivuttelua ja asettelua - se hyvä puoli oli oriin reippaassa menossa, että eteenpäin sitä ei tarvinnut enää käskeä kulkemaan ja moottori hyrräsi luonnostaan mahtavasti. Tunnilla muisteltiin muun muassa laukanvaihtoja, jotka aluksi meinasivat liian innostuksen takia mennä täysin harakoille. Tarkkuus ja tahti oli ontuvaa, mutta tarkemmalla ratsastuksella ja kurinpidolla Taffykin sai taas jutun juonesta kiinni ja muisti, miten paljon helpompaa on vain kuunnella apuja ja totella, kuin koettaa vaihtaa laukkaa, pukittaa ja heittää pää kohti taivasta samanaikaisesti. Kyllä tämä tästä vielä!

12.04.2010, päiväkirjamerkintä
Oriin laantunut elämänilo ja yskä osoittautuivat loppujen lopulta tavalliseksi flunssaksi, eli ei onneksi miksikään sen vakavammaksi. Allekirjoittanut ehtikin jo panikoida pään- ja räkätaudin mahdollisuutta ja oli valmis rakentamaan uuden, täysin ääni- ja ilmaeristetyn tallibunkkerin epidemian varalta vähäisistä säästöistään.. Taffy ei onneksi tuonut talliin ruttoa, vaikka sen nuha melko pitkään kestikin - onneksi kyse ei ollut mistään mahdottomasta pöpöstä, joten ori on nyt ehtinyt jo toipumaan hyvin ja edelliseen särmäänsä. Flunssan aikana sillä ei tietenkään voinut kovasti treenata, joten nyt pitäisi sitten aloittaa se uusi loisto ja voittoputki kesän kilpailuita varten - aloitetaan rauhassa, kyllä se terävin kärki keritään vielä saavuttaa kesään mennessä!

16.03.2010, päiväkirjamerkintä
Jaahas, juuri kun Taffyn piti aloittaa uusi loisto kilparadoilla, päätti se heittäytyä epätavallisen vaisuksi. Alkaneen viikon se on ollut hyvin nuutunut, ja nyt se sitten päätti alkaa yskiä - sieraimet eivät sillä kuitenkaan toistaiseksi vuoda, että suoraan en uskalla sitä tituleerata vain harmittomaksi flunssapotilaaksi. Täytynee katsella tilannetta ja toivoa parasta - tähän talliin ei todellakaan kaivata mitään sairasepidemioita! Toivottavasti Taffy tuosta tokenisi itsekseen hyvin, ja yskän syynä on vaikkapa vain heinien hotkiminen.

13.03.2010, kouluvalmennus
Oho, Taffyllakin piti ilmeisesti aloittaa uusi kisakausi joulun jälkeen, mutta unohdin asian tyystin.. Olen vain ratsastellut sillä onnellisesti käyntilenkkejä maastossa ja ehkä joskus tehnyt muutaman pohkeenväistön loskaisella metsätiellä, sekä laukannut jonkun mäen ylös. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa uusi ryhtiliike, kuin painella vaativan valmentajan piiskattavaksi heti alkuun? Pitkän, rennomman ratsastusjakson jälkeen Taffykin jaksoi totella hieman paremmin - eivät tässä ole kummankaan taidot varsinaisesti karttuneet, mutta yhteen hiileen on helpompi puhaltaa. Alun kankean vääntämisen jälkeen ori myötäsi ja hakeutui rennosti kuulolle ja hyvään työskentelymuotoon. Kovasti sai selässä siitäkin huolimatta työskennellä, jotta ori vaivautuisi esittelemään parhaita puoliaan, mutta se ei ainakaan harannut alituisesti vastaan. Jee!

18.12.2009, päiväkirjamerkintä
Tämä ori on ollut jo miltei koko joulukuun poissa kisauksesta, joten lienee aika luoda pientä katsausta sen menestyksekkääseen syyskauteen - eipä ilman huikeaa menestystä olisi varaa jäädä laakereilleen lepäämään! Vaikka Taffy on käyttäytynyt suuren luokan idiootin lailla tallissa sekä valmennuksissa, on se kisoissa tehnyt tasaisen varmaa työtä ja ansainnut useita hienoja tuloksia. Varsinkin sen ravista on tullut kehuja ja takapään moottorin toimimisessa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia - ja onpahan tällä kaverilla niin kova kilpailuvietti, että yhtäkään laimeaa kisatulosta ei taida koko kaudelta olla. Aina se on antanut kaikkensa ja yrittänyt parhaansa. Sijoituksia sillä onkin tällä hetkellä jo 25 tsibaletta, metsästys saa luvan jatkua joulun ajan lomailun ja lisätreenailun jälkeen!

23.11.2009, kouluvalmennus
Taffy päätti heittää tämän päivän kouluvalmennuksessa aivan ranttaliksi ja esimerkiksi epätoivoiset yritykseni etu- ja takaosakäännöksiin muistuttivat enemmän tai vähemmän jotain häränpyllyn pyöritystä. Ori oli todella pirullisella tuulella, se suoraan sanoen hangoitteli vastaan ja kulki alusta lähtien jotenkin hyvin aggressiivisen tuntuisesti, mikä tietenkin merkitsi jännittämistä ja stressaamista myöhemmin. Tuntuma jäi epätasaiseksi, ori ei myödännyt yhtään enkä saanut houkuteltua sitä yhteistyöhön kanssani. Hankala siinä oli sitten alkaa enää mitään vääntämään, mutta maksullisessa valmennuksessa minä, piru vie, olen koko maksetun ajan.. Jos joku sujui hyvin, niin tunnin keskivaiheilla ori esitti muutaman hienon keskiravipätkän ja luulin jo onnistuvani sen kanssa avoissa ja suluissa, mutta tehtävän loputtua se päätti riehaantua kahta kauheammin toteltuaan pari minuuttia. Äh, milloin tämä kovakallo pehmenee..

Kouluratsastusta vääntämässä martsun luona 17.10.09
Palautettakin väännöstä saimme: "Taffyn valmennus sujui kohtalaisesti, mitä nyt muutaman kerran oli laiskottelun paikka. Ensimmäisen kerran ns. slowmotion vaihtui ponin menoon aivan lämmittelyjen aluksi. Se hangoitteli pohjetta vastaan ja taisi raippaa maistaessaan ojentaa perään vielä muutaman pienen pukin. Sitten tapahtui yhtäkkinen muutos ja ori suli ratsastajan käsissä; dani sai ponin mainiosti takaisin kuulolle ja töihin. Tällä kertaa harjoittelimme väistöjä ja lisättyä ravia, Taffyn ravi olikin loisteliasta katsottavaa. Se venytti itsensä ja polki hyvin alleen, jatkuvasti hereillä odotellen ratsastajan ohjeita. Toisen kerran hidastelua oli havaittavissa siirtymisissä, kun ori käynnistä laukkaan kehotettaessa alkoi puskea kentän keskustaa kohti sivuaskeleiden ja peruutuksen yhdistelmällä. Raippa oli kuitenkin kaveri ja näin saimme taas hurjan muodonmuutoksen aikaan; ori kulki lopputunnin ajoittain melkein ajatuksen voimalla. Mahtavaa työskentelyä, kun saitte homman toimimaan!"

04.09.2009, kouluvalmennus
Taffyn elämän ensimmäinen kouluvalmennus sujui melko hyvin - se on hauska huomata, miten nuoret ponit jaksavat ratsunuransa alussa aina skarpata, suhtautua avoimesti uuteen ja yrittää paljon enemmän kuin esimerkiksi tallissa, jossa ne pahimmassa tapauksessa niskuroivat jo kaikelle ja hapanta naamaa näytetään koko ajan. Niin tapahtui myös Taffyn kohdalla tänään, tallista asti kaikki oli pilalla, mutta selästä käsin se tuntui melko herkältä ja yritti parhaansa. Mitään kovin ihmeellisiä juttuja ei valmennuksessa tehty, keskityimme tasaiseen menoon ja tarkkaan apuihin reagointiin. Ori oli energisellä päällä, joten se jaksoi kyllä käännellä ja väännellä, sekä säädellä tempoaan, mutta tasaisuus ei ollut aina vallitseva tehtävien suoritustila.. No, lisää varmuutta, toistoja ja yhteistyötä tulevaisuudessa!

05.08.2009, päiväkirjamerkintä
Sana hippiäinen ei kuvaa tätä poikaa enää lainkaan - alkuun se oli melko kauan arka ja vetäytyi mielellään mammansa kylkeen suojaan, mutta kerran rohkaistuaan ottamaan asioista selvää, se päätti saman tien alkaa pistämään paikkoja palasiksi ja nousta uudeksi tyranniksi. Taffy ilmeisesti vain viimeisteli tuhosuunnitelmaansa emänsä hännän helmoissa.. Ori on mahdottoman nopealiikkeinen ja uhoava kaveri, mutta onneksi se pienen kokonsa ansiosta pysyy vielä hallinnassa, ja onpahan sillä vielä omat fyysiset rajansa kadoksissa. Juuri, kun se on rökittämässä toisia nuorikoita laitumella viimeisellä iskullaan, se kompuroikin omiin koipiinsa tai sotkeutuu vispaavaan häntäänsä. Hyvä, että vielä joku pitää oriin omakuvan maan tasalla.

20.07.2009, päiväkirjamerkintä
Tallin ainoa musta mountaintamma Talaith päätti tänään ilahduttaa tallinväkeä puskemalla maankamaralle uutta elämää, jota se oli jo muutaman kuukauden kypsytellyt, sisästään - mustalla värillä tietenkin, vaikka sukupuoli osoittautuikin myöhemmin oriiksi. Varsa on osoittautunut reippaaksi hippiäiseksi, ja nimivaihtoehtojakin on jo ehditty mutustella ja mietiskellä - miten olisi Taffy, sen hintelähkön olemuksen takia? Lisäksi se olisi oiva kunnioitus emälinjalle, vaikka tämän ponin valttikortti onkin ehdottomasti isä. Sillä on suora ja napakka isälinja Liinun Charlestoniin, sekä isänemänsä Tsiun Danillan kautta sen sukuun ovat päätyneet myös mm. Dayfor sekä Sun Willow Catriona. Vaikka itse sanonkin, tässä on käsillä hienon hieno uusien ja vanhojen linjojen miksaus! Saas nähdä, mitä tulevaisuus tuo tälle poitsulle tullessaan.

    Kilpailut

Taffyllä kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 46 kpl

29.07.09, KRJ, heA : 04/40
29.07.09, KRJ, heA : 04/40
27.07.09, KRJ, heA : 04/50
29.07.09, KRJ, heA : 06/50
07.08.09, KRJ, heC : 01/40
12.08.09, KRJ, heC : 05/50
14.08.09, KRJ, KNS : 02/40
15.08.09, KRJ, KNS : 02/40
26.08.09, KRJ, heA : 06/50
06.09.09, KRJ, heB : 04/50
12.09.09, KRJ, heA : 03/50
19.09.09, KRJ, heA : 04/50
21.10.09, KRJ, heB : 05/50
21.10.09, KRJ, heA : 07/50
26.10.09, KRJ, heA : 09/100
05.11.09, KRJ, heA : 03/50
01.11.09, KRJ, heB : 03/100
01.11.09, KRJ, heA : 05/100
26.11.09, KRJ, heB : 02/40
26.11.09, KRJ, heA : 04/40
27.11.09, KRJ, heB : 03/40
28.11.09, KRJ, heA : 04/40
29.11.09, KRJ, heB : 05/40
10.08.09, KRJ, heB : 08/100
12.08.09, KRJ, heB : 05/100
23.05.10, villit koulukilpailut, heC : 02/30
01.06.10, villit koulukilpailut, heA : 01/15
04.06.10, villit koulukilpailut, heA : 01/15
11.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/06
14.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/08
14.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/06
15.06.10, villit koulukilpailut, heC : 03/08
17.06.10, villit koulukilpailut, heB : 01/06
18.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/08
22.06.10, villit koulukilpailut, heC : 02/40
22.06.10, villit koulukilpailut, heB : 01/60
26.06.10, villit koulukilpailut, heC : 05/29
28.06.10, villit koulukilpailut, heB : 02/50
27.06.10, villit koulukilpailut, heC : 05/37
30.06.10, villit koulukilpailut, heB : 03/48
29.06.10, villit koulukilpailut, heA : 07/52
26.06.10, villit koulukilpailut, heC : 04/20
27.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/20
27.06.10, villit koulukilpailut, heA : 04/18
28.06.10, villit koulukilpailut, heA : 04/18
29.06.10, villit koulukilpailut, heC : 01/20

 

Taffy Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel, Anthony Booth sekä Tyngwndwn Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!