otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Seren Aeriadne VH01-025-6011

  

  Virallinen nimi   Seren Aeriadne   Säkäkorkeus   132 cm
  Lempinimi   Donna   Syntynyt   09.01.2006, oma
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Tessa J.
  Omistaja   dani   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset:
    VWY-II, 6,5 + 4 + 7 + 20 + 5 = 42,5p. 27.01.2017

4-vuotias 09.05.06

    Taustaa

Donna on miljoona vuotta vanha kasvatti, jonka nappasin sen kasvattajan draceyn kaupiteltua sitä aikansa - pitkään toimettomana seissyt tamma oli ehtinyt kasvattaa kunnioitettavan mahan ja tavan laiskotella, mutta muutoin sen kyvyt kilpahevosena ja näyttelyotuksena olivat tallella. Pienellä treenillä sukeutui Donna-tädistä vielä uudelleen melko kelpo kehäkettu, ja nyt ollaan sitten sitä kauan katkolla ollutta kilpauraa uudelleen aloittamassa - minulla ei ole aavistustakaan, mitä siitä on vielä tuleman, mutta katsellaan. Näyttelyihin ollaan ainakin suuntaamassa, mikä lienee varmasti myös valtamerilaivaa muistuttavan ponin mieleen ;)

Suvullisesti Donna on varmaan aika kauhu useimpien tasaisuutta vaalivien ihmisten silmään, ja täytyy kyllä sanoa, ettei tasaisempi suku allekirjoittaneenkaan mielestä yhteen tyhmempi olisi - näiden vanhojen ponien kanssa vaan täytyy piru vie tehdä poikkeuksia poikkeusten perään. Kun on kerran yksi yhdellä polvella heittävä poni ostettu, voidaan hommata toinen, kolmas ja vielä sellainen, jonka suku heittää kahdella polvella - siis Donna! Eikun, uusiin pitkäsukuisiin risteytettynä saadaan tästäkin matamista vielä varsin kiintoisia varsoja ulos - niitä päiviä odotellessa..

    Luonnekuvaus

Donna on yleisesti ottaen mukava tamma, joka osaa käyttäytyä asiallisesti ja sivistyneesti - samoin kuten siniveriset, jollaiseksi höpsö lihava poni itsensä mieltää. Laumassa se on hivenen itsekeskeinen ja omapäinen, eikä se viihdy kuin harvojen ja valittujen ponien seurassa - sillä ja muutamalla muulla tammalla on aina laitumen nurkassa oma kuppikuntansa levittelemässä sieraimiaan nuorten kiireiselle kotkotukselle. Ihmisistä se on kuitenkin aina pitänyt ja varsinkin lapset saavat sen sisäisen hellyyden puhkeamaan kukkaansa.

Donna on ärsyttävimmilleen päästessään todellinen kontrollifriikki, vanhanaikainen konservatiivi, joka vastustaa kaikenlaisia muutoksia koko pienestä sielustaan. Uusi loimi, uusi, liian kirkas valkea maali aidoissa, vaaralliset, tuntemattomat maastopolut, uudet maastoesteet, pressut.. Donna kavahtaa kaikkea, mihin se ei ole pienestä pitäen jo tottunut. Tämä tamma on niitä tätejä, jotka pyörittelevät silmiään vielä viikkojenkin jälkeen uuden hevosen saavuttua talliin - ketä tahansa ei voi laumaan hyväksyä ja nuoria pompotellaan pompottelusta päästyäkin. Tyhmä tamma, luulee olevansa maailman napa ja tallin aivot. Puoliaan se kyllä pitää hyvin, eikä ole mikään ihme, että Donna kuuluu laumassa siihen päättävään pomokastiin, vaikkei juuri lössissä viihdykään.

Hoitaessa Donna osaa olla ja käyttäytyä kohteliaasti ihmisiä kohtaan, mutta tamman päänsisäinen arvoasteikko sisältää totta kai myös poikkeuksia. Pikkulapsia kohtaan se on äidillinen, ja antaa kakaroiden lyödä itseään vaikka vasaralla persauksiin saaden tamman korkeintaan huiskauttamaan häntäänsä ja hörähtämään hieman toruvasti - mikäli Donna ei viettäisi kilpa- ja siitoshevosen elämää, tulisi siitä ehdottomasti jonkun päiväkodin maskotti tai terapiapullaponi. Omistajaansa kohtaan tamma on myös kohtelias, mutta selkeästi arkailevia ihmisiä täti tykkää pompottaa - kaikessa kiltteydessäänkin, se ottaa ilon irti hieman vanhempien aloittelijoiden pelottelusta kuin pienten, vasta paikkaansa laumassa hakevien varsojen kanssa. Kova ja oikein ajoitettu toruminen kuitenkin yleensä pistää tamman ruotuun, mutta joskus tarvitaan kokeneempi valvomaan tamman tekosia - Donna osaa olla myös pirun kiero!

Kosketusherkkä poni Donna ei tietenkään ole, muutoin se varmaan saisi sätkyn sen ympärillä hääräävistä pikkulapsista - eikä näin ole vielä koskaan käynyt. Varsinkin korvien takaa rapsutteleminen saa tamman aivan rennoksi ja useimmiten se hörisee kiitollisena samalla kun se venyttää kaulaansa oikein kauniisti tyytyväisyyttään. Kaviot Donna nostaa kiltisti pyynnöstä, vaikkakaan sillä ei ole pienintä halua kannatella itse rautakengin varustettuja räpylöitään - oppivatpahan pienetkin kersat hetimiten käyttämään käsivoimiaan ponien kanssa ;)

Kengittäjän luona Donna käyttäytyy perusfiksusti, sillä ei ole tapana rähjätä sellaisissa tilanteissa, jotka maksavat oikeaa rahaa ja joissa jollekin voi oikeasti sattua jotakin - vaikka tamma joskus muita pompotteleekin ja ilmaisee eritoten laumassa mielipiteensä usein kärkkäästi hampaita väläyttäen, ei se tahdo ketään satuttaa. Kenkä-Erkki joutuu tosin kannattelemaan tamman jalat itse aivan kuten hoitajakin, mutta ei siinä raavaalle miehelle mitään ongelmaa ole.
Eläinlääkärin luona Donna on aivan yhtä asiallinen, ja on jo pitkän ikänsä takia tottunut jos minkälaiseen hömpötykseen ja kopelointiin. Piikeistä se ei tykkää, lääkekuureista puhumattakaan, mutta se syö mukisematta väkirehun sekaan piilotetut lääkkeet tai kestää pienen piston kuin arvon leidin sopiikin.

Suihkuun tamma tulee mielellään, vaikkei se juuri vedessä jaksakaan suuren mahansa kanssa telmiä - lämpimän veden alla on kuitenkin mukava seistä, ja kesäisin sellainen tarjoaa kaivattua viilennystä kuumiin hellepäiviin. Pesuboksiin menemisen kanssa Donnalla ei ole ollut ikinä mitään konfliktia, se on oppinut käyttämään päätänsä eikä pelkää tai kyttäile turhia.
Varustaessa poni ei millään tahtoisi vapaaehtoisesti avata suutaan kuolaimille, mutta vanhalla kunnon sormet hammaslomaan -tekniikalla suostuu se ottamaan vähän kylmemmätkin kuolaimet leukojensa väliin. Satulavyön kiristämisessä se ei auta poloista hoitajaansa yhtään, tamma ei pullistele mutta antaa suuren kesämahansa roikkua rentona.. Esteenä liialliselle kiristämiselle.

Ratsastaessa Donna on nöyrä ja miellyttämisenhaluinen, samoin kuin hyvin ammattimaisesti koulutettu, mutta ehkä silti aavistuksen hidas pohkeelle suuren vatsansa takia. Tamma on usein myös hyvin kankea tallista tulleena, se kun harvoin laitumellakaan liikkuu, ellei ole välttämätön pakko - alkutunnista vaaditaan siis ratsastajalta huolellista ponin lämmittelyä, verryttelyä ja virittämistä alkavaa ratsastuskertaa varten. Ahkera asettelu, taivuttelu ja temponlisäykset saavat Donnan yleensä rentoon ja hyvään työskentelymuotoon, mutta sitä saa aina silti patistaa vähän enemmän eteenpäin, kun mitä tamma sitten todellisuudessa lähtee liikkumaan - reaktioherkkyyttä vaativien harjoitusten kertaaminen lämmittelymielessä ei ole yhtään huono idea!

Tamman sitten notkistuessa muodostuu siitä korrekti ja kelvollinen kouluponi, joka jaksaa suorittaa ja keskittyä äärimmäistäkin tarkkuutta vaativissa tehtävissä - joskin lisäyksissä se tuppaa aina vähän jätättämään. Sen liikkeet ovat mukavat istua, mutteivät kovin näyttävät katsella - Donnan polvet eivät yksinkertaisesti tunnu enää nousevan niin korkealle kuin joskus aikaisemmin.
Esteitä Donna hyppää myös mielellään, mutta harmillisesti sen nykyisellään suuri maha on pienoisen esteenä puomien yli loikkimiselle, kas kun se rasittaa hieman enemmän myös sen jalkoja. Tamma on opetettu hyvälle hyppytekniikalle ja pienestä pitäen, eikä sitä ole kulutettu loppuun täydellisyyden hiomisessa - hyppely on sille aina mielekästä vaihtelua, ja onpahan se pelottomuudessaan hyvin varma kaveri esteiden ylitykseen. Kilpaillessa radat eivät koskaan töppää tamman olemattomaan känkkäränkkään tai huonoihin hyppyihin, vaan ainoastaan aikavirheisiin ja liian hitaaseen tempoon.. Järjestetäänkö poneille nopeutta nostavia klinikoita jossain?

    Suku

 isä Lanslowd Mabon
    VWY-II, KRJ-IV, wC
 ii. Arvel Coel
    wC, evm
 iii. Arvel Bevan
    wC, evm
 iie. Arvel Alwyn
    wC, evm
 ie. Lanslowd Ceris
    wC, evm
 iei. Lanslowd Glain
    wC, evm
 iee. Lanslowd Gwyneira
    wC, evm
 emä Rhoscfflach Seren Aur
     VWY-II, wC
 ei. AT Can U Hear It
      wC
 eii. Rhythm
    wC
 eie. Milkyway's Flower
    wC
 ee. Caithwrn Rhelyd Ariawd
    wC
 eei. Caithmadr Rhennyn
    wB, evm
 eee. Caithwrn Lady Rhelia
    wC, evm

    Jälkeläiset

Donna on tarjolla welshponijalostukseen!

02.06.2012 t. Seren Cordé Dawn (i. Cedion Caedus), omistaja: Ponisiittola Smaho
09.09.2019 t. Seren Rhianedd Dawn (i. Anfarwol Merlen Rhydd) omistaja: Disa

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

-- 02.06.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään sitten vihdoin syntyi Donnan ensimmäinen varsa! Varsa on sukupuoleltaan tamma ja väriltään musta! Vielä jää mysteeriksi, lähteekö se kimoutumaan vanhemmalla iällä isänsä tapaan. Mutta toistaiseksi se on aivan pikimusta pikku palleroinen! Varsalle löydettiin myös jo koti ennen sen syntymää. Donnan esikoinen muuttaa Saksaan, kunhan se kasvaa ja saadaan vieroitettua emästään.

-- 10.05.2012, päiväkirjamerkintä
Donna on viime aikoina saanut vetää siinä määrin lonkkaa, että sille oli pakko keksiä jonkinlaista aktiviteettia. Hmm, kisauransa menestyksekkäästi suorittanut tamma, jolla on hieno suku.. Lyhyellä matikalla ynnäilin faktoja toisiinsa ja tulin siihen lopputulokseen, että Donnanhan olisi korkea aika saada ensimmäinen varsansa! Ja ymmärrettyäni Donnan suvun todellisen potentiaalin tajusin myös, että minullahan on sille omassa tallissani sopiva ori - ihana kimo Caedus. Nyt ei muuta kuin varsa aluilleen tästä kaksikosta!

-- 02.10.2010, päiväkirjamerkintä
Donna veti viime kisakaudella sellaisen kisaturneen, että oksat pois. Hieman kankean alun jälkeen Donna muisti selvästi joskus muinaisessa menneisyydessä olleensa kisaponi ja se antoi vanhojen opittujen juttujen tulla selkärangasta. Tamman syttyminen touhuun toikin sitten aivan uutta puhtia kilpailemiseen! Helpoista ponien luokista sateli sijoituksia, mainetta ja mammonaa niin, etten tiedä, mihin ponin rusetit ja palkintopytyt pitäisi sijoittaa. Johonkin paraatipaikalle näytille, tietysti.. Nyt on kuitenkin aika pistää kisatouhuilun pillit pussiin Donnan kohdalta. Uusia poneja on saatava kisarekkaan ja tällainen konkari joutaa kyllä jo antamaan paikkansa uudelle ponille. Nyt Donna saa alkaa viettää lokoisaa sunnuntairatsun elämää.

-- 23.04.2010, päiväkirjamerkintä
Viime aikainen treenaaminen on tuottanut siinä määrin tulosta, että ilmoitin Donnan sen ensimmäisiin kilpailuihin! Meillä Paraatiponeissa järjestetään vähän ajan päästä todellinen kisajamboree, jonka aikana on runsaasti niin koulu- kuin estekisojakin ja monipuolisesti luokkia tarjolla kummastakin. Vielä vedämme tamman kanssa viimeistelyharjoituksia, mutta kaikki alkaa jo näyttää pääpiirteittäin hyvälle. Vanhasta pullukasta on kuoriutunut varsin tarmokas pieni suoritusponi, ja onhan sen ulkomuotokin hieman hoikistunut. Mainiota.

-- 04.04.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään Donna osallistui estevalmennukseen, joka järjestettiin ihan täällä meidän kotitallilla. Tamma on hypännyt nyt noin kerran viikossa ja enemmän on painotettu teknistä ratsastusta, sillä Donnalla ei oikein ole mitään opeteltavaa itsellään hyppäämisessä. Nopeutta se tarvitsisi ja sellaista pennin päällä pyörähtämisen tuntua, mutta nopeutta ei kyllä itse esteradalla harjoitella eikä jälkimmäistä voi oikein poniin mitenkään asentaa.. Jotkut ponit ovat luonnostaan kumipalloja, toiset ei. Tämänpäiväisessä valmennuksessa korostui kyllä hyvin Donnan hitaus muiden rakettiponien rinnalla. Tammahan jäi kuin tikku paskaan radalla niihin verrattuna. No, ei kaiken tarvitse niin vakavaa olla.

-- 20.03.2010, päiväkirjamerkintä
Donna alkaa olla jo melkoinen kehäkettu sileällä, joten nyt sen treeniohjelmaan on lisätty myös esteiden hyppäämistä. Tänään tamma pääsi hyppäämään ensimmäistä kertaa varmaan moneen vuoteen! Donna selvästi piti esteiden hyppäämisestä ja lähestyi niitä korvat tiukasti eteenpäin suunnattuina ja höristen! Siis miten hölmö voi poni olla, estettä päin vaan suu auki ja sieraimet lepattaen.. Innostus ei kuitenkaan näkynyt Donnan hallittavuudessa tai vauhdissa mitenkään, vaan se eteni esteiden välissä itselleen tyypillisesti varsin rauhallisesti. Ensimmäinen esteharjoitus sujui siis mainiosti ja tammasta huomaa kyllä, ettei se ole ensimmäistä kertaa hyppäämässä. Tästä on hyvä jatkaa.

-- 13.03.2010, päiväkirjamerkintä
Donnan kunto on kasvanut mukavasti ja sille on saatu lyhyessä ajassa rakennettua vähän lihastakin. Tammalta tulevat jo vaativammatkin jutut mukavasti suoraan lihasmuistista ja se jaksaa myös suorittaa kaiken vaadittavan. Niinpä poni pääsi tänään osallistumaan ensimmäiseen yhteiseen kouluratsastuksen rataharjoitukseen! Ratana toimi yksi helpon B:n rata. Rataharjoitus järjestettiin läheisellä tallilla, mutta matkasimme paikan päälle kuitenkin trailerilla, jotta saataisiin hieman kilpailemisen tuntua touhuun. Harkka sujui oikein hyvin, vaikka Donna olikin paikan päällä erittäin innoissaan ja itselleen epätyypillisesti sitä sai enemmän pidellä kuin patistella. Mutta tämähän on vain hyvä tulevaa kisakautta ajatellen!

-- 20.02.2010, päiväkirjamerkintä
Donna on ollut varsin perusteellisella peruskuntokuurilla, jonka aikana se on saanut tehdä pitkiä maastolenkkejä ja työskennellä kentällä lähinnä käynnissä ja jonkun verran nopeammissa askellajeissa. Lähinnä niissä se on nopeasti kokeiltu läpi ja palattu sitten rauhallisempaan tempoon. Rauhallinen eteneminen on tuottanut tulosta ja Donnan kunto on selvästi kohonnut! Pikkuhiljaa sillä voi siis alkaa ratsastaa enemmän ravia ja laukkaakin, alkuun kuitenkin vain maastossa, sillä kentällä ei ole tilaa pitemmille irrottelupätkille eikä tamman lihaksisto ole vielä siinä kunnossa, että sitä viitsisi juoksuttaa monta kymmentä minuuttia jollain ympyrällä. Senkin aika kuitenkin vielä varmasti pian koittaa!

-- 08.01.2010, päiväkirjamerkintä
Donna on saanut jonkin aikaa kotiutua uuteen kotiinsa ja pullukka näyttää sopeutuneen maisemanvaihdokseen varsin hyvin. Nyt onkin tullut aika aloittaa aktiivinen ja tavoitteellinen treeni, kun kaikki ei ole enää niin uutta ja ihmeellistä! Donnassa on sen verta silavaa että sitä voisi varmaan purkittaa ja myynä jonain ihmeitä tekevänä valaanrasvana.. Tänään harjoittelimme tamman kanssa kentällä ihan perus kouluratsastusta ja ponista huomasi kyllä, että kunto loppui aika pikaiseen! Intoa mennä olisi vielä ollut, mutta poni puuskutti siihen malliin, että työskentelyä oli parempi jatkaa käynnissä. No, pohjat on saatava jostain. Tästä on vain tie ylöspäin.

-- 26.12.2009, päiväkirjamerkintä
Joulun kunniaksi on Paraatiponeihin jälleen kotiutettu uusi poni! Pitäähän sitä nyt vähän joululahjoja itselleen ostella.. Viime aikoina talliin on kertynyt kuin huomaamatta hirmuinen kasa B-poneja, joten nähdessäni Tessan myynti-ilmoituksen C-sektion poneista, en voinut olla kurkkaamatta. Pitäähän tuota vinoutunutta sektiojakaumaa hieman tasoittaa.. Ilmoituksesta näin Seren Aeriadne -nimisen vanhasukuisen tamman tiedot ja saman tien tein päätöksen, että tämä poni minun olisi saatava! Ja Tessa sen onneksi suostui minulle myymään. Tänään Donnaksi nimetty poni saapui uuteen kotiinsa ja ah se on niin ihana <3 Joskin todellinen pullukka.

    Kilpailut

Donnalla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 40 kpl (21 este, 19 koulu)

13.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/15
14.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/15
20.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/15
21.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 03/17
23.05.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/26
28.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/39
27.06.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/40
26.06.10, villit estekilpailut, 60 cm : 03/21
26.06.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/39
03.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/41
12.07.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/63
14.07.10, villit estekilpailut, 90 cm : 02/59
15.07.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/61
08.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/12
09.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 02/12
11.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 04/18
16.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/18
17.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 03/18
18.09.10, villit estekilpailut, 70 cm : 01/18
18.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/23
19.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 01/23
15.05.10, villit koulukilpailut, heA : 01/16
17.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/16
02.06.10, villit koulukilpailut, heA : 02/28
28.05.10, villit koulukilpailut, heA : 03/29
29.05.10, villit koulukilpailut, heB : 07/49
22.06.10, villit koulukilpailut, heA : 06/40
28.06.10, villit koulukilpailut, heC : 03/45
28.06.10, villit koulukilpailut, heB : 05/48
28.06.10, villit koulukilpailut, heA : 06/52
27.06.10, villit koulukilpailut, heC : 05/45
26.06.10, villit koulukilpailut, heB : 03/48
19.07.10, villit koulukilpailut, heC : 03/37
20.07.10, villit koulukilpailut, heA : 02/31
22.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/37
22.07.10, villit koulukilpailut, heC : 04/49
30.08.10, villit koulukilpailut, heC : 03/26
11.09.10, villit koulukilpailut, heA : 06/195
22.09.10, villit koulukilpailut, heC : 03/23
22.09.10, villit koulukilpailut, heB : 05/30

 

Seren Aeriadne on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!